apinest kaže:
Zorane, tamo gde nema SVESTI ljudi da se divljač mora gajiti, čuvati i racionalno koristiti- tu nema pomoći ni za divljač, ni za lovišta, ni za lovnu budućnost onih koji vole lov. Džaba zakoni, lovočuvari, policija, sudovi, inspektori... onaj ko hoće da UBIJE steonu srnu ili suprasnu krmaču, uradiće to bez razmišljanja o posledicama, jer mu je to imperativ, a oni koji se protive tome za takve "ljude" su smešni, naivni, glupi... U današnja vremena kada je sve što je ljudsko, vredno i etičko doživelo potpuni sumrak i sunovrat, pozivanje na gore navedene norme i vrednosti zvuči kao utopija i uzaludnost. Ne govorim o svetosti i bezgrešnosti, svi smo ljudi od krvi i mesa, svako ima voje greške i zablude, ali raditi svesno protiv svoje i budućnosti svoj dece, uništavajući fondove divljači, devastirajući lovišta i ekosisteme generalno, rasturajući i razbijajući sve i svakog ko radi na pozitivnim promenama u lovstvu... e, za TO nema nikakvog opravdanja i racionalnog objašnjenja. A tako nam je u svemu, a ne samo u lovstvu!!! Ne smem dalje da pišem, opet će me brisati, cenzurisati ili banovati pod raznoraznim izgovorima...
Nažalost kolega sve što ste napisali u potpunosti odgovara trenutnom stanju našeg društva, anajbolnije je da većina ljudi ima isto mišljenje kao i mi no ništa se ne menja, pa zar smo toliko obeshrabljeni da nešto menjamo na bolje ili smo izgubili svetlo na kraju tunela!!!???
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Sremac je dobro citirao Andrica(mada i mi dosta pricamo,xaxaxa)Ja sam sklon tezi da je za sve odgovorna elita.Bilo da je politicka,strucna,intelektualna....narod samo reaguje po instiktu samoodržanja.....Ali zec...uz ogradu da nemam dovoljno znanja o njemu ,ima odredjene specificnosti....treba malo dublje prouciti one brojke sa pocetka teme.Zanimljivo je da se neremeti mnogo odnos iz godine u godinu,a znamo da se zadiranjem u maticni fond,a pri redovnom odstrelu na duži period treba dobijati sve losija slika,e u cemu je stvar nebih ja zalazio.....Takodje treba ukljuciti malo vise veterinu...Poznata su proucavanja prolecnog br.stanja,procenjenog letnjeg i jesenjeg(kada naidje vlaga isl)-kada je utvrdjen drastican pad brojnosti populacije...možda ima nesto i u tome,naravno pored neprilagodjenog odstrela,predatora,trovanja...
Mislim da zec više strada od bolesti i herbicida nego od nekog drugog razloga uključujući i krivolov.
Znam da ima, u nekim crnogorskim zabranima, zeca u izobilju ali to ipak ne bih obnarodovao jer sam primijetio da i tu ima krivolova.
Ko najčešće ide u krivolov, pa zapravo oni koji bi trebalo najvbiše da čuvaju lovišta. POjedini policajci se hvale da za noć, ljeti, na farove ubiju i po desetak zečeva i šta!?
Nikada se još nije desio slučaj da neko protiv obijesnih policajaca podnese krivična prijava.
Dešavalo se da isti policajci ubiju lovačkog kera jer im predstavlja konkurenciju u lovištu.
U jednom strogom lovnom zabranu redovno pronalazim čaure od lovačkih patrona iako postoji mogućnost da to neko ubija pse lutalice i podivljale mačke. Tu zeca ima na pretek i on se, obzirom na toplo i suvo vrijeme na tom mjestu pari tokom čitave godine, što samo povećava njegovu brojnost.
Na tom terenu sam nekoliko puta prnalazio i zečje leglo sa 2-5 zečića. nisam id dirao ali sam bio radostan da ga ima u sve većem broju.
Ima LD gdje tvrde da "zeca nema ni za lijek" ali tu treba uzeti u obzir i nemanje dobrih goniča, zečara! Gdje se pojavi dobar zečar, "pojave" se i zečevi.
Dugo godina se sve veći broj lovaca opredeljuje za lov na DS, zbog mesa. Tako je sve manje zečara i taj lov se skoro zaboravio. Osim, naravno, svijetlih primjera.
Iz postova većine kolega može se zaključiti da su problemi sa brojnošću zeca u njihovim lovištima prouzrokovani od strane ljudi tj. lovaca, poljoprivrednika i kriminalaca (lovokradica i krivolovaca). Dakle nije problem u stanišnim uslovima i samoj divljači, problem su ljudi. Postavlja se pitanje zašto unositi divljač u takve terene, poboljšavati stanišne uslove itd., ako sav taj trud bude momentalno uništen od stane neodgovornih? Zašto soliti more??? Teško je gazdovati lovištem na dobar, pa kako onda neko očekuje da istim gazduje na (vidno/svesno) loš način?!
