Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Lala
 Pa evo, Denisedi ti je odgovorio. Puca se kad je pogodak izvestan, kad je meta pregledna, i kad je daljina odgovarajuća.
Ne puca se na faktor sreće (ako padne, dobro je), jer tada najčešće bude divljač ranjena.
Nema to velike veze sa konfiguracijom terena, ima više veze sa rezonima lovca. Pa i ako ode jedan zec, doći će drugi, zašto pucati napamet?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

hamerles

mirko knezevic kaže:
Znas kako Lalo ja nisam kriv sto zivim u Centralnoj Srbiji gde nema toliko prostrane ravnice pa se sve vidi i mozes da razmislis cetri puta pre nego sto pucas,nisam kriv sto nam je teren takav da ima dosta nepreglednog prostora,al sta da radim sto je teren takav,idem u lov kao i 180 lovaca nase sekcije sto idu u lov,i maximalno pazim kad pucam da ne daj boze nesto ne uradim,jer sigurno nisam zudan za dva kila mesa... A situacije da pucas u gustisu se kod nas desavaju stalno,pucas uvis samo sta ces...
to druze Vojvodjani ne razumeju Confused bez ljutnje kolege ali vojvodina i Sumadija su kao nebo i zemlja po pitanju terena tako da mozemo tri dana da se prepiremo preko foruma vi vasa iskustva a mi nasa i na kraju opet razlicito Frown svako ima svoje iskustvo primer; vi u vojvodini pucate na fazana sacma leti u zavisnosti od krupnoce bar jos 300-400m a to u sumadiji nema jer sacma zavrsi nakon maksimum 100 metara u zemlji jer se ide uzbrdo i nizbrdo nije problem jer su ispred vas vrzine i sumarci gde takodje sacma bezbedno zavrsi. tako da problem oko letenja i krajnjeg dometa nema a pogotovo ako se puca na zeca zavrsava u zemlji. kod nas se ne lovi potkovicom i pogonom presretanjem zeceva i sta ti ja znam sve kako to ide kod vas mi ovde idemo jednoliniski i puca se u bezbednom pravcu Bye

nenad_franc

Lala kaže:
Pa evo, Denisedi ti je odgovorio. Puca se kad je pogodak izvestan, kad je meta pregledna, i kad je daljina odgovarajuća.
Ne puca se na faktor sreće (ako padne, dobro je), jer tada najčešće bude divljač ranjena.
Nema to velike veze sa konfiguracijom terena, ima više veze sa rezonima lovca. Pa i ako ode jedan zec, doći će drugi, zašto pucati napamet?

vidi se lalo da nisi lovio zeca u sumi Smile kada bi ispostovao sve ovo,da bude na odredjenoj daljini,u odredjenom polozaju,na odredjenom mestu,ne da ne bi doneo odstreljenu divljac kuci,vec ne bi ni metka ispalio Smile nisam imao tu cast da lovim zeca u sumi,jer je prestao da se lovi pre nego sto sam ja poceo da lovim,ali vidim na kakvom se terenu lovio! lovilo se uz brzu reakciju,uz koriscenje cetvorke i dvojke,da bi mogle da prodju kroz razne prepreke,jer sto se vise ceka,zec sve vise bezi u sumu i teze ga je gadjati od drveca!

hamerles

nenad_franc kaže:

Lala kaže:

vidi se lalo da nisi lovio zeca u sumi Smile kada bi ispostovao sve ovo,da bude na odredjenoj daljini,u odredjenom polozaju,na odredjenom mestu,ne da ne bi doneo odstreljenu divljac kuci,vec ne bi ni metka ispalio Smile nisam imao tu cast da lovim zeca u sumi,jer je prestao da se lovi pre nego sto sam ja poceo da lovim,ali vidim na kakvom se terenu lovio! lovilo se uz brzu reakciju,uz koriscenje cetvorke i dvojke,da bi mogle da prodju kroz razne prepreke,jer sto se vise ceka,zec sve vise bezi u sumu i teze ga je gadjati od drveca!
bas tako druze 100% si u pravu B)

