Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
Sniper Hunter
 [xhide]Ja bih dodao samo ovo : da pri kupovini materijala za samostalno punjenje veliku ulogu igra kolicina jer na vecu kolicinu sa prodavcem mozete diskutovati o ceni i pogadjati se,na primer ja sam kupovao nove kapislirane caure, pokupovao sam sve sto je bilo u rafu u prodavnici i cena je sa 15din pala na 10 din po komadu( nesto preko 1000kom) sto i nije tako mala usteda, barut je kostao 700 din kupujuci vecu kolicinu iste serije kutija je bila 600 din a ujedno kupovinom iste serije resavamo problem neujednacenosti i bazdarenja merica konkretno na LEE presi za punjenje , govorimo o LEE presi za punjenje jer je ona po kriterijumu cena-kvalitet naj isplativija za nas punjace amatere.
Da se vratimo Skolici
Kada ste se snabdeli svim do sada navedenim kapislama, caurama, barutom,korpicama,tj. koncentratorima, ili filcanim cepovima ,rodjak iz inostranstva vam je doneo na poklon LEE presicu
i51.tinypic.com/257in2t.jpg
sta dalje ?
E tu je mali problemcic koga morate resiti pre nego sto pocnete vase i nase zadovoljstvo punjenje ,bazdarenje merica za barut na LEE masinici za to morate imati pri ruci preciznu vagicu
i56.tinypic.com/rktuo0.jpg
sa kojom ce te izmeriti kolicinu baruta koja staje u merice na presi
i43.tinypic.com/minxbs.jpg
na slici levo su za olovo i nijh nije potrebno modifikovati desno su za barut i neke npr za cal 16 ako punimo mozemo mozda koristiti i bez modifikacije sledi nastavak...odoh na posao[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]Kada ste sve izbazdarili ostaje samo da se sve postavi na svoje mesto ,odsrafe se dva srafa koji drze aluminijumsku plocicu sa prednje strane na presi
i42.tinypic.com/15wmhxk.jpg
izvadi se nosac i merice se postave u nosac, levo na slici za barut desno za olovo tako je i kada je presa u radnom polozaju okrenuta prema vama
i40.tinypic.com/263irkh.jpg

i43.tinypic.com/zy7iwn.jpg
sve to vratite na mesto
i44.tinypic.com/xm4a2x.jpg
sipate barut i olovo, i presa je spremna
i53.tinypic.com/20925o6.jpg
za daljnje radnje i uputstva SHEEKE izvoli![/xhide]

sheytan
 [xhide]Blagodarim, visokopoštovani kolega Sniper! Jako ste ljubOMORNI! Grin iveli 3

Ja bih se lečka zadržao na ovoj tvojoj priči. Iako imam istu spravu, nisam baš sve razumeo, valjda zato što izgleda ne radimo te stvari na isti način.

Za one koji nemaju presu: Uz presu, kao što vidite na Sniperovim fotkama, dobijete gomilicu merica, što za barut, što za sačmu. Sve su numerisane, za sačmu u uncama("OZ", i to 7/8, 1, 1 1/8, 1 1/4, 1 5/8, i još neke ogromantne), a za barut u nekim trećim jedinicama, ne znam kojim(npr. 163, 171, 180, 189, 198, itd.). Na slikama se vidi da nisu istog spoljnog prečnika, tako da ne postoji šansa da ih stavite na pogrešno mesto.

Kako ja radim? Ako nemate preciznu vagu, kao što nemate Grin, odete do najbližeg zlatara sa prethodno potrpanim količinama baruta u neke male qtijice i sl., koje ste prethodno obeležili. BARUT STE ISIPAVALI IZ PRESE DIREKTNO, KROZ RAZLIČITE MERICE, I U SVESQ STE UPISALI KOJU STE DOZU U KOJU QTIJICU SIPALI! Za naš barut će vam biti aktuelne samo veće merice. Ne morate meriti svaq, možete meriti sa preskakanjem jedne merice, pa ćete otprilike znati kolika je i ta preskočena. Najčešće je razmak izmedju dve merice oko 0.07g, što vam omogućava da ne morate, PO MENI, praviti neke modifikacije da biste dobili "idealnu" količinu baruta.

