|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| pavlepavlaka |
Objavljen 03.10.2013. 19:44
|

Stari član

Upisa: 419
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
zanima me dali ima da se kupi krusik standard sa papirnatom caurom kalibar 16 znam da ima za 12 ali za 16 kada sam pitao rekli su mi da se ne proizvodi to mi je reko jedan prodavac u lovackoj radnji da li je to tacno
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 03.10.2013. 20:54
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
koliko ja znam nema (tražio letos za druga u agp lovac u ni)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 03.10.2013. 21:07
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
http://www.krusik-flm.co.rs/kalibar_1...bar_16.htm
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 03.10.2013. 23:08
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
papiga kaže:
Kolega miroslav kaze
"...samo treba prilagoditi tezinu punjenja terenu u uslovima lova."
Pa sta onda filozofiramo tipa ja bi pucao ovim ja bi onim metko,m tj.granulacijom,pa valjda zato i postoji razlicita granulacija sacme pa svako nadje sta mu odgovara.
Neko vole popa ,a neko popadiju  Kolega granulacija i tezina punjenja su dve razlicite stvari..... Razlicite granulacije ne postoje da bi svako nasao ono sta mu odgovara vec postoje da bi prilagodili velicinu sacme vrsti divljaci koju lovimo.
Kolega PODUNAVAC hvala, cenim Vase misljenje. |
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 04.10.2013. 02:36
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
jeste, daki, stoji na sajtu, ali u prodaji ga nema.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| Predator |
Objavljen 04.10.2013. 22:14
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Josev kaže:
ja stvarno neznam kako vi kolege lovite sa 10kom i 8micom pa kod nas svi love sa 6 ticom i 8micom i 4 kom jednom kod mene u grupu probali sa 10 zec samo okubao i produzio ko nista da nije ni bilo od tada nikad vise nije upotrebljeno 10 ka a ovaj sto sam hteo da kazem aa da kod nas sv znaci ne samo moja grupa nego svi celo lovno drustvo koristi ovako 6 tica u obe ili 4 i 6 sad nesto ovih mladi kao ja ali samo ovi sa petometke koriste prvi 8mica drugi 6ka treci 4ka kod nas kad padne temperature pod nulom neki koriste i 2ka za lov zeca ali ja to stvarno ne bi kod mene se zna u pocetak 6tica u obe ovaj jedna 3,9mm 32gr. pola cok a 4,0 33 grama pun cok mada ja gadjam naopako prvo gadjam sa levom pa sa desnom cevkom to ispadne prvo puni pa ovaj od pola ali naucio sam ja samo i sa prvi  axax kod nas ljudi takav je teren gustaci sve neke i nemozes ti sa 8micom da oboris zeca jer uvek se puca na nekih 40-50 metara 
Vidim da se svi raspisaše, pa da i ja napišem koju na osnovu svog skromnog trogodišnjeg iskustva i sa neke moje tačke gledišta. Većina članova foruma lovi zeca u ravničarskom ili manje brdskom terenu sa manje šumskih površina. Iz njihove perspektive, apsolutno se slažem da je "osmica" sasvim dovoljna za lov zeca do nekih etički prihvatljivih daljina. Isto tako smatram da je neetički ponekad pucati na zeca "desetkom", naročito na nekim graničnim daljinama jer se zna desiti da zec pogođen ovakvom sačmom ode dovoljno daleko od lovca i skonča svoj život poslije izvijesnog vremena u najvećim mukama. Da se razumijemo, to se dešava i pri upotrebi krupnije sačme, ali ako je ta krupnija sačma zahvatila neki vitalniji organ, smrt će nastupiti ranije. Čuo sam i nekoliko priča da su pojedinci odstrijeljivali zeca i "trap" municijom, ali to je sve faktor sreće, blizine i sposobnosti lovca, ali se nikako ne može smatrati etičkim. Pri lovu zeca u brdskom i planinskom području, najčešće se lovi u gušćem terenu pomoću pasa goniča. U tim slučajevima mišljenja sam da je najbolje koristiti "osmicu" ili "šesticu" (sve krupnije smatram da je nepotrebno). Pomenuta sačma će i na graničnim daljinama (45-50 metara) uglavnom imati dovoljno snage da, i ako ne izazove nervni šok, nanese ozbiljnije povrede vitalnih organa, ako ih pogodi. Za razliku od pasa ptičara, goniči znatno duže prate divljač i veća je šansa da istu stignu ranjenu ili nađu usmrćenu i u slučaju lošijeg pogotka. Inače, ja se lično držim jednog pravila prilikom lova sve divljači osim predatora : "Bolje dobar promašaj, nego loš pogodak!". Zeca skoro isključivo lovim pretragom i kombinacijom "osmica" bez korpice- "osmica" (ili "šestica")sa korpicom. "Šestica" mi češće služi kao sigurniji metak za lisicu, a jako rijetko kao drugi metak za lov zeca. Svi oni koji smatraju da je "šestica" apsolutno neprihvatljiva za lov zeca bez obzira na vremenske i terenske uslove, trebaju imati na umu još neke činjenice. Za lov zeca se koristi najčešće mekša sačma. Obratite pažnju koja je prečnik najmekše sačme u proizvodnom programu firme "M-90" [mail]http://www.m-90.hr/streljivo.html#lovno[/mail]. Stariji lovci se možda sjećaju da se crtež zeca nekada nalazio na "Krušikovoj" "šestici". Da li je to slučajno ili ne?
Rezime, smatram da je generalno najpoželjnija krupnoća sačme za lov zeca od 3,5 do 4mm, a sve u zavisnosti od vremenskih, terenskih i svih ostalih (ne)uslova. Ovdje bi' posebno istakao prednost savremene municije koja se puni bez korpice i sa korpicom. Pored čoka koji sužava sačmeni snop, korpica omogućava duže zadržavanje sačmenih kuglica grupisanim, tako da je to svakako sigurniji metak na graničnim daljinama u odnosu na onaj bez korpice.
|
| |
|
|
| -ANUBIS- |
Objavljen 05.10.2013. 14:06
|

