Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Istraživanje o lovcima Srbije

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
Lovački portal SRBIJALOV » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA
 Štampaj teme
Istraživanje o lovcima Srbije
Lala
 Sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, stiglo nam je obaveštenje, da se radi istraživanje o stavovima i osobenostima lovaca u Srbiji. U tu svrhu je napravljen jedan upitnik, koji će biti prosledjen jednom broju lovaca, na popunjavanje. Stavljamo na uvid orginalni dopis, koji nam je stigao preko e-maila :

Obaveštenje

Poštovane koleginice i kolege lovci,

U toku je istraživanje koje sprovodi Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, koje je usmereno na proučavanje lovaca Srbije. Upravo od lovaca ponajviše zavisi razvoj lovstva u našoj zemlji. Zbog izazova sa kojima se lovci danas susreću ovo istraživanje ima za cilj prikupljanje osobenosti lovaca i njihove stavove prema promenama koje se trenutno dešavaju u našem sektoru.
Za potrebe ovog istraživanja je napravljen upitnik od 50 pitanja za koji trebaoko 45 minuta da se popuni. Radi što kvalitetnijeg istraživanja, od ukupnog broja lovaca u Srbiji će biti uz pomoć kompjuterskog programa izabran slučajan uzorak od 400 lovaca, koji će biti lično kontaktirani i zamoljeni da odgovore na pitanja iz upitnika. Privatnost svih ispitanika je zagarantovana, radi što verodostojnijih odgovora. Nakon intervjuisanja lovaca, svi podaci će biti statistički obrađeni i predstavljeni javnosti. Takođe će ovi podaci biti predstavljeni u vidu preporuka donosiocima odluka u našem sektoru.
Zbog toga Vas molimo, ukoliko Vi budete izabrani u slučajnom uzorku, da nam pomognete i sarađujete u ovom istraživanju! Recite nam svoje mišljenje i pomozite poboljšanju sektora lovstva u Srbiji!
Sa tradicionalnim pozdravom Dobar pogled!

Mr Nenad Petrović,
Vukan Lavadinović, MScEF
Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu

Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lala
 Pa, malo je nespretno napisano da se istraživanje vrši u svrhu proučavanja lovaca... Ne volim kad me neko 'proučava', osećam se kao zamorče. Grin
'Ajd da nekako i probam da razumem, da se 'prikupljaju osobenosti lovaca' (svako od nas je na svoj način osoben); još mi je razumnije kada neko hoće da sazna stavove lovaca o promenama (barem kod nas na forumu ima stavova koliko duša poželi); ne razumem kojim će to 'donosiocima odluka u našem sektoru' (valjda misle na lovstvo) biti predstavljeni podaci, u vidu preporuka?
I stvarno bih voleo da znam sadržaj upitnika, jer se iz postavljenih pitanja može puno saznati o cilju ovog istraživanja.
I još jedno pitanje: iz koje i iz čije baze podataka će, 'uz pomoć kompjuterskog programa', metodom slučajnog izbora biti odabrani lovci za popunjavanje upitnika? Na koji način misle istraživači da dodju do ličnih podataka lovaca, koje će lično kontaktirati? Ne bih da pominjem Zakon o zaštiti ličnih podataka, ali bi istraživači morali da vode računa i o ovom aspektu!
Mislim da bi im pristup ipak morao biti malo ozbiljniji od ovog. Nema ljutnje!

Kako god, ispoštovao sam struku, i postavio njihovo obaveštenje na portal, takvo kakvo je.

huntinggirl1
 pa iz spiska lovaca u savezu, tamo verovatno postoje mail adrese,

meni se ovo ne dopada, ako je istraživanje, zašto je baš tako misteriozno... 
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Miroslaw
 mozda bi bilo lepo da postave neki primer kako bi to izgledalo ovako kao sto je koleginica rekla zaista deluje misteriozno...potrebno je vise podataka..Mozda bi ministarstvo trebalo da sprovede neku anketu medju slucajnim ispitanicima iz redova lovaca izvucenim na isti nacin iz racunara sa pitanjima sta mislimo o novom zakonu i nacinu kako se sprovodi,da li ima korupcije u udruzenjima, sta nam smeta i td td...to bi bilo vec od znacajnog uticaja na realno sagledavanje stanja i nacina uredjanja lovstva. A mozda se i u ovom istrazivanju o tome radi i mozda sve ovo bude dobro....

zoranp
 ...šta god da rade ...to je mali uzorak lovačke polulacije i nemože samim tim biti validan!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala

huntinggirl1 kaže:
pa iz spiska lovaca u savezu, tamo verovatno postoje mail adrese,

meni se ovo ne dopada, ako je istraživanje, zašto je baš tako misteriozno...

