Тражилац информације (грађанин, новинар, јавно гласило и др.) може изјавити жалбу Поверенику:
1.Ако орган јавне власти одбије да га обавести о томе да ли поседује информацију коју је тражио захтевом, односно да ли му је она доступна, да му стави на увид документ који садржи тражену информацију, да му изда или упути копију документа (зависно од тога шта је тражено захтевом), или то не учини у општем прописаном року од 15 дана. То је жалба због тзв."ћутања" органа.
Због изузетно оправданих разлога, рок за поступање органа може бити 40 дана од подношења захтева, с тим да што је орган дужан да о томе одмах по добијању захтева обавести тражиоца.
Sa obzirom da su svi mogući rokovi prošli a da Uprava za šume nije dostavila nikakav odgovor na moj zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, pa ni na moju urgenciju, obratiću se Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja pa neka dalje sve ide svojim tokom. U medjuvremenu je raspisan novi konkurs za dodelu sredstava iz FOnda za razvoj lovstva, a nisam/nismo dobili nikakvu informaciju ni o rezultatima prethodnog konkursa.
Sa obzirom da do dana današnjeg nisam dobio od Uprave za šume nikakav odgovor na moj zahtev, uputio sam žalbu POvereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću. Tekst žalbe glasi:
Povereniku za informacije od javnog značaja
Beograd,
Bulevar kralja Aleksandra br. 15
U skladu sa članom 22. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja podnosim:
Ž A L B U
Protiv Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine-Uprava za šume, zbog toga što navedeni organ nije postupio po mom zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji sam podneo dana 12.02.2015. godine a kojim sam tražio da mi se u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogući uvid u dokumenta koji sadrže informacije u vezi sa rezultatima konkursa za dodelu sredstava iz budžetskog Fonda za razvoj lovstva koji je sproveden u mesecu novembru 2014. godine. Moj zahtev sam uputio na e-mail adresu koja je navedena na sajtu Ministarstva za pristup informacijama od javnog značaja: Uprava za šume, Dušica Usanović, .
Tekst mog zahteva je sledeći:
‘'Molim Vas da mi u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavite podatke o rezultatima sprovedenog konkursa za dodelu sredstava iz budžetskog Fonda za razvoj lovstva koji je sproveden u novembru mesecu 2014. godine.
Informacije koje tražim su: naziv subjekata koji su dobili sredstva iz Fonda za razvoj lovstva, za koje projekte su dobili sredstva, u kojoj visini iznosa se radi po pojedinim zahtevima za dodelu, koji projekti su odbačeni, kao i da saopštite sastav Komisije koja je donosila odluke u 2014. godini.
Podsećam Vas da je ranijih godina bila dobra praksa Uprave za šume da na svom sajtu objavi tabelarni pregled rezultata prethodnih konkursa. Ovaj put, u novembru 2014., takva praksa je izostala.
Takodje Vas molim da mi dostavite podatke o rezultatima i efektima utroška ranije odobrenih sredstava za realizaciju projekata iz sredstava Fonda za razvoj lovstva, koji se odnose na firmu 'Serbian Pure Nature' iz Beograda, i firme 'Lorist' iz Novog Sada, koje su u ranijem periodu dobila značajna sredstva na konkursu Fonda za razvoj lovstva, iako nije korisnik lovišta u Srbiji.
Tražene podatke mi možete dostaviti ili u elektronskoj formi preko e-maila, ili u pisanoj formi. Odaberite način koji Vama više odgovara u tehničkom smislu.
Unapred zahvaljujem.'
Kako u razumnom roku od četiri meseca nisam dobio tražene informacije, niti bilo kakav odgovor (ćutanje administracije), dana 04.06.2015. godine sam poslao na istu e-mail adresu urgenciju da mi se traženi podaci dostave. Tekst urgencije je sledeći:
'Poštovani,
Pre oko četiri meseca, tačnije, 12.02.2015. godine poslao sam e-mail sa zahtevom za informaciju, pozivajući se na Zakon o odstupnosti informacijama od javnog značaja. Tekst mog dopisa je glasio:
''Molim Vas da mi u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavite podatke o rezultatima sprovedenog konkursa za dodelu sredstava iz budžetskog Fonda za razvoj lovstva koji je sproveden u novembru mesecu 2014. godine.
