Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Municija kalibra 30-06


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Municija kalibra 30-06
Finnskogen
 Kao sto sam vec negde pomenuo, i ja sam se iznenadio ali sam od pouzdanih izvora dobio informaciju da je 30-06 precizan na vecim distancama
 
dzudzubajac
 Kolega Finskogen, svaka čast na prethodnim upisima, zaista sam sa zadovoljstvom čitao, ali ovu konstataciju ne shvatam. Šta podrazumevaš kad kažeš da je 3006 precizan na većim distancama? Manji uticaj vetra u odnosu na recimo 243?
Rekao bih da je preciznost na prvom mestu stvar puške i metka, ali ne kalibra.

Moja dva centa - napucao sam se predatora iz 3006 koristeći sp 11.7 pošto moja cev nije varila lakše zrno od 9g, a onda sam prešao na ppu hpbt 10.7 koji mi je bio izuzetno precizan (grupe pucane na 100m) a i brži od sp zrna. Predatori su padali bez problema iako će mnogi reći da zrno "nije lovačko". Takođe sam otpucao i nekolicinu srndaća od kojih nijedan nije prešao više od par metara nakon pucnja. Sve pucano u visoku plećku, daljine od 50 do 200m.

Sada koristim geco sp i geco express, otpucano par svinja i par srndaća, sve pad u vatri i ne mogu da primetim da je urnisano meso, čak naprotiv, manje oštećenje mesa nego li kad se puca ppu sp.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Finnskogen
 Ni sam nemam dovoljno informacija, ali verujem izvoru.
Lovim vec duzi niz godina sa dvojicom starih renomiranih i medaljama okicenm asova kada je u pitanju streljastvo na Skandinavskom prostoru.
Oba su instruktori i entuziasti kada je u pitanju pucanje na daljinu i i dalje konkurisu na najvisem nivou sa zavidnim rezultatima.

Posto lovimo i zivimo pod istim krovom tih 7 dana lova par puta godisnje uvek iskoristim priliku da iz njih izvucem ponesto pametno.

Tako da smo se nedavno igrom slucaja dotakli kalibra 30, gde smo komentarisali mnogo cega i gde su njih oba iznela cinjenicu da je 308win koji je relativno precizan kalibar precizniji u odnosu na 30-06 ali samo u prvih 500m dok je 30-06 precizniji preko te granice. Ili 30-06 bolje grupise pogodke preko 500m nego sto to radi 308.

Njih dvojica su pravi entuziasti discipline i takmice se i gadjaju mete na mnogo vecim distancama od toga i zaista znaju sta pricaju.

Koji su razlozi koji stoje iza toga nisam pitao ali, ako ti lovci na divokoze love na distancama od 500m kao sto je to Planinko rekao onda me na osnovu onoga sto sam cuo od ljudi kojima verujem da znaju sta pricaju ta cinjenica ne iznenadjuje.

Pretpostavljam da je pre svega u pitanju BC koji je kao i sve ostalo kada je u pitanju balistika dinamican a ne konstantan i menja se u sprezi sa brzinom i konstrukcijom kugle.

Drugim recima BC je dinamican i pretpostavljam da 30-06 koji ima vise pocetne brzine posle 500m ima bolji BC jer mu veca brzina kombinovana sa masom i konstrukcijom bolje stabilizira kuglu idaje bolji BC nego sto je to slucaj sa pomenutim 308w.

Kalibar ce uvek imati odlucujucu ulogu kada je u pitanju preciznost, primera radi nije slucajno da velika vecina pucaca na velike distance koristi 338 lapua a ne nesto drugo. Puska ili primarno kvalitet cevi oruzja svakako nisu zanemarujuce i igraju bitnu ulogu i predstavljaju alat kojom ce se projektil dopremiti do cilja.

Naravno ako uzmemo dae identicne kugle u identicnom kalibru sa identicnim punjenjem..... itd onda ce izbor oruzja prevagnuti, ali "visa versa" to jos vise vazi za obrnuto, ako usporedimo rezultate identicnog oruzja u razlicitim kalibrima.

Streljastvo je veoma kompleksna disciplina i krajnji rezutat je uvek kombinacija svega pomenutog i jos mnogo cega drugog sto sve skupa ne moze stati u ovaj upis.

Ali "dzudzubajac" nemoj me pogresno shvatiti streljastvo je disciplina za sebe i to sve skupa nema gotovo nikakav znacaj kada je u pitanju lov u normalnim uslovima na daljinama do 200m

Ono sto za nas lovce ima puno veci znacaj od trajekcione jeste termalna balistika. Zaboravi balisticke tornjeve i ostale gluposti upucaj pusku na +4 bez obrira na kalibar koji koristis i pucaj direktno bez ikakve kompenzacije gore dole do 200m a preko toga ostavi za sutra.

