Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
nidzamotocross

Podunavac kaže:
Mnogo se diskutuje o težini oružja i trzaju srednjih kalibara. Mislim da je sve ovo preterano. Niti su puške koje se kod nas koriste za lovačke potrebe (i koje su za to namenjene) preteške, niti je trzaj srednjih kalibara prejak. A ima tu i još jedna stvar. Niti se u lovu puca više od 2-3 metka (uglavnom ni toliko), niti može mnogo da se puca na strelištu sobzirom na dostupnost municje i standard prosečnog lovca. Mogu mladi i neiskusni lovci da steknu pogrešan utisak da srednji kalibri odvaljuju rame i lome vilice pa da dobiju nekakvu odbojnost (i strah) prema njima unapred i bez razloga. Trzaj je u granicama normale i ne treba se opterećivati sa takvim stvarima. Znao sam nekada iz 8x57 IS ispaliti i po 50-ak metaka (i više) u majici kratkih rukava bez ikakvih problema i neželjenih efekata, a ni trzaj 30-06 Spr. nije mnogo jači. Razlika postoji, ali nije velika. Od svih srednjih kalibara najveći trzaj (i pucanj) je imao kalibar 7,62x54R (vojni metak za PKT) iz vojničkog kratkog karabina Mosin-Nagant M44.

Delimo isto misljenje kolega. Oko trzaja se ne treba opterecivati, jer se to zanemarljivo oseti samo na strelistu. Dok u lovu, kada se puca na divljac, kad poraste adrenalin, trzaj se i ne oseti. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

golf071

Podunavac kaže:
Mnogo se diskutuje o težini oružja i trzaju srednjih kalibara. Mislim da je sve ovo preterano. Niti su puške koje se kod nas koriste za lovačke potrebe (i koje su za to namenjene) preteške, niti je trzaj srednjih kalibara prejak. A ima tu i još jedna stvar. Niti se u lovu puca više od 2-3 metka (uglavnom ni toliko), niti može mnogo da se puca na strelištu sobzirom na dostupnost municje i standard prosečnog lovca. Mogu mladi i neiskusni lovci da steknu pogrešan utisak da srednji kalibri odvaljuju rame i lome vilice pa da dobiju nekakvu odbojnost (i strah) prema njima unapred i bez razloga. Trzaj je u granicama normale i ne treba se opterećivati sa takvim stvarima. Znao sam nekada iz 8x57 IS ispaliti i po 50-ak metaka (i više) u majici kratkih rukava bez ikakvih problema i neželjenih efekata, a ni trzaj 30-06 Spr. nije mnogo jači. Razlika postoji, ali nije velika. Od svih srednjih kalibara najveći trzaj (i pucanj) je imao kalibar 7,62x54R (vojni metak za PKT) iz vojničkog kratkog karabina Mosin-Nagant M44.
Aplauz

canis aureus

Podunavac kaže:

Gde vide da se mnogo diskutuje o težini oružja?
Diskutovalo se o trzaju a ja navedoh i težinu oružja jer ista bitno utiče na trzaj!! ... sem ako ne misliš drugačije Confused
Više puta sam i sam pisao da se u lovu ne oseti taj trzaj oružja koji je na strelištu vrlo osetan ali ovde se u poslednjim upisima pisalo o tim nekim razlikama među navedenim kalibrima pa ...
A viđao sam lovačke karabine od 2,5kg a i od 4,5kg u srednjim kalibrima u raznim prepravkama i doradama tako da može se primetiti ta razlika u trzaju i kod istog kalibra ako je ta težina bitnije različita ... pa i sam oblik kundaka ...
Svakako se slažem sa tvojim upisom, samo mi nije jasno što tako "žučno" diskutuješ na "diskusije" ?!?
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac

canis aureus kaže:
Gde vide da se mnogo diskutuje o težini oružja?
Diskutovalo se o trzaju a ja navedoh i težinu oružja jer ista bitno utiče na trzaj!! ... sem ako ne misliš drugačije Confused
Više puta sam i sam pisao da se u lovu ne oseti taj trzaj oružja koji je na strelištu vrlo osetan ali ovde se u poslednjim upisima pisalo o tim nekim razlikama među navedenim kalibrima pa ...
A viđao sam lovačke karabine od 2,5kg a i od 4,5kg u srednjim kalibrima u raznim prepravkama i doradama tako da može se primetiti ta razlika u trzaju i kod istog kalibra ako je ta težina bitnije različita ... pa i sam oblik kundaka ...
Svakako se slažem sa tvojim upisom, samo mi nije jasno što tako "žučno" diskutuješ na "diskusije" ?!?

