Bezbedno izvođenje lova i neželjeni činioci!
|
Lovac Stari |
Objavljen 08.07.2009. 20:07
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Bezbednost ili sigurnost u lovu, nesto kao najvaznije za vreme svakog lova. Dali je u pitanju lov sitne divljaci, np busiranje-pretraga ili kruzni lov(potkovica) ili lov na krupnu divljac, rizicni pogonski lovovi na svinje, nocna cekanja itd. Svesni smo toga da u lovu postoji uvek rizik, pojave nesrecnih slucajeva-ranjavanja i pogibija. I sami ste bili svedoci nesmotrenog rukovanja oruzja i nediscipline u lovu. Sta treba uraditi na tom planu i kako spreciti nezeljene nezgode? Izvrsiti edukaciju lovaca, uvesti vise discipline ili naloziti upotrebu vidljive garderobe. Np Prsluci, kacketi,trake i ostali markeri narandzaste boje.

Upotreba traka za sesir.
Ipak je lakse uociti lovca do sebe i nepucati u tom pravcu.

U sumskoj tami lakse se zapazaju lovci obelezeni na ovaj nacin.
Dobar pogled.
|
|
|
|
pescarac |
Objavljen 14.10.2009. 10:49
|

Član

Upisa: 83
Pristupio: 27.08.2009. 22:49
|
Kod mene u udruženju se desila pre par meseci pogibija u lovu, gde je u lovu čekanjem noću (lovile su se divlje svinje) nepažnjom jednog lovca i olakim shvatanjem lova od lovca koji je poginuo, desila se tragedija.
Ko je kriv?
Kriv je lovac koji je povukao obarač ne uverivši se u šta puca, kriv je lovac koji se kretao noću kroz lovište neobeležen i neosvetljen, krivo je udruženje što nije pooštrilo iovako oštre mere noćnog lova, krivi su svi.
Posledice trpi porodica poginulog lovca, još veće psihičke posledice trpi lovac koji je povukao okidač, posledice trpi i udruženje zbog toga što je u njegovom lovištu došlo do pogibije lovca.
Elem
Udruženje je propisalo pravila ponašanja u lovu noću čekanjem, a koja se sastoje od toga da pratilac rasporedjuje lovce, i pratilac skuplja lovce posle lova, baš da se ne bi desilo da se učesnici lova šetaju po "vatrenoj liniji". Ono što udruženje nije predvidelo je to što se mislilo da je normalno da se svi lovci kreću noću sa baterijama, a što se u ovom slučaju nije desilo. Najcrnje od svega je što je poginuo pratilac u lovu, koji je došao po lovca koji je povukao okidač, verovatno bez baterije.
Koja je pouka iz svega ovog?
Najbezbednije bi bilo da na čekama noću uvek bude i lovac i pratilac (četvoro očiju bolje vide od dvoje očiju), ili pak
Da se svakom lovcu odredi ugao pucanja (od onog drveta do onog žbuna i sl.) i za nepridržavanje toga biti rigorozan.
Da se mladim lovcima koji nemaju iskustva u noćnim lovovima ne dozvoli nikako da sede sami na čekama nego ili uz pratioca, ili sa nekim iskusnijim lovcom - mentorom bar prvih dvadesetak izlazaka.
U jednom lovu na prepelice u obližnjem udruženju bio sam prisutan kada su nazovi lovci (obavezno džip mercedes ML, oružje od par desetiha hiljada eura, preduzimači željni pucanja) u turističkom lovu pucajući prepelicu, koja se digla ispred njih i poletela unazad, upucali kera, plaćenog 700 eura, koji je markirao drugu prepelicu iza njih a ispred drugog lovca. Ker se jednostavno našao na liniji pucanja. Isto tako se tu mogao i naći drugi lovac koji je čekao da se podigne ta prepelica (u pitanju je bilo pola metra).
Iz tih razloga stručni pratioci bi morali da budu psiholozi da vide ko je kakav lovac i takvim ljudima (zbog prokletog dinara ili eura) omogućiti da love sami na velikim parcelama da se ne bi desila tragedija.
Zbog toga mislim da je i samo polaganje lovačkih ispita loše, jer bar pola ispita bi morala da bude bezbednost u lovu, a druga polovina sve ostalo.
Najviše tragedija u lovovima se desilo u lovovima divljih svinja, baš ili iz razloga nedovoljnog iskustva u takvim lovovima ili zbog suviše samouverenosti iskusnih lovaca.
U južnom banatu za poslednjih dvadesetak godina u lovu DS noću poginulo je četiri lovca, dok je više njih ranjeno. |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 20.10.2009. 20:14
|