Informacije koje tražim su: naziv subjekata koji su dobili sredstva iz Fonda za razvoj lovstva, za koje projekte su dobili sredstva, u kojoj visini iznosa se radi po pojedinim zahtevima za dodelu, koji projekti su odbačeni, kao i da saopštite sastav Komisije koja je donosila odluke u 2014. godini.
Podsećam Vas da je ranijih godina bila dobra praksa Uprave za šume da na svom sajtu objavi tabelarni pregled rezultata prethodnih konkursa. Ovaj put, u novembru 2014., takva praksa je izostala.
Takodje Vas molim da mi dostavite podatke o rezultatima i efektima utroška ranije odobrenih sredstava za realizaciju projekata iz sredstava Fonda za razvoj lovstva, koji se odnose na firmu 'Serbian Pure Nature' iz Beograda, i firme 'Lorist' iz Novog Sada, koje su u ranijem periodu dobila značajna sredstva na konkursu Fonda za razvoj lovstva, iako nije korisnik lovišta u Srbiji.
Tražene podatke mi možete dostaviti ili u elektronskoj formi preko e-maila, ili u pisanoj formi. Odaberite način koji Vama više odgovara u tehničkom smislu.
Unapred zahvaljujem.'
Sa obzirom da znam da ste moj e-mail iz februara meseca primili, a kako do današnjeg dana (04.06.2015.) nisam dobio NIKAKAV odgovor od administracije Ministarstva-Uprave za šume, upućujem Vam ovu urgenciju i zahtevam da mi u što kraćem roku, ne dužem od 8 dana, dostavite informacije koje sam tražio.
Ukoliko i posle ove urgencije ne dobijem tražene informacije, biću prinudjen da se obratim Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću, kako bi javnost i ja lično ostvarili svoje pravo na uvid u rad državnih organa, u skladu sa Zakonom. Nadam se da ćete shvatiti da mi nije u interesu da bilo kome pravim problem, samo hoću da dobijem informacije koje bi, da se dosledno poštuje slovo zakona, odavno bile dostupne na sajtu Ministarstva-Uprave za šume.
Takodje Vas obaveštavam da ću kompletnu prepisku povodom ovog problema sa Upravom za šume objaviti na Lovačkom portalu 'Srbijalov' (www.srbijalov.com), čiji sam administrator.
Srdačan pozdrav''
Na osnovu gore iznetog, i na osnovu Zakona, predlažem da Poverenik uvaži moju žalbu i u što hitnijem roku mi omogući pristup traženim informacijama.
Novi Sad, 22.07.2015.
Podnosilac žalbe
Ovu žalbu POvereniku za informacije od javnog značaja danas šaljem preporučenom poštom na adresu Kancelarije poverenika.
Ja ću ovo isterati na čistac, ne zvao se ja Lala.
Lalo, mišljenja sam da ovog puta nećeš doći do željenih informacija, bez obzira na žalbu koju si uputio Povereniku.
Zašto? Zato što si brate zakasnio sa žalbom i ista će ti biti odbačena kao neblagovremena? Zašto? Pa zato što se u primeni Zakona o slobodnom prisutpu informacijama od javnog značaja primenjuju odredbe Zakona o opštem upravnom postupku a istim je kao rok za žalbu predviđeno 15 dana.
Znaju to ovi iz Uprave za šume i zato su čutali, jer si zaista postavio nezgodna pitanja ali ne za njih već za članove komisije koja je vršila raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva (Srbije).
Savetujem te da drugi put budeš konkretniji, jer ako to nisi, zahtev ti uvek može biti odbijen ako se traži preveliki broj informacija ili ako je zahtev nerazuman a kada ti u zahtevu navedeš "molim da mi dostavite podatke o rezultatima i efektima utroška ranije odobrenih sredstava za realizaciju projekata iz sredstava Fonda za razvoj lovstva, koji se odnose na firmu 'Serbian Pure Nature' iz Beograda, i firme 'Lorist' iz Novog Sada, koje su u ranijem periodu dobila značajna sredstva na konkursu Fonda za razvoj lovstva, iako nije korisnik lovišta u Srbiji", velike su šanse da se to podvede pod "nerazumno" ili "prevelik broj informacija", i onda,........ nema ništa od saznanja.
