|
Gadjanje glinenih golubova - trap i skeet
|
| hamerles |
Objavljen 03.06.2011. 09:11
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Nisu glineni golubovi,ali covek gadja za svaku pohvalu i divljenje http://www.youtub...iq2b82Lp5E |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 03.06.2011. 11:26
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Kada sam zapocinjao temu,ocekivao sam da ce se ovde javiti oni koji imaju iskustva u disciplinama skeet a posebno trap i izneti svoja teorijska znanja koja bi mogla pomoci onima koji su na pocetku u ovom lepom sportu.
Medjutim,sve je krenulo u nekom pogresnom smeru,postavljaju se video snimci koji niti imaju veze sa disciplinama trap,skeet ili double trap,niti mogu pomoci onima koji planiraju da naprave solidne rezultate pomenutim disciplinama.
Pokusacu da skrenem sa tog kursa.
Postavio bih pitanje zasto trap puske imaju vise pozicioniran kundak u odnosu na lovacke puske,zasto je to tako i kakve efekte ima na nacin nisanjenja?
Znam da ima dosta dobrih pucaca koji nisu bas raspolozeni da dele neka svoja iskustva i znanja ali se nadam da to ovde nece biti slucaj. |
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 03.06.2011. 12:45
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
aleksa kaže:
Kada sam zapocinjao temu,ocekivao sam da ce se ovde javiti oni koji imaju iskustva u disciplinama skeet a posebno trap i izneti svoja teorijska znanja koja bi mogla pomoci onima koji su na pocetku u ovom lepom sportu.
Medjutim,sve je krenulo u nekom pogresnom smeru,postavljaju se video snimci koji niti imaju veze sa disciplinama trap,skeet ili double trap,niti mogu pomoci onima koji planiraju da naprave solidne rezultate pomenutim disciplinama.
Pokusacu da skrenem sa tog kursa.
Postavio bih pitanje zasto trap puske imaju vise pozicioniran kundak u odnosu na lovacke puske,zasto je to tako i kakve efekte ima na nacin nisanjenja?
Znam da ima dosta dobrih pucaca koji nisu bas raspolozeni da dele neka svoja iskustva i znanja ali se nadam da to ovde nece biti slucaj. To je vrlo opsirna tema pa mislim da zato kolege izbegavaju a ne da kriju svoja znanja i iskustva.Mene licno mrzi da pisem dugo.Prvo na svakoj pusci je jedno od najvaznijih stavki kundak posebno kod trap pusaka.Strelcu kojem kundak nelezi ili nije nastelovan kako treba moze da trenira i puca koliko hoce bez ozbiljnih rezultata.Kod trap pusaka kundak je masivniji vislji zbog balansa nisanske linije povratnog trzaja balansa i brzeg nalazenja cilja.Masivniji je zbog balansa,vislji zbog nisanske linije polozaja naleganja glave na kundak i povratnog trzaja koji je vrlo manji nego kod povijenog kundaka.A nacin nisanjenja koji je jedino pravilan i daje rezultate sa pravilnim kundakom je sa obadva otvorena oka.Nakon stavljanja puske u zgib ramena i nanosenje nisana na marker bunkera pogled se dize iznad bunkera u visina glave i pri pojavi goluba se prati sa oba oka i vrsi opaljenje.Stav nogu je vrlo vazan leva noga na jedan stat desna na tri sa malim razmakom izmedju njih.Provera da li vam lezi kundak je kada stavite kundak pravilno u zgib ramena i naslonite glavu na njega neko od kolega vam pogleda od musice niz nisansku liniju ka oku ona mora da vam se zavrsava u zenici ako razumes sta hocu da kazem.A tvoje trustvo iz Lajkovca je skoro kupilo automatsku masinu i stalno treniraju u skobalju Pa im se pridruzi jer bez pucanja nema rezultata |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 03.06.2011. 13:02
|

Veteran

|
Hvala Ohotnik,ovo je vec pravi post za ovu temu!
Potpuno te razumem jer sam to vec radio samo sto puska nije bila moja,a radi se o Rizziniju.Nazalost,nemam trap pusku vec improvizujem sa MP-153.Ono sto je pozitivno je da je puska razradjena odlicno i bez ikakvog podesavanja regulaora gasova izbacuje trap municiju.Takodje,svestan sam da to nije pravi izbor ali s obzirom na finansijsku situaciju,nemam izbora i ostaje mi da sa njom izvucem neki maksimum.Meni je svakako zadovoljstvo i samo ucesce na nekom takmicenju ili pucanje na strelistu.
Kada sam pitao kakve efekte na nacin nisanjenja ima visina kundaka,mislio sam na to gde bi trebalo postaviti musicu prilikom opaljenja u odnosu na goluba?
Ja sa lovackim kundakom pokusavam da pucam iznad goluba kada leti od mene i iznad i ispred kada leti bocno jer samo tada postizem pogodak.Kako bi trebalo nisaniti sa traperkom?
Inace,takodje nisanim sa oba otvorena oka ali za tu konkretnu postavku nogu nisam znao vec sam pravio po sopstvenom nahodjenju stav.Moj rezultat je u proseku 17-18 pogodjenih od 25 golubova ali mislim da ima prostora za napredak i sa ovom puskom jer mi preostaje veoma malo vremena za treninge.Isto tako, bez trap puske mislim da ipak nema vecih rezultata. |
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 03.06.2011. 13:20
|

