Turski poluautomat Armsan A612
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 26.12.2011. 09:56
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
270 kaže:
Koliko si metaka ispucao iz Turskih poluautomata pa tako sigurno tvrdiš da su dobri??? Ja sam bio vlasnik jednog i ispucao dovoljno iz drugih da imam legitimitet da tvrdim da je to po mom mišljenju a i po faktima oružije naj niže klase. A imao sam i Mossberg poluautomat kog pomenu kao ozbiljnog proizvođača i to starija serija, rađen u Americi a ne u Turskoj i goru pušku nisam imao u životu, konkuriše joj još samo Turski Hatsan Eskort za poslednje mesto!
Ni Rus nije nešto ekstra ali bar je robustan i pouzdan (koliko to PA i može da bude jer i naj skuplji nekad zastanu, obično kad je naj potrebnije)
Imaju Turci dobro oružije ali ono se ne kupuje za 300-600 evra sa sve carinom, porezom,troškovima transporta , papirologije i astronomskom maržom uvoznika i trgovca!
A Vodeće ime u svetu oružija Tursko će moći da postane samo ako neka prirodna katastrofa uništi fabrike Merkel, Blaser, Beretu, Sauer, Steyr, Mauser, Benelli..... i još jedno 50-60 drugih proizvođača. Jedino su sa Baklavama prvi u svetu!!!
270 ispucao sam mnogo municije...
Dok sam lovio u udruzenju za razliku od sadasnje retke i sve redje komercijale imao sam prilike da se srecem sa velikim brojem razlicitih pusaka... U mojoj tadasnjoj grupi bilo je dosta PA ( od MP-153 Browinga,berette,Armsana,Huglu pa do ovog Kral i jedan Hatsan Eskort) i ako ja ne volim PA niti imam PA lovim sa bokericom i polozarom, imao sam dosta prilika da razne PA isprobam u lovu i na strelistu. nikad niko nije imao probleme u toj mojoj tadasnjoj grupi sa PA.
Armasan od 500 evra nikad ne moze da parira browingu ili beretti ali moze da parira MP-153 u svakom pogledu...
Najvise sta mi smeta kod Rusa je kada uzmem pusku u ruke podignem je u rame i vidim krivu nisansku sinu smuci mi se i puska i rusija   
Izuzev Hatsan Eskorta niko se ne zali na turske PA .
Cak ima ljudi koji i sa njim nemaju nikakve probleme redovno odrzavaju i sluzi ih besprekorno... |
|
|
|
270 |
Objavljen 26.12.2011. 12:38
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Sa ovim bi završio svu raspravu o kvalitetu Turskih pušaka. Sa Turskim puškama sam se prvi put Sreo u Bugarskoj u prodavnicama oružja u Burgasu i Varni 1995 i 1996 godine u kojima sam kupovao neke sitnije stvari lovačke opreme jer je na žalost individualni uvoz oružija već po odavno bio zabranjen. Prodavac u Burgasu je bio izuzetan poznavalac oružija (što je u našim radnjama sve veća retkost) a i prilično dobro je pričao Srpski jer je dve godine u sretnija vremena boravio u Beogradu. Uglavnom u toj radnji je bilo više Bokerica i Položara( nije bilo Turskih PA) raznih Turskih proizvođača po cenama od 250-1100DM!!!
Poređenja radi u toj istoj radnji TOZ-34 E je koštala 220DM, Toz-120 12/76 sa 5 čokova 280DM a PA Toz-88 12/76 sa 5 čokova 320DM. "Merkelova" Bokerica 1800DM a Zeiss optike oko 600DM sa fiksnim i 800-1100DM sa varijabilnim uvećanjem.
Ja sam razgledao prvo Ruske puške, dva zadnja pomenuta modela koja se još nisu pojavila u našim radnjama a zatim mi je pogled pao na jednu Huglu položaru u cal 20/76 sa promenljivim čokovima , lepim orahovim lakiranim kundakom, belom glavom sa skromnim gravurama i izbruniranim cevima sjajnim kao pasija mooda! Ono što me je naj više iznenadilo je cena od samo 250DM a izgledala je stvarno svetski! Videvši da je zagledam prodavac mi reče da ako nekad budem kupovao pušku u toj kategoriji cene da se ipak odlučim za RUSKU!!! (kamo sreće da sam ga poslušao i nikad upoznao sranje kakvo je Hatsan).
Elem kada sam ga pitao zašto? čovek mi lepo objasni da kvalitetna Turska puška koja može da parira i nekim svetskim imenima a da bude jeftinija od istih odnosno značajno bolja od Ruskih kreće sa cenom u njegovoj radnji od preko 700DM pa naviše(što će reći veše nego duplo pa čak i troduplo od nekih Ruskih pušaka!!!) i da razlike nisu samo u završnoj obradi između skupljih i jevtinijih Turskih pušaka već i u kvalitetu izrade i kvalitetu materijala kako drveta tako i metala pa i u nekim konstruktivnim rešenjima!
Tada mi je kao minimum ispod kog ne bi trebao da idem pokazao jednu Tursku položaru ,ne sećam se imena proizvođača, ali se jasno sećam da je zid cevi bio tanji od ovih jeftinijih što ukazuje na bolji kvalitet čelika, kundak je bio nauljen a ne lakiran i celim svojim izgledom a i konstrukcijom je jako potsećala na Suhl-ove položare, s tim što je imala hromirane cevi, promenljive čokove a i prelepo izgraviranu belu glavu i odlično izbrunirane cevi. Cena joj je bila 740DM!!!
Ja se na svojoj koži kasnije uverih da je čovek bio u pravu što se jeftinih Turskih pušaka tiče a kada bi se ove skuplje pojavile u našim radnjama gledajući tadašnji kod njega i sadašnji kod nas paritet sa cenama Ruskih pušaka, cene bi im se kod naših trgovaca kretale od 1200-1500 Eura!!!
Pozz... |
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 26.12.2011. 12:44
|

