Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 09:32
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Podunavac kaže:
hamerles kaže: Ista kolicina baruta merica ipo to je  vise nego sto treba samo oko 30g sacme ne dovodi do otvaranja puske i puska ima znatno manji trzaj... To je maksimalna kolicina punjenja i licno testirana. ObiCno punim (kada punim) po mojoj recepturi kalibar 12 nikad preko 30g sacme i uvek za oko  vise baruta nego sto je merica tako sam dobio superioran i energetski jaci metak... Kalibar 16 nikad preko 25g sacme i naravno  vise barutnog punjenja.. Sad svako ima neki svoj recept za svoju upotrebu... Licno ne volim kada punim da punim po preporuci jer to je kao original metak uvek odtupam sa sa barutom sa sacmom nikad. oprez pri punjenju
Nisam sve dobro razumeo pa imam nekoliko pitanja. Ne planiram da koristim ove metode, ali sam znatiželjan. Znači ako staviš 30 grama sačme, možeš slobodno da pojačaš barutno punjenje za  i da se ne desi ništa negativno puški, čak bude manji trzaj?
Drugo, ako napuniš do  više baruta, bez obzira na težinu sačme, nema nikakvih neželjenih posledica? I sad pitanje o određivanju  . Već si odgovorio Sniperu da si na čauri izmerio šublerom  , ali kako sipaš barut u mericu do određene mere ako je oznaka izvana? Podunavac ne preporucujem ti takvo punjenje... Tu sam izneo samo svoja iskustva iz nekadasnjeg davnog exsperimentisanja. A i sada ako nekad napunim neki patron uvek stavljam malo vise baruta ali to je mali procenat. ( ovo pisem za Zlatibor barut nemoj neko da pokusava sa nekim drugim jacim barutom raznece pusku.Sa nasim Zlatiborcem moze da se ehsperimentise u granici dozvoljenog...A za podele na merici u providnoj cauri se vidi spolja koliko ima umnutra. ne preporucujem ovakav primitivan nacin punjenja sa novijim barutuma jer ko nema iskustva sa takvim nacinom moze biti svasta mladi oslanjaj te se samo na vagice i nista drugo. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 09:38
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]sheeke nisam cuo za takav alat za leziste od kapisle najbolje je da ispucanu cauru napunis max 3x i nema problema ili na zadnje planirano punjenje kap super lepka na kapislu, ja sam nekad radio to sa lakom za nokte ali je to pipav posaoi nije to to ,moze da se desi da gasovi probiju pored pa ces zaprljati baskulu na pusci iznutra pa onda skidanje kundaka i ciscenje i pitanje je zvezde na cauri hoce li izdrzati tolika zatvaranja a da ne naprsne po ivicama na kruznom se rub caure toliko stvrdne da se posle ne savija pravilno plastika se ukrtavi i prska a po meni se cak i tanje zidovi caure iznutra koliko sam primetio[/xhide]
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 09:40
|

