Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Municija kalibra 30-06


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Municija kalibra 30-06
Neca92
 Hvala puno za info!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
arli
 Srbijalovika
 
Neca92
 

arli kaže:

Valjda 14,2grama,ili ti 220grejna ako me sećanje dobro služiCool Na primer Remingtonovo sp 220gr core-lokt

Mucim se, guglam, ali nikako da nadjem gde moze da se nabavi ovaj Remington core-lokt... 😕 Jel ga uvozi uopste neko kod nas?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
schweps
 

Neca92 kaže:

arli kaže:

Valjda 14,2grama,ili ti 220grejna ako me sećanje dobro služiCool Na primer Remingtonovo sp 220gr core-lokt

Mucim se, guglam, ali nikako da nadjem gde moze da se nabavi ovaj Remington core-lokt... 😕 Jel ga uvozi uopste neko kod nas?

evo kolega ako ti sta znaci
http://www.ddacan...remington-
Lisica
 
Cvele
 Daljina 100m, municija PPU SP 11.7gr 4 metka...
Cvele priložio:
1_202.jpg

srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Cvele
 I ista municija daljina 20-ak metara pun trk, 2 metka jedan do drugog(Puska je Zastava M70)
Cvele priložio:
123_12.jpg

srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
ssekir75
 ма ништа то не ваља, ни ппу ни застава...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Slob
 Kolege, kakva su iskustva sa zrnima od 14,3 g (220gr) u kalibru 30 06? Ako se ne varam, Hornady RN 14,3 g je mozda nesto najbolje u ovoj "klasi"?

https://www.frankonia.de/p/hornady/30...grs/167084
Lisica
 
Finnskogen
 Nikada licno nisam koristio Hornady Interlock Rn kugle od 14,3 grama ali sam zato koristio Sako Hammerhed u istj gramazi u kalibru 30-06.
U sustini konstukciono i balisticki to je priblizno isti metak.
Mada ih vise ne koristim mislim da jos uvek imam negde kutiju ili dve, i licno sam bio zadovoljan rezultatima.
Teska i spora kugla velike probojne i zaustavne moci, koja ima duboku penetraciju i sto je razumljivo ne pravi velike krvne podlive i stetu na mesu.
Po meni solidna kugla
Sa minus strane, zbog mase ima veci recoil na oruzju, ali kome ne smeta nije problem
 
Scorpion Hunter
 Pozdrav kolege. Kako ste zadovoljni sa PPU SP9.7g (3006)?
Za mesoviti lov DS, Srndac, Predatori. Lov sa ceke!

Sad koristim SP 11.7g . predatora pravi na mleveno meso. A i na srndacu (srne ne lovim) steta je velika. Pa bih da probam lakse zrno. Ili da menjam univerzalni kalibar 😁
 
Finnskogen
 Nisam probao, ali ako sp zrno od 11,7g pravi veliku stetu na mesu to nije zbog tezine nego zabog brzine projektila, da bi smanjio stetu trebas naci municiju koja ide sporije a ne brze.

PPU SP( soft point ) 11,7g kugla ima V0 820m/s dok 9,7g kugla ide jos brze i ima V0 od 885m/s

30-06 je relativno brz kalibar sa relativno sirokim precnikom kugle, sto ce reci da ce doci do stvaranja hidrodinamskih pritisaka kada su u pitanju SP kugle cak i pri brzinama koje su ispod magicnih 800m/s u trenutku pogotka.

Ako zelis manju stetu na mesu divljaci trebao da koristis teze i sporije ili kugle tvrdje konstrukcije nego sto je SP.

Miuslim da PPU ne proizvoivodi teze kugle, grom je mozda bolja opcija kada je u pitanju PPU ili mozda ako mozes doci do Lapua Mega SP kugli od 13g
 
Scorpion Hunter
 PPU Grom 11g se iz moje cevke pokazao neprecizno. Zato ga i ne koristim, s obzirom da u ovo doba godine najvise pucam sakala retko Divlju svinju. treba mi sto bolja preciznost, sto sa SP 11.7g i imam ali su stete na predatoru velike. Zato sam i mislio da smanjim tezinu zrna i pitao za iskustva...

