|
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
|
| sheytan |
Objavljen 15.05.2011. 14:01
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
[xhide]Sniper Hunter kaže:
jacim pertlovanjem dobijas malo jaci pritisak i trzaj za brzinu ne menja se drasticno a sheekee?
Paa, sudeci po "Krushikovim" struchnjacima, razlike u pritiscima su OGROMNE! Npr., na sajtu su napisali da je experimentalno utvrdjeno da razlika u dubini pertlovanja(mislim da je bilo zvezdasto u pitanju) od 1mm dovodi do povetjanja pritiska za - preko 100bar! 
TEORETSKI, ako je bio cilj napraviti takvu razliq, to se moze, ali kada prichamo u standardnim barutima, standardnim tezinama sachme i sl., tvrdim da apsolutno nije istina!
E, sad, brzina... Trebalo bi i da se brzina povetjava, mada sve zavisi od vishe faktora... + ne bi bilo loshO imati hronograf...
Moja neka teorija je: Upertlovati MINIMALNO duboko da bi SAV BARUT SAGOREO, a da je josh uvek dovoljno jako upertlovano da se metak ne moze otvoriti. [/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 14:08
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Sniper Hunter kaže:
Slikaj merice da vidimo tvoj sistem evo merice: nisam nesto bas lepo uslikao ove su za kalibar 12. prva je barutna ove ostale tri su za sacmu 28g,30g i 35g... Inace sacmu uvek punim (kada punim jer ne punim odavno) sa ovom od 28g ne volim teska sacmena punjenja. tako da mi je ta merka sa ovom barutnom idealna bar, bar se meni pokazala... Jeste primitivno ali tako se to radilo: |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 14:29
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]hamerles kaže:
Podunavac kaže:
hamerles kaže: Ista kolicina baruta merica ipo to je 50% vise nego sto treba samo oko 30g sacme ne dovodi do otvaranja puske i puska ima znatno manji trzaj... To je maksimalna kolicina punjenja i licno testirana. ObiCno punim (kada punim) po mojoj recepturi kalibar 12 nikad preko 30g sacme i uvek za oko 5 % vise baruta nego sto je merica tako sam dobio superioran i energetski jaci metak... Kalibar 16 nikad preko 25g sacme i naravno 5% vise barutnog punjenja.. Sad svako ima neki svoj recept za svoju upotrebu... Licno ne volim kada punim da punim po preporuci jer to je kao original metak uvek odtupam sa sa barutom sa sacmom nikad. oprez pri punjenju
Nisam sve dobro razumeo pa imam nekoliko pitanja. Ne planiram da koristim ove metode, ali sam znatiželjan. Znači ako staviš 30 grama sačme, možeš slobodno da pojačaš barutno punjenje za 50% i da se ne desi ništa negativno puški, čak bude manji trzaj?
Drugo, ako napuniš do 40% više baruta, bez obzira na težinu sačme, nema nikakvih neželjenih posledica? I sad pitanje o određivanju 5%. Već si odgovorio Sniperu da si na čauri izmerio šublerom 5%, ali kako sipaš barut u mericu do određene mere ako je oznaka izvana? Podunavac ne preporucujem ti takvo punjenje... Tu sam izneo samo svoja iskustva iz nekadasnjeg davnog exsperimentisanja. A i sada ako nekad napunim neki patron uvek stavljam malo vise baruta ali to je mali procenat. ( ovo pisem za Zlatibor barut nemoj neko da pokusava sa nekim drugim jacim barutom raznece pusku.Sa nasim Zlatiborcem moze da se ehsperimentise u granici dozvoljenog. ..A za podele na merici u providnoj cauri se vidi spolja koliko ima umnutra. ne preporucujem ovakav primitivan nacin punjenja sa novijim barutuma jer ko nema iskustva sa takvim nacinom moze biti svasta mladi oslanjaj te se samo na vagice i nista drugo.
A gde ti je ova providna sto se vidi iznutra ta me interesuje ( vidi zadebljano)[/xhide]
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 14:39
|

