arsa kaže:
Tcno je gospodine Zubanovicu da je na balkanu toliko rasa gonica ali je takodje tacno i to da su ubedljivo najbolji u Evrop...
@ ...Gospodine Arsicu, od sinoc razmisljam dali da odgovorim na ovaj vas post ili da ga jednostavno ignorisem?! Ali ovde ima toliko Netacnosti, Poluistine i opste, gomila stvari, bacene u jedan "Lonac", da mi je prosto nemoguce Ignorisati ili zaboraviti ovaj post. Ne tvrdim da su MOZDA nasi Gonici najbolji u Evropi, ali odakle vi znate sta je najbolje u Evropi?! Na kojo ste vi to "Olimpijadi" bili ucesnik i pod istim uslovima, da znate ko je najbolji u Evropi, pa jos i UBEDLJIVO...???...ovo je opet taj "Kompleks", koji se stalno pojavljuje i koj se za zivu glavu neda izkoreniti , sa ovih prostora...! Najbolji? ...bez "Boja"?! Strasno...! Pokusajte biti samo DOBRI i to ce biti veliki razkorak unapred, a najbolji ce mozda doci tada, samo po sebi i dodeljeno od drugih...!!!
...i kada je u pitanju lov sa jednim psom , a ne coporativni lov pasa koji vise lici na cirkus nego na gonjenje divljaci...
@ ...lov sa jednim Psom je vrlo Plemenit i Gospodski Lov. Uzput receno, Pas koji pojedinacno izuzetno radi, je isti koji je i za uzgoj vrlo interesantan!!! Ali sa jednim Psom se lovi tamo gde to situacija nalaze/dozvoljava. U mnogim Lovistima sirom Evrope i na Krupnu Divljac, jedan pas je(skoro) kao nijedan...!!!
Metoda Lova, koju vi iz neznanja i neiskustva nazivate "Cirkuzom" je najuspesnija Metoda lova na DS u suprotnom bi odavno bila ukinuta. Da malo bolje poznajete Evropu, znali bi to. Vi principijalno, ovaj metod lova nazivate "Cirkuz", kojim se sluze na 100000 Lovaca sirom Evrope.Umesto da delite u Dobro sprovodjene i lose sprovodjenje Lovove. Tj. "Cirkuz" sa dobrim i losim "Artistima" i "Cirkuzantima"...!!!
...ili mislite da je ovakav lov moguce odraditi samo jednim ili sa 5 pasa...?! ...ovaj ulov je ,uzput receno, samo 10-15% od celokupnog ulova DS tog dana.
U mom vlsnistvu je svojevremeno bio jedan Mali Plavi Gaskonjac i verujte da je njegov rad bio toliko mizeran u odnosu na nase pse da je to bruka...
@...i vi na osnovu jedne jedinke, verovatno jos i sumnjivog porekla/kvaliteta, zakljucujete da su svi Gaskonjci Skart i da se svi Francuzi trebali stideti njihove Rase/Pasa...! Vidit, ja sam 70% od kupljenih Pasa u Srbiji, odstranio...!!! Pa sta treba sad ja da kazem o nasim Psima...???!!! ...zapamtite: manje od 5% su Izuzetni Psi,manje od 30% su Dobri Psi, ostalo su ili lovno upotrebljivi ili neupotrebljivi Psi !!!...kod nekih Rasa/Populacija ni toliko !!!
Uzput receno Gaskonjac i nije GONIC, u pravom smislu reci !!!
Kod kolege jedna zanka Lucernskog gonica sa nista boljim osobinama...
@ ...ni ova rasa nije Klasican Gonic!!! Uzput receno, ova rasa pasa je toliko redka postala i na ivici iztrebljenja, da su Svajcarci pripojili 4 rase u jednu(!!!) da bi uopste odrzali Organizaciju: Schweizer-Laufhunde-Klub!!! ...i cisto sumnjam da su 5% jos u rukama Lovaca?!
