Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Puškarna KRANJ, lovačko oružje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Puškarna KRANJ, lovačko oružje
Joe the hunter

Podunavac kaže:

Joe the hunter kaže:
Razlike izmedju zastavinog i kranjskog karabina su uglavnom kozmeticke (finija zavrsna obrada, elegantniji kundaci) ali ima i tehnickih razlika.Kocnica je smestena na vratu kundaka kao kod lovackih pusaka sistem okidanja sa ubrzicom je ozbiljnije napravljen(sa lisnatim oprugama) cevi su uglavnom bile Belerove(samo u periodu od 1976 do 1981 montirane su delimicno i zastavine cevi ali i kundaci(doradjeni).Naravno da je zbog svega ovog(dosta rucne izrade) i cena tog karabina na nasem trzistu bila uvek bar 3-4 puta veca u odnosu na Zastavin karabin.

Kolega nisu svi kranjski karabini imali kočnicu na vratu kundaka. Mnogo njih ima klasičnu leptir kočnicu kao na M98.

U pravu si bilo je modela koji su radjeni sa zastavinom cevi i bez kocnice na vratu(jeftinija varijanta za domace trziste) ali samo prve serije sa beler cevima nisu imale kocnicu na vratu(mozda oko 100 kom) moj drug ima karabin napravljen 1959 i taj ima kocnicu na vratu.

Max011
 Citat. 270
...A kupac nije dobija ništa više od Zastave osim da se u društvu hvali ovim preskupim ali propisno našaranim karabinom!...

O da kupac dobije mnogo , mnogo više od Zastave! To naročito može da se vidi po procentu ,,Kranjaca ,, koji su bili kod puškara. Drugo ako ćemo ozbiljno pisati onda treba reći šta ne valja a ne mlatiti praznu slamu. Jedan od problematičnih radova su karabini prodavani kao 7rem magnum a imali su cevke sa 4 polja (umesto 6)koje su prvobitno namenjene za 7x64 . Tako da se sa tim sedmicama niko usrećio se nije kome su u ruke dopale. Takođe većina Kranjaca nema poprečnu čiviju ,, prihvatnik trzaja,, a unutar kundaka izbačenu poprečnu drvenu vezu pregrade iznad štitnika obarače čime je kundak dosta oslabljanjen . Ali i tako oslabljen zbog izuzetno finog pasovanja radi posao godinama... Takve stvari treba znati o ;;Krancu,, !
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

270
 Znači dobio je više od Zastave u pasovanju kundaka, OK ako to nekom vredi 3-4 puta više neka mu bude!
Za cevi 7mm znam, sve su "siriove" bile iste dobijene iz Ferlaha a zatim razbušavano ležište za potrebne kalibre, lično sam video 3 ove cevke kod jednog puškara.
Imao sam Kranjac, jeftiniju varijantu, i mogu da kažem da sam imao i neke bolje finiširane i mnogo preciznije Zastave.
Preciznost me ni na jednom kog sam probao nije fascinirala odnosno ništa bolja nego kod Zastave čak i lošija, izuzetak je jedan našarani Kranjac sa cevi 65 cm u 7x64 koji je stvarno imao grupu metak na metak ali nailazio sam i na mnogo takvih Zastava!
Znači kolega Max 011 ne mlatim praznu slamu već prenosim lične utiske. Sad, možda nisam primetio nešto što drugi jesu al šta ću nisam toliko prefinjen, i umetničkog istančanog ukusa pa me ne zanimaju šare, zanima me samo praktična upotreba i ono što oružije pokaže na papiru i terenu!!!
Kod puškara su manje zastupljeni jer su 1000 puta manje napravljeni od Zastava!
Ruku na srce ako se izuzmu gravure, Brno ZKK serije 600 je u to vreme bio Karabinčina za bilo kog Kranjca i finišom i tehničkim rešenjima i preciznošću, a znatno jeftiniji cenom!!!
U suštini sve što je ponuđeno na Kranjcu moglo je biti isto čak i bolje odrađeno na Zastavi ali ona je na žalost bila u Srbiji a ne u Sloveniji pa je radnik u Zastavi primao 5x manju platu od Slovenca iz Puškarne i ako je izbacivao 10x više proizvoda, ali fini i skupi radovi nisu bili za Gedžu već rezervisani za Tovariše iz Dežele !!!
Ako je za utehu Zastava kakva takva još uvek postoji a za Puškarnu Kranj ili ti kasnije Gorenje odavno niko nije čuo!!!

