Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Sniper Hunter
 Pa da nisam ja slučajno devastirao divljač kolega na jugu i opustošio lovišta ,da ne očekuješ da ti ja rešavam probleme u tvom LU..trudim se da razumem pojedince ali stvarno mi je žao ne mogu,,,dižem ruke od svega ,ne valjaš ako pišeš o ovome -piši o onome ,ako tise ne svđaju diskusije lako je, ne čitaj brate ništa lakše od toga ...nemam više ni volje ni snage da se prepirem i da svima ugađam ....a u vezi pravilnika samo da dodam da su se poštovali pravilnici i zakoni i donosili na vreme ,ne bi ni došlo do ovde gde smo sada,da nema na šta metak da se opali,a ti nastavi i lovi kojom hoćes sačmom i sta hoćes ,i onako niko ništa ne poštuje u vaznijim oblastima nego što je lovstvo,i mislim da na forumu svako ima pravo da diskutuje o čemu hoće ,teme na forumu su otvarane od članova foruma ,i na njihove predloge ,niko nikome ne nameće temu da mora diskutovati baš o toj temi ,piši brate koliko te je volja i o čemu hoćeš izvoli tvoj je forum!

Scorpion Hunter
 Bturjane propala je cela zemlja zajedno sa njom,lovstvo i divljac!
Eto malo komentarisemo o sacmi ko, kako ,gde, veruj mi da i kod mene pola njih nece uplatiti sledecu lovnu sezonu jer divljaci nema. Razmisljam dali uopste i dozvolu za pecanje da izvadim za sledecu godinu jer su nam reke upropascene sa unistenim ribljim fondom. sve je zivo propalo ali kada bi se svako od nas ukljucio u akciju da svako naspram svojih mogucnosti popravi koliko sta moze ja mislim da bi bar lov uspeli da podignemo na noge... Evo nas 2000 i nesto sa ovog portala kada bi pocelo da se bori za dobrobit lovstva ja mislim da bi se izborili... Problem je u nama sto sedimo skrstenih ruku i gledamo kako tonemo. To mi nikako nije jasnoConfused

Ipak je lepse pisati o sacmi nego o problemima B)

Sniper Hunter
 Još samo ovo ,pored svih epiteta kojima me častiste drage kolege ,dobih još jedan "strani plaćenik" hvala kolega B) kolegijalnost na nivou Bravo 2,samo vređajte napred izvolite.....

bturjane
 Kolega red je i da te udostojim odgovorom jer ja nisam tebe prozivao i to mi nije bila namera isto tako mi nije bila namera da vredjam ili osudjujem ja sam samo pokusao na malo satiricniji nacin harikiram postojece komentare a to sto ti sam sebe prozivas za devastiranje lovista i nudis se da MI TI RESAVAS PROBLEME U MOM LU NEKA HVALA ja i nekolicina istomisljenika smo ih sami resili kako smo znali i umeli a to sam i na ovom portalu objavio da smo dobili novo svoje LU kako cemo gazdovati i kakvi domacini biti videcemo "a u vezi pravilnika samo da dodam da su se poštovali pravilnici i zakoni i donosili na vreme ,ne bi ni došlo do ovde gde smo sada,da nema na šta metak da se oapli"e vidis tu se slazem "svega ovog ne bi bilo da je Pera otiso pravo u policiju" uostalom na drugoj temi se zalis i jadas da ti je skupa clanarina a ovde dajes kontradiktorne izjave ponavljam neka svako lovi onim cime mu odgovara misleci na tip oruzja i proizvodjaca municije i granulaciju sacme forum i jeste tu da razmenimo iskustva i mislenja ali brate vi temu podigoste na obavezujuci nivo i nepisano pravilo koje je u proceduri usvajanja jos jednom niti sam imao nameru nekog da vredjam prozivam osudjujem ali dajte malo tolerantnosti da svako po svom nahodjenju odluci 
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Scorpion Hunter
 Sniperu Bravo 2
Donosili su se zakoni "neki"najveci problem zakona u srbiji je taj sto se doneseni zakoni nikad ne sprovode. Tako da taj zakon koji se ne provodi mozemo da okacimo macku o rep...
Cela srbija bi mogla bar malo da se ugleda na lov u Vojvodini i da gleda kako se gazduje i kako se radi milina je bilo gledati lov u Indjiji svaka ima cast Bravo 2 ovd po srbiji se samo svadjaju a svadja kucu ne gradi nego rastura Chut

