Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čelična sačma

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čelična sačma
ssekir75
 и у каквом су стањету те пушке данас? Hmmm
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac

kimi kaže:

Podunavac kaže:
Na svakom čoku imaš oznaku za olovnu i čeličnu sačmu. Čelična sme da se puca samo iz cilindra, 1/4 čoka i polu čoka. Iz 3/4 i punog čoka ne sme.

Do skoro se na svim šicarama pucala čelična sačma na flašu( prvo dva jaja na klatnu pa pivska flaša-puna na nekih 50-70 metara). Pošto se na 99 % šicara pucaju i glineni golubovi istim puškama se pucaju i jaja i flaša. Trap puške su 3/4 i pun čok pa samim tim znači da se čelična sačma pucala iz tih čokova.
Hteo bih još da napomenem da su to uglavnom fiksni čokovi.

Puške sa fiksnim čokovima moraju da imaju oznaku na cevi u obliku ljiljana, ili slovnu oznaku steel shot (approved), da je iz njih dozvoljena upotreba čelične sačme. Čelična sačma ne sme da se ispaljuje iz čoka suženja većeg od 0,5 mm (polu čok). To upozorenje daju svi proizvođači oružja. Čelična sačma zbog svoje tvdoće ne može da se formira u čoku kao olovna, pa vrši veliko opterećenje na cev, što može da dovede do prskanja cevi i povrede strelca. Isto tako čelična sačma se uglavnom pravi u granulaciji do 3,5 mm iz istog razloga. Najkrupnija granulacija čelične sačme je 4,83 mm i namenjena je upotrebi iz cilindar čoka.
Što se tiče čelične sačme za sportsku upotrebu iz trap pušaka, ona je ograničena na granulaciju 2,4 mm do 2,75 mm i isključivo namenjena za puške koje su atestirane za čeličnu sačmu.
Sva municija sa čeličnom sačmom je upakovana u plastični kontejner (korpicu) veće čvrstoće, da čelična sačma nebi došla u kontakt sa zidovima cevi prilikom prolaska kroz nju.
Nikako nije preporučljivo korištenje čelične sačme bilo koje granulacije u puškama starije proizvodnje i puškama koje nisu predviđene (i označene) za upotrebu čelične sačme.
Inače je čelična sačma po svim svojim karakteristikama inferiornija od olovne, i koristi se isključivo tamo gde je olovna sačma zabranjena zbog zagađivanja okoline.
Tri prsta 2Kolce

licki
 ako ti pise steel na cokovima pucaj i celik ako nepise nista ili nesto drugo ili samo zarezi bez ikakvod natpisa nepucaj.sto sa tice steel cokova oni sami po sebi imaju manja suzenja od olovnih iz svih pucaj,dosta oruzja imaju fiksni pun cok pa se iz njih puca celik.samo rokaj

Miroslaw
 Mana celicne sacme je u tome da se tesko sabija za razliku od olovne i isto tako se brze rasipa za razliku od olovne, kao sto je podunavac vac objasnio. Ako uporedimo cokove za olovnu i celicnu sacmu: 0.25 (cetvrtina coka) olovne sacme = 0.75 (3/4 coka) za celicnu sacmu, 0.50 (polovina coka) za olovnu sacmu = 1 (pun cok) za celicnu sacmu. Pojedine IZ 27 novijih datuma sa promenljivim cokovima imaju mogucnost pucanja celicne sacme tako da su na cokovima izrazene ove oznake. Zakljucak je da se iz fixnih cokova (polu i pun cok) za olovnu sacmu ne moze pucati celicna sacma.

Podunavac

licki kaže:
ako ti pise steel na cokovima pucaj i celik ako nepise nista ili nesto drugo ili samo zarezi bez ikakvod natpisa nepucaj.sto sa tice steel cokova oni sami po sebi imaju manja suzenja od olovnih iz svih pucaj,dosta oruzja imaju fiksni pun cok pa se iz njih puca celik.samo rokaj

