Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 8x57

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
8x57
canis aureus
 Naravno! Ako nema veće početne brzine ne bi bilo ni TE razlike po visini pogodaka na istom rastojanjuConfused
Što nam, možda, potvrđuje i bez hronometra da SPRN ima veću brzinu od SP a samim tim i ono što je napisano "na tarabi".
Jeste da ovaj "valjak"(SPRN) nema balistički najpovoljniji oblik što se tiče spoljne balistike ali zato, po mom mišljenju, ima mnogo bolju ciljnu balistiku!!!, zaustavna moć i prenos energije su na njegovoj straniYes
U upisu gde sam pokazao i povađena zrna koja su IDEALNO "odradila" izrazio sam i svoje oduševljenje ovim SPRN i žalost što ga više ne proizvode. ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 Jednom prilikom sam naišao na oglas gde je na prodaju bilo oko 200 kom SP 12,7g PPUa. NezaineteresovanConfused ... tek kad je prodata sva količina saznao sam da se radilo o SPRN 12,7g PPUaFrown a po ceni 30tak% nižoj od prodajne cene po prodavnicama ali PPU SP
Al mi bilo krivooooRastanakFrown

-a ovih 20tak komada čuvam za "izuzetne" susreteGrin
... ma oboriće barEM pet kapitalaca;) a ostatak neka završi po papiru ... i ja zadovoljanYesConfused

A što se tiče daljine od 200mHmmm
nema neke razlike na meti i tu daje višlje pogotke od "mlađeg brata iz PPUa"
-ja probao i uverio seYes a preko 200 ... to ne pucam ni u lovuConfused
canis aureus priložio:
22_3.jpg

Dim

Sniper Hunter

canis aureus kaže:
Jednom prilikom sam naišao na oglas gde je na prodaju bilo oko 200 kom SP 12,7g PPUa. NezaineteresovanConfused ... tek kad je prodata sva količina saznao sam da se radilo o SPRN 12,7g PPUaFrown a po ceni 30tak% nižoj od prodajne cene po prodavnicama ali PPU SP
Al mi bilo krivooooRastanakFrown

-a ovih 20tak komada čuvam za "izuzetne" susreteGrin
... ma oboriće barEM pet kapitalaca;) a ostatak neka završi po papiru ... i ja zadovoljanYesConfused

A što se tiče daljine od 200mHmmm
nema neke razlike na meti i tu daje višlje pogotke od "mlađeg brata iz PPUa"
-ja probao i uverio seYes a preko 200 ... to ne pucam ni u lovuConfused

Ciko jer sav ovaj lebac tvoj....

vlada lovac

270 kaže:
Da stručnjaci iz PPU imaju bar malo pameti vratili bi u proizvodnju baš ovaj SP RN 12,7 gr u toj elaboraciji! Sigurno je početna brzina približno tačna i sigurno nije ispod 780m/s! Ova elaboracija je na 100m nosila u tačku isto kao i vojni FMJ (bar iz mojih karabina) dok ova nova u odnosu na nju podbacuje jedno 10cm i vuče u desno!...

E kao da sam ja pisao izvestaj posle pucanja iz svog karabina, potpuno iste rezultate sam dobijao

Zlatar
 i55.tinypic.com/29m3evm.jpg
1.metak pa korekcija klik,klik,klik i eto ga B)

Zlatar

canis aureus kaže:
Naravno! Ako nema veće početne brzine ne bi bilo ni TE razlike po visini pogodaka na istom rastojanjuConfused
Što nam, možda, potvrđuje i bez hronometra da SPRN ima veću brzinu od SP a samim tim i ono što je napisano "na tarabi".
Jeste da ovaj "valjak"(SPRN) nema balistički najpovoljniji oblik što se tiče spoljne balistike ali zato, po mom mišljenju, ima mnogo bolju ciljnu balistiku!!!, zaustavna moć i prenos energije su na njegovoj straniYes
U upisu gde sam pokazao i povađena zrna koja su IDEALNO "odradila" izrazio sam i svoje oduševljenje ovim SPRN i žalost što ga više ne proizvode. ...

