Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
|
Hunter forever |
Objavljen 22.05.2011. 22:42
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Mozda sam dosadan,ali kako se vrsi kruzno zatvaranje?
 Engleski poenter 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 22.05.2011. 22:51
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]E sada ima tu jos jedna "manica " municije sa kruznim zatvaranjem koja zna da zada glavobolje po kisnom ,sneznom vremenu ako se ne pazi pa se kartoncic ovlazi moze doci do ispadanja olova napolje , ali u novije vreme postoji i za to resenje, poklopcic od providne plastike koji se stavlja umesto kartoncica to imam u planu da narucim za buduca punjenja jer ih ima po pristupacnoj ceni tako da ne mora ni da se pise oznaka sacme na poklopcicu nego se vidi kroz njega sta ima u cauri

ako se slika uvelica i pogleda vrh caure vidi se da je ivica blago konusnog oblika sto sam dobio sa mojim krimperom a to pomaze kod poluautomata laksem uvodjenju metka u cev i magacin pogotovu kod tezih punjenja gde je balans metka dosta pomeren unapred
ovo su kruzno zatvoreni i punjeni do guse sa korpicom velike gramaze a cal je 12/70 sacma 4,5 mm 36g kao sto rekoh sacma je kompletno u korpici

a nabavkom gore spomenutih poklopcica od plastike resio bi se problem
vlage

ovo je posle opaljenja pravilno otvorena korpica[/xhide]
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 22.05.2011. 23:35
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
[xhide]Hunter forever kaže:
Mozda sam dosadan,ali kako se vrsi kruzno zatvaranje?
Ovo je tema gde je dosadjivanje POZELJNO!!! 
Sve shto nije jasno, slobodno pitaj, i ti, i ostali cenjeni auditorijum! 
Na prethodnoj strani imash klip prepodobnog kolege Sniper huntera, gde na otprilike 4:20 metje metak u ruchnu pertlachicu, tj. mashinicu za pertlovanje. U pitanju je zvezdasto zatvoren metak, ali otprilike tjesh videti kako sprava izgleda. Onaj deo shto se vrti - on zavija/savija vrh chaure na unutra, dok druga ruka gura metak ka tom delu koji zavija.
Isto tako, taj deo koji zavija chauru moze da se stavi u stonu bushilizzu, tako da se pertlovanje znatno ubrzava i ujednachuje dubina(poshto stone bushilice imaju mogutjnost podeshavanja "dubine" bushenja).
Idu 2 vooka shumom. Jedan zavija, a drugi - odvija...[/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.05.2011. 07:36
|

Lovčina

|
[xhide]Sada bih josh zeleo da iznesem drugachiji pristup LOVU/gadjanju, u odnosu na dragog kolegu prof. dr Snipera. 
Naime, pomenuo je varijante gde je sva sachma u korpici/chashici, i da ti meci, nachelno, imaju bolji(uzi) i ujednacheniji posip. E, to ja ne volim, u 99% lovova u koje idem! Zashto? Pa, zato shto vetjinom pucam izmedju 5 i 25m! Tu su bolji shto shiri chokovi, sa chepom bez korpice(bilo PVC, bilo filcani), da bi se lakshe pogadjalo i manje unishtavala divljach(ukoliko bismo je pogodili sa "punim" posipom iz chokirane cevi).
Ko zeli ovakve varijante metaka, nema bash mnogo mogutjnosti na dom. trzishtu, a da u metq ne bude previshe sachme. Ja lichno chesto punim varijantu gde trap chepu(koji je jaaako dugachak, sa malom chashicom) odsechem chashicu, i time dobijem prostora za 26-28g sachme, shto je po meni extra za prepelizzu, fazana i sl. Isto tako, ima da se qpi jedan chep za 28g(sve ovo pricham za 12cal, u varijanti sa zvezdastim zatvaranjem), gde bismo sechenjem chashice dobili prostora za(pretpostavljam, nisam radio, ali hotju) jedno 34g, + - ...
SHTO SE MENE TICHE, CHKOLA JE PRAKTICHNO DOSHLA DO KRAJA, SAD SU NA REDU PITANJA I ODGOVORI! A IMA JOSH MNOGO SHTA DA SE I PITA, I PRICHA! POZIVAM I SVE KOLEGE KOJE NEMAJU PRESU, A IMAJU KAKVIH NEDOUMICA I SL., DA SE JAVE, I TU BISMO MOGLI ZNATNO POMOTJI! [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.05.2011. 12:32
|

