Koliko nas zaista košta lov?
|
sheytan |
Objavljen 06.05.2014. 09:25
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Moodro zboriš, dragi koleza, kao i redovito!
Još bih dodao da se za 200e može qpiti odlična sačmara-polovnjača, a još bolji polovnjak qrabeen sa npr. Redfield otpićkim i solidnom montažom - za cca. 500e... Kao što si pomenuo, ne treba zaboraviti troškove administracije - 100e qrabeen, 50e sačmara, obuka za jedno i droogo - cca. 80ak EUR...
Inače, te Kamičak gilje, da pućanstvo ne bude u zabloodi, nisu baš za hodanje, već samo za čekanje, jerbo su, iako goomene, teške kao olovo... (nemoj da bi me neko rimovao ovdi! )
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 06.05.2014. 11:47
|
Lovčina
Upisa: 1035
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Lovacka puska i karabin se moze kupiti polovan prakticno nov za male pare samo jos ako se izbegne neki 8x57 jerbo postoje neki naucni dokazi da ustvari nije dobar za DS i srndaca a i ekoloski je neprihvatljiv za razliku od 30-06 (sad kad krene revolucija).
Kod polovne lovacke puske obratiti paznju da se ne kupuje od nekog ljubitelja golubova glinenih a tek je kupio ima dve-tri godine skoro neupotrebljavana, drvo nema ni ogrebotinu .
Takodje ne uzimati za zenu neku snajku posle upoznavanja u parku kod Ekonomskog fakultetu u Beogradu iako tvrdi da tek sto je apsolvirala.
Opticki nisan bas ne bih uzimao polovan osim ako nije neki stari zajs za 50e pa ajd da probam da prodjem dzaba. I osim ako covek bas nema mogucnosti svaka ta proba optike posle ispadne da bacas pare jer svako dodje do kupovine bar optike od 500-600e ako dosta lovi.
A Kamik je savrsen za cekanje i u njemu idem ako od kola do ceke do 1km inace nosim pa prezuvam. Ove zime sam ih mozda dva puta obuo ali vrede i bolje su od onih gorateks cizama jer mozes kroz blato i vodu.
E Seytane sreca po vas pa jos kad bi znao nesto o mehanici i radovima na municiji, oruzju i montazama sto bi vas tek onda davio. |
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 06.05.2014. 11:56
|
Stari član
Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
Kolega sheytan...pa na osnovu vase i upisa i kolege pre vas dolazim do zakljucka.Da ukoliko je prosecna plata u Srbiji 200-300€ a za lov nam treba sve to sto si ti i predhodni kolega nabrojali...da li je lov i zelja da se bavimo lovom realna ili ne.Sa moje tacke gledista ne zelim da budem licemer ali mislim da nase zelje prevazilaze nase mogucnosti.Da li sam ja u ovome mom izlaganju objektivan ili ne svako moze da donese neki svoj zakljucak.Ali putujuci sirom evrope od Spanije pa do Rusije u svim zemljama centralne Evrope jedna stvar je evidentna.A to je da je lov skup spotr i da morate da imate dovoljno ili da ne budem drzaka visak para da bi se iole bavili ozbiljnim lovom.Mozda je rec ozbiljan ne adekvatna ali u malom broju zemalja moze ono sto kod nas moze.A to je da u odnosu na tako mala primanja je omoguceno da se neko bavi "iz" lovom i ocekuje da za nekih 100 tinak eura ima lov na sitnu divljac plus neki srndac u redovnom izlasku koji ce da kosta koliko ce da kosta...i sve ono sto smo mi zamislili i ocekujemo od naseg drustva da za te pare ispuni zato sto mi taj lov VOLIMO.Zaista po nekad se pitam sta ko ocekuje i sta ko misli kada se poziva i pise i kaze da u okviru svojih mogucnosti i zato sto voli je neko izgovor nacin da se opise ili oravda. Ali moramo da budemo svesni da je lov ipak svuda privilegija a ne moranje.Razlog tako niskih cena clanarina je zato sto nasa udruzenja jos uvek zive od te crkavice.Moja namera nije nikog da vredjam ili ponizavam ali sam doziveo u dva lova prosle sezone...da stariji kolega izlazi iz gustisa sa 11stogodisnjim sinom bez markirnog prsluka ni on ni sin fazan koji je poleteo pravo ispred njih i hvala Bogu izbegnute nesrece u posledjem trenutku.Na pitanje zesto nisu obelezeni...Kada bi on kupio i morao da ima sve po propisu nikad se ne bi bavio lovom.Govorimo o stvar koja kosta izmedju 1000 i 2000 dinara.A mnogo sam takvih video i prosto ostao mnogo puta bez teksta.A ne 1000 ili 2000€.I na zalost nije jedini koji tako misli.Mozda je moje izlaganje za nekog ne realno za nekog jeste...ali mislim da mi tu plivamo i vise VOLIMO nego sto realno ispunjavamo uslove da bi barem ispunili minimum, minimuma da bi se bavili ozbiljnim lovom.A to je na zalost bez para ne moguce.
