Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Napredna kinologija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Napredna kinologija
huntinggirl1
 i drugi put!!!Pas

Rade kamenorezac

DakiNS kaže:
Da li je moguće da svi znaju kako se priprema određena rasa za smotru, ili izložbu. Da li i kada kupati psa kako ga hraniti , čime i koliko pre izložbe, kako i čime ga četkati šta mora znati od obuke (ring obuka) na šta paziti prilikom izlaganja psa , kako ga voditi u ringu koliko je vremena potrebno da bi se obučio, da li i kako će reagovati na pregled zuba ili testisa. Jbg ja mislio da sa nekim nešto podelim kad onoTrt Milojka svi znaju.
Ja nemam nekog velikog iskustva ali da napisem ono kako ja praktikujem,psa pripremam od 2 meseca ne nesto preterano.Pocinjem prvo sa ucenjem okoline da bi se naucio na guzve i automobile,posle toga prelazim na setnje sa povodnikom i nedozvoljavam mu da divlja da nauci da se krece na povodniku uz nogu,stelno mu otvaram usne i postavljam ga u stav naravno uz to radim isve druge dresure koje vec treba.Moje licno misljenje je da mnogo zavisi od psa jer ima koji su manekeni a ima i onih koji nisu za modnu pistu.
SAMO TERIJERPas

DakiNS
 Evo da ja iznesem svoja iskustva a i navike. Što se tiče ring obuke to počnem raditi kada i svu ostalu obuku (iako pse ne vodim mnogo po izložbama često na svoju štetu) Znači vođenje psa na povocu uz nogu , zatima vođenje na povocu malo ispred mene ,ponekad pomaže kada u ringu treba trčati u krug a ring mali pa ispada da se samo vrtiš a pošto psa treba voditi unutar kruga on još manje trči i ne može pokazati ono što treba.Pas mora biti miran na na druge pse i naravno na sudiju. Mora dozvoliti pregled zuba i testisa. Trebalo bi naučiti psa poziranju tj da ostane miran u poželjnoj pozi, ja to najčešće radim skretanjem pažnje psu na npr.pero od fazana, nogu od svinje i sl.Što se tiče estetskih priprema (ipak je to prezentacije lepote) to počinjem raditi mesec dana pre predviđene izložbe. Psu dajem dve kašike ulja od kukuruznih klica (zdrava hrana) dnevno, ima mnogo dobrih vitamina za sjaj i kvalitetu dlake . Kvalitet ali ne i kvantitet ishrane podižem na viši nivo i to kod pasa koji imaju neku crvenu nijansu u boji (Gordon,breton, eng. seteri sl)ceo mesec dajem povećanu količinu šargarepe kuvane radi karotina jer daje veći kvalitet boji dlake, svaki drugi dan dobija sirovo jaje. Pored toga imam neku pamučnu rukavicu koja na dlanu ima zalepljenu neku gumu što je malo bockava i kada je čista jednostavno čupka dlaku. Sa tom rukavicom svaki dan milujem po desetak minuta psa po celom telu ( nemojte biti bezobrazni znam šta ste pomislili) da bih odstranio staru i mrtvu dlaku . Ako moram psa kupati kupam ga minimalno 4-5 dana pre izložbe da bi dlaka ponovo dobila masnoću i sjaj.Intenziviram šetnje i povećavam kilometražu istrčavanja psa da bi mu se mišići zategli, ili skinulli višak težine da dođu u dobru radnu i izložbenu kondiciju. Ako9 sam nešto zaboravio setite me ili ću se nastaviti, a možda sam i dosadan. U svakom slučaju možda ne pomaže ali neće da škodi

DakiNS
 Pošto izgleda svi sve znaju ja ću da budem malo dosadan. Pošto sam na mnogim izložbama viđao da pojedini izlagači znaju biti vrlo nekulturni a nekada i nasilni prema sudijama upamtite osnovno SUDIJA SAMO RADI SVOJ POSAO. Na vama je da mu taj posao olakšate i budite sigurni da će vam biti zahvalni. Istina bilo je slučajeva kada je izlagač bio potpuno u pravu ali kada pročitate pravilnik o izlaganju shvatiće te da kao izlagač skoro da nemate nikakva prava osim da uplatite kotizaciju i izlažete. Nažalost ima i nameštenih suđenja( ja lično sam bio oštećen neka tri puta) čak se desila situacija da je na CACIB NS publika zbog nekorektnog suđenja papirima gađala sudiju. To svakako nije u redu iako nije bilo u redu ni suđenje ali uveren sam da će nam naša koleginica Dijana dati objašnjenje kako se postupa u takvim slučajevima, mislim posle izložbe jer na izložbi je lepo regulisano sve što se da videti na poslednjim stranama kataloga sa izložbe

