Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
gpavlic
 Kolege, ovo oko ovih polaganja je samo izmislio neko ko pojma nema o ovome. Pa ljudi koi su polagali i obučavali se rukovanju oružjem te se bave lovom, streljaštvom mogu da budu instruktori onim koji obučavaju sad. Pa mi iz struke smo lovstvo, kinologiju, i oružje izučavali minimalno jednu godinu, nosali ga i rukovali sa njim, ratovali i sad za svaku novu pucu, trebaš da polažeš. Pa i u Turskoj je potrebna potvrda da si odslužio vojsku, te automatski možeš sebi nabaviti oružje za lov. Oni koji nisu bili u armiji oni moraju polagati, ali šta su dva sata. Te stalne provjere, to ograničeno kupovanje municije tog nema u Austriji.Odem u prodavnicu i kupujem municiju bez odobrenja ili oružnih listova. Šta treba za puniti isto tako. Za lovačku municiju nije problem, ali u Švajcarskoj su zabranili prodaju 5,6 x 61 R fon Hofe koju sam tražio, nama strancima sa Balkana jer je više kao snajperska municija, kako mi reće zet u povjerenju, švajcarac koji ima sigurno oko dvadesetak puški. Kontrola ja, ali maltretirane ono je uzelo maha. Zakonom regulisati nabavku i korištenje i ko prekrši uzimaj mu i nož i sjekiru pa i motiku. Pa oduzeše naoružanje cijeloj streljačkom udruženju i kolegi jer nije odmah imao papir za Zastavinu vazdušnu koja je vračena. Treba se raditi i poštovati zakon obavezno, ali uz logiku i fleksibilnost određenu.

ficha007
 Neko je ovde pomenuo, a ja zdušno podržavam, ukidanje ograničenja na 60 komada metaka za puške sa olučenim cevima.

Kako neko ko je početnik, kao što sam i sam, bez mnogo iskustva u gađanju i pogađanju, da se "upuca" kada ima ograničenje sa samo 60 komada "metkića" bilo kog kalibra.

To dalje znači veliku verovatnoću da kao mlad, zelen i neiskusan lovac ranim divljač i ona odnese pogodak, te da se ne pronađe. Eto štete pre svega za udruženje i ostale vičnije kolege lovce koji bi možda imali više sreće jer su uvežbaniji i iskusniji.

Ovako brate kupiš našeg PPU, pa pravac streljana i vežba, vežba i samo vežba. Dobro tebi, dobro streljani, dobro PPU-u, dobro LU gde si član. Posle se možda mladi lovac i okuraži pa ode malo na neko takmičenje, nikad se ne zna...Grin
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

kelt
 ocemo odobrenje za reloading, pa da cukamo brate.....ovakohttp://www.youtube.com/watch?v=Z6vVtV...6vVtVRtJmYsvet je otiso na mesec uskoro ce i na Mars samo mi u Srbiji jos zivimo u srednjem veku.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

nidzamotocross

kelt kaže: samo mi u Srbiji jos zivimo u srednjem veku.

Sto se lova tice, u kamenom dobu. Indjijanac
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Sniper Hunter
 U susednoj Hrvatskoj je bilo dozvoljeno punjenje i municije za olučene cevi ali koliko videh na drugim forumima i njima zabranili ,Podunavac jel znaš nešto o tome možda?

DakiNS
 Šta vam je kolege pa ne može biti država bolja od nas samih. Kakvi smo mi takva nam je i država!Lovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Podunavac

Sniper Hunter kaže:
U susednoj Hrvatskoj je bilo dozvoljeno punjenje i municije za olučene cevi ali koliko videh na drugim forumima i njima zabranili ,Podunavac jel znaš nešto o tome možda?

Druže nisam upoznat sa ovim. Koliko znam punjenje je dozvoljeno, ali osim malog broja entuzijasta ovim se bavi malo ko (šira lovačka populacija definitivno ne). Čak je skoro nemoguće nabaviti barut za punjenje sačmene municije, jer se uvoznicima ne isplati uvoz baruta zbog zakonskih regulativa. Municiju uglavnom pune takmičari u praktičnom streljaštvu kratkim cevima i retki lovci koji sami pune karabinsku municiju.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac

Sniper Hunter kaže:

Procitao sam i ja ovo na nekom forumu, to je kao dati detetu igracku pa mu je oteti

vlada lovac

bogoljub kaže:
ja sam pitao za trampu oružja ali mi rekoše u ps da to puj pike nevaži već da ja kupim oružje od dotičnog a on od mene i normalno da tražim nabavnu dozvolu i ja i on.