Posto neznate razliku, objasni cu vam: "Laufhund" je vrsta Pasa koji se koriste izkljucivo za Gonjenje u Coporu i na Visoku Divljac! To su Francuski Blue d Gaskonje, Engleski Foxhound i Herier,Svajcerski Luzerner-Laufhund, Berner-Laufhund itd.
Ove rase imaju sasvim druge kvalitete(pod uslovom da su Kvalitetne jedinke...), koje vi mozda niste odkrili ili znali proceniti...?! Ovi Psi su Vekovima uzgajani da love iskljucivo u Coporu sa Cvrstom strukturom unutar Copora i Hirarhijom, koja mora biti regulisana! U suprotno su to Psi, koji sami nemogu da se snadju u zivotu, osim mozda (donekle) na Krvnom tragu...!!! To bi vam bilo isto,kao kada biste uzeli Svedjanskog-Tetreb-Pas, koji samo ima nalik na Haskija i od njega trazili da istim kvalitetom vuce Sanke...nemoguca misija!!!
Gonici (u Germanskom Bracke), kakvi su i nasi Psi, su Lovacki Psi "po/na tragu" koji se koriste pojedinacno i izkljucivo na nisku Divljac(Zec, Lisica...). Odlika ovih Pasa je da su Samostalni, istrajni na tragu i da sami, bez pratnje/podrske, mogu loviti.
...Takodje sam imao priliku da vodim bateriju na Kupu Evrope i vidim koje su pse delegirali da predstavljaju svoju zemlju pa mi je i to bilo blago receno smesno!
@ ...da znate to sto neznate, nebi vam bilo toliko smesno...Iako neznam , gde je taj kup odrzan ni ko je tamo ucestvovao, pa ni koji Psi, ali i potpuno nrevazno...!
To "Deligiranje" i "Reprezentacija" , "zastupanje svoje Zemlje"...je neka izmisljotina, kojom se zamajavaju "Takmicari" iz nekoliko zemalja, prvenstveno mi Patrioti sa Balkana. Ostale/vecinu, to ne-zanima ni koliko je crno ispod nokta.! ...pa cak i ti Ucesnici, koji ucestvuju, iz nekih od razvijenijih zemalja, ucestvuju na svoju ruku, na tim Skupovima! Tako da su "Selektori",ukoliko ih uopste ima, srecni da uopste ima nekog, ko je voljan da ode tamo...od "Selekcije i Reprezentacije"...? ...nema tu ni traga!
...A sto se tice Srpskog Zutog gonica, sa Srpskim mu je samo ime povezano a ostalo je kao sto rece Nikola susta razlika.
@ ... protivno mom uverenju, uzecu to zdravo za gotovo...!
Dva varijeteta kada je boja u pitanju mozete da parite i da tom prilikom dobijete stenad i jedne i druge pa cak i trece boje (Labrador) a kada biste uparili Srpskog i Zutog bilo bi tu ohoho Trobojaca. ...Znaci isto kao i kod Labradora=Tri Boje!!!
zuban.
B) ps....svi danasnji Gonici, pa i cela 6.FCI Grupa, kao i mnogi drugi lovacki psi, poticu od Galijskog Gonica(Kelten Bracke).Koji se u Kulturi Galije, spominje jos iz vremena pre rodjenja Hrista....u Grckoj, prvi put zvanicno opisan tip Psa, jos u 2. Veku. Pod imenom CANIS SEGUSIUS iz Galije,predeo Rhone-Alpes u blizini danasnjeg, Istocno-Francuskog Grada ,Lyon-a. Ciji je Genetski potencijal prenet preko,jos i danas prisutnog i verovatno jedinog direktnog potomka: Psa Sv.Huberta(Belgija),tj. Bloodhound-a...
...samo sam jos toliko zeleo da napisem na ovoj temi.
"...ko ne postuje tudje, nece znati ni svoje da ceni..."
