Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uprava za šume

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uprava za šume
Gedza66

Sremac75 kaže:
Будалаштина....
Како може ЛУ-корисник ловишта да одговара за несавесност неких чланова ЛУ?
Које законске мере према ЛУ?

Господо, ако већ морате да се увлачите у доопе "еко-профитерима" имајте мало стила....и мозга....

Ризикујући да ће се и мој брат Сремац75 придружити нашем Лали у остварењу онога на шта ми је данас указао : да ће предложити ревизију моје дипломе правника-зидара, због мојих могућих пропуста у тумачењу одредби Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, морам нешто да речем.

У члану 22. ст. 1. тач. 2 ЗОДИЛ-а пише да „Забрањено је прогањати, злостављати, намерно повређивати и узнемиравати дивљач“ а у чл. 76. ст. 1. тач. 3. „ Забрањено је ловити употребом...... електронских и аудио уређаја....“, док је у чл. 102. ст. 1. тач. 2. предвиђен привредни преступ и казна од 1,5 – 3 милиона динара за корисника ловишта – правно лице (читај: ловачко удружење) „ако прогања, злоставља, повређује и узнемирава дивљач (чл . 22. тач. 2.) и „ако лови ловостајем заштићену дивљач супротно чл. 76. ЗОДИЛ-а“.

На нашу ловачку жалост, нигде у ЗОДИЛ-у не пише да ће се за прекршај казнити физичко лице које прогања, злоставља, намерно повеређује и узнемирава диваљач, и које лови употребом....електронских и аудио уређаја.... ???

Зато памет у главу и под хитно донети одлуке на УО, да ће против сваког члана удружења бити покренут судски поступак за надокнаду материјалне штете уколико у лову на препелице прогањају, злостављају, намерно повређују и узнемиравају дивљач и уколико у лову на ову дивљач користе електронске и аудио уређаје, а ловачко удружење због њиховог чињења буде проглашено одговорним за привредни преступ !?

Иначе, убеђен сам да казну од 1,5-3 милиона динара у овом тренутку не може себи приуштити ни једно ловачко удружење у Србији, без обзира на количину блискости и ревносности према појединцима из виших нам ловних асоцијација!?

Можда ова „правна празнина“ у ЗОДИЛ-у треба бити мотив нашем брату Сремцу75, да користећи тренутну могућност чланства у правној комисији ЛСВ-а (или како се већ назива), предложи измене и допуне ЗОДИЛ-а и у овој области? Hmmm
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Sremac75
 Ma nema sanse da ukoliko neko LU ne organizuje lov sa vabilicama, da ih neko kazni ako neki lovac nezakonito lovi....
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

mrwa22250
 Naravno,kao sto ni AMSS nece platiti kaznu ako ja kao njegov clan sednem pijan za volan.Jos jedna u nizu nebuloza ZODIL-a ,a nase "ucene glave"sa sve doktorskim i profesorskim titulama dale saglasnost na isti.Sve koji su ucestvovali u donosenju ovakve nakaze od zakona(narocito strucnjake za lovstvo)zauvek proterati iz lova,a ministra koji ga je potpisao pravac u .....,uh pardon,on je vec tamoOdobreno
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Gedza66

Sremac75 kaže:
Ma nema sanse da ukoliko neko LU ne organizuje lov sa vabilicama, da ih neko kazni ako neki lovac nezakonito lovi....

Sremac, ja bih ti verovao na ovoj tvrdnji ali samo pod uslovom da ti ili tebi slični budete predsednici veća koji će to suditi.

Pa ja mislim da već postoji sudska praksa ovih nadležnih sudova, da su kažnjavali lovačka udruženja za privredne prestupe po osnovu objektivne odgovornosti??? Možda ne maksimalno predviđenim kaznama ali da su kažnjavali, jesu brate.

Evo, skoro je protiv mog udruženja pokrenut prekršajni postupak iz razloga što lovište nije adekavatno obeleženo tablama. Ja odgovorno tvrdim da je u lovište mog udruženja izneto i prikucano jedno 200 tabli ali isto tako ne mogu da tvrdim da neki tipovi, nezadovoljni postojećim granicama lovišta, nisu jedno 100 obeležavajućih tabli uništili ili skinuli na dan ili dva posle postavljanja a da ne govorim kako se iste često koriste kao mete za upucavanje lovačkih karabina, pa čak i petometnih sačmarica.