Necu da omalovazavam PPU. PPU je jeftina i kod nas lako dostupna municija i verovatno ce kada je dobro plasirana odraditi posao, ali to ne znaci da je na istom nivou kada se usporedi sa drugim proizvodjacima.

Ali na kraju krajeva koliku to zaista ulogu igra ako se koristi pravilno, mozda PPU nije prvi izbor kada bih pucao lisicu na 200m ali sam siguran da cu dobro plasirati kuglu u divlju svinju na 100 i da ce ta dobro plasirana kugla odraditi posao. Da li ima boljih kugli od PPU - mnogo, uslovno receno tesko je naci losiju ali da li ce dobro plasirana odraditi posao - verujem da hoce
 
Finnskogen
 Primera radi, ispricacu na jednostavnom primeru zasto je terminalna balistika koja je direktno vezana za izbor kalibra i konstrukciju zrna vaznija od trajkcione.

Kada lovim divlje svinje gledam da ako je to moguce plasiram pogodak u glavu ili vrat u cemu u najvecem broju slucajeva i uspevam jer ne zelim ostecenja na mesu.

Ne utolikoj meri zbog toga da bih ustedeo kilu ili dve vec da ne bi doslo do kvarenja pri porocesu sazrevanj gde zivotinja visi nekada i do 20 dana te zbog toga ne zelim krvne podlive jer se krv najlakse pokvari.

Ali mi se u vise navrata desilo kada sam koristio 6,5x55 oryx kuglu od 10,2 grama koja je izuzetnog kvaliteta da propucam svinjce tik ispod kicme bez da je ostetim ili preciznije izmedju kicme i grkjana bez da ostetim oba.
Divljac od soka padne u vatri naizgled mrtva, samo da bih kada dodjem da je pokupim pronasao da je posle izvesnog vremena dosla sebi i otisla dalje.

Doduse svaki put smo bili u stanju da uz pomoc pasa pronadjemo ranjenu zivotinju ali sam ja sam bio primoran da prihvatim cinjenicu da 6,5x55 plasiran iza uva ipak nije dovoljno adekvatan da svaki puta i bez greske odradi posao kako treba.

Isti problem nikada nisem doziveo koristeci 7mm 7,62mm ili 8mm kugle jer je veci precnjik kugle kombinovan sa vecom brzinom projektila dovoljan da napravi veca ostecenja tkiva
 
kolega_LOVEc
 Eh, ja bih za .308 win koristio termine kao...ugladjeno ispolirano poslovično odlično radno konjče....idealno...neee ..Hmmm
Ja bih sa moje tačke gledišta tom idealno najverovatnije dodao nešto od sedmica koje lete oko 760 m/s.
Priča o preciznosti .308 vs 3006 meni deluje kao izvučena iz konteksta pa je čudna na prvu...@Finnskogen objašnjenje je logično, nije mi palo na pamet kao primarna stvar al čitao sam malo od onoga što piše onaj bergerov saradnik Litz , doduše samo jedno izdanje knjige gde se i pominje *problem* zvani BC...ono što je meni palo na pamet je da na terminalnim daljinama gadjanja kad .308 probija nazad zvučni zid i postaje više manje nestabilan i teško predvidiv za korekcije 06 će donositi zadnje atome energije u supersoničnoj putanji.
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Ppu je sasvim ok, ne hvalim je i ne omalovažavam ono što imam da kažem za njih je ono što sam video dok sam zagvirivao u čaure, merio zrna i šta sve ne...
Zadnjih godina pucam samo predatore i koristim ppu, ostalo ide u gel papir i ostale zezalice uglavnom novi brendovi (za mene)i zrna za probu.Prosto meni je benefit više metaka za novac u odnosu na razliku u kvalitetu sa drugom municijom.Nemam problem sa odlukom da koristim metak slabijeg kvaliteta, imam fine grupe na papiru , varijacije lečim kupovinom jedne serije a iz svake kutije isprobam 5/10 na papiru dok ostalo iskoristim za lov , pucam do oko 200m u par situacija samo preko, upucavam se na nulu jer mnogo puta se puca glava ili oči na oko 100m, sp i hp je ok za tu namenu i kontrolišeš sebe kada i kako se puca.
Vim vi repellere licet
 
Scorpion Hunter
 Ostavimo ozbiljniju balistiku za neki drugi forum, ovde smo lovci i na lovackom portalu, zna se sta puca prosecan lovac u Srbiji...

Zna se sta su lovacke daljine za pucanje to je od 50-150m. Od 150-200m pucam samo ako se puca predator NE plemenita divljac!

