Javiće se valjda neko iz Kikinde ko ga zna, a može usput da napiše i kako ide otplata milionskih kredita, podignutih za renoviranje lovačkog doma, i jel ostalo bar još neko divlja jedinka u lovištu za odstrel.
Pre nekoliko godina sam bio u komercijali na fazane u KI, imaju stvarno dobru fazaneriju, a i restoran je lepo sredjen, lovište (teren) odličan, koliko sam ja video.
E sad, ako su u kreditima, to je njihova poslovna politika, danas u krizi, ko god je u kreditima (i poslovno i privatno), nagrabusio je, bankari šišaju nemilice. Pa još ako su krediti dugoročni, i vezani za čvrstu valutu...
Ma otkud u Kikindi je stalo vreme, tamo su još uvek giganti poput Livnice, Toze Markovića, Metanola, Naftagasa fali im samo još drugi Toma Granfil pa da se krene u novu posleratnu obnovu počinjući od rekviriranja zelenaških banaka.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75 kaže:
Zvanična informacija o kandidatima za izbore u LSV.
1. opcija :
Kandidat za predsednika LSV je g.Pažin, predsednik LU u Zrenjaninu,
Kandidat za potpredsednika LSV, g.Beuković (svima dobro znan)!
2. opcija :
Kandidat za predsednika LSV je g.Todorović, predsednik LU u Senti,
Kandidat za potpredsednika LSV, g.Berić iz LU u Kikindi.
Molim sve članove foruma koji znaju navedene kandidate da nešto o njima kažu!
poznajem gos.Pažina i lično, mogu reći da je realan i koliko je meni poznato pošten i iskren. valjda ne grešim ?!
za Beukovića sam čuo samo gadne stvari lično ga ne poznajem (možda i bolje).
o g. Todoroviću sam čuo po koju lepu reč, i ništa više.
za gos. Berića nisam ni čuo
o gospodinu Beliću ima tekst na dve strane u LORISTU od SEPTEMBRA 2010 u kome je čovek sasvim korektno predstavljen,lično ga neznam ali ako su podatci tačni ostavio je pozitivan trag o sebi u svom udruženju u Kikindi
u indjiju ima djungla kaže:
o gospodinu Beliću ima tekst na dve strane u LORISTU od SEPTEMBRA 2010 u kome je čovek sasvim korektno predstavljen,lično ga neznam ali ako su podatci tačni ostavio je pozitivan trag o sebi u svom udruženju u Kikindi
''Kikinda'' nebih da se ostali nađu uvređen, i ja sam među ostalima . kikinda je navedena zvanično preko tv-a kao najmanje korumpirani grad srbije naravno grad čine pojedinci.
Prof.dr Miloš Beuković- za podpresednika- , predsednik LU "Sremac" Ruma i aktuelni predsednik LSV
Milan Pažin rođen je 22.04.1948.god., Banatski Dvor, Opština Žitište
Po zanimanju: Mašinski inženjer
Zaposlenje: Akcionarsko društvo za osiguranje DDOR Novi Sad Novi Sad Ogranak filijala Zrenjanin Zrenjanin
Lovačke aktivnosti:
- Član lovačke organizacije od 1977.god.
- Predsednik Lovačkog udruženja Opštine Zrenjanin od 28.03.1998.g.
- Član Skupštine Lovačkog saveza Srbije od 1998.god.
- Član Skupštine Lovačkog saveza Vojvodine od 1998.god
- U dva mandata bio član Upravnog odbora Lovačkog saveza Vojodine
- U jednom mandatu član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije.
- Sada predsednik Lovačkog udruženja grada Zrenjanin.
U svom programu rada LSV kaže:
Godina 2011. je prelomna za dalji organizacioni i sveukupni razvoj lovstva. Na ovo utiču usvojeni Zakon o udruženjima i Zakon o divljači i lovstvu. U završnoj fazi su aktivnosti na preregistraciji starih i registraciji novih udruženja kod Agencije za privredne registre.
Nadležni organi, Republičko Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu obaviće, za lovačku organizaciju veoma značajan posao, ustanovljavanja i dodele lovišta na korišćenje, od čijeg uspešnog i po lovce povoljnog ishoda, zavisi dalji održivi sistem lovstva.
Zakon o divljači i lovstvu u mnogome je promenio ulogu i položaj lovačkih udruženja i lovačkih saveza. Novim Zakonima su ukinuta javna ovlašćenja koja je u prethodnom periodu vršio Lovački Savez Srbije. Mnoga značajna pitanja ostavljena su da se reše podzakonskim aktima. Pred nama je usvajanje i donošenje tih podzakonskih akata Pravilnika u cilju potpune inplementacije zakona o divljači i lovstvu.
