Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 06:12
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]Podunavac kaže:
Cvele kaže:
Dobar snimak Sniper, svaka cast... ali se vidi da na mladjima svet ostaje  koja je granulacija sacme kojom ste pucali ?  Jel' ovo nova IZ sto si kupio ? Izgleda mi da se nesto teze zabravljuje i nema ejektore ? 
Sve se nove IŽ 27 teže zatvaraju dok se malo ne razrade. A ejektori mogu da se isključe što Sniper i radi pošto prepunjava patrone.
Cvele sacma je iz moje produkcije najsitnija od 2,2-2-4mm i pucana je serija punjena sa sacmom od 2mm kupovnom sto sam punio prosle godine tezine punjenja su isle od 28 g,34, i 36 g isprobavao sam municiju za lov posto za trap ne punim zbog nedostatka odgovarajuceg baruta, u vezi puske podunavac ti je sve rekao za mladje si u pravu i sto mi je drago bar neka korist i od vas mladjih [/xhide]
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 07:56
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Može se i barut za trap nabaviti! Javi se na PP!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 11.05.2011. 20:28
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
sheytan kaže:
Može se i barut za trap nabaviti! Javi se na PP!
Pa rekoste da je PP zabranjen |
|
|
|
kelt |
Objavljen 11.05.2011. 21:22
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
sheytan kaže:
Može se i barut za trap nabaviti! Javi se na PP! snipere jel ti se javio sejtan
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 21:33
|

Moderator

|
[xhide]Ja procistih jos 30 kg Fukusime priprema za novo livenje

najbolji je lim , prakticno bez otpada kad se odmota rolna nema ni oksida cist ko suza

Ostaju mi cevi jos i onda pocinjem ovo ce biti krupnija 3,1 mm[/xhide]
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 21:35
|

Moderator

|
[xhide]kelt kaže:
sheytan kaže:
Može se i barut za trap nabaviti! Javi se na PP! snipere jel ti se javio sejtan
Na kog mislis na ovog naseg sa foruma ili onog sa trozupcem odozdo [/xhide]
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 22:57
|

Lovčina

|
[xhide]DakleM, bratjo i sestre, drugarice i drugovi(bagro komunistichka! ), i ostala boranijo , otjemo li?
Vechernja chkola moze da pochMe!!! 
Znachi, ako bude zainteresovanih, kolega Sniper Hunter & moja velikost bismo Vam ovdi izneli svoja znanja, isqstva, odgovorili bismo na Vasha pitanja, i sl., iz ove oblasti, znachi, O PUNjENjU LOVACHKIH MECHITjA!
E, sad, odakle pocheti... Od kolege Snipera ste mogli i i videti dosta o presi LEE LOAD ALL II, najcheshtjoj kod nas(i najpovoljnijoj!), koja je sasvim zadovoljavajutja i za najzahtevnije korisnike. Sa drugim presama malo ko ovde ima isqstva, ali ne verujem da tje smetati ako neko predstavi svoju, uz iznoshenje svojih isqstava i sl...
Ne bih se puno zadrzavao na primitivnom nachinu punjenja, jer ga smatram prevazidjenim, mada i tu, uz pedantan rad, mogu da se postignu ODLICHNI rezultati![/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:02
|

Lovčina

|
[xhide]1. Sastav lovachkog metka(patrona)
TREBALO BI da svi otprilike znamo sastav standardnog metka za pushke sa chmarice , ali ja tju ipak ponoviti, s obzirom da znam kako su nekoliki poznanici polagali lov. ispit! 
Metak se sastoji od:
a) chaure
b ) kapisle
c) barutnog punjenja
d) chepa(filcanog ili plastichnog(s chashicom/korpicom ili bez nje))
e) sachme,
i, eventualno, jednog ili vishe qrtonskih ili plastichnih poklopchitja(ovo u zavisnosti da li kruzno zatvaramo metak ili u zvezdu, a i u zavisnosti da li koristimo filcani ili plastichni tchep).[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.05.2011. 23:02
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ne kaže se 'kolega' nego KOLEZA! 
Opletite, gospodo!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 23:06
|

