Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: .270Winchester vs. .30-06Springfield

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
.270Winchester vs. .30-06Springfield
Sniper Hunter

270 kaže:
Probaj ti ipak 270Win. sa naj običnijim SP zrnom, možda se ipak opet uveriš...Grin

Za neke nelovačke daljine samo!ikaGrin

270
 Misliš na one ispod 10m, pa sad tek kapiram srž Dakijevog problema, to njegova savest ne dozvoli da prekrši lovački kodeks "ni preblizu a ni predaleko" HaHaHa

Sniper Hunter

270 kaže:
Misliš na one ispod 10m, pa sad tek kapiram srž Dakijevog problema, to njegova savest ne dozvoli da prekrši lovački kodeks "ni preblizu a ni predaleko" HaHaHa

GrinOdobrenoROFL

DakiNS
 Ma nisam ja ko neki , a još i u goste došao. Ima nas i lepo vospitanihGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

270

DakiNS kaže:

Ima, ima al džabe.... ponestalo lepo vospitanih veprova!!! HaHaHa

sheytan
 ALOOO, ZAEBANTI, OBUSTAVITE UTOVAR, IMAJTE OBZIRA, BAREM PREMA GODINAMA POSHTOVANOG KOLEZE(ekologa, valjda Grin)! Stari

Znachi, KODEX, PRE SVEGA! srbijalov

A da je jaka fora - JESTE, mora se priznati! ROFL
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DakiNS

270 kaže:

DakiNS kaže:

Ima, ima al džabe.... ponestalo lepo vospitanih veprova!!! HaHaHa

AAA znači ostali samo nevospitani vepritjiHaHaHa
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

270

DakiNS kaže:

AAA znači ostali samo nevospitani vepritjiHaHaHa

Pa kad ovi iz Vlasotince potepaše sve vospitane... naročito od vremena one reklame na RTS-u "Lepše je sa kulturnom" pardon "kulturom"! HaHaHa

slavko75

Joe the hunter kaže:
Da nije bilo potrebe za zrnima veceg promera i vecih tezina tesko da bi i nastali.Mnogo veci strucnjaci od nas prisutnih na ovom forumu su vrlo pazljivo analizirali potrebe za siguran odstrel divljaci te tako i nastadose razni kalibri i uglavnom svaki od njih ima paletu divljaci na koju se puca.Ja sam zastupnik teorije da sve sto probije bundevu moze da odstreli i divljac ali to ne znaci da ce je usmrtiti na mesu i da se ta divljac nece muciti pre nego sto ugine.Nikog ovde nisam cuo da spomenu Gnadesus ili ti metak samilosti kojim se dostreljuje ranjena divljac.Iako nisam ljubitelj americkih kalibara bio sam prinudjen da sa njima lovim skoro 7 godina i promenio sam sigurno 20-tak raznih i nikakvu razliku ne vidoh(kad je odstrel divlaci u pitanju) izmedju 30-06, 308, 7RM i 35 Welen.Govorim naravno o istoj paleti divljaci na koju sam pucao.Medjutim video sam razliku izmedju 25-06 i recimo 35 Welen te sam empiriskim putem(bez tablica i sl.) uverio sebe da je ipak potrebno tezu divljac pucati vecim kalibrom i tezim zrnom.Neko rece ovde da je 7x64 bio vojni metak.To sigurno nije tacno 7x64 je konstruisan iskljucivo kao lovacki i prvenstveno je bio namenjen jelenskoj divljaci

OdobrenoBravo 2
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

slavko75
 posedujem 308, 7X57R,8X57,243,30-06,7.62X54R a koristio sam malo i 303 british , kako mislim da je i koj je kalibar dobar za koju divljac tako ga i koristim,i sa svakim sam zadovoljan i nikada ni za jedan nebi rekao da je ZLATNA SREDINA NICEGA
Zadnjih nekoliko meseci koristim 30-06 i stvarno nevidim nista lose u njemu
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