srbija
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 06.05.2014. 13:14
|
Lovčina
|
Kolega moravac1 mozda smo se ja i Shytan se malo zaneli ali eto mislim da 60-70% lovaca u Srbiji (u Grckoj nisu ni dozvoljeni) nema karabin i optiku i love samo sitnu divljac i DS pogonom a i cak docekom nocu i nista im ne smeta. Tu ti je usteda od 1000e. Vec sam pisao o najboljem svinjaru u LUBeograd koji lovi DS samo sacmaricom i pucnji su mu od 5-20m.
Iskreno i lovovi na prepelicu, patku, zeca, fazana i lisice pa i jamarenje su takodje vrhunski dozivljaji sa puno adrenalina pogotovo ako imas dobrog psa. Ako nadjes polovnu sacmaru to ti je cirka 300e ukupno sa registracijom plus 100 clanarine.
To da li mi treba da lovimo ne brini, dok lovimo lovimo a nadlezni organi vec rade na smicalicama da nam ako nemamo kucu na Dedinju, novi lend cruser i deviznu knjizicu omoguce da budemo pogonici sa serpom i lovci na predatore izuzev vuka. Dok traje traje.
A mozda ce i nasa drzava u hodu omoguciti da mi imamo ekonomske pretpostavke da lovimo? Po tebi se ne isplati ni zeniti se, imati decu, skolovati oh jer kosta? A nekako najvise dece ima sirotinja jer nema drugu zabavu
Sto se tice kolege sa sinom, jeste on napravio gresku ali ne zaboravi da onaj ko ima pusku ne sme ni da pokusa da nisani dok ne uoci jasno divljac a da puca tek kad je ima na nisanu . Takodje se fazan, patka itd ne pucaju na 2m visine a DS i preadtori se moraju jasno uociti pa je prvo greska do lovca.
Sta ako neko trazi zir po sumi, skuplja sasu od kukuruza ili recimo vozi biciklo po ataru da li i on mora da ima marker da ga ti ili ja ne bi odstrelili? |
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 06.05.2014. 13:26
|
Stari član
|
Kolega ovde sam iskljucivo mislio na nase zelje i mogucnosti.Tos sto mi lovimo ili samo volimo da lovimo.da li smo ipunili minimume.I sta nam je neophodno za to.Da li se fazan popeo na metar ili dva ili tri i ko ce kad da puca i iz cega je jedana stvar.A to da li neko treba je ili ce mozda nastradati zbog troska koji mozda neko zaista prestavlja trosak je nesto sasvim trece.Ja razumem o cemu ti govoris.Ali daj da napravimo krug po Srbiji u sezoni pokazem ti stvarno o cemu mislim.Postoje neke stari koje jednostavno se svode na puko placanje clanarine i mi smo lovci.Naravno nemislim na sve i nemislim da je svuda katastrofa ali budimoi realn.U nekim delovima je strasno da se neki ljudi bave na takav nacin lovom.Sto pa svako bi pristio sebi vise da moze i ne treba na ovu temu da gledamo kao bogati i siromasni...ali neke stvari moraju da se ispune da bi se neko necim bavio a to je nesto vise od kupovine puske od 300 i registracije i placanja clanarine.
