Norme po CiC kriterijumu
|
Lovac Stari |
Objavljen 02.07.2009. 22:57
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|

Mozda ce nekom koristiti?
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 12.01.2010. 14:53
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ja ovaj sajt dozivljavam i kao edukativan,pa mi nezamerite ako malo preteram po neki put.Evo ovde je tema CIC kriterijumi.Prvo bih napravio mali uvod,pa ako je nekome interesantno,pisacemo dalje.Rec trofej potice od grcke reci Tropaion koja oznacava ono sto otklanja,odbija,skrece.U stara vremena trofej je i imao taj cilj,ali se vremenom simbolika menjala.Moglo bi se o tome dosta pisati,ali i sada svaki lovac svesno ili ne za krajnji cilj u lovu ima i trofej.Sadasnja simbolika ima pre svega prestizno znacenje,pa su ljudi i tu postavili parametre po svom nahodjenju ili cilju.Tako je nastao sistem bodovanja,koji je daleko od idealnog.Ovo kazem iz par razloga.Prvo ,postoji par interesnih grupacija,koje imaju svoj sistem bodovanja i ocenjivanja.Drugo,kriterijumi su razliciti u okviru jedne itd.Mi koristimo formule za ocenjivanje po CIC pravilima,ali u svetu se koriste i BCC,SCI i RW formule,tako da je pitanje koji prvak sveta je pravi jer se razlicito ocenjuju.Ako tome dodamo i mesanje hemije,hormona itd u ishrani divljaci zarad dobijanja sto veceg broja poena,pitanje je cemu sluzi ocenjivanje trofeja.U svakom slucaju jedan sam od onih koji zastupaju tezu da se kompletan sistem sagledavanja trofeja treba preispitati.Kako god da je,dodacu za sada jedan podatak za CIC.(Conseil International de la Chasse)ili Medjunarodni Savet za Lovstvo je osnovan 1930.u Parizu a medju 23 zemlje osnivaca je bila i Kraljevina Jugoslavija.Iako je prva izlozba sa ocenjivanjem odrzana 1910.tek 1937.u Pragu CIC donosi jedinstvene formule za ocenjivanje trofeja.Do danasnjih dana,uz odredjene dopune i izmene ove se nisu sustinski menjale iako se eksperti uglavnom slazu da su nedovoljno objektivne.!972.i 75.na zasedanju CICa,bilo je pokusaja odbacivanja svih formula za ocenjivanje i prihvatanja modela utemeljenih na formulama BCC(Boone and Crocket Club)Moze se pisati o ovome dosta ali da nedavim,sustina je da trofej gubi svoj osnovni smisao,a dobija ekonomski znacaj.Teza da trofej predstavlja odraz populacionih,stanisnih i gazdinskih uslova koji vladaju u lovistu je tacna samo u fragmentima.Verovatno je trofej morao da prodje kroz ovu fazu znacenja(u korak sa vremenom)Sta je sledece tesko je predvideti,ali jedno je sigurno i nakon hiljada godina ostaje drag lovcima.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.04.2010. 13:06
|

Moderator

|
Evo lovi se srndac,ali kako se trofej ocenjuje i naplacuje.Detaljnije u formule necu zalaziti,za to imamo eksperte.Najveci broj poena vuku zapremina i tezina.Za zapreminu je potrebna hidrostaticka vaga,pa se iz navodno prakticnih razloga,ubrzanim sistemom meri samo tezina pa puta koeficijent i dobije se mera za naplatu.Ovo ne vazi za rogovlje u medalji,jer se u tom slucaju svaki poen naplacuje,pa se radi striktno po CIC kriterijumima.Ima tu i finesa pa se za ikricavost,boju..dodaju od 1 do3 i 5 poena(ako se nevaram,nemam kod sebe CIC formule)..Ili na vlagu,ako je otkuvana lobanja do 3 meseca,oduzima se 10 posto od ukupne tezine.Takodje bitno je da li je lobanja cela ili rezana do nosne kosti ili....U praksi je najcesce,orijentaciono ovako izvaga se lobanja sa rogovljem pa,...180 gr=50CICpoena,200gr=do 70 CIC,230gr=do 80CIC,260gr=do 90CIC,340gr=do100CIC.....Primera radi 490gr je od 140do 150 CIC poena,ali su razlike velike,pa i promasaji u br poena pa se koristi koeficijent.Za tacno merenje se koriste formule koje dosta precizno daju br poena.I pored eksperata se ipak desi da se ocene primerci koji nisu u tipu.Sto se desilo sa proslogodisnjim svetskim prvakom,Po pravilniku ocenjuju se trofeji koji imaju merne elemente i lobanju u tipu,ma sta to znacilo
Dobar pogodak
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 27.04.2010. 22:47
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Hvala nenadx dosta si mi pomogo,ustvari po cenovniku naseg lovackog drustva bitna je samo gramaza,e sad neznam dal je to samo za clanove,pa me interesovalo da li se meri cela i ukupna tezina lobanje,i da li se placa sanitarni odstrel
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 28.04.2010. 16:47
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Po nekom pravilu sanitarni odstrel se ne placa! Dok clanovi maticnog udruzenja placaju samo trecinu (1/3) vrednosti trofeja ili odstreljene divljaci! Np kod Srndaca se meri cela Lobanja sa gornjom vilicom posle obrade trofeja i na osnovu svezine(vlage) odbija se 90grama. Ostalo ide u naplatu.
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 28.04.2010. 18:54
|