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
Ja zaista nemogu cudom da se nacudim otkud kolega u vama toliko cinizma,sarkazma i potrebe da vasa bude zadnja. Ukoliko bilo ko ima razlicito misljenje od vaseg ,na svaki nacin cete pokusati da ga anulirate i izadjete iz diskusije kao pobednik. Ili ste u detinjstvu imali neke teze traume ili danas zivite sa nekim frustracijama pa je ovo valjda mesto da dokazete da ste vi gazda. Nije mi takodje jasan stav da je po vama sve nase: i lovci i kinolozi i rase i psi uopste, toliko losije i bezvredno u odnosu na vas uvek hvalospevom opisani zapad i njegove lovce i rase. To se proteze kroz intelekt vas gastarbajtera (kojih u mom kraju ima mnogo) i cija je cesta recenica:" Nemci su ljudi kulturni i vaspitani a ovi nasi prava stoka". To je direktno povezano sa vasim patriotizmom koji ste jasno iskazali na ovoj a i na grugim temama bacajuci ljagu na sve sto je nase. (Uzeo sam u obzir i vase upise na drugom forumu). Odsudio sam ja vise od dve hiljade pasa i imam dvadesetak plasmana u radu i stotinak titula u eksterijer, znam sve rase i njihove radno-eksterijerne osobine do tancina, imam desetak sampiona Srbije i jos dva puta toliko je izaslo iz mog dvorista, tako da sam bar malo kompetentan da pricam o gonicima, ali sta to vama znaci kad je jedan nas CACIB ili CACIT po vama nista u poredjenju sa jednim Nemackim VJP ili HZP ispitom.
Moje obracanje vama poceo sam sa "postovani gospodine Zubanovicu" a sada se kajem zbog toga jer vi nemate postovanja ni prema kome,zbog toga je svako moje "vi" napisano malim slovom. Izgubio sam ga jos onda kada smo imali privatan dogovor oko trampe nekih pasa koji vi niste ispostovali,ali sam citajuci vase poucne postove o DD-u polako povratio isto. Sada je ono zauvek izgubljeno i vise se sa vama necu upustati u bilo koji vid diskusije.
Izvinjavam se clanovima i moderatorima zbog mog upisa koji se mnogo odaljio od teme ali nisam mogao da se obuzdam i ne odgovorim na ovakav podcenjivacki stav doticnog gospodina.
Ja se vracam temi i diskusiji koja ce biti konstruktivna i vezana za rasu.
inace su ti lepi psi sa slike... Imao sma priliku da lovim pred zutim gonicima koji su kao stenci uzeti kod Pozege u jednom selu...(nazalost svi su ili nestali ili ubijeni) ali sva tri su bila odlicni gonici.Pitam se da li je svaki takav zuti gonic (u sta je tesko poverovati) ili su generacijama seletirali samo najbolje jedinke (sto je verovatno i bilo)
Tako da ako nekad dodjete u mogucnost da imate pse iz tog regiona nemojte oklevati !!!
U Crnu Goru Srpski žuti goniči najčešće su dolazili iz južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Na tom dijelu ih, po mojim saznanjima ima ponajviše. Nekoliko pasa za koje znam ocijenio bih, što se rada tiče, najvišom ocjenom za lov zeca, lisice, DS...
Danas, koliko ja znam ima samo nekoliko u CG. Što je šteta.
Za Srpskog zutog su uradjena istrazivanja,dat predlog za standardizaciju,otvorena rodovna knjiga,izdaje se UR.
Sta jos nedostaje da se ozvanici kao rasa.Gde je zastoj i zbog cega?
Admini napravite anketu Dali Srpskog zutog priznati kao rasu ili ne.
Odmah da napomenem da ne uzgajam ni jednu rasu goniča mada volim ove lovačke pse a jedini razlog što ih ne uzgajam je što na terenima gde lovim sa njima nije dozvoljen lov. Ako pogrešim nešto u ovom upisu neka mi kolege goničlije ne zamere!
Moj pokojni deda je kao mlađi bio strastven lovac i za potrebe lova uzgajao je goniče! Po njegovoj priči a i po priči ostalih starih lovaca iz tog kraja pre II svetckog rata a i neposredno posle njega na jugu Srbije u okolini Vlasotinca gde je živeo i lovio upravo naj brojniji su bili goniči potpuno žute pšenične boje retko sa belom "zvezdom" na grudima!