Kolega prvi deo upisa ti je korektan, a drugi čista budalaština. Ili si se možda loše izrazio? Trebao bi da budeš malo oprezniji sa iznošenjem neproverenih (i netačnih) izjava, koje mogu da rezultiraju oštećenjem nečije puške ili čak i povredom strelca. Korištenje čelične sačme iz punog čoka NIJE DOZVOLJENO. Kolega Miroslaw je lepo objasnio da je 1/2 čok za olovnu sačmu pun čok za čeličnu, i to samo u puškama koje su predviđene za uopotrebu čelične sačme. Većina starijih pušaka u posedu naših lovaca nije predviđena za upotrebu čelične sačme i to treba poštivati.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 нити је предвиђена скора забрана оловне сачме, па нас баш брига за гвожђурију HaHaHa
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Ja uopšte ne vidim razlog zašto bi neko koristio čeličnu sačmu. Baš iz tog razloga što (koliko je meni poznato) u Srbiji ne postoji ni jedno lovište (a ni strelište) u kome je zabranjena upotreba olovne sačme. Čelična sačma nema ni jednu jedinu prednost u odnosu na olovnu. Olovna sčma je u svakom pogledu superiorna u odnosu na čeličnu!!!! Zato se ljudi manite gluposti i uživajte dok možete. Ako se jednog dana uđe u EU, možda će čelična sačma biti obavezna u pojedinim lovištima.
Tri prsta 2Kolce

kimi

ssekir75 kaže:
и у каквом су стањету те пушке данас? Hmmm

Glavu o zid

U poslednje vreme čeličnu sačmu menja olovna 6-tica ili 8-ica i dosta je teže razbiti flašu sa olovnom sačmom. Ne znam zbog čega, možda neko može da da logično objašnjenje ali ja ne mogu.
Postoje slučajevi gde su ljudi čeličnom sačmom pogađali 10 puta za redom pa i više. Olovnom ko sastavi 3-4 pogodka u raspucavanju skoro sigurno ulazi u prva tri.
Na većini šicara puca se sa metkom organizatora ali ima i onih gde svako puca svojim metkom, ko ima čelik u prednosti je.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

DakiNS
 Jednom prilikom za vreme doručka nekome pade na pamet da se puca u vinsku flašu na 40-50 m , jer je lov do tada bio tanak , fazana ni videli nismo , a početak sezone. Izređaše se strelci, niko da razbije flašu. Zovnem sina i dadoh mu pušku. Momak ispali patronu , flaša se rasu. Grunuše pohvale kako je mlađani junoša dobar strelac. Ja se samo smeškam i vrtim ražnjić sa slaninicom. Nije on ništa bolji strelac od njih , nego sam mu u cevku stavio dvojku sačmu . Moje slavne kolege nisu razmišljali da desetka ili osmica na toj daljini nemaju šansu da razbiju flašu , nego samo sklizne sačmica u stranu.Grin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kimi
 i58.tinypic.com/20gxu8n.jpg

i61.tinypic.com/30ms76s.jpg

Italijanska nula, 4mm fiocci, sa njim nema greške, ako je mirna ruka puca flaša na 60 metara sigurno.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

Podunavac
 Svako ko se iole razume u balistiku zna da je težina projektila jedan od ključnih faktora u njegovim balističkim performansama. Specifična težina olova je 11,34 dok je spec. težina čelika 7,8. Znači olovo ima skoro 50% veću specifičnu težinu. Teži projektil ima veću kinetičku energiju i sporije gubi brzinu od lakšeg. Što konkretno znači da olovna sačma ima bolji efekat na cilju i veći domet od čelične. Zbog toga se čelična sačma koristi za pola milimetra krupnija od olovne. Npr. ako je za odstrel fazana potrebna olovna sačma od 3 mm, onda je čelična najmanje granulacije 3,5 mm. Iako je nauka daleko odmakla od prvih početaka vatrenog oružja olovo je i dalje sastavni deo svakog metka (kako sačmenog tako i karabinskog), i premda ima upotrebe i drugih materijala još ni jedan nije dostigao performanse olova. Najveći problem kod olova je njegova mekoća. To je kod karabinske municije rešeno bakarnom ili čeličnom košuljicom, a kod sačme dodavanjem antimona (do 2%). Jedina sačma koja se koliko toliko približila olovnoj sačmi je molyshot. To je sačma od molidbena i polimera. Njena specifična težina je 10,2. Ali joj je mana velika cena. Sledi je bizmut čija je specifična težina 9,8 ali mu je cena isto velika. Olovna sačma je i dalje neprevaziđena po svojim balističkim performansama i koristi se svuda gde nije izričito zakonom zabranjena.
Razbijanje flaša nije neka sportska disciplina pa nebi mnogo da komentarišem. Ali mogu da tvrdim da ako je sačma istog prečnika (granulacije), onda čelična ne može da daje bolje rezultate od olovne. Pogotovo ne na većim distancama. Pod uslovom da ta olovna sačma nije iz najjeftinije proizvodnje sa malim (ili nikakvim) postotkom antimona, pa je toliko meka da se rikošetira od flaše bez obzira na ugao pogotka. Kod gađanja glinenih golubova i dalje svi koriste olovnu sačmu (ako nije zakonom zabranjena), samo sa većim postotkom antimona od lovne zbog veće tvrdoće koja je potrebna za razbijanje glinenog goluba. Za lovačke potrebe sačma nemora da bude pretvrda, jer sitna divljač se ne usmrćuje prostrelnim ranama i oštećenjem vitalnih unutrašnjih organa, nego nervnim šokom izazvanim pogotkom više komada kuglica istovremeno, koje ne moraju da daju duboku penetraciju.
Tri prsta 2Kolce