Gedza66 kaže:
Lalo, mišljenja sam da ovog puta nećeš doći do željenih informacija, bez obzira na žalbu koju si uputio Povereniku.
Zašto? Zato što si brate zakasnio sa žalbom i ista će ti biti odbačena kao neblagovremena? Zašto? Pa zato što se u primeni Zakona o slobodnom prisutpu informacijama od javnog značaja primenjuju odredbe Zakona o opštem upravnom postupku a istim je kao rok za žalbu predviđeno 15 dana.
Znaju to ovi iz Uprave za šume i zato su čutali, jer si zaista postavio nezgodna pitanja ali ne za njih već za članove komisije koja je vršila raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva (Srbije).
Savetujem te da drugi put budeš konkretniji, jer ako to nisi, zahtev ti uvek može biti odbijen ako se traži preveliki broj informacija ili ako je zahtev nerazuman a kada ti u zahtevu navedeš "molim da mi dostavite podatke o rezultatima i efektima utroška ranije odobrenih sredstava za realizaciju projekata iz sredstava Fonda za razvoj lovstva, koji se odnose na firmu 'Serbian Pure Nature' iz Beograda, i firme 'Lorist' iz Novog Sada, koje su u ranijem periodu dobila značajna sredstva na konkursu Fonda za razvoj lovstva, iako nije korisnik lovišta u Srbiji", velike su šanse da se to podvede pod "nerazumno" ili "prevelik broj informacija", i onda,........ nema ništa od saznanja.
E moj Gedžo66, kažu da mudri ljudi pričaju samo onda kada imaju šta da kažu, dok ti i tebi slični na ovom forumu nikako da odredite momenat kada nešto mudro treba i prećutati, nego ste od onih, koji kada krenu sa pričom, teško se zaustavljaju?
Bata Gedžo na čijoj si ti strani?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Gedza66 kaže:
Brate Gedžo, sve moje dopise koje sam slao Upravi za šume sam javno i pravovremeno objavio na ovoj temi, i siguran sam da si ih pročitao. Isto kao što su ih pročitali i mnogi drugi, pravno potkovani ili pravno neuki, kao glupi Lala npr.
Zahvalan sam ti na tvojim zakasnelim pravnim savetima i tumačenjima u vezi rokova i formalnih razloga zbog kojih možda neću dobiti tražene informacije. Ovakav blesav kakav sam, mogao bih ovaj tvoj upis da shvatim i kao maliciozan, ali neću da se upuštam u tu vrstu razmišljanja, ti najbolje znaš zašto si ranije ćutao, a zašto sad ovako pišeš, odnosno, zašto meni koji nisam pravnik nisi barem taj jedan yebeni pravni savet dao na vreme.
Sve te formalnosti ne menjaju suštinu, a to je da nekog tamo tako zabole jedan ili oba testisa da jednu javnu i važnu informaciju objavi - to pokazuje koliko neki koji odlučuju zarezuju mutavu lovačku javnost koja nije u stanju da pokrene nešto čestito. Možda je Lala blesav što nešto pokušava, možda nekom ispadam smešan, ali ja pre svega cenim sebe i svoje stavove i stojimm iza njih makar i prošao rok od 15 dana. Ko se tome podsmeva neka prvo proceni samog sebe.
Ali tim istim ljudima koji kroje kapu lovcima je Lala i svi drugi forumaši itekako valjao kad je trebalo promovisati ZODL, i kad je trebalo uputiti neuke lovce u odredbe raznih pravlinika od kojih nam je jedan deo zagorčao život.
Nije problem u Povereniku za informacije, nego je problem u Upravi za šume koja se pravi 'blesava' na najnormalnija pitanja o tome ko, kada, koliko i za čega je dobio lovačkih para koje se slivaju u Fond za razvoj lovstva. Suštinsko pitanje: da li sredstva Fonda za razvoj lovstva treba deliti korisnicima lovišta koji gazduju divljači, ili ih treba presipati nemam pojma gde, jer informaciju nemam!
Nauk meni i svima ostalima za ubuduće.
P.S.
Proveri da li ti radi zvonjava na telefonu, i da li registruje propuštene pozive - u zadnje vreme nekako slabo čuješ zvonjavukada te zovem sa svog mobilnog, pa ću jednom da te zeznem i da te zovem sa nekog levog broja za koji nemaš identifikaciju, čisto da te pozdravim.
