|
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
|
| najic |
Objavljen 14.05.2011. 22:02
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 19.07.2010. 20:38
|
Hamerless-u A da ti odmoris malo tastaturu a ? Opusteno rodjo svako ima pravo na svoje misljenje ... E sada da te posavetujem digitalnu vagicu imas da kupis na kupujem prodajem ili na kupindu , limundu ... kosta sica oko 1000-1400din pa posle kurirska sluzba 150din i to je to . Lee presa je 9000din i u Satornji sacma 250din. Pa posle mozes da punis do mile volje NA NOVI NACIN . |
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 14.05.2011. 22:05
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Nece biti ostrineB) Sta da rade mladi koji nemaju love za LEE opremu a kod kuce imaju ostavljene masinice i pribor od oceva i dedova? B) Ovo je valjda tema alati za punjenje sacmene municije Nije tema konkretno za LEE opremu ;) |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 14.05.2011. 22:06
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]nenad_franc kaže:
mozda je to vec pisano negde u temi,ali da nebih citao svaki post od pocetka(jer ima podosta  ),jer odavno nisam posecivao ovu temu! jel mozete da mi kazete koliko bi od prilike kostala oprema za punjenje municije? znaci bez ovoga za livenje sacme,nego samo osnovna oprema ! unapred zahvaljujem na odgovoru 
Ovako nenade
Presa oko 80-90
vagica 30-40
Krimper je oko 6 pa sve do 80 a imas i staru masinicu za pertlovanje radi posao ili skines krimper i namestis na stubnu za pocetak to je to oko 150 jeftinija varijanta[/xhide]
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 14.05.2011. 22:08
|

Lovčina

|
najic kaže:
Hamerless-u A da ti odmoris malo tastaturu a ? Opusteno rodjo svako ima pravo na svoje misljenje ... E sada da te posavetujem digitalnu vagicu imas da kupis na kupujem prodajem ili na kupindu , limundu ... kosta sica oko 1000-1400din pa posle kurirska sluzba 150din i to je to . Lee presa je 9000din i u Satornji sacma 250din. Pa posle mozes da punis do mile volje NA NOVI NACIN . odmaram zauvek necu vise da diskutujem. Neka neki diskutuju sami sa sobom tako je najbolje |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 14.05.2011. 22:09
|

Moderator

|
[xhide]hamerles kaže:
Nece biti ostrineB) Sta da rade mladi koji nemaju love za LEE opremu a kod kuce imaju ostavljene masinice i pribor od oceva i dedova? B) Ovo je valjda tema alati za punjenje sacmene municije  Nije tema konkretno za LEE opremu ;)
Da skupe pare i da kupe vagicu a ne da mere odokativno kao ti u tome je poenta cele price vagica je kao 2 boxa cigara i onda punis po tablicama sa vagicom i sigurno ne moras sa LEE presom ![/xhide]
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 14.05.2011. 22:11
|

Lovčina

|
Sniper Hunter kaže:
hamerles kaže:
Nece biti ostrineB) Sta da rade mladi koji nemaju love za LEE opremu a kod kuce imaju ostavljene masinice i pribor od oceva i dedova? B) Ovo je valjda tema alati za punjenje sacmene municije  Nije tema konkretno za LEE opremu ;)
Da skupe pare i da kupe vagicu a ne da mere odokativno kao ti u tome je poenta cele price vagica je kao 2 boxa cigara i onda punis po tablicama sa vagicom i sigurno ne moras sa LEE presom ! Pa sto ne kazete odmah u cemu je problem B) Pa i ja sam da je bolje i lakse sa vagicom. Nego pisah sta bi ako je covek nema. B) |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 14.05.2011. 22:17
|