Ne znam koliko ima uporišta u nauci i naučnim ispitivanjima ali jedna pojava u prirodi itekako, po mom amaterskom viđenju, ima uticaja na brojnost zečje populacije. Ondje gdje ima dosta ovaca i koza pa i krupne stoke tu ima više zeca. Zec najviše strada u prvim danima života. Nakon mjesec dana starosti zec je u stanju da veoma brzo trči tako da je neuhvatljiv za većinu predatora ali ako oko njega ima dosta velike trave, nepokošene ili nijesu to ovce "pokosile" a koze pokidale ono iznad trave ili krave popasle, onda zec ima veliki problem da bježi jer mu velika trava, trnje i rastinje sprečavaju bjekstvo!
Tu strada mnogo zečeva.
Drugi razlog je da livade na kojoj obitavaju ovce, koze i krave su nađubrene i ta trava je mnogo kvalitetnija nego na drugim mjestima.
I tako dalje.
Ne znam zašto sam ovo ispričao, ali ne škodi. A ako ne škodi onda koristi!
Ne znam zašto sam ovo ispričao, ali ne škodi. A ako ne škodi onda koristi! e svaka ti cast druze ovo je bilo u stilu laneta gutovica
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Na osnovu prebrojavanja zecije divljaci u mnogim lovistima ispod Save i Dunava postavlja se pitanje granicne kriticne brojnosti zecijih populacija i opravdanost godisnjih planova odstrela zec u ovoj lovnoj sezoni ,nemojte stelovati ni inspektore ni planove gazdovanja vec stavite prst na celo...
Objavljen 30.03.2012. 21:09
Stari član
Upisa: 233
Pristupio: 21.01.11
Status: Offline
Obaveza svakog korisnika lovišta je da poceni brojnost divljači koja stalno ili povremeno naseljava prostor lovišta.Za gajene vrste divljači najvažnije je ustanoviti prolećno brojno stanje koje je osnov za izradu godišnje dinamike razvoja populacija. Takođe je veoma važno i pratiti brojnost (prirast, migracije, uginuća i sl.) tokom godine. Za praćenje brojnosti neophodno je uraditi sledeće :
1. Lovište izdeliti na manje površine 1.000,0 ha ;
2. Zadužiti po jednog lovočuvara ili iskusnog lovca po definisanoj površini ;
3. Lovočuvar redovno i svakodnevno, u skladu sa mogućnostima, obilazi deo lovišta i podnosi nedeljni izveštaj upravniku lovišta o registrovanoj brojnosti po vrstama ;
4. Upravnik lovišta sastavlja mesečni izveštaj sa registrovanim vrstama i
njihovom procenom brojnosti u tom periodu ;
5. Svi koji podnose izveštaje, svojim potpisom su odgovorni za podatke u izveštaju. Za vrste koje se uoče u lovištu i za koje nisu u mogućnosti da ih determinišu daje se njihov opis.
Na ovaj način se dobija vremenski i teritorijalno definisana brojnost divljači.
Prolećno brojanje divljači tada služi isključuvo kao tzv. "kontrolni metod".
Loše ustanovljenje brojnosti i na neodgovarajući način je ekološka i ekonomska katastrofa.
p.s.
Poslednjih godina uvodi se nov model planiranja koji se moze videti u obrascima za izradu planova lovackog saveza.
Vuki,
mislim da nije pošteno da se kitiš tuđim perjem.
To sam video samo na Loristu...ovde toga nema!
Kada si već citirao upis jednog našeg člana bilo bi fer da si napisao i čiji je to upis.
Ovo je upis našeg člana Temuđina iako je Vuki izgleda hteo da članove foruma dovede u zabludu da se radi o njegovom upisu!
Lepo je želeti biti pametan kao Temuđin, ali ....
Ne znam samo zašto si citirao Temuđina, i zašto nisi sam napisao nešto o novom načinu brojanja...ipak si i ti neki CIC, mr., ing., .... ali izgleda i tu izgleda ima rangiranja....1.Temuđin.......9.Vuki........xx. Jeremija
Ovim putem se izvinjavam Temuđinu zbog pokušaja plagiranja u nadi da ćemo ovim izvinjenjem izbeći mučan sudski postupak!
Ako se ovakav upis nađe i na Loristu bez potpisa autora, ja Temuđinu nudim da ga zastupam pred sudom protiv Jeremije!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Vuki kaže:
Na osnovu prebrojavanja zecije divljaci u mnogim lovistima ispod Save i Dunava postavlja se pitanje granicne kriticne brojnosti zecijih populacija i opravdanost godisnjih planova odstrela zec u ovoj lovnoj sezoni ,nemojte stelovati ni inspektore ni planove gazdovanja vec stavite prst na celo...
