Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Sniper Hunter
 Kolega škorpion, mislim bez uvrede da nisi razumeo poentu,u pravu si za gustinu dlake i perija ,ali se ovde radi o uticaju spoljne temperature na sačmenu municiju ,pročitaj pažljivije upis od kolege Seytana ,dlaka ostaje iste gustine u svim zimskim mesecima ,ne menja se u zavisnosti od spoljnje temperatue a spoljnja temperatura ima uticaja na punjenje sačmenog metka kako je kolega she objasnio,i zamolio bih te da ne koristimo neprimerene reči u diskusijama jer ne vodi ničemu ,samo vodi svađi i nerazumevanju koja nam verujem nije ciljiveli 3

lovac001
 sniper imali smo jos jedan sukobmisljenja pre ovoga,zato sam mozda umislio nesto,vidim da gresim i izvinjavam se.hteo sam da kazem samo da mraz ne moze da utice nesto na sacmu od 3mm tj u mom slucaju 2.9mm.bar ja nemam razloga da koristim krupniju za prvu cev,ocigledno sam pogresio u vezi tebe,ja se izvinjavam,oni koji me znaju znaju da sam malo naopak,al nisam los covek to mogu da tvrdim za sebe..Podunavac ima u meni svakakve krvi: slavonske licanske sumadijske,mozda je to i uticalo na temperament..jos jednom se izvinjavam svima koje sam uvredio..ovo je kraj diskusije za mene,necu vise komentarisati nista

Sniper Hunter
 Kolega diskusija i "sukobi " mišljenja su normalna pojava i ne moramo da se slozimo u mišljenjima i da svi klimamo glavama kako jedan kaže ali razliku u mišljenjima ne moramo pretvoriti u svadju jer ničemu ne vodi ,sve je leglo na svoje mesto ,a to što spominješ od ranije ja se toga i ne sećam kolega Grin nisam nikakvo zlopamtilo, i ne volim da se zameram sa ljudima ,i ako nekada izgleda pojedinima da jedva čekam da nekoga banujem i da uživam u tome veruj to mi je najgora moguća odluka ,ali ponekad je jedino rešenje za dobro ovoga foruma ,kako kažes mali nesporazum i ja ti se izvinjavam ako ti je moj upis ličio na provokaciju, nije mi bila namera iveli 3 idemo dalje....

lovac001

Sniper Hunter kaže:
Kolega diskusija i "sukobi " mišljenja su normalna pojava i ne moramo da se slozimo u mišljenjima i da svi klimamo glavama kako jedan kaže ali razliku u mišljenjima ne moramo pretvoriti u svadju jer ničemu ne vodi ,sve je leglo na svoje mesto ,a to što spominješ od ranije ja se toga i ne sećam kolega Grin nisam nikakvo zlopamtilo, i ne volim da se zameram sa ljudima ,i ako nekada izgleda pojedinima da jedva čekam da nekoga banujem i da uživam u tome veruj to mi je najgora moguća odluka ,ali ponekad je jedino rešenje za dobro ovoga foruma ,kako kažes mali nesporazum i ja ti se izvinjavam ako ti je moj upis ličio na provokaciju, nije mi bila namera iveli 3 idemo dalje....
stvarno mi je iskreno zao ..gresimo svi,a ja kasno vidim da sam poresio..jos jednom moje postovanje i izvinjenje

stojkuki
 Hladan vazduh svojom gustinom utice na brzinu i trajektoriju ali i kvalitet posipa sacme nakon izlaska iz cevi i to nema veze sa velicinom sacme odnosno deluje na sve velicine manje ili vise ali he to generalna pojava. Utice i na karabinsko zrno ali je uticaj manji zbog vecih brzina mase i energija. Zato i proizvidjaci deklarisu sta je za toplo a sta za hladno vreme.
Ako treba malo fizike, nije problem.
Mnogo bolje je prakticno. Beli papiri na 30 m pa probas u leto, probas u jesen pa u zimu. Ja probao pa znam o cemu pricam, a ondak sam uzeo malo fiziku iz sr skole i sa faxa i proverio i ima logike cak i u brojevima. I do cak to je u granicama do 15%. Podbacaj. E sad sve to zavisi od brzine metka i korpice cepa i oblika sacme tj njenog kvaliteta, nominalno pravilniji oblik manji uticaj veca brzina manji uticaj odnosno uticaj se oseti na vecoj daljini.
Zato se i zimi koriste brzi mecici. Recimo RC od 32 g sa sacmom 3kom je na minusu neupotrebljiv.
A sto se perja i krzna tice krzno je bese malo gusce i masnije pa ga je teze probiti, ali zekan i ne mre od prodora sem kod onih stvarno fatalnih vec od shoka, a perje je ... Perje. Sem kod guske gde se navata i led.

