Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
Predator

ilija 9 kaže:
Hteo bi moju zenku da obucim na fazana

Po meni je to jedan veliki minus ako gonič javlja trag bilo koje pernate divljači. Imam posavku koja dosta dobro javlja i podiže fazane i to joj je jedna od najvećih mana. Po meni su ove dvije osobine (da goni i dlakavu i pernatu divljač) praktično nespojive. Za lov fazanske i ostale pernate divljači se traži da pas pretražuje teren što bliže lovcu, dok je za goniča poželjnije da obuhvati u pretrazi što veći prostor. Moja posavka je negdje između, ima manji radijus kretanja, ali uglavnom podiže fazana van dometa moje puške, što je u lovu na fazana neupotrebljivo. Kod lova lisice je drugajija stvar. Zbog svog manjeg radijusa kretanja, potrebno mi je da češće mijenjam svoju poziciju da bi ona pretražila željeni prostor. Za lov lisice se pokazalo podnošljivo, ali bi bilo daleko lakše postaviti se na jedan prelaz kuda lisica uglavnom prolazi i čekati dok pas ne pretraži sav planirani teren, jer bi onda i uspjeh bio veći.
Ako si slučajno planirao naučiti kuju da markira, želim ti puno sreće i strpljenja. Ako ti to slučajno i uspije, bićeš vjerovatno jedini kome je to pošlo za rukom. Aport uz puno truda i muke - Hmmm, markiranje - No no no!

Sasvim prirodno

duskodugousko

Predator kaže:

ilija 9 kaže:
Hteo bi moju zenku da obucim na fazana

Po meni je to jedan veliki minus ako gonič javlja trag bilo koje pernate divljači. Imam posavku koja dosta dobro javlja i podiže fazane i to joj je jedna od najvećih mana. Po meni su ove dvije osobine (da goni i dlakavu i pernatu divljač) praktično nespojive. Za lov fazanske i ostale pernate divljači se traži da pas pretražuje teren što bliže lovcu, dok je za goniča poželjnije da obuhvati u pretrazi što veći prostor. Moja posavka je negdje između, ima manji radijus kretanja, ali uglavnom podiže fazana van dometa moje puške, što je u lovu na fazana neupotrebljivo. Kod lova lisice je drugajija stvar. Zbog svog manjeg radijusa kretanja, potrebno mi je da češće mijenjam svoju poziciju da bi ona pretražila željeni prostor. Za lov lisice se pokazalo podnošljivo, ali bi bilo daleko lakše postaviti se na jedan prelaz kuda lisica uglavnom prolazi i čekati dok pas ne pretraži sav planirani teren, jer bi onda i uspjeh bio veći.
Ako si slučajno planirao naučiti kuju da markira, želim ti puno sreće i strpljenja. Ako ti to slučajno i uspije, bićeš vjerovatno jedini kome je to pošlo za rukom. Aport uz puno truda i muke - Hmmm, markiranje - No no no!

Imao sam balkanca koji je bio strah i trepet za fazane..Pretraživao je gustiše i kukuruze kao kakav vrhunski ptičar i odličano se javljao na tragu sa m alim radijusom kretanja ali čim bih ja zastao kao da je znao da se love zec ili lija odmah je svoj radijus pretrage proširivao i radio je i ostalu divljač isto tako odlično..Bez obzira što je bio odličan lovni pas za kojim i dan danas žalim, smatram da je kod goniča javljanje na trag pernate divljači minus. Tako se i na utakmicama goniča gleda..Ukoliko ne bude dolazio u kontakt sa fazanskom divljači, gonič se neće javljati na tragu fazana ukoliko kasnije i bude susreta. Možda jedan lavež pri poletanju fazana..
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

