sasa035 kaže:
Napokon daki da ti odgovorim.Reci mi koje to loviste ima hilton ili iter kont pa da da ce neko da vidi neku vajdu.Budi iskre i reci sam nasta lice te zgrade koja se zovu LU.Drugo zasto mislimo ako nesto se promeni da to odma vuce revolt i sve ostalo.Pa kako moze da koristi LU vase njive tako moze i neko drugi.Jer ako taj neko bude noramalan i postavi fer uslove i ponudi mnogo vise od onoga od cega sad imamo i uveri lovce da to moze da funkcionise ja zaista nevidim problem.Problem je samo u nama samima i nasem stavu.Nasem inatu i nasim izgradjenim losim navikama.Jer niko nemora nista da ogradi vec treba po meni samo da posadi.A to je zamisli jedna zestoka fazanerija i jedno maticno jato jarebica koje bi se reprodukoval i imalo je sve vise i vise.Zamisli da LU imaju deset ili petnest lovocuvara i obilaze terene stlno isvuda.Kako vam nepadne napamet to da mozda postoje ljudi koji na problem negledaju tako sto ce da kritikuju vec nesto rade.I kako ja tebe da ubedim da svaciji predlog moze biti osporem i kritikovan...Ali je bar imam i znam sta hocu...A ne da kritikujem i govori a kako i sta i ne to je nemoguce i taj ce da bankrotira i ko ce krao moju sumi i j......a sta moze sve da nam padne napamet.Onad kolega kad to ukapiramo bice za nas nade.
Kolega malo me iznenađuješ sa upisima .Ili nisi išao iz svog lovišta ili nisi imao sreću da dođeš u prava lovišta. Eto primera nekoliko: Bač, Senta, Inđija,Banatsko Aranđelovo,Šid , Novi Sad, Kać,da ne nabrajam više, a što se tiče jarebica daj me prosvetli gde ih to kod nas uzgajaju.I opet mi nisi odgovorio na prvo pitanje.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Kolega Daki pa ti si neki tvrad orah.Pa tebi se neda nikako udovoljiti. I ti hoces da mi kazes da ta lovista imaju nepokrtnosti od neprocenjive vrednost.A i ako imaju hoces li da podjemo po turi sumadija i pomoravlje pa da vidis jad i cemer.I nebudi smesan da li znas koliko je mesta gde nemozis da zakrpis rupe u brodovima koji tonu.I ko kaze da gazdistva kojima to dobro ide treba da se Privatizuju.I manimo se licemerja.Ovde se govori o LU i lovistima gde vladaju pravila po sistemu divljeg zapada i serifa koji sa zamenicima vezba bacanje lasa dok ostali plackaju li pljackaju.I ko kaze da se jarebice nemogu uzgajati.Jedan privatnik u okolini Jagodine je dva puta imao pokusaj.Znam da je oba puta propalo ali je imao peh.Prvi put ih je neko otrovao a drugi put su uginule od neke bolesti koliko se secam.
Evo pošto je ova tema interesantna različitim "strujama" a admini ne žele da je "lockuju" dok se ne potučemo, istraživao sam malo na "gugelu" i pronašao tekst INFORMACIJA O STANjU I SMJERNICAMA ZA DALjNjI RAZVOJ U SEKTORU LOVSTVA iz 2008. godine koji je donela Vlada R. Srpske iz kojeg ću da kopiram deo koji se odnosi na organizaciju lovstva u bliskim nam zemljama EU.
da se svi lepo edukujemo i prokomentarišemo, a tu bi nam čika Snajper mogao pomoći.
"... Njemačka (klasični zakupni sistem)
-živa divljač je bez vlasnika (res nullius), mrtva pripada onome koji je ulovi ili nađe uginulu,
-pravo na lov povezano je sa vlasništvom nad zemljom,
-većina je opštinskih lovišta tj. vlasnici zemlje udruže zemlju za osnivanje lovišta i tu daju u zakup za novčanu naknadu, ali lovište mora imati min 250 ha, a planinsko 500 ha,
-državna lovišta čine oko 10% teritorije zemlje, 1/3 se isto daje u zakup, a ostalim upravlja šumarski personal,
-vlastita-privatna lovišta su rjeđe zastupljena, minimalna površina je 80 ha i postoji mogućnost davanja u zakup i
-sistem lova je revirni, a interes je imati što manja lovišta jer su veće naknade.