Ovih žutih pasa je bilo naj više i oni su sačinjavali oko 2/3 populacije goniča u tom kraju, 1/3 pasa goniča je po boji odgovarala sadašnjim balkanskim i planinskim goničima odnosno bili su crno-žute boje (neki tamniji sa "paležom" a neki žuti sa crnim plaštom) sa ili bez bele "zvezde" na grudima. Inače sva tri varijeteta goniča osim po boji nisu se razlikovali u ostalim telesnim karakteristikama!
Zanimljivo je da se ovi goniči nisu odgajali zasebno prema varijetetima, odnosno vršeno je međusobno sparivanje jedinki sva tri varijeteta i boja tu nije igrala nikakvu ulogu već samo radni kvaliteti jedinki, pod kvalitetnog mužijaka na primer potpuno žute boje za čije se radne kvalitete nadaleko čulo parene su ženke i žute boje i crno-žute boje!
Obzirom da je ovakav uzgoj trajao decenijama i ne samo u ovom kraju već i mnogo šire postavlja se pitanje koliko su balkanski, planinski i žuti gonič zasebno odvojene rase a koliko varijeteti jedne iste rase goniča???
Da ne zaboravim da pomenem, posle drugog svetskog rata u ovim krajevima pojavljuju se i jedinke svetlije žute boje sa većim belinama(posavski gonič) i one se uključuju u uzgoj po već pomenutom principu (samo radne osobine kategorišu podobnost za dalji uzgoj bez vođenja računa o boji) pa se javljaju i trobojni psi (današnji trobojni gonič)!!!
Standardizacijom pojedinih rasa odnosno ne standardizacijom goniča potpuno žute boje sa ili bez bele "zvezde" na grudim, iz daljeg uzgoja bivaju sve više isključivane ovakve jedinke bez obzira na izvanredne radne karakteristike i ovaj varijetet goniča gotovo potpuno nestaje, što se i odrazilo na slabljenje radnih kvaliteta cele populacije goniča u tom kraju!
Treba dobro razmisliti koliko je potrebno uvođenje novih rasa goniča i da li bi možda bilo produktivnije što predlaže kolega Zuban objediniti više rasa u jednu a dozvoliti više varijeteta jer obzirom na decenijski uzgoj na gore pomenuti način u svim našim goničima ima krvi svih sada odvojenih rasa!
Objedinjavanjem i dozvoljavanjem više varijeteta u okviru jedne rase mogle bi se za uzgoj kotistiti sve jedinke izuzetnih radnih kvaliteta bez obzira na sitne razlike u boji i drugim manje bitnim osobinama, što bi sigurno doprinelo podizanju radnih kvaliteta i upotrebljivosti ovih pasa za lov za šta su prvenstveno i osnovno uzgajani!
Pozz...!
270 kaže:
Odmah da napomenem da ne uzgajam ni jednu rasu goniča mada volim ove lovačke pse a jedini razlog što ih ne uzgajam je što na terenima gde lovim sa njima nije dozvoljen lov. Ako pogrešim nešto u ovom upisu neka mi kolege goničlije ne zamere!
Moj pokojni deda je kao mlađi bio strastven lovac i za potrebe lova uzgajao je goniče! Po njegovoj priči a i po priči ostalih starih lovaca iz tog kraja pre II svetckog rata a i neposredno posle njega na jugu Srbije u okolini Vlasotinca gde je živeo i lovio upravo naj brojniji su bili goniči potpuno žute pšenične boje retko sa belom "zvezdom" na grudima!
Ovih žutih pasa je bilo naj više i oni su sačinjavali oko 2/3 populacije goniča u tom kraju, 1/3 pasa goniča je po boji odgovarala sadašnjim balkanskim i planinskim goničima odnosno bili su crno-žute boje (neki tamniji sa "paležom" a neki žuti sa crnim plaštom) sa ili bez bele "zvezde" na grudima. Inače sva tri varijeteta goniča osim po boji nisu se razlikovali u ostalim telesnim karakteristikama!