Stari član

Upisa: 389
Pristupio: 06.04.2011. 08:42
|
270 kaže:
Koliko si metaka ispucao iz Turskih poluautomata pa tako sigurno tvrdiš da su dobri??? Ja sam bio vlasnik jednog i ispucao dovoljno iz drugih da imam legitimitet da tvrdim da je to po mom mišljenju a i po faktima oružije naj niže klase. A imao sam i Mossberg poluautomat kog pomenu kao ozbiljnog proizvođača i to starija serija, rađen u Americi a ne u Turskoj i goru pušku nisam imao u životu, konkuriše joj još samo Turski Hatsan Eskort za poslednje mesto!
Ni Rus nije nešto ekstra ali bar je robustan i pouzdan (koliko to PA i može da bude jer i naj skuplji nekad zastanu, obično kad je naj potrebnije)
Imaju Turci dobro oružije ali ono se ne kupuje za 300-600 evra sa sve carinom, porezom,troškovima transporta , papirologije i astronomskom maržom uvoznika i trgovca!
A Vodeće ime u svetu oružija Tursko će moći da postane samo ako neka prirodna katastrofa uništi fabrike Merkel, Blaser, Beretu, Sauer, Steyr, Mauser, Benelli..... i još jedno 50-60 drugih proizvođača. Jedino su sa Baklavama prvi u svetu!!!
kolega 270 ja sam koristio MOSbergov PA 2 godine,u lovu na patke i guske kod jedvog sada pokojnog lovca i presednika udruzenja,puska me nikada nije izdala a ispaljivao sam od trapa do najtezih gramaza za 76 leziste,fora je u tome sto se mnogo lovaca koji poseduju taj PA misli da nemora da je ciste jer su cevi titanijumske ako se ne varam i ne radjaju,sto kod rusa nije problem moze da ga ne cistis uopste koliko sam primetio kod nekih pojedinaca koji ga poseduju ja sam licno tu pusku posle svakog lova cistio ko da je moja nikada nije zakazala! ex da mi je sada ona milina bi bila,ali nije na prodaju! ako neko cuje da ima u prodaju takav mosberg sa belim cevima (titanijumskim) molio bih da mi javi  |
|
|
|
270 |
Objavljen 26.12.2011. 13:45
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ovaj je bio starije proizvodnje, ležište 12/70 fiksni 3/4 čok klasično brunirane cevi i drvenog kundaka a čišćen je redovno i detaljno posle svakog lova, Problem je bio u jednom delu koji je brzo stradao a nisam nikako mogao da nabavim originalan a svaki pokušaj da se isti napravi bio je bezuspešan odnosno nije dugo funkcionisao kako treba! Taj PA je više vremena proveo kod puškara nego kod mene i na kraju sam ga prodao bud zašto, samo da ga se rešim!!! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.12.2011. 15:02
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Aca Velika Plana kaže:
[quote]
kolega 270 ja sam koristio MOSbergov PA 2 godine,u lovu na patke i guske kod jedvog sada pokojnog lovca i presednika udruzenja,puska me nikada nije izdala a ispaljivao sam od trapa do najtezih gramaza za 76 leziste,fora je u tome sto se mnogo lovaca koji poseduju taj PA misli da nemora da je ciste jer su cevi titanijumske ako se ne varam i ne radjaju,sto kod rusa nije problem moze da ga ne cistis uopste koliko sam primetio kod nekih pojedinaca koji ga poseduju ja sam licno tu pusku posle svakog lova cistio ko da je moja nikada nije zakazala! ex da mi je sada ona milina bi bila,ali nije na prodaju! ako neko cuje da ima u prodaju takav mosberg sa belim cevima (titanijumskim) molio bih da mi javi 
Kolega ni jedan proizvođač oružja u svetu ne radi cevi od titanijuma. Cevi se rade isključivo od čelika. Ugljeničnog, nerđajućeg ili legiranog čelika. Od titanijuma može da bude glava, sanduk, udarne igle i neki drugi delovi.
|
|
|
|
zec |
Objavljen 26.12.2011. 17:59
|