I momci, ajd polako. Kad vidim da pocnete da se prepucavate tesko mi i da citam postove pa se izvinjavam ako sam nekoga ponovio jer nacelno ne voli avadje ....

stojkuki
 A poshto lezim kod kuche mrtav bolestan i nisam u lovu Cry citam ovo i cudim se kako je sve glupo kako vam malo treba

Scorpion Hunter

Sniper Hunter kaže:
Kolega škorpion, mislim bez uvrede da nisi razumeo poentu,u pravu si za gustinu dlake i perija ,ali se ovde radi o uticaju spoljne temperature na sačmenu municiju ,pročitaj pažljivije upis od kolege Seytana ,dlaka ostaje iste gustine u svim zimskim mesecima ,ne menja se u zavisnosti od spoljnje temperatue a spoljnja temperatura ima uticaja na punjenje sačmenog metka kako je kolega she objasnio,i zamolio bih te da ne koristimo neprimerene reči u diskusijama jer ne vodi ničemu ,samo vodi svađi i nerazumevanju koja nam verujem nije ciljiveli 3

Sniperu nema nikakve ljutnje. Samo razmenjujemo misljenja. Izvinjavam se ako je moje misljenje bilo malo ostrije..iveli 3

Scorpion Hunter
 Sto se tice toplo hladno fazan i zec se love kad je hladno vreme retko kada je neki stepen preko nule u zavisnosti od godine kakva je...
Ako koristite sacmu 3 i 3,5mm kad je malo toplije ja na primer pucao 28g-30g -32g kad je hladnije pucam 34g-35g-36g sacme istog precnika3-3,5mm samo malo povecam gramazu punjenja, ne povecavam precnik sacme....

Kako ste napisali ovo o hladnoci i mrazevima moze pocetnik da protumaci kada je takvo vreme da je najsigurnije loviti PPjkama da se ne oLadeGrin...

papiga
 Nisam mislio da se umesam al moram jer ovo jednoumlje i bacanje teza ko prasine u oci nema kraja.Prvo sve ste lepo objasnili ali niko od vas postovane kolege ne uze u obzir teren na kome se lovi lako je vama po ravnici i polu-brdovitim krajevima gde su sve obradjene povrsine poneka ajd i nije ali sta po ovom vremenu od jutros da radimo mi na 1100m/nm sneg pada od juce prestao je oko 3 nocas a onda je stego mraz.svuda po vegetaciji i niskom rastinju (citaj neprohodni trnjaci kupinjaci i divlji glog)i to je sve umrzlo da puca od mraza i leda i tu kad krene zec a ti pucasa sa 3,5 u bili kojoj gramazi je isto ko da bacas petarde na terasi tako da nemojte vise da ponavljate neke nebuloze koje pokusavate da pocetnicima nametnete silom jer ce svako da proba pa ce po svojim iskustvima da nadje odgovarajucu granulaciju sacme i za divljac koju lovi i na kojim terenima lovi jer ipak ta sacma treba da ima i malo probojne energije a ako špo vama divljac pada od soka pa onda bi se patrone punile konfetama pa bi bilo em veselo em raznobojno KolceKupovinaHarmonika

stojkuki
 E hajde da ovu diskusiju privedemo smeru u kom treba da ide.
Neeticki je pucati zeca i fazana sacmom krupnijom od 3.5 mm.
A kome koji metak prija, ... brzi, sporiji, bk, korpica, .... sve je to stvar empirije i vrlo je licno. Krupnoca sacme bi trebala da bude propisana pravilnikom kao sto se kae da se DS ne puca za kalibrom manjim od 7 mm. Milsim da diskusije treba da idu u tom smeru.

Sniper Hunter
 Pronađoh nešto zanimljivo da se pročita o ovoj našoj temi iz knjige autora
Branka Trninića izdate 2000g "Lovačke puške i municija "gde je opisan uticaj sačme na divljač, morate uveličati slike klikom na njih da bi bile čitljive
i44.tinypic.com/4uce8m.jpg

i40.tinypic.com/dnk0ba.jpg

i43.tinypic.com/205xlk8.jpg

i40.tinypic.com/5uiav4.jpg

papiga
 Pa mi je u tom smeru i vodimo kolega jer sad pucati zeca sa 3,5 mm i promasiti ga tj.poraniti ga sa dve -tri kuglice i on to odnese cim negde zalegne on tu i umire u najgorim mukama pa poitam ja tebe jol to eticki a po tebi je ne eticki ako ga pogode isto dve-tri od 4.0 ili 4.5 mm

Scorpion Hunter
 Selo moje lepse od Pariza nalazi se na 130m nadmorske visine, neki visociji delovi idu i do 200... Tako da je daleko od ravnice a jos dalje od planine, Brdski teren - Brdo! Postoje stariji lovci koji pucaju 2jkom i 4vorkom jer su im pradedovi rekli da je to zakon za (SVE) i oni tako love jer nisu ni propbali sitniju sacmu Frown ali to je njihov izbor koji je sasvim pogresan prvenstveno sa bezbednosne strane pa i sa eticke!