Zanimljivo je da se ovi goniči nisu odgajali zasebno prema varijetetima, odnosno vršeno je međusobno sparivanje jedinki sva tri varijeteta i boja tu nije igrala nikakvu ulogu već samo radni kvaliteti jedinki, pod kvalitetnog mužijaka na primer potpuno žute boje za čije se radne kvalitete nadaleko čulo parene su ženke i žute boje i crno-žute boje!
Obzirom da je ovakav uzgoj trajao decenijama i ne samo u ovom kraju već i mnogo šire postavlja se pitanje koliko su balkanski, planinski i žuti gonič zasebno odvojene rase a koliko varijeteti jedne iste rase goniča???
Da ne zaboravim da pomenem, posle drugog svetskog rata u ovim krajevima pojavljuju se i jedinke svetlije žute boje sa većim belinama(posavski gonič) i one se uključuju u uzgoj po već pomenutom principu (samo radne osobine kategorišu podobnost za dalji uzgoj bez vođenja računa o boji) pa se javljaju i trobojni psi (današnji trobojni gonič)!!!
Standardizacijom pojedinih rasa odnosno ne standardizacijom goniča potpuno žute boje sa ili bez bele "zvezde" na grudim, iz daljeg uzgoja bivaju sve više isključivane ovakve jedinke bez obzira na izvanredne radne karakteristike i ovaj varijetet goniča gotovo potpuno nestaje, što se i odrazilo na slabljenje radnih kvaliteta cele populacije goniča u tom kraju!
Treba dobro razmisliti koliko je potrebno uvođenje novih rasa goniča i da li bi možda bilo produktivnije što predlaže kolega Zuban objediniti više rasa u jednu a dozvoliti više varijeteta jer obzirom na decenijski uzgoj na gore pomenuti način u svim našim goničima ima krvi svih sada odvojenih rasa!
Objedinjavanjem i dozvoljavanjem više varijeteta u okviru jedne rase mogle bi se za uzgoj kotistiti sve jedinke izuzetnih radnih kvaliteta bez obzira na sitne razlike u boji i drugim manje bitnim osobinama, što bi sigurno doprinelo podizanju radnih kvaliteta i upotrebljivosti ovih pasa za lov za šta su prvenstveno i osnovno uzgajani!
Pozz...!
@ ...ako sam mozda ja predhodno preterao, vi ste bar ovo lepo objasnili !!!Cestitam B)
...Diskusija je trebala krenuti u tom pravcu, ali je nazalost shvaceno drugacije. Ono sto sam predlozio, bila je samo jedna ideja, a ne napad na Srpsku Rasu ili principijalo osporavanje iste! Ako je sve vec gotovo i predato za priznavanje rase, onda je i to ok! ...ali ce sigurno nekoj od varijateta skoditi to. Ili ce Zuti uci u modi i stime ce se drugi zapostaviti ili ce ubrzo biti prejako ukrvljeni, pod uslovom da se sve drzi "cisto" kako je predvidjeno i kako to pravila nalazu! Ma da, u to sam uveren, poznavajuci "nas" mentalitet, nezvanicno ce se i dalje raditi, kao i delom do sada...;)
Argumenat da bi doslo do "Trobojca" je samo delom tacno. Naime ako se stvarno svi disciplinovano pridrzavaju tacnost rodovnika, ubrzo bi se to svelo na minimum ili cak na blizu nule. ...ne uzimanjem zutih sa belinom za priplod sa "Balkancima", koja i tako delom potice od Posavca. ..a kad se ipak pojave trobojci u leglu, zbog recesivnog prenosenja beline, pojedinih jedinki, ove lepo prebaciti u uzgoj Trobojaca i resen je problem! ...i Vuk sit a i ovce na broju...!!! Ali... kao sto rekoh, ovo je samo jedna, za sve rase , od koristi, ideja i nista vise! ...tako bih ja radio , da se pitam za nesto.
Deljenje populacije zivotinja , samo po boji i po svaku cenu, nije nijednoj rasi dobro doslo...bar za to postoje mnogo primera i dokaza u svetu, koji se lako mogu videti i iz njihovih gresaka izvuci neke pouke.
