"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ukrstanje psa i vuka je mogli bismo reci normalna pojava,ali bi smo oko toga otisli u druge price....Posto volimo da kazemo,da drzimo do tradicije,evo par momenata...Srbi,kao i svi slovenski narodi,su oduvek imali poseban odnos sa vukom,to potice jos od paganstva.Menjanjem religije,iz tih vremena su ipak sacuvana tradicija i obicaji,koji su okvirno isti ili slicni,na ovim prostorima.Kod nas postoje takozvani Martinci(zimski praznici)koje neki nazivaju vuciji praznici ili meseci...Sv.Toma i Sv.Arhandjel,kao i za Bozic,su takodje doskora imali veze sa vukom,da nespominjemo Sv.Savu....U vucijim mesecima se neizgovara njegovo ime,vec se koriste nazivi Kamenik,Divljina isl..Mnogo toga ima a spomenuh bas zbog tradicije,svako ko drzi do nje,nemrzi vuka,ali ga realno sagledava.Da ponovim,nemam cifre,ali sezdesetih po svim izvestajima su bile godine veoma male brojnosti vuka,cak na granici opstanka.Sada se moze pricati o brojkama ovim ili onim,ali cemo se sloziti da je svuda,gde su njegova(uslovno receno)prirodna stanista,brojnost vec na granici maksimuma.Ta granica je ona koja dovodi do konflikta sa covekom ali i vrstama koje su njegov plen.Rekao bih da je doslo vreme kada se postavlja pitanje,sta se hoce sa vukom.Tacnije koje je njegovo mesto u uslovima savremenog sveta.Uz duzno postovanje prica koja se okrece..Vuk je odraz ocuvanog ekosistema...je isuvise uopstena da bi nam nesto vise kazala.Mozemo i o tome da popricamo
Zemo moje je mišljenje da je Vuk prestao davno da bude indikator očuvanja nekog ekosistema ...naime nebih se složio nikako da je sada bolji ekosisitem u Srbiji, nego što je bio recimo sedamdesetih godina..Ako znamo da je od devedestih pa na ovamo došlo do degradacije šuma, izumiranja seoskih domaćinstava, masovne pojave divljih deponija, itd...teško da se može naći neki plus za jako razvijanje populacije vuka,a pogotovo da ona dostigne granicu maksimuma...e sada je opet kažem verujem da imate bolje podatke od mene i zato na kraju krajeva i služe ovakvi forumi...samo bih volio da neko kaže cifre ili neko realno stanje brojnosti vukova na nekom području i kolike su štete pričinjene od istih...malo mi je otužno što se uvek priča nekako uprošćeno, jer tu opet nema validnog rezultata...pozzzz..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Evo jedne teze....Ako bi se znao relativno tacan broj vukova u Srbiji,veoma lako bi se imale procene steta.Ili da nekoristimo tu rec,za svaku vrstu se odredjuju prehrambene potrebe,pa prema njima se dosta precizno moze odrediti brojnost,vrsta...njegovog plena.Znajuci ovo,videli bi da se neradi o malom broju....Sta sprecava zvanicnike da iznesu brojnost i stete,ili opet tacnije koji su interesi u pitanju je osnova ovog naseg pisanja.Nekoliko puta smo iznosili procene,koje su u opticaju....ma kako uopsteno delovalo,nemamo druge,a verovatno se do njih doslo nekom metodologijom kojom se doslo i do brojnosti div,svinja na istim terenima.Zbog cega se nesumnja u njihovu brojnost a u vuciju sumnja.......Pomenuo si sedamdesete,...zanemarimo eko sistem za trenutak,Brojnost krupne divljaci,,jelena,d,svinje,srnece....se dosta uvecala od tada,ma kako to zvucilo.To se odrazilo i na predatore,pa se i njihov br,povecao.Bojim se da ce se taj odnos uskoro rapidno poremetiti,ako se neradi pametno,a povezano sa onim maksimum.