Lovčina

|
Nazalost pocelo od prve nedelje!
Dobar pogled.
|
|
|
|
DZOMBAS |
Objavljen 10.11.2009. 20:55
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 25.09.2009. 18:44
|
To je najozbiljnija tema koja se uvek uzima olako. Veoma cest slucaj je da se u lovu konzumiraju alkoholna pica koja nikako ne idu zajedno sa oruzjem. Nazalost, cest je slucaj da se ni najosnovnija pravila ne postuju i tada dolazi do tragedije. Trebalo bi da se poostri kriterijum za polaganje lovackog ispita. Mislim to su sve stvari koje svi znamo ali one se uvek pomalo zaborave. Jedino sto nam ostaje je da stalno apelujemo na mladje lovce.
Dobar pogled! |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 28.11.2009. 15:32
|

Lovčina

|
Desava se i nesto ovako!
Ali interesantnije to sto doticni dopisnik umesto Lovca spominje Borca.
Dobar pogled.
|
|
|
|
goranw |
Objavljen 23.01.2010. 00:35
|

Pripravnik

Upisa: 1
Pristupio: 22.01.2010. 23:59
|
a šta sa "petometkama" ? neznam niti jednog lovca koji nije skinuo graničnik a dosta njih ima i produzetak za jos dva dodatna patrona ! pa raspali
Pravilo da se prvo predstavite.
SRBIJALOV Tim. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 14.10.2010. 20:09
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ide nova sezona za koji dan, nije loše da se malo podsetimo na neka pravila koja važe u grupnom lovu.
Osnovna odgovornost je na pojedincu učesniku u lovu. Ali je još veća odgovornost grupovodje, koji rasporedjuje lovce, i odredjuje način lova i kretanje grupe.
Svaki lovac treba da zna, da sme da puca SAMO ISPRED SEBE, odnosno da izmedju krajnje leve tačke pucanja i krajnje desne, ugao bude max 60 stepeni, gledano u pravcu kretanja. Ne pucati ni levo ni desno, jer su tu kolege lovci. Znam da će dosta kolega reći 'pa fazan ne leti svaki put samo pravo ispred'. Tačno, ali niko od nas nije zadužen samo za podizanje fazana. Ako ja podignem divljač, pa ona krene levo ili desno, neki kolega pored će pucati. Isto će se desiti i ako neko drugi podigne, onda divljač natrči na tvoju cev! Nemojte reskirati, pa pucati samo zato da bi što pre odstrelili.
Drugo, po pravilu, u lovu na sitnu divljač, treba nositi neki deo garderobe koja je upadljivih boja. Ima lovaca koji tvrde da to ne treba raditi, jer ga, bože moj, divljač mnogo ranije uoči pa pobegne. To jednostavno nije tačno: divljač se povlači i beži najčešće zbog zvukova (dovikivanje izmedju lovaca, učestalo urlanje komandi psima, lomljava žbunja ili trske prilikom kretanja). Retko kad divljač sedi i osmatra! Meni su smešni lovci koji se bukvalno maskiraju kao komandosi, kad idu na zeca ili fazana. Još samo da na lice namažu kamuflažnu boju . Znači, treba staviti npr. fluo traku na šešir, ili narandžastu kapu, ili neki drugi detalj koji će omogućiti da neki neoprezni kolega na vreme uoči drugog.
Kretanje u liniji je veoma važno: ne sme se dozvoliti da neko isprednjači ili zaostane. Ako neko zaostanje, cela grupa treba da stane i da ga sačeka, možda je taj zapao u teže prohodan teren, ili jednostavno ima manje kondicije... A ukoliko neko brza u želji da što pre dodje do odstrela, sve kolege, a naročito grupovodja, treba da ga opomene, da se vrati u liniju.
Prilikom lova zeca potkovicom, postavka lovaca je još važnija, a pravilo pucanja 'ispred sebe' još rigoroznije, jer postoji opasnost od pucanja u pravcu krilnog kolege. Tu je još važnije voditi računa o udaljenosti izmedju lovaca.
Municija koja se koristi treba da bude odgovarajuća za divljač koja se lovi. Imajte na umu uvek pravilo da je domet sačme u metrima jednaka prečniku sačme pomožena sa 100 (npr. sačma 3 mm ima domet oko 300 metara). Ne koristiti prejaka punjenja, ili krupniju sačmu, nema potrebe, samo se povećava rizik.
Lično sam doživeo da me 'polije' sačmom 3,5 mm lovac koji se nešto vratio od grupe, jedno 150-200 metara unazad, pucao na fazana, a potrefio Lalu po ledjima, konjina! Sreća, pa sam imao kvalitetan kombinezon, a bolelo je još kako.
Uostalom, znate svi vi dobro šta i kako treba, ovo pišem samo da vas podsetim - ne daj Bože nikom i nigde neku nesreću u lovu!
Ovo sve što pišem, se odnosi na lov sitne divljači u ravnici, u planinskom lovu nemam dovoljno iskustva, da bih pisao.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 14.10.2010. 21:05
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
B)
Just like old times!
|
|
|
|
kriva cevka |
Objavljen 14.10.2010. 22:57
|