PPU I onako nema teze sp ztno od 11.7g da bi ga usporio tezinom.
 
kolega_LOVEc
 Ppu šara po hronometru al je uvek sporiji do 20 m/s nego na kutiji, opitne cevi su im duže izgleda ili malo*dodaju*.Pored već rečenog , sporija zrna ili tvrdja moglo bi da se obrati više pažnje na metu i pucaju mesta koja donose manje štete kao jedan od alata za rešenje problema.Već spomenuti grom je najjeftinije rešenje za *plećku* , stidljiv je na šakalu kod lošeg pogotka jer je sporiji, z/ grom bih više preporučio ima na zrnu naznaka da su ga malo sredjivali za neko pismenije tržište.
Moja neka zapažanja , što ne mora da bude uopšte tačno je da nabija pritiske u plafon pa je zato fabrički spor, da su zrna zato ispod mere i hronično je neprecizan al ako ga neka cevka voli nije za potcenjivanje.Negde sam video da prodaju rem. Core lokt od 220 grejna to bi rešilo problem i u slučaju da srndaći na proleće nabave jeftino pancirepuc puc
Vim vi repellere licet
 
Scorpion Hunter
 Konkretno mislim na PPU municiju... Zato sto ppu u mom kraju uvek ima da se kupi i ne moram da jurim po drugim gradovima. (Od ppu i s&b uvek ima svega). S&B je sa dobrim zrnima skup. tako da kod lova predatora otpada kao opcija. s&b sa belotovim zrnima nista nije bolji od ppu-a, bar iz mog iskustva...

Remington.RWS.GECO... ITD ITD. Sve je to ok ali sad ga ima sad ga nema. Nije to sacma sad cu ovaj patron sad cu onaj. Da upucavam non stop za drugu karabinsku municiju to mi ne pada na pamet. Znaci pucam ono sto je dostupno u prodaji a to je obrni okreni PPU.

PPU Grom se kod mene u praksi lose pokazao. Ni jedna pozitivna osobina. Sara na meti, punjenje jedan pukne normalno, drugi nenormalno jako. Bas los metak.susta suprotnost od klasicnog SP.

PPU SP 11.7g se iz M70 pokazao stvarno vise nego solidno dobro. 9.7g nisam ni probao zato i pitam ako neko ima iskustva. Da predjem na njega, 2 grama manje ako steta ne bude znatno manja bar cu smanjiti trzaj iveli 3
 
Planinko011
 Dok sam lovio sa 30-06 upravo mi je iskustvo sa PPU SP 9.7 grama odlicno.
Sa njim sam otpucao vise telesno jakih veprova od preko 200kg, jelena u medalji koji je i otporniji na pogodak od vepra a i dosta srndaca bez velikih steta odnosno manjih od pogodaka sa .243.
Svi odstreli su imali izlaz i krvni trag a potrege kod korektnih pogodaka bile kratke.
Ja uopste ne mogu da jazem da sam sa 8x68s imao neke drasticno bolje efekte.
Moje iskustvo na stranu ali pisao sam o misljenju drugara lovocuvara koji je bio sigurno medju 5-6 najboljih u zemlji da je upravo 11grama zrno lose vec da se drzim 9,7 ako lovim sa PPU.
Eto to su moja iskustva koja nemaju veze sa tablicama i nekim empirijskim istrazivanjima.
 
Finnskogen
 Svako od nas ima svoje misljenje, ali citiracu staru poslovicu kada ovo kazem " ako koza laze rog ne laze "

9,7grama je sigurno i bez ikakve diskusije efikasnija kugla od 11,7 i upravo brzina a ne tezina je odlucujuci faktor, i tu se potpuno slazem sa Planinkom, ono gde ne mogui da se slozim jeste da 9,7g kugla pravi manju stetu na mesu od 11,7gramske.

To niti teoretski niti prakticno nije moguce i jedno drugo iskljucuje, ili drugim recima da bi kugla bila efikasnija mora imati bolju terminalnu balistiku sto prosto znaci da pravi vecu stetu kada pogodi cilj.
Razlicitim konstrukcijama zrna moze se postici isti ili bolji efekat uz manju stetu na tkivu, ali kada su u pitanju kugle iste konstrukcije onda moze biti ili jedo ili drugo. Ili kako nas narod kaze #ili ovce ili novce#
Znaci ako je PPU SP kugla od 9,7 grama efikasnija od PPU SP kugle od 11,7 to je zato sto zbog svoje brzine pravi vecu stetu na mesu ili ti ima bolji efekat i obrnuto.

Drugim recima voleo bih da vidim tu kulu koja u praksi ima bolji efekat a istovremeno pravi manja ostecenja na tkivu ili mesu, to bi bilo zaista nesto posebno, revolucionarno i van svake do danas koristene logike.


I to je upravo to Planinko sto ti je tvoj kolega lovocuvar rekao i sto si kroz svoje iskustvo doziveo, 9,7 je efikasniji i daleko brutalniji od 11,7 bez ikakve diskusije.
E sada da li ce neko od nas subjektivno reci da je ovo ili ono bolje to je vec druga stvar, svako od nas ima pravo na svoje misljenje.