Stari član

Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
[xhide]Takodje mislim da sacma 6-tica nije toliko losa za zeca cak bi pre lovio sa 6-ticom negose 10-tkom ok je sve ono sve da da zec pada mrtav od soka vise zrna ali video sam dosta hitaca na zeca 10-tkom da ga zec odnese a verujem da je blio u njemu i tih 5 kuglica koliko je potrebno da ga obore lovim u ravnicarskom predelu gde se zec digne dosta dalje p amalu prenost dajem 6-tici mada licno koristim 3,5mmkao neki univerzalni metak(doduse svoje licne djebane svoja sacma i svoje merice) a sto se tice rizika od malo krupnije sacme tu veci faktor igra lovac i nepaznje kod nas kada se lovi zec grupno puca se napred i nazad tako da ukoliko ne pucate levo i desno nema sanse da nekog ozledite bio sam i u lovu na zeca gde je kolega dobio 8-icu po nogama ali greskom drugog kolege bas iz tog razloga nepaznje lovca(pa ako bi se bojali obicne 6 ili 4 sta bi rekao za karabin.. [/xhide] |
| |
|
|
| papiga |
Objavljen 05.10.2013. 15:17
|

Stari član

Upisa: 255
Pristupio: 19.04.2011. 19:31
|
Sve ovo sto postovane kolege pominju pije vodu iz licnog iskustva i malo preteranog teoretisanja ko je vise literature procitao pa da je ovde prenese ko svetlo na kraju tunela medjutim ja opet govorim iz licnog iskustva svako pa i pocetnik vidi posle 2-3 sezone gde gresi i gde ima standardne rezultate na kojim terenima i koju divlkjac puca s kojom sacmom (evo da navedem taksativno za neke bukvaliste)s kojim barutnim punjenjem i s kojim koncetratorom(cepom sa ili bez korpice )i na kraju ne vidim osim informativno-obrazovnog karaktera zasto se ovde dize tolika buka i silom namece misljenje da se zec puca 8om a fazan 10om
docekacu ja i taj dan da svane............
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 05.10.2013. 16:08
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
papiga kaže:
Sve ovo sto postovane kolege pominju pije vodu iz licnog iskustva i malo preteranog teoretisanja ko je vise literature procitao pa da je ovde prenese ko svetlo na kraju tunela medjutim ja opet govorim iz licnog iskustva svako pa i pocetnik vidi posle 2-3 sezone gde gresi i gde ima standardne rezultate na kojim terenima i koju divlkjac puca s kojom sacmom (evo da navedem taksativno za neke bukvaliste)s kojim barutnim punjenjem i s kojim koncetratorom(cepom sa ili bez korpice )i na kraju ne vidim osim informativno-obrazovnog karaktera zasto se ovde dize tolika buka i silom namece misljenje da se zec puca 8om a fazan 10om
Kolega papiga, niko se nije ucen rodio.
Literatura i postoji da se iz nje nesto nauci , naravno kroz prakticnu primenu pa samim tim se i stice neko iskustvo, koje dosta puta, makar ono bilo kratko, moze vise vredeti od necijeg dugogodisnjeg iskustva pogotovo ako taj sa dugogodisnjim iskustvom smatra da i to sto se u literaturi procita sluzi samo da bi neko izneo svoje misljenje i da sem praznih prica nema nikakvu primenu. Dobro je da ovakvi forumi postoje i bas im je takav karakter informativno-obrazovni pa ko hoce da nesto sazna (nauci) na pravom je mestu i niko, nikome, silom ne namece misljenje pre bih rekao da daje savet.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| papiga |
Objavljen 05.10.2013. 17:27
|