huntinggirl1
 kakve sudije, kakvi izlagači, a gde su organizatori,

mnogi izlagači znaju s punim pravom da nprave haos na izložbi,
ima i onih kojima je to navike pošto misle da su se pretplatili za pobede,
znači ima svega,
postoje i sudije koje prihvate da ocenjuju pojedine rase, a o njima nemaju pojma, ima i toga...
tako da je to tema o kojoj može govoriti i pisati puno,

u svakom slučaju, kada sudija prihvati da ocenjuje neke rase, red je da pročita standard, niko ne može da popamti puno rasa,

izlaagači već znaju , kada vide konkurenciju, ko je gde, ako se desi da sudija ne poređa tako pse, onda malo zvižde, a obrnuto aplauz...
u svakom slučaju ima svega...
yoursmiles.org/tsmile/dogs/t0409.gif

Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

WILD SENSE
 Kada bi nasa kinologija bila kao ovaj forum onda bi se mogla nazvati stvarno "Srpka napredna kinologija".Nazalost ovde je haos trenutno,mito i korupcija vladaju tako da svi oni koji zele da se upuste u svet kinologije u Srbiji "zivce u fotrolu".Nema rasprave sa sudijama on je uvek pravu svidelo se svima ili ne,njegova je zadnja.Znam kod labradora recimo trenutno se zna gde pojedini odgajivac sa svojim psom izadje on mora da pobedi i to mi svi znamo ali stacemo vezane su nam ruke nemozemo nista ima covek love,poznastva....Imao bih mnogo toga ruznog da kazem za KSS ali necu da mi kazete posle da pravim od ovog foruma BK.Ali ako neko misli da u Srbiji postoji napredna kinologija on se vara!U Srbiji postoje pojedinci koji zele da unaprede kinologiju i njima svaka cast!!
Pozzz
Svestranost

KREC

huntinggirl1 kaže:
kakve sudije, kakvi izlagači, a gde su organizatori,

mnogi izlagači znaju s punim pravom da nprave haos na izložbi,
ima i onih kojima je to navike pošto misle da su se pretplatili za pobede,
znači ima svega,
postoje i sudije koje prihvate da ocenjuju pojedine rase, a o njima nemaju pojma, ima i toga...
tako da je to tema o kojoj može govoriti i pisati puno,

u svakom slučaju, kada sudija prihvati da ocenjuje neke rase, red je da pročita standard, niko ne može da popamti puno rasa,

izlaagači već znaju , kada vide konkurenciju, ko je gde, ako se desi da sudija ne poređa tako pse, onda malo zvižde, a obrnuto aplauz...
u svakom slučaju ima svega...
yoursmiles.org/tsmile/dogs/t0409.gif

Mene Sanja jedino ti nisi ostetila u mojoj celoj kinoloskoj karijeri,a to sta sam doziveo sa Cane Corso na Proslogodisnjem Cacibu je sramota nevidjena,ali nekom drugom prilikom o tome.

Vucko Jagodinac
 Postovana koleginice i kolege, mislim kao kinolozi jer ja nisam kinoloski sudija. U kinologiji sam od 1988.god. kao clan KD " Jagodina" a bio sam i clan UO bar 15 god. Ucestvovao sam u organizaciji izlozbi skoro svake godine pa mi je sve to dosta poznato. Iz tog iskustva znam da nekako uvek isti ljudi prave probleme. Uvek njima fali nesto. Takodje sam primetio da pojedini izlagaci prate pojedine sudije a iz poznatog razloga. Gledao sam kad pojedini psi dobijaju titule a da to uopste ne zasluzuju zato sto su im vlasnici neki poznati i zasluzni ljudi. Ali da o tome vise ne duzim.