Mnogo je pisano o težini oružja, kako ruke otpadaju od pušaka teških 3,5 kg. Ne sad u nekoliko zadnjih upisa nego općenito. Pojedinci udarili u kuknjavu kao da nose mitraljeze sve sa postoljem. Naravno da težina utiče na trzaj i kod pojedinih kalibara i modela je poželjna baš iz tog razloga. Ali zato sam napisao "puške koje se kod nas koriste za lovačke potrebe i koje su za to namenjene", da bi se ogradio od sportskih i pušaka za afričke lovove, a isto tako i ultra lakih pušaka za lov u planinskim i teškim terenima kojih kod nas ima zanemarujući procenat.
A neznam gde si ti video (i pročitao) nešta "žučno" u mom upisu?
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Podunavac u jednom od predhodnih postova rece da se sa pricama o trzaju i tezini malo preteruje.
Slazem se ali 110%. Ali mozam da malo i ja kontempliram ....
moramo imati u vidu par cinjenica. Prvo kalibar je posledica potrebe, ukusa i znanja. Nece neko koje zdrav!!! sa .375 h&H pucati srndaca ... Naravno, niti svi volimo topove, a cinjenica je i da neki od nas (sebe ne racunam te) znaju da procene potrebu za odredjenim kalibrom.
Drugo, ne moze ni konstrukcija puske da bude ista za sve kalibre. Cevi razlicitih duzina i profila za razlicite uslove, konstrukcija sanduka .... Drvo ... Sve to ima svoje ....
Nikako ne moze puska koja je namenjena lovu pirshom ili u planini da bude teska, isto tako ni puska za ceku ne bi trebalo da bude bas lagana... A sa druge strane ... Gde ima puska kvalitetne konstrukcije i materijala a da nema masu. Ozbiljan obrtno cepni karabin i ne moze da bude ispod 3.5 kg, a ako ima iole veci profil cevi eto ti i 4 kg dok si rekao pozamanterija .... I onda jel ta puska za tegljenje u sumi tokom pirsha. Nije. To je za ceku. E pa tu namenu imaju kiplaufi koji su lagani i kompaktni. A oni pak trzaju zbog male mase ... I tako u krug .... Znaci namena!
Licno mislim da je vaznije pitanje balansa od same tezine, jer nekada teze puske koje su dobro izbalansirane bolje leze i lakse se i nose od lakih a lose izbalansiranih.
I onda dolazimo do toga da bi svako trebao da ima bar dva karabina .... Neki od nas imaju tu mogucnost i srecu a neki ne i to je tako.
A trzaj.... Hajde ovako. Zaista nisam pristalica prica na tu temu. Puska trza. Da trza, ne moze da ne trza. Pa jel pucamo il igramo balet??? Jednostavno ne ide jedno bez drugog.
Ne moze se ockivati da jedan .300 WM trza lagano. Ne ide ... Ali kada ga uporedis sa 9.3x62???? Onda je cak i on mekan... Znaci sve ima svoje. A sa druge strane koliko se bre to puca u Lovu pa da smeta trzaj. Opalis metak, dva ili pet za dan i to je to .... Drugo je kod sacmarica ... Tu se puca .... Oho ho.
I uopste mislim da poredjenja trzaja izmedju razlicitih pusaka i ne stoji, jer cak i kod dve razlicite puske u Istom kalibru trzaj moze biti zaiista veoma razlicit. Naime, pucah iz 8x57 preradjen i upeglan m48 i iz steyera obe u tom Istom kaibru ... Ma nebo i zemlja. A onda uzmite istu pusku a dva razlicita proizVodjaca municije ... Cak ni to nego ista puska , isti proizvodjac municije u istom kalibru dve razlicite konstrukcije zrna ... Opet razlicito.
Stoga, ...
Sve ima svoje i to je nekako i stvar subjektivnog osecaja. Meni licno trzaj ne smeta uopste. Pucah od .22 do 338 lapue i 375HH i nikada mi trzaj nije smetao
Jednostavno. Mislim da su price na temu trzaja i tezine puske .... Onako .... Zabavne .... A tezina puske, ... Pa ako cutegliti karabin za ceku tokom pirsha, ili nositi isti taj karabin u pogon ... Ah ..........