Zanimljivo je da mi 8x57 nosi dobro,približno isto svaki metak.Nikakvu tremu ne bih imao da pucam u lovu do 100m sa prvim u magacinu,SP 12,7,drugi Grom,treći SP 9g,četvrti SPRN
Razlika je nekih 5cm ukupno,grupe standardno dobre
Isti rezultat sam i ja dobio sa SPRN,nekih 2-3cm iznad SPa
ali malo teže ga bravim,čaura je nekako oblija na prelaznom konusu u odnosu na sve druge.Kažem malo teže,nije problem ali oseti se razlika i vidi se trag na čauri,ako ne otpucam već vratim ponovo nema problema ide lagano.
I na papiru ostavlja trag kao zumba da je zveknula,čist perfektan krugSmile
Puca li neko,vanredno stanje nas upropasti ništa od predatora.
Od subote sa druženja u Nišu,malo vežbe i ekstra druženja dobro dođe posle pauze
Grupa 3kom je vojni FMJ iz 54" par klikova korekcije i opet FMJ pa SP 12,7 pa SP 9g
Sasvim dovoljno uz razliku u težini zrna od čak 3,7g

i42.tinypic.com/2v31z53.jpg

A 22-250 bio "upucan" na 55gr(skidao sam kundak par puta,doterao okidanje tako da to ispade čitavih 20cm gore desno)
Korekcija optike i pucana bela nalepnica,dva sastavljena su SP50gr treći 55gr nema razlike na 100m,dalje se nije moglo
Još dva klika na levo i to je to
i42.tinypic.com/24bj3fa.jpg
I da posebno zadovoljstvo mi je bilo da upoznam gospodina Nemezu,proturili smo koju u vezi noževa i vrteli neka sečiva što sam poneoBye
Mogli bi pričati tri dana,ali ne možeš stići sve ajd trap,ajd karabin,jedan,drugi,treći,upucavanje ,raspucavanje,klopa,zuji u ušima al puno srceGrin

canis aureus
 Zlatar Indjijanac
svaka čast, lepe grupice Bravo 2
Kod mene pravi veću razliku u grupi pogodaka uglavnom po visini, oko 10cm, u odnosu na različite konstrukcije zrna i serije municije a što se tiče PPUa ne uzimajući u obzir Groma koji mi je "problematičan"Vrlo tuan o čemu sam pisao
-Ovih dana planiram da cevke malo iznesem na strelište kako bi "utvrdili gradivo" pred sezonu a za 8icu imam različitih konstrukcija, težina, proizvođača ... biće to lep dansrbijalov

-slabo je bilo poziva za to druženje i takmičenje u Nišu Confused tako da sam iz razgovora sa kolegom NEMEZOM saznao za isto al mi bijade kasno da se organizujem ...
Dim

canis aureus
 Hristos Voskrse Krsti

i41.tinypic.com/sm947k.jpg

Vaistinu 8x57IS No.1 Krsti
Dim

canis aureus
 Amerikanci!?!?
Čitao sam negde, već poodavno, da je kod njih 8x57I toliko redak da se još teže na isti može naići nego po zemljama Evrope!! Tako da, mogu oni da nazivaju kako hoće i šta hoće ali znaju dobro o čemu se zapravo radi! Siguran sam da samo hoće da omalovaže "superiornost" 8x57IS kako bi njihov "projekat" .30-06 bio bolji! Možda je smešno ali je istinito a možete se uveriti u to ako naiđete na reklamnu propagandu iz vremena nastajanja i kasnijeg dokazivanja, naročito pred i za vreme IIww!
Neću da ulazim u to koji je zaista bolji od ova dva kalibra jer tu se otvara "pandorina kutija" i rasprava gde će svaki vlasnik jednog od ova dva kalibra potencirati i dokazivati da je baš njegov bolji ali, već sam pisao da, lično sam istovremeno koristio oba navedena kalibra, kako u lovu tako i na strelištu, i meni se bolje pokazala 8ca za lov koji najviše upražnjavam, lov DS, i na daljinama do 150-200m! Sa lakšim zrnima .30 ima bolju trajektoriju i postoji mogućnost da se uspešno koristi na malo većim daljinama od 8ce ali na lakšoj divljači, dok 8ca će na svim daljinama imati bolje rezultate što se tiče ciljne balistike tj samog efekta na divljači- brži pad uz manje štete na mesu!!
Onaj ko zna i ko je upućen, ko je svojim iskustvom u upotrebi vatrenog oružja došao do znanja iz prakse ... sigurno će moći oba kalibra da iskoristi na najbolji mogući način, i još mnoštvo drugih, jer imaju snage i potencijala, preciznosti, ... uz neke mane koje se mogu savladati pravilnim izborom municije ...
Svako može da odluči šta mu više odgovara za divljač koju lovi i način na koji lovi, pa dobro, ako se u početku i prevari vremenom će zameniti za onaj drugi bolji ili će već "otkriti" sve mogućnosti ovog svog izabranog pa će mu se prilagoditiConfused ...
Da se vratim na amere. Ako i misle da je 8mm Mauser 8x57I kako onda koriste municiju i iz kojih cevi 8x57IS?? kad je uglavnom sva evropska 8mm Mauser baš 8x57IS, kao i PPUova, koju uvoze u SAD.
Dim