Sto se tice zastite samih izlagaca i njihovih prava mislim da bas nismo zasticeni od predhodno pomenutih pojava. Organizatori stave u prijavi da izlagac ima pravo prigovora na negativnu ocenu sto niko ne dobija. Kad sudija hoce da "eliminise" nekog psa od izbora za titulu dodeli mu peticu i tu je kraj. Naravno to su izuzetci a svaka cast ostalima.

Znate i sami da je ovo neiscrpna tema pa toliko od mene

Pozdrav

huntinggirl1
 tou ste u pravu da je tema neiscrpna, ove godine kod Vas na Cacibu ja ocenjujem goniče,

huntinggirl1
 Naše komšije Hrvati su objavili novi pravilnik o lovačkim psima,
mi naš očekujemo uskoro,

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

3624

Na temelju članka 67. stavka 3. Zakona o lovstvu (Narodne novine, broj 140/05 i 75/09) ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

PRAVILNIK

O PASMINAMA, BROJU I NAČINU KORIŠTENJA LOVAČKIH PASA ZA LOV

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju pasmine i broj lovačkih pasa za lov na pojedinu vrstu divljači u određenim područjima, najmanji potreban broj lovačkih pasa za lov te način izdavanja uvjerenja o položenom ispitu prirođenih osobina (u daljnjem tekstu: IPO) i radnom ispitu na krvnom tragu.

II. LOVAČKI PSI

Članak 2.

1) Lovački psi, u smislu ovog Pravilnika, jesu svi psi koji udovoljavaju potrebama za lov i imaju položen IPO.

2) U lovu se mogu koristiti lovački psi koji su, u skladu s člankom 67. stavkom 1. Zakona o lovstvu, registrirani kod Hrvatskog kinološkog saveza ili Hrvatskog lovačkog saveza (u daljnjem tekstu: ovlaštene osobe), s položenim IPO-om, a psi za rad na krvnom tragu moraju imati položen i radni ispit na krvnom tragu.

3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, radi uvježbavanja za obavljanje određenih radnji u lovu, mladi lovački psi mogu sudjelovati u lovu i bez položenog IPO-a, do navršenih 18 mjeseci života.

Članak 3.

Pasmine lovačkih pasa koje se u Republici Hrvatskoj najčešće koriste razvrstavaju se po sljedećim skupinama:

terijeri: njemački lovni terijer, foksterijer kratkodlaki i foksterijer oštrodlaki;

jazavčari: standardni, patuljasti i kunićar u sva tri tipa dlake;

goniči: istarski kratkodlaki gonič, istarski oštrodlaki gonič, posavski gonič, dalmatinski pas, bosanski oštrodlaki gonič (barak), srpski gonič, trobojni gonič, planinski gonič, slovački gonič (Kopov), tirolski gonič, alpski brak-jazavčar, bigl i baset;

krvosljednici: bavarski i hanoverski;

ptičari: njemački ptičar kratkodlaki, njemački ptičar oštrodlaki, njemački ptičar dugodlaki, pudlpointer, vajmarski ptičar, talijanski ptičar kratkodlaki, talijanski ptičar oštrodlaki (spinon), mađarska vižla kratkodlaka, mađarska vižla oštrodlaka, mali minsterlander, veliki minsterlander, epanjel breton, kortalsov grifon, češki fousek, pointer, engleski seter, gordon seter i irski seter,

donosači divljači: labradorski retriver, zlatni retriver, retriver ravne dlake i retriver kovrčave dlake;

dizači divljači: engleski koker španijel, engleski špringer španijel, velški špringer španijel, klamber španijel i njemački prepeličar.

Članak 4.

Ako se u Republici Hrvatskoj u lovu koriste pasmine lovačkih pasa koje nisu navedene u članku 3. ovog Pravilnika, smatrat će se lovačkim psima ako su evidentirane kod Međunarodne kinološke organizacije.

Članak 5.

Strani državljani u lovu na području Republike Hrvatske mogu koristiti lovačke pse registrirane u državama iz kojih dolaze te s položenim ispitom, u skladu s propisima odnosnih država.

III. BROJ LOVAČKIH PASA ZA LOV DIVLJAČI

Članak 6.

Ovlaštenik prava lova obvezan je za lovište kojim gospodari osigurati lovačke pse u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

Članak 7.