Max011
 Da da jako cenim tvoj patriotski stav . I ja tvrdim da je Zastava NAJBOLJA PUŠKA i FABRIKA NA SVETU. Puškarna je slepačka i parazitska firma koja je iskorišćavala našu Zastavu i dade Bog te propadoše. I to što su radili sve je bez veze a još veće su budale koje su kupovale to njihovo djubre. Evo još jednih slepaca, jajarića, vaćaroša koji trebaju da propadnu ako već nisu ! To što su oni radili je takav bezobrazluk da su siroti Slovenci male bebe za njih jer su na Zastavi zarađivali neki dinar više. Ovi su bre otimali i derali kožu sa ledja mamicu im kapitalističku a puške su šarali kao uskršnja jaja e djubrad jedna ...

img521.imageshack.us/img521/2677/zastavadumolin.jpg

I jedno pitanje za poznavaoce: Zašto mi se Zastavina cev u kalibru 7x64 posle pet vezanih hitaca PPU 11.2 grama zagreje kao i cev na Kranjcu u istom tom kalibru posle 15 metaka sa tom istom municijom. Dužina i debljina cevu su identične. Drugo pitanje kako objasniti da cev na Kranjcu traži korekciju za samo par klikova gore ili dole (bez korekcije u otklonu levo i desno)sa 4 različite vrste municije dok cev na Zastavi ima podosta klikova i po pravcu i u otklonu levo i desno sa istom tom testiranom municijom. Zašto mi se desilo da me Zastavin mehanizam sa ubrzicom proda dva puta i izvrši samoopaljenje posle čega je postavljen jednostruki podesivi? Zašto vlašteni majstori u servisu nisu mogli da otklone kvar i servisiraju isti? Zašto na Kranjcu mogu da podesim šneler u rasponu od 600 grama do par kila a na Zastvi to ne mogu ...

Max011
 I da zaključim i jedna i druga puška rade posao i daju grupu od tacne za espreso na 100 m samo što je rad sa Kranjcem mnogo manja glavobolja a Zastavina pucaljka ode u drugi kalibar Grin a što se kundaka tiče pasovao ga je majstor sa slike

img138.imageshack.us/img138/4619/fotografija0088u.jpg

sheytan
 ^ To nije majstor, to je INŽINJER! Stari

iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Max011

sheytan kaže:
^ To nije majstor, to je INŽINJER! Stari

iveli 3

Ah koliko ljubavi i emocija u ovome postu ima Grin

Joe the hunter

270 kaže:
Znači dobio je više od Zastave u pasovanju kundaka, OK ako to nekom vredi 3-4 puta više neka mu bude!
Za cevi 7mm znam, sve su "siriove" bile iste dobijene iz Ferlaha a zatim razbušavano ležište za potrebne kalibre, lično sam video 3 ove cevke kod jednog puškara.
Imao sam Kranjac, jeftiniju varijantu, i mogu da kažem da sam imao i neke bolje finiširane i mnogo preciznije Zastave.
Preciznost me ni na jednom kog sam probao nije fascinirala odnosno ništa bolja nego kod Zastave čak i lošija, izuzetak je jedan našarani Kranjac sa cevi 65 cm u 7x64 koji je stvarno imao grupu metak na metak ali nailazio sam i na mnogo takvih Zastava!
Znači kolega Max 011 ne mlatim praznu slamu već prenosim lične utiske. Sad, možda nisam primetio nešto što drugi jesu al šta ću nisam toliko prefinjen, i umetničkog istančanog ukusa pa me ne zanimaju šare, zanima me samo praktična upotreba i ono što oružije pokaže na papiru i terenu!!!
Kod puškara su manje zastupljeni jer su 1000 puta manje napravljeni od Zastava!
Ruku na srce ako se izuzmu gravure, Brno ZKK serije 600 je u to vreme bio Karabinčina za bilo kog Kranjca i finišom i tehničkim rešenjima i preciznošću, a znatno jeftiniji cenom!!!
U suštini sve što je ponuđeno na Kranjcu moglo je biti isto čak i bolje odrađeno na Zastavi ali ona je na žalost bila u Srbiji a ne u Sloveniji pa je radnik u Zastavi primao 5x manju platu od Slovenca iz Puškarne i ako je izbacivao 10x više proizvoda, ali fini i skupi radovi nisu bili za Gedžu već rezervisani za Tovariše iz Dežele !!!
Ako je za utehu Zastava kakva takva još uvek postoji a za Puškarnu Kranj ili ti kasnije Gorenje odavno niko nije čuo!!!

