Malokalibarsko oružje, da ili ne?
|
StefanS |
Objavljen 30.04.2016. 23:00
|

Stari član

Upisa: 216
Pristupio: 27.01.2016. 23:37
|
Nisam imao prilike da isprobam tu Zastavinu M56 pušku, ali bih voleo, jer sam i o njoj čuo dosta pozitivnih iskustava i mišljenja, kao i o Brno 2. Da li neko zna koji je korak uvijanja kod ove puške, jer gde god sam naišao na korak uvijanja za .22lr, to je 1:16"...?? Ako je puška upucana na 50m, na 100m će sa standardnom municijom biti pad od oko 23cm, a sa HV municijom oko 17cm. Ovo su podaci dobijeni iz balističkog kalkulatora za RWS municiju koju ja koristim, a za druge vrste municije je najbolje izračunati. Bio sam u sredu na gađanju i ovaj put sam pucao samo na 60m. Pucano je iz sedećeg stava sa naslona. Municija je bila RWS Club i Geco .22 lr Rifle. U početku su grupe bile odlične, 5 pogodaka je bilo skoro u onoj jednoj nalepnici. Nekoliko puta sam uzastopce pogađao čaure od .30-06 na 60m. Na kraju sam ispucao tu jednu kutiju Geco municije koju sam imao od ranije, i ona je pokvarila rezultat. Bilo je drugačijih pogodaka u odnosu na RWS (što je i normalno), ali i rasipanja, što me je razočaralo kod ove municije. Primetio sam da im je i drukčije zrno u odnosu na starije serije. Mislio sam u početku da je do zaprljanosti puške ili optike, ali sam kasnije shvatio da je municija u pitanju kada sam postavio pušku u stalak i ispalio nekoliko metaka probe radi. Ovo je bilo za nauk da ne treba baš šarati sa municijom. Nemam ovog puta slike meta. Goražde sam jednom pucao, i primetio sam da je puška dosta zaprljana. Čujem da ima dosta negativnih iskustava sa njom, ali su me navele na razmišljanje Tomine reči, kada je rekao da je dobra. Po preciznosti nisam mogao da primetim ni vrline ni mane ove municije jer sam pucao na maloj daljini. S obzirom da je kod nas u prodaji 500 dinara/kutija, mislim da bi vredelo probati jer su menjali nešto u proizvodnji, pa je municija brža za nekih 15 m/s u odnosu na staru i ima nova pakovanja sa oznakom MaxxTech.  |
|
|
|
StefanS |
Objavljen 30.04.2016. 23:16
|

Stari član

|
Vidim da sam slučajno poslao 2 puta isti post, pa molim admine da obrišu jedan. 
Hvala Arli. Sad sam tek video post. Kakav onda zaključak možemo izvući iz ovoga, kojoj težini i brzini zrna najviše odgovara određeni korak uvijanja? Fine su ove Zastavine MK puškice, ali se meni od njih najviše dopala po izgledu štucika, sa nešto kraćom cevi i kundakom koji ide celom dužinom. ;)
http://www.zastav...-fullstock |
|
|
|
arli |
Objavljen 30.04.2016. 23:27
|

Stari član

Upisa: 447
Pristupio: 13.01.2011. 11:42
|
1/16 do 50m zakon. E za ostalo mora da jurimo po netu Spremam se da maznem jednog rogonju sa 223,pa mi je 22lr u drugom planu Inače i ja sam poput tebe(pre jedno 10god) Jurio sve vezano za 22lr-bilo je i lepih puca mađarica-lampagijer i ostalih lepotica...Nego da ne begam mnogo u off.. |
|
|
|
StefanS |
Objavljen 01.05.2016. 19:56
|

Stari član

|
Hristos Vaskrese, srećan praznik želim drugarima koji danas proslavljaju, sve najbolje!
Slabo divanim madžarski... ali vidim da imamo zajedničku veliku ljubav prema ovom lepom kalibru. Dosta se zanimam oko toga jer pruža nešto što kod ostalih kalibara nema, kao što je dugački vek oružja, jeftina i tiha municija, slabo punjenje, visoka preciznost, a dostupne su mi skoro sve daljine na kojima se obično gađa karabinom. Opasno sam se zarazio ovim. Čekajte, ne znam da li smo se dobro razumeli. Korak uvijanja valjda utiče nastabilizovanje određenih zrna, a ne na daljinu... iako su na tako maloj daljini slabije primetne razlike?? U slučaju da neko nađe podatak o tome koja municija u kalibru .22lr najviše odgovaraju nekom određenom koraku uvijanja, neka prosledi ovde jer mislim da bi bilo fino da i tome prodiskutujemo ovde. Hvala druže na informacijama.  |
|
|
|
arli |
Objavljen 01.05.2016. 23:22
|