1) Lov sitne divljači čije tehnike lova zahtijevaju korištenje lovačkog psa može započeti te se obavljati ako je osigurano njegovo korištenje.

2) Skupni lov sitne divljači čije tehnike lova zahtijevaju korištenje lovačkog psa može započeti te se obavljati ako je osiguran najmanje jedan lovački pas na pet lovaca.

Članak 8.

Ovlaštenik prava lova je obvezan za lovište ili druge površine kojima gospodari, u kojima se prema propisu lovnogospodarske osnove, programa uzgoja divljači ili programa zaštite divljači planira odstrel krupne divljači, osigurati lovačkog psa koji ima položen radni ispit na krvnom tragu.

Članak 9.

Lov pticama grabljivicama koje se koriste u sokolarenju može se obavljati ako je osiguran najmanje jedan lovački pas.

IV. KORIŠTENJE PASA

Članak 10.

1) Sitna se divljač lovi korištenjem lovačkih pasa ptičara, dizača i donosača divljači, terijera i jazavčara ako imaju položen IPO.

2) Lov svinje divlje dopušten je korištenjem lovačkih pasa iz članka 3. ovog Pravilnika, osim krvosljednika, ptičara i donosača divljači, koji imaju položen IPO.

3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, korištenjem lovačkih pasa goniča s položenim IPO-om dopušteno je loviti zeca običnog, kunića divljeg, lisicu, čaglja, mačku divlju, kune i tvora.

4) Korištenjem terijera i jazavčara s položenim IPO-om dopušten je lov jamarenjem uz iskapanje.

Članak 11.

1) Zabranjeno je koristiti lovačke pse u lovu noću, u razdoblju od dva sata nakon zalaska sunca do dva sata prije izlaska sunca, osim u slučaju rada na krvnom tragu.

2) Korištenjem goniča zabranjeno je loviti od 1. veljače do 31. srpnja, a u lovištima gdje ne obitava krupna divljač od 1. ožujka do 31. kolovoza.

3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, korištenjem goniča dopušteno je loviti od 1. veljače do 31. srpnja radi provedbe naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači u skladu s člankom 81. Zakona o lovstvu.

4) Pasmine lovačkih pasa, osim goniča, mogu se koristiti tijekom cijele godine u lovu na području Republike Hrvatske, u skladu s odredbom članka 52. Zakona o lovstvu.

Članak 12.

1) Radi obuke lovačkih pasa, osim obuke na svinju divlju, tijekom godine ovlaštenik prava lova može u lovištu kojim gospodari odrediti primjerenu površinu, do 100 ha, na kojoj će se obučavati lovački psi te će o tome izvijestiti susjedne ovlaštenike prava lova i nadležno upravno tijelo u županiji za zajednička lovišta, odnosno ministarstvo nadležno za poslove lovstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za državna lovišta.

2) Lovačke pse namijenjene za lov svinje divlje dozvoljeno je obučavati u ograđenim dijelovima otvorenog lovišta koji služe samo za lov svinje divlje, u skladu s lovnogospodarskom osnovom.

3) Odredbe stavka 1. ovoga članka ne odnose se na goniče.

Članak 13.

1) U svakom lovu, pojedinačnom ili skupnom, u kojem je propisano korištenje lovačkih pasa, moraju biti osigurane pasmine i broj pasa u skladu s odredbama Zakona o lovstvu i ovoga Pravilnika.

2) Osoba koja rukovodi lovom dužna je odmah otkazati lov, odustati od njega, odnosno prekinuti ga ako se lov ne obavlja u skladu s uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.

3) Lovni inspektor, odgovorna osoba ovlaštenika prava lova, stručna osoba za provedbu lovnogospodarske osnove, programa uzgoja divljači ili programa zaštite divljači i lovočuvar dužni su nadzirati provođenje lova u skladu sa Zakonom o lovstvu te sprječavati obavljanje lova protivno odredbama Zakona o lovstvu i ovog Pravilnika.

4) Vlasnik i/ili vodič lovačkog psa dužan je na zahtjev osoba iz stavka 3. ovog članka predočiti sve potrebne dokaze o ispunjavanju uvjeta iz članka 2. stavka 2. ovog Pravilnika.

V. IPO I RADNI ISPIT NA KRVNOM TRAGU

Članak 14.