Slazem se kolega da je Brno ZKK bolja puska od kranjca ali je bolja i od Zastave,iako nije bila nikada skuplja od 30-40% u odnosu na Zastavu.A sto se tice da je Zastava mogla da pravi isti fini rad kao i karanjac odgovor je NIJE MOGLA.Zasto?Nije stvar u platama stvar je u pristupu stvari.Sto se tice tehnickih mogucnosti Zastava je bila jedna od najmodernijih fabrika oruzja u Evropi, modernija cak i od Mauzera i Sauera a da nepricam kolko je bila modernija i tehnicki opremljenija od Puskarne Kranj.E sad ako takva(moderna) fabrika 40 godina proizvodi jednu te istu stvar a da na njoj ne napravi nikakave izmene tu vec nema veze plata.Ceski radnik je u vreme socijalizma imao mnogo manju platu u odnosu na zastavinog radnika a ipak je ,sa cime se ti slazes, proizvodio kvalitetnije i usavrsenje oruzje.zastava je imala mogucnosti da pravi cuda ali nije.Pre 28 godina sam razgovarao sa nekim vodecim ljudima iz Zastave i skrenuo im paznju na kocnicu i mehanizam sa ubrzicom koji je zasnovan na 2 okaljene zicice kao opruge.Odgovor je bio "Ma hajde ko ce to sad da menja, treba da se "osvoji " proizvodnja pa da se angazuje OOUR Razvoj ,ma dobro je to".Napominjem da su tada plate u zastavi bile i te kako visoke.Znaci problem zastave nije ni u kadrovima ni u tehnickim mogucnostima cak ni u platama.Problem je u mentalitetu i povrsnom pristupu stvarima.

Kolega Max011 firma Anri Dumolen i sin je kupila jednu kolicinu ocevljenih mehanizama od zastave i to u rezimu stoge kontole.Znaci njihovi su ljudi proveravali svaku cev po na osob pre nego sto je formiana psiljka.imali su mislim tri varijante(gravure) u razlicitom tasponu cena ali su zato udarali po usima samo tako.Ko nam je kriv mogli smo i mi da smo hteli.

Max011
 Kolega Max011 firma Anri Dumolen i sin...

Pozdrav Djoko Lovdžijo ika Mnoge firme kupovaše ocevljene mehanizme u nad merama ne samo pomenuti. I danas na sajtu Zastave stoji ponuda da se mogu kupiti ocevljeni mehanizmi jedino što to kupaca imade sve manje i manje ... Pilot odoše kod Čeha ili nekih drugih Confused

270

Max011 kaže:

I jedno pitanje za poznavaoce: Zašto mi se Zastavina cev u kalibru 7x64 posle pet vezanih hitaca PPU 11.2 grama zagreje kao i cev na Kranjcu u istom tom kalibru posle 15 metaka sa tom istom municijom. Dužina i debljina cevu su identične. Drugo pitanje kako objasniti da cev na Kranjcu traži korekciju za samo par klikova gore ili dole (bez korekcije u otklonu levo i desno)sa 4 različite vrste municije dok cev na Zastavi ima podosta klikova i po pravcu i u otklonu levo i desno sa istom tom testiranom municijom. Zašto mi se desilo da me Zastavin mehanizam sa ubrzicom proda dva puta i izvrši samoopaljenje posle čega je postavljen jednostruki podesivi? Zašto vlašteni majstori u servisu nisu mogli da otklone kvar i servisiraju isti? Zašto na Kranjcu mogu da podesim šneler u rasponu od 600 grama do par kila a na Zastvi to ne mogu ...