Podunavac
 Kolega Stojkuki lepo napisano i malo opširnije objašnjeno. Iz ovoga upisa si svaki početnik može izvući vlastiti zaključak i formirati vlastito mišljenje kakva mu puška treba i za kakvu vrstu lova (makar neke početne parametre o tome kakva mu je puška potrebna). Najžalosnije je upravo to što većini lovaca upravo financijska situacija ne dozvoljava pravilan izbor oružja ili mogućnost posedovanja više komada pušaka za različitu divljač i lovove. Mišljenja sam da bi svaki lovac trebao da ima barem 2 karabina u različitim kalibrima, a 3 bi bilo idealno. Naravno u lovištima u kojima ima više vrsta visoke divljači i predatora. Za srneću divljač i predatore 223 Rem. ili 243 Win. Za DS i jelensku divljač 30-06 Spr; 8x57 IS, 8x68 S i sl. I jedan 9,3x62 PA karabin za pogon ili ko ima mogućnosti prelamaču 9,3x74R. Naravno ima još dobrih kalibara i kombinacija ali nisam hteo da idem preširoko, nego sam ovo dao samo kao jedan primer.
Većina naših lovaca o ovome može samo da sanja, pa se odlučuju za jedan srednji (univerzalni) kalibar (7x64, 30-06 Spr. ili 8x57 IS) i pušku najpristupačnije cene.
Kod sačmarica je stvar malo drugačija i jedna puška u kalibru 12/76 Mag. sa setom (5 kom.) izmenjivih čokova može da služi za sve vrste lovova i lov sve divljači koji se izvode glatkim cevima. Ne kažem da se ne može loviti sva divljač sa puškama koje nemaju magnum ležište i izmenjive čokove, ali su po mom mišljenju ove prve ipak univerzalnije. Kod pušaka sa fiksnim čokovima je potrebno više voditi računa o izboru municije za različitu divljač (disperzivnu, sa korpicom itd.), a magnum municiju po mom mišljenju treba koristiti samo za lov DS jedinačnim zrnima.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Načelno se slazemo. Mozda bi moj izbor kalibara kod karabina bio drugaciji al u sustini i to je to. Ja bih krenuo sa 6,5 x 55 za srnecinu i predatore, preko 7 Rem Mag za ceku i na daleko, 30--06 za PA i 9.3x74 dvokuglaru.
Ipak sto se lovacke puske tice, .... Ipak sam za 12/70. Nema potrebe za magnumima. Skupa municija .... A nije potrebno.
Sa dve puske se resava sve. Jedna bok ili sxs sa pametnim izborom cokova i jedan PA sa dugom cevkom i full cokom za patke i guske ali isto u 12/70. Time se pokriva sve.
No i to je stvar izbora, ... Pa se ne bih slepacki drzao toga.

gruja
 Ako mozemo da vucemo vepra par kilometara po snegu do vozila,mozemo i da nosimo karabin od 3,5 kila na ramenu.iveli

canis aureus
 ... čuj da vučemo?!?! Da nosimo o ramenu ako treba!!
Pilot
Dim

arsa
 E ja sam misljenja da moze i sa jednom puskom da se pokrije sva lovna divljac kod nas (bez namere da se prepucavamo ja vise ovo pisem onako bzvz i kako bih ja licno uradio, samo da imam jedno 4.500 evra viska(moze da se prodje i jeftinije ali meni je ova kombinacija bombonica))!

Resenje:

Mannlicher Duett u kalibru: 8X57IRS - 12\76 sa Swarom 1,7-10X42!!!

