|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| Podunavac |
Objavljen 10.10.2012. 21:38
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
lemi024 kaže:
Podunavac kaže:
lemi024 kaže:
Hvala kolega Podunavac. Vec si na nekim ranijim postovima objasnio kako si ti svoju iž-ovku razradio i ja sam je vec jedno 30-40 puta otvorio i zatvorio i sad vec lakse ide. Ne znam samo kako razraditi onaj selektivni obarac jer ni on ne ide bas glatko. Inace planiram ovih dana da odem do capriola da vidim šta imaju u ponudi od municije pa cu se posavjetovati sa vama šta da kupim.
Na obaraču ne treba da bude previše meko okidanje iz bezbednosnih razloga. Meko okidanje imaju sportske puške, a terenske malo tvrđe. Osim karabina sa šteherom (ubrznicom). Inače za doradu sile okidanja mora da se ide kod majstora, ako nije fabrički predviđeno štelovanje, što kod sačmarica nije slučaj.
Što se tiče municije to jeste stvar navike. Premda je ipak lakše loviti sa bržom municijom i onom koja ima kvalitetnije komponente pa samim tim i posip i efekat. Znači izbor se svodi na financijske mogućnosti. 
<Kolega nisi me razumjeo. U pitanju je puska sa jednim selektivnim obaracem i kada hocu da prebacim da mi prvo puca gornja cijev to mi malo tesko ide.
Inace danas sam uzeo B&P MB Light 30g. 2 i 5 i to planiram da koristim za pocetak sezone a kasnije cu da uzmem nesto malo jace. Zanima da li je neko koristio ovaj metak i kako idu uopste te oznake jer ja pojma nemam sta mi je tu 3mm ili nasa 10 a sta 3,5 ili nasa 8.
Znači tebi teško ide selektor a ne obarač. Dali imaš selektor na kočnici ili menjaš redosled opaljenja na samom obaraču? Lako moguće da je selektor namerno u fabrici podešen da malo teže ide, da se nebi desilo slučajno prebacivanje selektora prilikom manipulacije i kretanja. A možda je to samo subjektivan osećaj. Ako imaš pufer patrone veoma je lako proveriti kako radi selektor. Staviš pufer patrone u cev i različitim silama pomeraš selektor. Svaki put kad prelomiš pušku vidiš iz koje cevi je ejektor izbacio patronu. Pa ćeš tačno znati koja ti je sila potrebna za prebacivanje selektora.

|
| |
|
|
| Kile_ |
Objavljen 16.10.2012. 20:58
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
u lov na fazane idem tek 28.10 kada je otvaranje kod mene u drustvu ali ko ce to docekati a volim da pripremam patrone za lov pa sam veceras to uradio 
to ovako izgleda http://oi47.tinyp...7zaq6p.jpg
uvek uzimam municiju sa leva na desno pa ih tako i redjam.posto je jos toplo i mekrsi period ovo je moj izbor krusik klasik bez korpe za blicu,mirage claver bez korpe ali malo jace punjenje jaci metak,belom sa korpom i remington 3.3mm sa korpom jaci metak za dalje. to cemo probati sve u prvom izlazu a za dalje cemo videti ima tu jos dosta municije za fazana da se proba sve zavisi od perioda
Samo 300 i 4x4
|
| |
|
|
| DamirKS |
Objavljen 16.10.2012. 21:44
|

Stari član

Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
Koliko kosta mirage?
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
| |
|
|
| Kile_ |
Objavljen 16.10.2012. 22:00
|

Lovčina

|
kupio sma na sajmu mislim 1250 kutija.pogledja moj upis u temi sajam lova lorist 2012 novi sad ...tu sve pise
Samo 300 i 4x4
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 17.10.2012. 10:19
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Dali ima neko iskustva s' Rotweill 30HV, 2.7mm, 30gr. Dali ce dobro posluziti kao prvi metak za fazana? (ne znam dali je s' korpicom ili bez nje, zbog toga i pitam za iskustvo...)
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| DamirKS |
Objavljen 24.10.2012. 22:30
|

Stari član

|
[quote]Kile_ kaže:
u lov na fazane idem tek 28.10 kada je otvaranje kod mene u drustvu ali ko ce to docekati a volim da pripremam patrone za lov pa sam veceras to uradio 
to ovako izgleda http://oi47.tinyp...7zaq6p.jpg
Ovako izgleda moja kombinacija, slicna tvojoj