Lovčina

|
Sniper Hunter kaže:
Podunavac kaže:
hamerles kaže: Ista kolicina baruta merica ipo to je 50% vise nego sto treba samo oko 30g sacme ne dovodi do otvaranja puske i puska ima znatno manji trzaj... To je maksimalna kolicina punjenja i licno testirana. ObiCno punim (kada punim) po mojoj recepturi kalibar 12 nikad preko 30g sacme i uvek za oko 5 % vise baruta nego sto je merica tako sam dobio superioran i energetski jaci metak... Kalibar 16 nikad preko 25g sacme i naravno 5% vise barutnog punjenja.. Sad svako ima neki svoj recept za svoju upotrebu... Licno ne volim kada punim da punim po preporuci jer to je kao original metak uvek odtupam sa sa barutom sa sacmom nikad. oprez pri punjenju
Nisam sve dobro razumeo pa imam nekoliko pitanja. Ne planiram da koristim ove metode, ali sam znatiželjan. Znači ako staviš 30 grama sačme, možeš slobodno da pojačaš barutno punjenje za 50% i da se ne desi ništa negativno puški, čak bude manji trzaj?
Drugo, ako napuniš do 40% više baruta, bez obzira na težinu sačme, nema nikakvih neželjenih posledica? I sad pitanje o određivanju 5%. Već si odgovorio Sniperu da si na čauri izmerio šublerom 5%, ali kako sipaš barut u mericu do određene mere ako je oznaka izvana?
Podunavac ne bih ti preporucio da koristis metode od hamerlesa naleteces jednog dana na svericni sitniji barut pa ce svasta biti i bez 5% u + napravice ti cudo ,90-tih godina kada se je punilo svakojako i sa cim se imalo mome tastu je ostala kutija baruta koju je dobio od jednog italijanskog turiste na poklon i posto smo istrosili zlatiborac dodje red i na tu metalnu kanticu zuto plave boje koja je lepo suskala kada se protrese,otvorimo je mi a unutra nesto mnogo sitno do bola  okrenem kutijicu pise na italijanskom ali sreca da brojeve pisemo na arapskom ako se dobro secam bilo je 1,5g za 32-33g olova sto je za ono vreme bilo "malo" u odnosu za zlatiborac 2,05 ili merica od belota ,pa malo preko, pokazem ja to tastu a on se nasmeja "e sada ce da se resimo grebatora "rece mislio je na jednog kolegu koji je cesto dolazio subotom uvece pred lov kada se u to vreme radio cuveni obred punjenja patrona da se uzajmi malo baruta za 5-6 patrona kako je govorio u "celofan od cigara" tj .plastiku kojom je bila obmotana paklica ja ga odvracah od ideje ali ne vredi i kao po narudzbi eto ti naseg kolege po dozu baruta tast mu dade barut ali ne rece mu da smanji dozu na pola merice posto smo tada punili svi isto ,sutra uvece po zavrsetku lova u lokalnoj kafani culi smo i to da je plamen bio preko metar van cevi a pusku je puskar otvarao jer se kapisle stopile u rupicama za igle kundak pukao a on bio oprljenog lica sreca sto je puska bila nova te se nije otvorila ali je luft bio prilican posle toga tako se moj tast zamalo nije resio zauvek grebatora onda sam shvatio da ne moze da se sve puni na mericu , sreca nasa je bila da sam procitao bar nesto pre upotrebe ,mada je dobro drmao i sa onih pola merice sto smo tast i ja punili ,e zbog toga podunavac bolje ne probaj metodu od kolege hamerlesa, nas kolega iz price je imao srecu mozda sto se onda patrona zatvarala kruzno na starim masinicama neki sa drvenim krimperom rucno pa se koliko toliko smanjio pritisak caura se je lakse otvarala, a smanjeno olovno punjenje moze da podnese malo vecu kolicinu baruta ali kakav je posip to ti ne bih mogao reci i to je sve igra koja moze da bude kobna po punioca Sniper dobio sam ja od jednog drugara kutiju tog Italijanskog baruta sive boje sitan kao sto je nas stari crni lovacni barut. I kada smo sa njim punili municiju u kalibar 12 stajala je merica tog baruta od kalibra 16 tako smo je nekako izbazdarili. To je opasan barut i sanjim nema sale. Do duse mi ga slatko ispucasmo ja i moja lovacka ekipa samo smo se pridrzavali propisane kolicine i hiljadu puta bolji od Zlatiborca...B) |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 09:53
|

Moderator

|
[xhide]tomo vrbas kaže:
Kako doci do LEE masine i imali je gde kod nas ili da je porucim iz Svicarske?
Ako je narucujes iz CH kolega evo ti link
http://www.midwayschweiz.com/apps/ebr...*+9314+***
Uzmi u obzir da sa ovoga sajta ispod 300chf placas +20 chf postarine i ako narucujes pouzecem jos 20 chf u + znaci cena prese + 40 chf da ne bude iznenadjenja[/xhide]
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 09:58
|

Moderator

|
[xhide]Hamerles vidim ja da ces da kupis vagicu do kraja sto bi ti bilo najbolje resenje ....... a onda jednu Lee presu pa da ti pozelim dobrodosao u Klub LEE punioca [/xhide]
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 10:08
|