No za to ne postoje izgleda interesovanje. Ja vam ipak zelim, da vam poduhvat uspe i konacno prodje proces priznavanja. Iako morate priznati, malo je cudno zasto do sada nije priznata rasa iako je, kako neko rece, proces pokrenut pre 60 i godina...
Uvek vam dobar pogled Lovci.
#zuban.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
Kolege posto zivim na jugu mogu reci da se situacija sto se tice ukrstanja kerova nije bitnije promenila ne gleda se rasa vec radne karakteristike jedinki i danas se uparuju balkanac(srpski) i posavski gonic i sta se dobije? Trobojac (malo sutra) tacno je da se dobiju stenci sa tri boje ali to ne znaci da su po rasi trobojni gonici jer kasnije uparivanjem takvih jedinki dobijenih na ovaj nacin ne dobijaju se trobojci nego u leglu bude sarenilo i balkanci i posavci i trobojni.Mozda me neko pogresno razume,ne tvrdim ali i ne demantujem, da su trobojci nastali na ovakav nacin ukrstanjem SG i posavskog ali se vremenom rasa genetski stabilizovala da se u leglu dobiju stenci sa karakteristikama kakve propisuje standard za tu rasu.Neznam mozda i gresim nadam se da mi necete zameriti ako nisam u pravu. LIcno sam protiv da se SZ gonic podvede pod rasu SG kao varijatet sto bi mozda bilo lakse izvodljivo,ali bi sigurno imalo negativne posledice po obe rase, jer bi kasnije ukrstanjem ta dva varijateta dobili sta,neku trecu, pa bi opet vremenom dosli do jurnjave za priznavanjem ili jos gora varijanta vracanje ove dve postojece u svoje propisane standarde,takav potez bi se mogao porediti sa izrekom " od gotovog praviti veresiju".
Pozdrav goniclijama
Kolega pez vi ste upravo potvrdili ono što sam napisao, da se "trobojni psi" pojavljuju sa povećanjem brojnosti "posavca"!!! A ta se boja stabilizuje kasnijim linijskim i tipskim parenjima ovih pasa!!!
Koleginice huntinggirl 1 ja nisam odgajivač goniča pa nemam šta ja da predlažem KSS, ovaj predhodni post nije bio nikakav predlog već samo glasno razmišljanje! O vrhu našeg KSS nemam ni malo lepo mišljenje i više ih smatram "interesnom grupom" nego pravim kinolozima ali to je moj lični stav i nemam nameru nikom da ga namećem!
Vi kažete " ja zastupam da naše rase treba negovati, a ne uništavati i pokrštavati ili stavljati sve pod jednu rasu"
Pa dalje kažete "šta rade nemci, stvaraju stalno nešto novo, a mi naše da smanjujemo"
E pa koleginice ne bih se složio sa vašim mišljenjem!
Što se tiče vašeg prvo navedenog stava pošto ste mnogo bliži vrhu KSS nego ja predlažem vam da pređete južno od Save i zađete među lovce koji gaje goniče i sa njima uspešno love pa kod ovih lovaca izvršite ankete, popise, merenja... itd a ne samo kod registrovanih odgajivača goniča a pritom obratite pažnju na sledeće elemente:
1. koliko goniča kojima love naši lovci u opšte ima rodovnik?
2. U kom procentu su kod jedinki određene rase goniča unazad 3 kolena preci iste rase a u kom procentu ima ubačenih rasa drugih domaćih goniča?
3 U kom procentu kod goniča koji se kod naših lovaca koriste ima 3 kolena unazad predaka drugih rasa "stranih goniča" (kopov, brak jazavičar, ruski pegavi...)?
Kad bi se sprovelo valjano istraživanje verujem da bi se zapanjili koliko se kod nas malo lovi sa "čistim rasama naših goniča" što znači da vaš stav opovrgava stanje na terenu jer da su "čiste rase" naših goniča toliko dobre bilo bi ih mnogo više kod lovaca a ne bi ih u toj meri ukrštali međusobno i još ubacivali strane rase!