Austrija (sličan zakupni sistem kao u Njemačkoj)
-divljač je bez vlasnika,
-od 9 saveznih pokrajina svaka ima svoj zakon o lovstvu,
-većini je isti osnov po patentu Franca Josifa iz 1848. godine,
-privatna lovišta su sa minimalnom površinom 115 ha, a
-sličan sistem do drugog svjetskog rata bio je i na području bivše Jugoslavije, i to na područjima koja su u prošlosti bila dio Austro-Ugarskog carstva, ali sa određenom minimalnom površinom od 200 ha.
Švajcarska (dva sistema na području cijele zemlje)
-pravo na lov pripada kantonu, koji ima svojstva države,
-u jednom dijelu zemlje lovi se po revirnom sistemu, a u drugom po licenčnom i
-lovac kupi pravo na lov, koji izvodi na cijelom teritoriju kantona.
Italija-dva sistema na području cijele zemlje
-dominalni sistem je na sjeveru zemlje, a licenčni/regalni na jugu i
-imaju savezni zakon o lovstvu, ali i provincijski.
Finska
-divljač je bez vlasnika,
-pravo na lov u Finskoj povezano je sa vlasništvom nad zemljom, a 65 % finske zemlje je privatno vlasništvo,
-lovište nema određenu minimalnu površinu, ali se svi vlasnici uglavnom udružuju, jer bez minimalno 500 ha ne mogu loviti virdžiniskog jelena, odnosno bez minimalno 1.000 ha losove, što je tkz. krupna divljač i
-vlasnik zemlje može iznajmiti zemlju za lov trećoj osobi ili prodavati licence za lov pojedinih vrsta za koje dobija kvotu iz lovnog područja.
Češka
-nije definisano zakonom čija je divljač,
-pravo na lov pripada vlasniku zemljišta, koji ga može izdati u najam,
-lovište ima minimalnu površinu 50 ha za ograđeno (rezervatno), lovište, odnosno 500 ha za otvoreno lovište.
Hrvatska
-u Hrvatskoj je sa prvim novim zakonom (1994. godine), došlo do radikalne promjene regalnog u dominalni sistem (poslije 60 godina),
-na 70% površine gazduju lovačka udruženja, a ostalim, privatna ili pravna lica,
-pravo na lov imaju vlasnici dobra, te druga pravna ili fizička lica koja steknu pravo na lov u državnom, zajedničkom ili privatnom lovištu pomoću zakupa i
-minimalna površina otvorenog lovišta je 1.000 ha (izuzetak su ostrva-500 ha), a ograđenog lovišta takođe 1.000 ha.
Slovenija
-divljač je državno vlasništvo, pravo na lov pripada državi, koja daje pravo lova lovačkim udruženjima uz koncesiju na minimalno 20 godina,
-pored ovih lovišta, ustanovljavaju se lovišta posebne namjene, kojima upravljaju javni zavodi (Zavod za šume, TNP, Protokolarni servis Vlade RS) i
-minimalna površina lovišta je 2.000 ha lovnoproduktivne površine.
Srbija
-zakon o lovstvu je donesen 1993. godine, a u pripremi je novi zakon,
-divljač je dobro od opšteg ineresa, dakle pripada državi.
U poređenju sa zakonodavstvom navedenih zemalja, Zakon o lovstvu Republike Srpske polazi sa stanovišta da je divljač u državnoj svojini i kao dobro od opšteg interesa uživa posebnu zaštitu države. Iz navedenog, da se zaključiti da Slovenija, Srbija i Republika Srpska tretiraju divljač kao državno vlasništvo, odnosno kao dobro od opšteg interesa..."
charuga kaže:
auuu bracala,a ja mislio da nesto znam o kumu...odakle iskopa sve one stvari...
meni obecavali neke papire al nista....jbg...necu onda nista da tupim ovo su obicne sitnice sto sam nacuo naspram tvojih informacija..
Ma to ljudi videli pa nabedili!
Imam jednog insajdera kod kuma koji mi javlja koja pitanja da postavim.
Ali odgovora nema!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
sasa035 kaže:
Kolega Daki pa ti si neki tvrad orah.Pa tebi se neda nikako udovoljiti. I ti hoces da mi kazes da ta lovista imaju nepokrtnosti od neprocenjive vrednost.A i ako imaju hoces li da podjemo po turi sumadija i pomoravlje pa da vidis jad i cemer.I nebudi smesan da li znas koliko je mesta gde nemozis da zakrpis rupe u brodovima koji tonu.I ko kaze da gazdistva kojima to dobro ide treba da se Privatizuju.I manimo se licemerja.Ovde se govori o LU i lovistima gde vladaju pravila po sistemu divljeg zapada i serifa koji sa zamenicima vezba bacanje lasa dok ostali plackaju li pljackaju.I ko kaze da se jarebice nemogu uzgajati.Jedan privatnik u okolini Jagodine je dva puta imao pokusaj.Znam da je oba puta propalo ali je imao peh.Prvi put ih je neko otrovao a drugi put su uginule od neke bolesti koliko se secam.
