Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
zex66
 Tomo druze nije u pitanju novac. Zalije mi je sto sam nabavnu potrosio za pusku koju moram da doradjujem. Mada... kao sto rekoh, sa municijom istih proizvodjaca S&B i Winchester ali sa zrnima sa bakarnom kosuljicom radi bez zastoja.... interesantno.
Marlinka je lepa i elegantna puskica Smile
Kad sam je kupovao imao sam mogucnost da kupim novu CZ 512 ali kad sam video plasticne delove, odustao sam.

DOK
 Ja sam godinama tražio Zastavinu M56 jednometkom (čini mi se da je taj model) jer sam kao klinac u streljčkom društvu gađao takvom ali ne nađoh, sad trenutno imam Anšuc i zadovoljan sam, repertirka je, precizna a moja djeca uživaju .....

mb-bb

DOK kaže:
Ja sam godinama tražio Zastavinu M56 jednometkom (čini mi se da je taj model) jer sam kao klinac u streljčkom društvu gađao takvom ali ne nađoh, sad trenutno imam Anšuc i zadovoljan sam, repertirka je, precizna a moja djeca uživaju .....

Kolega DOK imam ja tu mk pusku Zastava M56 jednometka, otac je kupio pred sam rat na u strelistu Pampas u Osijeku, oni su je rashodovali je joj se ponekad desi da izvlakac nece da izvuce metak ako nije opaljen. Ali to samo poneka se zna desiti. Inace je odlicna puska, jako precizna i sto meni znaci "gabaritna", kad je drzim uopste nemam osjecaj da je mk bas zbog velicine.
Evo i slike Bye
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

sheytan
 Pa, možete se trampiti???

Ogovaranje
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DOK

sheytan kaže:
Pa, možete se trampiti???

Ogovaranje

Kad uđemo u EU možda .......Odobreno.
Godinama sam je tražio a onda ispade ova druga, mada sam uvijek za jednometku ali u svakom kalibru a ne samo 22!

sheytan
 NE DIRAJ ANSHIC, EBO ZASTAVU, NALETETJE I ONA JEDNOG DANA! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DOK
 Naravno da je neću dirati, do sad sam koristio podosta oružja ali okidanje koje ima ta puškica se ne može opisati, poslije nje kad uzmem karabin imam osjećaj da vučem obarač iz sve snage ......iveli 4

tomo vrbas
 Toz M64 mk kakva je po kvalitetu i vredi li ta puska cemu?Juce u radnji stigla jedna na komisionu prodaju ja se zaljubio na prvi pogled sanduk peskaren,zatvarac niklovan,cev brunirana,kundak rezbaren,a unutra cev ko ogledalo odusevilo me koliko su debeli zlCenzurisanoovi u kompletu sa optikom 200e!To je ona toz-ovka sa zadebljanim vrhom cevi!

DOK
 Strpi se malo, proći će ljubav vjeruj mi ....... mislim da ne vrijedi taj novac bez obzira na šminku Ogovaranje a vjeruj kad skineš šminku skoro svaka je slična.
A da ti ne pričam da ako makneš 200m od kuće sa njom u krivolovu si, da u RS plaćamo na njih porez u iznosu 20e godišnje i kamaru drugih da ....

Misko60

Lala kaže:

Bela, najstrožije je kod nas zabranjena malokalibarka za lov. To je omiljeno oružje krivolovaca, naročito na srneću divljač, zbog slabog praska prilikom pucanja, a nanosi velike štete na divljači, pošto zrno nema košuljicu, nego je čisto olovo. Ima vrlo dobru preciznost, i ubitačna je. Ali čak i skroz loš pogodak teško oštećuje divljač, koja se odvuče, i skapa u mukama.
Ne volim je videti, osim na strelištu, gde je odlična za trening.

Zdravo svima,

Da li zabrana primene MK vatrenog oružja, kao i vazdušnog oružja u lovu, potiče od toga da ove vrste oružja ne mogu da efikasno odstrele (sitniju) divljač, već samo da dovedu do ranjavanja - ili je nešto drugo u pitanju?

