Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
DakiNS
 Kelt kaže se Veliki SanseiGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Sniper Hunter
 [xhide]Ameri poslali robu,danas stiglo,nove dizne i stone soap
i49.tinypic.com/aop4lg.jpg

i47.tinypic.com/33yozmf.jpg

Proba posle odmora ,dizne su oznake za sačmu #8,#8,5,#9.
Najvažnije mi ove #9 sa njima izlivam 2,1mm sačmu ,na starima se začepile rupe više ih nisam mogao otčepiti,razbušene su na 1mm ,za livenje krupne sačme od 3,5mm [/xhide]

kelt
 the show must go oniveli 3 jesi li druze isprobao te razbusene na 1mm, kako li sljakaju?Respekt
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Sniper Hunter
 [xhide]

kelt kaže:
the show must go oniveli 3 jesi li druze isprobao te razbusene na 1mm, kako li sljakaju?Respekt

Nisam još posle odmora ću da isprobam sve ,javljam rezultate ,moram da nešto iskombinujem sa onim LEE furunčetom da obezbedim dotok olova jel sa 1mm olovo ističe brzo ne stiže da se istopi ,to je najveći problem a nivo mora biti izuzetno stabilan i na minimumu,tek da dotiče u dizne,bar je tako bilo sa onima od tebe ,ali kod njih mi je problem onaj krstasti žljeb za šrafciger pozadi ,ako padne prilikom zavijanja u loš položaj ta dizna ili ne curi ili ističe iz nje žica,ne kaplje ,zato sam i ove moje zapušene razbušio na 1mm da probam sa njima ,a izgleda da sam na putu da nađem i burgije od 0,3mm tako da neće biti više problema kada se zapuše sitne rupice na diznama ,jel ostaje i stvara se vremenom neka skrama koja nije olovo i to iz sitnih rupa ne možeš da izbaciš(preko 0,5mm nema problema) probao sam i kompresorom ,curi dizna ali kada stavim olovo neće ,zapeče odmah posle 10, kila olova ,zbog toga sam i naručio ove nove dizne a ujedno i neke sa malo većim rupicama pa da isprobam ,a ujedno stigao je soap stone ,tako da ne moram da kradem ženine suvenire iz Egipta Grin iveli[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]Sniper jesi li razmisljao o tome dali bi livenje krupnije sacme zahtevalo neke izmene sto se tice visine od dizne do rampe i od rampe do posude gde kaplje, ili sve ostaje kako jeste[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]Pitam iz razloga jer sam pre par dana razgovarao sa par majstora trazeci od njih da mi izbuse sraf u obliku dizne, ali me ubedise da to u Srbiji bar kod privatnika nije izvodljivo sa manjom rupicom od 0,8mm pa jos u tako tvrdom materijalu, ako eventualno i uspem u tome sto sam naumio bilo bi livenje nesto krupnijih kuglica, dali u tom slucaju ispostovati visine kao na tvojoj masini[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]Ukratko Vlado moguće je da izbušiš rupu i od 0.5mm i to sa preciznijom alatkom ili na strugu ,bolje opremljeniji puškar može to da izvede,u fazi sam nabavke alata za precizno bušenje u domaćoj kućnoj verziji ,bušilicu sam nabavio ,to je mala alatka koja služi za modelarstvo i na njoj glava -futer može da prihvati i burgiju od 0,3mm sa njom sam iz ruke bez stalaka bušio rupe od 0,8 i 1mm ,treba da nabavim još i stalak u koji ide ta burgija tako da sa time mislim da mogu da bušim i o,5 a da budem optimista i 0,3mm Grin konkretno to mi treba za pročišćavanje dizni,problem je što se teško nalaze te burgije pogotovu ove tanje od 0,5mm ,od 0,5 pa naviše ,0,8 , 1mm imaš ovde u svakoj radnji koja prodaje alat ,problem je sa tanjima od 0,5 mm našao sam i od 0,3mm ali iz ruke je sa njima nemoguće raditi,pucaju ko staklo. a i o samom livenju imam dosta zapažanja ,izneću to kada budem imao više vremena ,večeras.
[url]
http://www.multir...O28472.cfm [/url]

