Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
kelt
 kolega seter barut kad je mnogo sabijen dolazi do povecanja trzaja tj povecane reakcije na akciju dok se brzina sacme postize u prvih cetrdesetak cm cevi a nikako u samom patronu. uzmi selier i belot metak pa ga rastavi videces da jos uvek ne odustaju od caure sa uloskom koji sprecava sabijanje. od kad su izmisljeni plasticni cepovi sa amortizercicom zaista je ulozak nepotreban ali samo ako ulogu amortizercica ne upropastimo sabijanjem. napuni dva metka u jednom sabij amortizercic a u drugom ne pa ces da vidis razliku u trzaju a sta se tice brzine kolega Sniper Hunter je hronografom utvrdio da se ona poveca neznatno iako je trzaj drastican.
p.s. one gore zvezde su ti sve upale. nije nijedna presa svemoguca gledao sam na americkim forumima i mnogo gore.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

kelt
 evo na primer ova dva metka oba su za prepelice i sa cepom od istog proizvodjaca s tim sto je levi trap 28grama a desni disperzante (onaj sa krsticem) izliven na bazi ovog trap28. u oba ima svega 1.25 baruta iz iste serije zlatiborca i po 3o grama 2mm sacme.levi je nesabijen sto se i vidi dok je desni sabijen do mooda jer mi se tako uklapalo na lee sa merom 1 1/8. levi puca sasvim normalno bez ikakvog gotovo trzaja jer je baruta jako malo ali dovoljno za prepelicu, dok desni sabijeni trza i zesce puca duplo. ali dzaba brzina sacme se ne postize naglim pucnjem vec kolicinom baruta gorenjem duz cevi. odokativno ovi meci nisu imali vecu brzinu od 300 m/s. sto je i izmereno u reziji brata Snipera na elektronsku makinu.
pozdrav svima i samo jos da kazem, da ste na dobrom putu da se opasno inficirateGrin
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 u finalu roba treba ovako da izgleda
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 ovaj metak ima 38g sacme uz xxx meru baruta (to nesmem da kazem)a trzaj mu je kao i semi magnum 40 i na cauri nema znakova povecanog pritiska iako mi je barut neodgovarajuci za ovo punjenje (brzina mu bas zbog toga i nije neka).

NAPOMENA punite barut strogo po deklarisanim tabelama koje daje proizvodjac cak pocnite sa 20%manje pa povecavajte dok nadjete pravu kombinaciju ali ne nikako preko onoga sta pise. pritisak u cauri rapidno raste i sa preterivanjem u kolicinama sacme tako da se i tu drzite strogo onoga sta pise na barutu.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

zec
 brate kelt ja ovakva municia nikad ne bi pucao jer ovo izgleda fenomenalnoOdobreno ovo sta si pokazao je za 10 i to cistuBravo 2
ja sam pre nekoliko godina punio municiuy za kal.16 al sada koristim samo fabricna . e tada sam malo napravio jedan eksperiment gde za cep sam koristio gumu i to od transportne trake a sve drugo po meri u normalu i rezultat je bio nesto prejako jednom se desilo da se mesingano dance odvoilo od cauru koja sam kasnie sa stapom morao izbijati iz cev i od tada nisam napunio ni jedan metak a jos posedujem komponente za punenje zato preporucuem svi punioci oprezno i bez mnogo eksperimentisanje

seter
 Kelt, tvoj finalni proizvod genijalno izgleda! Svaka čast.
Ove zelene patrone što sam punio, namjerno sam koristio dublju korpicu, da zvijezda upadne. Nema lufta u sačmi, i funkcioniše zadovoljavajuće. Ipak iduća tura ide standardno.
Što se tiče nabijanja baruta, mislim da ovi naši čepovi ipak sprječavaju pretjerano nabijanje. Ja sam rasijecao patrone da provjerim. Sabiti se može, ali do određene granice. Zavisi to i od čepa.
Sada sam malo eksperimentisao sa utiskivačen na Lee, i mislim da se tu neke stvari mogu lijepo dotjerati, da bude "po mjeri". Postaviću fotografije, da vidite o čemu se radi.
A ja sam ti moj Kelt totalno i perzistentno inficiran. Pa samo lud čovjek može da nabavlja komponente iz nekoliko zemalja, da bi napravio metak.Confused
dobar pogled

kelt
 [xhide]desno na slici su patroni radjeni dok nisam provalio foru, samo na lee pa potom krimpovani sa manje sacme da se ne sabije (vidi se po upaloj zvezdi). dok su levo punjeni po otkricu predkrimpera i njegove uloge. nista nije sabijeno. identicno sve puca ali ipak ovi levo su mnogo lepsi.
pozdrav svim slobodnim punjacima Veseloiveli[/xhide]
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

seter

kelt kaže:
[xhide]desno na slici su patroni radjeni dok nisam provalio foru, samo na lee pa potom krimpovani sa manje sacme da se ne sabije (vidi se po upaloj zvezdi). dok su levo punjeni po otkricu predkrimpera i njegove uloge. nista nije sabijeno. identicno sve puca ali ipak ovi levo su mnogo lepsi.
pozdrav svim slobodnim punjacima Veseloiveli[/xhide]

