Ko kod vas ima lovacki ispit kad je ovoliki broj lovaca za kratko vreme polagao???Ja u mom udruzenju imam oko 20 polaganja godisnje sa novim clanovima koji ispunjavaju uslov!Kod Vas mi nesto mnogo lovaca za lovacki ispit ispada!!!!!!
slavaplana kaže:
Ko kod vas ima lovacki ispit kad je ovoliki broj lovaca za kratko vreme polagao???Ja u mom udruzenju imam oko 20 polaganja godisnje sa novim clanovima koji ispunjavaju uslov!Kod Vas mi nesto mnogo lovaca za lovacki ispit ispada!!!!!!
SavoPlano, taman sam razumeo da si ti shvatio situaciju oko lovackih ispita u LU Vlasotince, kad, ti mi postavljas pitanja kao nov clan ovog foruma. Pa valjda si shvatio o cemu se radi. Priliv novih clanova na godisnjem nivou je oko 10-15 clanova. Sve preko toga je za razmisljanje. Pa ja se ubih pisajuci o tome (doduse izmedju redova).
Ma u redu je, imamo vremena da to izbistrimo.
Prateci i forum Lorist, tema Osipanje članstva, na kome je deo administratora sa ovog foruma u pravom ratu misljenja (puca se da sve prsti) sa pojedinim administratorima i clanovima tog foruma, rekoh da nece biti stetno ako clanove LU iz Vlasotinca obavestim kako trenutno stojimo sa ovom aktuelnom pojavom.
U ovoj godini je trenutno primetan pad broja članstva udruzenja. U prošloj 2010/11 godini imali smo 509 članova. Do 05.09.2011. godine, clanarinu za ovu lovnu godinu je u potpunosti izmirilo 282 clana a još 109 clanova udruženja je započelo uplatu clanarine.
Verujem da ce pored ovog ukupnog broja od 391 clana udruženja, clanarinu do početka lovne sezone na divlju svinju grupnim lovom uz upotrebu lovnih pasa, uplatiti još oko 100 članova, tako da ce ukupan broj članova udruženja u ovoj lovnoj godini biti oko 500. clanova, sto znaci da cemo u ovoj lovnoj godini imati pad broja članova za oko 2%.
Uzimajuci u obzir trenutnu ekonomsku krizu, realan pad standard i nedoumice u vezi kalendara i načina lova u ovoj lovnoj godini, ovo smanjenje broja clanova, nece imati uticaja na normalan rad udruženja i na ostvarivanje svih planova za ovu lovnu godinu.
Gedza66 kaže:
Prateci i forum Lorist, tema Osipanje članstva, na kome je deo administratora sa ovog foruma u pravom ratu misljenja (puca se da sve prsti) sa pojedinim administratorima i clanovima tog foruma, ...
Nema nikakvog rata, zaboravite na tu reč. Ima razlika u mišljenju, ima velikih razliku u načinu rada foruma, izboru tema, i tolerisanju razlika u mišljenjima - daleko smo liberalniji - ali nikakvog 'ratovanja' čak ni pod navodnicima nema. Ni sa jednim forumom, ni sa kime.
Ima kritike, ali pravo svakog je da kritikuje argumentom, kao što je pravo kritikovanog da pobije kritike svojim argumentima, ako može. To će, pre ili kasnije, morati da nauče svi - to se zove otvorena diskusija, da ne bude otrcano da kažem, demokratska diskusija.
Vredjanje, 'pljuvanje', omalovažavanje, izmišljotine, i slične stvari, ne spadaju u argumente.
Jeste malo OFF TOPIC, ali morao sam da reagujem na reč 'ratovanje', kao što sam i na Loristu skočio i reagovao, na tu istu reč (tamo je bilo reči o ratu foruma, mal' me infarkt nije strefio, kad sam pročitao, a poludeo sam kad sam video, da admini tamo nisu reagovali). Sreća, pa si ti, Gedžo, pametniji i uvidjavniji od nekih ljudi tamo, jer si uz reč 'ratovanje' (pod navodnicima) dodao i reč 'mišljenja'.
Možemo imati različita mišljenja, ali 'ratovati' nećemo, a još manje ćemo se deliti, ne daj Bože, svi smo na kraju krajeva lovci, neko bolji, neko lošiji.