Daleko od toga da hvalim Zastavu, ali za pare koje je koštao Kranjac mogo je da se kupi iha ha bollji karabin. I nije isto upoređivati sa Kranjcem Zastavine karabine proizvedene do 1989. god i one kasnije, Ranije su razlike u kvalitetu Kranjca i Zastave bile neuporedivo manje!!!
Problem dvostrukog obarača mogo se rešiti kupovinom nekog stranog mehanizma za M98 sistem, bilo podešavajućeg ili selektivnog (Ruksteher) daleko boljeg i od Zastave i Kranjca za 100-200DM što je mnogo, mnogo manje od razlike u ceni Zastave i Kranjca.
Što se tiče cevi koje inače i nisu proizvedene u Puškarni dobro znaš u čemu je razlika, i u načinu izrade i u kvalitetu materijala, ali u trajnosti obe su bile tu negde po broju ispaljenih metaka do znatnog gubitka preciznosti!!!
Ruku na srce proizvodnju cevi hladnim kovanjem je samo Steyr doveo do savršenstva što i ne čudi jer je prva ovako proizvedena cev napravljena baš u njihovoj fabrici i ako je bila Nemački izum, pa imaju i naj dužu tradiciju!!! Sve ostale fabrike u ovom ne mogu da im priđu , a blizu su im jedino Nemci i Finci pa su se mnogi proizvođači zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta vratili rezanim i cevima ožljebljenim utiskivanjem!
Hladno kovanje kakvo se sad radi na Zastavinim, Češkim Ruskim pa i Američkim karabinskim cevima popularno je zbog brzine i niske cene proizvodnje ali daleko zaostaje po kvalitetu za Steyr-ovim i npr. Sako cevima proizvedenim ovom metodologijom!!!
Dobro znam da nije samo neposlovnost sprečila Zastavu da pojedine komponente čiju proizvodnju nisu usavršili uvozi (npr cevi, okidačku grupu...) i ponudi Luksuznije a jeftinije oružije od Kranjca, jer su imali i izvrsne gravere i puškare školovane preko grane u poznatim centrima, već politički dogovorna ekonomija gde nisu smeli biti konkurencija Puškarni Kranj već kao i cela Srpska industrija rezervisani za proizvodnju polufabrikata i sirovine koju jadni Slovenci samo dorade i vrate u tu istu Srbiju da zavrnu uši kupcima!!!
Na žalost kada je pukla SFRJ Srbiju su zadesile sankcije pa nije bilo kupaca, a kasnije u bombardovanju su oštećeni izuzetno bitni i skupi delovi fabrike te je Zastava tavorila zadnjih 20 godina i više teško može da uhvati priključak i opstane!!!

VlajkoKardash
 Imam polozaru 16-icu puskarnje kranj i nekada sam je kao klinac nosio na vikendicu i svuda sa sobom. Lagana i lepa puska sa lepom gravurom. Onda kada sam poceo da lovim i kupujem svoje puske vratio sam je ocu. Sad sam je posle 15-tak godina dobio nazad od oca ali su otac i brat lose odrzavali pa sam je dobio sa napuklim kundakom i luftom u glavi... a i cevi su malo nacete iznutra. Inace spolja izgleda jako dobro i ima gravuru, belu glavu i griner kljuc. To mi je trenutno jedina puska u kalibru 16 pa cu je dati da se dotegne i napravi ili doradi ovaj kundak. Puska je inace kvalitetna i to se vidi. Zanima me da li jos neko ima kranjsku polozaru od forumasa.
- Demokratija je kad dva vuka i jagnje glasaju sta ce biti za rucak. Sloboda je kada dobro naoruzano jagnje moze da ospori takvo glasanje. (Bendzamin Frenklin) Palica

- Nacijom ovaca vladaju vukovi.
Selja

DakiNS

VlajkoKardash kaže:
Imam polozaru 16-icu puskarnje kranj i nekada sam je kao klinac nosio na vikendicu i svuda sa sobom. Lagana i lepa puska sa lepom gravurom. Onda kada sam poceo da lovim i kupujem svoje puske vratio sam je ocu. Sad sam je posle 15-tak godina dobio nazad od oca ali su otac i brat lose odrzavali pa sam je dobio sa napuklim kundakom i luftom u glavi... a i cevi su malo nacete iznutra. Inace spolja izgleda jako dobro i ima gravuru, belu glavu i griner kljuc. To mi je trenutno jedina puska u kalibru 16 pa cu je dati da se dotegne i napravi ili doradi ovaj kundak. Puska je inace kvalitetna i to se vidi. Zanima me da li jos neko ima kranjsku polozaru od forumasa.

Yes
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

DakiNS
 Pamela

DakiNS
 sa jedne

DakiNS
 I sa druge strane

ssekir75
 dobro bre daki, pa jel to lepo da udaras zazubice nama koji volimo petlare a nemamo ih... Cry
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

DakiNS
 Šta ću kada sam zaljubljen u moju PameluVeselo

nidzamotocross
 Daki, sada prvi put vidim legendarnu Pamelu. Odobreno
Mogu ja da volim poluaVtomate do sutra, ovo je prava lovacka puska. Bravo 2
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ
 ^ Znaci od sutra ne volis vise poluaVtomateROFL tebi i prilici da se zaljubis u neku Pamelu al kad se matori zaljubljuju...IznenadjenROFL
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS
 E momci kada hoćeš da vatra dugo i dobro gori , ne ložiš šiblje nego stari panj.Stari

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,506,868 posete www.srbijalov.com