Za pomenute daljine u kalibru 3006 od PPU municije nema bolja municija, ima samo skuplja... Ovo i potvrdjujem jer sam na papiru probao, raznu municiju dostupnu na nasem trzistu iz nekog srednjeg cenovnog ranga, razlike u grupaciji na 100m su zanemarljive za LOVACKE DALJINE gadjanja.

Ono sto me zanima su iskustva sa PPU SP 9.7g. (Iz zastave M70) na 150m!
Ne iz Blasera,Mauzera,Stayera itd.
Prosecan srpski lovac lovi zastavom, a i u boljem je kvalitetu zastava nego ovi strani karabini po nasim radnjama u ceni oko 1000e....

Sto se tice 308win. Ako bih menjao kalibar radije bih sa 3006 presao na 270win nego na 308win
 
dzudzubajac
 Bolje da idemo u širinu sa temom, nego da se ništa ne piše.

Na temu lovačkih daljina, to zavisi i od lovišta i od hardvera koji je dostupan. Nisam pristalica pucanja na velikim daljinama, ali kod nas je npr prići srnama na ispod 200m nemoguća misija.
Takođe mislim da lovac sa solidnom puškom i optikom, koji poznaje balistiku može bez problema pucati na 300m.

Pre dve godine sam imao priliku da kroz relativno jeftinu ali oprobanu optiku (konus empire 5-30x56) gledam srndaća na 1000m. Puška je bila bergara hmr, napred haris bipod. Nalaktio sam se na haubu nive, smirio disanje, gledam i shvatam da mi ne bi bio problem pucati na toj daljini - končanica ne mrda sa srndaća. Naravno da nemam poverenja u metak (preciznost, energija) na toj daljini i ne bih nikad pucao životinju na 1000m, ali poenta je da je prosečan lovac bolje opremljen i mislim da se ta gornja "lovačka" granica od 150,200m pomera...

Što se ppu tiče, ja sam ranije uzimao veće količine, po 6,8 kutija odjednom kako bi bilo iz iste šarže. Upucam pušku, onda jednom načnem novu kutiju i promašim za jedno veče 5 lisica. Odem da proverim pušku kad ova kutija nosi +10cm. Dostupan je, cena je ok, ali biram da kupim nešto malo skuplje što ima i kvalitetnije zrno i pouzdaniji metak.

Meni lično razlika na papiru kada probam npr ppu sp 11.7 i geco sp u kalibru 3006 nisu zanemarljive. Ako pucam u centar mase, svaki metak radi posao, ali ako već malo bolje nišanim, izabraću nešto kvalitetnije.

Svako ima pravo na svoje mišljenje koje je opet rezultat prethodnog iskustva (iz nadam se prve ruke).
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Scorpion Hunter
 1000m ROFL bilo jednom cek da se setim Hmmm
Jednog dana idem ja na srndaca i vidim srndaca na 1000m. Nema sta, ja iz ruke dizem karabin kakav naslon kakvi bakraci, pucam i srndac pada u vatri. Odem polako do srndaca kad ono ima sta da vidim! Srndac kad je pao rogovima probusio divlju svinju, divlja svinja pri padu ugnjavila zeca. Ja skocim od srece i uhvatim fazana Stari
 
tomo vrbas
 ROFL
 
Planinko011
 Ja ono sto sam pisao na upisima pucao sa 9.7 SP PPU je sve bilo iz Zastave M70 i M707 sto bi bilo isto manje vise.

Pa sad meni kad pricaju o 600m ja na karti to izmerim i pogledam sa posla kroz prozor i iskreno i to mi je neverovatno ali ljudi kazu da pogadjaju.

Ja mastam da uklopim neki odlazak u Trstenik gde bi probao sa sva tri karabina koje posedujem po jedno 5 metaka na 300m cisto da vidim kako to izgleda na papiru a podrazumeva se pre toga 2-3 treninga na 100m sto radim pred polazak u lov na srndaca s`proleca,

Odstreljivao sam jednom spizera iz ruke i par puta srndaca na 250m sa ceke al sad dal je sreca ili nesto drugo sta znam. Masio sam i sa 70 i sa 100m zicere ali mislim da sam na 250m sve pogodio.
Valjda je sreca.

Na spizera ja tada ne bi ni pucao ali drugar lovocuvar je pobesneo jer smo tumarali 2-3 dana bez pucnja i realizacije jer je list bio suv i culi smo se (za njega je to posao i sef mu se ljutio) a bio je poslednji dan lova po kalendaru i vec sumrak i u tom poslednjem ocajnickom pokusaju naletimo na jedno 30 grla cirka na granici sa Hr.