Stari član

|
Прочитао сам да је део разлога што је ХВ муниција мање прецизна од муницеје стандардних брзина због чињенице да пролази-напушта цев већом брзином од брзине звука и успорава(у току лета) на подзвучни. Током овог преласка-трансонике метак је мање стабилан од мундже стандардне брзине... Код стандардних карабинских калибара то није изражено због много повољнијег балистичког коифицијента... Е око корака увијањја ће гугламо
Ваистина Воскресе!!! Срећни предстојећи празници |
|
|
|
mb-bb |
Objavljen 02.05.2016. 09:14
|

Stari član

Upisa: 306
Pristupio: 21.08.2012. 15:22
|
Ja imam zastavu m56 i upucana je sa optikom sa belotovom municijom HV HP. Davno je upucana i ne sjecam se grupe ali sam zadovoljan preciznoscu jer sam imao par odstrela vrana na nekih 50ak m i jednog lisa na 40m. Da ne bude zabune, to sam lovio u HR gdje je lov stetocina sa mk dozvoljen...
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
|
|
|
|
StefanS |
Objavljen 02.05.2016. 10:15
|

Stari član

|
Hvala Arli, ovo je odlično razmišljanje! Tako nešto sam i ja čitao za karabinsku municiju, samo što neki kalibri prelaze u podzvučnu brzinu na 900, 1000 i više metara (u zavisnosti od kalibra, zrna i slično) i tu se zrna tumbaju i postaju nestabilna. Verovatno isto to važi i za zrno kalibra .22lr, samo što ono postaje podzvučno na 35-40m sa redovnom High Velocity municijom (Vo= 385 m/s, m= 2.6g). To je računato na balističkom kalkulatoru. Što se tiče samog tumbanja zrna, ne znam mnogo o tome, ali sigurno ima uticaja kao i ono što se tiče "dihtovanja" bakarisanih zrna u cevi kalibra .22lr i utiskivanja žlebova na takva zrna. Odlično što smo se dotakli ove teme. 
Ta Belotova HV HP municija ima olovno zrno? Nisam je probao jer sam se razočarao sa Belot Standard municijom o kojoj sam pisao ovde, ali je odlično ako imate dobre rezultate sa njom. Možete li još neka iskistva da prenesete sa ovom municijom i puškicom?  |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.05.2016. 21:11
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Прва ствар већина стандардне муниције 22 ЛР испаљена из пушке (дуге цеви) има надзвучну брзину. Зато се и производи посебно подзвучна муниција (subsonic). Друго бакарисање зрна код муниције калибра 22 ЛР је толико танко да не утиче на унутрашњу балистику. Зрна су од олова само пресвучена танким слојем бакра. И колико је мени познато сва ХВ муниција без обзира на призвођача је бакренисана, ради мањег пооловљавања цеви. А верујем да и код ових нових зрна која су израђена од чистог бакра мора да буде добро заптивање између зрна и цеви јер се зрна раде на одређени калибар који је ужи од цеви и зрна морају да се урезују у жлебове. Не би постизала тако велике почетне брзине да се дешава да део барутних гасова прође између зрна и цеви због лошег заптивања гасова.
А лошија прецизност? Па све што је екстремно и набуџено има веће расипање од нечега одмереног и идеалног. Иста је ствар и са великим калибрима. Међутим на даљинама на којима се користи 22 ЛР муниција разлике су минималне и битне само код спортских такмичења. Ја са мојом МК пушком од како је имам пуцам само ХВ муницију и нисам приметио неке лоше ефекте или смањену прецизност. Али ова муниција је опет битна само онима који лове са калибром 22 ЛР. За гађање у мете свакако препоручујем стандардну муницију.
|
|
|
|
mb-bb |
Objavljen 02.05.2016. 21:42
|

Stari član

Upisa: 306
Pristupio: 21.08.2012. 15:22
|
Jeste taj belot hv hp je sa olovnim zrnom i probusen je u sredini. Neka posebna iskustva ne mogu da pišem za pusku jer nisam previše sa njom pucao i lovio. Na njoj imam montiranu optiku Norkoniu 4x40 koja zavrsava sve sto mi je potrebno. Koliko se sjecam kad sam bio jako mali da su otac i brat sa menahanickim nisanima imali jako ljepe pogodke
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
|
|
|
|
StefanS |
Objavljen 03.05.2016. 14:48
|