pavlepavlaka
 Hteo bih nesto da dodam u vezi celicne sacme u pitanju je fiochi pojedinacni projektil u kalibru 12 procitao sam da on sme da se puca iz sve puske i iz bilo kog coka ima ga super tane cena je 425dinara.
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

Podunavac
 Pavle ta municija je čista propaganda. Takvih je pokušaja već bilo od strane drugih proizvođača i svi su propali (za lovačke potrebe). Em je čelik lagan, em se prilikom udara cepa na 5-6 delova koji pojedinačno imaju plitku penetraciju i mali ustrelni kanal. Čista glupost. Ovakav projektil nije ni sluga olovnoj Brenneke kugli.
Tri prsta 2Kolce

maliPirat
 Municija je olovna iz vrlo jasnih razloga odnosno karakteristika pucanje celicna po meni nema nikakvih prednosti. Novine
Raanj

Podunavac
 Winchester napravio čeličnu sačmu kockastog oblika. Blind side.

i68.tinypic.com/no82eh.jpg

i67.tinypic.com/331nedk.jpg
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Zanimljiva stvar. Mislim da sam pre video isto neku Winchesterovu sačmu koja je imala piramidalni oblik i bila je bakarisana ili bakarna (nisam siguran). Koja je namena ovakve sačme i kakav efekat ima ovaj oblik? Smile

Podunavac
 Stvarno mi nije jasno. Projektil koji nije ispaljen iz olučene cevi najbolje performanse postiže sa oblikom pravilne kugle. Tako je bar bilo proteklih 500 godina. Oblik kocke zbog ravnih površina ima veliki otpor vazduha, što nepovoljno utiče na balističke performanse. Šta su ovim postigli stvarno ne znam. Ali bar su se ogradili da je ova njihova sačma efikasna do daljine od 40 jardi, što je oko 36 m. Zna se da je klasična olovna okrugla sačma efikasna do 50 m, u stvari i više ali je ovde pitanje i lovačke etike.
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Stvarno svašta... pitanje je kako se sačmeni snop širi sa ovakvim oblikom sačme i kakvu probojnost izgleda. Jedino što ima veću početnu brzinu, koju verujem brzo izgubi kao i sva čelična sačma zbog manje specifične težine od olova. Viđao sam još čudnih vrsta municije kod Amera, kao što je za .410 kalibar, gde ima nekoliko bakarnih kuglica i 3-4 pljosnata diska, koja isto ne znam čemu služi. Olovo je olovo i ne može čelik nikada da ga zameni po ovom pitanju.

tomo vrbas
 Koliko se da videti na slici ovakva sacma ima manje lufta popunjeniji je metak i verovatno vise sacme stane.Efekat na cilju je verovatno mnogo veca zaustavna moc i trenutna predaja kineticke energije na cilju dok okrugla sacma je prodornija ima vecu prostelnu moc od ove cetvrtaste.

StefanS
 Koliko ja mogu da vidim, ovaj metak ima 38g sačme u kalibru 12/70. Ne vidim potrebu za veći broj dramlija jer se zna da je svega nekoliko potrebno za izazivanje nervnog šoka kod sitne divljači. Što se predaje kinetičke energije tiče, mislim da je tu opet u prednosti olovna sačma, pa mi se čini da ovo nema neku praktičnu svrhu...

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,803,743 posete www.srbijalov.com