Što se tiče merica za sačmu, ne morate nositi uzorke kod zlatara, nego ću vam ih ja ispisati. Npr., 1 1/4 je 34g 3.5mm, ili 35g 3mm. 1 1/8 je 30g 3.5mm, ili 31g 3mm.

Naglašavam da je presa za cal. 12 zgodna za sačmu 3.5mm i sitniju. Već sa 4mm zna da napravi zastoj, pa morate malo "ošamariti" presu da izadje sva sačma iz centralne cevke.[/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Sniper Hunter
 [xhide]Samo da dodamGrin ja proveravam pre svakog punjenja mericu za barut kad promenim kutiju ,otvaranje nove kutije sa barutom bez obzira sto je ista serija ide na proveru kod mene sa barutom nikada dosta opreznosti!!!
Da ne zaboravimo jos jedan vazan deo koji smo dobili uz presu
i53.tinypic.com/slohlu.jpg
Kalibrator za vec ispucane caure za kalibrisanje danceta na cauri tako da bez problema ulaze u leziste jednom napunjene (klikaj za vecu sliku 2x)[/xhide]

kelt
 video sam da na lee presi ima zatvaranje na sestougao i na osmougao, koje koristiti? od cega zavisi i dali ima veze sa kolicinom sacme Iznenadjen
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Sniper Hunter
 [xhide]

kelt kaže:
video sam da na lee presi ima zatvaranje na sestougao i na osmougao, koje koristiti? od cega zavisi i dali ima veze sa kolicinom sacme Iznenadjen

Za sitniju sacmu preporucuju osmougaono zatvaranje jer se lakse otvara i ne remeti snop finih kuglica to sitnu je za sacmu od 2mm pa nanize bar sam tako procitao negde ne secam se vise gde ali za nase potrebe je sestougaona ,jer se manje haba caura i lakse se ponovo zatvara[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]i55.tinypic.com/346tatf.jpg
(klikaj za vecu2x)
Nesto od vaznijih delova prese i funkcije obelezene brojevima na slici

