Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uprava za šume

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uprava za šume
Gedza66
 Lalo, ipak je g. Perica Grbic direktor Uprave za SUME, koja je eto nadlezna i za lovstvo. Ne treba ocekivati od ljudi iz ove uprave da su strucnjaci za lovstvo, jer mislim da sumarski inzenjeri od ukupnog broja ispita na faksu, imaju najvise 3-4 ispita iz oblasti lovstva, tako da verujem da u toj srazmeri i posvecuju svoje radno vreme ovoj oblasti.

Narocito ne treba zamerati izvrsilackim poslovima po ministarstvima, pa i ministarstvu poljoprivrede .., jer mi neko moje sveze iskustvo (Direkcija za imovinu), govori da su ti ljudi prenatrpani poslom uz zaista oskudnu tehnicku podrsku. Verujem da je takvo stanje i u Upravi za sume.

Malo me zbunjuje tvoja konstatacija, da pre postupka ustanovljavanja lovista, moraju biti usvojene Strategija razvoja lovstva a narocito Programi (ili po tebi Planovi) razvoja lovnih podrucja.

Cini mi se da izrada i usvajanje Strategije razvoja lovstva i Programa razvoja lovnih podrucja, nije uslov za ustanovljavanje lovista. Ali takodje mi se cini da je postojanje usvojenog Programa unapredjivanja zastite i gajenja divljaci za lovnu godinu, USLOV za dodelu podsticajnih sredstava (nepovratnih ili kreditnih), verovatno iz Fonda za razvoj lovstva.

Svedoci smo da se podsticajna sredstva Fonda dele ali ja jos uvek nisam uspeo da pocitam neki Program unapredjivanja zastite i gajenja divljaci, pa ako si TI to uspeo, podeli to saznanje sa ostalom bracom.

Cini mi se i da pravo na koriscenje podsticajnih sredstava Fonda imaju samo KORISNICI LOVISTA i druga pravna lica koja se bave unapredjivanjem lovstva ili unapredjivanjem zastite i gajenja divljaci, odnosno ta pravna lica bi trebala da uz prijavu na oglas, priloze i plan za realizaciju mera utvrdjenih Programom.

Da li je napred pominjani korisnik sredstava podsticaja u iznosu od 60 000 evrica, uz oglas prilozio i plan za realizaciju mera utvrdjenih Programom unapredjivanja zastite i gajenja divljaci i naravno ako je to ucinio, treba se upitati i kog Programa????

Nego, kad sam vec kod ovih podsticajnih sredstava da upitam, ima li korisnik ovih podsticajnih sredstava obavezu da Ministarstvu (a na teritoriji autonomne pokrajine, nadleznom pokrajinskom organu) dostavi izvestaj o realizaciji ugovora o dodeli podsticajnih sredstava????

Ako takva obaveza postoji, pitam se da li Uprava za sume moze i treba o tome obavestiti nas lovce, ciji novci jedino i cine taj Fond ( deo preostalih sredstava po odbitku manipulativnih troskova), odnosno da li ce Uprava za sume biti u mogucnosti da takve informacije dostavi buducim traziocima takve informacije(Slavoljubu Stojadinovicu, Alijansi za zastitu prirode, prava zivotinja i PRAVA LJUDI, , koja se odaziva na EPAR I TABLOIDU PREDATOR), posle 31 decembra za tekucu lovnu godinu, ukoliko upute takve zahteve.. Verujem da to ne bi trebao biti problem, jer to samo treba brzo skenirati i javno objaviti ili jednostavno dostaviti traziocima. Naravno da to ne bi bio problem, ukoliko izvrsilacke sluzbe imaju informacione sisteme unapredjene i programima brzog skeniranja i naravno da ukoliko to nemaju, opravdanje za nepostupanje je osnovano, zar ne???

Sto se tice pesticida kao uzroku smanjenja populacije zeca i fazana, verujem da je to jedan od uzroka ali ne svuda. U Vlasotincu je bilo smanjenja populacije ove divljaci u prethodnom periodu i to uglavnom na podrucjima gde zemljiste nije videlo pesticide u poslednjih 20 godina, osim ako se pod pesticidima ne podrazumeva i olovna sacma granulacije od 3-5,2mm. U poslednje dve godine u Vlasotincu se belezi porast populacije ove divljaci i sto se ne pohvaliti, ova godina je zaista rekordna. Zeceva i fazana ko pleve a narocito raduje sto se u prve dve nedelje odstreljuju uglavnom mladi zecevi.

Zbog cega je to tako, ne bih znao da odgovorim (obzirom na moje strucno lovno obrazovanje-Gedza) ali znam da su sva sredstva na godisnjem nivou, koja smo do pre dve godine odvajali za clanstvo u LSS (oko 300 000 dinara na godisnjem nivou), sada opredeljena za lovocuvarsku sluzbu i eto rezultata za samo dve godine. Stanje populacije zeceva nije na nivou da ih mozemo hvatati i prodavati zainteresovanim korisnicima lovista ali ukoliko se u medjuvremenu ne odluci (nekim predlogom izmena zakona, a ne dao bog, po usvojenom predlogu neminovno novog predsednika LSS) da mi moramo biti clanovi nekog lovackog saveza, preko koga cemo morati da nabavljamo lovne karte i plansku dokumentaciju, ubedjen sam da cemo za otprilike 3-5 godina hvatati i prodavati zeceve po Vojvodini, odakle smo ih ne tako davno kupovali.