"Rat" mišljenja je bio samo figurativni izraz za sukob mišljenja lovaca, koji imaju isti cilj i približne metode delovanja radi ostvarenja istog.
Nije dobro da se upisi (koji nemaju uvredljivu sadržinu) brišu samo zbog nečijeg ličnog animoziteta prema nekome, pa makar taj bio adiministrator na konkurentskom forumu.
Dobro je sto na oba foruma postoje članovi koji zaista zdravo razmišljaju svojom a ne tudjom glavom, kvalitetno analiziraju probleme i daju valjane predloge.
To znači da Srbija ima ljudske resurse, koji ce stati na celo lovstva, kada prodje ovaj sistem partokratije i burazerskih odnosa.
Lalo, voleo bih da si prokomentarisao prikazano minimalno osipanje članova LU iz Vlasotinca, sto je bila suština mog upisa, ali pretpostavljam da pored svih svojih privatnih obaveza, ne možes stici da odgovoriš ili komentarises sve postove u dva najbrojnija lovačka foruma.
Ko ti zameri, da bog da, do kraja života imao Kunovce, Zeremskog, Beukovica i ostale na celu lovstva u Vojvodinji, Oskara za administratora foruma, Sremca75 i DakijaNS za "neprijatelje".
Sremac75, puno srece u dobijanju odgovora od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Ponovo bih smeo da se kladim, da odgovore neces dobiti.
Mnogo su bre brate jednostavna, konkretna, ma jednom rečju, skakljiva.
Ko zna, možda odgovor i dobiješ u septembarskom Informatoru, ali ..........................2021. g.
AUUUU Gedzo pa zar sam takav neprijatelj, ja sam samo malo neinformisan pa postavljam pitanja a da li vredi videcemo. Covek uci dok je ziv pa hocu jos nesto da naucim, zato i pitam
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Kolega, nema šanse da sve stignem. O temi osipanja članstva smo pisali još prošle godine, mislim na temi 'Članarina 2011'. Tako da ne mogu stalno da ponavljam nešto što sam već pisao. Čak smo, ako se dobro sećam, pisali i o 'anesteziranju' članstva, može da se pročita.
Uspeh je, da se zadrži postojeći broj članova. Mislim da je sledeća godina prelomna.
Meni nisu važna imena, ko je na kom položaju ili funkciji, nemam ništa lično ni sa kim od pominjanih ljudi; ono što mene zanima jesu potezi, nebitno da li ih je napravio Marko ili Janko. Ako budemo diskusiju o lovstvu i kritike svodili na lični nivo, ništa nećemo uraditi.
Lala kaže:
Kolega, nema šanse da sve stignem. O temi osipanja članstva smo pisali još prošle godine, mislim na temi 'Članarina 2011'. Tako da ne mogu stalno da ponavljam nešto što sam već pisao. Čak smo, ako se dobro sećam, pisali i o 'anesteziranju' članstva, može da se pročita.
Uspeh je, da se zadrži postojeći broj članova. Mislim da je sledeća godina prelomna.
Meni nisu važna imena, ko je na kom položaju ili funkciji, nemam ništa lično ni sa kim od pominjanih ljudi; ono što mene zanima jesu potezi, nebitno da li ih je napravio Marko ili Janko. Ako budemo diskusiju o lovstvu i kritike svodili na lični nivo, ništa nećemo uraditi.
Pravi rezultati teme osipanja članstva se vide tek sada, neposredno pred glavne lovne sezone na zeca i fazana i naravno u brdskoplaninskim i planinskim livištima, pred lovnu sezonu na divlju svinju, grupnim lovom, uz upotrebu lovnih pasa. Pisanje u prošloj godini o ovoj temi se mogla bazirati samo na pretpostavkama.
Lalo nema ličnog nivoa kritika. Imena jesu važna, kao sto su bitni položaji i funkicje. Iza svakog položaja i funkicje, stoji nečije ime. U postupku odvajanja kukolja od žita, nece biti odvajanja položaja i i funkcija, vec imena i prezimena (tako će se zvati kukolj).
Ako se pojedinci, sa prezimenima navedenim u mojoj "kletvi", pominju kao negativne stvari u lovstvu Vojvodine i Srbije na mnogo tema na ovom i drugim forumima, ne treba se ogradjivati od
njih. Iza njihovih poteza stoje njihova imena i prezimena.