270

slavko75 kaže:
posedujem 308, 7X57R,8X57,243,30-06,7.62X54R a koristio sam malo i 303 british , kako mislim da je i koj je kalibar dobar za koju divljac tako ga i koristim,i sa svakim sam zadovoljan i nikada ni za jedan nebi rekao da je ZLATNA SREDINA NICEGA

Vidiš Slavko da ja u kolekciji imam 308, 7X57R,8X57,30-06,7.62X54R 303 British i 243 ako izuzmemo da su to puške različite konstrukcije (obrtno čepni, PA, Kombinirke) spakovao bi ih tako u kasu da bi jedino malo izdvojio sa strane 243 a kad pođem na DS ili srndaća pružio bih ruku i bilo bi mi sve jedno koju od navedenih 6 uhvatim!!! Baš me zanima koje prednosti daješ ovim navedenim tako bliskim kalibrima (bez 243) prilikom izbora za određenu divljač ako ne računamo konstrukcijske razlike oružija jer reče da ih biraš "kako mislim da je i koj je kalibar dobar za koju divljac" !!!

srpko1

270 kaže:

slavko75 kaže:

Vidiš Slavko da ja u kolekciji imam 308, 7X57R,8X57,30-06,7.62X54R 303 British i 243 ako izuzmemo da su to puške različite konstrukcije (obrtno čepni, PA, Kombinirke) spakovao bi ih tako u kasu da bi jedino malo izdvojio sa strane 243 a kad pođem na DS ili srndaća pružio bih ruku i bilo bi mi sve jedno koju od navedenih 6 uhvatim!!! Baš me zanima koje prednosti daješ ovim navedenim tako bliskim kalibrima (bez 243) prilikom izbora za određenu divljač ako ne računamo konstrukcijske razlike oružija jer reče da ih biraš "kako mislim da je i koj je kalibar dobar za koju divljac" !!!

U rukama Mandusica Vuka svaka puska bice ubojitaStariSve su to nijanse i kako ti rece kolega 270 kako sta kome legne . A naj bitnije je da ima u sta da se puca i da lovac ima mirnu ruku i bistro oko.iveli 3

srpko1
 [quote]270 kaže:
Eto, najzad manje više dođosmo do suštine, odnosno već se nazire šta to na ovoj temi ne štima, a to je "GENERALIZOVANJE"
To što će mo ja, kempi,nenadex... da imamo bolje rezultate sa 270W. od 30-06 na DS ne znači da će iste imati canis aureus, stojkuki, Joe...
Ako ja kažem da je za mene bolji 270W. za svinju, to opet ne mora da znači da će Žika, Pera ili Mika biti manje uspešni u lovu DS sa 30-06!!!
A ni Pera, Mika ili Žika neće znati da li su uspešniji sa 270W. ili 30-06 dok ne probaju oba u raznim situacijama i ne vide šta im bolje leži!!!
A da bi Pera, Mika ili Žika u opšte shvatili da postoje i drugi kalibri kojim može da se uspešno odstreli DS osim "nenadjebivog" 30-06 i da će možda, ponavljam možda sa njima biti i uspešniji eeee, zato služi ovaj Forum!
Pa će posle više proćitanih upisa na forumu možda Pera, Mika ili Žika da probaju i 270W. i 9,3x62 i onda posle stečenog ličnog iskustva i spram ličnih afiniteta, Pera shvati da je 30-06 ipak "nenadjebiv", Mika ukapira da je do tada "nenadjebivi" u stvari preslab i da je pravi 9,3x62 a Žika ustanovi da bolje pogađa sa mekanim 270W. i da je bitniji dobro plasirani pogodak pri kome sve što uradi "nenadjebivi" radi isto mekši i prijatniji za pucanje 270W.!!!