Lala
 Hajde spustite loptu malo.
Evo da šapnem i ja koju: kada su radjeni pravilnici vezani za novi zakon o divljači i lovstvu, ja sam kao pojedinac, pod imenom i prezimenom, poslao jedan mail za ljude u ministarstvu koji su radili pravilnike, i predložio da se u odgovarajući pravilnik ubaci odredba koja sitna divljač se lovi kojom granulacijom sačme. Na žalost, kasno je taj moj predlog stigao do nadležnih, i nije to stiglo da udje u pravilnik, iako je predlog ocenjen kao vrlo dobar.
U zemljama u kojima postoji odredba o krupnoći sačme, predvidjena granulacija se poklapa sa onim što Sniper i još nekoliko kolega pišu, a ne sa onim što piše Bturjane.

Bturjane, molim te da stišaš malo, preterao si, pa si i uvredio Snipera, džarnuo si ga tamo gde nisi smeo. Bilo bi lepo kada bi mu se izvinuo za onu kvalifikaciju koju si izrekao.
I da te malo podučim: ne piše se 'harikiram', nego 'karikiram'.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

huntinggirl1
 pravi lovac zna kojom sačmom se šta lovi, ne treba to pravilnik da rešava, to se uči i polaže na lovačkom ispitu,
mesarima je sve to nebitno, a i pravila ih ne zanimaju,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Podunavac

lovac001 kaže:
sniper imali smo jos jedan sukobmisljenja pre ovoga,zato sam mozda umislio nesto,vidim da gresim i izvinjavam se.hteo sam da kazem samo da mraz ne moze da utice nesto na sacmu od 3mm tj u mom slucaju 2.9mm.bar ja nemam razloga da koristim krupniju za prvu cev,ocigledno sam pogresio u vezi tebe,ja se izvinjavam,oni koji me znaju znaju da sam malo naopak,al nisam los covek to mogu da tvrdim za sebe..Podunavac ima u meni svakakve krvi: slavonske licanske sumadijske,mozda je to i uticalo na temperament..jos jednom se izvinjavam svima koje sam uvredio..ovo je kraj diskusije za mene,necu vise komentarisati nista

Pošto se ova tema zakuvala bez potrebe želim da pohvalim kolegu Lovca 001. Malo se čovek preračunao i zaleteo, ali se zato posle ispravio i izvinio. Pošteno, idemo dalje.Bravo 2 Bar da smo svi ovakvi.
Što se tiče teme ne mogu više da ponavljem jedno te isto. Svako ima svoje mišljenje bilo ono ispravno ili pogrešno. Sobzirom da u Srbiji nije zakonski određena granulacija sačme za određenu divljač, do daljnjeg može svako da puca sa čime hoće. Međutim postoji i lovačka etika i lovački kodeks. Upotreba krupne sačme u lovu na sitnu divljač nikako nije ni po kodeksu a ni etički. I da se razumemo, krupna sačma nije samo PP, nego sva sačma granulacije preko 4 mm. Ko smatra da nisam u pravu, nek pogleda tablice krupnoće sačme svih svetskih proizvođača i videće da se sačma deli na sitnu do 4 mm i krupnu od 4,5 mm pa nadalje.
Tri prsta 2Kolce

lovac001
 Lalo po meni i da su razmotrili mail ili cak i prihvatili predlog i doneli pravilnik o tome koja se sitna divljač lovi kojom granulacijom sačme,ne verujem da bi to nasi lovci postovali pogotovo stariji.iskreno ne verujem da to neko moze da iskontrolise ko moze da gleda sta njih 20 tokom lova imaju u puskama..generacija lovaca koja sada ima 65-75 godina ne lovi zeca sacmom sitnijom od 4mm,a fazana 3,5mmi4mm i to u 90%slucajeva u sumadiji i na jugu..u vojvodini je verovatno drugacije..na primer jutros setih se ove teme i pitam kolegu do mene sta je stavio u pusku..a on meni :ma dve sestice ,mraz je...ali ipak sve ovo ide u nekom lepom pravcu vecina omladine koristi internet a lovacki podmladak posecuje ovaj sajt tako da ce verovatno u buducnosti sve to doci na svoje.. jos jednom pozdrav za Sniper Huntera,ogresio sam se o coveka,samo zato sto su mi prsti brzi od mozga..CryCry