ovu bušilicu imam
[/xhide]

kelt
 [xhide]moje dizne nisu od nerdjajuceg celika vec od obicnog a uspeo sam iz ruke da izbusim 0.5 bez vecih problema. po meni to je i dovoljno mala rupica jer sam dobijao sacmu i od 1.6mm. posuda iz koje se lije treba da bude malo dublja da moze da stane veci nivo olova i stvar resena[/xhide]. iveli 3
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Sniper Hunter
 [xhide]Vlado pokušaću da odgovorim na tvoje pitanje povodom livenja krupnije sačme od 3mm ,izneću neka moja dosadašnja iskustva i zapažanja koja sam stekao izlivajući sačmu i topeći olovo sa ovom mojom original mašinom za livenje olova .

Na njoj može da se izliva sačma od 2,9-3mm kao najkrupnija i to sa diznama oznake #5 što predstavlja američku oznaku za taj prečnik sačme na tim diznama je rupica oko 0,8mm .
Sam prečnik izlivene sačme u mnogome zavisi od kao što reče kolega kelt i od visine nivoa rastopljenog olova u posudi ,kod mene naprimer kada napunim posudu do vrha sa diznama oznake #7,5 što je 2,4mm prestaje da curi olovo, ili počinje nekontrolisano curenje sa diznama #5 ,dok sa diznama #9 što odgovara sačmi od 2,1mm puna do vrha izliva samo sitnu sačmu ,a ako opadne nivo daje krupniju ,u poslednjem livenju dobio sam negde oko 150kg te sitne sačme od 2mm i posle toga došlo je do stvaranja neke skrame i začepljenja tih dizni zato sam i naručio nove ,isto je to curenje počelo sa diznama prečnika rupice 1mm koje sam dobio od kelta ,uspeo sam da sa jednom diznom i visinom olova u posudi koja je bila na minimumu izlijem sačmu koja je bila od 3,5 -4mm pogledaj to moje iskustvo na ovome videu
[movie=youtube]QZ5kQh8lVxI&list=UUVTfOagZ1UM9Zn5lR_NxGwQ&index=1&feature=plcp[/movie]

Samo je visina rampe ovde bila mnooogo višlja nego što treba iznad nivoa rashladne tečnosti,u svakom slučaju visina rampe ne sme preći 6mm ,ugao mašine je isto tako ublažen ,podmetnuo sam neke aluminijumske poluge ,mislio sam da sutradan nastavm livenje krupne sačme ,i da smanjim visinu rampe u odnosu na posudu jel je sačma ispadala po malo spljoštenog oblika ,a to je do visine rampe ,taj dan nisam mogao to da uradim jel mi je radni sto na kome je bila posuda bio spušten do kraja(mogućnost štelovanja stola po visini) tako da sam isekao brusilicom dve šipke i doveo sto na potrebnu visinu ,međutim sutradan kada sam počeo sa ponovnim livenjem nisam uspeo da dobijem sačmu pravilnog oblika i bilo je puno škarta ,ugao je ostao isti i samo sam zamenio diznu stavio sam jednu koja nije bila u radu tj. čista ,a onu koja je dobro radila predhodnog dana pomešao sam sa ostalima koje sam skinuo sa posude tako da više nisam znao sa kojom sam lio,Grin moja greška .