Uploaded with ImageShack.us
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 24.10.2012. 22:53
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Damire, o kojem se Mirage-u radi, jel T3 ili T2 i koje su krupnoće sačme u pitanju?
Ja sam poprilično opterećen kombinacijama municije pame zanima kakvu ti kombinaciju planiraš? |
| |
|
|
| Kile_ |
Objavljen 24.10.2012. 23:09
|

Lovčina

|
DamirKS lepo,i ja ima RC crveni njega cuvam za mraz i zimu. mirage clever je odlican po meni i prosle sezone sam koristio i prezadovoljan sam jako dobar metak. kazi mi ta kutija krusik kako se pokazao metak? je kartonski patron?
Samo 300 i 4x4
|
| |
|
|
| DamirKS |
Objavljen 24.10.2012. 23:42
|

Stari član

|
HVALA ! RC sam uzeo cisto onako cuo sam da je dosta brz metak kalibar 12/70 3,00mm ili desetka sto bi mi rekli.Krusik kao krusik malo jeftiniji metak, svi ga kupujemo bas zbog toga, kod mene u grupi svi love krusikom special i mogu da ti kazem ne zale se,e sad da l' su uhvatili sto bi se reklo ruku ili sta je u pitanju ne znam, divljac pada pa pada, ali prosle godine po onim niskim temperaturama bio je za sve pohvale ...
Nije kartonski, plastican je
|
| |
|
|
| DamirKS |
Objavljen 24.10.2012. 23:49
|

Stari član

|
aleksa kaže:
Damire, o kojem se Mirage-u radi, jel T3 ili T2 i koje su krupnoće sačme u pitanju?
Ja sam poprilično opterećen kombinacijama municije pame zanima kakvu ti kombinaciju planiraš?
Mirage T4 sacma je malo krupnija izleteo sam se nisam lepo video 4,3mm...Jbg skola za drugi put
Kombinacije nas mlede jos uvek zanimaju,koristimo razne patrone, razna punjenja, krupnoca sacme itd.
Tako da probaj, moja preporuka Mirage tu neces pogresiti, pucali smo prosle godine njega na balon vode, mnogo lep posip ima...Pozdrav rezultate javljam u nedelju
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 25.10.2012. 00:27
|

Veteran

|
Ni ja se nisam još uvek definisao po pitanju municije. Ako ništa drugo, ne pucam municiju iznad 34 grama, iznad 3,5 mm i iznad 1000 din za zeca i fazana. Trenutno lovim sa Mirage Basic Game 32 grama 3,1 mm kao drugi i treći patron i mogu da kažem da je to odličan patron, ugodan za pucanje, brz, odličan posip. , mislio sam da je slučajno ali opet sada u nedelju, poleće mi fazan, čekam da promaši kolegu, mašim ga iz prvog metka i drugi pucam čisto da probam i fazan pada kao kap. Znači, nije slučajno, patron ima dobar posip i drži brzinu tako da nije naivan uopšte, a još pucam polu čokom.
Za kasnije imam takođe Mirage Standard Game 34 grama T2 i T3 3,5 mm, pucao sam ga prošle godine i odličan je samo je znatno jači trzaj ali podnošljiv.
Tvrdim i da se sa Krušikom može veoma uspešno loviti ali uvek kada mi se ukaže prilika kupujem stranu municiju ako je povoljna cena. Taj Mirage od 32 grama sam plaćao 850 dinara.
Sada sam u tripu da mi naredna municija koju budem kupovao bude isključivo sa filcanim čepom ali ju je teško naći i to što ima je znatno iznad 1000 din. što je neka granica.
Taj RC Serie Oro je po mom mišljenju najbolji patron koji sam pucao od svih do sada, a pošto sam mlad lovac pucao sam svašta.
Iskustvo da se i sa jeftinijom i "slabijom" municijom može uspešno loviti, kao i njegova cena me je udaljilo od njega ali da je dobar nije nego je odličan!
Kolega da li si čitao Lovački kodeks? Ako nisi pročitaj , i informiši se o lovačkim daljinama za pucanje!
Srbijalov Admin Tim |
| |
|
|
| kmkole |
Objavljen 25.10.2012. 09:02
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 19.05.2011. 20:20
|
ove godine u lovu na zeca i fazana ce levu cev da prlja po prvi put rc serie oro 8ica, a u desnu provereni M90 10ka filcani cep.

ako bude zatrebalo serie oro ce zameniti 8mica RC40, mada msm da nece biti potrebe jer kod nas se ne puca nesto daleko.

inace izvanredan metak samo za malo dalje pucanje. laboraciju 0 ili priblizno nasoj 6tici uz mirage T4 caccia reale isto 6tica sluzi mi za stetocine.