Što se vaše druge tvrdnje tiče ne vidim šta to Nemci izmišljaju novo! pogledajte samo popularnost njihovih rasa a pogledajte naših?
Da li bi npr. Nemački kratkodlaki bio toliko popularan da su ovu rasu razvrstali u 4. rase samo na osnovu boje??? pa da začine onda ubacili i neke sitne razlike u formi npr kod jedne boje dozvoljeno svetlije oko ili veći raspon min. i max. visine...itd.!
A baš to smo mi uradili sa našim goničima i vidi se gde nas je ovo dovelo u odnosu na popularnost njihovih i naših rasa!!!
Pozz..
huntinggirl1 kaže:
lepa i plemenita rasa, samo gde se pojavi kombinacija ove dvojice eksperata, obični komšije dobiju patronat nad tom rasom, na žalost
Koleginice,može li malo bliže pojašnjenje oko kombinacije eksperata i dobijanja patronata.
mihailo, pridružujem se tvojoj znatiželji za pojašnjenje oko kombinacije eksperata i dobijanja patronata. Pozdrav.
Koleginice huntinggirl1 dali bi nas udostojili odgovora na postavljeno pitanje?Cekamo odgovor od prosle godine.
Dusko da li si kerove nabavio sa kosmeta? Zna sigurno dosta pasa sa Kosmeta koji su u lovu na DS bili vrhunski. Pogotovu sa terena oko Djakovice odakle je vecina vrhunskih pasa za lov na DS i u Crnoj Gori a i u Srbiji doslo. Nislije ih imaju ali ih ima i na jugu Srbije prema Pristini gde sam lovio i gde sam se sretao sa njima.
Jos uvek mi u glavi jedan ker po slici vidim da je zuti koji je bio nenadmasan za svinje. Drzao ga je jedna mlad albanac koji je otisao na Kosmet a koliko cujem i dalje drzi tu liniju od tog kera a bilo je to bogami pre 15 godina.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Nabavio mi je jedan Goranac. Par. imaju oko 50-tak dana tek sam ih očistio i vakcinisao. Ono što me je najviše natjeralo da ih uzmem jeste priča da su im roditelji vrhunski zečari ali hoće i svinje.
Nalaze se negdje ispod Šarplanine u Gori. Kažu da je pred njima ubijeno preko 200 kom. zeca (!?).
Štenad su zdrava i vrlo temperamentna...
Od kerova, sada, imam jednog srpskog goniča i dvoje štenadi žutog srpskog goniča. Čuo sam da u Požegi imaju žute goniče koji su se pokazali dobro na terenu. To Milorad bolje zna pa neka priča.
Poceo sam loviti 2005. (racunam godinu ka sam nabavio prvoga psa, inace ceo zivot volim lov takodje mi je pokojni otac bio lovac) tada je vec u nasoj grupi bila jedna kuja CECA zuti gonic naravno, gonila je svu divljac, ali posto zeca najvise jurimo uglavnom je njega radila, prosto receno ona je bataljivala na terenu, jednostavno ga "napravi od blata" ali tera po ceo dan (uginula je na kocenju). Posle nje dobijemo novo stene musko od iste pasmine i iz istoga uzgoja kao Ceca, prve god nista,tanko keric i komsija digne ruke od njega ali je bio po selu sa jednom balkankom koja se izgubila i sa njom malo po malo pocne da tera, tako da sledece sezone bio je spreman kao metak za lov i sve je terao ODLICNO (ali kao sto to cesto biva dobri psi ne pozive dugo tako da ga je neko ubio sa 2,5 god. starosti).Prosle god dobijamo dva steneta od istoga odgajivaca i sada cekamo, stenci su prelepi, ostri veoma... duboko sam uveren da ce biti dobri.
ko ima FB neka pogleda te pse i odgajivacima o kojima sam pisao, inace su svi iz jednoga sela pored Pozege (ako neko zeli kontakt potrudicu se da pronadjem)
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?