Ajde da to okoncamo.Zorane,evo ti zvanicna studija iz 2008,rad dr.M.Milenkovic,mr.D.Cirovic,mr.M.Paunovic,pod nazivom Akcioni plan za zastitu vuka u Srbiji.Po njoj tada je brojnost vuka bila700 do 800 primeraka,a godisnje se odstreljivalo 150 do 230...Stete nastale od vuka se nemogu naplatiti zbog zakonske nedorecenosti(ili tako nesto)Iako se sada barata ciframa od 1000 vukova i odstrelom od preko 100,plus nastradali na drugi nacin(trovanje,saobracaj...)Nadam se da mozemo nastaviti u okvirima ovih brojki.evo i zvanicnih procena iz regiona iz tog perioda.
Srbija: 700800 vukova
Moj zemo slažem se sa okvirima tih brojki, mada opet kažem neverujem da je to potkrepljeno nekim činjenica, ali ajd da nelajem više... u novom zakonu koliko piše u novom broju Zov-a vuk će biti lovostajem zaštićena divljač...neznam odkuda to sad odjednom,ali eto desilo se...onda tkz. gospodin ZOO teka priča o nekim brojkama hajki u Srbiji i iznosi tabelu sa brojem otrovanih vukova u periodu od 1947 do 1961 godine...mislim šta reći jedan zaista poučan tekst..evo dva citata prvi o hajkama i kvalitetu istih..citat...U njima učestvuje veliki broj lovaca koji ispunjavaju swvoje lovačke želje i doživljavaju pravi vučiji ambijent s neznatnim izdatkom po prirodu, pošto se odstreljeni vukovi obično izbroje na prstima jedne ruke. U sredinama gde se organizuju ovakve manifestacije, to je prvorazredni događaj, jer predstavlja sastavni deo programa razvoja turizma tih opština..kraj citata..e sad malo ja..znači ambijent vrhunski vuka skoro ni od korova ili ga teraju prije lova da ga zaštite , ali turizam cveta, pa dobro ljudi jesam li ja budala ili ... ...a onda na kraju strahovit zaključak citat...Opšti zaključak je da vuk u Srbiji nije ugrožena vrsta.Brojnost populacije vuka u blagom je porastu, on proširuje svoj areal i veruje se da će kao dragocena vrsta, na dobrobit prirode i lovstva, biti očuvan i u budućnosti...kraj citata..pa sad eto jope zavrzlame tamo nema ga ni za prste jedne ruke,a amo raste broj i proširuje mu se areal ?????..tamo populacija u porastu i štete svukud po Srbiji, a amo se stavlja u režim lovostajem zaštićene divljači i kažu da je vrsta od dobrobiti za lovstvo??? Ma ovde se neko gadno zeza sa tezam ili piše eto tako da nešto napiše...I molio bih nekog kolegu sa foruma koji živi na nekom području gde vukova pre nije bilo da se javi i potvrdi da su se vukovi pojavili i na takvim područjima !!!! Moja poštovana gospodo kad vuka ima on se čuje i vidi...ja to znam i ja to verujem ...evo jedne iz moje mladosti, a ne tako jako daleke 1983 ili 84 godine...u mojoj Lici u selu Bruvno , predio Cerovac zaseok Čubrile, sam te zime došao sa ćaćom i materom kod djeda na svinjokolju negde u ovo doba godine tj.oko 29 novembra (tad su svi tukli svinje ) ...u tom zaseoku su bila tri domaćinstva sa dosta stoke..bila je to prava vučija zemlja krš,kamen,doline i škraplje...kad smo uveče legli spavati pošto sam tada imao desetak godina spavao sam sa ćaćom u krevetu jer je takav bio razmeštaj...u neko doba noći budi me ćaća i kaže slušaj..a ja onako bunovan čujem nešto da skiči i zavija..u tome ćaća ustaje zajedno sa ujakom koji je bio u istoj sobi i nepaleći svetla prilaze prozoru, a onda ćaća tiho kaže meni aj amo evo ih na đubru...ja došavšio do prozora vidim možda najjeziviji, a opet možda najlepši prizor divljači koji sam u životu svom vidio..naime na nekih tridesetak metara od kuće se nalazilo stajsko gnojivo (đubar), a na njemu pošto je bilo smrzlo i pao mraz kao četiri stvorenja koja nisu sa ovoga sveta stoje zeljovine i viju li viju...a mesečina ko dan .. nije to trajalo možda još nekih desetak minuta i polako se počeše povlaćiti prema kršu , ali su se jo dugo u noć čuli kako viju...ujutro smo jedva pse izvukli van iz kućica, a drhtali su ko da ih je teška groznica savatala ....