Mlađi član

Upisa: 28
Pristupio: 22.06.2011. 20:11
|
moj kumasin kupio PA mp153 i na prvi 10 metaka napravio 2 zastoja nije ni izbacio caure sad ponekoliko ispucani metkova problema nema jer se javi ponekat kad puca municiom smalim gramaza dok za PA armsan 612 mozem slobodno da tvrdimda je daleko bolji od mp 153 i u kvalitetu i u funkicionisanje jer sam rukovao i sa oba PA. video sam neke komentare da trski PA ne moze da se mere sa benelli, beretom i td da jer jedan benelli je 1400 e a armsan samo 600 mislim da je velika razlika.i jos nesto svi zovu ruske mp 153 da samo imenom inace oni se proizvede u kanadi otvorite stranu bajkala i uveri te se.rusko je mozda nekad bilo kvalitet a danas mozem reci samo da je solidno jer nivna tehnologija cupa u mestu dok drugi napreduju.
|
|
|
|
zec |
Objavljen 26.12.2011. 18:25
|

Mlađi član

|
kod turske A612 ne moze se zabeleziti mane od tipa kriva nisanska sina. ispadanje rucica, kriv kundak kriv podizac metkova i td dok kod mp153 je cesta pojava i nad sve to vecinom ako i ne svi bajkalovi sacmare nadbacuju snop sacmeja sam puco i sa iz27 kal 16 i koi posedzujem i sa mp153 koj ima moj kum i oba dve puske nadbacuju sa neki 15 tak cm na daljini od 30 metara a kod armsana to se do sad i ne desilo a posip sacme ko sa sestar da si crtao krug .ko nema moznost da puca sa ovom puskom ima testova na you tube pa nek pogleda i kaze svoje mislenje |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.12.2011. 18:59
|

Lovčina

|
Nisam ljubitelj PA sačmarica i svestan sam loše završne obrade (finiša) kod ruskih pušaka. Međutim test koji je urađen sa MP-153 nije ponovio ni jedan proizvođač iz nijedne cenovne klase, što dovoljno govori o pouzdanosti te puške. Za one koji nisu upućeni, italijanski novinari su ispucali 50 000 metaka iz MP-153 bez ijednog zastoja, u kratkom vremenskom intervalu sa minimumom čišćenja. Puška sa kojom je vršen test nije bila dorađivana ili birana, nego nasumično izabrana u prodavnici. Nakon ovoga su pozvani svi svetski proizvođači da ponove ovaj test sa svojim oružjem, ali se do danas još niko nije javio. Ne želim da podcenjujem turske puške, ali po funkcinalnosti i pouzdanosti ne mogu da se mere sa ruskim. Mogu da budu estetski lepše i bolje finiširane.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.12.2011. 19:05
|

