Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova
nidzamotocross
 Ovo sto sam napisao sam zapisao, dok sam slusao odgovor uprave LU na gore pomenuto pitanje. Mislim da je bilo avgusta prosle godine. Ja sam postao pripravnik 31.1. prosle godine a to se zavrsilo 31.1. ove godine. Na moj rodjendan. Tako da po njihovim recima sada ispunjavam uslove za polaganje lovackog ispita.

Mozda me je uhvatio onaj stari zakon, ili?
Znaci li to da sam mogao da polazem ispit odmah sa napunjenih 18 godina, i da mi nije bila potrebna pripravnicka godina?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Indjijanac
 po njihovim rečima?a po zakonu si mogao letos da položiš ispit i da loviš celu sezonu!
Sinko lepo kaže ona poslovica KO PITA,NESKITA,zato postoji i ovaj forum gde može mnogo brže i kvalitetnije da se dodje do informacijaOdobreno
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

nidzamotocross
 Iskreno nije mi pala tesko pripravnicka godina. Sada cekam termin za polaganje lovackog ispita.. Ali opet...
Vidim i po upisima kolega da je i u njihovim LD tako.
Kada sam ih pitao za uslove polaganja lovackog, dobio sam "Prirucnik za polaganje lovackog ispita", i rekli su mi da ucestvujem u akcijama koje su na kraju prirucnika i koje organizuje moje LU tokom sezone.
Takodje jos neki mladji, mog godista su isto to morali da odrade, a svi iz razlicitih LD i LU. Tacnije cetvorica njih.
A sad vidim da je ovaj zakon od marta prosle godine. Da li sam ja posto sam se prijavio za pripravnicku godinu, dva meseca pre toga, po donosenju ovog zakona, stekao uslove za polaganje? Confused
Da li LU imaju pravo da se kose sa zakonom, ili je negde odredjeno da samo LU ili LD moze da neke propise, kao sto je polaganje lovackog ispita ili pripravnicka godina, donosi samoinicijativno?

Indjijanac
 sve se svodi na neznanje onih koji treba da vode računa o tome,recimo dali je moguće da se desi da mlad momak dodje i raspita se za uslove i dobije odgovor kao ti,posle par dana dodje u razgovoru sa bilo kim do obaveštenja da u nekom drugom LU to nije potrebno i on se odluči za članstvo u nekom susednom LU pored onog iz njegovog mesta boravka.takva stvar košta udruženje jednog člana koji nikad se nezna može biti vrlo kvalitetan lovac.Lovac 1
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

nidzamotocross
 Izgleda da je moguce. Confused

To "zavisi od udruzenja do udruzenja" je uvek bilo prisutno u ovakvim pricama. Postoje stvari koje LU donosi na snagu samoinicijativno, kao npr. koliko ce se puta izaci na zeca. Ali mislim da u gore pomenutim stvarima LU ne sme da uskracuje lovca za ono sto najvise voli, a to je lov. Chut

mrwa22250

nidzamotocross kaže:
Izgleda da je moguce. Confused

To "zavisi od udruzenja do udruzenja" je uvek bilo prisutno u ovakvim pricama. Postoje stvari koje LU donosi na snagu samoinicijativno, kao npr. koliko ce se puta izaci na zeca. Ali mislim da u gore pomenutim stvarima LU ne sme da uskracuje lovca za ono sto najvise voli, a to je lov. Chut
nidzo druze u pojedinim L.U. je nevidjena frka dobiti dozvolu za lov lisica cekanjem(otprilike kao dobitak na lotu),prepelice,grlice malo lakse ali ipak tesko.izgleda da treba onemoguciti lovce na sve moguce nacine da love jer ko zna sta ce oni loviti sa tim dozvolama.onda na kraju svake sezone kuknjava clanova sve manje,prosecna starost lovca 50 i kusur itd.sta reci...SadSad

nidzamotocross
 Zasto bi pravedni lovci ispastali zbog onih koji zloupotrebljavaju dozvole.. Nego to ti je nas Srbistan. ;)

slavaplana
 Sve oko polaganja lovackog ispita i nacina kako se to radi je propisano!!Samo treba da se pridrzavaju svi toga i nece biti problema!!
Najgora stvar jeste kad neki predsednik udruzenja ili po obicaju upravnik krenu da pametuju i da izmisljaju toplu vodu!????
Polaganje lovackog ispita je poveren posao Drzave LSS i ako isti to ne bude radio u skladu sa zakonom moze vrlo lako da izgubi taj poveren posao!!!!