Lala
 Ne prepiremo se, daleko bilo.
Ne radi se o konfiguraciji terena, nego se radi o tome, kada se divljač puca - kada je meta pregledna, kada iza mete nema ljudi i kada je pogodak izvestan. Ako ima prepreka, ne puca se, zbog rikošeta i ranjavanja divljači. Što krupnija sačma, veća mogućnost rikošeta. Ja tako rezonujem.
Nije cela Šumadija pod šumom (možda je nekad bila). Inače, i u Vojvodini kada se puca na zeca, sačma završi u zemlji Grin

Bogu 'fala, što sam Lala Smile

hamerles

Lala kaže:
Ne prepiremo se, daleko bilo.
Ne radi se o konfiguraciji terena, nego se radi o tome, kada se divljač puca - kada je meta pregledna, kada iza mete nema ljudi i kada je pogodak izvestan. Ako ima prepreka, ne puca se, zbog rikošeta i ranjavanja divljači. Što krupnija sačma, veća mogućnost rikošeta. Ja tako rezonujem.
Nije cela Šumadija pod šumom (možda je nekad bila). Inače, i u Vojvodini kada se puca na zeca, sačma završi u zemlji Grin
Lalo slazem se sa tobom.Ali u sumadiji nema toliko zeceva kao u vojvodini pa ce vam taj sto ste ga propustili biti mozda i jedini kojeg ste videli tog dana. Naravno necemo umreti od gladi zbog neulovljenog zeca ali ako se vec lovi treba biti uspesan lov. naravno ne po svaku cenu bezbednost na prvom mestu. znas li druze koliko puta vidite zeca kako trci iza vrzine i cakas kraj vrzine da gadjas jer nemozes kroz gustis a kad dodje kraj vrzine tada zec bude i preko 40 metara, oko 50m i tu ces ga odstreliti desetkom 3mm ili 2,5mm kako neki pisu verovatno nikad. to je samo jedan primer prednosti krupnije sacme na ovom terenu Bye

denisedi
 Koliko puta ti se desilo da pucas zeca sa 4.5mm i da ga ne nadjes.Ali iskreno odgovori.Najvise se gubi divlac na taj nacin puca se na 50-60m a neki pucaju i vise i tada ga ufati jedna dve sacme i nema ga.Ja idem u lov i kerovi teraju jedan zec pucaga jedan lovac tamo i kaze pogodi sam ga ali samo vuna.Ja vidim i stvarno pogodjen a zeca nema,Kerovi ga teraju jos neki 500-600 m,i kerovi su ga uhvatili.Taj lovac puco na zeca 4.5mm.Zec je bio pogodjen jednom sacmom u srce a jedna u stomah.Ako ni su ga uhvatili kerovi bio bi gozbu neke lisice.Na taj nacic se najvise gibi divlac.Nisi ni svesan da si ga ranio kazes promasio a ustvari samo jedna ili dve sacme pogodjen. Vama ostaje da odlucite sa cime ce da pucate.Dobar pogledKuca
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov.Bravo 2

hamerles

denisedi kaže:
Koliko puta ti se desilo da pucas zeca sa 4.5mm i da ga ne nadjes.Ali iskreno odgovori.Najvise se gubi divlac na taj nacin puca se na 50-60m a neki pucaju i vise i tada ga ufati jedna dve sacme i nema ga.Ja idem u lov i kerovi teraju jedan zec pucaga jedan lovac tamo i kaze pogodi sam ga ali samo vuna.Ja vidim i stvarno pogodjen a zeca nema,Kerovi ga teraju jos neki 500-600 m,i kerovi su ga uhvatili.Taj lovac puco na zeca 4.5mm.Zec je bio pogodjen jednom sacmom u srce a jedna u stomah.Ako ni su ga uhvatili kerovi bio bi gozbu neke lisice.Na taj nacic se najvise gibi divlac.Nisi ni svesan da si ga ranio kazes promasio a ustvari samo jedna ili dve sacme pogodjen. Vama ostaje da odlucite sa cime ce da pucate.Dobar pogledKuca
druze kada ga pogode dve sacme 4,5mm on pada mrtav na licu mesta nije potreban ceo snop. testiraj to pucaj na pitome zeceve i videces koliko je potrebno zecu da pogine. a 4,5mm na 50m brise sve vrste divljeci tako da nema bezanja i gubljenja divljaci naravno ako se pogodi ako se promasi to je druga prica Bye

