Volijera mora biti dobro obezbeđena ako će služiti za čuvanje fazanske divljači. Ako pak imate nameru da vam služi samo za prihvat onda kako-tako.
Pisao sam na nekoj od neobaveznih tema (neko je obrisao sve upise-ne znam zašto) sa kakvim problemima se sretala moja sekcija. Iako je propisno ograđena sa svih strana(i odozgo) a u visini od otpr 1.2metra od zemlje duplom žicom-vrapčarom opet smo imali štetu i uginuća od "nečega" što je ulaszilo, ne znamo kako !!
Sada uvodimo 24-časovna dežurstva pa dokle izdržimo finansiski...
Ako uzmemo u obzir da sam samo ja od 20.04. do sada odstrelio 29 lisica i 3 sakala ti tereni gde bi bile volijere bi barem malo bili cistiji,...
E jbg komsija,lako je tebi odstrelititoliko predatora kada ih svake sezone prihranite sa nekoliko hiljada fazancica.
Salim se malo,ali situacija je ista ili slicna u vecini lovista.Losa priprema terena rezultira slabim ili najcesce nikakvim rezultatima prezivljavanja ispustenih fazancica.Mi ovih dana pravimo trajno prihvatiliste i muka me hvata koliko je tu gluposti i losih resenja,ali tako su resili pa to ti je.
Ja vec petu godinu za redom desetonedeljne fazane ispustam u krug silosa na kom radim.Teren prethodno ocistim od predatora svih vrsta,pokosim jedan deo livade da mogu da izadju iz rose na suncanje,ostavim hranu na nekoliko mesta(najcesce pored otvora u ogradi) i na pet sest mesta pojilice sa vodom iako je sa jedne strane ribnjak a sa druge recica Plazovic koja protice kroz selo.I u samom krugu i svuda oko njega ima zbunja dzenerike(divlje sljive)i dva borova sumarka tako da pilici vrlo brzo nauce da spavaju na granama sto im daje veliku sansu za opstanak.Smatram ovakvo resenje boljim od skupljanja pilica u zici ili mrezi jer se vrlo brzo odvoje u grupe od po pet-sest komada i kao takvi nisu toliko uocljiv plen.Kada su na gomili nema te zice ili mreze koja ce zaustaviti tvora,lasicu,pacove,a nama je cak i orao ulazio peske kroz otvor na vrhu mreze.Vecina drustava pravi prihvatilista u blizini sela ili gradova zbog lakse kontrole i prilaska ali u tom slucaju treba dodati listi predatora i pse i macke lutalice koji videli smo znaju da naprave pravi masakr za samo jednu noc.
Ko god da se odluci na zatvoren sistem MORA na prihvatilistu imati dezurstvo 24h,vegetaciju oko ograde pokositi ili jos bolje preorati ili istanjirati u sirini od barem dva metra radi lakse kontrole i odbrane od predatora koji nikako nece propustiti na tacni serviran obrok.
Mi uzimamo piliće od otprilike 6-8 nedelja. Hranimo ,čuvamo i po malo ispuštamo na poligon. Ne baš pred pušku, par dana pred lov, teren je solidno očišćen od predatora, imamo mnogo kanala koji su kad se kukuruz skine glavno sklonište za fazane.
Volijera je dobro zaštićena, sa jedne strane je put, sa jedne je voće(naše-lovačko), jedna strana je do lovačkog doma a ona što je slobodna je sa spoljne strane očišćena-gola.
.Vecina drustava pravi prihvatilista u blizini sela ili gradova zbog lakse kontrole i prilaska ali u tom slucaju treba dodati listi predatora i pse i macke lutalice koji videli smo znaju da naprave pravi masakr za samo jednu noc.
Ko god da se odluci na zatvoren sistem MORA na prihvatilistu imati dezurstvo 24h,vegetaciju oko ograde pokositi ili jos bolje preorati ili istanjirati u sirini od barem dva metra radi lakse kontrole i odbrane od predatora koji nikako nece propustiti na tacni serviran obrok.
Napisa ovo cika Mrwa,16.07.leta Gospodnjeg 2015.,a sve u toku izgradnje prihvatilista u Ridjici.Malopre me zove preCednik i kaze da je nesto(verovatno pas)uslo nocas i podavilo svih 25 odraslih fazana koji su jos bili u prihvatilistu.Sta god da je bilo(videcemo sutra-postavljena kamera)samo jednog petla je pojelo a ostali su poklani i razbacani po volijeri.Upozoravao sam da pletena zica ne moze da zaustavi pse u nameri da se docepaju plena.Sreca pa je bilo"samo 25kom",a epilog bi bio isti i da je bila puna volijera.Sta reci?
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?