mrwa22250
 a dok doticni ne izgube posao ja cu umesto u ataru lisice cekati nakompjuter

fotolovac
 U mom LD većina lovaca ima porblem sa izdavanjem dozvola za lov, interesuje me kako je izdavanje dozvola rešeno u Pravilniku o korišćenju lovišta LS Vojvodine, pošto sam našao pravilnik od LSS gde lepo piše:

Član 9.
Krupna divljač se lovi na osnovu Dozvole za lov krupne divljači, izdate na propisanom obrascu, a divlja svinja i sitna divljač na osnovu Dozvole za lov koja glasi na ime vođe grupe lovaca.
Dozvolu za lov krupne divljači izdaje stručno lice -upravnik lovišta a dozvolu za lov sitne divljači predsednik organizacionog dela udruženja (sekcija, društvo, podružnica ili sl.) za lovni revir u kojem svoje aktivnosti ostvaruje organizacioni deo udruženja. Dozvola za lov se izdaje najmanje 24 časa pre početka lova. Dozvolu za lov lovcima -turistima, izdaje stručno lice -upravnik lovišta.

Po LSS dozvole za krupnu divljač izdaje stručno lice ili upravnik, dok za sitnu divljač to može da radi i predsednik sekcije ili podužnice.

Imamo problema kod izdavanja dozvola za sitnu divljač pošto ih izdaju na isti način kao za krupnu....
Mi i za dozvole za sitnu divljač čekamo "stručno lice" da se pojavi jednom nedeljno iz NS, i moramo svake nedelje ići i po 20-30km da bi podigli dozvole.

A kako vidim u pravilniku to može i predsednik da uradi u samom društvu bez ikakvih peripetija, izgleda je samo problem u tumačenju propisa?

Kakav je pravilnik za Vojvodinu, i kakva su vaša iskustva?

Sremac75
 Pravilnik koji si citirao na temi je bio predlog LSS-a, koji su trebala da usvoje svi korisnici lovišta.
Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je izdalo neko obaveštenje kojim je navedeno da taj predlog nije dobar jer je u suprotnosti sa zakonom, pa je obrazovana neka radna grupa za izradu novog, ovaj put zvaničnog, pravilnika......pre jedno 2 godine!!!!!

Zakon i Pravilnici Ministarstva (koji su obavezujući) su po ovom pitanju jasni....dozvole za lov izdaje (potpisuje) ovlašćeno lice korisnika lovišta, najčešće Upravnik lovišta, ili stručno lice angažovano na poslovima gazdovanja lovištem.

Međutim, mnogi "izigravaju" ovaj propis...
Npr, tamo gde poslove upravnika lovišta vrši "Vojvođanski lovac" doo, pretpostavljam da su dozvole blanko izpotpisivane i date Lu radi izdavanja!

Po meni ne postoji zakonska prepreka da bude više "ovlašćenih lica korisnika lovišta", ali onda nastaje problem što samo Upravnik lovišta odgovara po zakonu za sve nepravilnosti vezano za lov, i nijedan neće da preuzme tu odgovornost nego insistira da samo on izdaje dozvole...

Tema je kompleksna....i nema kratkog odgovora!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

DakiNS
 Inače sve to imaš objašnjeno na sajtu LSV , sve je ažurno urađenoROFLHaHaHa
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

mrwa22250
 sta reci,Srbija brale.jedino ovde mozes videti da na dozvoli za cekanje ds.imas sakala i lisicu koje je ko zna koji mudrac stavio na dozvolu kao krupnu divljac.dok smo ih mogli dobiti izdavao ih je upravnik lovista,ali posto nemamo ds. u lo.ona je precrtana i pise da se lovi samo sakal i lisica.od 01.08.tih dozvola vise nema,a dozvolu za prepelicu i grlicu izdaje precednik drustva i ona glasi na grupovodju i upisuje se cela grupa a u izvestaj se upisuju lovci koji su ucestvovali.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Limun

mrwa22250 kaže:
sta reci,Srbija brale.jedino ovde mozes videti da na dozvoli za cekanje ds.imas sakala i lisicu koje je ko zna koji mudrac stavio na dozvolu kao krupnu divljac.dok smo ih mogli dobiti izdavao ih je upravnik lovista,ali posto nemamo ds. u lo.ona je precrtana i pise da se lovi samo sakal i lisica.od 01.08.tih dozvola vise nema,a dozvolu za prepelicu i grlicu izdaje precednik drustva i ona glasi na grupovodju i upisuje se cela grupa a u izvestaj se upisuju lovci koji su ucestvovali.
Baš tako kolega to je i kod mene ustaljena praksa, dozvole za sitnu divljač izdaju predsednici LD-a, a za krupnu upravnik lovišta
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Sremac75
 I sve je to suprotno važećem Pravilniku.
Ni je ne mislim da je Pravilnik u ovom delu ispravno rešio ovaj problem, ali on je još uvek važeći...