Moderator

|
Za clanove LU isl,zaista neznam,mozda se to interno regulise???Sustina je da smo clanice CICa,po njima postoje formulari i uputstva za ocenjivanje trofeja,koji su svuda isti u Evropi ili clanicama CIC.Ako je njihov blagoslov da se meri i boduje po uproscenom nacinu,znaci trenutno su na snazi dva razlicita,zvanicna nacina bodovanja,sto je pomalo smesno cini mi se.Iako se kaze da u slucaju izlaska na izlozbu,trofej se meri po zvanicnom nacinu bodovanja,ovo nije nikakvo opravdanje.Ko placa razliku u bodovima,kolika god da je i na ciju stetu.Evo primera.Masa vuce 35,nesto procenta.Zapremina 40,60 i nesto,Duzina parogova 12, nesto(ovo nesto,zavisi od populacije,,)Ostatak na tih 87 do 88 posto od ukupnog broja bodova ide na boju,lepotu....Ako se samo tezina pomnozi sa koeficijentom dobija se okvirni br.bodova koje lovac placa,a to mi lici na ono odoka.Posebna je prica menjanje koeficijenta,koje su recimo hrvati prihvatili a za nas jos neznam........Evo unutrasnje strane trofejnog lista(Hrvatska,mada su svi uglavnom isti)na kome su svi zvanicni merni elementi. Klikni na sliku za uvecanje
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 09.08.2010. 21:17
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Lovac stari, nije tako, meri se rogovlje, pa se od te tezine prvo oduzima 10% ukoliko nije proslo vise od tri meseca od dana iskuvavanja trofeja, pa se onda oduzima 90 grama za celu lobanju, a 65 grama za lobanju koja je odrezana do polovine ocnih supljina, a svaka druga vrsta odrezivanja je nepravilna. B)
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.12.2010. 18:33
|

Moderator

|
Mozda ce nekome dobro doci,Nacionalni trofejni prvaci odstreljene divljaci u Srbiji po CICu

Dobar pogodak
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 19.01.2011. 17:17
|

Veteran

Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Vidi ti mali Joza. E jes da je bio najveci lovac nasih naroda i narodnostima |
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 25.01.2011. 00:34
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
kakav da je bio, bio,
ali u njegovom vremenu lovci nisu imali problema, baš nikakvih. |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 25.01.2011. 07:58
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
B) Sanja!

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 25.01.2011. 14:41
|

Moderator

|
Pa sad nevucite me za jezik...Ali bolji od ovih sadasnjih.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 25.01.2011. 14:51
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
nenadx kaže:
Pa sad nevucite me za jezik...Ali bolji od ovih sadasnjih. 
I to je mnogo!