Lovište se prostire na jedno 30000 ha, tako da ako trebamo stalno proveravati stanje obeležavajućih tabli u lovištu, onda se bar 2 od postojećih 3 lovočuvara, moraju samo time baviti i to svakog radnog dana???

Iz prednjih razloga, ne delim dvoje mišljenje moj brate Sremac!Stidljiv

Gedza66

Gedza66 kaže:

Sremac75 kaže:

Sremac, ja bih ti verovao na ovoj tvrdnji ali samo pod uslovom da ti ili tebi slični budete predsednici veća koji će to suditi.

Pa ja mislim da već postoji sudska praksa ovih nadležnih sudova, da su kažnjavali lovačka udruženja za privredne prestupe po osnovu objektivne odgovornosti??? Možda ne maksimalno predviđenim kaznama ali da su kažnjavali, jesu brate.

Evo, skoro je protiv mog udruženja pokrenut prekršajni postupak iz razloga što lovište nije adekavatno obeleženo tablama. Ja odgovorno tvrdim da je u lovište mog udruženja izneto i prikucano jedno 200 tabli ali isto tako ne mogu da tvrdim da neki tipovi, nezadovoljni postojećim granicama lovišta, nisu jedno 100 obeležavajućih tabli uništili ili skinuli na dan ili dva posle postavljanja a da ne govorim kako se iste često koriste kao mete za upucavanje lovačkih karabina, pa čak i petometnih sačmarica.

Lovište se prostire na jedno 30000 ha, tako da ako trebamo stalno proveravati stanje obeležavajućih tabli u lovištu, onda se bar 2 od postojećih 3 lovočuvara, moraju samo time baviti i to svakog radnog dana???

Iz prednjih razloga, ne delim dvoje mišljenje moj brate Sremac!Stidljiv

Verovatno nepotrebno ali moram da ponovim nešto.

Činjenica da je čl. 102. ZODIL-a predviđena odgovornost korisnika lovišta-pravnog lica za privredni prestup ukoliko prekrši čl. 22. st. 2. i čl. 76. ZODIL-a, a da nema bližeg određenja u smislu "ako organizuje", smatram da će Privredni sudovi odrati lovačka udruženja u čijim se lovištima zateknu lovci ili pojedinci koji love na način koji je zabranjen navedenim članovima zakona.

Mene čudi što zakonodavac nije predvideo odgovornost za subjekte koji imaju pravo gazdovanja nad lovištima već je ta odgovornost prebačena na subjekte koji imaju pravo korišćenja lovištem??? Pa valjda pravo korišćenja lovištem proizilazi iz prava gazdavanja lovištem, zar ne, jer nam pravo korišćenja dodeljuju oni koji imaju pravo gazdovanja?

A pitamo se zbog čega nam se dešava sve ovo što nam se dešava? A dešava nam se da izdvajamo svoja sredstva za nešto što nema nikakvu odgovornost oko i u vezi lovstva Srbije!? Hmmm