Pokriva ama bas sve: Predatore je po meni vazno unistiti ostecenja na kozi mi nisu bitna. Srndaca samo par cm iza plecke po rebrima, ostecenje minimalno a on otisao maximum 30 metara. Divlje svinje cekanjem ili pogonom, u sacmenoj cevi RWS ili Remington kugla obe smrt, a moze i Suvestre ko ga nadje.
Canis je potpuno u pravu sto se tice 8X57. Opasan kalibar!!!
Kazem moze i jeftinije ali ovo je moja zelja...

http://www.google...mp;bih=607
lovac Joca i Luka srbijalov

stojkuki
 E pa ne ide to bas tako kao sto si zamislio ....
Ali posto nemas zelju da diskutujes .... Zadrzacu se na komentaru.

arsa
 Ma kazi slobodno, ja sam rekao da necu da se prepucavam , a dobronamerna diskusija je sasvim ok. A ti si jedan od nekoliko kolega,od kojih iz diskusije moze nesto da se nauci.Odobreno

canis aureus

stojkuki kaže:
Ozbiljan obrtno cepni karabin i ne moze da bude ispod 3.5 kg, a ako ima iole veci profil cevi eto ti i 4 kg dok si rekao pozamanterija .... I onda jel ta puska za tegljenje u sumi tokom pirsha. Nije. To je za ceku. E pa tu namenu imaju kiplaufi koji su lagani i kompaktni. A oni pak trzaju zbog male mase ...

??
Koliko si ozbiljan u vezi "ozbiljnog karabina"?
Možda između ostalog tu igra ulogu i kalibar, zar ne?!
Ozbiljan karabin za lov štetočina sa čeke u kalibru .22-250 ili u .222 ili u .243 ... mora da bude težine koju si naveo? Ili karabin namenjen lovu srneće divljači ... Zbunjen

A u donjem "zacrnjenom" pak dođe do onoga da "što su manje mase više trzaju"?!?Confused
Samo je to i bila poenta a ne filozofija .....
Dim

Podunavac

arsa kaže:
E ja sam misljenja da moze i sa jednom puskom da se pokrije sva lovna divljac kod nas (bez namere da se prepucavamo ja vise ovo pisem onako bzvz i kako bih ja licno uradio, samo da imam jedno 4.500 evra viska(moze da se prodje i jeftinije ali meni je ova kombinacija bombonica))!

Resenje:

Mannlicher Duett u kalibru: 8X57IRS - 12\76 sa Swarom 1,7-10X42!!!

Pokriva ama bas sve: Predatore je po meni vazno unistiti ostecenja na kozi mi nisu bitna. Srndaca samo par cm iza plecke po rebrima, ostecenje minimalno a on otisao maximum 30 metara. Divlje svinje cekanjem ili pogonom, u sacmenoj cevi RWS ili Remington kugla obe smrt, a moze i Suvestre ko ga nadje.
Canis je potpuno u pravu sto se tice 8X57. Opasan kalibar!!!
Kazem moze i jeftinije ali ovo je moja zelja...

http://www.google...mp;bih=607

Naravno kolega da može. I to mnooogo jeftinije. Baikal MP-94 u kalibru 12/76 Mag. i 7x65R ili 7,62x54R. A optika Meopta Artemis 2000 1,5-6x42. Komplet oko 2000 evra. Ako je sve novo. A polovno može i za pola te cifre i manje. Ali pričali smo ako se može i ako se ima mogućnosti. Lično nisam ljubitelj kombinacija (biksi) i nisam imao ni jednu i dok sam imao mogućnosti. Ne kažem da nemaju svoju namenu i da su loše, ali za mene lično je ipak bolji izbor posebno sačmarica, a posebno karabin. A za 4500 evra može da se kupi dobra sačmarica i dva dobra karabina različitih kalibara.
Tri prsta 2Kolce

arsa
 Vidis kolega podunavac imam IZ94,IZ18MH,LK M70 i dve sacmare - bok i polozaru i veruj mi da bih sve ovo zamenio za jednu pusku sa dva para cevi. LK nisam izneo u lov vec dve godine,srndaca lovim sa kipom a na svinje nosim kombinaciju. Nikada se ne bih pozalio da imam jednu kvalitetniju kombinaciju u kalibru 8X57 koju bih nosio u svakoj situaciji. Optika sireg opsega je malo skuplja ali i sa uvecanjem koje si ti naveo glatko se puca na 150 metara. Verujte mi da bih rado uzeo i IZ94 sa dva para cevi samo me koci kalibar jer to mora da bude 8-mica. Da se razumemo pricam za moje lovne potrebe jer srndaca pucam najcesce do 120 metara ( lovci u Vojvodini moraju i na 250 m) DS na ceki i u pogonu na normalnim lovnim distancama . Mislim da se razumemo.Odobreno