270
 Amerikanci su standardizovali manje pritiske za 8mm Mauser koji je u stvari 8x57IS ne zbog zabune sa 8x57I već zbog ogromne količine starih "Military suplaise" pušaka i municije koje su jeftine i dobro izanđale od silnog pucanja i šenlučenja ovom kod njih strahovito jeftinom municijom!
Tako da kod pucanja ovom municijom manjih pritisaka nema opasnosti da se ove puške "raspadnu" i time se izbegava povređivanje korisnika a što je još bitnije skupe tužbe i još skuplje odštete!
Oni koji pune sami ovu municiju pune je dosta jače tako da su vrednosti pritiska jednake Evropskoj municiji odnosno C.I.P. standardu! U Americi su retki Evropski kalibri jer vole i uzdižu svoje ali od Evropskih 4 su ipak srazmerno dosta zastupljeni u odnosu na druge poreklom iz Evrope, a to su 6,5x55SE, 7x57(7mm Mauser, .275 Rigby), 8x57IS (8mm Mauser) 7,62x54R (7,62 Russian)!
Zadnja dva su zastupljena zahvaljujući jeftinim "Military suplaise" puškama i municiji.
6,5x55SE zahvaljujući jeftinim a izvanrednim Hauswarna puškama u ovom kalibru i preciznošću ovog kalibra kao i mogućnošću korišćenja znatno težih zrna nego u Američkim kalibrima ovog ili sličnog dijametra što ga čini veoma univerzalnim a ugodnim za pucanje zbog malog trzaja.
7x57(7mm Mauser, .275 Rigby) postigao je veliku popularnost zahvaljujući tekstovima Jack O Connor-a koji je dugo koristio ovaj kalibar (pre nego je prešo na bolji 270W Grin ) i u Americi i Africi a svoje lovove opisivao u Magazinu u Outdoore Life.
Jack O Connor je kasnije prešao na navedeni bolji kalibar ali je njegova supruga Eleonore do kraja života ostala verna 7x57(7mmMauser, .275 Rigby) i kroz navedeni časopis zajedno sa suprugom opisivanjem svojih lovova propagirala navedeni kalibar.

U poređenju 30-06 sa 8x57IS lično sam imao više karabina raznih proizvođača u oba kalibra i moj favorit je ubedljivo 8x57IS.
Na daljine do 200 metra (što je 99% mojih lovova) 30-06 ne može po efektu na divljač ni da mu priđe, a do te daljine male razlike u padu i preciznosti koje su u korist 30-06 u opšte ne dolaze ni primetno do izražaja!!!

vladant
 Ala vi znate znanje svaka Vam dala, vodu iz bokalaAplauz.
A jel moze jedno poredjenje 8x57IS, 30-06 i 7x64?
Sveta Srpska zemlja!

270
 7x64 kalibrima 30-06 i 8x57IS u efikasnosti odstrela do 200m ne može ni da priđe! Imao sam ga i čak ga ne svrstavam u istu kategoriju sa navedenom kalibrima. A za veće daljine imaju ipak Ameri bolji kalibar u toj klasi 270 Winchester ! ThUmBuP!

Podunavac
 Što se tiče uspoređivanja 7x64, 30-06 Spr. i 8x57 IS oni na papiru imaju slične performanse. Ali se slažem sa kolegom 270 da su u praksi 30-06 Spr. i 8x57 IS efikasniji za lov krupne i tvrđe divljači. Zbog većeg promera i većih težina zrna. Još ima jedna stvar koju naši lovci ne uzimaju u obzir. Kalibar 7x64 stvarno ima u nekim laboracijama (pogotovo RWS) impresivne karakteristike. Ali kod našeg PPU-a (koji je najzastupljeniji kod naših lovaca) one nisu tako impresivne, čak šta više slabije su od kalibra 30-06 Spr. i skoro podjednake sa kalibrom 8x57 IS. Nagledao sam se divljači koja je pogođena sa kalibrom 7x64 dosta "odnela" od mesta nastrela, dok su takvi slučajevi sa kalibrom 8x57 IS mnogo ređi. U ono vreme kalibar 30-06 Spr. u lovištima u mom kraju nije bio toliko zastupljen ali iz ličnog iskustva mogu da kažem da se meni kalibar 30-06 Spr. pokazao bolje od 7x64. Imao sam dve puške u kalibru 8x57 IS, i po jednu u kalibrima 308 Win; 7x64 i 30-06 Spr. Jedino sam 7x64 prodao jer sam smatrao da mi ne treba, sve druge iz nekih drugih razloga i pogrešne procene trenutne (tadašnje) situacije. I danas mi je najžalije puške Mauser K98 u kalibru 8x57 IS.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

