Skraćivanje cevi na karabinu
|
Dikavac |
Objavljen 11.10.2013. 20:41
|
Stari član
Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
Pre 15 godina se desilo da jedom- nelovcu koji radio u Becu cev pri vrhu bude ostecena(LK CZ ,municija RVS 8x57 JS) tvrdio je da bilo od municije.Mada sam bio skeptik (najverovatnije od snega , pok.mr.Dusan Bojovic je pominjao celofan za taj problem ako se dobro secam , ili specijalna kozna navlaka za cev) Sustina svega je da su istom u zavodu CZ odradili skracivanje, grupa pogodaka je kako Canis rece bila solidna-oko stotke .. Potom sam bio svedok masovne zamene cevi LK kal.8x57 JS CZ, (podnosi se zahtev u PS )jer su zlebovi pri vrhu skoro nestali(lose odrzavanje, lose ulje, lose odabrano mesto gde drze puske -vlaga... Tada je cena bila za novu cev 100 eura. Sada ne znam .Neki su pominjali da ima uticaja i to sto su koristili ``vojni`` metak 7,9 koji je za jednu desetinku ``tanji`` te ``seta`` tokom ispaljenja metka..(90-ih) Jeftinije(prakticnije)je nabaviti novu cev, koju u CZ odlicno upasuju (meni su radili upucavanje -na 170 m rasturanje grupe pogodaka od 5 metaka nisu bila veca od cc 5 cm. Bio je nov karabin a desilo se da nisan bude rastelovan (ustanovio sam prvo vece nakon kupovine da -``mrdao` ) ... Sa izlizanim vrhom tih cevi nisu imali zapazenije rezultate u lovu .. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 11.10.2013. 21:07
|
Lovčina
Upisa: 2437
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
kolega dikavac, ne radi se o debljini vojnog metka, već o tome što ima živinu kapislu koja urniše cev. pored toga, sama košuljica vojnog metka je nešto tvrdja. i na kraju, zaštitnik za usta cevi, koji se dužio u rapu m48 nije bezveze izmišljen. i kanap cini svoje...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
midji djidji |
Objavljen 11.10.2013. 21:11
|
Mlađi član
Upisa: 39
Pristupio: 07.10.2013. 20:55
|
i vojska je imala drnč
samo opusteno
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 11.10.2013. 21:36
|
Lovčina
Upisa: 2437
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
nema veze drnč sa ovim. on je olakšavao stvar. da su cevke bile hromirane druge bi tice pevale. ovako
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
270 |
Objavljen 11.10.2013. 23:19
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Alde sad neko nek mi objasni zašto se u opšte obrađuju usta cevi posle skraćivanja?
Nekad kada su se cevi otkraćivale "rezanjem" obrađivana su zbog pojave tako zvanih "Ribljih usta" odnosno u pravcu u kom je rezač delovao cev bi mikromertarski na kraju bila spljoštena sto je loše uticalo na grupe pogodaka a obradom se dovodila na pun krug!
Kada se skraćivanje obavlja na strugu nema ove pojave ali ima blagih neravnina odnosno sitnih opiljaka koji se skidaju obradom!
Neki čuveni bench-rest strelci uopšte posle skraćivanja ne obrađuju usta cevi i tvrde da je dovoljno 10 metaka da se ona sama fino ispolira na vrhu a da sa obradom postoji šansa ukoliko nije savršeno odrađena da se ne dobije grupa koju bi ta cev bez obrade dala!
Obrada usta cevi je više estetska i što tokom lova sprečava kontakt sa samim ustima cevi koja su kod obrađenih upuštena pa tako je manja mogućnost njihovog neželjenog kontakta (slučano padanje karabina ili udar vrha cevi u tvrdu podlogu) i oštećenja!
Sama obrada usta cevi sa preciznošču nema nikakve veze, loše obrađena cev na ustima mnogo će lošije nositi od neobrađene a kad je pravilno izvedena neće popraviti grupu koju bi ta cev dala i da nije obrađena na ustima!
Dotrajala cev je mnogo više oštećena u prelaznom konusu nego na vrhu! Ako se cev već otkraćuje naj bolje je da se otkraćuje sa obe strane i izvrši ponovno urezivanje ležišta i prelaznog konusa, a ako se karabin koristi u lovu i da se obrade usta cevi kako se ista ne bi oštetila slučajnim kontaktom vrha cevi i tvrde podloge!