Lala
 Malo novosti oko dobijanja informacija od javnog značaja koje neki ljudi iz Uprave za šume ne žele da objave (zbog čega, ne znam, ali mogu da nagadjam).
Dakle, kako sam već pisao na ovoj temi, posle konkursa za dodelu sredstava iz FOnda za razvoj lovstva iz novembra meseca prošle godine, izostala je svaka informacija ko je dobio sredstva, za koje projekte i u kojem iznosu.
Ja sam u svojstvu gradjanina, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, uputio zahtev Upravi za šume da se informacije dostave. Posle tromesečnog ćutanja administracije, ponovio sam zahtev u vidu urgencije, i naglasio da ću u slučaju da ne dobijem odgovor, biti prinudjen da se obratim Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću.
Kako odgovor iz Uprave za šume nisam ni nakon urgencije dobio, svoje obećanje sam održao i pismeno se obratio Kancelariji poverenika.
Na moje ogromno iznenadjenje i zadovoljstvo, već nakon tri dana od dana slanja žalbe Povereniku, kontaktiran sam telefonom iz Kancelarije poverenika u vezi nekih dodatnih informacija, i obavešten sam da je moja žalba ušla u rešavanje, te da će Kancelarija poverenika da stupi u kontakt sa odgovornima iz državnog organa koji se nije udostojio da jednu značajnu javnu informaciju obelodani, ni po zakonskom zahtevu, a ni posle urgencije!
Očekujem da ću u razumnom roku (obzirom da su i godišnji odmori u toku) dobiti tražene odgovore na moja pitanja, jer je osoba koja me kontaktirala bila veoma rešena da moj predmet završi onako kako sam tražio, a po Zakonu.
Ovim putem želim da se zahvalim ljudima iz Vladine Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja na vrlo brzom i vrlo profesionalnom odnosu prema mojoj predstavki/žalbi, a pretpostavljam da sličan ili isti odnos imaju i prema drugim gradjanima.
Zaista, prijatno iznenadjenje za mene!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Gedza66
 Sve čestitke našem Lali na postignutom u nastojanjima da od nadležne uprave dobije nama interesantne informacije, preko "Vladine kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja"??? Iskreno ja sam bio ubeđenja a i još sam, da je služba poverenika za informacije od javnog značaja, nezavisna od Vlade Republike Srbije?

Dobro, nije bitno sada ulaziti u neke formalnosti, dok nam je bitnije saznanje kako se krmčena sredstva Budžetskog fonda za razvoj lovstva (Srbije), koji sa procentom od 99,88% čine izdvajanja nas lovaca Srbije?!

Koristim priliku da Vas upitam da li ste danas lovili grlicu i da li ste eventualno imali problema sa nadležnima oko ovog lova? Zašto? Pa zato što je lov na ovu pernatu divljač do skora bio zabranjen poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o proglašenjuu lovostajem zaštićenih vrsta divljači, koji je navodno ili valjda ponovo izmenjen a javno objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 67/15 od 29.07.2015. godine i to tek kada je, nažalost, zainteresovanost za ovu oblast pokazao Aleksandar Vučić (a na molbu kontaverznog narodnog poslanika Nenada Čanka) , "koji zaista u ovom vremenu nema šta da radi, jer se ubija od dosade od našeg nasleđenog ekonomskog blagostanja", nego je eto svo svoje radno vreme i pažnju uložio u zaštitu pomenute pernate divljači, jer su nas na drugoj strani predstavnici trenutne EU gej populacije ubedili, da je sudbina ove divljači mnogo važnija od sudbine građana Srbije???

Pokušali su, za šta ih ne osuđujem (jer ljudi moraju nekako da opravdaju kintu koju dobijaju) ali na svu sreću nisu uspeli, tako da se nadam a i očekujem da će nas naš Lala večeras upoznati sa konkretnim rezultatima o broju ove divljači koje je Kastor aportirao , kao i sa konkretnim brojkama ove divljači kojima je Lala, namerno, omogućio da se i dalje mreste i razmnožavaju, svojim evidetno namernim promašajima?ROFL

DakiNS
 Gedžo Gedžo , slabo ti nešto pratiš naš forum ili je to selektivno . Kastor sada na žalost lovi negde u večnim lovištima !
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

AcaNik
 Доста је керова настрадало ове године од крпеља Sad

Gedza66

DakiNS kaže:
Gedžo Gedžo , slabo ti nešto pratiš naš forum ili je to selektivno . Kastor sada na žalost lovi negde u večnim lovištima !

Zaista mi je promaklo da Lalin Kastor više ne lovi u sadašnjim nego negde u večnim lovištima, tako da sam to znao, sigurno ne bih Lali budio sećanja na njega, jer i mene sećanje na svakog kera koga sam izgubio, ispuni tugom, tako da se Lali izvinjavam zbog ove moje neobaveštenosti.

