Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
Sniper Hunter
 [xhide]Nemoj olako da je penzionises trebace ti bar merica to su dobre merice stelujuce ako ces da punis jedinacna zrna ,kugle precizno merica ce ti trebati da sipas barut u posudu na vagiciGrin[/xhide]

micko79
 Zainteresovah se za tematiku pa od starih lovaca iz komsiluka dobih na poklon mesinganu mericu,mašinu za izbijanje i nabijanje kapisli i neotvorenu kutiju Lučanskog bezdimnog baruta iz 1986 broj serije:86200 , gde na kutiji lepo piše na koliko sačme ide koliko baruta (12/70 34-36 g.olova =1.95-2.00 grama baruta).Ovo punjenje je namenjeno za kapisle Ževelo i ne upotrebljavati kapisle 5.45 i6.45 koje su za dimne barute.KOJU SADA KAPISLU DA STAVIM KADA ZNAMO DA NAM JE TRŽIŠTE KOMPONENTI JAKO LOŠE ? Nedostaje mi mašinica za pertlovanje i precizna vagica ...

sheytan
 [xhide]OK, idemo lechka o mericama za presu! ika

Kao shto sam pomenuo, za barut ima gomila merica, i verujem da tje biti dovoljne za sve vashe potrebe, chak neke netjete nikada motji iskoristiti, jer su napravljene za neke "zeshtje" barute, tj. jako su male. Izmedju onih koje su najcheshtje u upotrebi razlike su(izmedju dve "susedne") oko 0.06-0.08g, shto smatram sasvim zadovoljavajutjom "gustinom" raspolozivih merica. Zbog svega ovog ne bih se puno zadrzavao na ovim mericama.

Merice za sachmu su druga pricha.
E, sad, evo jedne bitne uvodne priche:

U neq standardnu chauru 12/70, kao shto je Cheditte i njemu slichne, zvezdasto pertlovane, moze da stane: baruta MERICA(sada pricham zapreminski, chisto ilustracije radi) 180, standardni chep sa chashicom(pominjao sam vetj, ja koristim od firme CUCA iz Kg) i jedno 33-34g sachme 3.5mm ili 34-35g 3mm(shto vam omogutjuje merica 1 1/4). E, sad, ako zelite toliko sachme, ili priblizno toliko, ako je barut takav da morate staviti VETJU kolichinu nego shto staje u mericu 180, ondaK tjete imati problem - zvezda the se otvarati! Mozda ne bash svaka, ali vetjina hotje! Da se ovo ne bi dogadjalo(ima leka i tome, ako ste bash reshili tako da radite, ali shto komplikovati sebi zivot), potrebno je na stroogoo napraviti "medjumerice" za sachmu. Nikakva filozofija - nabaviti shipq od osrednje plastike, spoljni prechnik uraditi isto kao i na mericama, i napraviti unutrashnji po nekoj svojoj logici...
Inache, na trzishtu mislim da se moze natji i chep sa chashicom sa kojim mozete napraviti jako lep metkitj od 28g(to je trap chep za 28g). Chashica mu je dosta "kruta", tj. kasno se otvara, ali se moze zasetji nozem i napraviti normalna "lovachka chashica" za oko 28g sachme.
Ima i trap chepova da se nabave, s kojima mozete napraviti mechitje sa oko 28g sachme, ako im otkinete chashicu, shto opet ima svoju logiq... Odobravam

SHTA GOD NIJE JASNO U IZLAGANJIMA, MOLIM VAS, PITAJTE, BOLJE ODMAH DA ISPRAVIMO, POJASNIMO I SL.! iveli 3[/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

sheytan
 [xhide]Kolega Micko, molim te da se predstavish u temi http://www.srbija...read_id=19 .

Drugo, pazljivo prochitaj nekolike poslednje strane, od kada je krenula "SniperHunterova i Sheytanova vechernja chkola punjenja mechitja" Grin, gde tjesh naitji i na tvrdnju da su ta uputstva na qtijama "Zlatibora" decenijama bila IMBECILNA...