Predator
 Dobro ljudi oko čega se mi zamlaćujemo. Zašto postoji "dvojka", "nula", "dupla nula", "PP"? Srneća divljač se lovi isključivo karabinom, a DS karabinom ili puškom sačmaricom sa jedinačnim zrnom. Neka se zakonom reguliše i koja se municija smije stavljati u promet i već je dio problema riješen.
Pri tome treba uzeti u obzir i divljač na koju se rijeđe ima prilike pucati (npr. šakal, vuk) za koje (neiskusno) smatram da je "četvorka" često nedovoljna.

Sasvim prirodno

DakiNS

Predator kaže:
Dobro ljudi oko čega se mi zamlaćujemo. Zašto postoji "dvojka", "nula", "dupla nula", "PP"? Srneća divljač se lovi isključivo karabinom, a DS karabinom ili puškom sačmaricom sa jedinačnim zrnom. Neka se zakonom reguliše i koja se municija smije stavljati u promet i već je dio problema riješen.
Pri tome treba uzeti u obzir i divljač na koju se rijeđe ima prilike pucati (npr. šakal, vuk) za koje (neiskusno) smatram da je "četvorka" često nedovoljna.

B)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

bturjane
 Predator ZivioRodjoBravo 2
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Scorpion Hunter
 Definitivno se predajem od komentarisanja na ovoj temi... Kalibar 12 sa sacmom 4,5mm Slona moze da ubije Grin sa blize distance a vi pisete da nije dovoljna za Vuka i SakalaFrown

sheytan

Skorpion kaže:
Kalibar 12 sa sacmom 4,5mm Slona moze da ubije Grin sa blize distance a vi pisete da nije dovoljna za Vuka i SakalaFrown

Za Vuka ni peščani kamijon svojevremeno nije bio dovoljan! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Scorpion Hunter

sheytan kaže:

Skorpion kaže:
Kalibar 12 sa sacmom 4,5mm Slona moze da ubije Grin sa blize distance a vi pisete da nije dovoljna za Vuka i SakalaFrown

Za Vuka ni peščani kamijon svojevremeno nije bio dovoljan! Stari

Neznam za VucI.. Znam da su "nekad" u srecno vreme dok su se lovili psi lutalice padale od 6tice lutalice velicine Sarplaninca i na 40-50m tako da ta prica da 6tica ne moze da obori vuka a obara psa veceg od njega malo nije realna jer je vuk isto kao pas......

stojkuki
 Ju ju ... odoh popodne na deciji rodjendan a ono na ovoj temi lom.

Posto se u pojednim postovima vise autora, koji su izazvali prepirku provlaci pozivanje na neke moje reci, koliko vidim, .... moram ....

Prvo malo nacelno:
Moje misljenje nema potrebe da iznosim, jer sam ga izneo dovoljan broj puta, ali moram iskomentarisati par stavaova, ali ... nema ljutis.
Na prvom mestu zakoni bi trebalo da se donose da bi se postovali.
Upravo to je nacelo koje odvaja pamentne, pragmaticne od sirovih naroda. Postovanje zakona. O ovom stavu ne zelim diskusiju jer nema potrebe, a neka tumaci ko kako hoce.
Sa druge strane zakoni i propisi predstavljaju okvir u kome se treba kretati odnosno granicne vrednosti. Pa kada prebacimo to na lovstvo trebalo bni da glasi, a i glasi, npr. DS se lovi sa jedinicnim mecima kalbra 7 mm i/ili iznad 7 mm (nije citat no je parafrazirano). Isto tako bi trebalo da postoji i pravilo od tome da se fazanska divljac ili zec lovi sa sacmenom municijom precnika do 3,5 mm i nemam intenciju da obnavljam diskusiju na tu temu.
Znate, etika je nesto sto je vrlo skakljivo. Nesto sto je meni eticno nekome drugom nije. Upravo zato i postoje pravila.
A zaista smatram preteranim i nepotrebnim pucanje na sitnu divljac predimenzioniranom sacmom. Opet cu da ponovi oko onih ekstrema tipa 4,5 mm. Od 4,5 mm do 5.56 koji je NATO kalibar za olucene cevi, je samo milimetar razlike! Pa jer treba bre da pucamo zercove sa time? Samo se pitam...
Pomenuta pitanja i price oko situacija u lovistima ne bih kommentarisao, jer je off topic, ima gde se prica o tome.
A price o stranim placenicima ... momci, jesmo li porasli malo, ili cemo jos uve tu cuclu u usta da mećemo ... Deplasirano je.

