Kalibar 223 Rem. je više nego dovoljan za odstrel lisice i šakala. Precizan i brz metak, dobra trajektorija, zanemariv trzaj. Municija dostupna i jeftina. I veoma kratka ,laka i spretna puškica, jer većina naših lovaca kristi karabin Zastava M 85. Naravno i druga dva iz porodice 22-ki odlični za ovaj "posao". Pogotovo 22-250 Rem. sa kojim može da se puca na daljine veće od uobičajenih. Jedina mana im je skretanje sa putanje prilikom udara u bilo kakvu prepreku, ma koliko ona bila meka i tanka. Ali oni koji ih koriste to znaju, pa vode računa o tome. A onima koji osim predatora love i srneću divljač ipak preporučujem 243 Win. Lično smatram kao namenski kalibar za odstrel predatora, sve preko 243. Win. je nepotrebno preterivanje. Ali ko ima jedan karabin za svu divljač, svaki kalibar će dobro da posluži. Najbitiniji je dobar pogodak, a to zavisi od lovca a ne od kalibra. Jedini kalibar koji bi ja lično izbegavao je 7,62x39. Iako ima dobru preciznost, ovaj kalibar ima veliki pad na daljinama preko 150 metara i nije pogodan za lovove gde se često puca na 200 i više metara.
^
7,62x39 ... al zato do 150m radi k'o "singerica" ... a u rukama onih što znadu, i preko te daljine
U uslovima smanjene vidljivosti, kada se uglavnom, predatori "pojavljuju" (naročito šakal) daljina 150m je već i maksimalna! TakođeR, kadE se predatori "dočekivadu" (love sa čeke) su u blizini mrciništa na kojima se isti očekivadu, prelazi tija predatora, skloništa ... tako da su i tada manje daljine na kojima će se gađati, a gde se 7,62x39 može lepo iskoristiti.
Gde se često puca na 200m i + metara ... složio bi' se s' tebe, ima superiornijih kalJibara za "na daleko"
Po meni ne postoji los kalibar za ovaj vid lova,postoji samo nepotreban trosak ako se puca dosta sa recimo kalibrima preko 7mm pa jos stranjskom mundzom.
Svakako je mnogo bitnija stavka izbor optickog nisana,obzirom da se 90%odstrela desava u uslovima slabije vidljivosti.Ja sa mojim,vise nego skromnim Bushnellom imam problema bas u tih 15min ujutro i 15min uvece kad je akcija na vrhuncu.Sa Swarom,koji cami na 30-06 slika mnogo jasnija i sve je izvesnije da ce na 22-250 jer za nesto novo i ozbiljno.......
Tako da,moja bi preporuka bila vise paznje(i novca)odvojiti za ON,a karabina ima solidnih po zaista bagatelnim cenama.Pri izboru kalibra obratiti paznju na cenu i dostupnost municije,a vecina odstrela ce ionako biti do 120-150m.Malena je to meta i po danu,a u svitanje i sumrak pogotovo.
Jos jedna,po meni mozda i najbitnija stvar.Obavezno probajte na strelistu na daljinama na kojim cete kasnije pucati u lovu.Videcete koja je razlika u velicini grupe na 100 i 200m,narocito sa ON skromnijeg kvaliteta.Kad u podne na 200 dobijete solidnu grupu,vreme je za vezbu jer je to u sumrak jos duplo teze.
Dobar pogled.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?