Kad prochitash to, stojimo ti na raspolaganju za dalja pitanja! ZivioRodjo

+ ne biH bilo loshO da nam fotnesh tu opremu kojom raspolazesh, da se bolje razbiramo... A vagu nije neophodno da imash, ako imash zlatara u blizini, voljnog da ga povremeno izmaltretirash na par min.! Stari[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]Sheytan micko79 se predstavio u profilu posle mog upozorenja sad je ok mozemo da nastavimo diskusiju ubaci ga u dnevnik za I-a odelenjeGrin[/xhide]

sheytan
 [xhide]Izvinjavam se, kolega Micko! Cvee

Sniper, nisam znao da može samo u profilu! Možda čak i da se zaključa ona tema, a?

Ajmo s pitanjima, vezano ili nevezano za presu! Odobravam[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

hamerles

micko79 kaže:
Zainteresovah se za tematiku pa od starih lovaca iz komsiluka dobih na poklon mesinganu mericu,mašinu za izbijanje i nabijanje kapisli i neotvorenu kutiju Lučanskog bezdimnog baruta iz 1986 broj serije:86200 , gde na kutiji lepo piše na koliko sačme ide koliko baruta (12/70 34-36 g.olova =1.95-2.00 grama baruta).Ovo punjenje je namenjeno za kapisle Ževelo i ne upotrebljavati kapisle 5.45 i6.45 koje su za dimne barute.KOJU SADA KAPISLU DA STAVIM KADA ZNAMO DA NAM JE TRŽIŠTE KOMPONENTI JAKO LOŠE ? Nedostaje mi mašinica za pertlovanje i precizna vagica ...
Micko dimni barut to je Crni Lovacki barut njega vise nemas odavno u prodaji mozda 30godina pa te kapisle sto si nabrojao vec odavno ne postoje. A za taj Zlatiborac mozes da koristis kapisle Winchester,Chedite i Fioochi bez problema cak su bolje i ptakticnije nego Zevelo... B)

Hunter forever
 Ja sam predskolsko. Grin
marka Engleski poenter marka

sheytan
 [xhide]^ Grin

A Hamerlesa ću da oborim, bez obzira što je muško! Smeko[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

hamerles
 Dali nesto nisam bio u pravu u vezi kapisli?Angry nemo se obaramo Grin

sheytan
 [xhide]Ne za kapisle, nego za mericu i po i sl. lekcije neupućenima! Grin
A o onom nipodaštavanju moje teze o 8 tipova čaura(uključujući dve vrste zatvaranja) - da ne govorimo...

Znači, ako se ne smiriš, obaram te, pa šta ti Bog da! Smeko

iveli 3[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

hamerles
 Ovo vazi za decacici nemo da mecate po merku ipo barut jer ce puska da vi vrisne ako ne vrisne to je kao da pucate ULTRA MEGA GIGA EXSTRA SUPER MAGNUM koji moze da ve samoubije nedaj boze. To je cika Hamerles testirao sa neki pijani lovci i nikako nemojte to da raditeStari Salim se naravno u punjenju nema zezanje i zato ako hocete da punite slusajte sta vam govore Sniper i kolega DjavoB) A ja da nebih ponavljao razred moram da se neko vreme iskljucim sas ovu temuBye

micko79
 Svečano obećavam da ću postaviti fotografiju !

kelt

hamerles kaže:
Ovo vazi za decacici nemo da mecate po merku ipo barut jer ce puska da vi vrisne ako ne vrisne to je kao da pucate ULTRA MEGA GIGA EXSTRA SUPER MAGNUM koji moze da ve samoubije nedaj boze. To je cika Hamerles testirao sa neki pijani lovci i nikako nemojte to da raditeStari Salim se naravno u punjenju nema zezanje i zato ako hocete da punite slusajte sta vam govore Sniper i kolega DjavoB) A ja da nebih ponavljao razred moram da se neko vreme iskljucim sas ovu temuBye
pa i decacici znadu da se ne igra sa barutom tako da ove tvoje upise i nismo ozbiljno shvatili, ali svakako hvala hamerles, kad budem hteo da se resim nekoga samo mu poklonim metak po tvom receptuROFLROFLROFL
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Sniper Hunter
 [xhide]Kelt dobra ideja ne treba ni da ga pozoves u lov kao ranije samo mu poklonis municiju po namerovom receptuROFLROFL
Nego nema nam kolege SHEEke-ja da nastavimo skolicu