dva neprevazidjena, sa speed extra ne da sam se ispromasivao bio prosle godine na zeca, dok nisam provalio da na 30-40 metra probija kao brener, sve je jos uvek u korpici i siri dosta daleko, i vectan a1 koji isto ima tvrdu korpicu kao speed extra ali sa krupnocom sacme 10ka i uglavnom sluzi za divlje patke.

inace mlad sam lovac pa sam imao municiju nekoliko proizvodjaca itd, i resio ove godine da sve mesano sto imam ispucam i da ostavim samo ovo gore sto sam naveo, sto mi pokriva lov sve sitne divljaci. inace volim da kupim skuplji patron mada ne smatram da je to presudno, kod mene u lovistu ljudi dosta pucaju krusik i niko se ne zali. i ja sam imao odstrela krusikom da sam se iznenadio. tako da je po meni samo fora da se naviknes, a bije svaki. |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 27.10.2012. 01:50
|

Veteran

|
aleksa kaže:
Kolega da li si čitao Lovački kodeks? Ako nisi pročitaj , i informiši se o lovačkim daljinama za pucanje!
Srbijalov Admin Tim
Ne mogu da se setim koji ste deo mog teksta cenzurisali ali pretpostavljam da je onaj gde spominjem nekih 50 ili 60 metara udaljenosti fazana na kojeg sam pucao. Preuzimam odgovornost za tu nesmotrenost.
Evo, apelujem na sve lovce da bez obzira koju municiju koriste pod uslovom da je adekvatne krupnoće sačme, da ne pucaju na više od 45 metara sa puškom u kalibru 12, a sa puškama u kalibrima 16 i 20 na više od 40 metara.
Medjutim, morate priznati da je u praksi veoma teško proceniti udaljenost divljači i da procena zavisi i od ugla pod kojim se divljač kreće. Ponekad nam se čini da je divljač bila baš daleko, a to je stvarno ne više od 40-ak ,metara.
Ne volim nešto preterano da se pravdam ali imam potrebu da objasnim okolnosti i činjenice koje se odnose na te dve situacije koje sam spomenuo.
U prvoj situaciji, fazan je poleteo malo dalje, između mene i kolege ali u dometu, pucao je prvo on a zatim ja i pogodio sam ga ali ne dovoljno da padne. Bilo mi je krajnje logično da pucam i drugi put jer je fazan ranjen i ko zna dokle bi odneo pogodak i kasnije uginuo. Na moju sreću, fazan je pao u vatri iako je bio izvan efikasnog dometa.
U drugoj situaciji, fazana sam promašio iz prvog metka i pogodio iz drugog, moja procena je da je bio na oko 50 metara ali je verovatno bio bliže jer ga je pogodilo 4 sačme od 3,1 mm, a leteo je od mene. Znači, moja greška je tu u proceni i za to preuzimam odgovornost.
Takođe, moja ideja nije bila da propagiram pucanje na granicama efikasnog dometa već da stavim do znanja nekim lovcima da nije sve u patronu sa što više sačme, već da se i sa "laganijim" punjenjima može jako uspešno loviti.
Na kraju, pročitao sam Lovački kodeks i uverio se da sve što radim u lovu i vezano za lov je u skladu sa lovačkom etikom, ne zato što se pridržavam tog teksta nego zato što etiku osećam. A kritika tima ili pojedinca koji se krije iza tima mislim da nije na mestu i da se iz nje ništa pozitivno ne može naučiti, bar ja nisam. Ne znam u stvari ni koja je bila njena poenta? |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 27.10.2012. 02:28
|

Veteran

|
kmkole,
Kolega, možeš li nam reći gde si nabavio M90 sa filcanim čepom. Ako ne želiš da odaješ informaciju širem auditorijumu, pošalji mi PP. Ja ne trošim puno municije, tako da će ostati i za tebe, nemaš brige.;) |
| |
|
|
| strahinja |
Objavljen 27.10.2012. 10:35
|