Upravo zbog toga lovci, lovačka udruženja i celokupna lovačka javnost, danas više nego ikada, očekuju od organa Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Vojvodine, čvršću povezanost i saradnju sa nadležnim institucijama države Republičkim ministarstvom i Pokrajinskim sekretarijatom, kako bi se utvrdila rešenja koja će obezbediti dalji razvoj i očuvanje građanske opcije lovstva.
Nastale promene u zakonodavnom uređenju ove oblasti moramo prihvatiti ali i činjenicu da su neophodne promene u našim organizacijama i u našem Savezu. U svetlu ovih promena mora se obezbediti odgovorniji odnos Lovačkog saveza Vojvodine prema potrebama i zahtevima svojih članica lovačkih udruženja. Sada je članstvo u Lovačkom savezu Vojvodine i Lovačkom savezu Srbije, za razliku od prethodnog perioda na dobrovoljnoj osnovi. Upravo ta činjenica upozorava na potrebu promena u sadržaju i metodama rada Lovačkog saveza Vojvodine i njegovih organa.
Na organima Lovačkog saveza Vojvodine je da iznađu rešenja da Lovaki savez postane servis lovačkih udruženja, u punom smislu te reči. Uveren sam da će se to ostvariti, jer za tim postoji potreba, bogato iskustvo lovnih radnika i ogromna želja i rešenost članstva da kroz članski doprinos finasira samo one aktivnosti koje su od interesa za lovačka udruženja i njihove članove. Uz takvu pomoć servisiranje lovačkih udruženja, stvaraju se predpostavke da nam lovišta budu bogatija, tehnički opremljenija i zaštitarski organizovanija.
Uz navedene aktivnosti informisanju i edukaciji članstva, kao veoma važnom segmentu funkcionisanja lovačkih organizacija, potrebno je posvetiti daleko veću pažnju.
Samo sa takvim pravičnim i realnim rešenjima članstvo će biti brojnije a Lovački savez Vojvodine još snažniji.
Zoran Belić za podpredsednika -, predsednik LU "Kikinda" Kikinda
Dragan Todorović rođen 1962 godine u Srpskoj Crnji, SO Nova Crnja/Banat
Završio SŠUP u Sremskoj Kamenici, diplomirao na Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija u Šapcu.(zvanje strukovni ing.)
Član je LU Senta od 1990.godine.
Momentalno predsednik UO LU Senta u drugom mandatu. Član Skupštine LS Vojvodine, već drugi mandat, sekretar nadzornog odbora LSV-e.
U svom programu rada LSV kaže:
Kao i u svom Lovačkom udruženju, gde postižemo vrhunske razultate, trudiću se da i u Lovačkom savezu Vojvodine radim pre svega na podizanju svesti o potrebi unapređenja struke i na toj bazi pružanja potrebnog servisa Lovačkim udruženjima kako bi to uspešno imlementirali u svojim lovištima. Trudiću se da rad Saveza bude maksimalno javan a sve odluke donošene u demokratskoj i transpatrentnoj atmosferi. Posebno ću se angažavati da stvaram dobre odnose sa državnim organima kako bi na najbezbolniji način primenili sve odredbe Zakona o divljači i lovstvu a proces ustanovljavanja i dodele lovišta završili na najlakši mogući način. Pri tome trudiću se da interesi članica LSV budu u potpunosti zaštićeni.
Trudiću se da članarina prema Lovačkom savezu bude što niža a kroz uštede i racionalizaciju rada LSV zajedno sa novoizabranim UO učiniću da LSV bude operativan, jeftin i da svako LU udruženje u svakom momentu zna zašto je član i zbog čega izdvaja pare za članstvo u ovoj organizaciji. Ovo pretpostavlja da će LSV konačno svake godine izaći pred članstvo sa konkretnim programom rada i to će predstavljeti ponudu LU da budu članice a sve u svetlu da već sledeće godine članstvo u Savezu više neće biti obavezno. Posebno ću se posvetiti kvalitetnom i pravovremenom informisanju najšireg članstva.
Na kraju, trudiću se da imamo dobre odnose i konstruktivno učestvujemo u radu LSS i drugim Lovačkim savezima koji se upravo formiraju u Srbiji i sa svim srodnim organizacijama kao i nevladinim sektorom. Naravno radićemo i na međunarodnoj saradnji i prenositi sva pozitivna iskustva drugih zemalja.