Vrlo interesantno, ali bice pre ovo prvo, mislim na stelovanje i tako to... Ako se bude brojalo ko kod mene opet cemo imati zeceva ko pleve, a smem ruku da secem da je granicna kriticne brojnosti takva da nam je zec na minimumu! Ali to nije bitno vazno je da lovcima ne sme biti uskracen lov jer ko ce onda da obezbedi platu gos. upravniku lovista!?
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Gosim advokat nemam nameru da se prepucavam preko foruma sa nepoznatim ljudima ,vec izlazem misljenja koja ce doprineti realnom sagledavanju problema.To sto prilikom kopiranja nije obuhvaceno ime Temudjina on nece zameriti,jer se vidi datum kada je objavljen njegov upis,a za zastupanje ima on svog pravnika Saveza koji revnosno vlada i svojim poslom i procene plagijata i orginala...Dobar Vam pogled momci i dobro obratite paznju na planiranje da ne bude nismo znali...
Vuki kaže:
Gosim advokat nemam nameru da se prepucavam preko foruma sa nepoznatim ljudima ,vec izlazem misljenja koja ce doprineti realnom sagledavanju problema.To sto prilikom kopiranja nije obuhvaceno ime Temudjina on nece zameriti,jer se vidi datum kada je objavljen njegov upis,a za zastupanje ima on svog pravnika Saveza koji revnosno vlada i svojim poslom i procene plagijata i orginala...Dobar Vam pogled momci i dobro obratite paznju na planiranje da ne bude nismo znali...
Koja mišljenja izlažeš? I zašto zaista nisi lepo naveo koga citiraš?
I kako unapred znaš, da neko neće nešto zameriti, vidovitost u pitanju, ili šta?
O poslednjoj rečenici tvog upisa mogu samo da kažem, da verovatno umišljam da se radi o nekoj uvijenoj pretnji, dešava se to meni s' vremena na vreme, 'oću ja da umislim tako...
Ili da se vratimo na priču o babama, vuni i prelu?
Ili da popričamo o predlozima da članovi odavde pišu za časopis koji se čita u celoj JEvropi?
Neke stvari nije lepo raditi. Brzo lovci 'ulove'!
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Vuki kaže:
Drago mi je da si još jedan u nizu koji izlaže tuđe mišljenje!
A majku mu, pa kako baš da se sve prekopira osim imena autora!
To što se kod Jeremije koristite svim i svačim ne znači da to prolazi i na ovom forumu! Mi smo ovde gospoda, bre!
A kako ti znaš ko je Temuđin?
Šta ti imaš šrotiv Vlade pravnika?
I otkud ti znaš čime se ja bavim?
Ko si bre ti?
P.S.
Ovo je @Hemingway!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Vuki kaže:
Drago mi je da si još jedan u nizu koji izlaže tuđe mišljenje!
A majku mu, pa kako baš da se sve prekopira osim imena autora!
To što se kod Jeremije koristite svim i svačim ne znači da to prolazi i na ovom forumu! Mi smo ovde gospoda, bre!
A kako ti znaš ko je Temuđin?
Šta ti imaš šrotiv Vlade pravnika?
I otkud ti znaš čime se ja bavim?
Ko si bre ti?
P.S.
Ovo je @Hemingway!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Hunting Club Astra kaže:
Iz postova većine kolega može se zaključiti da su problemi sa brojnošću zeca u njihovim lovištima prouzrokovani od strane ljudi tj. lovaca, poljoprivrednika i kriminalaca (lovokradica i krivolovaca). Dakle nije problem u stanišnim uslovima i samoj divljači, problem su ljudi. Postavlja se pitanje zašto unositi divljač u takve terene, poboljšavati stanišne uslove itd., ako sav taj trud bude momentalno uništen od stane neodgovornih? Zašto soliti more??? Teško je gazdovati lovištem na dobar, pa kako onda neko očekuje da istim gazduje na (vidno/svesno) loš način?!
Bas tako, kolega, problem su ljudi. Ja sam na ovu temu mnogo naucno/istrazivacke radove citao, uporedjivao i sam sastavio, i da na kraju nista od toga nije bilo sprovodljivo, zbog ljudi, koji su se u lovu neodgovorno ponasali ili neodgovorno gazdovali. To i nece moci da se promeni, dok pojedini clanovi Uprave (predsednici) ne prestaju da podlegnu pritiscima svojih kolega lovaca, ciji mu glas treba da bude opet izabran.
Tako jednostavno je objasnjenje!!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?