Ovako, izbor municije je stvar licnog afiniteta, iskustva, i mogucnosti. Tu nema diskusije jer se radi u krajnjem slucaju o ukusima.
Moraju ali moraju postojati norme u kojima se svi trebao kretati. TO treba da propisu zakoni i pravilnici, a prvi na terenu koji to treba da sprovode su lovnici i grupovodje. Odatle potice 99% zloupotreba.
Mozemo divaniti o teorijskim stvarima poput uticaja niske temperature na putanju sacmenog punjenja i slicno, ... ali nema potrebe. Sami proizvođači, barem oni ozbiljni, lepo u karakteristikama patrona navode i to da li su za hladno vreme ili ne.
A sada oko pomenute fizike i hemije ...
Nadmorska visina, nema nikakve veze sa krupnocom sacme. U klimatologiji postoji nesto sto se zove temperaturni gradijent koji iznosi 1 stepen na 300m/nm. razlika od par stepeni u smislu temperature ne znaci nista. A pritisak kao sledeci parametar kiji bi mogao da utice na celu pricu ... njegove fluktuacije su toliko male da nije vredno pomena.
Uopste temperatura niska, na celu pricu utice samo time sto se zbog brzeg hladjenja smanjuje brzina i time sracuje putanja sacmenog snopa. Odnosno kada je hladno malo ... podbacuje.
Ukoliko treba elaboracija ovoga nije problem, ali mislim da nije potrebno a ni da ovu temu treba shvatiti na taj nacin. Ovde je vise pitanje oko toga sta je moralno, pozeljno a sve sa ciljem edukacije mladih lovaca koji ne bi trebalo da se vode iskustvom starijih koji su pucali fazana sa 4 do 4,5 mm, sto, slazemo se valjda, nema smisla, osima ako hocete pastetu na licu mesta.
Toliko.
PS Ako sam nekoga prozavao, ili na bilo koji naci povredio, zaista se unapred izvinjavam, jer mi nije bila namera. Cilje svega ovoga je bio opravo ono sto sam naveo i poslednjem pasusu. Edukacija mladih.

lovac001
 Stojkuki pretpostavljam da se ovaj deo ZAKONI BI TREBALO DA SE DONOSE DA BI SE POSTOVALI,odnosi na mene,odmah da ti kazem postujem ih ali ipak radim onako kako mi savest kaze.U komercijali u kojoj se npr lovi i koka i fazan nikad metak na koku nisam opalio.No mnogo njih nema ni moralne ni eticke stavove idu u lov pucaju na sve sto izadje bre,i ko to moze da iskontrolise nasa drzava ne moze da iskontrolise neke osnovne stvari jer ovi na vlasti nemaju volju a mozda ni para,tako da ne verujem da ce bilo ko imati pare da plati nekog ko ce da kontrolise sta lovci nose u dzepovima i stavljaju u puske.a sve dok ne bude stroga kontrola i kazne niko to nece postovati.No kao sto ti rece ovaj forum dodje kao vid edukacije tako da ce verujem mladji lovci postovati lovacki kodeks.

stojkuki
 Ok. Neka bude tako. Ali diskusiju po tom pitanju prebacimo pod temu krivolova ili slicno ...

stojkuki
 Ok. Neka bude tako. Ali diskusiju po tom pitanju prebacimo pod temu krivolova ili slicno ...

lovac001
 Stojkuki to je samo moje misljenje..ja sam od onih prosecnih lovaca..

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,433,395 posete www.srbijalov.com