Stari član

|
Hvala na prenetim informacijama i iskustvima drugari, drago mi je da smo osvžili ovu temu! 
Srbo, ako misliš na standardnu target municiju, ona nikako ne može da bude nadzvučna iz duge cevi jer se deklarisane fabričbe brzine kreću od 315 do 330 m/s, a testiranja se obično vrše iz cevi dužine 60 ili 65cm. Mada, kao što sam rekao, meni se dešavalo da je Bellot Standard sa brzinom od 325 m/s bio toliko neujednačen, da je iz cevi od 63cm bilo primetno probijanje zvučnog zida kod nekih metaka, što je odstupanje za 15 m/s i više. Čuo sam da kalibar .22lr svoje sagorevanje obavi u prvih 20-30cm cevi, a gledao sam neke podatke gde je sa istom municijom najveću brzinu imalo zrno ispaljeno iz nešto kraće cevi, od 18-20". To bih voleo da testiram iz različitih dužina cevi i lično se uverim. Nema baš sva HV municija bakarisana zrna, ali većinom jeste. Kažem ti tako sam čuo što se tiče širine polja i žlebova u cevi i nešto sam razmišljao o tome, i ima logike. Bakarna zrna mislim da su potpuno nepotrebna za ovaj kalibar. To si u pravu, verovatno ima nešto malo manji prečnik od olovnog zrna i mora dobro da dihtuje, mada mislim da to nikad ne može da bude u toj meri kao mekano olovo. Ovo što pišemo za razlike između bakarisanih i olovnih zrna je samo teorija za naše uslove i većinom su te razlike neprimetne. Što se poolovljavanja cevi tiče, mogu reći da sa prijatno iznenađen RWS Club municijom sa olovnim zrnom. Poslednjih nekoliko gađanja sam pucao po 150 metaka na strelištu, a cev nije bila mnogo zaprljana. Za čišćenje koristim sredstva FlunaTec koja uklanjaju sve ostatke olova, bakra i barutnih gasova iz cevi, i za čišćenje je bilo dovoljno samo 3-4 filcana čepića, koliko mi je otprilike trebalo ranije za municiju sa bakarisanim zrnom. Kada sam pucao tu Belotovu municiju, nekoliko čepića je izlazilo iz cevi potpuno crno i mnogo se teže čistila cev.  |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 03.05.2016. 18:50
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Nisam mislio na target municiju koja je namenjena isključivo za strelišta. Mislio sam na standardnu municiju koja nema konkretnu streljačku namenu. Target municija je uglavnom skuplja od standardne municije jer su komponente pažljivije odabrane i kvalitetnije. A brzina ne igra nikakvu ulogu prilikom pucanja u papirne mete.
Što se tiče bakrenisanja zrna ja nisam video modernu HV municiju velikih početnih brzina sa običnim olovnim zrnom. Ne kažem da više baš niko to ne radi ali retko. Ima tu malo i pomodarstva i vizualnog efekta ali i realne potrebe.
Bakarno zrno za ultra HV municiju nije napravljeno od bakra radi tvrdoće, nego radi težine. Što lakše zrno to veća početnea brzina. A bakar ima daleko manju specifičnu težinu od olova. Da je do tvrdoće, onda bi ga pravili od olova otvrdnutog dodavanjem antimona i izvana bakrenisano. Još nije izmišljen materijal koji u potpunosti može da zameni olovo u izradi projektila za vatrena oružja.
|
|
|
|
StefanS |
Objavljen 04.05.2016. 08:56
|

Stari član

|
To za sagorevanje punjanja standardne municije sam spomenuo jer se obično testiranja vršr iz tih fužoh cevi, pa ne bi trebalo da probijaju brzinu zvuka... ali sve je moguće. Kod nas sam viđao municiju čija je cena išla i do 46 dinara po komadu, kao što je RWS R50, koja je precizno balansirana, i minimalna su odstupanja u brzini i masi zrna. Probao sam jednu kutiju do sada. Na strelištu sam video da je bilo čaura od Eley municije koju su strelci kojo tu treniraju pucali. Da li postoji mogućnoat nabavke Eley, Lapua, SK municije kod nas, zna li neko od kolega?? I ja uglavnom viđam HV municiju sa bakarisanim zrnom, ali je imalo i nekoliko vrsta koje su imale olovno zrno, kao što je ovaj Bellot HV HP, Federal American Eagle (koji se isto fino pokazao) itd... U pravu si, znam da se bakarna zrna u ovom kalibru koroste radi manje mase i veće početne brzine zrna, ali kao što smo rekli i prošlim postovima, nikada ne može preciznost bakarnog zrna da bude toliko dobra iz cevi koja je namenjena olovnim zrnima. A pored toga, imaju preveliku početnu brzinu.
Pozdrav! |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 04.05.2016. 09:28
|

Lovčina

Upisa: 1302
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|

Evo i moje 22-jke Brno mod 2 + norkonija 3-9x40 za sada sam zadovoljan sa njom i njenom preciznoscu! |
|
|
|
StefanS |
Objavljen 04.05.2016. 09:37
|