Neca92
 Denisedi, situacija koju si ti naveo desava se i kad se zec puca i bilo kojom drugom sacmom! A da li znas koliko su nasi stari lovci zeceva odstrelili bas tom cetvorkom? Lepo je jedan kolega napisao, kupuju samo cetvorku i sa njom love sve! Ne kazem da je to ispravno, ali i ta cetvorka zavrsava pos'o! Ti stariji lovci su vrv probali sve, i to im se pokazalo kao najbolje i tom cetvorkom love vise decenija! Mirko, Hamerles, Nenad Franc Bravo 2Bravo 2Bravo 2 Kolege, morate da razumete nas sumadince! Osmeh 2
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

aleksa
 Sumadinci, sve sto padne od sestice, pasce i od osmice i jos vise od ove druge krupnoce. Maksimalan efikasan domet je veci kod osmice nego kod sestice, na manjim daljinama ce ostecenje biti manje kod osmice nego od sestice, odstreli sa pogotkom dve ili tri sacme su srecni slucajevi, mnogo je vise promasaja ili ranjavanja, a o sigurnosnom aspektu da ne govorimo. Mnogi to nece da priznaju ili ne mogu da promene navike ili nemaju dovoljno samopouzdanja i niko ih ne tera ali bi bilo pozeljno makar da probaju sa osmicom umesto sestice i cetvorke.
Ja lovim na granici Sumadije i Zapadne Srbije, teren je kombinacija obradjenih njiva, starezina i sume, kombinacija 10 i 8, uspesan odstrel kada se pruzi sansa i nista krupnije od toga necu koristiti za zeca jer nema potrebe!
A, na udaljenostima iznad 45 metara ne pucam. Odstreli iznad te udaljenosti su splet srecnih okolnosti. Tada obicno divljac pogodi 1 ili 2 kuglice u neki vitalan organ. A, sta ako ne pogodi a za to su mnogo vece sanse. Ta divljac odlazi i umire u mukama. Tu nema lova i zato takve situacije izbegavam.
I nikakvo divljenje kod mene ne izazivaju retki odstreli iznad 50 metara jer su produkt srece a ne vestine. Lovci koji pucaju na tim udaljenostima i likuju u slucaju da im se sreca osmehne za mene nisu lovci. Da je kuglica pogodila par centimetara pored, bio bi promasaj ili ranjavanje sto su mnogo cesci slucajevi. A izmedju nekoliko ranjavanja i jednog odstrela biram da uopste ne pucam.

denisedi

aleksa kaže:
Sumadinci, sve sto padne od sestice, pasce i od osmice i jos vise od ove druge krupnoce. Maksimalan efikasan domet je veci kod osmice nego kod sestice, na manjim daljinama ce ostecenje biti manje kod osmice nego od sestice, odstreli sa pogotkom dve ili tri sacme su srecni slucajevi, mnogo je vise promasaja ili ranjavanja, a o sigurnosnom aspektu da ne govorimo. Mnogi to nece da priznaju ili ne mogu da promene navike ili nemaju dovoljno samopouzdanja i niko ih ne tera ali bi bilo pozeljno makar da probaju sa osmicom umesto sestice i cetvorke.
Ja lovim na granici Sumadije i Zapadne Srbije, teren je kombinacija obradjenih njiva, starezina i sume, kombinacija 10 i 8, uspesan odstrel kada se pruzi sansa i nista krupnije od toga necu koristiti za zeca jer nema potrebe!
A, na udaljenostima iznad 45 metara ne pucam. Odstreli iznad te udaljenosti su splet srecnih okolnosti. Tada obicno divljac pogodi 1 ili 2 kuglice u neki vitalan organ. A, sta ako ne pogodi a za to su mnogo vece sanse. Ta divljac odlazi i umire u mukama. Tu nema lova i zato takve situacije izbegavam.
I nikakvo divljenje kod mene ne izazivaju retki odstreli iznad 50 metara jer su produkt srece a ne vestine. Lovci koji pucaju na tim udaljenostima i likuju u slucaju da im se sreca osmehne za mene nisu lovci. Da je kuglica pogodila par centimetara pored, bio bi promasaj ili ranjavanje sto su mnogo cesci slucajevi. A izmedju nekoliko ranjavanja i jednog odstrela biram da uopste ne pucam.