1.Rucka za pomeranje klizeceg nosaca merica( ako je rucka skroz levo ,njenim pomeranjemu desno barut iz merice pada u cauru a u isto vreme olovo iz spremista pada u mericu za olovo pomeranjem u levo iste dolazi nam olovo u korpicu metka a barut pada u mericu.
2.nosac izbijaca starih kapisli,on je iznutra supalj i u njega ulazi prazna ispucana caura ,kroz njega ide telo izbijaca kapisli
3. izbijac kapisli, pritiskanjem glavne rucke na presi ovaj deo ulazi u cauru i izbija praznu kapislu koja kroz otvor pada u spremiste za ispucane kapisle a u isto vreme i uz pomoc prstenastog kalibratora kalibrira se dance caure
4.otvor spremista ispucanih kapisli
5.ovaj deo je vodjica sa otvorom na vrhu za nove kapisle sluzi za navodjenje caure sa koje je skinuta kapisla na otvor drzaca nove kapisle
6.
drzac nove kapisle ,u njega rucno stavimo novu kapislu sa otvorom za varnicu na gore kao sto treba da udje u cauru ,ispod je mehanizam koji se sastoji od plasticnog tanjirastog dela (sto se vidi na presi crvene boje)sa rupicom ,lezistem za kapislu,ispod je metalni drzac kapisle oko koga se nalazi opruga koja sluzi za podizanje tanjirastog dela u prvobitan polozaj posle kapisliranja ,po stavljanju nove kapisle u otvor postavimo cauru sa metalnim dancetom na tanijirasti deo i pritisnemo rucku prese na dole ,time smo ubacili novu kapislu u leziste na cauri,imamo kapisliranu cauru i kalibrator se skida sa caure
7.poklopac spremista ispucanih kapisli ,aluminijumska plocica koja se vadi iz lezista na gore kada je spremiste puno da se ocisti i isprazni da bi imalo mesta za jos ispucanih kapisli da ne bi doslo da se nagomilaju i smetaju prilikom punjenja ali bez brige stane preko 100 komada unutra
8. suplja cevka Grin kroz koju padaju barut i sacma u nasu cauru kada pomeramo rucku 1. kada se postavi caura u poziciju kao na slici pomeranjem glavne rucke na dole vodjica za barut i olovo ulazi u cauru ,pomeranjem rucice 1 na desno dodajemo barut, dignemo glavnu rucku na presi gore i postavimo korpicu za sacmu u vodjicu
9.vodjica prstenastog oblika i na donjem kraju ima plasticna perca koja olaksavaju pravilno postavljanje caure metka sa otvorom na gore u vodjicu(kao na slici) sluzi jos kao i regulator visine posto se pomera odsrafljivanjem srafa sa zadne strane prese koji je drzi na stubu prese(aluminijumska cetvrtasta sipka na sredini prese u kojoj je smestena i glavna opruga )odvijanjem srafa i promenom polozaja vodjice na gore punimo magnum caure za cal 12/76 ili 20 /76 , ponovnim pritiskom na glavnu rucku (polugu) na presi korpicu za sacmu koju smo predhodno postavili u vodjicu ili na cev 8. potisnemo u cauru i korpica naleze na barut i pomeranjem rucke1. na levo sacma pada u metak , podizemo polugu na presi i nasu vec napunjenu cauru pomeramo na mesto ispod broja 10
10.krimper za sestougaonu zvezdu(koji je samo na presi za cal 12 na tom mestu( za cal 16 i 20 nalazi se na poz11)i cijim ponovnim pritiskom na polugu prese krimper zatvara i formira zvezdu koja dobija oblik sestougaone kupe sa rupicom u sredini (izvrnuti levak) na ovoj poziciji valja da zadrzimo kratko vreme oko 2 sec. presu u donjem polozaju da materijal zapamti bolje oblik pogotovu sa novim caurama , podizemo polugu i premestamo nas metak na mesto ispod dela pod brojem 12.
12.to je krimper koji cauru (zvezdu ) zatvara definitivno postavljamo cauru tako da sa ivicom danceta (gde hvata izvlakac na pusci) ulegne u deo pod brojem 13.i polugu pritisnemo na dole , time smo zatvorili definitivno zvezdu
13. ova plocica pricvrscena sa dva srafa sluzi da zadrzi prilikom podizanja poluge prese u gornji polozaj po definitivnom zatvaranju metak u poziciji dole da se ne bi podigao zajedno sa krimperom i ostao unutra jer krimper u isto vreme sluzi i kao kalibrator , "pegla metak "pogotovu ako je papirna caura probao sam jednom ali ne bih bas preporucio papirne caure za LEE presu pogotovu ova zadnja faza ako je caura nabrekla malo isla je otezano.
PS.
Nadam se da sam uspeo bar malo da vam docaram postupak punjenja u slici i reci , postavljajte nam pitanja ukoliko nesto nije jasno kolega SHEKKE i ja nacicemo vremena da odgovorimo sa zadovoljstvom !iveli 3Srbijalov[/xhide]

sheytan
 [xhide]Svaka chast, Sniper, na trudu i iscrpnosti! Bravo 2

E, sad, imam utisak da ovako detaljno opisivanje delova prese moze pomotji samo onima koji presu imaju u posedu. Ostalima ovaj opis ne moze puno pomotji, dok je ne nabave! Ali, chim je nabave, neka se vrate na ovaj opis, on tje im biti SVETO PISMO! Stari

Korisnici koji je imaju, ako shta nije jasno, neka slobodno pitaju, mozda nam se potkrade neka greshka ili nedovoljno jasan opis! iveli 3

A ja sam, u medjuvremeTu, malo posvetlio onu Sniperovu sliq kalibratora, da malko bude jasnije onima shto presu nemaju:

i173.photobucket.com/albums/w45/zeljko74/kalibratormod.jpg

Na slici se vidi u gornjem delu zljeb, koji tje vam biti orijentir u radu, da znate uvek gde je gornja strana kalibratora.
U unutrashnjem delu, na donjem delu slike, ima tanak prsten koji radi glavni posao, tj. vratja metalni deo chaure na pribliznu meru kao i kod fabrichkog metka.

