Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Osipanje članstva LU

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Osipanje članstva LU
punisher
 I do mene su došle informacije da je u mnogim udruženjima broj članova opao za minimum 10-20% upravo zbog krize i nemaštine. Nekom je i tih 10-15.000 din ogromna svota. Pa još ako imaju psa, pa hrana, pa municija...pa...
Ima tu mnogo "pa" i mnogo razloga protiv.
Sa druge strane uprave mnogih udruženja ne osećaju ove promene i potrebu da sa članovima budu fleksibilni, da pričekaju na te rate članarina, da se jednostavno i oni prilagode promenama.
Lovstvo je u velikoj krizi. Mislim da nikada nije bilo ovako.
Barata se sa brojem od 80-85.000 lovaca ali mislim da je ovaj broj manji sigurno za 15.000 ove sezone.

kelt
 po nekim mojim saznanjima trend opadanja clanova u LU Pancevo je nastavljen samo sta je ove godine u vecoj kolicini nego dosad. uskoro cu nadam se imati tacne informacije ali kako sam nacuo situacija je alarmantna radi se od oko 30%.clanstva. ima jos vremena da se uplati prva rata tako da ce biti nadam se ipak nesto manji procenat. u mojoj sekciji clanova dosad 30 a do sad uplacenih svega 17. kriza valjda a moze biti i jos ponesta.Glavu o zid
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

sheytan
 Pa, ako nije istekao termiT za uplatu, dzabe nagadjati koliko tje ih odustati! Odobreno

Chak i da je istekao, neko ko je zaboravio da uplati moze kasnije da plati upisninu i sl., ali OK, to je redji slutchaj...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

vuk71
 dali neko ima zvanican podatak o broju clanova LSS i LSV, ili je bolje sacekati pocetak uplata za ovu sezonu jer je velika verovatnoca za jos vecim osipanjem...

Lovac Stari
 Clanstvo se osipa iz godine u godinu, razloge znate a u procentima je kako gde. Izmedju 20 i 30%.
Dobar pogled.

Indjijanac
 u maju mesecu se već iskristalizovalo stanje,ko je platio prve delove članarine ili celu i već je jasna situacija dali ima odliva članstva i koliko?
pa da vidimo kakva je situacija,molim pišite kako je u vašim udruženjima?da li ima novih članova pripravnika,ili onih koji su prešli iz jednog u drugo udruženje?
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Lala
 Koliko sam ja primetio, ove godine niko ne želi puno da priča o odlivu članstva. Koga god da pitam, svi nekako neodredjeno odgovaraju, ili izbegavaju odgovor.
Jedno je jasno: već treću godinu za redom postoji osipanje članstva, u proseku je to oko 10-15% svake godine, kako gde, negde čak i više. Nemam dovoljno podataka da bih mogao preciznije da kažem, ali definitivno se smanjuje broj lovaca. Postoje mnoga LU u kojima se članarina plaća na rate, dosta lovaca uplati jednu ili dve rate, pa onda zapne sa plaćanjem, a računaju ga kao člana, tako da i to treba imati u vidu.
Poznajem dosta ljudi koji su ove godine kupili samo lovnu kartu, i prekinuli sa članstvom u LU. Deo tih ljudi je i ovde na forumu.

Kako će LU poslovati sa sve manjim prilivom novca od članarine, koja im je osnovni vid finansiranja, nemam pojma. Verovatno će se štedeti na unosu divljači i na hrani za divljač.