Kolega Papiga: 50m su 50m merili ih mi na planini i u ravnici ta daljina je ista tako da o tome planina- ravnica nema nikakve veze sto se tice hladnoce!!! Moje mesto u Srbiji je zimi najhladnije posle Sjenice a leti najtoplije! Dodji kod mene zimi da vidis sta je sneg i led a temperatura zna u ovo doba godine da bude i -25-26-27 petprosle godine je za Svetog Nikolu je bilo -28 da vidis koliko je to hladno brate...
Cesto puta sam se vise smrzao u Smederevu na Dunavu nego na Kopaoniku ili Rudniku!

Voleo bih da vidim tog zeca na koga se puca do 50m sacmom 3,5mm koji ce ostati ziv! da nije greska strelca... Pa neka je i kalibar 20/70 u pitanju na toj daljini ce pasti ko pokosen!!

BUCKO

papiga kaže:
Pa mi je u tom smeru i vodimo kolega jer sad pucati zeca sa 3,5 mm i promasiti ga tj.poraniti ga sa dve -tri kuglice i on to odnese cim negde zalegne on tu i umire u najgorim mukama pa poitam ja tebe jol to eticki a po tebi je ne eticki ako ga pogode isto dve-tri od 4.0 ili 4.5 mm

He he he a sta mislis sta ce se desiti kad ga te tri od 4,5mm prosviraju po stomaku po crevima da ce pasti odmah tu gde su ga prosvirale Grin

Skoro sam pitao na temi punjenje bas ovo sta raditi kad je temperatura niska i veca vlaga, slabe odgovore sam imao.
Neko rece veca kolicina sacme i malo krupnije i to je to ( blago ovima onda sa magnomima i po 50gr olova ) B)
Resenje je valjda tu negde u konbinaciji kapisla, barut, tip zatvaranja B)

Sniper Hunter
 Neznam da li smem više nešto da napišem jer po čim nešto pitam ili napišem prišiva mi se da zloupotrebljavam administratorska prava ...tako da razmišljam da se uopšte više i ne pojavljujem sa upisima na pojedinim temama na forumu....ali bih zamolio kolegu papiga da pročita pažljivije moj predhodni post,tamo su opisani rezultati istraživanja koja su uradili ljudi koji su se bavili time kroz posao ,upućeniji su od nas u nauku kakva je balistika ,tako da ne verujem da su radili nešto pogrešno da bi to onda objavljivali.

papiga
 Kolega Sniper procitao sam ja ovo poodavno sto si ti postavio u svom postu i jos mnostvo drugih naucnih radova na ovu temu ali ja samo napominjem da uticaju u iskustvu ima umnogome teren na kome se lovi sto se tice kolege Skorpiona kolega mislim da je 130 -200 m i visina od 1000m/nm velika razlika i to sto vi zovete brdo kod nas bas i ne strci naspram planina oko nas sto se tice hladnoce neznam dal imate bukvu a nemate pa da vidite i osetite dozivljaj u lovu kad bukva od mraza puca ko top a rascepa se na pola ko ziletom posecena tako da vi od planine i planinskog lova niste vidli ni P a onih 50m u ravnici i u planini nisu ni pod razno isti jer se ovde zec vidi na treptaj oka a kod vas dokle pogled doseze

Sniper Hunter
 Pokušaću da uprostim to onako kako ja vidim stvari ,nisam fizičar ni naučnik ,( da sam to ne bih sigurno pisao ovde) punim sam municiju i imam neka iskustva, koja sam stekao u lovu ,i to može da ,se svrsta pod "piskaranje"i"serendanje".Nisam vičan fizici i hemiji ,znači onako laički ,i izvinjavam se unapred ako ne koristim pravu terminologiju.