Lovčina

|
[xhide]Sniper Hunter kaže:
hamerles kaže:
Podunavac kaže:
hamerles kaže: Ista kolicina baruta merica ipo to je 50% vise nego sto treba samo oko 30g sacme ne dovodi do otvaranja puske i puska ima znatno manji trzaj... To je maksimalna kolicina punjenja i licno testirana. ObiCno punim (kada punim) po mojoj recepturi kalibar 12 nikad preko 30g sacme i uvek za oko 5 % vise baruta nego sto je merica tako sam dobio superioran i energetski jaci metak... Kalibar 16 nikad preko 25g sacme i naravno 5% vise barutnog punjenja.. Sad svako ima neki svoj recept za svoju upotrebu... Licno ne volim kada punim da punim po preporuci jer to je kao original metak uvek odtupam sa sa barutom sa sacmom nikad. oprez pri punjenju
Nisam sve dobro razumeo pa imam nekoliko pitanja. Ne planiram da koristim ove metode, ali sam znatiželjan. Znači ako staviš 30 grama sačme, možeš slobodno da pojačaš barutno punjenje za 50% i da se ne desi ništa negativno puški, čak bude manji trzaj?
Drugo, ako napuniš do 40% više baruta, bez obzira na težinu sačme, nema nikakvih neželjenih posledica? I sad pitanje o određivanju 5%. Već si odgovorio Sniperu da si na čauri izmerio šublerom 5%, ali kako sipaš barut u mericu do određene mere ako je oznaka izvana? Podunavac ne preporucujem ti takvo punjenje... Tu sam izneo samo svoja iskustva iz nekadasnjeg davnog exsperimentisanja. A i sada ako nekad napunim neki patron uvek stavljam malo vise baruta ali to je mali procenat. ( ovo pisem za Zlatibor barut nemoj neko da pokusava sa nekim drugim jacim barutom raznece pusku.Sa nasim Zlatiborcem moze da se ehsperimentise u granici dozvoljenog. ..A za podele na merici u providnoj cauri se vidi spolja koliko ima umnutra. ne preporucujem ovakav primitivan nacin punjenja sa novijim barutuma jer ko nema iskustva sa takvim nacinom moze biti svasta mladi oslanjaj te se samo na vagice i nista drugo.
A gde ti je ova providna sto se vidi iznutra ta me interesuje ( vidi zadebljano) Ta mi je za kalibar 16. i nju cu da uslikam kod brata mi je prenutnoB)[/xhide] |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 15:10
|

Moderator

|
[xhide]sheytan kaže:
Sniper Hunter kaže:
jacim pertlovanjem dobijas malo jaci pritisak i trzaj za brzinu ne menja se drasticno a sheekee?
Paa, sudeci po "Krushikovim" struchnjacima, razlike u pritiscima su OGROMNE!  Npr., na sajtu su napisali da je experimentalno utvrdjeno da razlika u dubini pertlovanja(mislim da je bilo zvezdasto u pitanju) od 1mm dovodi do povetjanja pritiska za - preko 100bar! 
TEORETSKI, ako je bio cilj napraviti takvu razliq, to se moze, ali kada prichamo u standardnim barutima, standardnim tezinama sachme i sl., tvrdim da apsolutno nije istina!
E, sad, brzina... Trebalo bi i da se brzina povetjava, mada sve zavisi od vishe faktora... + ne bi bilo loshO imati hronograf...
Moja neka teorija je: Upertlovati MINIMALNO duboko da bi SAV BARUT SAGOREO, a da je josh uvek dovoljno jako upertlovano da se metak ne moze otvoriti. 
Pa to se postize na na LEE presi i krimpovanjem na stubnoj busilici taman odgovarajuca dubina na zvezdi taman povecas pritisak ako imas za nijansu lakse punjenje da sagori lepo bez tragova ali uprkos tome ja sa mojom serijom baruta za 34-36g ne mogu ici ispod 28g nikako vec na 30 se primeti razlika u sagorevanju ali radi jos dobro a na 28 ima dosta polusagorelih ostataka i pertlovao sam dubooooko zvezdu , ne pomaze i zato pada krusik teorija u vodu , za laksa punjenja da se razumemo , e sada kada bi sa povecanom kolicinom baruta povecao gramazu olova i sve to zakrimpovao na mrtvo do daske da se amortizer na casici spljosti do kraja e onda bi doslo sigurno do preko 100 bara povecanja pritiska[/xhide]
|
| |
|
|
| kelt |
Objavljen 15.05.2011. 19:34
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
da li kod punjenja sa lee presom treba uvek zapertlavati i kruzno ili vi to onako da bolje gruva
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 15.05.2011. 19:45
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Sniper i Hamerles, nemam uopšte nameru da probam tako nešto (pojačavanje barutnog punjenja), nego pitam čisto iz znatiželje. Jako dobro znam koliko je opasno odokativno i preterano punjenje, ne sekirajte se.
Imam još nekoliko pitanja za Hamerlesa. Kod punjenja mericom ipo da li si primetio kakve promene na puški, i dali je dobila lufta od upotrebe takve municije? Koju pušku koristiš u kalibru 12, a koju u kalibru 16 i na koliko su fabrički tormentirane?
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 20:02
|