Ako je ovo odgovor referenta za oruzje ja bi njega trampio sa novim referentom... ja sam svoje dve sacmare trampio, a uradio sam preko 50 ugovora o trampi ili izjava kojom se vlasnik odrice svog oruzja u korist onog sa kim trampi i ta izjava stoji u predmetu onog drugog, u tom slucaju nema nikakvih terenskih provera, zavrsava se istog dana, plati se taksa i izda oruzni list.
Sve PS rade po istom zakonu, samo sto svaki referent izgleda tumaci zakon na svoj nacin

krlepn9
 Kolege, voleo bih ako bi neko mogao da mi da tacnu informaciju, posto posedujem kombinovanu pusku i jedino imam oruzani list za kombinaciju 7x57r i 12, da li mogu da pozajmljujem lovacku pusku neolucenih cevi u kalibru 12.

Lala
 Ako sam dobro informisan, a mislim da jesam, vrlo lako je moguće da će ubrzo doći do nekih izmena u propisima, prvenstveno mislim na propise koji tretiraju način organizacije i izvodjenja lova, a takodje mislim da će biti i većih izmena u pogledu papirologije oko dozvola za lov i obrazaca izveštaja o lovu. Sve će biti na jednom listu, na jednom obrascu, a ne kao do sada, da čitavu knjigu pišeš za svaki lov.
Ako budemo imali sreće, sve ove izmene bi mogle da stupe na snagu već na samom početku jesenjeg dela sezone.
Dobro je da su nadležni uvažili primedbe sa terena, i da su pojednostavili proceduru. Odobreno
Takodje, mislim da će biti novosti oko upotrebe sačmenih patrona, tj. oko dozvoljene granulacije sačme za odredjenu sitnu divljač (predlog koji je potekao odavde sa foruma).
Ali, hajde da sačekamo još koju nedelju, pa da vidimo. Ja sam optimista.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

DakiNS
 Mislim da smo zaslužili mnogo više lovačkih članarina od LSSGrin

Samo za razliku od njih novci bi odmah bili prosleđeni za nabavku prihrane ,dok još više ne poskupi a i nabavku divljači. I obavezno jedan deo za naknadnu i obaveznu edukaciju lovaca.Lovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 aaa, nemoj tako Daki, pa mi ovde u Srbistanu ništa ne radimo, lako je nama sa Srbijalova preko tastature da kuckamo, sve je to uzaludno i jalov posao, na Zapadu, tom Velikom Zapadu je to med i mleko.

U ostalom šta vi ovde s....date kad od toga vajde nema.

Izreka Živojina Mišića bila je: "Ko sme taj može. Ko ne zna za strah taj ide napred". A taj čovek je ipak bio neko.

Izvinjavam se malo na Van teme ali sam morao, a propo Lalinog upisa i upisa pojedinih članova foruma koji smatraju da se mi sa Srbijalov borimo deklarativno.

Mišljenje i sugestije sa ovoga foruma daleko se čuju, budite sigurni.Vaistinu
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

solaja
 Kad bi ukinuli 50 metaka godisnje i da ne trcim u sup po svaku kutiju metaka za olucene cevi to bi bilo super. Za pocetak Grin
Oko gadja, kundak pogadja B)

gruja
 Trgovci oruzjem,municijom i opremom za lov bi trebali da odvoje malo novca zaradjenog od lovaca i uloze u lobiranje preko odredjenih politicara lovaca,za donosenje sto liberalnijih zakona o oruzju,cime bi u bliskoj buducnosti direktno povecali svoj profit,a uzimajuci u obzir broj lovaca i ljubitelja oruzja u Srbiji,koji bi tako zadovoljili svoje potrebe,na dobitku bi bili i sami politicari.Vredi pokusati!