E brate Lalo, dosta smo se mi ugledali na VAS (bracu iz Vojvodine), vreme je da se i VI ugledate na nas. Za tako nesto ne treba mnogo mudrosti, vec samo . odsustvo lavora sa vrucom vodom ispod semenih organa..ha, ha, haStidljiv
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Lala
 Gedžo, Gedžo... Pitanje za tebe: da li planovi razvoja lovnih područja moraju biti u skladu sa strategijom razvoja lovstva? A da li lovišta u jednom lovnom području moraju imati lovne osnove i planove gazdovanja koji su u skladu sa planovima razvoja lovnih područja?
Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, onda je diskutabilna tvoja nedoumica da Strategija i Planovi lovnih područja nisu uslov za ustanovljenje lovišta. Uostalom, mislim da u Pravilniku o ustanovljenju lovišta (ili u nekim drugim papiriTJima) piše nešto o tome, pa proveri.

O ovom slučaju oko raspodele para na Konkursu, neTJu više da trošim reči. Kako vreme odmiče, i kako saznaVam neke nove stvari i čujem raznorazne nove pričice, počinje da mi se uvrTJe stomak. Naravno da neću da delim ni sa kim neproverene stvari, ili da lajem na zvezde bez dokaza, ali ako je od svega što sam čuo samo treTJina tačna, previše je.
Nek se nosi sve u majčinu. Mrsko mi je i pisati više.

Vazda je bilo a izgleda i biTJe: kuj je bliži vatri, taj se ogreje. A vi vlasotinčani samo gurajte svoju priču, dok možete. Kamo lepe sreTJe da ne morate da se obraTJate na nadležni organi, nego u se i u svoje kljuse, pa kako gi skrojite tako TJe gi nosite. A možda gi (ili se?) nose i nadležni organi?!?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

ROE
 Istina je, Lalo, najpre treba biti usvojena Strategija razvoja lovstva RS,koja mora biti uskladjena sa postojecim Zakonom o divljaci i lovstvu i podzakonskim aktima. Sa strategijom mora da budu uskladjeni Programi razvoja lovnih podrucja koji se izradjuju na osnovu Uredbe o ustanovljenju lovnih podrucja i Pravilnika o pisanju planskih dokumenata, znaci opet ZODiL i prateci pravilnici. Tek nakon toga, u okviru postojecih lovnih oblasti se najpre ustanovljavaju lovista, pa se ista dodeljuju, pa se za ista rade lovne osnove i godisnji planovi, koji moraju da budu uskladjeni sa Programom razvoja lovnog podrucja...
I sve je to lepo, ali stali smo, ili stali su, u samom pocetku...Jer:
-Zakon nije dobar, treba da se menja, hoce da ga menjaju, nece da ga menjaju, i to tako ide...
-Strategija nije usvojena, izradjena je, nije izradjena, pred usvajanjem, na Skupstini, ceka se, evo sad ce, samo sto nije, a vreme prolazi...
-Programi razvoja lovnih podrucja dva puta behu na Konkursu, dva puta po 5,2 kg dokumentacije na konkurs, dva puta se natezi sa raznim ponudjacima, izuzetnim firmama, odlicnim neprevazidjenim i nadasve lepo ukoricenim projektima, cenama, formiranjima timova, hoce biti nece biti i na kraju nista, vreme tece...
-Ustanovljenje lovista i dodela ne moze pre svega ovoga, a ne bi ni trebalo. Vojvodina to odradi, pa se ni dan danas ne zna je li po Zakonu ili ne, ljudi odradise LO i GPGL-ove, platise, ulozise, lovise, iako nema ni Strategije ni Programa, i sve prodje dobro, niko ih ne dira, a niko i nece...
-Mnoga udruzenja zovu, interesuju se, kad ce ustanovljenje, kad ce dodela, hoce da se pripreme. U Ministarstvu kazu bice za mesec dana, za dva meseca, i to tako vec dve godine... Zakon kaze da je bilo pre godinu dana, samo mi to jos ne znamo... Ostali koji rade u lovstvu ili se bave lovstvom ne znaju ni to, da ne kazem ne znaju nista, nego cekaju da se nesto desi...
-a mi samo s...
Nego, da mi lepo batalimo ove price, ja verujem da ce sve to da se zavrsi, i bolje je da traje malo duze, ali da bude po Zakonu (citaj da bude jednom, a ne da se ponavlja kako koja vlast dodje). To su sve tehnicke stvari koje ne zavise ni od Lale, ni od Gedze, ni od lovaca, lovnih radnika, lovackih udruzenja, lovackih saveza, i na koje isti ne mogu da uticu ma koliko se trudili...
Mi treba da se bavimo onim stvarima koje nam rasturise lovstvo iza paravana. Otimacinu divljaci od strane krivolovaca i lovokradica, npr... Resavanje tog problema sa policijom i drugim nadleznim organima, koji sad time nece da se bave, kao da divljac nije drzavna imovina... Nestajanje nase najlepse i najatraktivnije sitne divljaci od strane trovaca u poljoprivredi...
Nalazenje nacina da se stete na divljaci i stete od divljaci utvrde i nadoknade samo kako Zakon kaze, bez filozofiranja...
Smanjivanje papirologije, da ne budu lovci kurve primarnog sektora privrede, na kojima "ostre koplja" i sumari i veterinari...
I da se slozimo pod jednom organizacijom, nebitno da li je to neki savez, neka druga Komora, udruzenje forumasa, jer mi ovo sve lici na onaj skolski "zavadi pa vladaj" primer. Da se ne bavimo uzrocima zasto smo se razjedinili, ko je to ucinio, sa kojom namerom i slicno, jer to samo razvodnjava pricu, nego posledicama tog razjedinjenja o kojim ja ovo pricam, i najvaznije, uticanjem na sve na koje mozemo da te posledice sto pre umanjimo... To mozemo, a da li ce ustanovljenje lovista biti danas ili sledece godine, manje je bitno, sve dok se za godinu dana to uradi kako treba...