U Zakonu o oružju i municiji nisam o ovome našao ništa, takodje ni u Zakonu o divljači i lovstvu. Postoji li neka druga zakonska regulativa u vezi ovoga? Gde se može pročitati nešto više o tome?

Poz.

AJDUK

Misko60 kaže:

U Zakonu o oružju i municiji nisam o ovome našao ništa, takodje ni u Zakonu o divljači i lovstvu. Postoji li neka druga zakonska regulativa u vezi ovoga? Gde se može pročitati nešto više o tome?

ZAKON O DIVLJAČI I LOVSTVU

Zabrane u korišćenju oružja i municije član 77 ako se ne varam

Misko60
 Zdravo,

Video sam Član 77. Zakona o divljači i lovstvu iz 2010.

On tretira krupniju divljač (srneća i divlja svinja) i odgovarajuću municiju za njih, no nigde se eksplicitno ne pominje npr. "sitnija" ili "pernata divljač" ili reč MK odnosno VP oružje, a u kontekstu da je zabranjena za drugu divljač...

No, ja nisam lovac, već samo gost na ovom portalu i delim srodna interesovanja - ali ako iskusni lovci tako kažu u vezi korišćenja MK i VP oružja za lov, onda je to sigurno tako - zakon!

Hvala za odgovor.

Poz.

DakiNS
 http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ost_165789
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Podunavac
 Pernatu divljač je zabranjeno loviti jedinačnim projektilima, nego samo puškama sačmaricama. Ne znam kakvo je stanje sa tetrebom, ako ga uopšte ima u Srbiji?
Što se tiče sitnih krznašica i štetočina (krznenih i pernatih) one bi mogle da se love kalibrom 22 LR, koji poseduje dovoljno kinetičke energije za odstrel istih, na daljinama ispod 100 metara. Ali zakonom je zabranjena upotreba ovoga kalibra u lovne svrhe iz bojazni od zloupotrebe (krivolova). Ovo potiče još iz komunističkog doba kada je kalibar 22 LR smatran glavnim kalibrom krivolovaca, jer je prilično tih i lako je napraviti improvizovani prigušivač za njega.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 по старом закону то еј било спортско оружје а не ловачко, и самим тим није имало прођу у ловиште. некада давно су њиме ловили штеточине, а муниција се куповала у књижарама и гвожђарама (овога се чак и ја сећам). међутим, криволов је процветао и онда... Glavu o zid
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

sasaruma
 Da li je tacno da je u nemackoj dozvoljen lov lisice sa 22lr

mb-bb

sasaruma kaže:

Da li je tacno da je u nemackoj dozvoljen lov lisice sa 22lr

Za Njemacku ne znam ali znam da se u HR mogu stetocine loviti sa 22lr iveli
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

StefanS
 Ево другари, да мало освежим ову, једну од мени омиљенијих тема. Grin
Био сам данас са оцем на стрелишту Царева Ћуприја, и упуцавао сам оптику на 50 и 100м. Време је лепо послужило. Оптику сам скоро намонтирао, па сам решио и да је упуцам сам... с обзиром да ми је први пут, све је супер прошло. Пушка је Збројовка 455 Јагуар .22лр, оптика Nikon Prostaff Target EFR 3-9х40 АО, а носачи су тунелски АЛУ Хамерлес Раде. Муниција коју сам пуцао је била RWS Club i R50 (зрно је оловно, 2.6г, а почетна брзина за оба је 330 м/с). Ако је пушка са овом муницијом упуцана тако да је нула на 50м, на 100м пад зрна износи тачно 23цм. На 50м је у почетку требало кориговати оптику са пар кликова. Груписање је било одлично, па нисам ни користио кругове на мети већ мале црне налепнице. На 50м се дешавало да неколико погодака буде у једној рупи на мети, а било је и повезаних погодака, али све у свему, групе нису излазиле из те црне налепнице. На 100м је била мало друкчија прича. Група се кретала око 4цм. Мислио сам да ће бити мало боља група на 100м, али је могуће да је овакав резултат био због субсоничне муниције или запрљаности цеви. Пробаћу на овој даљини и неку мало бржу муницију чисто да упоредим има ли разлике у пракси што се прецизности тиче, пошто се на тој даљини брзине између субсоничне и ХВ муниције крећу око 20-ак м/с. Пуцао сам данас већином из сталка, да бих видео тачно каква је прецизност ове комбинације на тим даљинама, и шта могу очекивати од овог калибра (.22лр) на 100м. Пуцано је и из руке, са наслона, а у будуће планирам да вежбам из овог става јер ми је сталак био потребан само за први пут. Ево неких слика:

i67.tinypic.com/2a6jgqh.jpg

i66.tinypic.com/2pqutye.jpg

i64.tinypic.com/qryu5t.jpg

i68.tinypic.com/jfkpd3.jpg

i68.tinypic.com/2ypakhj.jpg

i66.tinypic.com/2qjfu6a.jpg

i65.tinypic.com/2a97ead.jpg

^Мета гађана из руке, са наслона на 50м.

i65.tinypic.com/2ds1cex.jpg

^Мете гађане из сталка на 50м... моја је горња.

i68.tinypic.com/2wdogmg.jpg

i66.tinypic.com/ezhp41.jpg

i68.tinypic.com/2iqigys.jpg

^Група погодака на 100м из сталка са Клуб муницијом је 42мм, мада мислим да ће то на овој даљини бити и мало боље.
iveli 3 Namigivanje

vlada lovac

StefanS kaže:

... Група се кретала око 4цм. Мислио сам да ће бити мало боља група на 100м, али је могуће да је овакав резултат био због субсоничне муниције или запрљаности цеви....
iveli 3 Namigivanje

Stefane mozda ce bolja grupa biti sa drugom municijom, ali ono sto mogu da primetim (ako si pucao sa ovog naslona) je da si zauzeo prilicno naporan stav za pucanje, neprirodan polozaj tela dodatno opterecuje misice koji treba da budu opusteni i ozbiljno narusava koncentraciju i smirenost pre pucnja. Pucanje sa takvog stalka zahteva stolicu odgovarajuce visine, a ta iza tebe neznam cemu sluzi
Onaj sto ispred je za takvo pucanje, sa onim udubljenjem

StefanS
 Hvala na savetu. Na daljini od 100m sam mislio da probam neku HV municiju ili nešto kao RWS R100, pa ću videti. Brzina zrna kod ove municije je 272 m/s na 100m. S obzirom da je na 50m bilo više pogodaka u jednu rupu na meti, čini mi se da je ovo malo veće rasipanje na 100m, a onda mi pada na pamet da ova municija i nije namenjena za tu daljinu i da sa takvom brzinom nije toliko stabilno zrno, koliko treba. O tome ne mogu da kažem ovako na pamet jer moram da napravim neke testove, ali ću se potruditi da postignem grupu od nekih 30mm. Za stav ste u pravu. Pucao sam iz tog stalka i bio je prilično nezgodan položaj, ali sam uspevao nekako da se namestim. Kažem opet, sada mi je bilo bitno da vidim kakva je tačno preciznost na daljini od 50 i 100m i da li je dobro nameštena optika pošto sam sam i montirao i upucavao, a ovo mi je prvi put da to radim. U buduće ne nameravam da pucam iz tog stalka jer za tim nema više potrebe. Pucao sam sa tog stola i odličan je položaj i naslon, ali je grupa bila malo šira, mojom krivicom. Sada je ostalo samo da se trenira i da se isprobava municija...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,478
Najnoviji član: Velicko

Poslednje vesti
ШАКАЛ ВАСА ЈЕ ИМПРЕСИВАН ПЛИВАЧ И МАРАТОНАЦ
JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Rasprava će trajati do 20. ap...
46. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova
Lovna sezona jelena svih polova traje do 15. februara
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

66,446,787 posete www.srbijalov.com