Član

Upisa: 155
Pristupio: 26.05.2010. 16:16
|
kolega goranw ne slazem se sa tobom u vezi poluautomatski sacmarica,ja je licno imam i nosi na sitnu divljac naravno blokiranu.u lovu na ds je odblokiram.kakve to veze ima ko koliko ima metaka.ako si savestan i pazljiv mozes da pucas i sa 100metaka odjednom.oruzije kolega ne ubja vec ljudi ubijaju.ja sam licno bio grupovodja u lovu na ds i nisam nikog hteo da pustim u lov bez fluorescentnog prsluka,kape ili trake.postoje ljudi koji se protive tome ali kad im zapretis iskljucenjem oni se veoma lako povinuju.moramo malo zavesti red.mozda je preoblem i nedovoljna edukacija lovaca. |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.10.2010. 23:18
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
kod mene je obavezna upotreba markera i u poljskom lovu preko 90% lovaca nosi bar markirne prsluke a neko jos po nesto! u lovu na svinje je isto obavezno,ali tu moze i samo jedna traka cisto da se ispostuje zakon jer se lovi pogonom i zna se gde se stoji tako da nije toliko bitno,osim kod pogonica koji obavezno imaju prsluk! |
|
|
|
darkon |
Objavljen 15.10.2010. 00:37
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
I u mom lovackom udruzenju su markirni prsluci obavezni.
Moje je misljenje da ovo i ne treba da bude obaveza,vec zdrav razum.
Ja u svakom grupnom,a najcesce i pojedinacnom lovu,imam nesto od markirne odece,bilo da je to prsluk,kacket,traka...
Preporucio bih svim lovcima da koriste markere,radi sebe,ali i drugih ucesnika u lovu.
Dobar pogled i sve najbolje u predstojecoj sezoni.B) |
|
|
|
nedzad |
Objavljen 06.11.2010. 16:52
|

Član

Upisa: 92
Pristupio: 04.11.2010. 17:23
|
Darkon to si u pravu u potpunosti, ovde kod nas u nemackoj je to obaveza, lovci i trajberi moraju da imaju najmanje prsluk. 
A kao sto je pozanto divljac nevidi dali mi nosimo signalno odelo ili ne.
Dobar pogled svima  |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.11.2010. 17:11
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Svakako ste u pravu.Signalne,fluo boje se nose zbog lakseg medjusobnog uocavanja izmedju ucesnika u lovu.Inace pritom ptice odlicno razlikuju boje,dok vecina sisara samo nijanse tj.tonove.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 06.11.2010. 17:56
|