Veteran

|
aleksa kaže:
Hvala Ohotnik,ovo je vec pravi post za ovu temu!
Potpuno te razumem jer sam to vec radio samo sto puska nije bila moja,a radi se o Rizziniju.Nazalost,nemam trap pusku vec improvizujem sa MP-153.Ono sto je pozitivno je da je puska razradjena odlicno i bez ikakvog podesavanja regulaora gasova izbacuje trap municiju.Takodje,svestan sam da to nije pravi izbor ali s obzirom na finansijsku situaciju,nemam izbora i ostaje mi da sa njom izvucem neki maksimum.Meni je svakako zadovoljstvo i samo ucesce na nekom takmicenju ili pucanje na strelistu.
Kada sam pitao kakve efekte na nacin nisanjenja ima visina kundaka,mislio sam na to gde bi trebalo postaviti musicu prilikom opaljenja u odnosu na goluba?
Ja sa lovackim kundakom pokusavam da pucam iznad goluba kada leti od mene i iznad i ispred kada leti bocno jer samo tada postizem pogodak.Kako bi trebalo nisaniti sa traperkom?
Inace,takodje nisanim sa oba otvorena oka ali za tu konkretnu postavku nogu nisam znao vec sam pravio po sopstvenom nahodjenju stav.Moj rezultat je u proseku 17-18 pogodjenih od 25 golubova ali mislim da ima prostora za napredak i sa ovom puskom jer mi preostaje veoma malo vremena za treninge.Isto tako, bez trap puske mislim da ipak nema vecih rezultata. Sto se tice nisanjenja glinenog goluba pri letu to je moguce samo na sporim masinama Na svakom ozbilnijem strelistu sa brzim masinama to nije moguce To je vise refleksna radnje koja dolazi sama od sebe pri duzem pucanju Svaki strelac zavisno od psihofizicnog stanja puca brze ili sporije neki standard za dobre rezultate je od 5-15 m nakon izlaska goluba iz rova.radnje koje treba preduzeti da bi golub bio pogodjen ja preticanje po pravcu i visini Svaka puska nosi sacmu razlicitih proizvodjaca drugacije mada je to mala razlika Ja licno pucam direktno u goluba pri daljini od 10m i koristim brzu municiju kao sto su rc4 i b&p fles.Sto se tice vremenski koliko je to to je otprilike 0,270-0,350 deo sekunde. |
| |
|
|
| ZOKA |
Objavljen 03.06.2011. 20:51
|

Član

Upisa: 153
Pristupio: 13.10.2009. 11:42
|
Kolege jkel se vidimo na druzenju 11.06.2011 u Titelu.???
Ocekujemo vas pozdrav |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 03.06.2011. 20:58
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
ohotnik 
-napokon da tema krene u pravom smeru B)
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
| |
|
|
| petar |
Objavljen 03.06.2011. 21:04
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]http://www.youtube.com/watch?v=scN8ii...r_embedded
Interesantan snimak...nisam znao gde, pa reko ajd ovde da postavim...B)[/xhide]
Just like old times!
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 03.06.2011. 22:36
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
http://www.youtub...re=related Serbia is beautifull country ma nemoooj, pa sto nas bombardovaste onda
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 04.06.2011. 00:36
|

Veteran

|
Ohotnik,kada kazete da trap puska treba da ima ravan kundak da li mislite na to da je deo kundaka koji dolazi u kontakt sa obrazom paralelan sa cevima ili na to da nema zakrivljenosti u stranu?Ovo drugo mi je malo cudno ali da pitam. |
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 04.06.2011. 06:21
|

Veteran

|
aleksa kaže:
Ohotnik,kada kazete da trap puska treba da ima ravan kundak da li mislite na to da je deo kundaka koji dolazi u kontakt sa obrazom paralelan sa cevima ili na to da nema zakrivljenosti u stranu?Ovo drugo mi je malo cudno ali da pitam. .Nisi dobro razumeo Nisam rekao ravan kundak svaki kundak mora imati svoju zakrivljenost bilo na levu ili desnu stranu da li je namenjen za desnjake ili levake.Deo koji dolazi u kontakt sa obrazom mora biti takav da kada stavis obraz na njega i nanisanis niz sinu musica mora pri svakom stavlnjanju kundaka u rame i blagom naslonjenja glave da ti bude u pravcu zenice bez nekog preteranog namestanja.Sve mora glatko da klizi.Zato vecina taj deo na kundaku ima mogucnost stelovanja po visini i nagibu. |
| |
|
|
| petar |
Objavljen 04.06.2011. 11:47
|