Zlatar
 Svi pričaju o kalibrima a ja bih podsetio na model M85.
zastava radi M85 u čini mi se 4 kalibra koji su odlični za predatore a i srndaća,dosta manja,lakša i spretnija puška od M70.
Čemu recimo 243,6.5, plus neki srednji kalbar,pa zar neće oboriti srndaća bilo koji 22" kalibar u dosta spretnijoj i lakšoj puškici?
Kad posle dva sata nošenja M70 uzmeš M85 u ruke deluje da je 5 kila lakša,nije ni u težini razlika koliko u balansu.
Šteta što su papiri kod nas skupi pa nije isplativo menjati oružje.
A i ne znam odakle ta magična cifra od 180m-200m za srednje kalibre,jel na 250m padne zrno na zemlju il šta?
Problem je što se nema mogućnosti za dosta pucanja na strelištu pa onda ljudi udare po teoretisanju sa ispaljenih 10 metaka u neki panj.

Udarac u rame zavisi dosta od kundaka koji je na fabričkim zastavama ili prerađenim 48cama obično tarabljika,tanak,svinjska leđa,nizak sa plastičnim odbojnikom pa poplavi rame posle 20-30kom.Ako je kundak dobar pucanje je uživanje.Ja se iznenadih pre nekoliko godina kako je 3006 udoban u odnosu na moj 8x57,al u mene jadna tarabljika a 3006 dobar Monte karlo .

Sasvim dobar karabin može da se spakuje za 500-700 sa optikom,prvo neki srednji a kasnije i neki 22" kao lakši(kome treba naravno)
Po meni bolje dati pare za lov nego za tri različita kalibra,optike,montaže,papire.

Podunavac

arsa kaže:
Vidis kolega podunavac imam IZ94,IZ18MH,LK M70 i dve sacmare - bok i polozaru i veruj mi da bih sve ovo zamenio za jednu pusku sa dva para cevi. LK nisam izneo u lov vec dve godine,srndaca lovim sa kipom a na svinje nosim kombinaciju. Nikada se ne bih pozalio da imam jednu kvalitetniju kombinaciju u kalibru 8X57 koju bih nosio u svakoj situaciji. Optika sireg opsega je malo skuplja ali i sa uvecanjem koje si ti naveo glatko se puca na 150 metara. Verujte mi da bih rado uzeo i IZ94 sa dva para cevi samo me koci kalibar jer to mora da bude 8-mica. Da se razumemo pricam za moje lovne potrebe jer srndaca pucam najcesce do 120 metara ( lovci u Vojvodini moraju i na 250 m) DS na ceki i u pogonu na normalnim lovnim distancama . Mislim da se razumemo.Odobreno

Naravno da se razumemo kolega. Sve ja stvar ukusa i specifičnih potreba u odnosu na lovište (ili lovišta) u kojem (kojima) se lovi. Kombinacija može biti i sa tri para cevi (sačma-sačma, sačma-kugla i kugla-kugla) koja bi pokrila skoro sve lovne situacije (osim onih na ekstrenim daljinama gde je karabin ipak bolji izbor).
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Zlatar kaže:
Svi pričaju o kalibrima a ja bih podsetio na model M85.
zastava radi M85 u čini mi se 4 kalibra koji su odlični za predatore a i srndaća,dosta manja,lakša i spretnija puška od M70.
Čemu recimo 243,6.5, plus neki srednji kalbar,pa zar neće oboriti srndaća bilo koji 22" kalibar u dosta spretnijoj i lakšoj puškici?
Kad posle dva sata nošenja M70 uzmeš M85 u ruke deluje da je 5 kila lakša,nije ni u težini razlika koliko u balansu.
Šteta što su papiri kod nas skupi pa nije isplativo menjati oružje.
A i ne znam odakle ta magična cifra od 180m-200m za srednje kalibre,jel na 250m padne zrno na zemlju il šta?
Problem je što se nema mogućnosti za dosta pucanja na strelištu pa onda ljudi udare po teoretisanju sa ispaljenih 10 metaka u neki panj.