Pozz...Bye[/qu

Kolega slazem se ja da Pera,Mika i Zika treba da probaju 270 i 9,3x62 ali je realnost da je Pera ostao bez posla,Mika u kreditima do guse a Ziki propala firma tj sve ih stisla SEKA svecka eko kriza pa ce do daljnjeg da love sa onim sto imaju iako znaju oni da ima i jace i mekse.
Mozda sam malo dosadan sa pricom o krizi ali nemoze se zanemariti cinjenica da dosta lovaca bas zbog krize lovi sa garabin sto mu od tatka osta i ne moze da ga menja i proba 270w, i 9,3x62 iako zna da bi mu 9,3x62 bio odlican za svinje a 270w za srndaca i divokoze.
U svakom slucaju nista od ovih upisa nikom ne moze da skodi vec samo da koristi. ZIVEOSrbijalov

270
 Koleza srpko 1 sta reći za upis? jedino: Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2
Svaka čast! Odobreno

kempi
 Jednu dilemu ce mo resiti bas na slican nacin kako srpko rece. Naime da bi i sebe uverio u funkcionalnosti 30-06 ili u suprotno ovu sezonu cu loviti svinje sa drugarovim 30-06 a on sa mojim 270win pa ce mo da vidimo kom opanci a kom Tomi i DZeri. Ali najiskrenije od niceg nisam trazio nastreljene svinje kao od 30-06, e sad cu se uveriti i da li od mojih pogodaka mogu dabeze iz vatre.

Miroslaw
 Na 5 ispisanih strana niko nije postavio ni jednu balisticku tabelu npr zrno u 270 i 30-06 od istog proizvodjaca slicnih ili istih gramaza pa vidimo sta kaze brzina, energija, pad zrna na 100 i 200 metara a i vise pa onda imamo neku sliku o superiornosti.

Podunavac

270 kaže:

Inače što se tiče popularnosti, nisam siguran da je većina uvek u pravu, 30-06 svoju popularnost duguje dugoj upotrebi u vojnoj sili koja ga je raširila sa svojim oružijem gotovo na svim kontinentima + jeftina džebana zbog hiper produkcije + gomila jeftinog vojnog oružija prilagođena za lovačku upotrebu i eto ti recepta za popularnost!
Da je SSSR bio malo otvoreniji posle IIWW ili da je ne daj bože Nemačka dobila rat, naj popularniji bi bili i naj rašireniji 7,62x54R ili 8x57IS! Po meni lično oba bolja od 30-06, sa teškim (dugačkim zrnima) precizna koliko i on a mekši po trzaju i manje siledžijski po efektu na lakšu divljač! A da je Švedska postala vojna sila, većina bi sad lovila svu divljač sa 6,5x55!!!
Sviđalo se to nekome ili ne 30-06, 8x57IS, 308, 223, 7x57, 6,5x55, 7,62x54R...su vojni kalibri koji su našli primenu i u lovu a i 243 i 7x64 konstruisani su u vojne svrhe i imali kratkotrajnu upotrebu u pojedinim vojnim jedinicama.