1) IPO i radni ispit na krvnom tragu polažu se u skladu s programom i pravilima ovlaštenih osoba za provođenje ispita, usklađenim s propisima Međunarodne kinološke organizacije.

2) Podaci o psu i polaganju ispita iz stavka 1. ovog članka upisuju se u registar lovačkih pasa koji vode ovlaštene osobe iz članka 2. stavka 2. ovog Pravilnika.

3) Sadržaj i izgled registra iz stavka 2. ovog članka određeni su u Prilogu 1. ovog Pravilnika. Registar se može voditi i u elektronskom obliku.

Članak 15.

Uporabljivost lovačkih pasa na krvni trag iskazuje se polaganjem radnog ispita na krvnom tragu (umjetnom ili prirodnom).

Članak 16.

1) Ovlaštene osobe iz članka 2. stavka 2. ovog Pravilnika izdaju uvjerenje o položenom ispitu.

2) Ministarstvo će, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, povjeriti tiskanje obrazaca uvjerenja iz stavka 1. ovog članka pravnoj ili fizičkoj osobi koja može jamčiti njihovu zaštitu. Ministarstvo će tiskane obrasce uvjerenja dostavljati ovlaštenim osobama iz članka 2. stavka 2. ovog Pravilnika na njihov zahtjev. Obrasci uvjerenja i njihovi opisi tiskani su u Prilogu 2. ovog Pravilnika.

3) Ovlaštene osobe iz članka 2. stavka 2. ovog Pravilnika o izdanim uvjerenjima iz stavka 1. ovog članka, kao i o prikupljenim i utrošenim financijskim sredstvima podnose izvještaj Ministarstvu, najkasnije do 31. svibnja za proteklu lovnu godinu.

4) Za lovačke pse koji su položili IPO i/ili radni ispit na krvnom tragu u skladu s propisima Međunarodne kinološke organizacije te propisima države iz koje dolaze ovlaštene osobe iz članka 2. stavka 2. ovog Pravilnika izdat će, na zahtjev vlasnika psa, uvjerenje o položenom IPO-u i/ili radnom ispitu na krvnom tragu u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Uvjerenja o položenom ispitu izdana do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika važeća su i nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 18.

Postupci započeti do stupanja na snagu ovog Pravilnika bit će dovršeni u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

Članak 19.

Prilozi 1. i 2. tiskani su u Dodatku ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

Članak 20.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o pasminama, broju i načinu korištenja lovačkih pasa za lov (Narodne novine, broj 62/06 i 25/07).

Članak 21.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Klasa: 011-01/10-02/06

Urbroj: 538-08-10-10

Zagreb, 3. prosinca 2010.

Potpredsjednik Vlade
Republike Hrvatske i ministar
regionalnog razvoja, šumarstva
i vodnoga gospodarstva
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.

PRILOG 1.

Registar lovačkih pasa

Redni

broj

Ime i prezime vlasnika

Adresa

Ime psa

Pasmina

Matični broj upisan u rodovnicu

Tetovirni broj

Broj mikročipa

Mjesto održavanja

ispita

Datum održavanja

ispita

Ispit

Ocjena rada

Datum izdavanja uvjerenja

od komtema
 Jucerasnji trening.Marka na zeca.Bravo 2 http://www.youtub...rV7KyrAH7k

Boban
 Lepo odradjeno,svaka cast.B)

od komtema
 Hvala.Poz.Smile

Lala
 Pa nije baš lovački izvoditi pse na trening i istrčavanje u lovište, u ovom periodu, kada divljač izvodi mlade.
Štaviše, kažnjivo je, po Zakonu o divljači i lovstvu, a ti bi to kolega trebao da znaš, kao bivši pomoćnik lovočuvara-volonter.

Zabrane
Član 22.
Zabranjeno je:
1.ugrožavati opstanak divljači u prirodi i njena staništa;
2.proganjati, zlostavljati, namerno povređivati i uznemiravati divljač;
3.zarobljavati i držati divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru, namerno uništavati mesto za razmnožavanje i odmor divljači, uzimati jaja od divljači, kao i sakupljati jaja zaštićenih vrsta ptica;.......

Kazne su od 1,5-3 miliona dinara - proveri u zakonu.