canis aureus kaže:
Amerikanci!?!?
Čitao sam negde, već poodavno, da je kod njih 8x57I toliko redak da se još teže na isti može naići nego po zemljama Evrope!! Tako da, mogu oni da nazivaju kako hoće i šta hoće ali znaju dobro o čemu se zapravo radi! Siguran sam da samo hoće da omalovaže "superiornost" 8x57IS kako bi njihov "projekat" .30-06 bio bolji! Možda je smešno ali je istinito a možete se uveriti u to ako naiđete na reklamnu propagandu iz vremena nastajanja i kasnijeg dokazivanja, naročito pred i za vreme IIww!

Ovo je prilično diskutabilna tema. Pošto sam imao oba kalibra mogu da kažem i svoje mišljenje i iskustvo sa njima.
Prvo, ovi američki hvalospevi da je 30-06 Spr. bolji od 8x57 IS su se prvenstveno odnosili na vojnu, a ne na lovačku municiju. Činjenica je da je metak 30-06 Spr. u ono vreme kada je nastao bio najbolji vojni metak u službenoj upotrebi. Metak 30-06 Spr. je u službenu upotrebu uveden 1906. godine. Do tada je najbolji vojni metak bio 8x57 IS, koji je uveden u službenu upotrebu 1905. godine, a do tada je u upotrebi bila stara verzija metka 8x57 I (u službenoj upotrebi od 1988. godine). Amerikanci su hteli da naprave jači metak od dotadašnjeg br. 1 8x57 IS, u čemu su i uspeli. Činjenica je da je 30-06 Spr. bio brži, jači i sa boljom putanjom od nemačkog konkurenta. Ali američka puška za ovaj metak (30-06 Spr.) Springfield M1903 nije mogla da se nosi sa nemačkom puškom Mauser K98, koja je najbolja vojnička puška svih vremena.
E sad što se tiče lovačke upotrebe ovde je situacija malo drugačija. U zavisnosti od divljači koja se lovi i daljina na kojima se lovi, nekada je bolji jedan a nekada drugi. Na daljinama do 180 m u lovu na krupnu divljač 8x57 IS ima svoje prednosti, a na većim daljinam dolaze do izražaja prednosti kalibra 30-06 Spr. Međutim 30-06 Spr. ima nešto što nema ni jedan drugi lovački kalibar u svetu. Neverovatan raspon težina lovačkih zrna u rasponu od 120 %. Ako zanemarimo zrno sa plastičnim nosačem koje je teško 3,7 grama, njegov raspon klasičnih zrna ide od 6,5 grama pa sve do 14,3 grama , što je raspon od 120 %.
Veliki sam poštovalac kalibra 8x57 IS. Godinama me je odlično služio. Međutim sada sam se zbog specifičnosti mojeg lovišta odlučio za kalibar 30-06 Spr.
Tri prsta 2Kolce

Vasojevic
 Da li neko od kolega zna nesto o ppu metku od 8 grama za 8x57. Nedavno sam gledao takav metak,pa me nesto interesuje balistika zrna
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjaceStari

270
 Uh Podunavac druže ima tu mnogo istine ali i nekih propagandnih stvari, pešadiju ne vadi brži i snažniji metak nego ceo sklop drugih stvari kojih ja ne bih sad da se dotičem!
Raspon težine zrna u jednom kalibru je više prednost za proizvođača oružija i municije nego za krajnjeg korisnika! Zašto:
Svaka cev koja se napravi svojom unutrašnjom geometrijom ne može da zadovolji sve težine (dužine) zrna koja se mogu proizvoditi u određenom kalibru. Na primer: Cev u 30-06 sa korakom uvijanja od 1:11 naj bolje će nositi zrna od 9,7g do 11,7g, to ne znači da ne mogu da se koriste i lakša ili ne preterano teža odnosno duža (npr. do 13g) ali ona neće imati maksimum koji ta cev može da da u pogledu preciznosti i stabilnosti zrna. Ona sa korakom 1:12 će biti idealna za 9,1g do 10,7g ona 1:10 za 10,7g do 13g itd.
Kraći prelazni konus je sa aspekta preciznosti bolje rešenje i što je zrno bliže žljebovima ono je stabilnije, tu Ameri imaju prednost ali za Long Range i dr. a u Lovu su te razlike gotovo neprimetne ipak ovaj konus je omogućio Amerima da svoju municiju prave sa lakšim zrnima a time i bržim i sa položenijom putanjom. Ali i tu se postavljaju granice pa u odnosu barutnog punjenja i idealne težine zrna da bi ceo metak bio izbalansiran Nemci ne zaostaju jer i njihov dug konus stabilizuje zrna idealne težine što se tiče izbalansiranosti celog metka za njihove kalibre. Na primer idealno zrno u odnosu na barutno punjenje za cal. 8x57IS je od 12g do 13g i balistika cevi je upravo prilagođena ovim zrnima i konusom koji za njih nije predugačak i korakom uvijanja koji je kod 8x57IS 1:9,5!
Većini lovaca sa bogatim iskustvom ništa ne znači veliki raspon težina zrna jer za svoje karabine odabiraju jednu laboraciju sa kojom pokrivaju svu kategoriju divljači koju sa tim kalibrom love i sa njom se uverziraju. Odnosno nema ponovnih stalnih upucavanja ili preračunavanja i preračunavanja pre pucanja što je neminovno stalnim menjanjem Laboracija!
Ukratko za jedan karabin samo jedan isti metak!

Podunavac
 Kolega 270 slažem se sa većim delom tvog upisa ali neke stvari treba gledati iz ugla korisnika u onome vremenu kada su nastale. Taktika ratovanja od početka 19. veka do danas se neverovatno promenila. U ono vreme kada su nastali kalibri 8x57 IS i 30-06 Spr. repetirke su bile glavno oružje vojske. Avijacija i mitraljezi su tek bili u povojima, a artiljerija bez pešadije ne znači ništa (ni onda ni danas). U ono vreme se smatralo da je normalno da pešadijska jedinica iz svojih pušaka deluje na daljinama od 800 pa čak i hiljadu metara (i više), što je danas nezamislivo i ostavljeno snajperistima. Tangentni nišani onoga vremena su bili predviđeni za daljine do 2000 metara. U takvim uslovima rata je ipak dolazila do izražaja prednost kalibra 30-06 Spr. nad 8x57 IS.
Što se tiče težina zrna normalno je da iz iste cevi ne mogu jednako da se ponašaju zrna težine 6,5 grama i 14,3 grama. Kao što si i sam rekao prelazni konus kod američkih kalibara je kraći i jednako dobro podnosi i kratka i duga zrna. Što se tiče koraka uvijanja, duža (samim tim i teža) zrna u principu zahtevaju kraći tj. brži korak uvijanja, a teža (i duža) zrna imaju povoljnije balističke osobine (naročito na većim daljinama, jer sporije gube brzinu). Međutim kao što si i sam rekao na lovačkim daljinama gađanja ne mora baš sve da bude idealno, tako da je raspon gramaže ipak veliki. Kod standardnog američkog koraka uvijanja 10 inča (a koji je i kod naše Zastave skoro identičan 250 mm) mogu da se koriste sva zrna od 8,1 do 14,3 grama.
Što se tiče korištenja u lovu i tu može da se kombinuju dve različite težine zrna. Za optiku jedna gramaža (isti proizvođač i tip zrna), a druga preko mehaničkog nišana za distance do 100-ak metara. Sada se rade i optike sa balističkim turetima koje mogu da se upucaju i sa više različitih gramaža zrna i relativno jednostavno koriste na terenu.
Ipak i pored svega ostaje činjenica da kalibar 30-06 Spr. raspolaže sa neverovatnim rasponom težina zrna od 120 %, a za vreme kada je nastao stvarno je bio vrhunski kalibar. I njegova zastupljenost i raširenost po celom svetu dovoljno govori o njegovim kvalitetama. I nije to sve samo zbog dobre reklame. Da se nije dobro pokazao na terenu i pored dobre reklame za 106 godina postojanja bi propao. Kalibar 30-06 Spr. je statisički gledano najmasovnije korišten kalibar u svetu. I naš najveći stručnjak u oblasti balistike, magistar Bojović je bio veliki zaljubljenik u kalibar 30-06 Spr.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Vasojevic kaže:
Da li neko od kolega zna nesto o ppu metku od 8 grama za 8x57. Nedavno sam gledao takav metak,pa me nesto interesuje balistika zrna

PPU nije radio elaboraciju sa težinom od 8g!
Najlakši PPU je 9g a IgmanKonjic je imao težinu od 8gYes
-na prethodnim stranama smo pisali o tim lakšim zrnima u 8x57IS ....itanje
Dim

canis aureus

Podunavac kaže:

Ovo je prilično diskutabilna tema.