Moderator

|
[xhide]      [/xhide]
|
| |
|
|
| tomo vrbas |
Objavljen 14.05.2011. 23:05
|

Lovčina

Upisa: 1302
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Kako doci do LEE masine i imali je gde kod nas ili da je porucim iz Svicarske? |
| |
|
|
| najic |
Objavljen 14.05.2011. 23:11
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 19.07.2010. 20:38
|
najic kaže:
Hamerless-u A da ti odmoris malo tastaturu a ? Opusteno rodjo svako ima pravo na svoje misljenje ... E sada da te posavetujem digitalnu vagicu imas da kupis na kupujem prodajem ili na kupindu , limundu ... kosta sica oko 1000-1400din pa posle kurirska sluzba 150din i to je to . Lee presa je 9000din i u Satornji sacma 250din. Pa posle mozes da punis do mile volje NA NOVI NACIN .
Omladinac a sta ti nisi razumeo u mom postu ???
Mozda sam ostar ali u ime zdravog razuma molim te najlepse , vidi pa ne bombarduj postove tako da se tema razvlaci postaje nerazumljiva i razvodnjava pa dovodis u vise navrata do zabune koja moze da nekoga kosta ociju...
Psihologija poznaje termin pod nazivom "JA poruke-TI poruke" gde je nekulturno reci npr: ti si to i to ili tako se radi. Vec pravilno je reci : moje misljenje je to i to ili smatram da se to radi na ovaj ili onaj nacin...
SAPIENTI SAT |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 14.05.2011. 23:23
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Hajde da batalimo prepucavanja, vraćamo se na temu, evo sad će profa She da udje u amfiteatar
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| denisedi |
Objavljen 14.05.2011. 23:37
|

Član

Upisa: 120
Pristupio: 18.05.2010. 14:32
|
Sniper koji je tvoi recept za punenje za 12 kalibar,ako mogo da izneses.
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov. 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 14.05.2011. 23:52
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
[xhide]Lala kaže:
Hajde da batalimo prepucavanja, vraćamo se na temu, evo sad će profa She da udje u amfiteatar 

Ziv je Sheytan, umro niiijeeee...  
Tu sam, ali pre svega na nagovor mnogoposhtovanog blagoglagoljivog kolege Sniper Huntera, koji ima i volje i dzivaca da se objashnjava sa provokacijama, mada i njemu, izgleda, dzivci popooshtaju:
I ondaK Sheytan dzivchan... hehehe
No, da krenemo, po pitanjima:
Lala kaže:hajde već jednom da napunite taj virtuleni metak. Niste još ni barut odmerili, koliko još ima operacija pre pertlovanja?
Nastavite sa pričom, korak po korak. Svrha foruma je i da edukuje.
Shto se tiche punjenja na Lee presi(a bogami i na svakoj drugoj, pa i bez nje), kada se koristi POLOVNA chaura, prva operacija je(NAKON SORTIRANJA CHAURA PO VRSTI(I BOJI, NPR.)!!!) - izbiVanje kapisle(na ovoj presi istom operacijom se navuche KALIBRATOR(Sniper je postavio sliq, a ja je kasnije posvetlio, pa nam ga ponovo mozete pogledati ).
Druga operacija je KAPISLIRANJE, tj. stavljanje kapisle. Pomenuh da bih ja izbegao onaj "automatski donosach" kapisli, jer SVAQ kapislu metnem prvo u chauru, da vidim kako ulazi(ako previshe lako ulazi, NE VALJA NIKAKO, jer su sve shanse da tje IZ UPERTLOVANOG METKA, GDE JE SVE UTEGNUTO, kad tad ispasti!). Kada je prstom uguram i osetim otpor, tj. ne mogu da je gurnem do kraja, ondaK je prebacim na "mesto broj 2" na presi, gde se dovrshi utiskivanje iste(i skine kalibrator).
Ajmo josh pitanja oko ovog dela, ako ima!
El sve jasno oko tipova chaura i kapisli i mogutjih 8 konjbinacija? 
Shto aktivnije budete sudelovali, brze i kompletnije tjemo se edukovati! [/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 14.05.2011. 23:58
|

Moderator

|
U vezi sa kapislama i utiskivanjem, imao sam loše iskustvo kad su mi dali da probam neku municiju punjenu, pa se desilo da iz ispaljene patrone ispa'ne kapisla, i upadne mi u mehanizam za okidanje, pa ga blokira. Baš mi lepo bilo, u lovištu rasklapati PA, i čačkati da izvadim spljeskanu kapislu.
Dakle, ovo što Sheytanovitj kaže, apsolutno pije vodu, ja iskusio.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 15.05.2011. 00:02
|

Lovčina

|
[xhide]Desilo se to jednom mom kolezi sa ORIGINAL Krushikovim metkom, i to Fiocchi kapislirana chaura! Ja bio prisutan! Zakljuchak: NISHTA na svetu nije savrsheno, opreza nikad dosta, ko umije - njemu dvije, nichija nije do zore GORILA, itd, itd... 
Inache, vishe poota korishtjena chaura ima vetji prechnik rupe za kapislu, tj. 2-3x korishtjena chaura najchesthje ima vaki problem("upadanje" kapisle, umesto "tesno mi ga skroji nane"), mada se desi i samo jednom pucana da ima taki problem... [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 00:04
|