Moj zaključak je bio sledeći : Manjkala mi je temperatura da bih mogao da radim sa više dizni ,olovo je brže isticalo kroz dizne nego što se je otapalo ,keltove dizne su bila veće nego moje i dosta su se teže zagrevale ,moji šrafovi sa kojima sam začepio ostale rupe na mašini su isto tako bili veliki i odvodili su preko potrebnu toplotu ,dakle i veličina dizne mora biti usklađena sa posudom ,isto tako i posuda ako je prevelika a grejno telo malo i tu dolazi do problema ,e tu sam mislio da dogrevanje brenerom pomaže (LaloGrin) ali dogrevanjem može se dovesti do drugog problema,da temperatura bude mnogo višlja od potrebne i onda dolazi do naduvavanja sačme ili i do njenog pucanja tkz "kokica" tu su kokice manje opasne od "naduvane" sačme , ona se teže primećuje ,naduvana sačma je ona koja nije eksplodirala nego je samo povećanog prečnika a unutra je prazno ,takva sačma ima prečnik ali nema masu ,tj lakša je od sačme koja je izlivena na normalnoj temperaturi i bez dogrevanja ,ovo sam proverio više puta ,čak i sitna sačma koja ističe bez dogrevanja iz mašine na kraju kada prestajem sa livenjem -praznim posudu a nije iskjučen grejač isto počinje da se duva a to se primeti po boji iste ,ne bude više sjajna nego mat siva kao da je oksidirana već,znači to je naduvana i pred pucanje a to nije dobro ,jel kada se dogreva primetio sam da se ubrzava protok i dobija se sitnija na oko ali takva sitnija u dodiru sa rashladnom tečnošcu se naduvava usled pregrejanosti olova iz koga počinju olovne pare da izlaze ,to sam primetio kada malu količinu olova u furunčetu za topljenje ostavim na maksimalnu temperaturu počinje da ključa i da izbijaju klobuci gasova na površinu u našem slučaju ti gasovi ostaju zarobljeni u kuglici koja se ohladila naglo u posudi a nije eksplodirala u kokicu takva sačma prilikom pretapanja prska i pucketa što je još jedan dokaz da ne valja dogrevati nekontrolisano i liti sačmu na povišenoj temperaturi ,treba imati termometar za kontrolu temperature olova u posudi koja treba da se kreće od 343c-371c ili 650f-700f preko ovoga nije dobro počinje naduvavanje i prskanje .
Treba naći optimum između temperature,nivoa olova i veličine dizne ,pretraživao sam po netu da li neko lije krupniju sačmu sa mašinom kao moja ali nisam našao ,tako da mi ostaje da probam uskoro sa original diznama izbušenim na 1mm i onda ću znati šta i kako ,mada i tu ostaje problem topljenja jel ako lijem sa svim diznama manjka olovo u posudi pa sam mislio da dogrevanje zamenim dotokom rastopljenog olova iz furunčeta ,na furunčetu postoji termostat tako da tu mogu regulisati temperaturu da ne prelazi granicu i dolazi do naduvavanja sačme .

Mada je meni iskreno važnija sitna sačma od 2,1mm -2,9mm koju i najviše trošim za ovu krupniju koliko trošim mogu i da kupim tako da nema problema ,mada bi bilo interesantno da se eksperimentiše malo Grin ,stigle mi i nove dizne za sitniju tako da sada mislim da će biti sve u redu još samo da uspem da kompletiram onu bušilicu iz predhodnog posta sa jednim stalakom i da mogu da pročišćavam dizne posle livenja sa burgijom od 0,3mm tako da nema skrame unutra koja smanjuje prečnik rupice i onda mislim da sam rešio problem sitne sačme a za krupniju ....videćemo.
Nadam se da sam ti malo dočarao šta te čeka ako budeš počeo da liješ olovoGrin iveli 3

PS. nađoh i burgije
http://www.conrad.ch/ce/fr/product/80...p;ref=list[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]Kakvi malo docarao, ovde imam vise informacija nego sto mi je potrebno za pocetak, najpre hvala obojici sto ste demantovali tvrdnje ovih "majstora" i ubedili me da je izvodljivo izbusiti rupicu od 0,5mm a mene ohrabrili da nastavim zapoceto. Nije mi cilj livenje krupne sacme koja se ionako mnogo manje koristi, nego je to bila solucija ukoliko ne uspem sa busenjem rupica za sitnu sacmu. Poceo sam sa prikupljanjem materijala ali ne stizem jos uvek da odem do nekog otpada po materijal za posudu, verovatno ce biti neki lim od bar 2-3mm ili jos bolje deblji ako ima zbog lakseg zavarivanja (ili mozda lepljenja tecnim metalom) a reko bi da deblji materijal vise odgovara zbog boljeg odrzavanja konstantne toplote, a naj verovatnije bi bila grejana na plin prilikom upotrebe. Doneo mi drugar po dve dizne ali su sa velikim otvorima od 1mm i 1,2mm mesingane i sa otvorom napred, valjda su neki breneri od CO2 aparata za varenje ili secenje, sa navojem na zadnjoj strani, neznam dali uopste pokusavati sa njima da eksperimentisem ili se strpim jos malo dok nabavim tu mini busilicu i burgije, kako bi se ponasao mesing za te stvari[/xhide]