Veteran

Upisa: 523
Pristupio: 19.01.2011. 17:48
|
kmkole,ako sam dobro rayumeo ti si rekao :ako bude zatrebalo serie oro ce zameniti 8mica RC40, mada msm da nece biti potrebe jer kod nas se ne puca nesto daleko. Koliko ja znam RC4 cacia serije oro je izvanredno brz metak i nije se sa njim pucati na blizu,znam iz licnog iskustva jer ga koristim evo vec drugu sezonu,a pogotovu je dobar zimi na patak dacu... |
| |
|
|
| kmkole |
Objavljen 28.10.2012. 22:41
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 19.05.2011. 20:20
|
M90 kupio u krusevcu 38 din komad u lovackoj prici, e sada pre neki dan uvezli municiju pa mozda malo skuplje za neki dinar posto menjali cene. mada msm da ima i kod ostalih po ksu da uzmes vusira.
a za serie oro i rc40 njih prvi put koristim ove godine, jedna je stvar sto ja volim da kupujem municiju i koja mi ne treba toliko to sam rekao da cu da presecem ove godine . prvo sam kupio bio rc40 za levaka pa mi lovci koji su ga koristili rekli da dosta kasno otvara korpu posle 40etak koraka, a prosle godine se zbog toga napromasivao sa nsi speed extra, pa posle za svaki slucaj kupio serie oro isto ga hvalili dosta, mada kad sam ih otvorio i jedan i drugi imaju istu korpu i jebajga al bitno da se lovi uglavnom nece da se baci 
moje loviste ima deo pored morave ravnooooooo i brdski deo. mi uglavnom lovimo u brdskom delu. evo danas najveci deo dana mi u levaka bio mirazov T4 sestica bez korpe. cokovi 1/4 desna i 1/2 leva (izmenljivi). teren koji mi pokrivamo je suma prosarana njivama, i napustenim i onima koje se rade i livadama. e sad to su male njive uglavnom, mere se arima, nije ko u vojvodini ali ima dosta bagrema i dosta je zaraslo, bagrenjari gusti, trnjaci itd i ne mozes ni da prodjes kako treba a pucanje je retko preko 20metara, obicno i dosta manje zbog gustog terena. kad si u bagrenjaru sto ga ispratis u max 10m to ti je, i uglavnom ih dizemo iz noge sto bi rekli, lovi se pretrazivanjem. eventualno neka livada gde kao mozes da pucas malo dalje mada mi generalno ne pucamo na daleko msm moja grupa a i lovimo sa nemcima. clan grupe ima rodjake po vojvodini i koda je gostovao kod nas se videla razlika u vojvodjanskom i nasem nacinu lova, u tome da covek nije mogao da isprati nijednog zeca koga digne iz noge u bagrenjaru.
treba da se postuje lovacki kodeks itd ali npr imamo ljude kod nas koji love gonicima i uglavnom su najbolje prilike zbog terena da se puca iz strane u stranu potoka pa je i sacma krupnija neki pucaju kombinaciju 2ka i 4ka, nije po kodeksu ali radi u praksi i odgovara uslovima. |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 28.10.2012. 23:56
|

Veteran

|
kmkole,
Hvala na informaciji! Kruševac mi je daleko da bih dolazio po muciju tamo ali ima i ovde u Bg-u M90 u ponudi pa kad mi zatreba, uzeću i njega u obzir.
Moja najnovija ideja po pitanju municije ja da u narednom periodu pokušam da se fokusiram na samo jedan tip i forsiram njega zbog kontinuiteta. Baš me zanima dokle će me to držati. |
| |
|
|
| pavlepavlaka |
Objavljen 03.11.2012. 13:00
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
ja jos nisam lovac pa me nesto zanima metak 6-ima mm 4 a 8 3,5 sto manjem milimitraza to sitnija sacma a sto veca milimetraza to krupnija sacma dali sam u pravu dali neko zna milimetrazu za svaki metak 4,6,8,10,12,14
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
| |
|
|
| DamirKS |
Objavljen 03.11.2012. 13:43
|

Stari član

|
pavlepavlaka kaže:
ja jos nisam lovac pa me nesto zanima metak 6-ima mm 4 a 8 3,5 sto manjem milimitraza to sitnija sacma a sto veca milimetraza to krupnija sacma dali sam u pravu dali neko zna milimetrazu za svaki metak 4,6,8,10,12,14
4(cetvorka), sacma 4,5mm
6(sestica), sacma 4,0mm
8(osmica), sacma 3,5mm
10(desetka), sacma 3,0mm
12(dvanaestica), sacma 2,5mm
14(cetrnaestica), sacma 2,0mm
|
| |
|
|
| saja rudnik |
Objavljen 03.11.2012. 14:33
|

Stari član

Upisa: 224
Pristupio: 11.06.2010. 08:48
|
Ja mislim da cu da zakacim jedno dve nedelje lova pa razmisljam da uzmem Krusik standard ili specijal ako se to proizvodi jos u Srbiji,a imam kutiju RC mislim da je 3.5mm,tako da mislim da ce mi to biti dovoljno da se malo ispucam i da me zelja mine.Da nedetaljisem zasto i sto Krusik,iskreno uzeleo sam se srpske municije..he..he..i moje puske nismo se videli 4.meseca pa malo da se podruzimo..
Saja Rudnik
|
| |
|