Znam da mi Lala neće zameriti jer sam svojim upisom, pored male duhovitosti, hteo da iskažem zadovoljstvo neuspehom pojedinaca da nam neosnovano uskrate zadovoljstvo lova na pomenutu vrstu divljači a naročito razmišljanjem i stavom aktuelnog državnog rukovodstva, koje je prozrelo neiskrene namere pojedinaca, koji to čine isključivo radi opravdanja ogromnih sredstava kojima ih zasipaju tamo neki bogati sa zapada a kojima je sudbina divljači važnija od sudbine čovekaOdobreno

Vuki
 Resting on one knee, the hunter poses for the camera, his kill laid out in front of him in rows of 20... Before the end of the day, they will be skinned, packed and frozen in preparation for smuggling over land into Italy. Within 48 hours, many will have already been sold on the black market to Italian restaurants who offer them up as traditional Italian fare».

It's a quote from ''The Massacre of Europe's Songbirds'', where Newsweek journalist Luke Dale-Harris writes about the horrific illegal bird killing and trade in the Balkans. The article describes how throughout southeastern Europe, especially in Romania, Serbia, Albania and Bulgaria, illegal bird killers coming from Italy are public enemy number one against nature, birds, and conservationists.

In Serbia, Milan Ružić, president of Bird Protection and Study Society of Serbia - BPSSS (BirdLife Partner), has spent the last decade trying to spur his government into action to stop this crime. “It’s Italians who run the show here,” he explains. Well organized expeditions orchestrated by Italian businessmen who own the agencies, bring in the customers, organize the killing spree, and illegally ship tens of thousands of birds from the Balkans to be served in the Italian black restaurant market.

The Serbian media barely care, but worse, inspectors, custom control, police, public prosecutors and courts, whose responsibility is to prevent and prosecute such offenders, often turn a blind eye. The number of inspectors is low and they are underequipped. Lobby groups who support this 'activity' have close connections with those commiting the crime, the authorities and business world, so the practice is largely ignored by the government as well. A limited number of locals tend to support it because the practice employs residents who know the local habitats and migration routes where birds can be easily killed in large numbers.

The corruption is so widespread it's simply organized crime at its worst. Milan and Luke have witnessed a typical scene, where a group of Italians wait around a pond for the sun to rise, and along with it, thousands of birds which take off and gather in species specific formations. But once the shots start there is only chaos, birds doubling back on each other again and again, falling from the sky and into the arms of the killers. Many are so proud of this illegal slaughter, that afterwards they are not afraid to post detailed photos of carcasses on social networks. Milan is furious. “You can go to jail for shooting these birds, and this man is advertising his own crime on Facebook. Yet the police don’t want to know.”

According to the BPSSS, up to 170,000 birds are shot and killed illegally each year in Serbia. The majority Quail (50,000-60,000 individuals), many shot during hunting season but with the use of illegal electronic attraction devices. Since 2001, cases of illegal killing and smuggling of birds within and from Serbia have become publicly visible but are very sporadic. In September 2001, there was a particular case where Italian police on the Slovenian border stopped a truck with 120,702 wild birds, mostly killed in Serbia. Although the offenders were prosecuted and punished in Italy, the crime is still omnipresent and the punishment too weak. The last sentence was given by the Bačka Palanka Court in Serbia on 6 Febuary 2015, initiated by a report from BPSSS against an individual who posted a photo on Facebook of a recently shot Corncrake; the sentence a mere 25.000 RSD (ca 200 EUR) penalty, far too small a penance to deter this sort of crime.

Vuki
 Birdwatching tours:
An exclusive Long (eared Owl) Weekend!
01 December – 05 December 2013 NEW
With David Lindo & Milan Ruzic
Owls, geese and cranes. Enjoy the Serbian hospitality, culture and food. Most importantly, come and have a great time! Enjoy an 5 day journey in Vojvodina, watching loads of great birds plus visit Kikinda – the best place on the planet for Long-eared Owls. read more...

Serbia winter birdwatching tour

Serbian Birds of prey and Owls Spring Tour NEW
with David Lindo - 17 May -24 May 2014.
David Lindo

8 days / 7 nights. Visit to: Zrenjanin, Kikinda, Rusanda lake, Vrsac, Tamis River, Deliblato sands. read more...

Belgrade city break plus optional bird watching
- 5 days/4 nights
This tour is suitable for those who like to combine weekend in the city and in the nature. It is also suitable for couples, where ones who like nature will spend nice time watching birds and will be amazed with birds sounds, while other part will explore Belgrade museums, theaters and make a coffee break in main pedestrian zone... In the evening hours, enjoy in Serbian cuisine and traditional music in local restaurants. read more...