Šta nam Bog da!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Indjijanac
 logičan izgovor i mesto gde se ima prostora za stezanje kaiša je unos divljači i hrane u lovište,mada realno malo je onih koji će razmisliti kako da putem priredjivanja manifestacija naprave neki dinar,kako da poboljšaju prirodno stanište divljači i da joj pomognu da preživi,a pored toga animiraju svoje lovce i da povećaju broj članova.
sve se svugde svodi na plaćanje članarine i otaljavanje radnih akcija da se zadovolji forma,ko se neseća kako je bilo pre 20-30 godina neka pita starije,da li su imali i koliko radnih akcija? da li su lovci brojali koliko imaju akcija ili su natezali da odrade obavezan broj?da li su svi članovi imali obavezu čuvanja fazana u prihvatilištima i da li je i to ulazilo u radne akcije ili je bila obaveza?da li je za vreme zimskih nepogoda bilo mobilisano članstvo za iznošenje hrane?......da li su lovci imali razmišljanje tada odradiće to neko?
ako velika većina lovaca odluči da prekine članstvo u LU i svi samo kupe lovne karte i idu negde u lov,pa ko će da održava lovišta,unosi divljač?.......gde odosmo tim putem?!?

Lala
 Dokle god se pare od članarina arče po LU bez realne kontrole (u većini slučajeva članstvo nema pojma šta se radi), (lovačke saveze da i ne pominjem koliko para izvuku od lovaca), dotle će motivacija za dobrovoljno angažovanje lovaca biti sve manja. Čak će i najveći entuzijasti doći u situaciju da jednog dana postave sebi pitanje da li ima svrhe dalje tegliti i raditi.
Ja sam siguran da samo otvorenost u radu i pošteno gazdovanje može da vodi LU napred. Ima takvih primera gde je rukovodstvo LU čestito, i gde svojim ponašanjem daje primer članovima; u takvim LU ima napretka.
Ostali su u čabru, pre ili kasnije, sa (polu)praznim lovištima i smanjenim članstvom, i sa nemogućnošću da finasijski održivo posluju. Tada će ući u blokadu, a onda ode lovište, oduzima se, pa članstvo u rukovodstvo neka gledaju kako će da plate dugove!

Ko je lud da plaća tudje bahaćenje, a da zauzvrat nema šta da lovi?
Kupim lovnu kartu, i idem u komercijalu onoliko koliko mi finansije dozvoljavaju.
A brigu o lovištu neka preuzme vlasnik lovišta-država, kada je dozvolila sebi da višegodišnje arčenje toleriše, i da žmuri nad očiglednim manjkom divljači! Ima država instrumente da zavede red, ali izgleda da nema volje. Zašto?

Koliko primera smo navodili o štetnom ili nezakonitom radu nekih LU ili čak i državnih organa, i šta se desilo? Da li je neko odgovarao? Ako mene moj (bivši) savez može da vuče za nos i da mi dva puta naplati neuradjene planske dokumente, a državni organ toleriše nezakonitosti, počev od ustanovljenja i dodele lovišta, pa do tolerisanja obavljanja lova bez planskih dokumenata, bez licenciranih stručnih lica, na osnovu lažnih podataka o brojanju, ja tu nemam šta da tražim.

Jedan od onih koji su ove godine napustili članstvo u LU i lovačkom savezu sam i ja. Ne dam svoje pare onima koji to arče kao Alajbegovu slamu, i još me vuku za nos, ucenjuju, ograničavaju, lažu kako divljači ima iako ja u lovištu to ne vidim... Ma neka nadju nekog drugog!
Ko hoće da im plaća, od volje mu. Ja neću.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

bogoljub
 Kod nas se članstvo osipa samo ako nekoliko godina neplate članarinu i onda ih nateraš da je uplate i posle toga odustanu od članstva u društvu.A sve lovarni ali slučajno zaborave da plate članarinu,neki se sete i da članarinu mogu platiti kao donaciju ili u kešu pa se slučajno nemogu naći na izvodima od banke.Posle odustaju jer im teško da se sećaju da i sledeće godine treba platiti članarinu.Jaooo
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

Indjijanac
 pa kako funkcionišete ako se članarina neplaća,ja sam o tvom LU čuo da lepo funkcioniše.da nije blagajnik nešto zabrljao pa nema na izvodima.

mrwa22250

Lala kaže:.

Kako će LU poslovati sa sve manjim prilivom novca od članarine, koja im je osnovni vid finansiranja, nemam pojma. Verovatno će se štedeti na unosu divljači i na hrani za divljač.