Kelt,apsolutno si u pravu za ono o opasnom oruzju.Pisu se ljudima prijave za razne gluposti i oduzima im se oruzje,sto nije u redu.Recimo,nadju ti u kolima lovacki noz i moras da im dva sata crtas da nisi Al Kaida,dok s druge strane u opkladu,prosetacu se sa sekirom na ramenu sa secivom uvijenim u list od novine,kroz ceo Leskovac i to pored svih patrola i niko nece ni obratiti paznju na mene,cak ce me i zaliti kao nekog brdjanina drvosecu!A koliko bih prolaznika tako mogao da NASEKIRA neki psiho?A sekire se jos kupuju bez terenske provere i odobrenja.

Sto se tice poreza na oruzje mogu da kazem da je to jos jedan idiotizam losih politicara,ili ekonomista u pokusaju!Zasto nas koji posedujemo oruzje drzava svrstava u gradjane drugog reda u odnosu na ribolovce,skijase,surfere i ostale sportiste?Da li oni placaju poreze na stapove,rekete,daske,skije i ostale rekvizite?
Naravno da ne,jer im je oruzje lako za evidenciju pa ajde da deremo ljude!U redu je da porez na oruzje placaju oni koji ga koriste kao alat u poslu pa im ono u neku ruku donosi dobit,kao recimo pljackasi banaka,menjacnica i slicno,ali njihovo oruzje na zalost nije evidentirano pa su postedjeni tih davanja drzavi.

Srbima je u krvi kult postovanja oruzja i tu ne treba mnogo dirati!

stojkuki
 Sve bi to bilo lepo, ... I lobiranje i nase opste zalaganje da nema nekih NGO koje su placenE novcem nekih zapadnih zemalja koje sede u BG i raspolazu sa ogromnim budzetima za lobiranje da se u Srbiji zakoni poostravaju i da se ne radi na tzv. razoruzanju srbalja .... Odavno bi se neke stvari promenile, .... Ovako posto smo po njima prenaoruzani ...

Svuda se bre oruzije kupuje, a onda samo registruje, a municija je u slobodnoj prodaji uz oruzni list, a o komponentama za reloading i da ne govorim ...

klaja
 Šta se dešava sa promenom zakona na uvoz oružja za fizička lica,dali će doći do neke liberalizacije!! Kad sam zvao ovlaštene uvoznike odgovor je bio konkretno za moj slučaj Teoretski moguće ali u praksi neizvodljivo. A minist.za ekon.razvoj trazi jako puno papira i još više plaćenih taksi. Tako da cifra ide od 600-800 eura da bi uvezao i registrovao jednu lovačku pušku.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

kelt
 Evo jedan model predlog kako da budu koze na broju a vuk ostane sit. oko problema sa nabavkom municije za olucene cevi posto policija nece da se odrekne taksi na odobrenja nek onda se takse naplacuju u ducanu a neka onda oni refundiraju takse policiji npr. odes u ducan i sa or.listom i l.k. kupis svoje sledovanje platis i onu taksu pa oni to lepo proslede policiji. nisu nama problem pare nego vreme i muvanje sa saltercimaTrt Milojka
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

duskov
 U Crnoj Gori na ličnu kartu uzimamo municije za sve vrste oružja za koji imamo dozvolu i onoliko koliko imamo novca.
Nema taksi, nema novih dodatnih troškova i nema maltretiranja.
Vazdušne puške se, takođe kupuju na LK a jedva čekam da se kupovina oružja u potpunostu liberalizuje.
Po stranim procjenama, na svakog legalnog nosioca oružja dolaze tri koji ne posjeduju nikakvu dozvolu a po istim izvorima u Crnoj Gori ima najmanje 1.100.000 komada ilegalnog oružja.
Za Srbiju su te brojke značajno veće jer se radi o desetak puta više stanovništva....
Mogućnost da se u Crnopj Gori mogu kupiti puške C.Zastave ali i skoro svih ruskih i turskih modela uz veoma kvalitetan italijanski, belgijski i američki asortiman, on da je ovaj trgovački segment sasvim u redu i za pohvalu.
Ono što komplikuje stvar jeste da se sada oružje iz Srbije tretira kao "strano"!....

neca90

duskov kaže:

Vazdušne puške se, takođe kupuju na LK a jedva čekam da se kupovina oružja u potpunostu liberalizuje.

Mislis,da se oruzje moze kupovati bez dozvole???Ako bude tako bice dobro,mada ne verujem da smo te srece!Jel ima naznaka o tome u Crnoj Gori?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,523,052 posete www.srbijalov.com