Pozdrav za Aleksa to ti je pravi lovac.Lov nije samo da se ulovi nego i kerovi prave veci cef.Ne treba pucati po svakoj ceni.pozz
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov.Bravo 2

mirko knezevic
 Ja i ne razmisljam o krupnoci sacme 4.5m ok postujem svacije misljenje i svako moze da nosi sta god voli i PP sto se mene tice,samo neka pazi da se ne daj boze nesto desi... A sto se tice sume sumadija i ravnica vojvodina,bio sam u lovu kad mi je covek pricao da je u tom delu lovista koji je uglavnom u sumskom izdanju hrastovih drveta ima kolko hoces stara suma lepa organizovan komercijalni lov fazana,i da je bilo ucesnika i ljudi iz vojvodine i iz centralne srbije. Kaze mi taj lik koji je jedan od organizatora da vojvodjani nisu uspeli pola fazana da pogode iz prostog razloga jer su navikli da dugo voze(prate) divljac na nisanu pa onda pucanj,a sumadinci ih kaze obaljuju kao samo tako... Sta sam hteo da kazem nemoj niko da mi zameri ja pricu samo prenosim niti sam je izmislio niti nesto drugo,lovci iz sumadije su navikli da pucaju brzo voleli mi to ili ne jednostavno tako je fazan poleti imas ti 15 20-tak metara za hitac i to je zec skoci u bagrenjaku cik cak u 10m i ode kraj ne stignes ni da ga vidis... I opet kazem da je idealna sacma za lov 3.5m na pocetku sezone a 4m kad malo odmakne i posebo naglasavam ako uhvate mrazevi dobri...
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

hamerles

Neca92 kaže:
Denisedi, situacija koju si ti naveo desava se i kad se zec puca i bilo kojom drugom sacmom! A da li znas koliko su nasi stari lovci zeceva odstrelili bas tom cetvorkom? Lepo je jedan kolega napisao, kupuju samo cetvorku i sa njom love sve! Ne kazem da je to ispravno, ali i ta cetvorka zavrsava pos'o! Ti stariji lovci su vrv probali sve, i to im se pokazalo kao najbolje i tom cetvorkom love vise decenija! Mirko, Hamerles, Nenad Franc Bravo 2Bravo 2Bravo 2 Kolege, morate da razumete nas sumadince! Osmeh 2
BRAVO NECO B) Bravo 2 Bye

hamerles

denisedi kaže:

aleksa kaže:

Pozdrav za Aleksa to ti je pravi lovac.Lov nije samo da se ulovi nego i kerovi prave veci cef.Ne treba pucati po svakoj ceni.pozz
halo ljudi pa sta ako ga rane te nekoliko kuglice na 50 m TU JE DRUDA CEV PUN COK pucas jos jednom i to je to nema greske ali uglavnom padne iz prve tako da nema potrebe pucati ponovo. nece zekan patiti i neko biti human itd ulovljen ce biti i na 60m bez greske... Bye

hamerles

mirko knezevic kaže:
Ja i ne razmisljam o krupnoci sacme 4.5m ok postujem svacije misljenje i svako moze da nosi sta god voli i PP sto se mene tice,samo neka pazi da se ne daj boze nesto desi... A sto se tice sume sumadija i ravnica vojvodina,bio sam u lovu kad mi je covek pricao da je u tom delu lovista koji je uglavnom u sumskom izdanju hrastovih drveta ima kolko hoces stara suma lepa organizovan komercijalni lov fazana,i da je bilo ucesnika i ljudi iz vojvodine i iz centralne srbije. Kaze mi taj lik koji je jedan od organizatora da vojvodjani nisu uspeli pola fazana da pogode iz prostog razloga jer su navikli da dugo voze(prate) divljac na nisanu pa onda pucanj,a sumadinci ih kaze obaljuju kao samo tako... Sta sam hteo da kazem nemoj niko da mi zameri ja pricu samo prenosim niti sam je izmislio niti nesto drugo,lovci iz sumadije su navikli da pucaju brzo voleli mi to ili ne jednostavno tako je fazan poleti imas ti 15 20-tak metara za hitac i to je zec skoci u bagrenjaku cik cak u 10m i ode kraj ne stignes ni da ga vidis... I opet kazem da je idealna sacma za lov 3.5m na pocetku sezone a 4m kad malo odmakne i posebo naglasavam ako uhvate mrazevi dobri...
slazem se u potpunosti kolega Bye

LU Aleksandrovo
 Da Mirko je potpuno u pravu, brzo pucanje nije specifičnost lovaca sa ovih prostora i u većini slučajeva kada to i ovde čine maše pa se isčuđavaju.