Moderator

|
[xhide]Sheeke 100% si u pravuB) municiju prilagodjavamo sebi i sebi svojstvenim nacinom lova to je i jedna od mnogih prednosti kada sami punimo svoju municiju mozemo po svojstvima terena godisnjem dobu znaci spoljasnjoj temperaturi ocekivanoj daljini pucanja ,vrsti divljaci , da sami za sebe ukomponujemo svaki metak sto ne znaci da to sto je meni dobro da mora biti svakome i obrnuto ,punim i ja za druge situacije evo sa malo sirijim posipom i krace daljine

(ove ce Lala da testira)
gde sacma nije sva u korpici , problem je sto na nasem trzistu koje je moram da priznam do Boga lose snabdeveno nemamo veliki izbor korpica i odgovarajucih cepova da bi mogli da za svaku elaboraciju izaberemo najbolje nego moramo da trazimo kompromise

sa ovim korpicama i uz neke filcane cepove uglavnom pokrivam moje potrebe levo cal 12 desno cal 16[/xhide]
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.05.2011. 12:52
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ovaj Sheytanov upis je potrefio baš ono što sam hteo da kažem, a to je: za lov koristim dve puške PA, sa fixnim čokom, jedan je pola čoka, a drugi pun čok. E sad, nemam problem sa polučokom, ali sa punim čokom imam, ako pucam na bliže, onda češće bude da ili omašim, ili divljač dobije pun šus, pa bude dosta oštećena. A opet, ako pustim da divljač ode malo dalje, onda obično dobije ubrzanje (divljač), pa je i verovatnoća pogotka manja.
Imam nameru da ove godine za prepeliZZe uzmem municiju bez korpice, i da nosim Franchi sa punim čokom, mislim da će to biti odlična kombinacija?
Nadam se da će čika Sniper imati u vidu moje potrebe, i da ćemo se dogovoriti o komercijalnom (finansijskom) delu, pa da napuni brat Sniper neku količinu 2 mm, bez korpice... Ako već nema u prodavnicama da se nabavi dobra municija bez korpe...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.05.2011. 12:59
|

Lovčina

|
[xhide]Lalo, opet će posip biti relativno uzak! Ja planiram za moj poboljšani cilindar vaki čepić(bez čašice): http://www.siarm....cts_id=710 , a za tvoju usq cev, da izvineš , preporučujem vako nešto:
http://www.siarm....ucts_id=41 Ako bi stajalo previše sačme, a ima šanse, mogao bi jedan qrtončić na vrhu i 28g 2mm, i Bog da te vidi(ne kao Tošeta kad je qpovao Tuarega, naravno! )![/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 23.05.2011. 13:06
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Lala kaže:
...Imam nameru da ove godine za prepeliZZe uzmem municiju bez korpice, i da nosim Franchi sa punim čokom, mislim da će to biti odlična kombinacija?
...
Mislim da se neće baš puno postići jer je u igri i dalje pun čok, prikupiće snop sačme iako je metak bez čašice, za prepelicu bi bila bolja kombinacija polu čok i metak bez čašice |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.05.2011. 13:16
|

Lovčina

|
[xhide]^ 
, naravno, zavisno od daljina na koje ćemo puzzkati! Litčno, najčešće na prepelizze pucam izmedju cca. 5 i 25m(drugi metak), tako da mislim da bi IC i metak bez čašice bio još bolji izbor za mene. 
A evo za sve nas, da se podsetimo, kako otprilike da izratčunamo koliko koje sačme ima u nekoj gramaži!
Zapremina lopte se izračunava 4r*r*r*Pi/3. Gustina sachme je otprilike 11,7kg/dm3. Znači, r moramo izraziti u dm. Dalje ćete se snaći! [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 23.05.2011. 13:29
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
A sto niko nije pomenuo polu cok i municija sa korpicom? nemojte mi se smejati ako sam lupio./
 Engleski poenter 
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.05.2011. 13:33
|

Lovčina

|
[xhide]^ To ti je jopet metak za srednje i velike daljine, tipa, izmedju 20 i 35, možda čak i 40m(zavisno od VRSTE korpice, a bogami i od vrste čoka(npr. Zastavini polučokovi imaju izuzetno uzak posip))... [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 23.05.2011. 14:07
|