Pse je moguće izvoditi na istrčavanje i trening samo na deo lovišta koji je proglašen poligonom za obuku pasa, to bi takodje trebao da znaš, kao uzgajivač. Sećam se da si jednog člana foruma prošle godine opravdano napao što izvodi svoje pse u lovište na trening, čak si mu pretio prijavom, jer ga poznaješ, a sad evo ti to isto radiš!? Kako sad to objasniti?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

od komtema
 Pozdrav Lalo ! Psa sam izveo na teren predvidjen za trening pasa pticara.Teren se nalazi u Temerinu i zove se ilandza.Ovaj pas ako nisi primetio neuznemirava divljac ,znaci nelaje,nevata i nejuri divljac,tog zeca sam podigao ja a ne pas.Zao mi je sto ti je kinologija slabija strana.Ovog psa sam tek drugi put ove godine izveo na trening zbog nedostatka svog slobodnog vremena.Znaci propustio sam najmanje 4 utakmice zbog nekih mojih drugih poslova.Sutra u Mokrinu bi trebalo da trci utakmicu prolecnu B kategorije ako znas sta je to {ja mislim da neznas}.Po tebi bi trebalo zabraniti prolecne utakmice?Psi koji trce utakmice nisu obicni psi i moraju da se odrzavaju na nekim terenima.Zbog ovakvih negativnih komentara sam bio izjavio da cu se uzdrzati od komentara I rasprava ali na ovakvo nesto sam morao da odgovorim zato sto je u pitanju poznata i uticajna licnost na ovom sajtu.Smile

od komtema
 Izvinjavam se na necelokupnom odgovoru,taj lovac koga si spomenuo je trenirao pse na terenima lovackog drustva FAZAN Temerin ,greska je samo u tome sto nije nas clan nego je clan nekog verovatno novosadskog drostva neznam nija tacno kojeg,verovatno bi se novosadjani isto tako binili kada bi ja trenirao pse na njihovim terenima a da nisam njihom clan.Smile

Lala
 Cenjeni kolega, zakon važi za sve, bili oni članovi temerinskog, novosadskog ili bilo kog drugog LU ili LD. To nema blage veze, ko je iz kog LD ili LU. Kao što nema veze da li si divljač uznemirio ti ili tvoj pas. Malo bi trebalo da se edukuješ, a ne da pišeš ovakve postove. Pas ne laje, ne juri i ne hvata divljač? Samo je pronalazi i markira, a ti podižeš? Kolega, pa šta je to, nego uznemiravanje?Ti i pas, ili samo pas, ili samo ti, to nema veze. Kao što nema veze, da li si propustio 4 ili 44 utakmice, to je tvoj problem, kolega, i nema veze sa ovim, na šta sam te upozorio.
Takvim tonom nećemo razgovarati, kolega!
Što se tiče utakmica pasa, to me ne zanima, A, B, ili C utakmice nisu u mojoj sferi zanimanja, i to nije tema mog komentara. Kinologija mi jeste slabija strana, jer me zanima samo onoliko koliko je potrbeno za mog psa. A tebi je slaba strana poznavanje lovačkih propisa i kodeksa, kolega, pa malo poradi na tome. I čini mi se, da ipak nisi izvodio psa na poligon za obuku pasa, kako kažeš, nego i u lovni teren (pogledaj svoje snimke), kao što neki tvoji raniji snimci pokazuju, da si psa izvodio ipak izvodio u lovni deo lovišta (tršćak pored kanala, itd.). Toliko o tome. I usput si, ako se dobro sećam snimka, pucao pištoljem, da učiš psa na pucanj - što je takodje prekršaj zakona (ne sećam se da li je bio startni pištolj, ili pravi, to nije bitno, uznemiravao si divljač pucnjem).
Niti sam odgajivač niti takmičar, nego isključivo lovac. I kao lovac ti ponavljam, da se divljač u ovom periodu ne uznemirava, jer izvodi mlade. A ti misli da si u pravu koliko hoćeš, jer si samo 2 puta izveo psa, šta ima veze...
Gde si ti to pročitao da sam ja protiv prolećnih utakmica pasa?
Hajde bolje malo razmisli, na šta sam te upozorio dobronamerno, pre nego što počneš da se žestiš, i pišeš zajedljive postove. Ne bih da diskutuješ u takvom tonu, kao što su tvoja 2 prethodna posta. Ljubazno te molim, da ipak promeniš ton, bez obzira na to, da li sam 'poznata i uticajna ličnost na ovom sajtu' ili ne. Razumeli smo se, nadam se.
Možda je bolje, da se i ovaj put uzdržiš od daljih komentara, ovakvog tipa.