Moj rodjak je uzimao dva puta drugo mesto na Kales kupu bas na 1000m ali to tesko da je uporedivo sa lovackim pucanjima vec vise sa vojskom i policijom. Mozda ih ima 5-6 u zemlji koji to mogu, mozda i neki vise ali nije to lovstvo jos jednom. To su ljudi kojima je zivot pucanje.
 
dzudzubajac
 

Scorpion Hunter kaže:

1000m ROFL bilo jednom cek da se setim Hmmm
Jednog dana idem ja na srndaca i vidim srndaca na 1000m. Nema sta, ja iz ruke dizem karabin kakav naslon kakvi bakraci, pucam i srndac pada u vatri. Odem polako do srndaca kad ono ima sta da vidim! Srndac kad je pao rogovima probusio divlju svinju, divlja svinja pri padu ugnjavila zeca. Ja skocim od srece i uhvatim fazana Stari


Ako si tako shvatio moj upis, nemam šta da dodam. Nastavi da pucaš iz ruke na lovačkim daljinama, nek te služe zastava i ppu
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Finnskogen
 

Scorpion Hunter kaže:

Ostavimo ozbiljniju balistiku za neki drugi forum, ovde smo lovci i na lovackom portalu, zna se sta puca prosecan lovac u Srbiji...

Zna se sta su lovacke daljine za pucanje to je od 50-150m. Od 150-200m pucam samo ako se puca predator NE plemenita divljac!

Za pomenute daljine u kalibru 3006 od PPU municije nema bolja municija, ima samo skuplja... Ovo i potvrdjujem jer sam na papiru probao, raznu municiju dostupnu na nasem trzistu iz nekog srednjeg cenovnog ranga, razlike u grupaciji na 100m su zanemarljive za LOVACKE DALJINE gadjanja.

Ono sto me zanima su iskustva sa PPU SP 9.7g. (Iz zastave M70) na 150m!
Ne iz Blasera,Mauzera,Stayera itd.
Prosecan srpski lovac lovi zastavom, a i u boljem je kvalitetu zastava nego ovi strani karabini po nasim radnjama u ceni oko 1000e....

Sto se tice 308win. Ako bih menjao kalibar radije bih sa 3006 presao na 270win nego na 308win



Za mene i moje potrebe 308 je idealan izbor i retko se moze naci svestraniji ali to je vec individualan izbor za svakoga od nas jer niko od nas nema iste polazne tacke, menjaj ne menjaj radi sta hocec to je tvoj licni izbor.
Pitao si za savet, savet si dobio.
Ako zelis manja ostecenja na mesu onda ne trebas ici na laksa i brza zrna jer ce steta biti jos veca. Pucao ga iz Zastave 70 ili cega god drugog.

Na tebi je da savet prihvatis ili ne.

Ti ocigledno nisi shvatio da to sto ces pucati PPU SP od 9,7g iz Zastave, Blasera, Stajera ili Mauzera nema veze sa terminalnom balistikom vec sa trajekcinom a to su dve potbuno razlicite stvari.

Usput slazem se da je zastava bolja od svih ovih novotarija od 1000e, PPU je los jer ime neujednacneno punjenje pa cak i unutar pojedinacnih serija a da ne usporedjumo jedan "batch" sa drugim sto ce direktno utecati na grupaciju i trajektoriju.
Zastava je sa druge strane mnogo kvalitetnije oruzje nego sto to cena pokazuje i ja bih uvek pre odabrao dobru Zastavu nego Bergaru ili nesto slicno, ali to ne znaci da se Zastava moze usporedjivati sa nekim kvalitetnijim proizvodjacima oruzja.

Kolega a ako mislis da od PPU nema bolje municije onda bez uvrede ima mnogo cega da naucis kako u teoriji tako i u praksi.

U sustini ne znam, zbog cega se trudim da odgovorim i ne samo odgovorim nego cak i objasnim kako stvari funkcionisu.
U Srbiji , Zimbabveu ili Pakistanu balistika je ista i njome vladaju isti fizicki zakoni.

U sustini kolega sto se mene tice pucaj sa 9,7 99,7 ili 999,7 meni je svejedno
 
Scorpion Hunter
 Nisam rekao da je PPU najbolja municija. Rekao sam da za lovne daljine od 50-150m PPU radi posao odlicno i da za potrebe prosecnog lovca nema bolja municija vec samo skuplja... Govorim o lovu ne o takmicenjima u preciznom gadjanju...

Kolega Finnskogen.
Napucao sam se ja svakojake municije kroz staz koji nije mali. Od Igmana do RWS-a sto se tice 3006 i sada kada ima svega (od municije) po radnjama i kad su bili rafovi prazni pa kupis sta nadjes u prodaji, po sistemu daj sta das i tada se lovilo, to su bili lovovi Stari
Zasto PPU? Zato sto necu na sakala da pucam metak od 4evra ako isto to moze da odradi Metak od 1evro...
 
Finnskogen
 Razumem logiku
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 212 11.02.2024. 16:15
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,262,512 posete www.srbijalov.com