Na ovoj presi kalibrator moze da vam napravi mali problem kada kalibrirate chauru sa onim "ogromantnim" metalnim delom, ali i to je reshivo, tj. ne treba te chaure bacati, nego se mogu, uz malo improvizacije, sasvim normalno koristiti. O tome tjemo kada se neko javi sa takvom potrebom![/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Imam ja jedno pitanje. Ako zanemarimo ljubav prema punjenju i zadovoljstvo pucanja patrona koji su napunjani svojeručno, koje su prednosti vlastito punjenih patrona? Naravno ne u odnosu na donju cenovnu klasu, nego na srednju ili višu. I ako se komponente ne kupuju na veliko, kolika je ušteda sa kvalitetnim komponentama i dali uopšte ima uštede?
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 [xhide]

Podunavac kaže:
Imam ja jedno pitanje. Ako zanemarimo ljubav prema punjenju i zadovoljstvo pucanja patrona koji su napunjani svojeručno, koje su prednosti vlastito punjenih patrona? Naravno ne u odnosu na donju cenovnu klasu, nego na srednju ili višu. I ako se komponente ne kupuju na veliko, kolika je ušteda sa kvalitetnim komponentama i dali uopšte ima uštede?

Ja pocheo pishem neshto drugo, pa ugledah ovaj post.

Sniper, odgovori mu na prvo pitanje,
a na drugo vetj ima odgovoreno, tamo gde sam navodio koliko shta koshta! Podunavac, izrachunaj, pa napishi da svi vide, ja odoh da dovrshim o chaurama, shta sam zapocheo! iveli 3[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

sheytan
 [xhide]Idemo dalje!

4. CHAURE

Ako prichamo o kalibEru 12, chaure, nachelno, ne moramo qpovati - ima ih najcheshtje sasvim dovoljno, gde god se puca na glinene golubove! A i najzastupljeniji je kalibar, tako da svako od nas ima ponekog savesnog prijatelja, koji ne seje chaure po ataru, vetj ih nosi qtji...

E, sad, naqpili smo par kesa/dzakova i sl. chaura sa strelishta, i shta sad s njiH?

BITNA STVAR! Nisu sve 12/70 chaure identichne, kada prichamo o punjenju istih! Tj., nisu im 'nutrashnje dimenzije iste! Chak josh uvek mozemo naitji na Belotove chaure sa plastichnim uloshkom(krushikove stare papirne su bile sa kartonskim), u koju ne moze stati puno sachme, bez obzira na vrstu chepa...
Vremenom, sortirajutji ih po vrstama, stetji tjete neq rutinu da prepoznate koje su praktichno iste, iako nisu od istog proizvodjacha.
Primera radi, razlika izmedju Fiocchi i Cheditte chaure je, negde odokativno, u cca. 1g olova, u korist Cheditte... B&P chaure su, koliko se setjam, josh maalko manje...
Ovo je sve bitno radi pravilnijeg razvrstavanja chaura i kasnijeg opredeljenja shta tjemo u koju chauru da punimo(30g, 32g, 34g i sl.).

Meni su najdraze Cheditte, tj. pokazale su mi se najkvalitetnijim i najzahvalnijim za rad. S druge strane, pominjao sam vetj negde, najbolje obozavam Fiocchi kapisle, koje ne poznaju rech "slagati"! Dim

MOLIO BIH VAS DA SE UKLJUCHITE SA PITANJIMA, SUGESTIJAMA I SL., JER USKORO VISHE O UOPSHTENIM STVARIMA NEMAMO SHTA DA VAM PISHEMO, + NE ZNAMO KOLIKO KOLEGA JE UOPSHTE ZAINTERESOVAtO ZA OVU PRICHU! Stari

+ BI MOLIO DA SE PRIJAVu SVI KOJI IMAJU PRESU ILI BAR NAMERAVAJU DA JE QPU U SKORIJE VREME, DA BISMO PRICHU PRILAGODILI REALNOM STANJU NA FORUMU!
[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]

Podunavac kaže:

Prednost , zanemarujuci zadovoljstva jedna najbitnija je za mene dobijam metak u kome znam sta ima ,imam puno poverenje u njega i ujednacenost municije a ne iz sezone u sezonu moras da se navikavas na novu municiju te slabija te brza te manje -vece preticanje znaci napunio si probnih 5-10 metaka probas znas sta si dobio ako ti ne odgovara menjas eksperimentises i kad nadjes sve si zapisao i onda punis dokle imas materijal tu seriju baruta sa tom kapislom caurom i tezinom barutnog punjenja i olova znaci ujednaceno ,poznajes metak ,po meni je to osnovna prednost a pogotovu u danasnje vreme kada svako puni pod stranim imenima i firmama municiju platis je papreno a ono u lovu mrka kapa to ja tako vidim iz moga ugla Confused.
Materijalna strana ne moze doci do izrazaja ako nije ispunjeno ono o kupovini na vece kolicine , imas cene na predhodnim stranama da se ne ponavljamo izracunao sam sve i napisao kolega mada i uporedjujuci sa najskupljima opet ti se isplati na duze vreme i sa cenama kakve su u maloprodaji .[/xhide]