od komtema
 Izvini lalo ovaj teren je predvidjen za trening pasa i nalazi se pored kanala,na kakvim terenima trebaju da treniraju psi koji trce B utakmice,po meni nisu trska i kanali,ali nebi sada o tome jer smaram da je tema presiroka.Sto se tice uznemiravanja divljaci ima vise uglova gledista na tu temu,ja sam ukapirao tvoje glediste kojeg i cenim.Sad cu pokusati da objasnim tu broblematiku iz moje tacke gledista.Posto sam i zemljoradnik radim oko 20 jutara zemlje,znam kakva je situacija u ataru.Ja licno delim uznemiravanje divljaci na dva dela napominjem da je to samo moje misljenje koje nemora da bude tacno.U ataru je 98 posto zemljista tretirano 2 puta setvosprmacima,to su masine koje sluze za pripremu zemljista za setvu,na njenom kraju se nalaze 2 reda valjaka koji velikom brzinom melju sve sto im sa nadje na putu od divljaci od ove masine najvise stradaju mladi zecevi.Ja koristim najmanji setvospremac radne sirine oko 2 metra,tokom rada sam primetio nekoliko mladih zeceva koje sam uspeo da spasem time sto sam zaustavio traktor i sacekao da se divljac sama skloni ukoliko nije htela licno sam izasao iz traktora i uznemirio divljac koja je zbog mog uznemiravanja pobegla i zbog mog uznemiravanja ostala u zuvotu.Po meni je to pozitivno uznemiravanje divljaci.Vecina zemljoradnika kristi teske traktore i velike setvospremace sirine 6 metara,oni nema sanse da primete divljac i masovno je unistavaju.Ostala 2 posto zemljista nalaze se pod detelinom i zitom.Fazanska divljac uglavnom pravi gnezda u detelini koja se kosi periodicno i do 6 puta godisnje rotacionim kosacicama koje unistavaju sva fazanska legla,jaja i koke na jajima isto kao i svu dlakavu divljac prevashodno mislim na zeciju i srnecu.Smatram da nije lose pre kosidbe uznemiriti divljac i isterati je iz deteline i time joj spasiti zivot.Slican slucaj je i sa zitom koja se tretiraju sa teskim kombajnima sa velikm radnim zahvatom u njemu najvise strada srneca divljac a narocito njihov podmladak.Smatram da divljac koja je par puta uznemirena od strane coveka,ciji je rezultat samo bezanje divjaci ima vece sanse za opstanak prevashodno mislim na divljac koja se nalazi na vojvodjanskim terenima.Smile

Lala
 U zakonu je takodje predvidjeno da svaka poljoprivredna mašina mora biti opremljena uredjajima za rasterivanje divljači, dok radi u polju.
Sve piše, kolega, samo treba pročitati i primeniti propisano.
Malo da se našalim: pusti pse ispred traktora ili kombajna kad si na njivi, da očiste teren Smile
Usput da kažem, baš ću pitati neke moje drugare koji poznaju temerinsko lovište, da pogledaju snimke, i da mi potvrde da li je ovaj snimak napravljen na vašem poligonu za obuku pasa.

od komtema
 Pozdrav lalo! Znam da je po zakonu potrebno montirati plasilice na poloprivredne masine,ali je najveci problem sa njima to sto su tise od rada traktora koji rade pod punim gasom tako da sa te strane nemaju nikakvog efekta.Dovljac bi trebalo da se uplasi od siline i buke rada traktorskih motora a i da pobegne,ali se to nedesava verovatno sto se po meni previse uplasi i bude sokirana i umesto da pobegne ostaje u mestu.Sto se tice proveravanja terena rado cu pomoci u odredjivanju lokacije.Koga budes pitao reci da se radi o terenu ilandza kod drugog mosta preko puta sumice svi u Temerinu znaju koji je to teren,a drvo koje se vudi na snimku je jedino takvo u celom Temerinskom lovistu.PozSmile

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,471
Najnoviji član: Ivan1969

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,731,467 posete www.srbijalov.com