U programu Milana Pažina stoji sledeće (ako je ovo što je napisano njegov program): - U svetlu ovih promena mora se obezbediti odgovorniji odnos Lovačkog saveza Vojvodine prema potrebama i zahtevima svojih članica
Da li to znači, da dosadašnji odnos nije bio dovoljno odgovoran? Pa dosadašnji predsednik LSV (u dva mandata) Beuković, je sada kandidat za njegovog (Pažinovog) zamenika!?! A ispada, ovako napisano, da je dosadašnji predsednik koji je vodio LSV, mogao biti i odgovorniji prema potrebama i zahtevima članica?
- Na organima Lovačkog saveza Vojvodine je da iznađu rešenja da Lovaki savez postane servis lovačkih udruženja
A čiji je servis bio do sada? Servis aktuelnog rukovodstva, preds. Beukovića i ostalih? Ili nečiji drugi servis? Sad treba da se 'iznadju rešenja da LSV postane servis LU'? Tek sada??? Pa šta je do sada bio?
- Nastale promene u zakonodavnom uređenju ove oblasti moramo prihvatiti ali i činjenicu da su neophodne promene u našim organizacijama i u našem Savezu
A šta se do sada čekalo? Vreme prolazilo, a prethodna garnitura je po ovome, kako je napisano, možda izbegavala da prihvati promene? Kako to?
- rešenost članstva da kroz članski doprinos finasira samo one aktivnosti koje su od interesa za lovačka udruženja i njihove članove
Ja ovo čitam, možda kao indirektno priznanje da su do sada članarinom finansirane i neke druge aktivnosti, osim onih koja su potrebna LU i lovcima! Tako kako je napisano, neko može i da shvati tako.
- informisanju i edukaciji članstva, kao veoma važnom segmentu funkcionisanja lovačkih organizacija, potrebno je posvetiti daleko veću pažnju.
Ovaj stav potpisujem. Pisali smo o ovome onoliko. Samo ne znam, kako će to da sprovede ista ekipa u LSV, koja to do sada nije radila (Beuković, i ostali). Nisu bili u stanju za dva mandata da naprave ni svoj sajt! Jedna ozbiljna organizacija, kakva bi morao biti LSV, da u 21. veku, u eri kompjutera i interneta, nema svoj sajt? Pa to je nezamislivo! Kako nas vide stranci, kojima želimo da prodamo usluge lovngo turizma, kad čuju da LSV nema svoj sajt? Kako da se obrate onda? Da ne pominjem domaće lovce...
Samo ne znam, ako je Pažin već bio delegat skupštine LSV u par mandata, zašto to nije na skupštini iznosio? Bio je i član UO LSV, pa zašto ovo što sam citirao, nije izneo tamo? Zašto se sa tih pozicija nije borio za ovo što sad zastupa? Ili se borio i iznosio sve ovo, ali ga možda ostali iz rukovodstva ignorisali i preglasavali? Pa kako sad da ja verujem, da će biti drugačije?
Citirani delovi nisu izvučeni iz konteksta, nego predstavljaju ključne delove programa rada!
Imajte na umu, kolege lovci, da su novim Statum LSV, ovlašćenja predsednika i zamenika predsednika LSV praktično skoro izjednačena!!! Da li je moguće da se desi sledeće: da npr. Pažin, iz nekog razloga bude sprečen da obavlja dužnost, ako bude izabran, ili možda da bude i smenjen (nekom mogućom 'trgovinom' glasovima delegata), ili podnese ostavku, i koga onda imamo kao zastupnika LSV, sa predsedničkim ovlašćenjima, na čelu LSV? Imali bi Beukovića!
Eto, zbog svega što sam napisao ovde, ja sam protiv izbora Pažina. Ne zbog njega lično, i njegovog rada, jer ne znam baš detaljno o tome, nego više zbog činjenice, da je prihvatio da mu kandidat za zamenika bude Beuković. Čovek, čiji je dosadašnji rad sam Pažin u svom programu indirektno kritikovao, za čijeg mandata je ukinuto lovcima osiguranje od nesreće u lovu, zapostavljena reč 'informisanje', uveden najveći članski doprinos u državi (600 + 400 din.), a prava (osiguranje, informisanje) umanjena ili ukinuta, da ne redjam dalje.