E sad kod ovakvih intervencija su u prednosti cevi bez mehaničkih nišana, jer da bi posle ovakve obrade majstor po zavijanju cevi ponovo doveo nišane u istu liniju ima da mi mooda oteknu od odvijanja, zavijanja, otkraćivanja....pa sve nanovo dok se ne pogodi!!!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 12.10.2013. 10:12
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
270 druze izvini ali to sto si napisao je u najmanju ruku potpuno netacno.
Kruna je jedna od stvari koja kljucno utice na preciznost puske.
A to odrezivanje sa obe strane, ...... Buahahahah.
No. Salu na stranu. Mnogo ali mnogo je parametara koji uticu na preciznost a kruna je jedna od stvari koja unutrasnju balistiku cini okoncanom. Naime zrno mora vrlo precizno, istovremeno da napusti cev. Posto se u cevi zljebi bilo kakva nepravilnost na izlasku izaziva odstupanje od use rotacije koju je metak dobio u cevi i time dolazi do tumble efekta odnosno prevetanja metka cime se gubi bilo kakva prica o preciznosti.
Prica je jako jako siroka. Postoji par koncepata i teorija o uglovima. Drugim detaljima zavrsne obrade ali to je sustina. Obezbediti istovremeno napustanje zrna iz cevi i podjednak uticaj barutnih gasova na zrno sa svih strana.
Jako jako siroka tema. A ti brate ako sumnjas uvaznost krune, bonsek u ruku, odseci pa vidi sta se desava.
A ta prica o prlaznom konusu, .... Druze mmmmmnogo si daleko otisao. |
|
|
|
270 |
Objavljen 13.10.2013. 12:19
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Kuki ti ili zezaš ili ne čitaš pažljivo!
Ko je u opšte pričao da ne mora da bude pun krug na ustima cevi???
Kad se krati bonsekom ili glodalicom mora da se obradi jer se takvim otkraćivanjem ne dobija pun krug!
Ali ako se krati preciznim strugom odnosno rotaciono dobija se i te kako pun krug!
Nema potrebe da kratim, probali su to drugi, pametniji i imućniji od mene i dobili određene rezultate!
Ako je osa cevi duž a usta cevi posmatramo kao zadnju ravan sa kojom zrno ima kontakt, ta ravan mora da preseca duž odnosno osu cevi pod uglom od 90stepeni! E sad vojni eksperimentatori sa neograničenim sredstvima malo ispitivaše i dođoše do zaključka da ako usta cevi odstupaju od ove savršene ravni koja preseca osu pod savršenim uglom od 90 stepeni, u bilo kojoj tački za više od 0,03mm za kalibar 7,62 to već počinje da bitno utiče na preciznost!
Apsolutno je sve jedno ili gotovo neprimetno da li je rez od ove ravni na 11 ili 22 ili ko zna koliko stepeni ili upravno preseca osu cevi , ali je primećeno da neznatno bolju preciznost imaju cevi sa manjim uglom!
Kada sam rekao da se ne obrađuju usta cevi, mislio sam na poliranje i obradu posebnim alatima "upuštačima" kojima se ništa ne dobija ako je cev pravilno odrezana osim zaštite usta cevi od slučajnog kontakta koji je može oštetiti!
A što se tiče skraćivanja cevi u zoni ležišta i ponovnog urezivanja ležišta i spoljnog navoja i to ima svoj opravdani rezon!
Cevi koje su testirane posle ispaljenih hiljade metaka nisu u trasi cevi izgubile na meri vše od 0,01 do 0,015 mm što ne može toliko bitno da utiče na preciznost koliko su one na preciznosti izgubile! Ali merenjem u zoni konusa iste su izgubile 10 i više puta na merama od trase cevi!
Ti isti vojni stručnjaci testirajući dođoše do zaključka da počinje da se gubi na preciznosti kad cev u prelaznom konusu od prvobitnih mera po dubini izgubi više od 0,05mm!!!
Otkraćivanjem cevi i ponovnim urezivanjem ležaja metka a samim tim i prelaznog konusa sve se dovodi na standardne mere!