Iako je ovo sve možda nekome nestvarno i neverovatno,ali ja nelažem i nemam potrebe za tim.... Gde ima Vuka one se mora viditi ili čuti i mora se videti njegovo prisutstvo bilo na stoci bilo na divljači,a jako često prvi indikatori budu jaki goniči koji su toliko srčani da poteraju i vuka... u ovo sam jednostavno ubeđen!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Dobro ako bude samo lovostajom,kada ga proglase ugroženim da vidiš problema i kazni za odstrijeljenog vuka koja u Hrvatskoj iznosi oko 45 000 kn( cca 6000 eura.)
gorskikotar kaže:
Dobro ako bude samo lovostajom,kada ga proglase ugroženim da vidiš problema i kazni za odstrijeljenog vuka koja u Hrvatskoj iznosi oko 45 000 kn( cca 6000 eura.)
Ne bi bilo loše da na temo "Članarina za 2011" napišeš nešto o tome kako je to kod vas,kolike i kakve su obaveze lovaca, koliko se plaća članarina i odstrel divljači, šta se za to dobije.......
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
gorskikotar kaže:
Kolega daj malo informacija o tim tkz. ukrštenim vukovima, koji su navodno nastali ukrštanjem psa i vuka...kakvo je stanje kod tebe i kakvo je tvoje mišljenje o vuku??? ...ipak je Gorski Kotar poznat po vuku..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Zapazanja su ti logicna,na prvu loptu.Licno nebih komentarisao tekst iz zova,mada stoji ono Ili jesi ili nisi.
Postoji neka koncepcija geografskog determinizma,koju je zasnovao F.Ratzel...Prostor povrsine zemlje nije sustinska fizicka kategorija,vec zivotni prostor i on kao takav cini veciti okvir zivota,a on kao takav navodi na osvajanje prostora.Primer..umnozavanje organske mase,rast....predstavljaju pokret,koji je sustinski osvajanje prostora.Izmedju te povrsine i pokreta(zivota)postoji harmonija i protivrecnost,cija je dinamika iskazana kroz borbu za prostor...U tom prostoru je i covek.I ma koliko neko hteo,ova teorija(Iako jednom zloupotrbljena,ili pogresno tumacena)se moze primeniti na hiljade drugih ljudskih,zivotinjskih... aktivnosti, lovci su tu male bebice.Da li ce neko preko vuka razviti turizam,razviti mehanizam za naplatu steta...nema veze sa sustinskim covekom lovcem,I od njega vuk nije ugrozen......Meni je i dalje zanimljivije pitanje,ko namece pitanje vuka i sa kojim namerama
nešo svaka čast na stručnim poukama ..jasno je da npr. omer pustinje i oaze nije kvalitetom staništa uslovljen površinom istih, ali dobro nećemo o Arapima
Nego evo mog razmišljanja na tvoju nedoumicu...nametanje pitanja vuka je kao recimo Haški sud u ovom našem napaćenom društvu tj. državi. Pa recimo čim neki bunt ili neuspeh, a ono svi ekonomisti ,političari i ostale glavešine uglas ...nemože ili mora saradnja sa Haškim sudom, pa će onda da završe sa nama...e tako je i sa vukom..devastirana ograđena lovišta u kojima ostatke slave kupe bogati i novopečeni tajkuni i političari, nemarom i lopovlukom opustošena LU-a (čast izuzetcima) i onda se postavlja pitanje kako doraditi lovce da budu zadovoljni..i onda se nađe rešenje..hajke,hajke,hajke...pa opleti Miko sa Zlatibora, Peštera, itd,itd..skupi se veliki broj ljudi organizuju se višednevna zabavljanja sa dosta ića i pića, a hajka mlatne po kojeg Vuka..e da nebi prestalo i da se nebi većina ljudi probudila iz tog opijata, već sa rane Jeseni kreću tekstovi o vukovima koji raspiruju maštu i strasti ljuti lovaca i to pisanjem pričica kako ih ima jako puno, kako ih treba odstreljivati iz razno raznih "stručnih" razloga,a onda kad krenu hajke eto opet dobrih turista kako ih nazva gospodin bivši sekretar LSS, a sada stručni savetnik ...i to je to ..daj raji vina i igara reče još davno Cezar!! Rimljani propadoše, ali sistem jok brajo ..eto tako ja to vidim...uglavnom nema to veze sa vukom on je samo mamac...