DakiNS, tvoj nadimak, kao i nadimak Sremca75, su jedine pozitivne stvari izmedju imena, prezimena i nadimaka ostalih iz "kleteve". Nisam laskavac ali zamisli da svako udruženje ima po par DakijaNS i par Sremca75. Zamisli da se svi oni uključe u rad ne samo lovačkih foruma.
PRETPOSTAVLJAJU moje Gedže da bi u tom slučaju, Slovenci bili daleko iza nas u lovstvu.
Sigurno je jedno: kada bi svi lovili i pucali kao ja, Daki ili Sremac, divljači bi bilo mnogo više - to što mi možemo da promašimo, to vi ne možete da pretpostavite!
Inače, Daki je posle dugo godina odustao od članstva u LU, iz više razloga (jedan je i zdravstveni), a Sremca u LD u mestu gde živi ne stavljaju na dozvolu, iz već pominjanih razloga. Čak su ga i isključili, jer kao, ne može se biti u dva LD (sekcije) u okviru jednog LU?!?
Ali nema veze, ima i drugih sremaca, i dakija, i lala, i gedža, i šumadinaca i ercova, čarapana i svih drugih, samo je pitanje vremena, kada nekom prekipi da ćuti, pa kad krenu da postavljaju pitanja i da traže odgovore...
Ja to znam, a znaju i drugi. A verujem da znaju i oni kojima se pitanja postavljaju.
Lala kaže:
Sigurno je jedno: - to što mi možemo da promašimo, to vi ne možete da pretpostavite!
Ovo Lala priča samo u svoje ime!
Ja još nisam bio nosilac prelazne mašnice!
Gedza66 kaže:
Sremac75, puno srece u dobijanju odgovora od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Ponovo bih smeo da se kladim, da odgovore neces dobiti.
Mnogo su bre brate jednostavna, konkretna, ma jednom rečju, skakljiva.
Ko zna, možda odgovor i dobiješ u septembarskom Informatoru, ali ..........................2021. g.
Gedžo, a šta drugo da radim osim da pišem?
Da se tučem .... neću, jer ne volim da drugima nanosim fizički bol velikog obima!
Mada, ako neki budu ostvarili svoje pretnje vezano za probleme koje bi moje matično LD "Fazan" Neštin moglo da ima zbog mojih pitanja.......videćemo, morao bih da preispitam neke svoje stavove i principe (ne one vezane za poštenje, iskrenost i odsutnost dlake na jeziku)!
Što se tiče PSPŠV oni bi morali da odgovore....to im je zakonska obaveza!
Videćemo!
Ali, druže, vidiš li kakav primer ostalim lovcima koji bi možda i mislili svojom glavom daje moj/naš slučaj?
Otkrili smo 100 nepravilnosti, zloupotrebe, možda i kriminal, obavestili sve nadležne organe i sve lovačke Saveze....i ništa!
Šta smo dobili :
- probleme oko odllaska u lov jer nikoga od nas nisi hteli da stave na listu nosioca dozvola
- Meshtana i mene su čak izbacili iz LD "Jelen" Bačka Palanka jer je u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu i Zakonom o udruženjima zabranjeno da jedan lovac bude član u dva LD koja su u sastavu jednog LU....ma nemoj! Žalio sam se i LU i LSV ali ni od toga ništa
- stalne pritiske i provokacije
- pretnje i ucene od ljudi koji vode lovstvo u Vojvodini
I šta misliš kako na to reaguju oni što ćute?
Ćute još glasnije da ne bi doživeli našu sudbinu!
Nemoj da misliš da se zbog bilo čega kajem, ja bih još 100 puta isto uradio, ali je sramota i za moje LU, i za Saveze, i za džavu, da niko nije stao u zaštitu prava običnih lovaca koji su samo želeli da stanu na put malverzacijama svake vrste!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac ovi tvoji iz Palanku su male bebe za Vlasotincane, citam i ne mogu da verujem pa na divljem zapadu bilo je vise reda i zakona nego u vlasotincu sada tek shvatam onu seriju koja se emitovala na tv
DakiNS kaže:
Sremac ovi tvoji iz Palanku su male bebe za Vlasotincane, citam i ne mogu da verujem pa na divljem zapadu bilo je vise reda i zakona nego u vlasotincu sada tek shvatam onu seriju koja se emitovala na tv
Tako je, ali suština je da je tako "bilo"!
Čini mi se da su novi ljudi raskinuli sa bezakonjem i nastavljaju da rade onako kako treba.