Šta nam Bog da!
MOZDA u tom grmu lezi zec.ZASTO LU.zive od clanarine lovaca.sta se desilo sa lovnim turizmom(a na papiru lovista puna divljaci).da li je moguce da npr. jedna Madjarska ponudi turistima za odstrel vise nego sto je nas maticni fond.koliko li samo kostaju njihovi naucnoistrazivacki radovi kad tako dobro gazduju.prave se po meni pogubni kompromisi-da bi zadrzali clanstvo pustaju da se lovi sve i svasta jer kad moze da se mesari,clanarina i nije toliko veliki izdatak.sta ce se desiti kad vise ne bude mesa,kad lovista opuste.oporavak fondova divljaci trajace dugo.nema vise obaveznih akcija a malobrojni entuzijasti nece postizati golem posao narocito u zimskim mesecima.i ne daj Boze jos kakve prirodne nepogode,cemu divljac da se nada.da nece mozda zeleni da priteknu u pomoc?sa ovakvim nacinom rada osipanje clanstva je neminovnost,a mozda to nekome i odgovaraNe razumem
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

bogoljub
 Ja sam bio blagajnik pa sam zabrljao rekao sam svima kako se to radilo godinama pa smo zato izgubili nešto zaboravnih članova.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

Gedza66

Lala kaže:

Jedan od onih koji su ove godine napustili članstvo u LU i lovačkom savezu sam i ja. Ne dam svoje pare onima koji to arče kao Alajbegovu slamu, i još me vuku za nos, ucenjuju, ograničavaju, lažu kako divljači ima iako ja u lovištu to ne vidim... Ma neka nadju nekog drugog!
Ko hoće da im plaća, od volje mu. Ja neću.

U Vlasotincu nema osipanja clanstva, vec povecanja ali na zalost ne radi se o mladim lovcima-pripravnicima vec o clanovima iz drugih udruzenja.

Iz kojih razloga to cine, nije mi poznato. Da li iz gore navedenih Lalinih razloga ili zbog clanarina primerenih materijalnom stanju vecine lovaca ili saznanja da se u lovistu ovog udruzenja svake godine primetno povecavaju maticni fondovi divljaci a to se pocelo desavati od kako je napusteno clanstvo u LSS-u i primena u praksi onih cuvenih strucnih radova najjjjlovnijih radnika Srbije ali cudi da pored interesovanja lovaca iz Jablanickog okruga, ima i interesovanja lovaca cak iz Beograda i Novog Sada.

Lovacka udruzenja iz kojih dolaze ovi clanovi "sa strane" trebaju biti zabrinuta, jer dosadasnja iskustva koje imamo sa takvim lovcima opravdano navode na zakljucak da se radi o najpostenijim i najvrednijim ljudima. Navescu primer grupe koja zivi u Leskovcu a bili su visegodisnji clanovi LU iz Bojnika. Ovog proleca su imali preko 10 samoinicijativnih radnih akcija na iznosenju hrane i ciscenju pojilista u lovistu. Svojim sredstvima su nabavili i izneli u loviste preko 300. kg. kukuruza i 20. kg soli u lovnom reviru u kome ce loviti po otvaranju lovne sezone. Odusevljeno komentarisu saznanje da je prethodno iznesena hrana pojedena, da su oko hrane primetili i male tragove divljih svinja, itd.

Verujem da je vecina lovaca Srbije ovakvih karakteristika ali da zbog posedovanja osnovnog kucnog vaspitanja jos uvek nemaju snage da se suprotstave onoj manjini od sljama, koja zarad zadovoljavanja svojih animalnih poriva ne bira sredstva da i dalje rukovodi udruzenjima i savezima.Confused
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

draganpan
 Evo ja sada tek imam konacan spisak lovaca u mom LU Baljevac, i sta je interesantno- broj isti u jedan (sto kazu) desetak manje ali desetak novih i evo tacno 165 kao i prosle godine.Dragoljupe
dobar pogled, bistro okOsmeh 2o

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Mirovanje članstva u LU LOVAČKA UDRUŽENJA 22 11.07.2012. 17:06
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,802,963 posete www.srbijalov.com