Birdwatching tour in Serbia - 11 days / 10 nights
On this tour you will enjoy in great nature in Special Nature Reserve all the way in Serbia. One of them is oldest in Serbia. Beside nature and amazed sounds of birds, you will meet and visit archeological sites, enjoy on gorgeous view on Iron Gate. read more...

Great Spring Birding 2013 - 8 days / 7 nights
On this new, exciting and original tour we are based in two great areas: the Fruska Gora National Park, located in Vojvodina, northern provience of Serbia, located between Danube and Sava River and Maljen Mountains, located in western part of Serbia, and most popular place on this mountain are Divčibare, place where we will be accommodated. During the week we will look for many Balkan specialities such as raptors, owls, woodpeckers and passerines. read more...

Tour 1: Birdwatching 9 days / 8 nights
Visit to: Belgrade, Novi Sad, Zasavica, Fruska Gora mountain, Sremski Karlovci, Becej Fishpond, Carska Swamp, Deliblato Sands, Bela Crkva, Djerdap Canyon, Donji Milanovac, Djerdap National Park, Iron Gate, North Kucaj mountains, read more...

Tour 2: Birdwatching 11 days / 10 nights
Visit to: Belgrade, Novi Sad, Fruska Gora mountain, Zasavica - Special Nature Reserve, Becej Fishpond, Carska Swamp, Deliblato Sands, Bela Crkva, Djerdap Canyon, Donji Milanovac, Djerdap National Park, Iron Gate, North Kucaj mountains, read more...

Tour 3. Bird watching and culture 10 days / 9 nights
Visti to: Belgrad, Gornje Podunavlje, Apatin, Ludasko Lake, Palic Lake, Fantast Castle, Becej Fishpond, Slano Kopovo, Carska Swamp, Novi Sad, Fruska Gora mountain, Kovacica village, Deliblato Sands, Dubovac, Belgrade city tour, read more...

Tour 4. Intensive Birding 14 days / 13 nights
Visit to: Apatin, Gornje Podunavlje, Ludas Lake, Jazovo Fishpond, Mokrin, Fantast Castle, Becej Fishpond, Perl Island, Slano Kopovo, Melenci and Rusanda lake, Carska Swamp, Titel hill, Jegricka, Fruska Gora mountain, Obedska Swamp, Deliblato Sands, Dubovac, Labudovo okno, Uvac Gorge, Zlatar Mountain, Ovcar-Kablar Gorge, Dragacevo mountain region, Guca, Gruzansko lake, Belgrade, read more...

Tour 5. Belgrade city break plus optional bird watching
Visit to: Belgrade, Danube and Sava river excursion, Novi Sad, Fruska Gora mountain, Sremski Karlovci, Carska Swamp (or Deliblato Sands, or Obedska Swamp) read more.

DakiNS
 Znači razvija i privatan turistički biznis pod maskom zaštitara. Samo me interesuje da li ima potpisane ugovore sa nacionalnim parkovima, zaštićenim rezervatima i lokalnim LU za tu svoju nameru?

Lala

Vuki kaže:
Resting on one knee, the hunter poses for the camera, his kill laid out in front of him in rows of 20... Before the end of the day, they will be skinned, packed and frozen in preparation for smuggling over land into Italy. Within 48 hours, many will have already been sold on the black market to Italian restaurants who offer them up as traditional Italian fare»....

Evo vam prevod sa engleskog teksta koji je Vuki postavio, pa mi pokažite jedan jedini zvanični ili naučno dokaziv argument za tvrdnje, ili imena i prezimena ljudi koji mogu tvrdnje da dokažu, osim izjava koje Ružić sam daje. Orginalni tekst je na linku:

www.birdlife.org/...

Naslov teksta je (prevod) BALKANSKA PTIČJA MAFIJA

'«Kлечећи на једном колену, ловац позира за камеру, његов плен је постављен испред њега у редовима по 20 ... Пре крају дана, плен ће бити очишћен, спакован и замрзнут у припреми за шверц у Италију. У року од 48 сати, велик део ће бити продат на црном тржишту италијанских ресторана који их нуде као традиционално јело италијанске јеловника ».