Lovčina

|
najic kaže:
najic kaže:
Hamerless-u A da ti odmoris malo tastaturu a ? Opusteno rodjo svako ima pravo na svoje misljenje ... E sada da te posavetujem digitalnu vagicu imas da kupis na kupujem prodajem ili na kupindu , limundu ... kosta sica oko 1000-1400din pa posle kurirska sluzba 150din i to je to . Lee presa je 9000din i u Satornji sacma 250din. Pa posle mozes da punis do mile volje NA NOVI NACIN .
Omladinac a sta ti nisi razumeo u mom postu ???
Mozda sam ostar ali u ime zdravog razuma molim te najlepse , vidi pa ne bombarduj postove tako da se tema razvlaci postaje nerazumljiva i razvodnjava pa dovodis u vise navrata do zabune koja moze da nekoga kosta ociju...
Psihologija poznaje termin pod nazivom "JA poruke-TI poruke" gde je nekulturno reci npr: ti si to i to ili tako se radi. Vec pravilno je reci : moje misljenje je to i to ili smatram da se to radi na ovaj ili onaj nacin...
SAPIENTI SAT Pa ovo je moj poslednji post gde se prepucavam sa nekim. nisam hteo na ovo da odgovorim ali moram jer sam direktno prozvan. nije bas sve ovako kao sto si napisao nisam nikad rekao da tako treba da se radi vec sam zadebljanim slovima napisao oprez pri punjenju,pod to oprez mislio sam na taj stariji nacin punjenja bez vagice jer sa tim nema zezanje ako neznas ne puni. Neznam u kom postu sam ja tebe citirao i prozivao OMLADINAC... Izvinjavam se sheytanu na ponovnom ometanju nastave bio sam prozvan... |
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 00:11
|

Lovčina

|
Sheytan javljam se iz magarece klupe posto odatle pratim predavanje ... Sta radis kad je labava kapisla? Ja uzmem kapislu sa bocnih strana vrlo malim stiskom klestima deformisem je i ona upadne mnogo teze u leziste(zategnuta) ali i to isto nije preporucljivo jer previse stezanja moze da dovede do pucanja kapisle mora to osecajno...  |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 15.05.2011. 00:13
|

Moderator

|
Ja moram da napustim čas, imam zakazanu muzičku sekciju, treba da uvežbavam zvučni efekat hrkanja. Čitaću na dopunskoj nastavi!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 15.05.2011. 00:22
|

Lovčina

|
[xhide]hamerles kaže:
Sheytan javljam se iz magarece klupe  posto odatle pratim predavanje  ... Sta radis kad je labava kapisla? Ja uzmem kapislu sa bocnih strana vrlo malim stiskom klestima deformisem je i ona upadne mnogo teze u leziste(zategnuta) ali i to isto nije preporucljivo jer previse stezanja moze da dovede do pucanja kapisle mora to osecajno... 

Najbrze reshenje je BACITI TU CHAURU, shto je nama koji imamo onaj topovski kalibar, 12, lako, jer chaura ima koliko hotjesh(strelishta i sl.).
Mnogo bezbedniji od tog tvog, ali i znatno sporiji nachin je kapislu oblepiti selotejpom ili nechim slichnim, u debljini adekvatnoj da knap udje u chauru. E, sad, naravno da ne sme da se prekrije otvor za plamen, tako da - samo polako i pazljivo, ako vetj ovo radite!
Sniper Hunter, chitao sam negde da postoji alatljika za vratjanje lezishta kapisle na "standard"(shto bi rekao bata-Hamer, me'an'tjar ). Znash li neshto o tome i dajder neki linkitj, sliq i sl.? [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 15.05.2011. 02:54
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
hamerles kaže: Ista kolicina baruta merica ipo to je 50% vise nego sto treba samo oko 30g sacme ne dovodi do otvaranja puske i puska ima znatno manji trzaj... To je maksimalna kolicina punjenja i licno testirana. ObiCno punim (kada punim) po mojoj recepturi kalibar 12 nikad preko 30g sacme i uvek za oko 5 % vise baruta nego sto je merica tako sam dobio superioran i energetski jaci metak... Kalibar 16 nikad preko 25g sacme i naravno 5% vise barutnog punjenja.. Sad svako ima neki svoj recept za svoju upotrebu... Licno ne volim kada punim da punim po preporuci jer to je kao original metak uvek odtupam sa sa barutom sa sacmom nikad. oprez pri punjenju
Nisam sve dobro razumeo pa imam nekoliko pitanja. Ne planiram da koristim ove metode, ali sam znatiželjan. Znači ako staviš 30 grama sačme, možeš slobodno da pojačaš barutno punjenje za 50% i da se ne desi ništa negativno puški, čak bude manji trzaj?
Drugo, ako napuniš do 40% više baruta, bez obzira na težinu sačme, nema nikakvih neželjenih posledica? I sad pitanje o određivanju 5%. Već si odgovorio Sniperu da si na čauri izmerio šublerom 5%, ali kako sipaš barut u mericu do određene mere ako je oznaka izvana?
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 09:09
|