E sad što se tiče lovačke upotrebe ovde je situacija malo drugačija. U zavisnosti od divljači koja se lovi i daljina na kojima se lovi, nekada je bolji jedan a nekada drugi. Na daljinama do 180 m u lovu na krupnu divljač 8x57 IS ima svoje prednosti, a na većim daljinam dolaze do izražaja prednosti kalibra 30-06 Spr. Međutim 30-06 Spr. ima nešto što nema ni jedan drugi lovački kalibar u svetu. Neverovatan raspon težina lovačkih zrna u rasponu od 120 %. Ako zanemarimo zrno sa plastičnim nosačem koje je teško 3,7 grama, njegov raspon klasičnih zrna ide od 6,5 grama pa sve do 14,3 grama , što je raspon od 120 %.
Veliki sam poštovalac kalibra 8x57 IS. Godinama me je odlično služio. Međutim sada sam se zbog specifičnosti mojeg lovišta odlučio za kalibar 30-06 Spr.

Pošto, kako i sam kažeš, ovo je diskutabilna tema ponoviću šta sam već napisao:
Neću da ulazim u to koji je zaista bolji od ova dva kalibra jer tu se otvara "pandorina kutija" i rasprava gde će svaki vlasnik jednog od ova dva kalibra potencirati i dokazivati da je baš njegov bolji ali, već sam pisao da, lično sam istovremeno koristio oba navedena kalibra, kako u lovu tako i na strelištu, i meni se bolje pokazala 8ca za lov koji najviše upražnjavam, lov DS, i na daljinama do 150-200m! Sa lakšim zrnima .30 ima bolju trajektoriju i postoji mogućnost da se uspešno koristi na malo većim daljinama od 8ce ali na lakšoj divljači, dok 8ca će na svim daljinama imati bolje rezultate što se tiče ciljne balistike tj samog efekta na divljači- brži pad uz manje štete na mesu!!
E sad, drago mi je što se u dosta stvari slažemo po pitanju ovoga što ovde pišemo!
...
= .30-06 od 6,5 do 14,3g
= 8x57IS od 8 do 16,3g
(IK SP 8g - PPU FMJ BT 16,3g ..... mrzelo me da tražim još kojekakve stranJSKe elaboracije pa je i ovo dovoljno)
Ako je "neverovatan raspon" težina zrna za .30 evo nije ništa manje "neverovatan" ni za 8x57ISConfused
;)
Dim

270

Podunavac kaže:
Tangentni nišani onoga vremena su bili predviđeni za daljine do 2000 metara. U takvim uslovima rata je ipak dolazila do izražaja prednost kalibra 30-06 Spr. nad 8x57 IS.
.

Podunavac druže, stvarno ne pokušavam da omalovažim cal. 30-06spr. i sam sam ga koristio i po mom ukusu je 8x57IS ali razlike su stvarno malo, većina ih ne bi ni primetila.
Ovaj deo koji sam citirao je iz razloga što nisi sigurno u pravu, imao sam u rukama uporedne testove koje su pravili naši balističari iz JNA upoređujući tadašnju vojnu municiju sa FMJ zrnima kako balističku krivu tako i energiju brzinu i uticaj vetra!
Upoređivani su:
1. 8x57IS (7,9) sa zrnom 12,8g.
2. 30-06 sa zrnom 9,7g
3. 308 (7,62 NATO) sa zrnom 9.7g i 12,1g
4. 7,62x54R sa zrnom 11,8g
Ovo su sve bile težine standardnih mitraljeskih i snajperska zrna i šta misliš koji je redosled bio odnosno koji kalibar je imao naj manji pad na daljinama preko 600m pa do granične daljine na kojoj su vršena merenja 1000m, koji je na graničnoj daljini doneo naj više energije i brzine i na koji je naj manje uticao bočni vetar?????
No. 1.- 7,9 (8x57IS) redosled za ostale predpostavi!

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,618,040 posete www.srbijalov.com