Lovčina

|
[xhide]Ohotnik, 'taj deo' se zove obrazina...B)[/xhide]
Just like old times!
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 04.06.2011. 13:56
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Petre nisi u pravu. Obrazina je nešto drugo i trap puške je nemaju. Taj deo se zove leđa ili greben.
|
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 04.06.2011. 14:58
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Petre nisi u pravu. Obrazina je nešto drugo i trap puške je nemaju. Taj deo se zove leđa ili greben. Upravi si kolega i on je kod trap pusaka vislji nego na lovnim i vecinom poseduje mehanizam za stelovanje visine a neke i nagiba.B) |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 04.06.2011. 20:44
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Ja na mojoj TRAPavoj nemam mehanizme za štelovanje visine leđa i nagiba ali je kundak orajski po meri spravljen a ima i obrazinu(i fabrički) pa leže k'o pijanom asFalt
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
| |
|
|
| petar |
Objavljen 05.06.2011. 10:14
|

Lovčina

|
[xhide]Podunavac kaže:
Petre nisi u pravu. Obrazina je nešto drugo i trap puške je nemaju. Taj deo se zove leđa ili greben.
Eto, nisam znao da se upisi odnosi samo na trap puske, ali naravno znam sta je obrazina, al' se nismo razumeli...B)[/xhide]
Just like old times!
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 06.06.2011. 15:14
|

Veteran

|
Juce sam napokon,posle vise od mesec i po dana imao sansu da odem na streliste i pucam na treningu predstavnika naseg Lovackog udruzenja u lovackoj ligi.Naravno,tu sansu nisam propustio.
Nastupio sam sa svojom MP-153 u ciju cev je zavrnut pun cok i radi bez problema sa trap municijom i to bez pomeranja regulatora trzaja.Municija,B&P Competition One,dobra volja i malo uzbudjenja,kao i uvek.Pokusao sam da sprovedem u delo ono sto je kolega Ohotnik napisao ranije u svojim postovima, u vezi stava i nacina "nisanjenja".Rezultat, 17/25 i ja sam zadovoljan s obzirom da mi je ovo tek trece pucanje ove sezone, da ne govorim o neadekvatnoj puski i ostaloj opremi.
Najbolji pucac je imao 22/25,drugi 20/25,treci 18/25, a ja sam sa jos jednim g-dinom podelio cetvrto mesto sa 17/25.
Prvi koristi IZ-27 Sporting sa kundakom uradjenim po meri i stelujucim grebenom,drugi obicnu IZ-27 EM1C i bio je jos jedan decko sa Fabarmovom traperkom koja takodje ima stelujuci greben.Ubacio sam je u rame par puta i mogu reci da je razlika velika,potreban je jedan potez da legne u rame kao budali samar,sto bi se reklo.Sa takvom puskom i dovoljno treninga mogu se ocekivati zapazeni rezultati,sve ostalo je iz ljubavi. |
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 06.06.2011. 19:07
|

Veteran

|
Bravo Aleksa samo napred bez treninga nema nista.Jeli to Jelicic imao 22 pogodjena golubova.Dobar je samo sto je kamion man prodat i otisao za municiju.Malo se sali sa njim u vezi kamiona kako je otisao man kroz cev puske. |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 06.06.2011. 19:30
|

Veteran

|
Tako je!Popularni Jelika je pogodio 22/25, a Slavisa 20.
Prvom prilikom kad ponovo budem uspeo da uskladim odlazak kuci sa njihovim treningom bice sale na njegov racun sa Manom.;)
I,naravno |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 07.06.2011. 16:06
|

Veteran

|
ohotnik kaže:
A tvoje trustvo iz Lajkovca je skoro kupilo automatsku masinu i stalno treniraju u skobalju Pa im se pridruzi jer bez pucanja nema rezultata
Ovu recenicu ste izgleda ubacili kasnije posto je nije bilo kada sam prvi put citao taj post.
Nisam znao do prekjuce da je nabavljena masina inace sam upoznat u potpunosti sa treninzima jer lovimo u istoj sekciji i bio sam deo price kada su pocinjali sa manuelnom masinom,a streliste je bilo u susednom,inace mom rodnom selu,Malom Borku.Cak sam dva puta pozivan da pucam sa njima u ekipi,od toga sam jednom ucestvovao a drugi put sam morao da odbijem jer sam imao ispit sutradan i to je jedan od razloga sto ne mogu vise da se posvetim gadjanju a drugi je nedostatak sopstvenog izvora novca pa se stedi od dzeparca.8 pljeskavica=2 kutije patrona,taj neki odnos.
Inace,pored Mana,imate jos jedan povod za salu.Naime,8.maja je odrzano takmicenje na nivou Udruzenja o kojem me niko nije obavestio a mogao sam da dodjem jer je bio vikend i cak sam bio kod kuce u Lazarevcu.
Mozda jedan od prvih tri ne bi drzao dve diplome po zavrsetku takmicenja.
Cini mi se da Jelicic nije bio medju prvih tri,ne znam koji je razlog. |
| |
|