Udarac u rame zavisi dosta od kundaka koji je na fabričkim zastavama ili prerađenim 48cama obično tarabljika,tanak,svinjska leđa,nizak sa plastičnim odbojnikom pa poplavi rame posle 20-30kom.Ako je kundak dobar pucanje je uživanje.Ja se iznenadih pre nekoliko godina kako je 3006 udoban u odnosu na moj 8x57,al u mene jadna tarabljika a 3006 dobar Monte karlo .

Sasvim dobar karabin može da se spakuje za 500-700 sa optikom,prvo neki srednji a kasnije i neki 22" kao lakši(kome treba naravno)
Po meni bolje dati pare za lov nego za tri različita kalibra,optike,montaže,papire.

Kolega kalibar 223 rem. je pomenut u ovoj priči o kalibrima i niko nije rekao da ne valja za predatore i srneću divljač. Za pušku u ovome kalibru nije potrebna velika masa sobzirom na mali trzaj, ali ipak smatram da je poželjna (ne i obavezna) veća dužina cevi od 51 cm (kod CZ M85) radi bolje iskoristivosti balističkih performansi ovoga kalibra.
Daljina od 200 metara nije magična, ali postoji nekakvo nepisano (i pisano) pravilo da je to lovačka daljina na kojoj se vrši odstrel divljači. Standardne lovačke optike i nisu namenjene za pucanje preko tih daljina, osim kod veoma razantnih kalibara gde se bez korekcije može pucati do nekih 230 metara. Ovde ne računam planinski lov divokoze i muflona gde su daljine gađanja u proseku 250 pa i 300 metara, zbog specifičnosti (i nepristupačnosti) terena. Naravno da dobar strelac može pucati i na veće daljine, ali to već prelazi granice normale (i lovačkog kodeksa) za prosečnog lovca. Lično sam se uverio da sa namenskom optikom mogu bez problema da pogodim siluetu vepra u vitalnu zonu i preko 300 metara, ali nikada nism pucao preko 200. Jednostavno to ne smatram lovačkim.
Teško da se može "spakovati" dobar karabin sa montažom i optikom za 500-700 evra. A ako lovac poseduje tri različita karabina u tri različita kalibra ne mora na sva tri da ima optiku.
Naravno da treba da se ulažu pare i u sam lov, ali bez alata nema ni zanata. A rečeno je onaj ko može da si priušti više komade oružja. Taj može da si priušti i različite vrste komercijalnog lova.
Tri prsta 2Kolce

sheytan

Zlatar kaže:A i ne znam odakle ta magična cifra od 180m-200m za srednje kalibre,jel na 250m padne zrno na zemlju il šta?

Sa "minobacachkim" kalibrima, tipa 8x57 i sl., praktichno DA! Narochito ako nemate daljinomer, pushka upucaTa na oko 150m, a srnetjina je udaljena "oko 200m"(ili, josh gore, "oko 220-230m"). Ovde i namenska optika(mil-dot ili sa turetima) ne pomaze(dovoljno)! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Hajde ovako.
Prvo malo o kombinirki (nisu klesta) ...
Kombinovana puska nije resenje za sve situacije.
Cini mi se da sam samo na jednom mestu video jednu kombinaciju koja bi mogla da zadovolji sve situacije a to je, koliko se secam bila bok akcija sa 4 para cevi. Par sacmenih cevi, par u kombinaciji 12/70 i 7x64, bergstuc 243 i 30-06 i na kraju 2 x 9.3 x 74. E to je resenje za sve.
Medjutim ovo ima svoju neprijatnu stranu a to je cena. Koliko se secam u pitanju je bio proizvod iz ferlaha i kostao je cca 25.000 EUR. Dodaj na to i cenu adekvatne optike i eto ti 30k jura.
Nije nego ....
Licno kombinaciju bih voleo ali samo kada bih kupovao nesto tipa merkela, nekog ferlaskog majstora ili slicno. To je prelepo oruzije za sumski lov. DS i eventualno srnetina ... i tu se zavrsava.
Po meni, ne da se mrkam mnogo jer nemam kombinaciju i ne mogu da mnogo diskutujem, ali znam da kombinacija nikako nije resenje za neke vrste lovova. Lov ptica i zecova, sa ceke u ravnici, planinski lov ... Hmmmm.... nikako.
Ipak cu ostati pri tvrdnji da su potrebna bar dva a optimum bi bio 3 karabina. mali, srednji i veliki kalibar i to je to.
Puno para ... Pa ko je rekao da je lov jeftin.