Koliko će im vremena trebati da to i učine....videćemo, ali je u svakom slučaju za pohvalu!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Sremac ima nas koji niti smo ćutali niti ćemo ćutati na bilo kakvu nepravdu,a naša priča nije bez dokaza i nije nikakva bljuvotina, pa da nekoga lično vređamo!! Samim tim nema razloga da se niko od nas stidi ili boji nečega što je ovde javno izneo, jer svima su vrata otvorena i svako može da da demant na sve ono što je ovde iznešeno!!...ali nešto ga slabo demntuju ili kažu ma koga bre zabole što tamo neki likovi piskaraju....ili ipak malko bolucka
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Gedzo nadam se da imas dosta istomisljenika i ljudi koji su spremni da se uhvate u kostac sa bagrom jer to sto se desava kod vas verujem da ima sirom Srbije mozda u drugacijem obimu ali ima, onomad sam napisao kako je u jednom drustvu nestalo 500 kg srnetine, svi cute i nikom nista, na mnogo mesta je tako ljudi jednostavno precute da se manu belaja da seno ili letina ne izgori, da u mraku ne stanu na grabulje ili nedaj boze da ne dodje do nesrece u lovu ali mora doci vreme da se neke stvari ispravljaju, ako nista drugo sve veci nameti po lovcu sve manje prava i slobode to dovodi do revolta pa se ljudi pocinju prisecati gde su drustva dobijala navodno novce na novaca nema pa se pocinje odmotavati klupko
Gedžo, a šta drugo da radim osim da pišem?
Da se tučem .... neću, jer ne volim da drugima nanosim fizički bol velikog obima!
Mada, ako neki budu ostvarili svoje pretnje vezano za probleme koje bi moje matično LD "Fazan" Neštin moglo da ima zbog mojih pitanja.......videćemo, morao bih da preispitam neke svoje stavove i principe (ne one vezane za poštenje, iskrenost i odsutnost dlake na jeziku)!
Dugo nisam bio na ovoj temi, pa sam propustio veoma interesantnu diskusiju u kojoj je spomenuto i Lovačko društvo gde sam član skoro 18 godina. Zato nisam mogao da se ne oglasim. Kada sam 1994. godine postao lovac pripravnik, tek što je počeo da se primenjuje tada novi Zakon o lovu (donesen 1993. godine), i od opštinskog lovačkog saveza nastalo je Lovačko udruženje opštine Bačka Palanka, sastavljeno od 13 lovačkih društava. Gazdovalo je lovištem površine od oko 52000 ha sa obe strane Dunava. Tako je bilo nekih 12-ak godina, a onda je neko uvideo da dva lovna revira ovog lovišta koja se nalaze sa desne strane Dunava u Sremu imaju bitno drugačije prirodne, geografske, biološke i stanišne uslove i karakteristike, te je početkom 2006. godine Rešenjem PSPŠV ustanovljeno lovište "Neštin-Vizić" na površini od 3338 ha, kojim je nastavilo da gazduje LUO Bačka Palanka. Četiri godine kasnije, u martu 2010. donesen je aktuelni ZODL i na osnovu njega pravilnici, a po priči navodno je predviđeno je da se na teritoriji opštine Bačka Palanka umesto sadašnja dva ustanove četiri lovišta, od kojih će najmanje biti upravo gore pomenuto lovište, koje će posle snimanja i premera sigurno imati još manju lovnu površinu. Razlozi za to su granice ovog lovišta: na severu reka Dunav, na istoku drugo lovište i LU, na jugu NP Fruška gora i na zapadu (još uvek nedefinisana) granica sa Hrvatskom. Postavlja se pitanje koja je svrsishodnost ustanovljenja lovišta na ovako maloj lovnoj površini, pogotovo imajući u vidu već navedene okolnosti, brojnost divljači i činjenicu da lovište čine dva lovna revira, odnosno dva mala LD-a sa oko 100 članova? Ko će i kako izneti teret finansiranja ovog lovišta kada je poznato kakve troškove predviđa novo ustrojstvo lovstva u Srbiji? Da li je i kome u interesu da lovstvo u ovom delu Srema i Fruške gore zapadne u ćorsokak i bude prepušteno ko zna kome, samo ne iskrenim ljubiteljima prirode, divljači i lova? I još mnogo pitanja koja su postavljana na raznim mestima i u više navrata, za sada bez konkretnog odgovora... Bez namere da bilo koga branim ili napadam (jer to od mene nije potrebno), tvrdim da lovstvo ovog kraja ide u jako lošem smeru. I po divljač i po lovce! Izvinjavam se zbog dužine upisa, i što sam izašao van teme, ali nisam želeo da predložim otvaranje nove, jer je o lovstvu sa ovih prostora već dosta rečeno i napisano. Dosta, ali ne i dovoljno...