Lep upis kolega, mnogo pisano malo rečeno , eto imam još jedno pitanje pored onih prethodno postavljenih na koje ipak nisi dao odgovor, hajde molim te citiraj mi deo gde sam licemeran?
Da sam znao da će diskusija da ide ovako, bolje bih razmislio pre nego što sam ovu temu predložio.
Ovde se puno stvari diskutuje po sistemu 'šta bi bilo, kad bi bilo', a pored nas upravo prolaze 'avioni, kamioni' u lovstvu.
U sadašnjosti se kroji budućnost.
Da li će neki krupni kapital (privatni ili ne, svejedno) preuzeti lovišta? Pre ili kasnije, neka lovišta hoće. I tu mi obični smrtnici teško da ćemo moći da primirišemo.
Ne možemo svi voziti ferarije, ne možemo svi pucati iz Perazzija, ali verujem da nema puno ljudi koji vole lov i druženje u lovu, više od mene. Ali to je već moj problem.
Neće moći lovstvo da izbegne sudbinu celog društva i privrede u državi. To će se desiti, pre ili kasnije. Prodaju se (privatizuju) prirodna bogatstva zemlje, pa i divljač i lovišta su deo tog bogatstva.
Drugo je pitanje da li se to meni dopada ili ne.
Razmislite samo, šta će se desiti kada jednog dana dodje do restitucije poljoprivrednog zemljišta? Pa vam se odjednom pojavi vlasnik hiljada hektara, koji jednostavno kaže 'ne dam da se lovi'? Hoće li ga neko osuditi zbog toga? Neće, gundjaćemo, pokupiti svoje pinkle i otići negde gde ćemo moći. Tu pre svega mislim na Vojvodinu, gde već sada ima zemljoposednika sa desetinama hiljada hektara - šta mislite, zašto oni ne privatizuju lovište, a mogu? Pa ne isplati im se trenutno, šta će mu lovište bez lovaca!
Visoki troškovi, neizvestan posao, a ne verujem da je neko od njih toliko bogat da bi držao par hiljada hektara zbog nekoliko lovova godišnje.
Prvo će se privatizovati mala, a bogata lovišta, kojima gazduje neko LU iz malog mesta, sa malim brojem članova.
sasa035 kaže:
Lep upis kolega, mnogo pisano malo rečeno , eto imam još jedno pitanje pored onih prethodno postavljenih na koje ipak nisi dao odgovor, hajde molim te citiraj mi deo gde sam licemeran?
Daki hajde molim te procitaj malo moj upis od reci do reci.Pa onda tvoj.Pa ga daj jos nekom pored tebe ili nekom dobrom prijatelju koji nema veze sa lovom a o.k je lik i sve ce ti se reci samo.Mislim da si ti od onih krticara iz stare garde.Kome je to najlakse.Ja ti dajem predloge ideje nudim ti cak i poznasvo i otvorenu saradju.Ali tebi covece nista nije dovoljno.I nece nikada ni biti!
Lala kaže:
Da sam znao da će diskusija da ide ovako, bolje bih razmislio pre nego što sam ovu temu predložio.
Ovde se puno stvari diskutuje po sistemu 'šta bi bilo, kad bi bilo', a pored nas upravo prolaze 'avioni, kamioni' u lovstvu.
U sadašnjosti se kroji budućnost.
Da li će neki krupni kapital (privatni ili ne, svejedno) preuzeti lovišta? Pre ili kasnije, neka lovišta hoće. I tu mi obični smrtnici teško da ćemo moći da primirišemo.
Ne možemo svi voziti ferarije, ne možemo svi pucati iz Perazzija, ali verujem da nema puno ljudi koji vole lov i druženje u lovu, više od mene. Ali to je već moj problem.
Neće moći lovstvo da izbegne sudbinu celog društva i privrede u državi. To će se desiti, pre ili kasnije. Prodaju se (privatizuju) prirodna bogatstva zemlje, pa i divljač i lovišta su deo tog bogatstva.
Drugo je pitanje da li se to meni dopada ili ne.