Lovčina

|
Tacno je za ptice, zbog toga u lovu na guske i patke po snegu nosimo kamuflazno odelo...B)
Just like old times!
|
|
|
|
dr NM |
Objavljen 06.11.2010. 18:06
|

Stari član

Upisa: 451
Pristupio: 15.09.2010. 13:16
|
Slažem se sa onim što su izneli nenadx i petar!
Kao veterinar mogu da potvrdim da ptice izuzetno dobro razlikuju boje i da divlje patke uočavaju fluo oznake na odeći kapama lovaca i na više stotina metara.
Moja grupa i ja se oblačimo u maskirnu odeću kad lovimo patke ili golubove grivnaše čekanjem na preletu. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 06.11.2010. 19:17
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
ja kao veterinar ne mogu da potvrdim nista. kod nas u skoli, kad sam ja isao, se nije ucilo da li ptice razlikuju boje ili ne.
 |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.11.2010. 17:40
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Sta se uci na veterini neznam.Ali svakako nemoze se izgleda nista sa sigurnoscu tvrditi,pa je komentar verovatno u tom pravcu.Ukratko strucnjaci pretpostavljaju i donekle pobijaju doskorasnje teze.Gradja oka u zivotinja je drugacija,cak se razlikuje od vrste do vrste,pa se jos ima ispitivati u vezi sa temom.Najsigurnije je mozda reci da zivotinje nevide svet,kako ih mi vidimo.Primer,kod ptica su muzijaci jarko obojeni da bi privukli paznju zenki.Ovo nebi bilo tako da zenke to nevide...Ili do skora se tvrdilo da psi i macke vide crno belo,novija istrazivanja kazu da razlikuju crvenu i plavu boju,ali skalu izmedju crvene i zelene ne.Srne i jeleni su leti narandzasti,nama lako uocljivi na zelenoj pozadini,ali predatorima(sisarima) ne......Verovatno ce se vremenom dosta vise saznati i prouciti..ali i mi cemo steci odredjena iskustva sa sigurnosnim bojama na sebi,pa cemo dati i taj mali doprinos struci i nauci.Pozdrav.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 22.11.2010. 15:11
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Osnovni cinilac nesreca u lovu je nedisciplina(licna i kolektivna)Samo jedan mali procenat su nesrece izazvane ostalim faktorima (neispravno oruzje i sl.).Uzroka nediscipline ima vise, na prvom mestu licno vaspitanje(domace i lovacko) svakog pojedinca, zatim ne poznavanja pravila odredjene vrste i nacina lova, nestrucno a cesto i bahato rukovanje oruzjem, alkohol, bezumna zelja za odstrelom po svaku cenu i jos mnogo toga sto je deo prirode i psihe svakog coveka ponaosob.U svakom slucaju posledice ovakvog ponasanja mogu biti kobne.
Pianje je kako preduprediti nesrecu?Pa podjimo od nas samih, koliko svaki od nas poznaje lovaca sa gore navedenim osobinama.E sad pitanje je da li cemo nekoga koga poznajemo i da kritikujemo a da se to ne zavsi svadjom koja takodje moze rezultirati nesrecom.Ja licno odavno ne lovim sa dva moja druga jos od studentskih dana upravo zbog nekih gore navedenih osobina, iako se sa njima van lova vrlo intezivno druzim.Naravno da sam u vise navrata pokusao da uticem na njih ali se to uvek zavsavalo svadjom.Istina jednog sam bar odvika da pijan ide u lov ali to je mali pomak.Pa kako kaze narodna pesma "Svaki svoga ubijmo(citaj korigujmo)subasu" pa ce i nezgoda u lovu biti manje.Dobar pogled |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 29.11.2010. 21:13
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
evo kako ja idem u lov! tako uglavnom svi iz mog lovackog udruzenja love! |
|
|
|
petar |
Objavljen 29.11.2010. 22:25
|

Lovčina

|
ja nosim gilly za snajperiste, ne vidim ni sam sebe koliko sam kamufliran...
Sala naravno, lepo nenad_franc...B)
Just like old times!
|
|
|