Lala kaže:
Sniper, majku mu ljubim, kad se setim samo kakav si bio čovek od reči, ti kad nešto obećaš, to nema sile da se ne ispuni! Baš sad sam se setio one jedne kutije municije što si mi obećao pre pola godine.... Nije da ti prigovaram, znam da nisi zaboravio
Nisam zaboravio Lalo i to i DAM! samo da se vidimo, poneo sam u Staro Selo ali da ne ispada da se vadim sada ali stvarno sam zaboravio da ti dam kutiju municije tada ali vidimo se u avgustu Bozije zdravlje!
Sniper Hunter kaže:
Jesam kelt punio sam sa olovom iz moje proizvodnje malo jaca gramaza a mesavina je bila silom prilika jer nisam jos bio nabavio sita za prosejavanje a posto su mi prva livenja olova bila malo eksperimentalna pa sam morao da probam i evo rezultata
38g punjenje Tu je i Lovac Stari pa ako cita neka kaze i on neku
a ovo je bilo punjenje od 45g
Mesavina je bila od 3,5mm,3,1mmi 2,4mm
ja sam zadovoljan rezultatima provereno u lovu siri snop ali gusci zbog gramaze sada su tu i sita pa cemo videti dalje kako ce ici
Sniper- ja kad punim stavljam manju gramazu sacme 27-28g ali povecam za cetvrtinu barutnog punjenja i po nekom mom iskustvu dobivao sam bolji efekat metka jer ima vecu energiju bez obzira na gramazu sacmeB)
To sa cetvrtinom vise baruta ja se ne bih upustao,racunaj npr. 1.6g baruta+0.4=2.00g to je punoo!
Vodi racuna sa takvim punjenjima! Nista ne dobijas samo vece rasturanje snopa i puska trza ko luda, a o pritisku tu ne smem ni da pomislim
Grlica jeste meka ali se kod nas dizu prilicno daleko ili prolece dosta visoko iznad nas, a desavalo mi se za sitnijom pruske na sve strane a ona lepo ode za tri meraka, a 3mm je ne upropasti ako si na to mislio.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
Sniper Hunter kaže:
Jesam kelt punio sam sa olovom iz moje proizvodnje malo jaca gramaza a mesavina je bila silom prilika jer nisam jos bio nabavio sita za prosejavanje a posto su mi prva livenja olova bila malo eksperimentalna pa sam morao da probam i evo rezultata
ja sam zadovoljan rezultatima provereno u lovu siri snop ali gusci zbog gramaze sada su tu i sita pa cemo videti dalje kako ce ici
Sniper- ja kad punim stavljam manju gramazu sacme 27-28g ali povecam za cetvrtinu barutnog punjenja i po nekom mom iskustvu dobivao sam bolji efekat metka jer ima vecu energiju bez obzira na gramazu sacmeB)
I teoretski i praktično se ne dobija taj efekat koji si naveo, a da bi jednostavno proverio, nek neko puca kada padne mrak, a ti gledaj kolko suknjava plamen, sa takvim metkom i sa normalno napunjenim metkom. O tome šta znači odnos baruta i sačme, kao i pertlovanje ne treba da pričam, a da znaš da sam ja jedan od onih kojima je puška namestila harikiri i dobro oči nisam izgubio.
Sniper Hunter kaže:
I teoretski i praktično se ne dobija taj efekat koji si naveo, a da bi jednostavno proverio, nek neko puca kada padne mrak, a ti gledaj kolko suknjava plamen, sa takvim metkom i sa normalno napunjenim metkom. O tome šta znači odnos baruta i sačme, kao i pertlovanje ne treba da pričam, a da znaš da sam ja jedan od onih kojima je puška namestila harikiri i dobro oči nisam izgubio.