Planinko cenim tvoje misljenje ali moram reci, licno imam bar preko 100tinjak otpucanih grla kako u kalibru 243 tako i u 30-06 moja licna iskustva su u brem ili u minimum 95% slucajeva potpuno obrunuta cast izuzetcima koji se uvek mogu pronaci neovisno koju sam kuglu koristio i koju divljac lovio.

Jedan od osnovnih razloga zbog koga vise ne koristim 30-06 jeste upravo njegova brutalnost i ostecenja mesa iako obozavam svoj Heym SR30 concorde sa "customemade" kundakom
 
kolega_LOVEc
 Kompromisi ,kompromisi, nema idealnog rešenja treba se uklapati testirati postojeću opremu i naći rešenja koja odradjuju posao. Što se tiče 06 ja dva puta nabavljao oružje u tom kalibru pa ih kasnije prosledio dalje, nisam ja za .30 ice a iskustvo u lovu kad hladne glave razmislim i nije validno za procenu sposobnosti zrna isuviše varijabila ima da bi se nešto sračunalo a samo iskustvo se svodi na ponavljanje stvari koje su nam donosile rezultate u prošlosti, a to ponavljanje nosi i nijanse sujeverja.
Niko nikad nije otpucao dva puta istu jedinku divljači pod apsolutno istim uslovima .
Iako više sebi neću nabavljati 06 uvek podržim one koji misle da je dobar izbor, pogotovo za prvi karabin,
Radi posao, najzastupljeniji je na tržištu, može se svašta kombinovati kad korisnik krene nekim svojim pravcem, ima po većim mestima i nešto strane municije različitih laboracija a pri tom nije samo kegel špic koji prodavac gura za osam evra po komadu uz hvalospeve ,ako nisi upgraded version gradjanin srbistana to je pravi izbor a možeš i da se igraš sa hendikepom , pa ko šta voli.
Vim vi repellere licet
 
Scorpion Hunter
 Od svih lovova olucenom cevkom, naj aktivniji je lov predatora. U toku lova na predatora se cekaju i svinje pa otud 3006 umesto nekog manjeg kalibra...

Sa Geco TM 11g sam jedno vreme stvarno bio prezadovoljan. Sto preciznoscu, sto ucinkom na divljac, sto cenom (jer od germaskih bese najjeftiniji). Ali cas ga ima, cas ga nema. Otud prelazak na PPU bar kad upucam optiku da budem miran odredjeni period...

Hvala vam na odgovorima. Probacu PPU SP 9.7g pa prenosim utiske....
 
Finnskogen
 

kolega_LOVEc kaže:

Kompromisi ,kompromisi, nema idealnog rešenja .....


Ima zove se 308W Grin
 
Planinko011
 Elem prethodni upis se odnosio na PPU 9.7 SP vs PPU 11,? SP i Grom. Ne radi se o tome da je 9.7 gramaza bolja od 11 nekog drugog zrna.

Konstatacija za stetu na mesu se odnosila na poredjenje PPU 30-06 9,7SP vs PPU .243 6.5 SP

Normalno da ce kada zrno dohvati kost steta biti veca a posto je srnceca divljac manja i manje otporna ako sam u prilici pucam malo iza plecke da bih izbegao stetu.

Sigurno da je .308 optimalniji za pucanj na predatore, srnecu divljac, prasad, nazimad pa i krupne primerke do 100m ali vec ako pricamo o 150-250m racunica ide u korist 30-06 pretpostavljam.

Elem, takodje sam se iznenadio kad sam upao u ekipu dobrih lovaca finansijskih rasterecenih u lovu na divokoze da svi imaju listom 30-06 i optike sa balistickim turetima za taj kalibar i svi siju do 500-600m (verujem da bas ne pogadjaju svi vec da se neki po ugledu potkivaju).

Nikada ne bih pomislio da je 30-06 pogodnan za dalja pucanja. Sto se tice mase koze to je ok ali nisam nesto pitao koja zrna koriste-mislim da je Federal i sl.

Pomenuti lovocuvar mi je hvalio GECO u 30-06 ali nazalost Nemci ga ne pune u svapskom 8x68s tako da nece me manji trosak.

E sad kada nesto pisem nemam potrebu da to neko prihvati kao aksiomu (pogotovo tamo gde dolazimo do fizike i matematike) vec i kao pomalo kontres volim da neku stvar posmatram sa vise aspekata jer gde je divan ako se u svemu slazemo.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 212 11.02.2024. 16:15
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,300,547 posete www.srbijalov.com