Moderator

|
[xhide]Podunavac kaže:
hamerles kaže: Ista kolicina baruta merica ipo to je 50% vise nego sto treba samo oko 30g sacme ne dovodi do otvaranja puske i puska ima znatno manji trzaj... To je maksimalna kolicina punjenja i licno testirana. ObiCno punim (kada punim) po mojoj recepturi kalibar 12 nikad preko 30g sacme i uvek za oko 5 % vise baruta nego sto je merica tako sam dobio superioran i energetski jaci metak... Kalibar 16 nikad preko 25g sacme i naravno 5% vise barutnog punjenja.. Sad svako ima neki svoj recept za svoju upotrebu... Licno ne volim kada punim da punim po preporuci jer to je kao original metak uvek odtupam sa sa barutom sa sacmom nikad. oprez pri punjenju
Nisam sve dobro razumeo pa imam nekoliko pitanja. Ne planiram da koristim ove metode, ali sam znatiželjan. Znači ako staviš 30 grama sačme, možeš slobodno da pojačaš barutno punjenje za 50% i da se ne desi ništa negativno puški, čak bude manji trzaj?
Drugo, ako napuniš do 40% više baruta, bez obzira na težinu sačme, nema nikakvih neželjenih posledica? I sad pitanje o određivanju 5%. Već si odgovorio Sniperu da si na čauri izmerio šublerom 5%, ali kako sipaš barut u mericu do određene mere ako je oznaka izvana?
Podunavac ne bih ti preporucio da koristis metode od hamerlesa naleteces jednog dana na svericni sitniji barut pa ce svasta biti i bez 5% u + napravice ti cudo ,90-tih godina kada se je punilo svakojako i sa cim se imalo mome tastu je ostala kutija baruta koju je dobio od jednog italijanskog turiste na poklon i posto smo istrosili zlatiborac dodje red i na tu metalnu kanticu zuto plave boje koja je lepo suskala kada se protrese,otvorimo je mi a unutra nesto mnogo sitno do bola okrenem kutijicu pise na italijanskom ali sreca da brojeve pisemo na arapskom ako se dobro secam bilo je 1,5g za 32-33g olova sto je za ono vreme bilo "malo" u odnosu za zlatiborac 2,05 ili merica od belota ,pa malo preko, pokazem ja to tastu a on se nasmeja "e sada ce da se resimo grebatora "rece mislio je na jednog kolegu koji je cesto dolazio subotom uvece pred lov kada se u to vreme radio cuveni obred punjenja patrona da se uzajmi malo baruta za 5-6 patrona kako je govorio u "celofan od cigara" tj .plastiku kojom je bila obmotana paklica ja ga odvracah od ideje ali ne vredi i kao po narudzbi eto ti naseg kolege po dozu baruta tast mu dade barut ali ne rece mu da smanji dozu na pola merice posto smo tada punili svi isto ,sutra uvece po zavrsetku lova u lokalnoj kafani culi smo i to da je plamen bio preko metar van cevi a pusku je puskar otvarao jer se kapisle stopile u rupicama za igle kundak pukao a on bio oprljenog lica sreca sto je puska bila nova te se nije otvorila ali je luft bio prilican posle toga tako se moj tast zamalo nije resio zauvek grebatora onda sam shvatio da ne moze da se sve puni na mericu , sreca nasa je bila da sam procitao bar nesto pre upotrebe ,mada je dobro drmao i sa onih pola merice sto smo tast i ja punili ,e zbog toga podunavac bolje ne probaj metodu od kolege hamerlesa, nas kolega iz price je imao srecu mozda sto se onda patrona zatvarala kruzno na starim masinicama neki sa drvenim krimperom rucno pa se koliko toliko smanjio pritisak caura se je lakse otvarala, a smanjeno olovno punjenje moze da podnese malo vecu kolicinu baruta ali kakav je posip to ti ne bih mogao reci i to je sve igra koja moze da bude kobna po punioca[/xhide]
|
| |
|