То је цитат из '' масакра у Европи птица певачица '', где Њузвик новинар Лук Дејл-Харис пише о страшном незаконитом убијању и трговини птица на Балкану. Чланак описује како широм југоисточне Европе, посебно у Румунији, Србији, Албанији и Бугарској, илегалне убице птица долазе из Италије где су државни непријатељ број један против природе, птица и конзерватора.

У Србији, Милан Ружић, председник заштиту и проучавање птица Србије - БПССС (БирдЛифе партнер), провео је последњу деценију покушавајући да подстакне своју владу у акцију да се заустави овај злочин. "Италијани су ти који воде шоу овде", објашњава он. Добро организоване експедиције које оркестрирају италијански бизнисмени, власници агенција, доводе купца, организују убијање, и незаконито превозе на десетине хиљада птица са Балкана да се сервирају у италијанским ресторанима на црном тржишту.

Српским медијимa једва да је стало до овога, али још горе, инспектори, царинске контроле, полиција, јавни тужиоци и судови, чија одговорност је да спречи и гони починиоце таквих недела, често затварају очи. Број инспектора је мали и они су врло лоше опремљени. Лобистичке групе које подржавају ову ''активност'' имају блиске везе са онима починиоцима злочина, властима и пословним светом, тако да је у пракси у великој мери ово игнорисано од стране власти. Ограничен број локалних мештана жели ово да подржи, јер то у пракси запошљава становнике који знају локална станишта и путеви миграције, где птице могу лако да се убијају у великом броју.

Корупција је толико распрострањена да је једноставно представља облик организованог криминала у најгорем смислу. Милан и Лука су били сведоци типичне сцене, где је група Италијана чекајући око рибњака да изађе сунце, и заједно са њим, хиљаде птица које полећу и окупљају се у за врсте специфичне формације. Али када пуцњава почне настаје само хаос, птице круже и враћају се једни на друге изнова и изнова, и падају са неба у руке убица. Многи су тако поносни на ова илегалне клања, да се после тога не плаше да поставите детаљне фотографије трупова птица на друштвеним мрежама. Милан је бесан. "Можете ићи у затвор за убијање ове птице, а овај човек је рекламирао свој злочин на Фацебоок-у. Ипак, полиција још не жели да зна."

Према БПССС до 170.000 птице су пуца и убије илегално сваке године у Србији. Већина препелица (50,000-60,000 јединки), много њих убијено током ловне сезоне, али са употребом нелегалних уређаја електронских вабилица. Од 2001. године, случајеви незаконитог убијања и кријумчарења птица унутар и из Србије су постали јавно видљиви, али су врло спорадични. У септембру 2001. године, било је нарочит случај када је италијанска полиција на словеначкој граници зауставила камион са 120,702 дивљих птица, углавном убијених у Србији. Иако су починиоци били гоњени и кажњени у Италији, криминал је и даље свеприсутан и казне сувише благе. Последњи пример је дат од стране суда у Бачкој Паланци у Србији 6. Фебуари 2015, инициран од извештаја из БПССС против појединца који је поставио фотографију на Фацебоок-у, коју је недавно снимио са одстрељеном заштићеном врстом Crex crex; кажњен је са 25.000 динара (ца 200 евра), сувише мала казна да спречи ову врсту криминала.

Останите у току са остварењем ''Превелика слобода'', филм о страдању дивљих птица у Србији, посебно у вези са убијањем, хватање и кријумчарењем. Срђан Ђурановић, аутор филма каже: '' Овај филм може бити узнемирујући, али то показује чињеница и доказ за оно што су људи способни да раде или да игноришу немар и себичлук ''.