Elem kao što znamo da na samo sagorevanje baruta imaju uticaj i spoljna temperatura vazduha ,samim tim je zimi ko što kolege navedoše ,gušći,stvara veći otpor ,hladnoća smanjuje i sagorevanje baruta ,samim tim opada i energija, sila koja potiskuje sačmu iz cevi koja ima manju brzinu,samim tim i prenosi manju energiju od potrebne na pogodjenu divljač i nema je dovoljno za minimum koji je potreban za nervni šok .I zato ja u zimskom periodu povećavam prečnik sačme npr.ako sam lovio sa 3mm na 3,5 i povećam barutno punjenje ,npr sa 1,55g baruta na 1,60,za istu gramažu olova recimo 34g sačme ,neko će reći da time dobijam uz veću energiju i brzinu i veće rasturanje sačmenog snopa ,i to je tačno ali na sačmeni snop možemo uticati i pravilnim izborom korpice koncentratora i čokova na pušci,i naravo daljinom na kojoj pucamo na divljač,koju u zmskom periodu možemo skratiti za 5-6m ako je moguće ,ne moramo pucati po svaku cenu i na bilo kojoj daljini ja za mene punim i testiram municiju na papirnim metama ,sa različitim punjenjima i komponentama ,vrstama koncentratora ,i onda takvu elaboraciju koja mi se pokaže kao dobra punim stalno i lovim sa njome ,naviknem se na municiju .
Druga opcija je da povećate ,količinu baruta i sačme ,ali to neće rezultovati značajnim porastom brzine sačme ,porašće samo pritisci ,mada sa novijim barutima neki proizvođaći su i to uspešno rešili tako da imamo municiju tezih punjenja sa brzinama kao kod lakših ,ali povećanom količinom sačme raste mogućnost da se poveća po teoriji o nervnom šoku broj kuglica koje pogode divljač i tako povećavaju mogućnost nervnog šoka i usmrćivanja divljači,
bar ja tako shvatam ,i tako punim moju municiju i nemam zamerki na istu,još jednom se izvinjavam ako sam koristio pogrešne izraze i termine , neka me kolege isprave ako grešim ,diskusija je za ljude iveli 3

nidzamotocross
 I moje selo lepse od Pariza je na nadmorskoj visini od 650 metara, lovimo do visine od oko 1000, 1500 metara, i slozicu se sa Sniperom, a necu se sloziti sa Papigom, kad je u pitanju lov sitne divljaci, iako smo na planini, na zeca uglavnom koriste 3,5mm ili osmicu, na lisicu 4mm ili sesticu na patku dok je toplije 3mm, a u zimskom periodu 3,5mm zbog konfiguracije terena i malo daljeg pucanja za gusku je 3,5mm u toplijem a kasnije do 4mm, za goluba 2,5mm a za prepelicu 2mm ili grlicu... I sve to ima ogromnog uspeha... Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Scorpion Hunter

nidzamotocross kaže:
I moje selo lepse od Pariza je na nadmorskoj visini od 650 metara, lovimo do visine od oko 1000, 1500 metara, i slozicu se sa Sniperom, a necu se sloziti sa Papigom, kad je u pitanju lov sitne divljaci, iako smo na planini, na zeca uglavnom koriste 3,5mm ili osmicu, na lisicu 4mm ili sesticu na patku dok je toplije 3mm, a u zimskom periodu 3,5mm zbog konfiguracije terena i malo daljeg pucanja za gusku je 3,5mm u toplijem a kasnije do 4mm, za goluba 2,5mm a za prepelicu 2mm ili grlicu... I sve to ima ogromnog uspeha... Smile

Evo ga Nidza mlad decko pa razume neke stvariBravo 2

bturjane
 Procitah sve ove upise pa da lanem i ja vidim da ima predloga da se pravilnicima ogranici ovo pa ono pa ima tu i malo jednoumlja pa vaspitno popravnih mera,zatim pred kraj diskusije i "straha" od "dvosmislenog pisanja i na kraju vecinskog odobravanja a imate podrsku i pionira e sad kako vas ima u 99%vecini svi lepo da se uclanite KP i da izaberete nekog Tilca i sve sami snovi od lova.
Pa dobro bre kolege zar nema neka pametnija tema sa ozbiljnim i stvarnim problemima nego da mlatite praznu slamu ko kojom municijom i granulacijom puca,pa ovde kod nas na jugu ima ljudi koji nisu ni metak opalili ove sezone znaci fond divljaci je devastiran do dna a vi ste se uvatili za ALI-BEGOVU slamu pa puca svako onim s cim misli da je dobro i da mu odgovara,ne vidim poentu i znacaj toga da se svi moramo sloziti da se fazan puca 10 a zec 8.Pitam se da niste vi strani placenici ko ovi sto donesose pravilnik da se DS ne sme pucati PPom cemu bre sve ovo vodi i ovo jednoumlje a i merenje ko ce dalje da piski sta je sledece na redu svi mi koji imamo Zastavine sacmare nesmemo da idemo u lov sto su zastarele ili sto nisu pratile modu i restilizovane i nisu poboljsani savremeniji model izbacili iz Zastave od 50 i neke godine 
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,903,043 posete www.srbijalov.com