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Dobro bi bilo da i ostali lovci kazu sta misle o mestu vuka.....Nemojmo da nas opet preduhitre desavanja.Vuk je pocetak,koji ce povuci ostala sagledavanja...
Majkane,na pocetku si naveo odnos zivog i nezivog sveta,koji je bitan ali nas isuvise udaljava...pa se slazem necemo o arapima..Takodje,vise pitanja navode na visestruko posmatranje i tumacenje,ekolosko,sociolosko,kulturolosko,sko,sko...pa svedi na opstenarodnu zabavu...a ima tu necega.
Prethodno sam naveo zbog nametanja vuka kao bitnog,cak kod nas presudnog za ocuvanje ekoceline,sto bi bilo pogubno da je tako....U ekosistemu nije sve tako jednostavno...a cesto sama priroda ume da napravi vece stete od coveka,u medjusobnoj povezanosti moze obican paramecijum bitnije da utice na vuka od tog ozloglasenog coveka lovca.Cak je taj odnos cesto bitniji od onog na oko direktno sukobljenih.....Odnos lovac plen se najcesce iskazuje u promeni brojnosti ili balansa pa se vremenom vrati u neku ravnotezu,na sta covek lovac obraca paznju jer razmislja.Priroda to neradi,vec funkcionise po nekoj vrsti inercije......Uloga ugrozene vrste se menja a ishod postaje neizvestan.U najboljem slucaju dobijamo stalnu varijabilnost i konflikt,koji coveku,kao vrsti neodgovara.Evo starog primera fluktacije br.jedinki,pracenja ritmicke varijabilnosti,za koju bih rekao da bi bila dosta ravnija pod uticajem lovca,
Rekao bih mogu vuka svrstavati pod pravne norme,,,,to je najmanji problem ako lovca nesvrstavaju u imaginarnu kategoriju,kojom ga udaljavaju od sustinske prirode
nešo možda grešim, ali ti ispravi ako sam krivo razumeo ovaj grafikon i tvoju sugestiju...znači ovde se radi o predatoru sa gotovo samog vrha hranidbenog lanca i njegovom ,pa može se reći osnovnom plenu...dio koji nerazumem je kojom je linijom označena koja vrsta,ali je jasno uočljivo da se situacija normalizuje od početka dvadesetog veka i po mom mišljenju od početka nekog normalnijeg odnosa doseljenika na Američki kontinenet, prema stvarno predivnoj prirodi koju su tamo zatekli i oteli najboljem narodu na svetu (barem meni) Severno američkim Indijancima čiji odnos prema prirodi je bio, gotovo nadrealan u odnosu na belo čoveka, ali o tome druge ture....znači verovatno je u toku devetnaestog veka došlo do drastičnih promena u ravnoteži ove dve životinjske vrste i to verovatno zbog uticaja čoveka koji je opet svojim da tako kažem probuđenjem uspeo da povrati neku harmoniju barem kod te dve vrste....Svakako da se Lovstvo i lovci netrebaju marginalizovati u današnjem stavu prema zaštiti prirode,ali svakako mislim da naše lovstvo i lovci nisu ipak dorasli znanjem i željom uopšte da se edukuju izazovu vremena u kojem živimo, a koje je opet jako nepovoljno za ekosisteme na celoj planeti!! Stručna edukacija, Etika i zakonska norma bez pardona su jedini puta ka očuvanju živog sveta, pa i nas samih i to u svim segmentima društva ...malo ode sa teme,ali tako se to nadovezuje jedno na drugo....