Напомена: БПССС и продукција филма је колективни заједничка подухват финансиран од стране Мава Фондације и Фондације Еуронатур

Извештај објављен од стране TRAFFIC у 2008. години показује да противправно убијање и кријумчарење дивљих птица у Италију "подразумева веома организовану криминалну активност у југоисточној и централној Европи. Стотине хиљада птица певачица се илегално пуца и извози сваке године. Индустрија у целини се процењује да вреди око 10 милиона € годишње ". Иронија у овоме је да је већина новца не стигне до новчаника локалног становништва. За скоро сваку птицу која се убије, прокријумчари у Италију и продаје на италијанском црном тржишту, цене су око 3000% већи него што је ловац платио да пуца. Свака од птица се цени негде између € 5 и € 150. Да су грађани Србије, Румуније и других угрожених земаља били свесни тога, и да Италијани нису само примарни кривци, али су они који су највише окористе, они би вероватно побунили и захтевали акцију. Али како да се боре против трговине која се подстиче од стране италијанског тржишта гладног за дивље птице и специјалитете као што су '' полента е Осеи "- качамак са птицама певачицама са роштиља? Већина тих птица је са тако мало меса на костима да само луд да може да то сматра оброком уопште.

Жељко Вуковић неустрашиви инспектор из хрватског Министарства за заштиту животне средине и природе, поставио је одличан пример за оно што може да се уради. У последњих неколико година, илегалне убице птица су избегавале Хрватску због Жељка који је неуморним напорима довео до хапшења и прогона многих починилаца овог злочина. Он каже да је пре него што је постао укључен '' Ловокрадица су свуда. Нико није хтео ништа да уради. Имам Бирдерс, еколози из НВО, па чак и ловци на мојој страни. Они су моје очи. Рекли су ми да када се нешто дешава. '' Жељка организује обуке за цариника на хрватским границама да их научи правилном праћењу и истрази кријумчарења, чак и када птице су очишћене, обезглављена и замрзнути у коцкицама леда. Иако илегални убиства птица су и даље озбиљан проблем у Хрватској, ови напори су направили позитиван утицај.

Не убијају мештани птице, нису мештани ти који праве профит, нису мештани узрок проблема, то је питање за власти у Србији, Румунији, Албанији и Бугарској да зауставе овај масакр. БирдЛифе сарадници у овим земљама хитно позивају оне који креирају и спроводе законе у области заштите природе, лова и прилагођене контроле да се озбиљније позабаве са овом неопростивим злочином.'

Ukoliko sam napravio neku manju grešku u prevodu, ne zamerite, mislim da sam prevod uradio korektno.

Eto vam gospodo lovci pa čitajte i razmišljajte koliko ćemo problema imati zbog neodgovornih pojedinaca medju lovcima koji pucaju na sve što mrda, i kakve ćemo muke imati da u ovoj našoj Srbiji lovac zaista bude GOSPODIN LOVAC po ponašanju prema divljači i prirodi i prema okruženju.
Samo nastavimo da okrećemo glavu kad u lovištu i lovačkim organizacijama vidimo nekog našeg 'kolegu' koji pravi gluposti, i da idemo linijom manjeg otpora i nezameranja, pa će nas Ružić i slični njemu za čas strpati u isti koš sa lovačkim ološem, za kojeg svi znamo da ga ima!!!
Ne sporim pravo RUžiću na njegovo mišljenje i stav, ali neka prvo stavi prst na čelo i neka ne generalizuje i ne proglašava ceo jedan sistem lovstva u Srbiji kao nešto najgore što postoji.

Dokaze, imena i prezimena, pa one koji prave gluposti i krivična dela lepo na sud, pa u ćorku, ili još bolje, na sud, pa na dobrovoljni društveno koristan rad po lovištima.

Inače, tekst koji sam preveo je napisan na osnovu članka koji je u februaru objavljen u britanskom izdanju lista Newsweek, link:

www.newsweek.com/...

U orginalnom tekstu iz Newsweeka ima jedan deo koji kaže kako je Ružić zajedno sa novinarem gledao nekoliko sati kako grupa italijanskih lovaca masakrira ptice na nekom neimenovanom ribnjaku. Zašto to nije prijavio nadležnima? Neprijavljivanje krivičnog dela je takodje krivično delo!

Ma ne mogu više da pišem, jer znam da u onom što Ružić govori ima istine, ali isto tako ima i preterivanja, ostrašćenosti, priča i optužbi bez dokaza... I na kraju, ko sam ja i šta umišljam da jesam, ako ću sam da se bakćem sa ovim, a da oni kojima je posao da štite interese lovaca sada veorvatno negde pijuckaju 'ladno pivo u bašti nekog kafića ili restorana.
Ako je od mene, dovoljno je i ovo što sam napisao danas i ovde na temi, a i na naslovnoj strani.