A i Staljin je doveo u Staljingrad lovce iz sibira koji su pretežno malim kalibrom gađali sitnu i brzu divljač gde za pucanje ima samo trenutak i plus svega da ne ošteti puno krzno, zato si i bili veoma uspešni snajperisti, samo je Vasilij Zajcev imao preko trista eliminacija. 
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Hunter forever
 Posto ja nisam lovac, cesto slusam price onih koji to jesu. Ja zivim takodje u Sumadiji i kod mene lovci pucaju zeca 10,8 i retko ko 6.Bravo 2
marka Engleski poenter marka

Neca92
 Hvala kolega Hamerles! B)

Mirko je sve rekao! Bravo 2
Kolege, mi ne lovimo pticarima! Ker markira, ti dodjes, pomazis ga, a fazan (zec) 3m ispred tebe! Spremis se, odkocis pusku pa 'ajmoo! Divljac izleti, a ti ga zagledas, pa ga ''vozis'' i po 20,30m pa duuum! Bravo 2
U Sumadiji gde se pretezno lovi gonicima, fazan skace na 15,20m ispred tebe, pa ti ako hoces da pucas, hoces, ako ne, i ne moras... Iskren da budem, nema ranjavanja (u smislu da pogodjen fazan ili zec ode vidno pogodjen), ili su to pogodci, ili promasaji...
Ponavljam, dole 3,5mm, gore 4mm! Idealna kombinacija za lov na brdskom terenu! 
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

hamerles
 U pravu si neco B) Kakvo ranjavanje i patnja divljaci ili ga pogodis ili promasis ako promasis on ode ako pogodis pada i na 50m kao pokosen.. sto se tice fazana posto leti onda prelece vrzine itd. pa nije problem za nisanjenje mozes ga malo pustiti a zec skoci u tom trenutku ako ne pucas sledeceg trenutka nema jer ode u neki bagremar gde ne mozes ni da ga vidis a kamoli da pucas sem ako ne istrci u oranje pa bude pregledan za nisanjenje.. Zivim na selu ceo zivot vidjam zeceve i fazane svakodnevno i kad nije lov pa znam kako se krecu i to mnogo dobro... tako da je sacma za moj kraj za zeca 4,5mm maksimalna ali dobra, 4mm taman prava,3,5mm minimalna, 3mm je beskorisna za svaku divljac moze za fazana kada se gadja na 20,25m... 3,5mm za fazana 4mm za zeca B)

Podunavac
 Onda naj bolje da se puca sa PP-om pa može i na 100 metara. Beše ovde jedan koji je tvrdio da odstreljuje zečeve redovno na 80 metara sa nekim svemirskim čokovima, samo ne reče sa kojom sačmom. A ispade da mi u ravnici šutamo divljač nogama da je prvo ošamutimo pa onda polako i natenane nanišanimo i odstrelimo a u međuvremenu stignemo i da povučemo gutljaj iz pljoske.
I kod nas (u ravnici) se divljač ponekad diže daleko, a pogotovo zec. Efikasan domet sačme je po meni 50-55 metara, a na toj daljini će sačma 3,5 mm odraditi posao.
Ne tvrdim da je isti lov u ravnici i u planinskom području. Ali vi niste ni probali sitniju sačmu, jer su vas vaši stariji lovci naučili da pucate sa krupnijom, a tvrdite da ne valja. Mi pucamo sa sitnijom i znamo da valja, a to će te pronaći i u lovačkoj literaturi koju su pisali stručnjaci. Lepo se kaže da kod dvoumljenja krupnija ili sitnija sačma, treba izabrati sitniju. Kod pogotka sitnijom sačmom (4-5 zrna ili više) divljač pada od šoka i dovoljno je da samo probije kožu. Kod krupne sačme manje je kuglica u metku pa obično pogađa i manje komada. Ako pogodi jedna ili dve krupnije kuglice to nije dovoljno da izazove šok, i ako sačma nije dovoljno penetrirala do nekog vitalnog organa, divljač odlazi i izgubljena je.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,631,701 posete www.srbijalov.com