Moderator

|
[xhide]TOOO SHEKKE slusamo te pazljivo Momci bez ustrucavanja postavljajte pitanjca tu smo da zajednickim snagama dopunimo znanje i razmenimo iskustvo iz ove i te kako interesantne oblasti ali ni malo lake i naivne cak moze biti i opasna ukoliko se radi nepazljivo i odokativno jos jednom hvala kolegi sheytan-u na nesebicnom zalaganju i spremnosti za pomoc![/xhide]
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:07
|

Lovčina

|
[xhide]2. Shta je potrebno od alata?
Od alata("alate moj..." ) potrebna je pre svega presa, u nashoj prichi LEE LOAD ALL II, koja po Jevropi koshta izmedju cca.60 i 80e, + da je dopremite vamo.
Drugo, potreban vam je tzv. "krimper", iliti onaj mesingani deo, NAJBITNIJI, sa mashinice za ruchno pertlovanje mechitja. Naravno, kao i presa, mora biti u vashem zeljenom kalibEru! 
Tretje, stona ili stubna bushilica(ili ^ ostatak gorepomenute mashinice za ruchno pertlovanje mechitja), u koju biste stavili taj krimper i brzo i vrlo ujednacheno pertlovali mechitje.[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:09
|

Lovčina

|
[xhide]Sniper Hunter kaže:
TOOO SHEKKE slusamo te pazljivo Momci bez ustrucavanja postavljajte pitanjca tu smo da zajednickim snagama dopunimo znanje i razmenimo iskustvo iz ove i te kako interesantne oblasti ali ni malo lake i naivne cak moze biti i opasna ukoliko se radi nepazljivo i odokativno jos jednom hvala kolegi sheytan-u na nesebicnom zalaganju i spremnosti za pomoc!
Hvala dragom kolezi Sniperu na lepim rechima, ali u odnosu na njegovo zalaganje i trud pokazan na forumu, ja sam mala beba! 
Shto pomenushe kolege, slobodno uskachite s pitanjima, chim neshto nije jasno, ili je nepotpuno, i sl.! [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.05.2011. 23:13
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Bilo bi lepo da kad kažeš 'KRIMPER', izbaciš sličicu, da skontamo o kojem delu se radi, pls.
Meni lično opis: 'tzv. "krimper", iliti onaj mesingani deo, NAJBITNIJI', ne govori mnogo dok ne vidim koji je to deo, pa bi molEo sličku...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 23:19
|

Moderator

|
[xhide]Evo slicka krimpera na stubnoj busilici

[/xhide]
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:20
|

Lovčina

|
[xhide]Lala kaže:
Bilo bi lepo da kad kažeš 'KRIMPER', izbaciš sličicu, da skontamo o kojem delu se radi, pls.
Meni lično opis: 'tzv. "krimper", iliti onaj mesingani deo, NAJBITNIJI', ne govori mnogo dok ne vidim koji je to deo, pa bi molEo sličku...
^ Ovo zadnje se i rimuje! 
http://i42.tinypi...3msj9h.jpg
Evo ukrah sa drugog foruma fotkicu od cenjenog drugara Saleta, bez pitanja, nadam se da se netje ljutiti! Na njoj su tri mashinice za ruchno pertlovanje(KRUZNO!) lov. metaka. Na srednjoj se jako lepo vidi mesingani deo koji "radi radnju", tj. kruzno zatvara metak. On je osovinicom povezan sa ruchkom koju punjach vrti. Ruchq bacite i "krimper" sa osovinicom metnete u futer stone bushilice! [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:33
|

Lovčina

|
[xhide]3. Shta je na SRB trzishtu dostupno od konjponenti za punjenje?
Hmmmm... I sve, i nishta!
Kada biste sve qpovali po radnjama, sa njihovim skromnim marzama od cca. 100-200%, APSOLUTNO NISHTA ne biste ushtedeli.
E, sad, vetjina radnji je spremna da da neki popus', ako bi se par jarana udruzilo i qpilo solidnu kolichinu materijala...
No, ajmo redom!
Kapisla najcheshtje ima Cheditte cx2000, koja spada u "high-power", tj. relativno univerzalne, ali nisu za manGUP metke, koje i inache ne mozemo napuniti, jerbo apsolutno ne postoji adekvatan barut na trzishtu.
Sem cx2000, naidje se i na Martignoni, RIO i sl., ali sve je to manje-vishe slichno, samo shto ni za jednu od njih ne znam da li je "high", "medium" ili "low power". Nemojte pitati prodavce za vake detalje, gubite vreme!
(sve pomenute kapisle su TIP Winchester, i koriste se u 99% svetske lovachke dzebane. Nekada su bile popularne kapisle "Gevelot"("zevelo"), koje su UZE i ne mogu se koristiti u chaurama koje su predvidjene za W. tip kapisle. Zevelo kapisle je koristio pre svega KRUSHIK(kapisla sa kruzitjem u sredini), ali i cheshki Belot(kapisle sa "zvezdicama"). Obe pomenute su bile OXIDIRAJUTJE, i bile su smrt za "cenjene" nemachke, cheshke, madzarske pushchetine...)
Pobeda Gorazde je pravila Zevelo kapisle, ali su chesto bile pretvrde, tako da su za izbegavanje, ako biste i nashli neke (pra)stare... Za razliq od Krushikovih i Belotovih, bile su NEOXID![/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:39
|