Moderator

|
[xhide]Zlatibor barut kao barut nije los ako se koristi za punjenje sa predvidjenom gramazom jedini je problem kao sto rekoh neujednacenost po serijama i nedostupnost na nasem trzistu svih vrsta koje se proizvode , uz pravilno odabranu kapislu i odgovarajucu tezinu sacme lepo sagoreva i cev ostaje cista isto kao i posle svakog stranog baruta i normalno odgovarajuca kolicina istog ,u letnjem periodu moze da se puni cak i malo slabije posto su na kutijama zlatibora date max kolicine koje koristimo za zimsko punjenje, tako da leti drmne malo jace ali nije strasno
Moram da dodam vecina stranih baruta koji se koriste za lovacku municiju obicno se koriste i za punjenje pistoljske kao sto su 357 mag cal tako da nisu namenjeni samo za lovacko oruzije
http://www.vihtavuori-lapua.com/n320-...p-199.html
Sa ovim sam imao prilike da punim lovacku municiju i mogu reci da je odlican
http://www.vihtavuori-lapua.com/n350-...p-195.html
A ovaj ostaje da isprobam sa tezim punjenjima od 38-52 g olova[/xhide]
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 10:25
|

Lovčina

|
[xhide]Sniper Hunter kaže:
Hamerles vidim ja da ces da kupis vagicu do kraja  sto bi ti bilo najbolje resenje ....... a onda jednu Lee presu pa da ti pozelim dobrodosao u Klub LEE punioca  Sniper nije isklucena ta mogucnostB) nemam nista protiv LEE opreme tehnologija i tehnika odlaze daleko B) Samo sam iznosio kako se to radilo pre 10 godina i kako covek moze od toga da na*ebe... kupicu je cisto da probam pa posle tesko vama na ovoj temi [/xhide] |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 11:30
|

Moderator

|
[xhide]denisedi kaže:
Sniper koji je tvoi recept za punenje za 12 kalibar,ako mogo da izneses.
Denisedi izvini sto nisam mogao ranije da ti odgovorim kolega ,vidis sta se desava situacija je bila eksplozivna
Ovako stoje stvari ,"recept "ne mogu ovde da napisem iz razloga neujednacenosti baruta tj. raznih serija zlatibora ,onda ostalih komponenti ,kao sto su filcani ili plasticna korpica zatvaranje zvezdasto ili kruzno kad se budes odlucio posalji mi podatke ili postavi ovde sliku uputstva sa kutije baruta i onda cemo naci resenje ali barut moras da izmeris vagicom nista na "mericu pa sta Bog da"![/xhide]
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 15.05.2011. 12:00
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
[xhide]Mislim da je vreme da u edukativne svrhe upotrebimo i vetj gledani materijal nasheg dragog Sniper Huntera:
http://www.youtub...Yg#t=3m17s
Ovde se vidi kako se puni POLOVNA chaura.
Mislim da vredi napomenuti da vetjina zvezdastih chaura ne mora da se pegla na vrhu, a shto kolega Sniper radi negde na oko 3:35 ovog klipa.[/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 15.05.2011. 12:32
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
[xhide]Ovaj klip je josh bolji:
http://www.youtub...8CEr1rPFAU
Lichno, ne koristim drzach donjeg dela metka prilikom pertlovanja na bushilici. Prilikom korishtjenja njega moze, pod pritiskom odozgo, da dodje do krivljenja danceta, tj. ispupchenja na dancetu... Isto tako, iole labava kapisla ima shanse da se potisne napolje.
Kako ja radim? BEZ ikakvog drzacha, tj. drzim metak u ruci, tj. drzim ga na toj radnoj plochi bushilice! Samo svaki drugi, tretji metak namastim na vrhu blagim rastvorom technosti za sudje ili nechim slichnim! [/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 12:50
|