Moderator

|
[xhide]kelt kaže:
da li kod punjenja sa lee presom treba uvek zapertlavati i kruzno ili vi to onako da bolje gruva 
To se radi zbog ojacanja zvezde pogotovu ako je malo jaci amortizer na korpici da sve bude bolje napakovano u metku i da se postigne ujednacenost po visini i bolje zatvaranje zvezde pogotovu ako ti je malo vece olovno punjenje ,sabijes malo sve u metku a ima i neznatne uticaje na "gruvanje" sto ti kazes[/xhide]
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 15.05.2011. 21:17
|

Lovčina

|
[xhide]^ tj., da uprostimo:
1. sigurnije zatvaranje(da se ne moze metak otvoriti)
2. potpunije sagorevanje zbog vetjeg otpora otvaranja.
[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| kelt |
Objavljen 15.05.2011. 21:53
|

Lovčina

|
Kad se imaju providne caure kroz njih se moze i videti koliko je sabijen amortizer, ali kako kad su neprovidne( dali bi onda moglo da se nozem jedna probna isece na sredini da se vidi,pa da se prepakuje) i interesuje me koliko treba da ostane slobodnog prostora od sacme do kraja caure da bi moglo lepo da se zatvori u zvezduB)
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 15.05.2011. 22:10
|

Moderator

|
[xhide]kelt kaže:
Kad se imaju providne caure kroz njih se moze i videti koliko je sabijen amortizer, ali kako kad su neprovidne( dali bi onda moglo da se nozem jedna probna isece na sredini da se vidi,pa da se prepakuje)  i interesuje me koliko treba da ostane slobodnog prostora od sacme do kraja caure da bi moglo lepo da se zatvori u zvezduB)
Treba da ostane oko 11-12 mm slobodnog prostora a ako je zvezda malo ispupcenija prilikom izlaska iz prese onda imas malo vise sacme a ako je malo dublja onda imas malo manje ali neka te to ne brine kada se propusti kroz stubnu i krimper nece da se otvori

treca s leva na desno je od 28 g udubljenija je zvezda i primetno deblja ivica znaci utisnutija je vise a prve dve su normalno punjene 34g ispravka prva sleva je 36 g a druga 34g[/xhide]
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 15.05.2011. 22:29
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
Sniper i Hamerles, nemam uopšte nameru da probam tako nešto (pojačavanje barutnog punjenja), nego pitam čisto iz znatiželje. Jako dobro znam koliko je opasno odokativno i preterano punjenje, ne sekirajte se. 
Imam još nekoliko pitanja za Hamerlesa. Kod punjenja mericom ipo da li si primetio kakve promene na puški, i dali je dobila lufta od upotrebe takve municije? Koju pušku koristiš u kalibru 12, a koju u kalibru 16 i na koliko su fabrički tormentirane? Za kalibar 12 sa tom mericom ipo (ali ljudi ne punim ja tako municiju ves sam to jednom samo probao) Puska je tada bila Suhl polozara cal12.. A u 16tici TOZ63. Isto to probao sam i sa Zastavinom polozarom da vidim dali moze da izdrzi i izdrzala je Sulh mi se otvorio skroz a ona samo delimicno. A sto se tice cal16 isto to sam posle probao i iz IZ-18 koja to punjenje bukvalno nije ni osetila. Posle tog testa sve ostalo sam punio sa vrlo malo dodatka baruta a sa smanjenim sacmenim punjenjem i tako imao super rezultate. E sad od kako sam dosao iz vojske vec 6 godina ne punim vise patrone nekako mi je postalo nezanimljivo.od tada pucam samo original municiju i ne exsperimentisem jer nema potrebe za tim. Ali ovaj Sniper me zarazi nacisto sad cu da kupim LEE masineriju i da punim B)
I vagicu obavezno
SH |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 15.05.2011. 23:07
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Interesantna stvar. Suhl ima jaču bravu i od TOZ-a i od Zastave,a pritisci u kalibru 16 su veći nego u kalibru12. Na koliko ti je tormentirana ta jednocevka?
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 16.05.2011. 08:42
|

Lovčina

|
E to stvarno neznam, stara je to puska. Jednocevka ima najacu bravu. Ove sto su KIP LAUF nose kalibre i do 9,3x74R tako da kalibar 16 koji ona nosi ne oseca... suhl ima jako bravljenje ali neznam sta se ovoj dogodilo. koliko sam upoznat u bravljenja toz63 ima jedno od najacih bravljenja... Ali nema veze |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 16.05.2011. 11:59
|