Lovčina

|
[xhide](nastavak)
Barut - NEMA PROMASHAJA! U radnjama ima:
JEDAN JEDINI, time APSOLUTNO NAJBOLJI, luchanski "Zlatibor"! 
E, sad, nije bash da je samo jedan... Jedan je samo maloprodajni naziv("Zlatibor"), ali je najcheshtje znachajno drugachiji, od serije do serije... 
Ne samo to! 20 godina, koliko sam u prichi, promenila se gomila nalepnica sa uputsvom na qtijama, i to chak i za praktichno identichne serije baruta! Tj., ranije je najcheshtje bilo JAKO SHTURO uputstvo, gde nisu bile predvidjene sve mogutje kombinacije komponenti, a preostale kombinacije SU ZAHTEVALE ZNATNO MANJE BARUTA NEGO U KONKRETNOM UPUTSTVU, tako da su se svakojake manje ili vetje nezgode deshavale... 
Bilo kako bilo, ako reshite da se date u ovu prichu, qpite npr. 2 qtije x 250g, iz iste serije, pa se obratite ovdi, SA FOTOGRAFIJOM UPUTSTVA i ostalim detaljima priche koju imate, pa tjemo odredjivati detalje! [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:43
|

Lovčina

|
[xhide](nastavak)
tchepovi - filcani ili plastichni. Za filcane ne znam niti me interesuju(iako sam i ja svojevremeno "zumbao", parafinisao i sl.).
Plastichnih ima nekoliko vrsta, a za 12 i 16cal solidne LOVNE chepove sa chashicom pravi P.P. "CUCA" iz Kg, a pravi i bez chashice. Mislim da ih je Belom koristio(mozda i danas), a mozda i Krushik. Cena je negde oko 2rsd/kom, zavisno od kolichine.
Zaboravih - kapisle su od cca. 5 do 7-8-9rsd, qj kako oshamari...[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.05.2011. 23:48
|

Lovčina

|
[xhide]Sachma - VEEELIKI problem. Zashto? Zato shto je izuzetno posqpela u zadnjih 10-ak godina, + trgovci imaju marzu oko 100%, + cena sachme ima OGROMNO ucheshtje u ceni gotovog metka, tako da... 
Po radnjama je, verujem, oko 400-500rsd.
U Loznici chovek proizvodi, nisam video kakvu, chuo sam da je solidna, 3+. Ako neko ima kontakt, neka postavi, sa orijentacionom cenom.
Ako je barut oko 600-700rsd/250g, a u metq imamo npr. 1.65g, uz pomenute cene lako mozete dotji do cene gotovog metka, koja bash i nije mala... Naravno, pod uslovom da koristimo VETJ ISPUCANE CHAhURE! Ako tjemo qpovati kapislirane chaure, ondak QQUUUU...
(ochi mi pobeleshe, idem popooshim jednu, pa tju u krpe. Bata Sniper, ako ne spavash, bujrum nastavi, a i ostali, bujrum s pitanjima! Vechernja shkola se nastavlja sjutra uveche, ako ne pre!)[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
matakata |
Objavljen 12.05.2011. 06:39
|

Član

Upisa: 79
Pristupio: 29.03.2011. 22:57
|
Raspitao sam se za Lozničko olovo: u radnjama košta 400 din u BGD. a kod njega u radnji 300 din (LO), pitan za veću količinu (10-20 kg) kaže da ne može da spusti. Kontakt :015-885-431 |
|
|