Kolega Aleksandrovo je u pravu mora se biti max oprezan pri punjenju municije jer svaka greska se skupo placa nije vazno sto metak ne valja ali moze doci do teskih povreda pogotovu odokativnim merenjem baruta raznim mericama koje nisu bazdarene i jos barut bez deklaracije i upustva o punjenju kome neznamo poreklo ,naletis na svericni barut koji u tvojoj merici od zlatiborca uspes na 2g a onda odletis u vazduh ne igrajte se sa time samo dva oka imamo!!!
Ne, ne, više nikad ja sam kao strugar prekopiro i namestio apotekarsku vagicu, sve moguće sam doveo do perfekcije, samo sam u ono vreme nabasao na neki sferični barut, čuo sam iz pouzdanih izvora da je tim barutom bio punjen kontigent Trepčine municije 20 G, koju su neki dovukli sa kosova u ono ratno vreme i raspakovali. Još sam odmerio manje neg što piše za 0,3 grama, a i 10 grama sačme manje, pa sam dobio po famfulji, od onda i sad žmirim kad pucam, uvuko mi se podsvesno strah. Još kad ovde stručnjaci kažu na vr noža crnog baruta na kapislu pa onda bezdimni, pa onda dobro čepom pritisnuti, e onda to nije više barut, to postaje eksploziv.
Lio sam sačmu među prvim, namestio sam kalupe za original breneka zrno u sva tri kalibra, namestio sam mesingane čaure, i kalup za njihovo kalibriranje, i da ne pričam šta, sve to stoji, nema od toga leba, ima da se kupi proverena municija, a nemam na žalost poverenja ni u ove male privrednike, i tu sam čuo da je bilo problema, za koju banku uštede ne vredi se zezati i reskirati, sve je to lepo dok se ne desi, meni se desilo, pisao sam o tome i vodio polemiku u par brojeva lovačkih novina, pa me se vezao neki stručnjak za balistiku.
Daleko smo mi od amerike i tradicije punjenja municije i od sigurnih komponenti, treba da se zna i to da nije svaka kapisla ni za svaki barut, a i još mnogo drugih faktora utiče, prvenstveno na bezbednost, ebeš lov kad se nešto desi, a desi se i kad se najmanje čovek nada.
Ti si kolega Cucicu nahvatao malo straha od kada ti se desilo to sa punjenjem ,vidim da si izgubio poverenje i u nase domace fabrikante, ne brini nece nasi da preteraju sa dozom baruta mogu samo da je smanje tako da tu nemas opasnosti,salu na stranu treba biti oprezan i ne zapocinjati takvu ozbiljnu stvar i shvatati olako punjenje sacmene municije.
Meni predstavlja zadovoljstvo to punjenje, a sada i livenje olovne sacme tako da ne planiram da ga se odricem i odgovorno tvrdim da se samostalno moze napuniti bolji metak nego mnogi fabricki,naravno uz odgovarajuci alat i opremu i kvalitetne komponente i postovanje balistickih tablica do maksimuma ,a to bar sada nije problem na netu ima svega i svaki iole ozbiljniji proizvodjac daje podatke o tome.
A da se tesko kod nas nabavljaju kvalitetne komponente to stoji i jos jedan veliki problem je neujednacenost naseg domaceg Zlatiborca jer je on svaka serija prica za sebe tako da to predstavlja dodatni problem i glavobolju svaki put kad se promeni serija baruta mora da se proveravaju i merice sa vagicom.....opet tema je koja municija (sacma) a ne punjenje
Otvarao sam par alpenovih metaka još kada je započeo proizvodnju i iznenadio sam se koliko ima nepravilne pa čak i falične sačme, Belom mi se pokazao nekako ujednačen i solidan od svih što se može reći i za krušikovu municiju, probleme sam video i sa nekom municijom zaboravih ime, proizvođač iz kragujevca ili okoline, koja je bogami dobro šamarala, a između se dešavalo da bude i neki ćorak. žuto limun kutije mislim. no nije ni važno. Uglavnom nisam ja protiv punjenja metka, ja sam protiv eksperimentisanja, a posebno olako davanih saveta, može neko da proba pa da namesti haos.
