Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
canis aureus
 Grupe pogodaka su super Odobreno nastavi sa vežbom i biće to još i bolje Stari

Kako pucaš iz stalka, dal kad pucaš zatežeš/fiksiraš pušku u stalku?

-ako zatežeš pušku u stalku sasvim je normalno da ćeš dobijati drugačiju grupu pogodaka negoli kad gađaš iz ruke/sa naslona gde puška nije u toj meri fiksirana, zbog odskoka samog oružja.
-ako je prednji naslon stalka tvrd i to može da promeni odskok , kao i oslonac kundaka u rame koji ti je sigurno drugačiji kad gađaš iz ruke ...

Stalak treba da ti služi SAMO za dovođenje končanice na pogodak prilikom upucavanja karabina a NIKAKO za gađanje iz istog.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

StefanS
 Hvala Vam puno canise! Smile Naravno, može bolje i potrudiću se da bude tako. Puška je bila fiksirana u stalku. Prednji oslonac kundaka u stalku nije bio tvrd, gumena je podloga. Prošli put sam iz stalka i dovodio končanicu na grupu pogodaka i pucao. Znam da se ne puca iz stalka jer trzaj ne može lepo da se amortizuje kao u ramenu i da dolazi do odskoka, mada nisam znao da će to biti izraženo i kod kalibra 22lr koji skoro da nema trzaj. Kasnije sam pušku ponovo stavio u stalak, doterao končanicu i pucao iz ruke sa naslona. Onda sam dobio idealnu nulu na 56m. iveli 3

StefanS
 Pozdrav drugari! Smile
Imao bih jedno pitanje za upućene. Imam kutiju neke starije RWS municije 22lr sa olovnim zrnom, ali se na zrnima pojavila korozija. To izgleda kao da na zrnima postoje jako sitne tačkice i ne izgledaju glatko kao zrna na novoj municiji. Da li je bezbedno pucati ovakvu džebanu (mislim da ne ošteti cev i slično) i da li to može da utiče na preciznost?

i67.tinypic.com/2nrmqkn.jpg

i66.tinypic.com/30didme.jpg

Nadam se da se lepo vidi na slikama, a ako ne, evo jedne slike sa interneta sa istom pojavom (mada na mojoj municiji nije u tolikoj meri korozija).

http://c8.alamy.c...AY0APF.jpg

arli
 Proterao sam 3-4 kutije Igman Goražde(crvene kutijice) iz moje zastavice- nije bilo ni najmanjeg problema. Cevka je i dalje kao ogledalo. Neko moje mišljenje je da to nije korozija, već podmaz koji se nalazi na zrnu-većinom na municiji starije proizvodnje...Cool

StefanS
 Dobro je onda! Već nekoliko ljudi mi je reklo da ne bi trebalo da bude nikakvih problema i da ne može to da ošteti cev jer je ipak olovo u pitanju. Znam na šta misliš Arli, na starijoj municiji sredstva za podmazivanje su nešto kao vosak, a ne mast, ali ovo nije tako. Probao sam da skinem to sa zrna, ali ne može, to su baš sivkaste tačkice. Ne znam da li se na onim slikama lepo vidi, ali evo jednog linka sa sličnom pojavom, naravno, kod mene je ta korozija u manjoj meri nego ovde:
http://c8.alamy.c...AY0APF.jpg
Kad smo kod Goražda municije, kako se tebi pokazala po preciznosti? iveli 3 Smile

arli
 Da sad se lepo vidi da je olovo oksidisalo... Stari Igmanje bio ujednačenog kvaliteta i bolji od svakog današnjeg belotaSmile Imao sam finu zalihicu za male novceSmile Današnji igman nije ni blizu predratnom-to važi i za karabinsku mundžu.
Sve što je lepo,brzo ode kroz cevku,kratko trajeGrin

StefanS
 Na ovoj mojoj municiji je slično, samo nema korozije i tih sivih tačkica u tolikoj meri kao na ovom linku. Pravo kažeš, sve što je lepo brzo se potroši! Grin Do sada sam ispucao samo jednu kutiju Goražde municije i to je bilo neko neozbiljno pucanje na 25m. Ne znam da li sam pisao o Belotovoj municiji ovde. Kupio sam ranije nekih 5 kutija Standarda sa olovnim zrnom i brzo ispucao, doduše sa mehaničkim nišanima. Municija je bila prilično neujednačena. Čulo se kako neki probijaju zvučni zid a neki se čuju tiše, iako je deklarisana brzina 325 m/s. Grupisanje je bilo užasno u odnosu na RWS HV, a pušku sam jedva očistio posle pucanja 2-3 kutije te municije. Sada koristim ovaj RWS Club i prezadovoljan sam u svakom pogledu. Planirao sam da probam Eley Tenex i neku Fiocchijevu municiju. Smile

arli
 Kad ugrabim,postaviću neke moje zalihice. Ma samo da se roka. Nabavljao sam ja od Bugara po pijacama njihovu 22lr i skroz sam bio prijatno iznenađen-bez obzira na drljavo pakovanjeGrin