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Da rec je o risu i zecu,gde je bitan odnos plena i zrtve,koji u sistemima uvek pokazuju varijabilnost brojnosti populacija.Kada brojnost jedne,uvek utice na brojnost druge,sto bi se narodski reklo,Nema plena,nema ni lovca.Priroda tako funkcionise,neka vrsta haoticne harmonije(mozda nezgrapno receno),koja neodgovara savremenom coveku.Covek tezi predvidljivosti koju moze kontrolisati,pa mi je cudna teza da covek lovac odudara od modela,koju zagovaraju razne nvo,eko.......Zato prethodno rekoh,na grafikonu bi pod pravilnim uticajem coveka lovca ta krivulja bila dosta ravnija,na zadovoljstvo svih.Prirodna desavanja se nemogu prepustiti inercionim desavanjima,isuvise je sve poremeceno i pod uticajem coveka da bi se vracali na prapocetke.
Ako bi ovo preneli na vuka,dobili bismo sa jedne strane vuka(predatora i srne,jelene,ds...(plena),tako i varijabilnost brojnosti ovih vrsta.O kom gazdovanju se tada moze pricati.Ko moze predvideti broj recimo srna,,,gledanjem u bob.O kojim trofejima se moze govoriti i predvidjati.Zanemarimo teze o vitalnijim grlima,sanitarcima....nisu bas najtacnije.Upuceni znaju da su se nalazili ostaci zlatnih jelena udavljeni od vukova...Ali ni to nije bitno koliko dokazana teorija fluktacije brojnosti,bas od biologa i eko....Ako to zelimo OK,ali treba znati sta ocekivati.Jos vise ce se smanjiti uticaj coveka lovca na srnecu divljac,jelena...
I jos jedan problem nastaje,po istom principu se ovo prenosi na ostale predatore....Jednom uspostavljen pravni model ce se preneti i na ostale vrste,pa samo mozemo da nagadjamo sta ce se desavati.Ja licno nebih srljao...Polako,misljenje svih,naravno i lovaca..Cekamo 10,20...godina da zivimo bolje pa moze i to natenane,otkud ovolika zurba za stavljanje vuka u neke pravne okvire.Naravno Zorane nije ovo tebi upuceno,sto ti rece edukacijom lovaca,smanjuje se mogucnost manipulacije sa njima u svim segmentima pa i u ovom.
Tokom redovnog obilaska lovista Homolje, lovocuvar Mihajlo Gajic, naisao na tragove copora od 7 komada vukova, prateci tragove nasao je i ostatke dve srne koje su vukovi zaklali.
Suvodolac upravo to i govorim u predhodnim postovima,ako imavuka on se mora i pokazati na bilo koji način, a normalno najčešće kroz štetu na stoci i divljači....Kod vas definitivno ima Vuka i zovi brate u neku hajku,pa da se družimo malo ...pozdrav
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Kod mene na Rudniku i u mom lovackom udruzenju su od ove godine zabranjene sve hajke...Od letos do danas su nadjene zaklane 36.ovce,sad dal je vuk ili sakal nevazno,znaci da ih ima,a mi na hajke nemozemo..Bilo je natezanja i oko lova na stetocine,sve u svemu bice vesela zima u svakom slucaju...
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.