kelt
 vlado ne trosi pare na zavarivanje posude i mini busilice sve moze jednostavno osim ako neces praviti fabriku ko snajperGrin samo stari tiganj malko preuredis i cao...
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 vidi kako pici na kamperski reso. treba samo napraviti nosac na resou

[movie=youtube]7x2QfCmS7ZY[/movie]
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

vlada lovac
 [xhide]Ma naso sam ja stari tiganj Grin nego mi nije od koristi, emajliran je tako da se ne moze oblikovati niti topiti u njemu sve bi ispucalo, jedino da vidim ako neka komsinica ima nesto odgovarajuce[/xhide]

kelt
 najbolji mi se pokazao gvozdeni ali teflonski ali moze i aluminijumski. malo ga oblikujes cekicom i dobro priljubis rampu srafovima koje su ti ujedino dizne da nista ne curi okolo vec samo na dizne i rokaj samo
rampu treba malo razglaviti L profil najbolja je gvozdena na oko 120 stepeni ugla
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

vlada lovac
 [xhide]Primetio sam da je L profil malo razvucen, lepo to radi kod tebe, ako nabavim posudu pokusacu sa ove dve dizne od 1mm a ako ne ide, nesto mi je palo na pamet kako da kroz istu diznu smanjim otvor[/xhide]

kelt
 [xhide]moze itekako da se radi i na diznu od 1mm samo manji broj komada npr3 jer brze istice nego sto se otapa. sa kamp resoa skines postojeci nosac i naprvis od gradjevinske sestice kosi tako da ti reso bije u donji deo tiganja. ako je reso plasticni oblozi ga sa alu folijom jer ce plastika da se istopi posto je swve veoma vruceeee...[/xhide]
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

HANTER
 Vlado ja sam napravio posudu od crnog lima debljine 5 milimetara imas da je vidis na predhodnim postovima i ne dolazi mi do lepljenja sacme na rampi čak više i nemažem rampu, samo nemogu baš da je zagrejem samo uz pomoć rešoa već dogrevam brenerom i to izuzetno funkcioniše. Skoro sam radio sačmu od 3 milimetra i to kroz diznu od 1 milimetra i išlo je fenomenalno, čak sam na kraju posle tumbanja u mešalici od 4 sata i grafitiranja prosejo je preko stakla i ispala je fenomenalna, ali zbog takvog prosejavanja imao sam i malo više škarta oko 25 posto. Što se tiče bušenja 0,5 ili 0,6 burgijom svaki iole ozbiljni strugar ima stubnu bušilicu čiji futer se steže u 0,0 i može da smanji brzinu na potrebnu za takvo bušenje to nije nikakav problem.
MIHAJLO

kelt
 [xhide]probo sam ja i bez dizni samo na rupicu u tiganju i bez rampe samo sa parcetom drveta od gajbice koje se stavi tik do vode tako je jos prostije samo treba da se dosta podesi lepo[/xhide]
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

HANTER
 Kelt ko li ti reče za tu ideju hmmm
Prijatelju da znas kako dobro funkcioniše dirspezant. Probano na 20 metara cak sam nabio u patron 34 grama sačme 10mm pucano iz cilindra i punog čoka u karton 80x80 ceo prekriven da nema ni jedna rupa gde bi se fazan provukao. Pun čok za 30 procenata više kuglica
MIHAJLO

kelt
 moram da priznam da je bila ideja tvoja samo sam je ja malo razvio. a taj disperzivni bk cep mora da mi posaljes jedno 1000 komata jer sam jako los strelacMolitva
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,437,076 posete www.srbijalov.com