Lovčina

|
kelt kaže:
Kad se imaju providne caure kroz njih se moze i videti koliko je sabijen amortizer, ali kako kad su neprovidne( dali bi onda moglo da se nozem jedna probna isece na sredini da se vidi,pa da se prepakuje)
Većina PVC čaura se provide, makar morali da ih okrenemo ka svetlu! Mislim da se samo baš crne ne provide...
Drugo, nije baš previše bitno koliko je sabijen amortizer. Bitno je da dobijemo ujednačenu seriju. Amortizer u "opuštenom" položaju, sa adekvatnom količinom sačme, treba da omogući 11-13mm slobodnog prostora za zatvaranje(ako imamo toliko prostora za zatvaranje, normalnim, umerenim pertlovanjem definitivno nećemo mnogo sabiti amortizer! A svaki metak može da se dopertluje još, sve dok mu to sadržaj metka, a pre svega amortizer, to dozvoljava). Druga je priča koliko sačme koja merica sadrži, i da li moramo da pravimo dodatne merice na strugu... Oćemo malo o tome, šta kažete, drugari?
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 16.05.2011. 12:19
|

Moderator

|
[xhide]Moze SHeeke samo nastavi ja jos nisam nista pravio na strugu obradio sam postojece merice (za barut ) za sacmu nisam dirao jer se uklapam sa sitnijom npr merica za 3,5mm od 32g kada sipas sitniju ide na 34 g itd da ne ponavljam tvoj post ,dokupio sam i rezervni set merica a posto imam 2-e prese sada imam merica na pretek za obradu 3 kompleta i uskladio sam ih sa dve serije baruta koje koristim i koristicu ih jos duuuugo ali bih voleo da vidim (u slici) i reci kako moze da se resi na strugu i kako si ti resio znaci sliiiiiikkkeeeeB)[/xhide]
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 16.05.2011. 12:34
|

Lovčina

|
[xhide]OK, ali za slike ćeš da izvineš! Tj., još uvek sam u solidnoj gužvi, a nema šta da se slika - u pitanju je najobičnija neka industrijska plastika, što ima da se qpi u šipkama, i napravi se od nje čaura, spolja prečnika kao i merice, a iznutra - prečnik po želji! 
Za barut ni ja nisam pravio, jerbo nema potrebe, tj. smatram da su ovi razmaci od cca. 0.07g sasvim dovoljni za naše potrebe! 
edit: Za barut, načelno, može biti potrebe ili za proširivanjem neke manje merice, ili da se uradi neka nova. Znači, možda će vam zatrebati neka velika, ako imate čaure s uloškom, a hoćete da pertlujete kružno(svaka od ove dve stvari zahteva malo više baruta), ili je sa Ževelo kapislom, itd...[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| micko79 |
Objavljen 16.05.2011. 18:55
|

Mlađi član

Upisa: 38
Pristupio: 26.04.2011. 09:56
|
pozdrav kolege,planiram da probam samostalno punjenje patrona pa me interesuje koja kapisla naj više odgovara za Lučanski barut? |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 16.05.2011. 19:15
|

Moderator

|
[xhide]micko79 kaže:
pozdrav kolege,planiram da probam samostalno punjenje patrona pa me interesuje koja kapisla naj više odgovara za Lučanski barut?
Koju tezinu olovnog punjenja planiras da punis kolega jer izbor kapisle zavisi i od tezine punjenja ako punis od 28-36g mislim na gramaze u tom rasponu uzmi jace kapisle kao sto su fiocchi616, cheddite cx2ooo,martignoni U.688 ili whinchester209
za punjenja preko toga naravno uz odgovarajuci barut koga cisto sumnjam da ces naci ,za teza punjenja idu slabije kao fiocchi 615,cheddite cx1000,ili martignoni u.686
Oprezno!!! ne puni teza punjenja sa barutom za laksa punjenja kojim punis po specifikaciji na kutiji i postuj kolicine baruta date na kutiji baruta i tezine olovnog punjenja to su maksimalna punjenja za tu vrstu baruta !
Moja preporuka bi ti bila idi na fiocchi jer su po meni najpouzdanije bar se meni tako pokazale[/xhide]
|
| |
|
|
| kelt |
Objavljen 16.05.2011. 19:31
|

Lovčina

|
znaci ovo ide u zasluzenu penziju ,ali najpre da stigne LEE LOAD-ALL2