Razmislite samo, šta će se desiti kada jednog dana dodje do restitucije poljoprivrednog zemljišta? Pa vam se odjednom pojavi vlasnik hiljada hektara, koji jednostavno kaže 'ne dam da se lovi'? Hoće li ga neko osuditi zbog toga? Neće, gundjaćemo, pokupiti svoje pinkle i otići negde gde ćemo moći. Tu pre svega mislim na Vojvodinu, gde već sada ima zemljoposednika sa desetinama hiljada hektara - šta mislite, zašto oni ne privatizuju lovište, a mogu? Pa ne isplati im se trenutno, šta će mu lovište bez lovaca!
Visoki troškovi, neizvestan posao, a ne verujem da je neko od njih toliko bogat da bi držao par hiljada hektara zbog nekoliko lovova godišnje.
Prvo će se privatizovati mala, a bogata lovišta, kojima gazduje neko LU iz malog mesta, sa malim brojem članova.
Lalo slazem se sa tobom od reci do reci.I hajde da i u tome vidimo nesto pozitivno i nemislimo da ce apokalipsa trajati doveka!
Vidiš kolega kada nešto odgovaram ja to radim direktno ili kada pitam isto tako direktno pitam. Nije sramota reći ne znam, nego je sramota veća to ne priznati ili se bar potruditi da se sazna.Kada pomenuh Lovačke domove oni su izgrađeni donacijama ,dobrovoljnim radom lovaca isto tako i LTO, mislim da trenutno ne postoji model po kojem se može pravično nadoknaditi privatizacija toga a i kome da se nadokadi?Na pitanje o jarebicama si mi pomenuo dva neuspela pokušaja ali ne i uspešan odgoj, možeš me svrstati i u metuzaleme ali ipak čvrsto stojim nogama na zemlji i svaki problem pokušavam sagledati iz svih ugova.Upravo zbog takvog stava kakav je tvoj nalazimo se u ovoj djungli od loših propisa , zakona i normalno privatizacija. Jednog dana kada turbiyapiji budu videli dalje od svog nosa i džepa možda će nam biti bolje a do tada treba preživeti. Mnogi imaju jako lepe govore kojima se ne kaže ništa ali se mnogo obeća , i na kraju ne ispunjava, u mom životu sam se toga naslušao mnogo još od rane mladosti a nažalost slušaćiu izgleda još dugo u budućnosti. Priča je o privatizaciji počela pre nego što su doneseni dobri zakoni sa snažnim i strogim kaznenim merama, loši ljudi su to brzo iskoristili upravo zato sam i postavljao pitanja. Pa ne može bre sve da se lomi preko kolena na brzinu treba mnogo toga da se uradi pre nego se počne. Kod nas je najbolja ona poslovica : Vidila žaba gde se konji potkivaju pa digla nogu
sto se tice lovackih domova,ona se ne mogu privatizovati,jer su vlasnistvo udruzenja gradjana,pa ih niko nemoze privatizovati.
Loviste je vlasnistvo drzave, tako da ne bih izjednacavao te dve stvari.
Ako se neko loviste privatizuje,to neznaci automatsko gasenje LU,jer je LU registrovano kao i svako Udruzenje gradjana,i ne znaci da imovina LU prelazi u privatno vlasnistvo.
Podsećanje: ukoliko neko udruženje gradjana prestane da postoji, sva njegova imovina prelazi u vlasništvo lokalne samouprave. Tako kaže zakon.
daki,odgovorio sam ti kome ce se platiti lovacki dom.......
ali,mislim da pitanje na temi nije dobro postavljeno i to buni pojednice.."privatizacija da ili ne"...mozda bi trebalo da stoji "davanje lovista u zakup privatnim licima da ili ne"...
bitna razlika,jer pod privatizacijom se smatra da je neko KUPIO loviste,dom,ceku...ne on nije kupio,samo je ZAKUPIO...na 5,10,15 god.....
zakon slabo poznajem i nemogu pricati puno,ali,ideja da ovako vise neide,da treba menjati sadasnje stanje,organizaciju,nacin razmisljanja i gazdovanja,iza toga cvrsto stojim....svaciji predlog treba razmotriti,doterati i doci do nekog stava nas lovaca.do neke "platforme".ako se mi uopste pitamo nesto...a mislim da se slabo pitamo zato sto smo neorganizovani,zato sto za drzavu i LSS mi prakticno nepostojimo..postojimo ali kao broj,kojim manipulisu,i danas je to 50 000 sutra 80 000 a za godinu 40 000....no tema nisu sindikati...