Daki, zaista ne razumem ovu tvoju dilemu i zbog čega uopšte imaš ovakvu dilemu?
Lala kaže:
Brate Gedžo, sve moje dopise koje sam slao Upravi za šume sam javno i pravovremeno objavio na ovoj temi, i siguran sam da si ih pročitao. Isto kao što su ih pročitali i mnogi drugi, pravno potkovani ili pravno neuki, kao glupi Lala npr.
Zahvalan sam ti na tvojim zakasnelim pravnim savetima i tumačenjima u vezi rokova i formalnih razloga zbog kojih možda neću dobiti tražene informacije. Ovakav blesav kakav sam, mogao bih ovaj tvoj upis da shvatim i kao maliciozan, ali neću da se upuštam u tu vrstu razmišljanja, ti najbolje znaš zašto si ranije ćutao, a zašto sad ovako pišeš, odnosno, zašto meni koji nisam pravnik nisi barem taj jedan yebeni pravni savet dao na vreme.
Sve te formalnosti ne menjaju suštinu, a to je da nekog tamo tako zabole jedan ili oba testisa da jednu javnu i važnu informaciju objavi - to pokazuje koliko neki koji odlučuju zarezuju mutavu lovačku javnost koja nije u stanju da pokrene nešto čestito. Možda je Lala blesav što nešto pokušava, možda nekom ispadam smešan, ali ja pre svega cenim sebe i svoje stavove i stojimm iza njih makar i prošao rok od 15 dana. Ko se tome podsmeva neka prvo proceni samog sebe.
Ali tim istim ljudima koji kroje kapu lovcima je Lala i svi drugi forumaši itekako valjao kad je trebalo promovisati ZODL, i kad je trebalo uputiti neuke lovce u odredbe raznih pravlinika od kojih nam je jedan deo zagorčao život.
Nauk meni i svima ostalima za ubuduće.
Ej, ej, ovo stvarno nema smisla. Niti je moj upis sa malicioznim namerama niti sam do sada nešto pročitao o ovome ili ćutao do sada, kako bi ne znam šta.
Prvi put čitam tvoj upis na ovoj temi, sem možda jednog upisa i to na drugoj temi, da si se Upravi za šume obratio zahtevom za dostupnosti informacija od javnog značaja i da isti nisi dobio a da pri tom nisi kao sada pisao o datumima.
Mojim prethodnim upisom nisam hteo da obesmilslim tvoj upis ili ne znam šta drugo, već jednostavno da ti prenesem neka svoja iskustva u vezi te problematike.
A ovo oko ćutanja i mudrosti se odnosilo na Limunove upise, jer mi se čini da je čovek dosta upoznat sa našom lovačkom svakodnevnicom ali da bira reči prilikom svojih upisa a kako bih ga "isprovocirao" da nam kaže nešto više oko raspodele sredstava iz Budžetskog fonda.
Kad ono, Daki me pita na čijoj sam ja strani?
Bata Gedžo moram malo da te beukam, I bre ti lepo napisa onim lelemudima šta i kako da odgovore ili uopšte ne odgovore Lali.
A što se tiče navikli smo na njegovo ćutanje. Ipak treba imati "olo" da se nešto napiše.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
DakiNS kaže:
Bata Gedžo moram malo da te beukam, I bre ti lepo napisa onim lelemudima šta i kako da odgovore ili uopšte ne odgovore Lali.
A što se tiče navikli smo na njegovo ćutanje. Ipak treba imati "olo" da se nešto napiše.
Daki, šta ti znači ovo "beukam", majke ti??? Ubih se tražeći značenje ovoga ali nikako da nađem.
A što se "lelemuda" tiče, ništa im ja nisam napisao što oni već ne znaju i zato je to tako. Iz tog razloga treba biti konkretan. Tražim uvid u to i to i tražim fotokopiiju toga i toga. Ako se traži uvid ili fotokopija više dokumenata, onda to treba podeliti na više zahteva sa više podnosilaca. Sačeka se rok od petnaest dana, plus nekoliko dana ako je traženo možda poslato poštom poslednjeg 15-og ili 40-og dana i podnosi se žalba Povereniku ukoliko nema odgovora po zahtevu. Ukoliko i Poverenik zataji, pokreće se upravni spor kod Upravnog suda, tako da ja nisam izmislio vruću vodu i ne bi trebalo imati razloga za ničiju ljutnju ili sumnju.
