Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gazdovanje lovištem

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gazdovanje lovištem
Lala
 Kad sam bio lovac početnik, učili su me stariji da je red i običaj da se posle lova vrši smotra divljači, da se lovci po završenom lovu okupe na lovačkom domu, i da je taj deo lova bio podjednako zanimljiv kao i odstrel. Neću zaboraviti šale, rasprave, zezanje posle lova. Svako je ostajao koliko je mogao: 15 minuta ili 3 sata, ali običaj se poštovao. Smotra divljači je vršena i iz razloga da se sav odstrel prijavi.
Danas retko gde naidjem na striktno poštovanje ovih običaja. U većini mesta divljač smotaju u gepeke kola, i odmah iz lovišta pravac kući. Nekolicina nas još uvek po navici odemo posle lova na kafu i piće, ali gledam ove mlade lovce (mlade po godinama), kako ne umeju da uživaju. Ne osudjujem ja njih, ali mislim da nisu shvatili da nije lov samo pucanje i odstrel. I mislim da su tu dosta krivi stariji lovci, koji ih nisu na vreme podučili.
Interesantno je da se slična stvar dešava u skoro svakom lovištu gde sam lovio. Mladji posle lova tutanj, stariji ostanu.
Ovde su, po meni, glavni krivci lovnici i grupovodje (desetari). Na ovaj način se otvara mogućnost neprijavljivanja ulova, a samim tim i loše evidencije o odstrelu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac Stari

Boban kaže:
Pa tako cete da lovite 2-3 sezone i posle ce da se pitate pa
gdeja ona divljac nema nista,ali ako se vi lovci sami ne pobunite da bude veca kontrola nad lovistem jer vi i placate.
Jer ce biti da ste platili a niste fazana i zeca ni videli.

Kako sejete tako i berete!
Dobar pogled.

Bojanpk
 potpuno je istina sve što ste napisali i dogorelo je do noktiju, a i ovaj zakon će dati nekih rezultata. Kod nas u kancelariji LU si morao da odeš po novine pa ako ti daju a ti u stvari neznaš dali su tvoje pare otišle u LS ili u njihove dzepove... i jesi li uopšte član LS Srbije, vreme je da se menja...

Boban
 Pa zar vam novine ne stizu na kucnu adresuConfused

sumadinac
 Pre mesec dana novine su pocele da stizu na kucnu adresu i kod mene.Tajkuni su dosli na vlast.U mom LU jose lov kako prosto da vam kazem na Indijanski nacin,a i dalje misli vecina da ce da tako lovi i sa promenom novog zakona,jer uprava je sinoc izjavila da smo nekih malih izmena ima uzkonu ida nista narocito nece se promeniti.Confused 
STOLE

nenad_franc
 ja imam jedno pitanje u vezi novina! jel lovacke novine svakom sleduju ili trebas da se pretplatis?

Lala
 Časopis 'Lovac' sleduje svakom članu LU. Treba da ti stigne na kućnu adresu, Nenad_franc

Lala
 Šumadinac, dosta uprava LU po Srbiji se zanosi istom pričom 'nema velikih promena' i sl. Naivci!!!
Neka pogledaju kaznene odredbe. I neka utuve da ubuduće, sem lovnih inspektora, imaće na vratu i upravne inspektore, i finansijsku policiju, i poreske inspektore, i veterinarske inspektore, i tržišne inspektore, i ko zna koga još!
Pa kad ih klepi prva kazna od par miliona dinara za LU, i par stotina hiljada za odgovorna lica, onda će se češati gde ih ne svrbi! Da ne pominjem mogućnost zabrane rada i za LU i za odgovorna lica.

nenad_franc
 koliko sam video,vec 4 broja "lovac" su izasli,a ja nisam dobio ni jedan,sad sam Angry

Boban
 Nenad-franc,nisi jedini jos jedan drug mi se pozalio da nedobija novine.

nenad_franc
 i bobane ko je odgovoran za to? lovacko drustvo ili lovacki savez? ajde prosle godine sam platio pred pocetak sezone pa se nisam ni nadao,ali ove godine sam platio sve na vreme i nisam dobio ni jedan broj! moram da vidim dal ostali dobijaju!