SHEEEEEKEEEEE! pisemo ti neopravdaniROFL[/xhide]

sheytan
 Tu sam, bata-Sniper, samo su djaci prilichno pasivni - nema pitanja, sve je izgleda savrsheno jasno i sl... Jaooo Tako da ne znam shta bismo dalje i ima li svrhe... Zbunjen

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]

sheytan kaže:
Tu sam, bata-Sniper, samo su djaci prilichno pasivni - nema pitanja, sve je izgleda savrsheno jasno i sl... Jaooo Tako da ne znam shta bismo dalje i ima li svrhe... Zbunjen

Ima svrhe nastavi samo gde si stao nije lose da i ti i ja obnovimo gradivo a ckolica se chita i van ove drzave proverenoGrin moglo bi nesto o odnosu kapisla-barut ,a sta kazes?[/xhide]

sheytan
 [xhide]Shto da ne! Mada sam tu prilichno tanak, kao i nashe trzishte... Grin
Barut ima JEDAN(imenom, a vrag zna koliko varijacija je bilo), a kapisla je bilo (relativno) svakojakih, u zavisnosti koje uvezu/proshvercuju i sl...
O neophodnosti postojanja vishe baruta na trzishtu verujem da tje vetjini kolega lepo ilustrovati prve dve tabele ovdi:

http://www.mbname...wders.html

Znachi, praktichno za svaq gramazu sachme prava stvar je imati poseban barut! Stari Ali, NEEMAAA... I netje ni biti skoro...
S druge strane, taj shto je u prodaji, neki iz NC04 grupe, odradjivatje vrlo pristojno posao SA STANDARDNIM RASPONOM TEZINA OLOVA. Npr., od 30 do 36g(12/70), ili 26-32g(16/70).

Jedna od osnovnih stvari iz barutologije: manji projektil - BRZhI BARUT, vetji(tezi) projektil - SPORIJI BARUT!!! (ovo je tako i KRAJ, nemam dovoljno znanja da vam to razlazem, ako neko zna, bio bih zahvalan da se prikljuchi!)

Fiocchi, konkretno, ima tri kapisle Winchester tipa - 614, 615, 616(poredjane po jachini). Najslabija je idealna za magnum metke(velika masa olova i spor barut), a najjacha je dobra za svashta neshto, ali bez preterivanja sa gramazom. Sa 615 je, verovatno, najshiri mogutji dijapazon primene... Slichna je pricha i sa Cheditte kapislama, samo su drugachije oznake - CX50, 1000 i 2000. (CX 50 kazu da je dobra za MALE kalibre - 32, 36 i 36mangup...). Inache, navodi se po netu da su za manje i srednje kalibre pogodnije SLABIJE kapisle(znachi, nikako ne najjache, kao shto su CX2000 i Fiocchi 616!)

Sniper, bujrum, dopunjavaj & pomagaj, a bogami i ispravljaj! iveli 3[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]Dodao bih kao ispravku po mom misljenju i iskustvu da je ipak za cal 12, 616 najprimenljivija jer u rasponu gramaze od 24-36g(najcesca lovna punjenja) svi koriste mislim tu jacinu ne samo fiocchi nego i druge marke cx2000 itd
http://www.gualandi.it/TabCariche/POL...AMENTO.htm
(kliknite na donji red na JK i izacice tablice )

a posle nje 615
tablice su za JK bofors barute sto koristi Vusir u tornadu i ostale barute koje koriste u Italiji ,a za manje i srednje cal to se slazem sa tobom [/xhide]

Podunavac
 Nemam neko konkretno pitanje, ali moram obadvojicu da vas pohvalim. Svaka čast profesori.Bravo 2 Stvarno opširno, razumljivo i precizno. Samo nastavite.B)
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,636,516 posete www.srbijalov.com