Malo sa teme, neću više samo sam ovo još napisao čisto zbog sigurnosti.
LU Aleksandrovo kaže:
Ne, ne, više nikad ja sam kao strugar prekopiro i namestio apotekarsku vagicu, sve moguće sam doveo do perfekcije, samo sam u ono vreme nabasao na neki sferični barut, čuo sam iz pouzdanih izvora da je tim barutom bio punjen kontigent Trepčine municije 20 G, koju su neki dovukli sa kosova u ono ratno vreme i raspakovali. Još sam odmerio manje neg što piše za 0,3 grama, a i 10 grama sačme manje, pa sam dobio po famfulji, od onda i sad žmirim kad pucam, uvuko mi se podsvesno strah. Još kad ovde stručnjaci kažu na vr noža crnog baruta na kapislu pa onda bezdimni, pa onda dobro čepom pritisnuti, e onda to nije više barut, to postaje eksploziv.
Lio sam sačmu među prvim, namestio sam kalupe za original breneka zrno u sva tri kalibra, namestio sam mesingane čaure, i kalup za njihovo kalibriranje, i da ne pričam šta, sve to stoji, nema od toga leba, ima da se kupi proverena municija, a nemam na žalost poverenja ni u ove male privrednike, i tu sam čuo da je bilo problema, za koju banku uštede ne vredi se zezati i reskirati, sve je to lepo dok se ne desi, meni se desilo, pisao sam o tome i vodio polemiku u par brojeva lovačkih novina, pa me se vezao neki stručnjak za balistiku.
Daleko smo mi od amerike i tradicije punjenja municije i od sigurnih komponenti, treba da se zna i to da nije svaka kapisla ni za svaki barut, a i još mnogo drugih faktora utiče, prvenstveno na bezbednost, ebeš lov kad se nešto desi, a desi se i kad se najmanje čovek nada.
Druze kapisle sam koristio zevelo a sada samo winchester i iskljucivo lovacki barut domaci iz lucana e toga sam ispucao na kilograme i nikad nije bilo problema u punjenju metka uvek stavljam manje sacme a samo malo vise baruta i ne exsperimentisem puno oko toga jer sam kao decak exsperimentisao pa sam spalio obrve i trepavice. pertlovanje sam uvek(rol).. na kutiji od Baruta Mladost Lucani pise kako se sta puni sa tim barutom i od toga ne treba odstupati ja sam odstupao sa sacmom stavljao sam je manje, a barut vise i odlicno je funkcionisalo. ali barut malo vise ne mericu ipo nego mericu i malo jace za jednu cetvrtinu. u punjenju sam koristio i crni barut isto iz lucana kada nije imalo bezdimnog. i tu kombinaciju sam radio malo crnog na kapislu pa ostalo bezdimni ali barut ne valja da se mesa zato sto ni jedan barut ne sagoreva isto i sa mesanjem baruta se nista ne dobija... ima kada smo rasturali manevarce i iz njih vadili barut pa smo punili drugari i ja ali smo za svaki slucaj stavljali po manje i nismo imali problema... ko nema iskustva sa punjenjem municije ne preporucujem mu da to radi.