I još jedan podatak, od istih stručnjaka od preko bare, ako se obraćuju usta cevi bez otkraćivanja cevi, bilo na strugu ili "upuštačima" minimum obrade je u dubini od 0,25mm kako bi se sa sigurnošču ispravile sve nepravilnosti!!!
Pozz...
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 13.10.2013. 15:06
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Ne bih ulazio u diskusiju. O vaznosti krune i njenim oblicima na netu ima toliko da je stvarno izlisno. A da li je dovoljno samo odseci bez da se formira kruna, ....
Ne bih ulazio u diskusiju, .... Zaista. Da je tako, to niko ne bi radio i niko se time ne bi bavo, nego su dokoni bre ljudi, ... Nemaju sta da rade pa se zezadu, .... |
|
|
|
velja |
Objavljen 14.10.2013. 23:15
|
Stari član
Upisa: 279
Pristupio: 08.02.2013. 12:30
|
moj karabin je stucovan zastava m 70 vracen mehanicki nisan,grupu mi drzi odlicno,puska je kratka,laksa za nosenje kroz sumu,10cm..kraca puska je neupuredivo laksa za nosenje,a grupa mi je cak i bolja sa kracom cevi...tako da dobar majstor moze to da ti odradi vrh,jako je bitno da se usta cevi dobro obrade kal.je 8x57js
8x57js
|
|
|
|
velja |
Objavljen 14.10.2013. 23:26
|
Stari član
|
kalibar je 8X57JS,i karabin sada ovako izgleda
8x57js
|
|
|
|
midji djidji |
Objavljen 15.10.2013. 17:44
|
Mlađi član
|
prijatelju ne samo da je dobra kako kazes nego i lijepo izgleda
samo opusteno
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 17.10.2013. 10:56
|
Veteran
Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
velja kaže:
|
|
|
|
velja |
Objavljen 17.10.2013. 20:15
|
Stari član
|
golf071 kaže:
velja kaže:
8x57js
|
|
|
|
midji djidji |
Objavljen 29.10.2013. 20:24
|
Mlađi član
|
Hehehe
Upravo mi je majstor javio da je zavrsio sa skracivanjem cijevi,pitao sam ga sta je dobio i odgovor je neces vjerovati dok ne probas
Sutra cu ga detaljno ispitati sta je radio i sta je neophodno da se dobije grupa
Covjek zna znanje :-)
samo opusteno
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 30.10.2013. 09:54
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
midji djidji kaže:
Hehehe
Upravo mi je majstor javio da je zavrsio sa skracivanjem cijevi,pitao sam ga sta je dobio i odgovor je neces vjerovati dok ne probas
Sutra cu ga detaljno ispitati sta je radio i sta je neophodno da se dobije grupa
Covjek zna znanje :-)
ma kako je to moguće?!? neverovatno!? ....
Šta li će ti sad kazat kolega Quki?!? ......
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 30.10.2013. 13:46
|
Član
Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Poštovani kolege lovci,šta je suština skraćivanja cevi na karabinima????
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
arli |
Objavljen 30.10.2013. 21:45
|
Stari član
Upisa: 447
Pristupio: 13.01.2011. 11:42
|
Verovatno da bude brža i spretnija puca |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.10.2013. 21:16
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Da bude zgodnija za šumski lov, ali i da bi se dobila bolja preciznost nakon mehaničkog oštećenja usta cevi. Ne mora cev čak ni da bude oštećena. Dokazano je da kraćenjem cevi na određenu dužinu može da se dobije bolja grupa pogodaka zbog drugačije oscilacije cevi. Premda ipak nebi preporučio nikome kraćenje cevi koja je ispravna.
|
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 31.10.2013. 21:26
|
Član
Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Kolega,zahvalan sam
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
skojic |
Objavljen 31.10.2013. 22:01
|
Stari član
Upisa: 216
Pristupio: 01.07.2009. 18:30
|
U nedelju u lovu čujem biser , kada je bila aktuelna legalizacija čovek uzeo pap-ovku da legalizije i rekli mu da skine troblonski nastavak , a on ni pet ni šest već brusilicu pa seci skrati cev .
Još ga nisam video da je nosi , mora da mu je grupa mala do bola .
Kav lik samo da ga vidite...
Svetislav Bato Kojić
Lov i Žene idu zajedno
|
|
|