StefanS
 Danas je lepo poslužilo vreme, pa sam bio na gađanju sa Jaguarom. Gađao sam na daljinama od 50 i 100m. Koristio sam RWS R50 (neka starija kutija) i RWS Club municiju sa olovnim zrnom. Na početku mi je grupa išla malo u levu stranu, pa sam končanicu pomerio za 2 klika u desno i dobio pogotke na mestu koje nišanim. Rezultati su danas bili iznenađujuće dobri. Sa RWS Clubom sam na 50m otpucao najbolju grupu od 5 metaka prečnika 12mm. Sa R50 municijom su grupe na 50m bile u jednoj proširenoj rupi, a na 100m su bez problema bile 15-20mm, što me je oduševilo. Imao sam jednu kutiju R50 municije koju sam nabavio proletos, i pošto su olovna zrna blago oksidirala, bilo je malo teže uvođenje metka u cev, ali je bila prilično ujednačena municija i radila je bez problema. Grin

i64.tinypic.com/ekq6o1.jpg

i63.tinypic.com/hrd1co.jpg

i66.tinypic.com/im4fmd.jpg

Najbolja grupa od 5 metaka na 50m.

i68.tinypic.com/t8sy0j.jpg

Grupa od 5 metaka R50 na 50m. Peti pogodak je mojom krivicom "pobegao" gore i pokvario grupu na ovoj meti.

i66.tinypic.com/wc1qhd.jpg

i68.tinypic.com/2dheeq0.jpg

Mete na poslednje dve slike su otpucane na 100m sa R50. Grupisanje je bilo odlično sa ovim metkom. Grupe na ovi metama su oko 25-30m, stim da mi je na obe mete pobegao poslednji metak mojom krivicom i pokvario rezultat. Pošto je puška upucana sa RWS Club municijom, kod R50 su bili prebačaji oko 1.5cm na 50m. iveli 3

arli
 Super grupice-nema šta Osmeh 2

StefanS
 Hvala ti Arli! iveli 3 Iznenadila me je preciznost R50 municije s obzirom na to koliko je stara (još su bele čaure korišćene) i da su zrna oksidirala. Planirao sam sledeći put da probam R100 na daljini od 100m i da vidim kakvu grupu sa njim mogu da otpucam, mada je to sličan metak kao R50, samo ima veći BC i jače punjenje.

Podunavac
 Odlično Stefane. Bravo 2
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Hvala ti Srbo! Namigivanje

StefanS
 Češka Zbrojovka je, verovatno pred Shot Show sajam, izbacila novi model MK puške pod nazivom ČZ 455 Thumbhole Yellow. Ovaj model je urađen na osnovu modela ČZ 455 Thumbhole i radi se samo u kalibru .22lr. Kundak je laminatni, u crno- žutoj boji i sa rupom za palac. Cev je debela, sa uzdužnim kanelurama i na ustima cevi je prečnik 0.865" (oko 22mm). Glavni novitet u odnosu na ostale modele je što ima Flyweight Match trigger sa silom okidanja od 100 do 500g, za razliku od podešavajućeg okidača sa ostalih CZ 455 modela, gde je sila okidanja od 900 do 1300g. Štitnik obarača i dno magacina su izrađeni od duraluminijuma i u jarko žutoj boji su. Na prvi pogled mi se baš svidela, prelepo izgleda! :blush2: :biggrin:

http://www.czub.c...ellow.html

StefanS
 Juče je vreme fino poslužilo, pa sam otišao do strelišta. Gađao sam na 60 i na 100m sa RWS Club i Fiocchi F320 municijom, iz Jaguara. Gađano je sedeći, sa naslona. Dopala mi se ova Fiocchi municija, lepe grupe sam otpucao sa njom, mada je jedan metak iz kutije bio dosta slabiji, tj pucanj se čuo dosta slabije, i na 60m je pogodak bio za nekih 15-ak cm niži od ostalih.

Slika grupe od 5 metaka RWS Club na 100m. Prečnik grupe je 28mm. Peti metak je mojom greškom otišao van grupe, a prva četiri pogotka su grupisana u 15mm.

http://www.upslik...mage/2IM1D

Grupa od 5 metaka Fiocchi F320 na 60m.

http://www.upslik...mage/2I4iN

Grupa od 5 metaka RWS Club na 60m je bila oko 10mm, što je najbolje do sada. Grin

http://www.upslik...mage/2I5Ob

Ne znam da li se vide slike, pošto nisam mogao da ih upload-ujem preko TinyPic.

iveli 3

Podunavac
 Lepe grupacije Stefane. Pucano mehaničkim nišanima?
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Hvala Srbo! iveli 3
Haha eh... kada bih mogao ovakve grupe sa mehaničkim nišanima da otpucam... Smeko
Optika je Nikon Prostaff 3-9x50 BDC, ima je na slikama u ovoj temi. Verujem da bi rezultati bili i bolji sa takmičarskom municijom.

Milan__
 Stefane majstorski grupises,svaka cast ZivioRodjo
Bog prašta,ali 30-06 nikad! Srbija

StefanS
 Hvala Milane, trudim se! iveli 3 ZivioRodjo

gavran
 Zastava CZ99 precision,22cal,meta 100 metara,optika uvecanje 4,surplus municija.Druga ili treca serija tog dana,moj prvi put da pucam iz puske sa optikom.

[img]s19.postimg.org/3vjpd2q1b/1505446_10152543219197468_1139178852_n.jpg[/img]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,616,185 posete www.srbijalov.com