Ne mora biti uzeto iz spiska saveza, možda i Ministarstvo ima spiskove (podaci o lovcima prikupljeni kod podele lovnih karata?). I nisam mislio na e-mail adrese, nego na stvarne adrese stanovanja, pošto kažu da će lično kontaktirati; nemaju svi lovci svoje e-mail adrese, niti koriste internet, na žalost.
Možda bi pametnije bilo da su svoje istraživanje sproveli preko LU, kao anonimnu anketu.

Lala
 Zausta bih voleo da vidim kakva su pitanja, onda sve bude mnogo jasnije.
Slažem se sa Zokijem, broj od 400 lovaca je stvarno mali uzorak, to predstavlja svega 0,5% od broja refistrovanih lovaca!

kimi
 Koliko nepoverenja !!!! Ko da je svako od nas Ilija Čvorović !! Pustite ljude neka urade šta su naumili, ionako se samo kuka kao da gore ne može biti.
Što se tiče uzorka od 0,5 % mislim da je to ok, jer nije realno očekivati da učestvuje u istoj 100% lovaca, uostalom to onda ne bi bila anketa.
Koliko sam mogao da primetim "anketari" su se potpisali punim imenom,prezimenom i titulom što je opet prilično transparentno.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

apinest

kimi kaže:
Koliko nepoverenja !!!! Ko da je svako od nas Ilija Čvorović !! Pustite ljude neka urade šta su naumili, ionako se samo kuka kao da gore ne može biti.
Što se tiče uzorka od 0,5 % mislim da je to ok, jer nije realno očekivati da učestvuje u istoj 100% lovaca, uostalom to onda ne bi bila anketa.
Koliko sam mogao da primetim "anketari" su se potpisali punim imenom,prezimenom i titulom što je opet prilično transparentno.

Kimi, reprenzetativni uzorak čini 2-3% od ukupnog broja, tako da nije reč o nepoverenju, uroti ili teoriji zavere nego o zapažanju da ova anketa možda neće prikazati stvarno stanje stvari, što bi trebao da bude krajnji cilj, zar ne?

Lala

kimi kaže:

Kolega, da nemam poverenje u ljude koji žele da sprovedu ovo istraživanje, ne bih ni objavio njihovo obaveštenje. Mislim da si pogrešno razumeo naše stavove, ili barem moj stav: meni jeste želja da se jedno ovakvo istraživanje uradi, i da bude uradjeno na što bolji način i na što reprezentativnijem uzorku. Moje primedbe su usmerene u tom pravcu, a ne onako kako si ti shvatio. Nadam se da sam sad jasniji.
Svaku mogćnost da lovci iskažu svoje mišljenje ću uvek pozdraviti, tako da i ovu inicijativu sa navedenim istraživanjem pozdravljam, samo unapred skrećem pažnju na mogućnost da se poboljša metod i način.
Ljudi koji su se potpisali ispod obaveštenja po mom mišljenju imaju jako dobru ideju, ali pošto sličnu stvar radim evo već treću godinu (govorim o forumu na kom se iznose stavovi i mišljenja lovaca), mislim da mogu da im ukažem na neke nedostatke i nedorečenosti. Bez ikakve loše namere!

vukan
 Poštovane kolege,

drago mi je da ste zainteresovani za naše istraživanje i opet ponavaljam da su svi vaši komentari dobrodošli.

Što se tiče sadržaja upitnika, nažalost u ovoj fazi ne možemo da ga javno objavimo. Razlog leži u činjenici da želimo da izbegnemo bilo kakav uticaj na lovce kao i da ti odgovori budu spontani, a ne pripremljeni unapred. Naravno posle istraživanja će svi podaci biti dostupni, izuzev podataka o lovcima koji su učestvovali u njemu. Upravo zbog transparentnosti istraživanja smo pokrenuli ovo "reklamiranje", zbog čega će ovaj tekst biti objavljen i u nekoliko lovačkih časopisa. Rezultate nikako nećemo frizirati, jer se ovo istraživanje vrši u cilju nauke i poboljšanja rada sektora, kao i njegove transparentnosti.

Što se tiče veličine uzorka, on je sa statističkog aspekta odgovarajući ( interval poverenja od 4.95 pri 95% verovatnoće). Naravno da bi nam veći broj intervjuisanih lovaca dao kvalitetnije podatke, ali nažalost finansijski smo ograničeni i istraživanje je više zasnovano na nekom našem entuzijazmu. Ipak, ukoliko odziv lovaca bude visok, za neka buduća istraživanja bi mogli da promenimo način anketiranja i povećamo broj ispitanika.