Srbijalov Admin Tim je procenio da je ostatak tvog upisa bio uvredljive sadržine zato što si se bavio procenjivanjem pismenosti ljudi i sudova u određenom delu ove naše države.
Nije se radilo o konkretnom slučaju, o kojem je dozvoljeno davati bilo kakve komentare, nego si generalno izvrgavao podsmehu ljude i sudove u određenom delu ove naše države.
Na ovom portalu su svi jednaki i nećemo dozvoliti bilo kakva deljenja!
I...tačka!
Neka se to više ne ponovi!
Srbijalov Admin Tim!*
kao prvo, nije se predstavio ko je to procenio,lala je rekao da on nije nista menjao, dakle anonimus je procenio da je moj upis uvredljiv. To je u redu ,vas sajt,vi odredjujete sta je uvredljivo a sta nije.
Da li su svi jednaki,hmm,to je subjektivno pitanje, jer ovo ovde nije demokratija,kad imas nekog ko ce cenzurisati i nedozvoljavati da se nesto kaze. Mada bi voleo da je mnogo vise clanova procitalo,pa onda dalo procenu da li sam nesto tako uvredljivo rekao da ste vi u pravu,jer ste brze bolje obrisali delove recenice.
Vise se nece ponoviti, jer sa ovim ja prekidam da bilo sta pisem, posto se ovde nemoze slobodno ni pisati.
Do vidjenja i puno srece u lovu.
(nadam se da ovaj moj zadnji post necete prokomentarisati kao uvredljiv i izbrisati ga, bar nek neko procita ovaj oprostajni upis)
Ne želim da ponovim šta si napisao jer bih time obesmislio brisanje upisa, ali ti vrlo dobro znaš sadržinu svog upisa!
Ja sam procenio da je uvredljiva i da bi izazvala dodatne podele među lovcima!
Žao mi je što ti je sujeta povređena, toliko da želiš da napustiš ovaj portal!
Sremac75!*
Savet za paninm, nemoj ići ni na lorist. Idi odmah na lovci srbije.
Tako je tvoj saborac cucic napustivši ovaj forum sučelio misljenja i na loristu pa onda pobegao na lovci srbije. Tamo se sada do mile volje dopisuje sam sa sobom i ubedjuje se kako rasturajući sopstveno udruženje i praveći seosko radi veliki posao.
A kod nekih ljudi u okruženju paninam, nije nikakva retkost da se ljudi posmatraju i dele na mi i prečani i na mi i dođoši. To samo govori o mentalitetu pojedinih ljudi iz tih zaostalih zatvorenih sredina. Na sreću taj svojevrsni primitivizam je ipak retkost u našoj Srbiji, ali ga nažalost još uvek ima.
Nisam uspeo da pročitam šta je Paninm napisao u svom postu, ali ako ga je Sremac75 obrisao onda je sigurno neprimeren. Ne branim ovde nikoga ali Sremac je izuzetno čestit i pošten čovek širokih pogleda, znači da je upis stvarno bio nedoličan. A i ti izrazi "prečani" i "dođoši" su nedoličani i neprimereni bilo kojoj temi. Zato i kaže stara poslovica "ne daj bože da se Srbi slože". Iako sam rođen u Beogradu, osećam se pravim Krajišnikom i ovakvi me komentari vređaju i smetaju. I dok god se mi Srbi delimo na Krajišnike, Bosance, Šumadince, Južnjake, Vojvođane, Kosovare... nema leba od nas i od naše države. Zato nam tako sve i ide. Dok nam dušmani otimaju i ovaj komadić srpske kolevke (Kosovo) mi se delimo po regionalnoj osnovi. Kukala nam majka srpska.
Tako je kolega podunavac svaka cast,nema potrebe za takve termine"precani"i"dodjosi"ovde smo svi isti samo ljubitelji prirode i lovci pozdrav.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?