napisao bih jos ovo pa vas necu smarati opet neko vreme....
vrscani[zajedno sa slavinim savezom] su zadali domaci zadatak kako regulisati onog koga nemozes smeniti ni promeniti...kumovo LU se raspalo,on je predsednik vrsacke kule iz koje su svi izasli osim par sela..pavlis,uljma...znaci on je predsednik udruzenja u vrscu a nema kvadratni metar lovista u tom istom vrscu....po novoj preraspodeli svi su dobili dosta novog lovista samo je njegovo ostalo kratko za par stotina hektara...i jos je navukao gnev,mislim kunovca,koji se izdrao na njega da potpise taj neki dokument,valjda o preraspodeli[ili dodeli] lovista....umirio se kumasin kao dete kad se upiski i sta ce,potpisao je....
gostovali su gospoda iz LSV-a u vrscu pre par meseci na nekoj manifestaciji i gle cuda nije pozvan kumasin,a beukovicu su dupe pomerili cimajuci ga za "prijatelja"..kojeg se odrekao...
znaci,ako nemozes da smenis nekog ti osnujes novo udruzenje,savez,svi valjani predju,sljam ostane pa neka gazduju,nicim....
i daki,nemamo bas toliko vremena,presilali su nas mnogi... istocni blok koji je oduvek kaskao za nama a ako ovako nastavimo presisace nas i albanija, zemlja koja je oduvek bila na zacelju evrope.......
Sve što si rekao Charuga stoji ali stoji i neodgovoreno pitanje kome plaćati zakup ako se uzme lovište KO će primati novce za zakup i KO je taj koji može prodati lovačke domove.Znam ja jako dobro razliku između zakupa i kupovine malo mi je degutantno kada mi naglašavaš takve stvari ipak sam ja neki ekonomista.Namerno sam potencirao ta pitanja u stvari želeo sam apostrofirati pitanje opstanka LU i LD u budućnosti. Jedan čovek malo zna ali mnogo ljudi mnogo i znaju.Da imamo Saveze kao što nemamo poslali bi po udruženjima cirkularno pismo sa upitnikom da svako napiše neko sistemsko rešenje za stanje u lovstvu. Toliko nas mnogo ima da bi sigurno isplivalo mnooogo dobrih predloga za rešenje situacije ili da se napravi kombinacija nekoliko predloga i ubeđen sam da bismo imali najbolje rešeno lovstvo na svetu. Umesto da nam kojekakvi stručnjaci predlažu rešenja a od lovstva su im poznati samo gulaši od bambija ili gude i poneki Lov sa pratiocem do čeke po crvenom tepihu a na 50 metara vezan srndać pa ako promaši u grmlju u blizini leži jedan sveže odstreljen za rezervu.
sad sam video kako je tema tacno naslovljena...dobro je,privatizacija lovstva...pitanje sta raditi sa LU koja nemogu sama gazdovati?
nemam pojma,ali mi je logicno da se pogase kao i svako drugo nelikvidno preduzece...mozda zvuci surovo i ne lovacki,ali hajde,dajte neko resenje...
ono stio sam par puta napominjao je da se dosadasnji status LU menja,i prelazi na cist biznis..ako si likvidan,radis ako nisi tu tu pa pa..nema emocija..
ostalo mi je nesto u secanju da su slovenci,kad su se odvojili sva preduzeca oterali u stecaj i privatizovali..za kratko vreme dobili zdravu ekonomiju...mozda je informacija pogresna,odavno sam cuo za tu pricu...
sta se kod nas desilo?20 godina posle njih imamo tek polovinu ili koliko vec ne privatizovanih firmi,santamo i kaskamo...slovenac za svojih 10 plata prosecnih kupi golfa a mi isto za 10,ali on kupi golfa 6-icu a mi golfa 3-ku...jbg,nisam ekonomista..ali da je potreban rez,jeste...
vidi daki,ti si dobar deo svog zivota ziveo u staroj jugi,drzavetini a ne drzavi a mi zadnjih 20 nemamo ni d od drzave...ranije je jedan zandar na biciklu "odrzavao" dva tri sela i kaznjavao za kradju kokosaka,danas svako mesto ima stanicu milicije,po tri automobila,i svako moze da ti napravi stetu do 15000 a da ne odgovara...to spominjem apropo onog da nemamo vremena i da necu da i moja deca zive i posluju u ovakvoj dzungli. ne sredjeno sudstvo,lovstvo,lokalna samouprava jeste dzungla...otisao sam off topic....
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?