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 25.10.2012. 19:08
|

Moderator

|
Kile može se i ovako posmatrati, mada je to u prethodnim pisanjima na ovu temu začeto.Razvoj kulta trofeja je tekao tokom dugog perioda i menjao seNekada je imao magiski značaj.da bi se u relativno novije vreme taj odnos čoveka I trofeja sveo na gazdinski (ekonomski) Kod lovaca postoji poriv ka kolekcionarstvu,kome se vremenom nametnute dodatne vrednosti iskazane kroz uslovno rečeno kvalitetne jake trofeje.To bi donekle bilo prihvatljivo da su u pitanju prirodne vrednosti,međutim po sadašnjim kriterijumima, je u službi drugih ciljeva (najviše zgrtanja para). Ali da nezalazimo u to.Recimo prvak bivše Jugoslavije je u tri kategorije (elemenata ocenjivanja) imao 0 bodova.O čemu se radi?Recimo subjektivni elementi su neprihvatljivi,posebno kada se radi o baš tim vrhunskim.a i plaćanju,ma koliki udeo da je u pitanju.Zatim pitanje definisanja tipičnih I atipičnih rogova I dalje je nejasno.Zapremina I težina povlaće najveći udeo u ukupnom zbiru bodova,a zapreminu je skoro nemoguće precizno izmeriti Prouči to malo pa javi mišljenje Ja sam protiv tih merila,pa nisam dobar sagovornik-naravno svaki kolekcionar teži I voli da ima nešto posebno,jedinstveno,veliko,retko.ali je ovakav system bodovanja nametnuta vrednost
Dobar pogodak
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 26.10.2012. 14:48
|

Veteran

|
Kolega Nenadx moze jedno pitanje? Jelen od 170 CIC koliko bi to bilo na tezini rogova? Kosta u MKD oko 450e pa me interesira kakav je to trofej otprilike. Ako moze koju rec o tome. Pozdrav
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.10.2012. 18:19
|

Moderator

|
Dare ne znam šta te tačno interesuje.Jelen od 170 cic poena je u bronzi, a može biti rogovlje vredno pažnje... Obično je težine oko 6 kg što zavisi od populacije....Starost mu može biti od 4 godine do 8 pa i više.Što se tiče cene,to što si naveo je veoma povoljno.Ako te nešto konkretnije zanima u vezi trofeja rado ću odgovoriti,koliko mogu.Pozdrav
Dobar pogodak
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 28.10.2012. 11:32
|

Veteran

|
hvala kolega. citao sam ovaj novi cenovnik pa mi malo bilo cudno koliko je jeftin otstrel takvog jelena postavicu ovde pa koga zanima moze da vidi. posto ne znam karakteristike trofeja prema CIC poenima zato sam pitao. Pozdrav
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 28.10.2012. 11:32
|

Veteran

|
http://www.mkdsum...v_2012.pdf evo i taj cenovnik
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 30.10.2012. 20:38
|

Moderator

|
Preneću vam ukratko neke od pogleda na ocenjivanje trofeja srndaća,bez zalaženja u detalje.. Po Balenu ( 1936.). za polaznu ocenu ideala trofeja treba uzeti neku njenu idealno zamišljenu formu, za koju se smatra da najbolje odražava određenu vrstu. Pritom estetske osnove, moraju biti ispred onih o uslovno-jačini trofeja.Tako je prema nekim autorima važno kako je trofej izgrađen, kako je masa raspoređena na pojedine delove trofeje, da li je previše razvijena jačina grana u odnosu na paroške i obrnuto, da li su baze rogova i ruže prejake a parošci kratki i neizraziti, kakva je ikričavost i td. Šta se desilo u medjuvremenu procenite sami ali ocenjivanje rogova srndaća skoro da ne odražava navedene postavke "ideala trofeja."što pokazuju formule koje forsiraju težinu I zapreminu
Odavno je rečeno (Lemarie 1935, Balen 1936)da naučni metodi ocenjivanja neće biti moguće jednostavno izraditi, Posebno kojim bi bilo moguće izraziti apsolutnu vrednost trofeja rogovlja srndaća, , Ipak je u Pragu 1937. godine prihvaćen Biegerov metodNasuprot tome formula A. Dyka ne sadrži ni težinu ni zapreminu kao elemente merenja, a u odnosu na formulu Biegera novost je da dobivene mere ujedno predstavljaju i bodove, s obzirom da formulom nisu predviđene njihove redukcije (Frković 1996). a osnovnom broju bodova dobijenim merenjem moguće je dodati čak 34 boda u kategoriji "bodova za lepotu" rogovlja, dok je u formuli Biegera za njih predviđeno maksimalno 18. ,te je vidljivo da je A. Dyk potencirao estetske vrednosti trofeja. K. Schimann se pored određenih kritika slaže s Dykom,da u formuli nema mesta utvrđivanju zapremine rogovlja.. Šta vi mislite o tome..
Dobar pogodak
|
|
|