Privatnost ispitanika nam je prioritetna, i neće biti narušena. Lovci će biti odabrani na osnovu lovnih karata, pomoću kojih ćemo znati i LU tih lovaca i preko njih ih i kontaktirati. Lovci imaju pravo da odbiju da učestvuju u istraživanju, što takodje ulazi u krajnje rezultate. Ali opet apelujem na sve kolege da nam pomognu da sprovedemo ovo istraživanje, jer je ono u cilju poboljšanja rada našeg sektora.

Rezultati istraživanja će biti prezentovani u vidu preporuka predstavnicima institucija i organizacija koji kreiraju lovni sektor - ministarstvo, komora, javna preduzeća, savezi i LU, ali i svim lovcima putem odgovarajućih sredstava javnog informisanja.

Nadam se da sam odgovorio na vaša pitanja. Svi koji su zainteresovani mogu da mi se obrate putem mejla na adresu: ili putem telefona na broj 0113053990

Pravilo foruma je da se predstavimo u profilu ili u temi "Predstavite se"
Srbijalov Admin Tim!

Lala
 Svaka čast!
Mogu samo da kažem, da je ovo objašnjenje pojasnilo neke nedoumice.
Naravno da podržavamo Vašu anketu, i pozivamo lovce da se odazovu. I ubuduće, ako Vam ovaj lovački portal može pomoći, stojimo na raspolaganju.
Nemojte zameriti na primedbama koje su upućene, siguran sam da je svako od nas koji smo stavili neku primedbu, to uradio sa dobrom namerom.
Ukoliko imate način da uradite anketu/upitnik u elektronskoj formi, možemo ga postaviti na forumu - članovi foruma su bukvalno iz svih delova Srbije, pa imate teritorijalnu pokrivenost, a brojčana bi sigurno bila zadovoljavajuća.

bela
 B)podržavam ovu vrstu istraživanja , lično shvatam više kao neku anketu u vezi lova.
vižlan i terier

DakiNS
 Posle ovog objašnjenja povukao sam svoj upis uz izvinjuje i punu podrškuB)

Uz jednu sugestiju kolege će znati da li je izvedivo. Imamo oko 2400 članova. Mišljenja ionako iznosimo na forumu , možda se mogla anketa napraviti i kod nas gde bi troškovi bili manji a broj učesnika veći
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kimi
 Mislim da anketa u elektronskoj formi ne bi bila verna situaciji na terenu. Zašto, pa iz prostog razloga što se gubi spontanost i verodostojnost iste. Mnogi odgovori bi bili "najbolji mogući" i verujem da bi cilj ove ankete usmerio u pogrešnom pravcu. Ako se anketa iskoristi za edukaciju lovaca jedino tada će imati pun efekat.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

zeljkox
 Anketa na forumu bi bila jako neozbiljna stvar u poredjenju sa tim sta oni planiraju da urade.
Oni ce lovce birati preko lovnih karata. Na forumu su moguce razne malverzacije tipa, clan ovog foruma ne mora biti lovac, ne mora posedovati lovnu kartu, ne mora biti iz Srbije, identitet se moze sakriti itd itd. O tome da je moguce imati registrovana dva ili vise naloga da i ne govorim.
Mislim da je najbolje ne mesati se u njihov posao vec posmatrati sa strane i nadati se da su ljudi kompetentni da urade to sto su naumili i da sve to ima nekog smisla.

huntinggirl1
 ovo već deluje ozbiljnije,
posle ovakvog objašnjenja mnogi od nas će to podržati, naravno ako budemo uključeni,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Lala

zeljkox kaže:
Anketa na forumu bi bila jako neozbiljna stvar u poredjenju sa tim sta oni planiraju da urade.
Oni ce lovce birati preko lovnih karata. Na forumu su moguce razne malverzacije tipa, clan ovog foruma ne mora biti lovac, ne mora posedovati lovnu kartu, ne mora biti iz Srbije, identitet se moze sakriti itd itd. O tome da je moguce imati registrovana dva ili vise naloga da i ne govorim.
Mislim da je najbolje ne mesati se u njihov posao vec posmatrati sa strane i nadati se da su ljudi kompetentni da urade to sto su naumili i da sve to ima nekog smisla.