Lala
 Nenade, ako tvoje LD nije dostavilo adrese, onda ti neće stizati. Onda se primerci za lovce kojima se ne zna adresa, dostavljaju u matično LD, pa možeš tamo da tražiš. Da li ostale tvoje kolege dobijaju svoj primerak na kućnu adresu?

nenad_franc
 pa ne znam lalo.to moram da proverim,pa ako dobijaju ima da ih iznapusavam! sto kaze jedan covek kod mene ima da radi petocevka(misleci na petometku) Smile

nenad_franc
 a i ako stize u lovacko drustvo,trebalo bi da obaveste da su stigle,ili da daju predsedniku podruznice(ili kako se vec zove) da podeli!

sumadinac
 Pitaj sekretara LU jr on trba da posalje spisak lovaca sa tacnim adresama stanovanja a novine donosi postar na kucnu adresu.Zato proveri da li je sekretar poslao spisak.B)
STOLE

sumadinac
 Lalo sto se tice uprave sadasnje boli njih kazu uvo idalje ce biti po starom.Primer ubjen je vepar od 140 kg. komisija od tri clana procenjuje nekad na licu mesta a nekad i samo pozivom,(koliko da u pisem dvadeset i jedno kilo da li je dovoljno ili jos manje dogovoreno itd...) ina pise se divlje prase, odbijese glava iznutrica i ostalo pa puta 50 dinara itako plate mizernu cenu i izbegne se placanje drsticnih cifara i prave vrednosti.Tako da nijedan kapitalac ne bude placen ili se spoje cetri pet komada pa se upise neka velika krmaca.Takorade sada u mom udruzenju.Nekolicina smo protiv tih tajkuna za to bih nam trebala malo srucna pomoc. Comp B)
STOLE

Lala
 Šumadinac, znaš kako kažu: nije lopov onaj koji krade, nego onaj kojeg uhvate! A isto tako, krčag ide na vodu dok se ne razbije.
Znam da je teško dokazati krivolov. Da se ne bih ponavljao, pogledaj šta smo pisali na temi 'Krivolov i kako se boriti protiv'.
Ako si već nešto video, ili imaš dokaze ili druge svedoke, ko, ili bolje rečeno, ŠTA, te sprečava da podneseš prijavu?

nenadx
 Trazio sam gde da smestim ovaj tekst,pa mi se cini najbolje u gazdovanje. Brojnost jelena na 100ha V,Britanija 6,9 grla, Danska 3,3. Nemacka 2,5. Madjarska 2,3. Austrija 2,2.....Podaci su malo stariji,a po njima Srbija ima 1,96..Eto sta moze statistika A recimo Austrija je imala tada 95.000 a odstrelila preko 30.000???Srbija imala 5.500 a odstrelila 800???Zamolio bih nekoga da ispravi ove podatke,jer mi se cini da je mozda bila stamparska greska,kada sam uzimao podatke.Hvala unapred.
Dobar pogodak

petar
 Zivimo u zemlji koja je jako usrana svacim, niko se ne brine ni o gladnim ljudima koji nemaju ni plate, a nemaju ni sta da jedu, a kamoli da se neko ozbiljno pobrine za zivotinje i organizaciju lova, kad se krade na sve strane. Mislim da mi pojedinci ne mozemo da ispravimo krivu Drinu, jedino nam preostaje da uzivamo u svom hobiju, i da cuvamo prirodu, jer zivot je jako karatak...

gorskikotar
 Vidjet ćete kada počnu pregovori s Europskom Unijom, pa prilagodba novim prpisima i zakonima,novi pravilnici........papirologije više nego lova. U hrvatkoj da bi dobio oružje moraš položiti lovački ispit, na temelju toga dobiješ lovačku iskaznicu na koju se svake lovne goidine nalijepi markica za tu godinu, nako toga moraš imati od lovačkog društva pisano dopuštenje za lov pojedine vrste divljači napisano na obrascu koje izdaje HLS. Ako nešto odstrijeliš piše se "zapisnik o izvršenom lovu" i "potvrda o porijeklu divljači" , a divljač obilježiš plastičnom markicom koju izdaje resorno ministarstvo i taj broj se upisuje u "zapisnik" i "potvrdu". meso divljači treba pregledati ovlašteni veterinar ako je za vlastite potrebe, ako se prodaje onda u za to predviđenim objektima s hladnjačom itd.......... Prije svega možda bolje dok još nije sve sređeno možeš više uživati u lovu,, nema toliko kontrole. Svaku pogrešku koju nađe lovni inspektor, a traži je svake godine i na terenu i i među papirima , naplati.
Dobra kob!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Cal. 20/76 iskustva i mišljenja! LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 169 15.10.2019. 19:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,602 posete www.srbijalov.com