Podunavac
 Inače koristim Mirage Clever municiju i zadovoljan sam sa njom. Međutim čitajući i naročito gledajući ono što je kolega Sniper postavio ovde dolazim u iskušenje da kupim presu i punim patrone sam za sebe. Imam opremu (starinsku) koja nije upotrebljavana već 15-ak godina, a i deo se zagubio u nemilim događajima. Ali ovde kod mene u komšiluku ima zastupnik za Lee opremu, pa bi možda mogao da se modernizujem i počnem vlastitu proizvodnju. Nije mi ekonomski prioritet ali jeste uživancija.
Podunavac priložio:
110512_225900.jpg

Tri prsta 2Kolce

Sniper Hunter
 [xhide]Posto je zastupnik blizu tebe raspitaj se malo o cenama pa nas informisi a ja bih ti preporucio da pocnes sa punjenjem videces delujeGrin kupis LEE a ovo sa slike u muzejGrin[/xhide]

sheytan
 [xhide]Muzej u Zemunu se zove MUNZEJ! Smeko

Neka toga, Podunavac, moze poneshto od toga da zatreba! Eto, na mashinici za pertlovanje imash pominjani "krimper", koga mozesh da metnesh u futer stone booshilizze! Odobravam
Mozesh i kompletnom tom mashinicom da pertlujesh, samo nemash mogutjnost ujednachavanja visine zapertlovanog metka(tj. dubine pertlovanja), pa ti municija ne bi bila bash ujednachena, ali, po meni, to najcheshtje nije neki problem... Stari

Po EUropi su LEE prese oko 60-70-80e, sa dostavom za dotichnu zemlju. Bojim se da je kod Dalibora znatno sqplje, mada, ko nema alternativu... Odobravam[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

denisedi
 Gde moze u Srbija da se nabavi Lee load all presa,i dali moze.Posto kod nas u Makedonija to je nikako nemoguce.pozz
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov.Bravo 2

Podunavac
 Malo sam već gledao cene ovde kod mene. Presa Lee load all II košta 700 kuna (oko 95 evra) ali bez dodatka za kapisle, on se kupuje posebno.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 [xhide]Taj dodatak za kapisle se uvek qpovao odvojeno(ja sam imao model I, identichan praktichno sa II, od, beshe, 1994., i ista pricha je bila). Nisam nikad video koliko brzo i pouzdano funkcionishe, ali smatram ga nepotrebnim, pogotovu jer svaq kapislu RUCHNO STAVLJAM U LEZISHTE(koliko moze da udje), DA BIH VIDEO DA LI MOZDA UPADA SUVISHE LAKO!!!

Denisedi, u SRB apsolutno nema nigde, a da li LEGALNO moze da se poruchi, bem li ga...
El funkcionishe kod vas ebay, pay pal i slichne stvari?[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]Taj dodatak za kapisle ja imam ali ga ne koristim vise zaglavljuje i nervira nego sto je koristan stavljas rucno kapisle i kontrolises sve tako da nemas problema, kako okrenes obrnes za sat vremena kad se uverziras izbacis 100 patrona lagano sto ti je sasvim dovoljno, ne zurim nigde i da je manje pa opet radi posao[/xhide]

sheytan
 [xhide]^ Shto se tiche brzine rada, ja nikada nisam punio nove chaure, kapislirane, ali mislim da bih njih napunio jedno 200kom/h, otprilike. Mozda chak i 300!
S polovnim najcheshtje radim 50-70kom/h, jer neshto vremena izgubim na brzi pregled svake chaure i na poneki shkart koji se desi iz ovog ili onog razloga...
Na ovo vreme treba dodati josh pertlovanje na bushilici(ili ruchnoj mashinici, shto je sporije, naravno), ali to ide vrlo brzo![/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,634,279 posete www.srbijalov.com