Stari član

|
Odlična je Tomo! Na njima mi se mnogo fopada nišan sa gajkom do 200m i duga cev. Doduše nišan nisam testirao na daljinama većim od 50-100m, ali bih voleo da znam za koju je municiju predviđen, tako da se pomeranjem gajke može pogoditi na željeno mesto na 150-200m, s obzirom da zrno ima veliki pad. U uputstvu za pušku piše da je upucana na RWS municiju od 40 grs, ali ne piše na koju. Koji su nosači u pitanju, sviđa mi se što je nisko montirana optika? I moja optika je sličnih dimenzija, Nikon Prostaff Targer EFR 3-9x40 AO, ali nikako nisam mogao da nađem niže nosače jer je objektiv udarao u zadnji nišan, pa sam uzeo tunelske alu nosače od Hamerles Radeta. I jel ste Vi radili kundak ili je bio takav?  |
|
|
|
arli |
Objavljen 04.05.2016. 09:38
|

Stari član

|
Kada sam pucketao na strelištu-Tamnavi,upucavao karabin... Gledao sam kako njihovi klinci pucaju mk pištolj, puška i tu sam prvi put video lapuinu 22lr u kutijama(kao od Zlatiborca baruta) od po 500komada.Ima tome jedno par godina...Uglavnom streljački klubovi pucaju šta im Streljački savez nabavi-90% je Igmanova mundža. Možda pred takmičenje-zabibere malo boljom |
|
|
|
StefanS |
Objavljen 04.05.2016. 10:00
|

Stari član

|
Tako je. Uglavnom ima najviše Goražde municije, koja je po nekim streljačkim klubovima i po 3 puta skuplja nego u radnji. Kada sam bio na upucavanju optike, pogledao sam nekoliko čaura i prepoznao po dancetu da se radi o SK i Eley municiji i palo mi je na pamet da se može nabaviti. Tada je na strelištu bio i neki strelac koji je sa Waltherovom puškom gađao na 50m, ali nisam video šta je on pucao. Raspitaću se sledeći put kako stvari stoje sa tim, mada sam i sa ovom municijom RWS Club prezadovoljan. ;) |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 04.05.2016. 10:49
|

Lovčina

|
Puska je ovako sve u kompletu kupljena nosac je neki "no name" niski i lepo se uklopio mada je predhodni vlasnik bio jako napred nabio optiku i udarala je u nisan pa sam je ja nekih par mm izvukao i sada sve lepo lezi.Zadnji nisan na gajku je jedino na mod 2 ugradjivan jer je ona bila predvidjena za streljastvo,a ostali modeli imaju redovne lovne na preklop.Pa mislim da je ta puska u ono vreme bila upucavana samo sa standard ili target municijom ne verujem da je u ono doba kada je proizvedena postojala HV municija.A sto se tice municije u konzervama mene je jedan kolega bio doneo neku nemacku 500kom u konzervi oko 60e u pitanju je bila standard municija i mogu reci da je bila jako zahvalna za pucanje ujednacena i nije mnogo prljala cev,a sva municija je bila zamascena ali jbg ja sam ko malo dete dok ne vidim dno ili praznu kutiju ja ne prestajem ta prangijam pa je i to otislo za dva dana ! |
|
|
|
StefanS |
Objavljen 04.05.2016. 13:55
|

Stari član

|
Svideli su mi se Burrisovi nosači, ali mi nisu odgovarali zbog visine pa sam ove tunelske uzeo. Zadovoljan sam s obzirom da mi je ovo prvo montiranje optike, a sve sam samostalno uradio. Taj nišan sa gajkom je kod mene na oba modela, a sada se radi na dosta modela 455 (uglavnom nišan sa gajkom imaju cevi dužine 63cm). Na sadašnjim modelima Zbrojovke sa kratkim cevima od 52cm su ovakvi nišani: https://www.googl...yo2ATzM%3A .
Nisu mi se svideli, a sa ovim nišanima koji imaju gajku se može prilično precizno gađati jer je i mušica tanka. Moguće da su upucani na standardnu municiju, ali me zanima da li podeoci na 150-200m prate pad zrna koji odgovara toj municiji ili je to samo onako stavljeno. Hteo bih i to jednom da probam. To je fina cena, mada sad nema potrebe za tom municijom od preko, jer sam ja u Kanoni na sajmu uzeo ovaj RWS Club po ceni od 650 dinara po kutiji. Znam kako je to, kad ima municije, prosto bode oči dok se ne ispuca... ;) |
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 06.05.2016. 19:08
|

Član

Upisa: 111
Pristupio: 27.11.2013. 20:38
|
Kada sam pre 2-3 godine moje dvojke opremao sa optikama bio sam u problemu gde da nadjem odgovarajuce nosace 16mm. Jedino resenje mi je bilo tada u Snajperu model "Norconia Nosač NC-1623-1 25.4mm Š-16 mm V-21 mm". Mislim da je sada 1500 dinara par.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 06.05.2016. 19:44
|

Lovčina

|
Aaaa dve li gi imas i to obe Brno mod 2? |