Lovčina

|
sheytan kaže:
Litčno, najčešće na prepelizze pucam izmedju cca. 5 i 25m(drugi metak), tako da mislim da bi IC i metak bez čašice bio još bolji izbor za mene.
Pošto i ja u lovu na prepelicu pucam iz puške sa jednom cevkom, takodje izbor čoka je IC, cilindar mi već nije "sportski" ne može se promašiti |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.05.2011. 14:09
|

Lovčina

|
[xhide]^ Ja koristim IC, a ne C, i to ne zbog sporta, nego - NEMA SE! [/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 23.05.2011. 14:14
|

Lovčina

|
sheytan kaže:
^ Ja koristim IC, a ne C, i to ne zbog sporta, nego - NEMA SE! 
Aj sad - nema se, a imalo se 1600e za Benelli |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.05.2011. 14:18
|

Lovčina

|
[xhide]
Ovo si SAD napisao vako javno, i imaš pravo još - 2x! 
Oš da mi žena to pročita, pa da završi na robiji??? SRAM TE BILO!!! 
E, ne dam 1.800rsd za parče gvojza, da me ebeš! Radije ću pun čok da na strugu razvučem na C! B)[/xhide]
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 23.05.2011. 14:24
|

Lovčina

|
 |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 23.05.2011. 16:30
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Ovo oko cokova je vise do strelca nego do puske. Zastavin polucok bar na mojoj 12tici hamer. bas rastura sacmuB)tako da mi nije potreban cilindar kada lovim sa njom. Posto najvise volim da lovim jednocevkom sa fiksnim punim cokom iskljucivo koristim municiju bez korpice sa takvom kombinacijom coka i municije mogu da se dobiju odlicni rezultati od 15 pa cak do 50mB) Na PA koji ima fiksni cok jos je lakse popakujes tri metka razlicite krupnoce sacme i gramaze od metka bez korpice pa do metka sa korpicom ako divljac toliko odmakne a ne potrevi se sa prva dva,tri metka veci izbor mogucnostiB) |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.05.2011. 17:22
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
hamerles kaže:
Ovo oko cokova je vise do strelca nego do puske. Zastavin polucok bar na mojoj 12tici hamer. bas rastura sacmuB)tako da mi nije potreban cilindar kada lovim sa njom. Posto najvise volim da lovim jednocevkom sa fiksnim punim cokom iskljucivo koristim municiju bez korpice sa takvom kombinacijom coka i municije mogu da se dobiju odlicni rezultati od 15 pa cak do 50mB) Na PA koji ima fiksni cok jos je lakse popakujes tri metka razlicite krupnoce sacme i gramaze od metka bez korpice pa do metka sa korpicom ako divljac toliko odmakne a ne potrevi se sa prva dva,tri metka veci izbor mogucnostiB)
Mslm da ti je ovo baš bzvz upis. Ja lepo napisah da tražim najbolju kombinaciju čoka i patrone, da ne razbijam divljač kad pogodim, a ti meni o preciznosti, i pakovanju različitih patrona u magacin, da bi se lakše zbunio valjda, a ako ti gadjaš pepeLJic na 50m, onda nemam šta da nastavljam priču...
Nego hajde, ko je raspoložen časkom na temu 'Čokovi ...', da nastavimo tamo, imam jedno pametno pitanje.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 23.05.2011. 17:31
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Lalo nisam imao nameru da te zbunimB) a za 50m sam mislio na krajni efikasni domet pez obzira na prepeliZZe |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.05.2011. 18:39
|

Moderator

|
[xhide]Hunter forever kaže:
A sto niko nije pomenuo polu cok i municija sa korpicom? nemojte mi se smejati ako sam lupio./
Kolega Hunter nisi lupio nista !
puni se municija sa korpicom i za polu cok u tome je prednost samostalnog punjenja sto mozes da prilagodis metak tvojim potrebama , napunis seriju pa zapises sve parametre koliko cega baruta ,olova tip korpice caura pa odes u streljanu ,papir trpi sve pa probas posip na daljinama koje hoces i tako odredis koji je cok za koju municiju i vidis sve sto te interesuje u vezi tvoje puske kako se ponasa sa municijom ali ovo je vec za temu cokovi B)[/xhide]
|
|
|