Moderator

|
[xhide]sheytan kaže:
Ovaj klip je josh bolji:
http://www.youtub...8CEr1rPFAU
Lichno, ne koristim drzach donjeg dela metka prilikom pertlovanja na bushilici. Prilikom korishtjenja njega moze, pod pritiskom odozgo, da dodje do krivljenja danceta, tj. ispupchenja na dancetu... Isto tako, iole labava kapisla ima shanse da se potisne napolje.
Kako ja radim? BEZ ikakvog drzacha, tj. drzim metak u ruci, tj. drzim ga na toj radnoj plochi bushilice! Samo svaki drugi, tretji metak namastim na vrhu blagim rastvorom technosti za sudje ili nechim slichnim! 
preporucuje se vazelin a ja balistol[/xhide]
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 12:55
|

Lovčina

|
Dobri klipovi svaka cast Ova masinica za rol pertlovanje nije nista novija od ove moje ovakav tip masinice zna da dosta da naduje kartonsku cauru-plasticnu tezeB) |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 13:15
|

Moderator

|
[xhide]hamerles kaže:
Dobri klipovi svaka cast  Ova masinica za rol pertlovanje nije nista novija od ove moje  ovakav tip masinice zna da dosta da naduje kartonsku cauru-plasticnu tezeB)
Masinica je ista koriscena odavno i sada sluzi od kada sam nabavio stubnu i krimper sluzi samo za privremeno da ne ispadne sacma dok ne stignemo do stubne a jos za cal 16 da nabavimo krimper i sve je ok , duva cauru kod tebe zato sto nemas osecaj iz ruke za pritisak ali ne brini posle nekoliko hiljadarki napunjenih metaka osecaj dodje sam [/xhide]
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 15.05.2011. 13:19
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Znači, ako dobro razumem, pritisak na stubnoj bušilici kod pertlovanja patrona odredjuješ onako po osećaju? Nešto kontam, ako prejako zapertluješ patronu, da li se onda dobije nešto brži metak, ili grešim?
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 13:28
|

Moderator

|
[xhide]Lala kaže:
Znači, ako dobro razumem, pritisak na stubnoj bušilici kod pertlovanja patrona odredjuješ onako po osećaju? Nešto kontam, ako prejako zapertluješ patronu, da li se onda dobije nešto brži metak, ili grešim?
Lalo stubna ima granicnik(sluzi za dubinu rupe) i podesis visinu i pritisak na cauri bude isti neujednaceno je na rucnoj staroj masinici i duva kartonske caure za plasticne da bi je naduvao polomices rucku na masini a jacim pertlovanjem dobijas malo jaci pritisak i trzaj za brzinu ne menja se drasticno a sheekee?[/xhide]
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 13:29
|

Lovčina

|
Sniper Hunter kaže:
hamerles kaže:
Dobri klipovi svaka cast  Ova masinica za rol pertlovanje nije nista novija od ove moje  ovakav tip masinice zna da dosta da naduje kartonsku cauru-plasticnu tezeB)
Masinica je ista koriscena odavno i sada sluzi od kada sam nabavio stubnu i krimper sluzi samo za privremeno da ne ispadne sacma dok ne stignemo do stubne a jos za cal 16 da nabavimo krimper i sve je ok , duva cauru kod tebe zato sto nemas osecaj iz ruke za pritisak ali ne brini posle nekoliko hiljadarki napunjenih metaka osecaj dodje sam  evo slike od mojih masinica: levo od crte kalibar 12, desno kalibar 16... Sniper imamo iste masinice za kalibar 16 B) |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 13:38
|

Moderator

|
[xhide]Slikaj merice da vidimo tvoj sistem[/xhide]
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 13:39
|

Lovčina

|
Slikaj merice da vidimo tvoj sistem njih cu kasnije postaviti samo da ih uslikam nemam ih slikane u kompu... Cim slikam postavljam.[/xhide] |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 13:43
|

Moderator

|
[xhide]Nemoj sad da pravis nove ne vazi se samo za slikanje [/xhide]
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 13:46
|

Lovčina

|
Nemoj sad da pravis nove ne vazi se samo za slikanje   Necu bilo bi glupo da sad menjam merice a vec sam pisao sa cim punimB)[/xhide] |
|
|