PEZ
 Slazem se sa Duskom nije neki problem nauciti gonica da trazi i podize fazane, jarebice, pogotovo tamo gde ove divljaci ima vise.
Da li je to dobro!?- po meni nije, ni u kom slucaju jer zna se kojoj je divljaci namenjen gonic, mozda nama trenutno dok sa tako obucenim psom lovimo i bude lepo ali kad su nasi SG I STG u pitanju trebali bi gledati malo dalje ka ocuvanju rase i zadrzavanju njenih radnih i eksterijernih karakteristika kako je to i standardom propisano, sto slozicete se obucavanjem gonica da radi pernatu divljac ne ide bas u tom pravcu, bar sto se rada tice.
Imao sam prilike videti gonce koji su "odlicno" radili fazana i jarebicu ali su zato za zeca i lisicu bili potpuni promasaj cak i podignutog zeca nisu bili u stanju valjano goniti i ne duze od par minuta.
Zato kolega Ilija cuvaj svog gonica i obucavaj na dlakavu divljac(ne svu) a za fazana imas pticara dao Bog da biras...
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

tomapaun
 Nikad nece da mi bude jasno zasto je mana da gonic prati trag i pernate divljaci!? Sta cemo sa terenima gde jednostavno sama konfiguracija terena dozvoljava narocito fazanskoj divljaci da se izvlaci i vise stotina metara,neretko,i par? kilometara,sto gotovo pticar nemoguce da isprati. Po pricanjima jos pradede govorio je da je sa gonicima lovio sve od prepelice do d.s.pa se opet rasa opet ocuvala. Preko dvadeset gofina cuvam gonice i nikad nisam nasao ni jednu manu na psu koji je gonio ipernatu divljac. Ako neko zna nesto neka me prosvetli!?

duskodugousko
 Tomo, niko ne kaže da je takav gonič neupotrebljiv ili loš. Ono što je za nekoga mana za nekoga je vrlina. Ne pišemo mi ovde radi nečijeg prosvetljenja već radi razmene mišljenja i iskustava.
Evo zašto ja mislim da je javljanje na fazanskom tragu mana..Goniča koristim isključivo za lov zeca i lisice i zato kada se pas oglasi u šumi i počne sa gonjenjem s razlogom očekujem na šumskom prelazu zeca ili lisicu a ne fazana koji se izvlači i do stotinu metara. Ne bih voleo da mi se pas po ceo dan oglašava baš na svaki trag na koji naiđe i da trčim po šumi kao sumanut a da ne znam šta mi pas goni. Da nemam bretonca verovatno bih drugačije mislio.. Pozdrav

ilija 9
 odustao sam od obucavanja na fazana kod mene ima dosta zeca i lisice tako da mi trenutno nije potrebno ako bude potrebno uzecu pticara hvala na pomoci

tomapaun
 Da neko ne shvati moj post neprijateljski nastrojen,hteo bih jos nesto da kazem. Nisam od onih koji pisu da bi samo oni bili u pravu il da bi namerno upali sa nekim u raspravu. Ovde sam da cujem tudja misljenja ali i da iznesem i svoja. Jer kao sto si sam rekao za nekog mana za nekog vrlina. Ja konkretno lovim na mesovitom terenu gde ima sume i polja i dosta sitnog rastinja. I lovim i sa pticarima i sa gonicima i nisam video u tome da mi se gonic oglasi na fazana jer ga lovim podjednako mozda cak i vise od zeca. Ponekad mi je cak i neophodan. Jer dosta puta se desavalo.da ne kazem gotovo uvek da se fazan izvlaci na nogama i pticar je nemocan da proprati trag par stotina metara i vise. Kao sto je gonic nemocan da na vetar oseti fazana na cak i par desetina metara.. i jos nesto svaki iole iskuan odgaivac pticaea ce reci da je fazan smrt za mladog kera.bas zato sto se non stop izvlaci. Ne zelim nikome da namecem svoje misljenje vec samo da kazem da nije sve toliko lose i da,po meni,to nije neka mana. Poz

duskodugousko

tomapaun kaže:
Da neko ne shvati moj post neprijateljski nastrojen,hteo bih jos nesto da kazem. Nisam od onih koji pisu da bi samo oni bili u pravu il da bi namerno upali sa nekim u raspravu. Ovde sam da cujem tudja misljenja ali i da iznesem i svoja. Jer kao sto si sam rekao za nekog mana za nekog vrlina. Ja konkretno lovim na mesovitom terenu gde ima sume i polja i dosta sitnog rastinja. I lovim i sa pticarima i sa gonicima i nisam video u tome da mi se gonic oglasi na fazana jer ga lovim podjednako mozda cak i vise od zeca. Ponekad mi je cak i neophodan. Jer dosta puta se desavalo.da ne kazem gotovo uvek da se fazan izvlaci na nogama i pticar je nemocan da proprati trag par stotina metara i vise. Kao sto je gonic nemocan da na vetar oseti fazana na cak i par desetina metara.. i jos nesto svaki iole iskuan odgaivac pticaea ce reci da je fazan smrt za mladog kera.bas zato sto se non stop izvlaci. Ne zelim nikome da namecem svoje misljenje vec samo da kazem da nije sve toliko lose i da,po meni,to nije neka mana. Poz