Aposolutno nisi u pravu. Američka vojska je kalibar 30-06 Spr. napustila nedugo po završetku II Svetskog rata i zamenila ga skraćenom verzijom, kalibrom 308 Win. koji je trebao da bude primereniji za upotrebu u automatskim puškama. U stvari kalibar 308 Win. je uveden u upotrebu 1952. godine kao lovački metak, a na osnovu njega je voska razvila 7,62x51 NATO i uvela ga u upotrebu 1954. godine kao vojni metak za službenu upotrebu (zamena za 30-06 Spr.). Već početkom 60-ih godina prošlog veka je u potpunosti zamenjen kalibrom 308 Win. i mogao je jedino kao snajperski metak da se sretne u Korejskom i na početku Vijetnamskog rata. U to vreme američka reklamna propaganda na svetskim tržištima skoro da nije ni postojala. Isto tako tvrdnja o prepravljenom vojnom oružju na civilnim tržištima ne stoji. Američka vojska je u kalibru 30-06 Spr. koristila samo nekoliko verzija oružja koje bi po zakonu mogli da koriste civili. A to su M1917 Enfield, M1 Grand i M 1941 Johnson. Ni jedna od ove tri puške nije imala veću ponudu na civilnom tržištu, nego su poklanjane svezničkim vojskama ili prodavane zemljama sa slabijim vojnim budžetom. Jedan deo je ostao i u ratnoj rezervi nacionalne garde.
Isto tako kalibar 7X64 nikada nije bio namenjen za vojnu upotrebu. Nešta si pogrešno zaključio. Brenneke je 1912. godine konstruisao kalibar 8X64 S i ponudio vojsci kao unapređanje dotadašnjeg 8X57 IS, ali ga je nemački vojni vrh odbio. Kalibar 7X64 je komercijalna verzija namenjena lovcima i lovu, a nastao je još 1917. godine. Pošto se odlično pokazao u svim lovovima između dva svetska rata i postao omiljeni kalibar nemačkih lovaca, Wermacht je 30-ih godina razmišljao da ga uvede u službenu uporebu kao snajperski metak, umesto kalibra 8X57 IS. Ali je i taj predlog odbijen.
Isto tako ni kalibar 243 Win. nije bio namenjen vojnoj upotrebi, niti je kasnije korišten u vojnim jedinicama. Ovaj kalibar je Winčester ponudio 1955. godine kao varmint metak, nastao sužavanjem čaure 308 Win.
A i tvoj omiljeni kalibar 270 Win. je zasnovan na tebi toliko omrznutom kalibru 30-06 Spr. I to ne tvrdima ja, nego amerikanci koji su ga proizveli. Svuda u njihovoj stručnoj literatu stoji taj podatak.
Tri prsta 2Kolce

sheytan

Miroslaw kaže:
Na 5 ispisanih strana niko nije postavio ni jednu balisticku tabelu npr zrno u 270 i 30-06 od istog proizvodjaca slicnih ili istih gramaza pa vidimo sta kaze brzina, energija, pad zrna na 100 i 200 metara a i vise pa onda imamo neku sliku o superiornosti.

To bash i nije neko pravo merilo, ali OK, evo, bilo bi pametno da si svako ovo slimi da ima, iako je tablizza malko bajata:

i173.photobucket.com/albums/w45/zeljko74/PPUbalistickatablica_zps2daac3a9.jpg
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

canis aureus
 http://rws-muniti...dges.html#!0/16/15

http://rws-muniti...dges.html#!0/16/6

... a razlika u težini ...

pošto neštA .ebava ..... uporedi RWS EVO u oba kalibra Yes
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Evo jedne usporedne tablice. Tablica je preuzeta iz Kettner kataloga za 2005./2006. godinu.
Municija RWS KS 9,72 grama za oba kalibra.
Brzine za 270:V0 895 m/s, V100 805 m/s i V200 721 m/s
Brzine 30-06:V0 910 m/s, V100 806 m/s i V200 709 m/s
Kin. energija 270: E0 3893J, E100 3153J, E200 2530J
Kin.energ. 30-06: E0 4025J, E100 3155J, E200 2442J
GEE (preporučena daljina upucavanja ili nula) za oba kalibra 184 metra.
Pad zrna 270: 50m +1,1cm, 100m +3,9cm, 150m +3,0cm, 200m -2,1cm i 300m -27,4cm.
Pad zr.30-06: 50m +1,1 cm, 100m +3,9cm, 150m +3,0cm, 200m -2,2cm i 300m -28,0cm.
Znači balističke karakteristike podjednake. Ali sobzirom da se ovde pričalo o lovu DS 30-06 Spr. je u prednosti pošto ima zrna težine do 14,26 grama.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
7x64Brenneke vs .270Winchester MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 40 01.02.2013. 22:33
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,117 posete www.srbijalov.com