700 EUR za dobar karabin .... sa optikom .... jooooj gde to ima. daj da kupim dva, ... odmah ....
Bez sale. Uz duzno postovanje moramo voditi racuna o tome sta stavljamo pod definiciju dobar. Dobra optika kosta u najmanju ruku od 700 pa na gore (da ne diskutujemo bar o optici jer kod optika je razlika u kvalitetu zaista evidentna). A di je tu karabin ... Samo nemoj da mi neko spomene remington ili nesto slicno ... Skoro drzah jedan u ruci i odlepio sam. JBG pa pola puske je od plastike, cak su i pojedini delovi na zatvaracu od plastike ... mislim, ... jeftino bre. I onda cu da prihvatim da je bilo koji 70 karabin iz zastave bolji od tog djubreta. I to bez ulazenja u diskusiju oko preciznosti, finalizacije itd.
Pa hajde da kazemo idemo na varijantu dobar karabin a da ne bude mnogo skup. Uzmi zastavin M70 koji je negde oko 400 eur cini mi se i na njega stavi dobru optiku od 700 EUR i dodaj dobru montazu koja je bar 100 i pratece sitnice poput remena i futrole jos 100 i eto ti 1300 jura dok si rekao piksla.

A sad hajde da malo iskomentarise ono o kalibrima.
Malo nas vodi racuna o tome sta se desava sa metkom koji koristimo. unutrasnja balistika, letna balistika, terminalna balistika ... Ja sam u ovome laik ali ipak znam ponesto, odnosno logicki donosim zakljucke o stvarima koje ne znam na osnovu informacija do kojih je lako doci.
Pogledaj samo podatke koje daju proizvodjaci o tome sta se desava sa energijom koju nosi zrno, pa stavi te cifre pored onoga sto ti zakon nalaze.
Na 300 m svi ali svi srednjaci izgube oko ili preko pola energije koju nose i padnu ispod 2000 J sto je cak i zakonska granica.
Upravo to definise upotrebu kalibara. Sposobnost da na cilju nanesu letalnu ranu divljaci i da time izvrse eticki prihvatljiv odstrel.
N epricamo mi ovde o tome da se ne moze sa srednjacima pucati preko 250 m. Nikako. Pa 308 Win se koristi kao kalibar za takmicenja na 1000 m. Ne radi se tu o stabilnosti vec o prenosu energije.
Sa druge strane, iako sam pucao i na daleko i na 300 i na 500 m i pogadjao i to dobro, na strelistu, u lovu to ne bih radio bez puske namenjene za to i metka za koji znam da ce biti efikasan (imam i cime - kalibar 7 RM i optika 6-24x56). Ne smatram da sam bog zna kako sposoban strelac, prosecan sam, ali znam da pucam ali jako dobro znam sta se moze a sta ne.
No, ovde govorimo o izboru puske.
Generalno svaki mladi lovac bi trebalo da pazljivo razmiljsa o tome sta ce dominantno loviti i da pametno bira. Pocetak neki srednjak ne zbog ne znam cega, vec zato sto sa njim moze da lovi sve. Nakon toga polako, jedno po jedno, specijalno namenjene puske, za ceku, za DS, za srnetju divljac ... NAravno sve shodno mogucnostima i afinitetima ....

Pa ljudi lovom se bavimo zato sto ga volimo i sto gajimo odredjena osecanja prema igrackama namenjenim za njega ... ;)

Uh bre gde ode .... A moram i na posao .... JBG ... Nastavak kontemlacije u nekoj drugo iteraciji ... A .... kakav vokabular ....

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,546,356 posete www.srbijalov.com