Dobro, ove vrućine ponekad znaju da poremete "metabolizam", naročito nas u "šašavim" godinama, tako da je sve
DakiNS kaže:
Ima na forumu snimak gde Beuković zavlači lagani prstenac. To je beukanje.
Daki, znači ti si meni zveknuo “prstenjak”? Pa baš sam se začudio zbog čega su mi proradili šuljevi, a toliko su mirovali , kad ono cajper mog brata Dakija?
Što bre cajper brate Daki? Pa je bre brate Daki nisam u stanju da na “Srbijalovu” pišem u zavisnosti od nečijeg stanja lišenosti ili osujećenosti zadovoljavanja nekog svog motiva, koji je po njegovoj subjektivnoj oceni veoma važan.
Znam da ljudi na različite načine reaguju kada ne mogu da zadovolje neke svoje motive, što uglavnom zavisi od praga njihove tolerancije ali iskreno nisam očekivao da mi zvekneš cajper, bez obzira što se takvi teško mire i sa najmanjim neuspehom , pa ne retko uzroke svog problema rešavaju tako što svoju trenutnu nemoć prebacuju na druge.
Predlažem ti veću tolerantnost jer takvi mnogo lakše podnose neuspehe u zadovoljavanju svojih motiva a verujem da znaš da se oni drugi (nisam napisao "sa frustracionom netolerantnošću", tako da mi se ponovo ne prikači nešto što nisam mislio) veoma teško mire i sa najmanjim neuspehom , tako da ne retko, nerešavanje svojih problema rešavaju tako što uzroke svoje nemoći prebacuju na druge?
Mislim da ničim nisam zaslužio beukovanje ali ako će ti tako biti lakše, izdržaću sa stoikosom, i bez ijednog jauka
DakiNS kaže:
Toliko mu je upis dobar da ga je čak i Jeremija obrisao.
Nije obrisan taj tragikomični upis, jer sam ja na vreme stavio do znanja gospodi koja vode Lorist forum da sam tu stranu snimio, i da je bolje da ne diraju ništa. Nek se narod malo zabavlja voajerisanjem !
Slavo hvala ti na čestitkama ali zaista nisam siguran da li sam to zaslužio. Možda zbog kinte koje je moje udruženje dobilo iz Fonda možda na osnovu nekog mog davno napravljenog projekta, jer mi tako nešto reče u prolazu moj upravnik lovišta ili zbog toga što su eto i Vlasotinčani najzad dobili mali povraćaj svojih sredstava, ovaj dobili malo budžetskih sredstava jer smo u poslednjih pet godina državi platili preko 3 miliona dinara za ovaj fond.
I nikada nisam lično bio protiv toga kako si tamo napisao, već naprotiv uvek sam se zalagao da državi platimo lovnu kartu za svakog člana i naknadu za realno planirani odstrel. A uvek sam bio protiv kako ti kažeš varijante, da se lovci dovode u zabludu oko osnovnog kriterijuma za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva, što navodno zavisi od članstva u nekoj višoj lovnoj nam asocijaciji, dok ja zastupam stav da jedini kriterijum mora biti opravdanost projekta i da se mora vršiti provera namenskog trošenja sredstava posle izvesnog perioda.
Hvala ti na informacijama oko razloga što se potpisivanje ugovora o dodeli budžetskih sredstava vršilo u prostorijama LSS-a i ako je to jedini razlog, onda je sve OK, mada mi nije jasno zbog čega je telefonske pozive predsednicima udruženja vršio HadžiCenić??? Da li se on od skora zaposlio u Upravi za šume ili tu ima još nečega što ti ne želiš da podeliš sa nama?
Поводом предстојеће сезоне лова на препелицу (Coturnnix coturnix), обавештавамо вас да је употреба вабилица у лову на исту законом забрањена. У вези са тим, против корисника ловишта који буду организовали ловове на препелицу (Coturnnix coturnix) у којима су употребљивани електронски и аудио уређаји (магнетофони, касетофони, аудио рекордери и плејери и др.) који емитују звукове јављања/оглашавања, биће предузете одговарајуће законске мере .
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"