Eno im sad onih silnih stručnjaka, doktora nauka i profesora koji su zaseli na funkcije u lovačkim savezima, experata po lovačkim udruženjima i stručnjaka po privrednim društvima, pa neka malo i oni, za promenu, nešto rade.

Lala
 Evo za vas, kolege, a i za Ružića, spisak zemalja gde se grlica lovi, i koliki je odstrel godišnji (izvor je izveštaj Natura 2000, koji je uradjen za period 2007-2009, po direktivi EU 79/409). Dakle, grlica se u Evropi lovi u:

Austrija odstrel <7800
Kipar 20.000 - 35.000
Francuska 189.300
Grčka 300.000 - 600.000
Italija <200.000
Malta nepoznat broj
Portugal 190.000
Španija 1.200.000

U Srbiji je kvota odstrela oko 7000 jedinki, a domaćih lovaca ima oko 65.000 (bez turista)!!! Svaki domaći lovac u Srbiji znači može da odstreli u proseku 0,1 grlicu, bez turističkog lova!? Ako ubacite i turiste, onda možemo još manje!

Šta bre neko misli da će postiči sa zabranom lova grlice u Srbiji, kad se imaju u vidu ovi podaci?!?

Isti ili sličan slučaj je sa podacima za prepelicu.

KoTuKoga

MMilos
 A zar stvarno mislite da ovo ima bilo kakve veze sa pticama i njihovom zaštitom?!
Zar iko misli da njih zabole d*pe za bilo šta drugo sem sponzorskih para ?

Lovstvo je tu samo kolateralna šteta...Ups

Bacvanin55
 Gos, MMiloše Vi ste upravu, ali oni opravdaju pare pišući loše o lovcima i nanose nam veliku štetu, iznoseći neistine i poluistine, "A MI ĆUTIMO I ČEKAMO DA NAS NEKO DRUGI ZAŠTITI OD LAŽI I NEISTINA", Zato treba da se probudimo i branimo svoje stavove i postojanje lovstva kao uspešne privredne grane i mi smo zaljubljenici prirode i to dokazujemo svakodnevno i leti i zimi. PROBUDIMO SE!

Acke
 Ne zaboravite, i mi smo nekome sponzori. Samo ne toliko zahtevni kao ovi drugi. Tako NVO koje lovci finansiraju niti napadaju ikoga, a što je najgore ni ne brane se.

DakiNS

Lala kaže:
Malo novosti oko dobijanja informacija od javnog značaja koje neki ljudi iz Uprave za šume ne žele da objave (zbog čega, ne znam, ali mogu da nagadjam).
Dakle, kako sam već pisao na ovoj temi, posle konkursa za dodelu sredstava iz FOnda za razvoj lovstva iz novembra meseca prošle godine, izostala je svaka informacija ko je dobio sredstva, za koje projekte i u kojem iznosu.

Ima li kakvih novosti ili su odlučili da plaćaju kazne?

Lala
 Добио сам део материјала и одговоре на нека од мојих питања која сам поставио.
На нека питања нисам добио одговор, пре свега на главно питање о комплетним резултатима конкурса за доделу средстава из Фонда за развој ловства из новембра 2014. (могли су да направе табеларни приказ као што су то ранијих година редовно чинили, где су прецизно наводили ко је добио средства, колико је добио и за које намене.
Нису ми ни овај пут послали одговор на то питање, па ћу морати да Канцеларији повереника проследим обавештење да нису у потпуности поступили по налогу.

Добио сам одговоре везано за резултате утрошка средстава која су додељена фирм 'Сербиан Пуре Натуре', као и резултате утрошка средстава која су додељена фирми 'Лорист'.

Доста је обиман материјал, и нисам збго приватних обавеза још стигао да га проучим. А морам и да пошалјем обавештење Канцеларији повереника, а такође и да поставим Управи за шуме исто питање о резултатима конкурса из јуна месеца ове године, које такође нису објавили.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,709,387 posete www.srbijalov.com