Nemam ništa lično ni protiv Beukovića, da ne budem shvaćen pogrešno, ali njegovi rezultati i način rada, po mom mišljenju, nisu garancija, da će se nužne promene u radu LSV, obaviti kako treba i u meri u kojoj treba.
A propo, voleo bih da znam izvor, odakle je Komandant Mark izvukao ove programe rada kandidata? Gde je to objavljeno, osim ovde na Srbijalov forumu? Da ne bude da komentarišemo nešto fiktivno?
Za kandidata Dragana Todorovića i njegov izneti program rada (ako je zaista njegov program):
- Momentalno predsednik UO LU Senta u drugom mandatu. Član Skupštine LS Vojvodine, već drugi mandat, sekretar nadzornog odbora LSV-e.
Da li je, kao sekretar NO LSV, nešto preduzeo i pokrenuo, da se reaguje na greške rukovodstva (slučaj 'srndać svetski prvak', gde je učestvovao kao član ocenjivačke komisije Beuković, slučaj sa incidentom u Zagrebu i pismom predsednika CIC sa zahtevom za smenu Beukovića (novine pisale, ako je tačno), konstantno narušavanje statutarne obaveze o informisanju o radu LSV, najnovija priča oko rada Vojvodjanskog lovca i angažovanja ljudi iz službe LSV u njemu, moguć sukob interesa sekretara LSV vezano za angažman direktor V.Lovca/sekretar LSV...)? Da li je NO reagovao?
- da će LSV konačno svake godine izaći pred članstvo sa konkretnim programom rada
Iz ovoga bi se možda moglo zaključiti, kako je napisano, da LSV do sada nije imao konkretan program rada?! Zašto onda NO LSV nije reagovao ako je tako bilo?
- konstruktivno učestvujemo u radu LSS i drugim Lovačkim savezima koji se upravo formiraju u Srbiji
Ovaj stav mi se zaista dopada, jer uvažava činjenicu, da se pored LSS (sa LSV i LSKiM), u Srbiji formira trenutno jedan (LSŠiP), a verovatno još nekoliko saveza. Mora se voditi računa, da LSV nije sam u Srbiji, a možda neće biti sam ni u Vojvodini, ko zna? Saradnja sa svim postojećim i budućim savezima u Srbiji je neophodna!
Todorović jeste ostvario zaista odlične rezultate u svom LU u Senti, bio sam nekoliko puta tamo i uverio se svojim očima. Za njegovog kandidata za zamenika, Belića, malo znam, u Kikindi sam bio samo jednom u lovu, imaju odlično uredjen restoran/lovački dom, i imaju veliku fazaneriju. Jedino što generalno mogu da zamerim, ako je Belić bio član skupštine LSV, ili nekog drugog organa (mislim da jeste), zašto nisu (ako nisu) iznosili i rešavali probleme i ranije?
Ja lično bih se ipak pre opredelio za ovu listu Todorović/Belić, iz osnovnog razloga da se napravi presek u dosadašnjem radu LSV, i da se novim ljudima pruži mogućnost da pokažu šta znaju i mogu.
Ovi prethodni su pokazali kako rade, u dva mandata Beukovića, pa je možda vreme da im zahvalimo na trudu, i da se probaju neki drugi.
Ni jedan od dva kandidata za predsednika LSV nije pomenuo, ni jednim slovom, mogućnost analize rada prethodnog rukovodstva. Takodje, ni jedan kandidat nije pomenuo veću odgovornost delegata skupštine LSV, u smislu tačnog prenošenja mišljenja baze, niti o povratnom informisanju baze. Način rada delegata skupštine LSV treba menjati! Urgentno! Inače, sve bi se moglo svesti na to, da 50-ak ljudi u Vojvodini samostalno i bez adekvatne kontrole, odlučuje o svemu što ima veze sa LSV i njegovim članovima.
I to je ono što meni smeta u ovim programima rada - nema naznaka ideje, da se od dosadašnjeg načina rada, i od nekih postupaka dosadašnjeg rukovodstva, napravi distanca! Nije samo problem u nekom ko će biti na čelu LSV, po mom mišljenju problem je deformisan sistem i način rada gde delegati mogu samostalno da odluče, džaba posle opoziv, kada je već uradjeno!