Grešiš, kolega!
Moguće je još kako sprovodjenje jedne ozbiljne ankete, ako se postavi polje za unos broja lovne karte, i imena i prezimena. Vrlo jednostavno i efikasno. Pa ti isti podaci se nameravaju uzeti iz baze podataka Ministarstva, koje izdaje lovne karte, za potrebe ankete.
Na kraju krajeva, i mi povremeno pravimo ankete na forumu, jedan deo članova glasa na anketi na naslovnoj strani, a kad uputimo masovni e-mail članovima i pozovemo ih da glasaju, putem e-maila stigne dva-tri puta više odgovora, nego na anketi koju članovi vide!
Dupli nalozi su nam poznati, vidimo ih, i reagujemo, ne sekiraj se. Ne mešamo se mi ni u čiji posao, nego im pomažemo da istraživanje obave na što bolji i brži način. A kad je u pitanju iznošenje stavova prosečnih lovaca, onda nemam nameru da stojim po strani, to je pogrešan stav, po mom mišljenju.

zeljkox

vukan kaže:
1. Prikupljanje socio-ekonomskih karakterisitka lovaca u Srbiji (starost, obrazovanje, zanimanje, finansijska sitacija...)
2. Prikupljanje karakteristika lovaca (šta love, zašto love, gde love, kako love...)
3. Prikupljanje stavova lovaca prema promenama u sektoru lovstva (promene zakona, osnivanje lovačke komore, uspostavljanje lovnih područja...)

Podaci koji bi bili prikupljeni bi nam poslužili da utvrdimo korelacije izmedju ovih karakteristika (npr. kako starost utiče na način lova ili kako finansijska situacija lovca utiče na vrstu divljači koju lovi ili njegov broj lovnih dana). Istraživanje bi trebalo da rezultuje deskripcijom prosečnog lovca u Srbiji, kao i izdvajanjem parametara koji nekoga definišu kao lovca. Takodje rezultati bi nam poslužili kao osnova za gradnju modela koji nam može na osnovu promena u društvu nagovestiti koje se promene mogu očekivati u našem sektoru. Svi rezultati bi na kraju bili u vidu preporuka predočenim kako javnosti i lovcima u Srbiji, tako i predstavnicima vodećih organizacija i institucija u sektoru lovstva u Srbiji (ministarstvo, komora, javna preduzeća, lovački savezi i udruženja...). Zbog toga i apelujemo na vas da nam pomognete i budete voljni da odgovorite na ova pitanja, jer bi nam ona pomogla oko preporuka za transparentniji razvoj sektora.

Što se tiče slučajnog uzorka, on iznosi 390 lovaca koji će biti izabrani pomoću posebnog kompjuterskog programa na osnovu broja lovnih karata. Na osnovu naših proračuna, uzorak od 390 lovaca ima interval poverenja 4.95 pri verovatnoći od 95% što ga čini relevantnim za potrebe našeg istraživanja. Pošto je ovo prvo istraživanje ovakvog karaktera u Srbiji, odlučili smo da se podaci prikupe kroz intervjue, da bi se dobili spontani odgovori i da niko ne bi mogao da utiče na mišljenje lovaca.

Ovo je doticni gospodin objavio na jednom drugom mestu. Tekst daje odgovore na neka pitanja..

vukan
 Kolege,

mislim da je sprovodjenje ankete na forumu interesantna ideja, ali se mora odmah uzeti u obzir da članovi foruma ne mogu predstavljati reprezentativan uzorak. Naime, za sve članova foruma su zajedničke neke karakteristike (posedovanje kompjutera, korišćenje interneta, elektronska pismenost i članstvo na ovom sajtu) koje najverovatnije nisu karakteristične za prosečnog lovca u Srbiji (nažalost!). Pretpostavio bih da je i starostni prosek članova foruma niži od proseka koji bi mi dobili, dok bi nivo obrazovanja verovatno bio viši.

Sa druge strane bilo bi interesantno da probamo. Mogli bi da pošaljemo administratoru foruma upitnik nakon završetka intervjuisanja lovaca i nakon toga uporediti podatke. Ukoliko su forumaši za to zainteresovani možemo se dogovoriti.

Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.

Srbijalov Addmin Tim!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački savez Jugoistočne Srbije LOVAČKA UDRUŽENJA 20 10.04.2021. 22:00
Skraćivanje cevi na karabinu PUŠKARSKA RADIONICA 107 14.11.2019. 19:24
Lovački savez Južne Srbije LOVAČKA UDRUŽENJA 22 08.12.2017. 00:02
KINOLOŠKI SAVEZ SRBIJE KINOLOGIJA 36 27.03.2015. 20:34
Formiranje Lovačkog Saveza Centralne Srbije LOVAČKA UDRUŽENJA 627 16.10.2013. 18:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,149,188 posete www.srbijalov.com