Evo linka :
http://www.mpt.go...%20JUN.pdf

Vidite dole, u donjem desnom uglu, na svakoj dozvoli, ko je izdaje i potpisuje!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

mrwa22250

Sremac75 kaže:
I sve je to suprotno važećem Pravilniku.
Ni je ne mislim da je Pravilnik u ovom delu ispravno rešio ovaj problem, ali on je još uvek važeći...

Evo linka :
http://www.mpt.go...%20JUN.pdf

Vidite dole, u donjem desnom uglu, na svakoj dozvoli, ko je izdaje i potpisuje!
posto zivim 35km od udruzenja ne bih se nalovio prepelica da moram za svaki izlazak da vozim 70km.pravilnik jeste vazeci ali je golo go..o kao i mnogi drugi.do promene istog uzivamo u krivolovu posto dozvole koje izda bilo ko osim "ovlascenog lica korisnika lovista"vaze koliko i perfeks samo nisu tako mekane.SRBIJA BRALESrbija

Sremac75

mrwa22250 kaže:
posto zivim 35km od udruzenja ne bih se nalovio prepelica da moram za svaki izlazak da vozim 70km.pravilnik jeste vazeci ali je golo go..o kao i mnogi drugi.do promene istog uzivamo u krivolovu posto dozvole koje izda bilo ko osim "ovlascenog lica korisnika lovista"vaze koliko i perfeks samo nisu tako mekane.SRBIJA BRALESrbija

Confused
PraviloPraviloPravilo
Palica

mrwa22250
 27.09.2013. u L.U.Zapadna backa-Sombor odrzano predavanje o pravima i obavezama grupovodja.kad su sve saslusali mnogi su pozeleli da se nikad nisu prihvatili te duznosti jer naravno kao i sve drugo-konfuzno i nedoreceno.u gomili onoga sto su vec znali zaprepastilo ih je saznanje da lovca koji pre zavrsetka lova iz nekog razloga mora da napusti grupu,moraju i bukvalno da razoruzaju,tj.da mu oduzmu oruzje i oruzni list.nije to toliki problem,jer pod pretpostavkom da smo svi normalni(a trebali bi biti)predacemo oruzje grupovodji-ali sta on da radi sa na primer mojom puskom.ili jos bolje sta da radi grupovodja kome od recimo 10,na pola lova odustanu 4 lovca.da li da vuce sosku na tockicima ili da izigrava tovarno magare.ne znam da li su slicna predavanja odrzavana i u drugim lu. a ako jesu kako je to kod vas resenoNe razumem

DakiNS
 Ne reče ko je održao predavanje?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Cadara
 Prošle godine u LU Zrenjanin je održano predavanje o grupovođama, pratiocima u lovu u organizaciji DOO Vojvođanski lovac i sad posle godinu dana stigne dopis sa imenima lovaca prisutnim na tom predavanju da se isti imenuju za stručne pratioce i da jedino na njih može glasiti dozvola za lov.
Kao prvo niti smo bili obavešteni svi o tom predavanju.
tu je došao i kurta i murta i na primer nonsens da bude iz mog LD-a bila 3 mlada lovca tek položili lovački ispit, jedan još ni pušku nije kupio i imenovan za stručnog pratioca a da dozvolu za lov nije još video u svom životu, tako da smo na primer izvisili nekoliko lovaca samo primer da dam specijalista za lovstvo V stepen i srednja šumarska škola nije bio na predavanju tom pre godinu dana i ne može više glasiti dozvola za lov na njega, i sijaset sličnih primera.
tražili smo da se organizuje ponovo to predavanje jer niko nije znao da će to automatski značiti i imenovanje za stručnog pratioca, po kom je to zakonu ili pravilniku stvarno ne znam.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Beogradski sajam lova, ribolova i nautike LOVAČKI SAJMOVI 89 17.05.2024. 14:07
Zabrana lova LOVAČKA UDRUŽENJA 880 11.10.2021. 10:25
Umetnost na temu lova, slike i ostalo. GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 102 26.04.2019. 17:04
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Smešni video na temu lova SVAŠTARA 314 24.02.2018. 01:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,686,124 posete www.srbijalov.com