Stari član

Upisa: 255
Pristupio: 19.04.2011. 19:31
|
Dragi kolega svaki dobronameran savet dat u svrhu ukazivanja na gresku ili usmeravanja na necinjenje greske je uvek dobronameran i dobrodosao ali davati iste savete hiljadu puta i ubedjuivati da je samo tako i po tom savetu ispravno po meni prelazi u silom nametnuto pravilo ponasanja a sto se tice edukacije pa nisu se pojedini na forumu rodili pismeni a mi ostali nepismeni pa da nas oni prosvetljuju jer koga nesto zanima taj ce vec sam naci nacin da se obrazuje i sazna sto vise u tom polju interesovanja a danas je slozicete se to bar veoma lako kad nam je ceo svet na monitoru zar ne?
Sto se tice iskustva tu se vidim slazete a kod smo vec kod njega postoje delovi drage nam i jedine zemlje gde bi vecinu tvrdokornih sa 8 i 10om voleo da odvedem u gostinski lov da se sito nagledam pogodaka gde divljac "odlazi da se sokira" i povratka praznih ranceva
docekacu ja i taj dan da svane............
|
| |
|
|
| Macvanski lovac |
Objavljen 05.10.2013. 17:46
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Svako ima svoje iskustvo i tesko je promeniti necije navike ovako preko interneta,evo licnog primera,ja pucam,kao sto sam i rekao,krusik 3,5mm sa i bez korpice,uglavnom pucam brzo,tj. divljac je skocila-poletela,puska je u ramenu,gotovo istog trenutka je i nanisanjena i metak je ispaljen,dakle to su sve male daljine,da kazem u proseku 20-25 metara,osmica je vise nego dovoljna,mada sam imao pogodaka i na duplo vecim daljinama,ali se suzdrzavam od pucanja na divljac preko 40-45 metara,dok recimo imam kolegu u grupi koji puca najvise sacmu 4,5 mm,na svu divljac ali on kad god ima priliku pusta divljac da odmakne,ne mogu da kazem obara on,ali na kraju sezone kad saberemo koliko je ko odstrelio svake,ali svake sezone ja imam najvise odstreljene divljaci,mozda ce neko misliti da se hvalim ili lazem ali to su cinjenice doduse najvise "gazim" teren od svih u grupi,pa zato i imam vise prilika za odstrel od ostalih,sto se tice ranjavanja divljaci,tu smo svi negde,nisam primetio razliku izmedju pucanja sa 3,5 i 4,5 mm,dakle moze i sa jednom i sa drugom sacmom,jedino ostaje pitanje licne bezbednosti a tu je u prednosti sitnija sacma ;)
Rodjen da budem lovac
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 05.10.2013. 17:48
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
papiga kaže:
Dragi kolega svaki dobronameran savet dat u svrhu ukazivanja na gresku ili usmeravanja na necinjenje greske je uvek dobronameran i dobrodosao ali davati iste savete hiljadu puta i ubedjuivati da je samo tako i po tom savetu ispravno po meni prelazi u silom nametnuto pravilo ponasanja a sto se tice edukacije pa nisu se pojedini na forumu rodili pismeni a mi ostali nepismeni pa da nas oni prosvetljuju jer koga nesto zanima taj ce vec sam naci nacin da se obrazuje i sazna sto vise u tom polju interesovanja a danas je slozicete se to bar veoma lako kad nam je ceo svet na monitoru zar ne?
Sto se tice iskustva tu se vidim slazete a kod smo vec kod njega postoje delovi drage nam i jedine zemlje gde bi vecinu tvrdokornih sa 8 i 10om voleo da odvedem u gostinski lov da se sito nagledam pogodaka gde divljac "odlazi da se sokira" i povratka praznih ranceva 
Kolega evo sezona nam je na pragu pa ako tol'ko imas zelju da nekoga tvrdokornog sa 8 i 10 ugostis evo ja se javljam(znam, nije eticki nuditi se nekome u goste al' kad vec 'oces) da vidim te vase zeceve, koji mozda nose pancirne prsluke. Da se ne zamajavamo vise garantujem da nema tog zeca koji na normalnoj daljini 35-40m nece pasti od 10-ke za 8 i da ne pricamo.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 05.10.2013. 20:37
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
pez kaže:
papiga kaže:
Kolega evo sezona nam je na pragu pa ako tol'ko imas zelju da nekoga tvrdokornog sa 8 i 10 ugostis evo ja se javljam(znam, nije eticki nuditi se nekome u goste al' kad vec 'oces) da vidim te vase zeceve, koji mozda nose pancirne prsluke. Da se ne zamajavamo vise garantujem da nema tog zeca koji na normalnoj daljini 35-40m nece pasti od 10-ke za 8 i da ne pricamo.  POTPISUJEM I PECATIRAM
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| -ANUBIS- |
Objavljen 05.10.2013. 20:53
|