Tomo, ne znam sa kakvim ptičarima si imao prilike da loviš ali ima i onih koji odlično vuku kule na fazana.

tomapaun
 Tomo, ne znam sa kakvim ptičarima si imao prilike da loviš ali ima i onih koji odlično vuku kule na fazana.[/quote]
[s[mail][/mail]mall][/small][img][/img]

Bilo bi suvisno da ti pricam sa kakvim,jer bi ispalo da se hvalim,a to ne volim da radim. Znam da ima pticara koji odlicno vuku kule,i to je nesto prelepo za videti...ali pticar ce da povuce kule koliko 10-20-60-..100metara svaka cast ima onih i koji ce da prate mnogo duze,ali realno koliko je takvih!? A i vrlo je interesantno to sto si spomenuo...sta je sa pticarem koji spusti glavu i prati trag,zar on ne postaje isto sto i gonic koji juri pernatu divljac. Samo hocu da kazem da .po meni nije mana ako je pas svestran ma koje rase bio....

duskodugousko

tomapaun kaže:
Tomo, ne znam sa kakvim ptičarima si imao prilike da loviš ali ima i onih koji odlično vuku kule na fazana.

[s[mail][/mail]mall][/small][img][/img]

Bilo bi suvisno da ti pricam sa kakvim,jer bi ispalo da se hvalim,a to ne volim da radim. Znam da ima pticara koji odlicno vuku kule,i to je nesto prelepo za videti...ali pticar ce da povuce kule koliko 10-20-60-..100metara svaka cast ima onih i koji ce da prate mnogo duze,ali realno koliko je takvih!? A i vrlo je interesantno to sto si spomenuo...sta je sa pticarem koji spusti glavu i prati trag,zar on ne postaje isto sto i gonic koji juri pernatu divljac. Samo hocu da kazem da .po meni nije mana ako je pas svestran ma koje rase bio....[/quote]

Naravno da nije mana svestranost, ali neke rase su stvorene za to odnosno lakše za obuku od kojih se to i očekuje kao npr. NLT ili NOD.
Neki ptičari traže i spuštene glave kao što i neki goniči manje spuštaju glavu ka tlu. Ima i ptičara koji se javljaju na tragu.

PEZ
 A dotaknusmo i svestranost...ajde kolege da zajedno na ovoj ili nekoj odgovarajucoj temi(nisam trazio da vidim ima li takve) razmenimo koju rec, iskustvo, sto se svestranosti tice...po meni, mozda ja i gresim, svestranost je vrlo sirok pojam pa se ne moze generalizovati da je pas svestran ako recimo goni zeca a po potrebi prati i trag fazana...opet cu mozda pogresiti ako kazem da NLT-a mozemo kolko toliko smatrati svestrano upotrebljivim psom ...a takodje sam ubedjen da gonic govorim o SG konkretno ne moze biti svestran jer mu nedostaju neke radnje, koje rasa kao rasa nije nikad imala niti ce imati...
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

tomapaun
 E pa bas to ja i hocu da kazem da ima svega, i da ne treba izbegavati to.ni jednog trenutka necu i nisam rekoda nije dobro imati psa koji je da kazem specijalizovan. Vec samo ocu da kazem da nije preterana mana ako je pas svestran. A to mnogo zavisi i od nas samih. Sta mi vise lovimo kakav nam je teren koju rasu pasa volimo to su stvari koje moraju da se uzmu u obzir. Na primer ja zivim na terenu gde podjednako ima fazana i zeca.manje lisica i divljih svinja. Volim iskljucivo gonice,ili imam uslove da imam samo jednog psa. Zar ja treba da lovim samo dlakavu divljac sa gonicem ili samo pernatu pticarem!?