Verujem i siguran sam, da i Pažin i Todorović, znaju dosta o lovstvu i o funkcionisanju lovačkih organizacija, i verujem da bi mogli da naprave iskorak u pravcu rasčišćavanja načina rada u prethodnom periodu i promene u budućem načinu radu, ali čini mi se da nema čvrste volje za tim. Kao da je sve do sada bilo dobro, kao da je prethodno rukovodstvo i delegati, dalo sve od sebe u datim okolnostima, kao da se zaboravlja odnos nekih ljudi iz LSV, prema članovima, kao da je uvedena amnestija za greške u radu, kao da je LSV u stanju 'nikad bolje', pa će sledeća garnitura naslediti med i mleko?! Potreban je ozbiljan iskorak, a ne samo promene u ličnostima u vrhu LSV, koji će se rotirati s' vremena na vreme! Samo da ne bude opet priča 'skupština je usvojila izveštaj o radu'.
Delegati kako su radili, nisam 100% siguran da su do sada prenosili mišljenje baze, i nisu informisali bazu o svom radu. I to kandidati moraju da imaju na umu. Nisu samo delegati i njihovo mišljenje, merodavni, merodavno je mišljenje 24000 lovaca u Vojvodini. Nadjite način, da to mišljenje prepoznate, delegatski način se nije pokazao dobrim, u ovim okolnostima. Ovako, kako je do sada bilo, sa ono malo informacija koje su povremeno izašle o radu LSV, izazivalo je samo gorke osmehe kod mnogih običnih lovaca koje poznajem, i teralo ih da okreću glavu i ćute, na sve to. Pa čak možda izazivalo i animozitet prema svom savezu, na žalost! A u nedostatku informacija, naravno da su počinjale da kruže, svakakve priče, koje nikada nisu dobile potvrdu ili demanti, pa senka ostaje. A za to je 'zaslužna' opet dosadašnja garnitura, koja je zapostavila informisanje.
Važno je pridobiti obične lovce, ljude, koji su na terenu, a ne samo delegate. Lovci moraju da savez prihvate kao svoj, a ne kao nužnost i dodatnu finansijsku obavezu, kao što je možda bilo do sada.
Što se tiče g.Pažina, njegov program u stvari i nije program. To je, po meni, samo jedna kritika dosadašnjeg, lošeg, rada LSV, bez pozivanja na odgovornost i bez nuđenja konkretnih rešenja.
A onda se na kraju postavlja pitanje šta će mu g.Beuković u čijim mandatima je odnos LSV prema članicama bio "malo" odgovoran ili neodgovoran, u čijim mandatima LSV nije bio servis LU, u čijim mandatima su finansirane i aktivnosti koje nisu od značaja za LU i lovce, u čijem mandatu je informisanje lovaca u Vojvodini bilo "jednako nuli", ............. da ne pominjem sramotu oko "Svetskog prvaka".
Što se tiče programa g.Todorovića, mislim da je čovek shvatio koji su sve problemi u LSV i da to želi da promeni.
On čak, za razliku od g.Pažina, nudi i neke konkretne korake u cilju poboljšanja rada LSV.
Da li je to mogao da uradi do sada, ne znam, ali s bzirom na način funkcionisanja LSV mislim da nije.
Sve što su oba kandidata navela da ne valja stoji, a ja mislim da će nešto moći da promenu samo novi ljudi koji nisu direktno odgovorni za trenutno katastrofalno stanje.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
I jelovnik je bio javna tajna, ali su 'insajderi' razočarani kvalitetom, ipak otkrili detalje!!!!
Skupštinski materijal nisu otkrivali, kad bi neko pritisnuo delegate da otkriju detalje, oni bi, ko zna, možda bili spremni, kao kurir Jovica pred Švabama, da pojedu dokaz, tj. materijal!?!?!! Samo da se ne sazna!!!Šalim se naravno
Vojvodjani zelim vam puno srece Ali koliko vidim ko su vam igraci u novom timu nebih smeo ni dinara da stavim na njega.To su stari igraci koji nemogu da unesu u igru nista da bi bila poletnija,brza,cistija i bolja.
...novo vino u nove mehove...drugačije niti valja vino niti su dobri mehovi!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
U odluci o raspisivanju izbora u LSV, rečeno je da se kompletna procedura mora završiti do 12.05., dokle traje mandat starom rukovodstvu.
Da li neko zna tačan datum održavanja izbora u LSV? Obzirom na Uskršnje praznike, pa Prvi maj, nema još puno vremena.
Naravno, iz LSV ne smatraju potrebnim da obaveste lovce kada su izbori. Tu su delegati, koji naravno, uglavnom ne obaveštavaju članove-lovce, tako da je i ta informacija o tačnom datumu izbora, zasad obavijena velom tajne.