Stari član

Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
[xhide] http://www.youtub...Ud3mTqR6Zg skinut klip sa teme lov na zeca pa da vidim da neko ovu zver od zeca skine 10-kom za ovakvu junacinu samo podkalibarno tako da mante politiki 10 8 6 4 ima svakakvi zeceva svuda pa tako i razna misljenja   [/xhide] |
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 06.10.2013. 00:08
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Silom nametnuto i nesto sto je ispravno su dve razlicite stvari. Sirina u poznavanju literature vremenom sacini savrsen sklad sa praksom. Verujem u pancire. Ziveli. |
| |
|
|
| Huntr |
Objavljen 12.10.2013. 05:56
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 05.07.2013. 14:12
|
ha ha ajd da i ja malo kucam.
za dvadeset godina lova kao lovac i jos desetak kao klinac uz caleta,ispucao sam sve ili svasta na zeca.a i video sta drugi pucaju.evo nekih mojih iskustava.
rezultate sa trapom video samo kod strelaca koji ga inace pucaju na glinu i to su odlicni strelci.pogoci i obaranja su redovni i na vecim daljinama.sto se mene tice ovo nema veze sa etikom ali stvarno nemam ideju da opasuljujem ljude od 50 plus godina.doduse znam za jos jedan slucaj lovca koji ga redovno trapom odstreljuje ali to su jako male daljine,tako da mu ga dodje ama bas sve jedno koja je granulacija,covek puca refleksno na par metara.
sa desetkom ih puca relativno mali broj strelaca,za koje vazi pravilo da vecina puca bez egzibicija na velikim daljinama i najcesce love bez kera.zasto sam naveo bez kera,meni se licno cini da vecina zeceva kod takvog lova skace pod nogama.
e sad osmica,mnogo lovaca kupi sto komada osmice i od do sve u sezoni.po zajednicko za ove lovce je da pucaju sve sto mogu bez nerviranja da li je daleko ili blizu,sta bog da.ovi lovci stvarno opustenom love i imaju po meni sasvim solidne rezultate.moj savet za nekog pocetnika dok sebe ne nadje u svemu tome/
sestica i cetvorka,vecinom u manjim sredinama i gde love kako ja volim da kazem dinaroidi.he he he.po meni osnovni razlog je praksa koja se vuce iz lova sa kerovima i lova sa nekim rucno punjenim metkovima.kad sasijes zeca sa cetvorkom,sto se kaze rasklopis ga ako je na manjoj daljini i nema oce nece padne,a ako ga samo polijes i na vecim daljinama nece umaci nijednom iskusnijem keru a o gonicima da i ne pricam.tako da sa ovim granulacijama redovno uspeha imaju stariji lovci,a mladjima ih bas i ne savetujem.
gde sam ja toj celoj prici.
kad lovim bez kera po toplom vremenu,punim polu cok deset,pun cok osam.
kad lovim bez kera po hladnom vremenu,punim polu cok sest,pun cok osam.
kad lovim sa kerom po toplom vremenu,u obe cevi osam.
kad lovim sa kerom pohladnom.punim polu cok sest ili cetiri a pun cok osam.
misljenja sam da u pun cok cevi nema smisla stavljati vise od osmice,a da na izbor granulacije za cev sa polucokom uticu dva faktora a to su prvenstveno temperatura i da li se lovi sa psima.
ovo moje pisanije eto malo da napisem i ja koju,a i mislim da ce biti po koja korisna informacija za mladje lovce.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 12.10.2013. 12:23
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Sve lepo napisano, sve je to tu negde, ali se sve to vrti oko istog. Svi pisete prva cev, druga cev, podizanje zeca iz nogu, itd. itd. Postojimo i mi neki koji lovimo poluautomatima, kakvu onda kombinaciju municije tu izvrsiti? Zatim uslovi planinskog i visokoplaninskog lova sa gonicima.. 
Ja sam sebi za takav lov obezbedio Rottweilovu mundzu, 3,5mm i 4mm, tako da ce u lovu na zeca u cev ici osmica a u magacin jedna sestica. Nema tu toplo vreme, pocetak sezone, kraj sezone, ima kera, nema kera.. Preko 1000 mnv je jutarnji mraz tokom novembra stalan i uvek je hladno, a takav teren ne dozvoljava izostanak gonica.. S tim, ta kombinacija ide od pocetka do kraja sezone Pa sta bude, bude.
Takodje ce polu cok biti tokom cele sezone. U sustini, bez komplikacija, prosto i jednostavno, pa cemo na kraju videti kako to funkcionise, i treba li nesto da se menja.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
| |
|
|
| Huntr |
Objavljen 12.10.2013. 12:30
|