LU Aleksandrovo kaže:
Druze kapisle sam koristio zevelo a sada samo winchester i iskljucivo lovacki barut domaci iz lucana e toga sam ispucao na kilograme i nikad nije bilo problema u punjenju metka uvek stavljam manje sacme a samo malo vise baruta i ne exsperimentisem puno oko toga jer sam kao decak exsperimentisao pa sam spalio obrve i trepavice. pertlovanje sam uvek(rol).. na kutiji od Baruta Mladost Lucani pise kako se sta puni sa tim barutom i od toga ne treba odstupati ja sam odstupao sa sacmom stavljao sam je manje, a barut vise i odlicno je funkcionisalo. ali barut malo vise ne mericu ipo nego mericu i malo jace za jednu cetvrtinu. u punjenju sam koristio i crni barut isto iz lucana kada nije imalo bezdimnog. i tu kombinaciju sam radio malo crnog na kapislu pa ostalo bezdimni ali barut ne valja da se mesa zato sto ni jedan barut ne sagoreva isto i sa mesanjem baruta se nista ne dobija... ima kada smo rasturali manevarce i iz njih vadili barut pa smo punili drugari i ja ali smo za svaki slucaj stavljali po manje i nismo imali problema... ko nema iskustva sa punjenjem municije ne preporucujem mu da to radi.
Kolega hamerles samo mogu da dodam na ovaj tvoj post da si do sada imao mnogo srece i da te Bog cuva sto ti i na dalje zelim ako punis ovako kako si napisao u tvome postu
LU Aleksandrovo kaže:
Kolega hamerles samo mogu da dodam na ovaj tvoj post da si do sada imao mnogo srece i da te Bog cuva sto ti i na dalje zelim ako punis ovako kako si napisao u tvome postu
Sniper druze ne punim vec neko vreme i ne verujem da cu vise puniti jer se ne isplati pucam samo krusik i belom municiju i nemam primedbi a i cena mi ja potaman. Sniper u jednom exsperimentu kada sam stavio mericu ipo barut i sacmu 32g kad sam opalio otvorila se puska na srecu nista se nije desilo meni ali mladost ludost t je bilo kada sam bio radoznao decak. Jedan stari lovac me je naucio da tako punim imao je Sulovu pusku novu glanc i retko kad je pucao original municiju stalno je punio sam. Bio je lovac od 18te godine do 73ce godine kada je preminuo ukupno lovackog staza 55godina. stalno je punio sa barutom Mladost Lucani. cak mi je i ostavio masinice i njegove merice za barut i sacmu. povecan pritisak baruta i manje sacme uspeh u lovu zagarantovan. samo ne za bilo koji barut vec sam napisao kojim. baruti italijanske proizvodnje imaju mnogo vecu snagu i po italijanskim patronima ako je neko rasturao ima manje baruta nego u krusikovim zbog jacine smanjena kolicina. sa tim barutom nema zezanje.
Hamerles kad si već sve probo, jel si probo da izbodeš ispod korpice vrhom noža čauru, jao mama kad to opali kakav breneka, kida grane na bagrenju i to podeblje. Daj da naučimo ovu decu da i sačmeni metak ne mora uvek biti sačmeni.
LU Aleksandrovo kaže:
Hamerles kad si već sve probo, jel si probo da izbodeš ispod korpice vrhom noža čauru, jao mama kad to opali kakav breneka, kida grane na bagrenju i to podeblje. Daj da naučimo ovu decu da i sačmeni metak ne mora uvek biti sačmeni.
to nosam probao druze ali probao sam da stavim sacmu u najlonsku kesicu cvrsto je vezem pa u patron isto bije kao brenek nema rasturanja B)
Zasecanje čaure je stari štos, izleće komplet i korpica i deo čaure i sačma, sve zajedno, mnogo opaka stvar. Čuo sam neke priče, da je bilo opasnih situacija sa DS, pa su uspevali tako da obore DS koja napada.
Ma druže odmah sam osetio da smo istomišljenici, i da ova grana balistike za nas nema tajni. treba da nam otvore temu ,,kako ubit sebe a i bližnjeg svoga,, ili ,,top od lovačke u tri poteza,, samo ne znam dal bi nas ovaj lobi od proizvođača municije ostavio na miru.
Ne preporučujem nikako, eksperimente ove vrste, osim zaista u krajnjoj nuždi.
To nije balistika, nego parola 'snadji se', kad su yaya u pitanju
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