tomapaun

pez kaže:
A dotaknusmo i svestranost...ajde kolege da zajedno na ovoj ili nekoj odgovarajucoj temi(nisam trazio da vidim ima li takve) razmenimo koju rec, iskustvo, sto se svestranosti tice...po meni, mozda ja i gresim, svestranost je vrlo sirok pojam pa se ne moze generalizovati da je pas svestran ako recimo goni zeca a po potrebi prati i trag fazana...opet cu mozda pogresiti ako kazem da NLT-a mozemo kolko toliko smatrati svestrano upotrebljivim psom ...a takodje sam ubedjen da gonic govorim o SG konkretno ne moze biti svestran jer mu nedostaju neke radnje, koje rasa kao rasa nije nikad imala niti ce imati...

Nisam znao koju drugu rec da upotrebim,a svestran mi je bila najpribljiznija onome sto sam hteo da kazem. Generalno pas sireg opsega rada,ajde tako da se izrazim. Drugari ja mislim da oitamo ADMINISTRATOREda nam otvore temu svestranos jer mislim da je ovde druga tema. A ja sam na temu usao da vidim da li imaneko dobeog muzjaka SG jer sam skoro nabavio kuju pa razmisljam o buducnosti
A o SG ne znam puno,konkretno, na kvalitetne pse jer sam dugi niz godina cuvao PG.

ilija 9
 ovaj deka sto drzi ovog muzijaka to je otac mog steneta
www.dodaj.rs/f/M/XD/2pWCFzq2/962040597369083618715213.jpg

Predator

tomapaun kaže:

Bez uvrede, kolega Tomo, ali nikako se ne mogu složiti sa tobom. Ako je po pravilnicima diskvalifikaciona mana da se gonič javlja na tragu bilo koje ptice, onda bi iole ozbiljan lovac takvog psa morao izbaciti iz reprodukcije. Generalno gledano, kvalitet goniča je u današnje vrijeme mnogo slabiji nego nekad (posljedica smanjenja broja zečije divljači, premalo se vremena posvećuje obuci tj. rijeđe se puštaju, prodaje i krađe najkvalitetnijih jedinki, itd.) E sad, ako je kvalitet goniča takav kakav je, i ako bi trebalo da se čini sve na poboljšanju tog kvaliteta, zašto onda dodavati još jednu manu koja mu nikako nije svojstvena? Isto tako, onima kojima je stalo da im pas (ptičar) vuče kule i po nekoliko stotina metara, trebaju da rade na kvalitetu pasa ptičara da bi to sa njima postigli jer je to osobina koja bi trebala da im je svojstvena i zbog koje su i stvoreni. Nemojmo biti sebični i gledati "usko" i time bacati u vodu sav trud naših i tuđih predaka koji su se vjekovima mučili da bi dobili osobine pasa koje su u skladu sa imenom grupe ili rase. Ako neko ima želju i mogućnost da radi na stvaranju neke rase koja bi bila nešto između ptičara i goniča, prvi ću ga podržati, ali da se to nikako ne odrazi na ime, kvalitet i kvantitet bilo goniča, bilo ptičara.

Sasvim prirodno

Predator

ilija 9 kaže:
www.dodaj.rs/f/M/XD/2pWCFzq2/962040597369083618715213.jpg

Ako ti štenac bude ličio na oca, imaćeš jako lijepog psa. Za rad će dosta značiti njegova genetika, ali još više vrijeme koje mu posvetiš. Odobreno

Sasvim prirodno

ilija 9
 hvala svi stenci su povukli na oca

Predator

ilija 9 kaže:
hvala svi stenci su povukli na oca

Po nekom mom, doduše škrtom, iskustvu, štenci uglavnom povuku izgled na oca, a karakter i rad na majku. Ako sam u pravu, i ako mu je majka dobar gonič, velike su šanse da ćeš imati kvalitetnog psa i u eksterijeru i u radu..

Sasvim prirodno

DakiNS
 [quote]ilija 9 kaže:

Ilija nije valda?Grin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ilija 9
 JestePfft majka mu je vrhunski zecar i lisicar

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,380,348 posete www.srbijalov.com