Član

|
pa mislim da se lovci sa poluautomatima lako nalaze u onoj grupi lovaca koji na sve pucaju osmicu,samo peglaj i ne misli.
dobar pogled.
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 12.10.2013. 12:50
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Mnogo je teoretisanja kolega.. Cak i previse.. Sve to u prakticnom lovu jedva malo da dolazi do izrazaja. Nije u lovu sve tako crno na belo, milioni nepredvidivih situacija i iznenadjenja gde je sva ta teorija zasenjena koncentracijom i pribranoscu lovca. Ako se mnogo razmislja o tome gde sada da ga gadjam, na kojoj daljini, kojom cevkom, cesto se i promasi. Zato nisam za previse egzibicija u izboru municije, volim da imam siguran izbor za predmetnu divljac, da mogu da se zakunem u taj metak. I to je sve sto mi je potrebno, ostalo je moj deo posla, i od mene zavisi da li ce zec biti odstreljen. U sustini ne mora sve ni da se odstreli, sto rece kolega Predator sa cijim se upisom najvise slazem od svih upisa ovde, "Bolje dobar promasaj nego los pogodak". Moj deo je da iza njega ne postoji drugi lovac ili pas i da mi je cista meta, da nema ni trunke sumnje da cu ugroziti ostale ucesnike u lovu. Kod mene u lovistu zec koji bezi pred gonicima se vidi na najvise 5-6 sekundi dok je u dometu, nikad na istoj daljini tako da ja nemam predstavu koja ce daljina biti u pitanju.
Znaci svaki lovac ce ako je iole lovac, isprobati ono sto misli da je dobro, prilagodjeno njegovom terenu, njegovom oruzju i njegovom nacinu lova. Kada on sam vidi kako to funkcionise, znace sta treba da promeni za sledeci put. Kada dodje do sigurnog metka, to ne treba da menja sta god mu ostali govorili. Nismo svi isti, neko voli popa neko popadiju, a neko i ceru im.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
| |
|
|
| Huntr |
Objavljen 12.10.2013. 13:38
|

Član

|
nidzo a koja je svrha ikakvog pisanja na forumima ako je svako za sebe pametan.
kad se diskutuje,neki red postoji,izneses licna zapazanja i obrazlozis svoje zakljucke,pa tek onda komentarises tudje.
naravno postoje i neke stvari koje naprosto moraju da se prihvate onakve kakve su,a ne onako kako ih mi vidimo.
kad diskutujes na temi sa kojom municijom u lov ne diskutujes o svom stavu kad ces pucati ili ne.
napises sa cime bi pucao u kojoj situaciji,a o tudjem postu kad ga procitas dobro promislis da li ima nesto sto bi mogao da usvojis ili ukazes na nesto sto mislis da je pogresno i probas to da argumentujes.
vatra u tvom postu mi govori da tvoja lovacka karijera je na pocetku,nadam se da ce biti duga i uspesna,a zapamti jedno covek se uci dok je ziv a najvise na svojim greskama.jos jednom dobar pogled.
|
| |
|