Svaka čast za predkrimper! Odlično izgleda zvijezda. Samo ja još nisam skontao kako se koristi predkrimper. Je li prije nego se zvijezda utisne?
dobar pogled

ljubela
 [xhide]evo kako to radi fiocchi fabricki... izgleda da su tu sve faze zatvaranja metka i svi krimperi...[/xhide]

kelt
 Spremne kombinacije za testiranje brzine
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

car2
 Lepo vam to sa punjenjem , nego imam neku muku sa punjenjem, barut zlatiborac nesagori ostaje mi dosta u cevi mnogo je bre losa ova serija sto sam kupio pre par dana.
E sad sto nece da sagori kako treba ,pre sam isti koristio i nije ostajalo u cevi nista ,ovo cudno nesto sta misite sto je toBesan

vlada lovac
 Moze da bude do lose kapisle, a ako koristis iste kao i sa prethodnom serijom baruta moguce da je barut bio skladisten na ne adekvatnom mestu pa je navuko vlagu

Sniper Hunter
 [xhide]

car2 kaže:
Lepo vam to sa punjenjem , nego imam neku muku sa punjenjem, barut zlatiborac nesagori ostaje mi dosta u cevi mnogo je bre losa ova serija sto sam kupio pre par dana.
E sad sto nece da sagori kako treba ,pre sam isti koristio i nije ostajalo u cevi nista ,ovo cudno nesto sta misite sto je toBesan

Postavi sliku ili za koju je gramažu olova ? Po meni nemaš dovoljno olova ,(mala gramaža) ili nisi krimpovao lepo.[/xhide]

kelt
 Nemoze da gori lepo ako je zatvarano samo sa lee presom i sa manje od 32 g.dacme. neki barutli mogu i tad lepo da sagore ali ove nove serije zlatiborca su dosta zeznute i to od strane proizvodjaca odma u startiu mada im lepo pasuje kalibar16
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

car2
 E drugari punio sam na 30g olova, ali slabo bre i trzaj i pucanj ,nesto mi nestima ,znate sta sam misio da cepovi nisu dobri ,mozda malo propustajuNe razumem
Isti patroni ista gramaza sa filcanim cepovima ,radilo ekstra i nije ostajale naslage u cevi, al nema nigde filcanih cepova.
Ovako do sada mi se nije desavalo,jrdino da stavim kartonce pa plastican cep, i da pojacam punjenje al na koliko, a da sada koristim IZ 18 i iz nje je pravo zadovoljstvo pucati moju municiju al ovako nesto me nervira Angry

Hunter93
 Drugar mozda je problem u tome sto mozda nije dobro sabijeno,ja sam pre pravio ali filc natopim voskom onda sve izgori,ali desavalo se i meni da ostaju cestice baruta...moje misljenje je da nije dobro sabijeno... Confused

Sniper Hunter
 [xhide]

car2 kaže:
E drugari punio sam na 30g olova, ali slabo bre i trzaj i pucanj ,nesto mi nestima ,znate sta sam misio da cepovi nisu dobri ,mozda malo propustajuNe razumem
Isti patroni ista gramaza sa filcanim cepovima ,radilo ekstra i nije ostajale naslage u cevi, al nema nigde filcanih cepova.
Ovako do sada mi se nije desavalo,jrdino da stavim kartonce pa plastican cep, i da pojacam punjenje al na koliko, a da sada koristim IZ 18 i iz nje je pravo zadovoljstvo pucati moju municiju al ovako nesto me nervira Angry

Koje si čepove koristio care?[/xhide]

car2
 E druze cepove sam koristio plasticne sa korpicim dobio iz kg, sad sam pogledao nekima dno cepa nije lepo obradjeno ima manje ivice i veoma lako ulazi u prazan patron,
To je moje misljenje probacu da stavim kartonce pa cep mozda ce bolje da dihtuje ,pa se cujemoika

vlada lovac
 Care ne ide kartonce ispod plasticnog cepa, nema potrebe za tim, najpre pokusaj da dotegnes masinicom da se crvsce zatvori, ako ne ide tako dodaj gram ili dva vise olova, nije predvidjen Zlatiborac za laka punjenja olova u cal.12, ja sam letos punio za prepelice 30g radilo je lepo ali sa drugim barutom, sa domacim barutom tek od 32g

Sniper Hunter
 [xhide]

car2 kaže:
E druze cepove sam koristio plasticne sa korpicim dobio iz kg, sad sam pogledao nekima dno cepa nije lepo obradjeno ima manje ivice i veoma lako ulazi u prazan patron,
To je moje misljenje probacu da stavim kartonce pa cep mozda ce bolje da dihtuje ,pa se cujemoika

Kartonče nece da ti reši problem,dance korpice je predviđeno da pod uticajem barutnih gasova zaptiva cev tako da kartonče će samo da smeta,problem je u lošem materijalu korpice, i :whinchester korpice lako upadaju u čauru ali rade'(punio si sa njima).[/xhide]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,433,350 posete www.srbijalov.com