srbija
|
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 06.05.2014. 13:37
|
Stari član
|
I ono sto je u celoj price naj bitnije.Trebamo nas prilagoditi lovu bezbednom i da sto vise divljaci ima iz godine u godinu.A ne lov nasim ekonoskim "ne" mogucnostima po svaku cenu da bi se mi istim bavili.Napokon ja smatram da lov je ipak privilegija...ne bogatih...ali uglavnom onih koji mogu da ispune uslove da bi se njim bavili.Lov nije moranje i to je ono sto 60-70%lovaca u Srbiji mora da nauci bez obzira koliko ga vole.Zelim da napomenem da nikog ne zelim da vredjam i da prosto ovo moje misljenje.
srbija
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 06.05.2014. 13:46
|
Lovčina
|
Ma nema tu neceg licnog ali drzava preko Ministarstva i lovacka udruzenja trebaju da usmeravaju i edukuju lovce. Neka udruzenja rade predano, prave hranilista, solilista, ostavljaju remize, iznose hranu i so zimi i drze se striktno zakona. E sad kad je neko alav na meso ili bezobziran pa puca tik uz ljude a ima i predsednika drustava koji su takvi je nesto drugo.
Ali trenutno mi u Srbiji nemamo ni uslove da vozimo automobile, da imamo bezbedne puteve pa zivot nekako ide dalje.
A ako si polozio lovacki ispit, ako ti je drzava dala pravo na oruzje, ako si dobio lovnu kartu i platio clanarinu to je to, lovi i uzivaj. A lov je i odnos prema kolegama, divljaci i prirodi i kada nije sezona. |
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 07.05.2014. 14:56
|
Stari član
|
Na zalos kolega to je realnost.Lovacki ispit clanarina i puska cini svakog lovcem.A ovamo se rado prisecamo starih dobrih vremena kada to nije mogao da bude svako, kada je bilo vise divljaci...zaradjivali vise...Kazes rupe na putu....pa godinama nam stoje ispred nosa...mi cekamo od drzave....drzava isto nesto ceka a one su vremenom sve vece i vece.Ja se ne mirim sa tim da i pored toga sto svi misle da je to normalno.Mozda mi ne mozemo da uticemo na drzavu...ali i ono sto mozemo nismo uradili.A to je potpuno drugaciji pristup lovu.Mnogo vise edukacije i jedan zaokret...ka necem boljem...a ne apatijai i zadovoljavanje postojecim.
srbija
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 09.05.2014. 10:32
|
Lovčina
|
[quote]moravac 1 kaže:
Na zalos kolega to je realnost.Lovacki ispit clanarina i puska cini svakog lovcem.A ovamo se rado prisecamo starih dobrih vremena kada to nije mogao da bude svako,
Iskerno, u mom LU postoji nekoliko starijih primeraka lovaca od 65-75 godina po kojima bih mogao da zakljucim da je svako mogao da bude lovac. Flasica nategnuta od sabajle i vidno pripiti vec na dorucku a vise nisu mladi da mogu to da podnesu. Puca se neoprezno i to nema veze sa godinama vec licnim vaspitanjem i mozgom.
60tih i 70tih je bila vazna politicka podobnosti i poznavanje nekog iz policije ili iz vlasti da bi se dobilo oruzje a i danas ko moze potrazi nekog poznatog. Na kraju kad su znali da posalju desetine hiljada ljudi na pucanje na druge ljude sto im ne bi dali pravo na lov?
E cini mi se da to o cemu ti pricas kolega moravac je u stvari podizanje nivoa, svesti, morala, kulture i cega sve ne kod sveukupnog stanovnistva i u svim segmentima socijalnog ponasanja. Ustupiti u prevozu mesto starijem i trudnici, ne bacati otpatke, ne parkirati na trotoar da neko mora da sidje na kolovoz itd itd.
Ali bojim se da nam za to treba jedno 200 godina evolucije bez revolucije. |
|
|