Lovčina

|
zec kaže:i jos nesto svi zovu ruske mp 153 da samo imenom inace oni se proizvede u kanadi otvorite stranu bajkala i uveri te se.
Kolega stvarno mi nije jasno iz čega si ti zaključio da se MP-153 pravi u Kanadi? Pravi se u Iževsku (Baikal) u Rusiji, ali ga na severnoameričkom kontinentu razne firme prodaju pod svojim imenom. I ne samo MP-153, nego i ostale modele Baikala.
|
|
|
|
donet |
Objavljen 28.12.2011. 12:54
|

Mlađi član

Upisa: 11
Pristupio: 18.01.2011. 21:16
|
U nedelju PA Kral je isproban kako nosi jedinacna zrna na nekih 30-35m. Pucalo se u metu precnika 80x80cm, municijom belot,rotweil, krusik gold i silver hawk. I PP municijom krusik i rotweil. Ispaljene su po 2 patrone od svakog proizvodjaca.
Utisci fantasticni...belot i rotweil su pogodili metu gde je i nisanjeno, a pogoci se nalaze u krugu od 10tak santimetara. Krusik silver hawk takodje je dobro pogodio metu, a krusik gold hawk ima veliko odstupanje i pogodak od jedno 30-40tak santimetara od mesta gde je nisanjeno. PP je takodje isproban u istu metu, rotweil PP 12/76 koji ima 12 kugli, u metu precnika 80x80 pogodila su 11 zrna. Od toga 3 u strogi centar gde je nisanjeno, 4 priblizno centru a ostala 4 su se rasula po meti levo i desno. Krusik king PP je pogodio isto mestu ali samo sa 5 kugli, totalno nepravilno rasporedjenih. Cok iz koga je pucano je bio 1/4 coka...
Po ko zna koji put je utvrdjeno da municija poznatih proizvodjaca belota i rotweila je fantasticna i da je moja puska(sto je meni posebno drago) nosi izuzetno dobro. Kolega Vlada.Lovac je odusevi prisutne lovce koda je na toj daljini belot brenerom iz PA Kral pogodio grancicu na kojoj smo pekli rostilj, a koja je bila dugacka 15cm a siroka1-2cm...
Um caruje, ali snaga dobro dodje 
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 28.12.2011. 14:29
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
Rotwell je Rotwell najboljiB) Vidis da se ta puska opasno dobro pokazala za male pare odlicna puska... |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 28.12.2011. 14:44
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Jes vala Turcin me je odusevio kako je precizan sa jedinacnim zrnima, a i po ko zna koji put sam sebe, a i druge, uverio da veliki uticaj na preciznost i dobar posip ima kvalitetan metak, i po ko zna koji put se uverio u nesigurnost Krusikovog Gold Hawka koji na pomenutoj daljini beze u stranu i po 40cm, Rotwel Breneke i S&B sam najcesce pucao iz svojih pusaka i imao odlicne rezultate, a ovom prilikom iz Krala, gde nisaniti tu i pogoditi nije mala stvar, PA vrlo ugodan za pucanje, odlicna nisanska linija, dobar balans, kao i citava ergonomija PAB) |
|
|
|
marko kecman |
Objavljen 06.01.2012. 12:18
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 26.06.2011. 09:17
|
Kakvog je kaviliteta armsan a 612dw,ako neko ima iskustva d ami kaze u vezi ove puske.

Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Kolega ovo je treće upozorenje da se predstavite ,ukoliko to ne učinite Admin tim je prinuđjen da vas banuje !
Srbijalov Admin Tim! |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 06.01.2012. 17:35
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
donet kaže:
U nedelju PA Kral je isproban kako nosi jedinacna zrna na nekih 30-35m. Pucalo se u metu precnika 80x80cm, municijom belot,rotweil, krusik gold i silver hawk. I PP municijom krusik i rotweil. Ispaljene su po 2 patrone od svakog proizvodjaca.
Utisci fantasticni...belot i rotweil su pogodili metu gde je i nisanjeno, a pogoci se nalaze u krugu od 10tak santimetara. Krusik silver hawk takodje je dobro pogodio metu, a krusik gold hawk ima veliko odstupanje i pogodak od jedno 30-40tak santimetara od mesta gde je nisanjeno. PP je takodje isproban u istu metu, rotweil PP 12/76 koji ima 12 kugli, u metu precnika 80x80 pogodila su 11 zrna. Od toga 3 u strogi centar gde je nisanjeno, 4 priblizno centru a ostala 4 su se rasula po meti levo i desno. Krusik king PP je pogodio isto mestu ali samo sa 5 kugli, totalno nepravilno rasporedjenih. Cok iz koga je pucano je bio 1/4 coka...
Po ko zna koji put je utvrdjeno da municija poznatih proizvodjaca belota i rotweila je fantasticna i da je moja puska(sto je meni posebno drago) nosi izuzetno dobro. Kolega Vlada.Lovac je odusevi prisutne lovce koda je na toj daljini belot brenerom iz PA Kral pogodio grancicu na kojoj smo pekli rostilj, a koja je bila dugacka 15cm a siroka1-2cm...
Kolega, okaci slike ako ti nije problem, nadam se da ste slikali mete! 
p.s. Svaka cast Vlado!B)
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
donet |
Objavljen 17.01.2012. 12:16
|

Mlađi član

Upisa: 11
Pristupio: 18.01.2011. 21:16
|
Nazalost mete nismo slikali, lovili smo po Pirotskom lovistu 2 dana, bili smo umorni i pri povratku kuci, spontano sam odlucio da ispalim jedan brener i isprobam pusku, pa se na to nadovezo jos jedan, pa jos dva... i i tako smo ispalili vise komada, a pucali smo iz moje puske nas ukupno 5 lovaca. Kazem samo jedan promasaj, odnosno malo ozbiljniji podbacaj i to je gadjao kolega aca81. On doduse i slabo lovi sacmarom, uglavnom koristi karabin pa mu i nije za zameriti....
Um caruje, ali snaga dobro dodje 
|
|
|
|
zec |
Objavljen 23.06.2012. 16:37
|

Mlađi član

|
evo test na jedne arsamove puske u koji je opaljeno 6000 metaka http://www.youtub...ature=plcp |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 25.06.2012. 12:32
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Meni se cini da se ovde desava nesto sto nebi trebalo, Armsan povremeno bljuje vatru na sve strane, kad malo bolje pogledate video vidi se veliki plamen ispred zatvaraca, kod zadnjeg ispaljenog metka u prvoj seriji pucanja, kao i kasnije u jos jednoj seriji ponovljenoj na usporenom snimku (1.04), ovoliki plamen u sred bela dana???
 |
|
|
|
zec |
Objavljen 25.06.2012. 17:25
|

Mlađi član

|
ako sam zabelezio dobro to sa plamenom se desava 2 puta i to na zadnji patron najverovatno zbog zatvarac posto ostaje u zadnoj polozbi .. amozda i to se desava zbog municije...Pa evo pitanja do svih starii i iskusnii lovci zasto se to desava mozda i neki na forumu zna da nas objasni |
|
|
|
Grom |
Objavljen 05.03.2017. 23:09
|

Član

Upisa: 75
Pristupio: 09.04.2014. 21:21
|
Na početku prošle sezone kupio sam Armsan 612s 12/76. Ispucao dosta u lovu, na streljani najviše. Kugle nosi kao karabin, zastoj ni jedan. Završna obrada, zaštita i balans na nivou, jednostavna za rukovanje i čišćenje. Čokova dobio 5 s njome, posip odličan, samo treba naći municiju da valja. Puca sve od 28-52 grama, trap od Vušira nije htjela izbaciti, sa 28 grama radi kao singerica. Možda i jer je bilo hladno ali i ne piše da puca 24 grama. Sad je razrađena dobro pa cu probati kad ugrije, mozda i hoce. Inače sve 5. I nemojte tu pušku uspoređivati sa MP 153 jer je za klasu bolja, ma šta vi o tome mislili. Ima kolega rusa koji radi dobro, ali je težak kao vrag, šina kriva itd... i zbog toga kuglu nosi u stranu. Probao sam više puta napuniti je sa 6 patrona i ispucati na brzinu, radi bez greške.
Grom
|
|
|