ROE
 Vezano za Konkurs, odnosno za Budzetski fond za razvoj lovstva:
Ideja je bila odlicna, osim dok se ne pogleda onako seljacki, laicki, odnosno dok se covek ne zapita zasto je neko gore u Beogradu strucniji da odredi na koji nacin ce neko upravljati svojim novcem i ko ce biti nosilac razvoja lovstva, od njega samog...
Ali to nije problem, porez na koriscenje drzavne imovine treba da se plati, i treba da se puni Budzet. Pretpostavljam i da su tvorci tog Budzetskog fonda za razvoju lovstva i Zakona u kome se Budzetski fond definise hteli da osamostale i odvoje taj novac od ostalih i da ga uloze u napaceno lovstvo. I to je u redu da je u pitanju neka druga drzava, a ne nasa... Jer cim novac ostane bez strogog nadzora najvisih drzavnih organa, kao mrcina u lovistu, odmah se skupe lesinari koji taj miris osete na kilometre, pocev od nekih javnih preduzeca pa preko...ma, da ne lajem previse...
Borili su se u Ministarstvu da do toga ne dodje, ali lobi u Srbiji je ipak jaci. Prvi Konkurs je bio u redu, drugi je vec okupio svakojake "cinioce" u lovstvu i cinioce u "lovstvu", treci jos vise, cetvrti pogotovo (zelim da verujem da su zato i oboreni), dok je ovaj poslednji katastrofa!
Svi znamo da u Srbiji pisanje tih projekata nije na zavidnom nivou, nemamo metodologije i slicno, ali postavlja se pitanje da li treba da se vrednuje sam projekat, odnosno ispisani papiri, ili namera i zelja da se navedene aktivnosti sprovedu, pa makar bile napisane rukom na kesi iz samoposluge... Ovde je doslo upravo do toga, a delom smo i mi krivi. Jer, na tih nekoliko desetina miliona okomili su se svi, i oni sa postenim i oni sa manje postenim namerama i Ministarstvo je izabralo verovatno najkvalitetnije projekte za raspodelu novca. Ne opravdavam ih, naravno, ali nasim postupcima smo im dali mogucnost i opravdanje da kada ih pitamo "a zasto njima toliko para" da nam kazu "e zato sto imaju bolji projekat od vas"...
Mislim da je posteno to sto novac dobijaju kojekakve firme za razvoj lovstva, ali ono sto nije posteno i sto je guranje prsta u oko svim lovackim udruzenjima sto se za te firme izdvajaju tolike pare. Pa sve da je projekat pisan kaligrafijom na pergamentu od nerodjenih jaganjaca optocenim zlatom i mastilom sa ekstraktima bisera i dijamanata, on ne moze da vredi 60000 evra, NE MOZE!Druga stvar koja nije postena, a koja je nazalost bila prisutna na ovom Konkursu je ta sto su pojedini cinioci u lovstvu, a vreme ce pokazati koji, napravili takticki manevar, ubacili kosku, odnosno uveli u problem neke druge cinioce u lovstvu (lovacka udruzenja i saveze), odvratili im paznju, i onda najstrasnije izlobirali ogromne kolicine sredstava za sebe dok su ti drugi cinioci brisali nered koji su ovi prvi napravili i kusali vrucu corbu koju nisu oni zakuvali...
Ali ne krivim ove kriminalne institucije, to je u njih uobicajeno, krivim komisiju za dodelu sredstava koja je to omogucila, pa ma ko bio u toj famoznoj komisiji...
Toliko od mene, necu vise!

Lala
 ROE, znam ja da je to istina, a Gedža moj drug, dao ga Bog takvim, pa se zeza i malo mene podbada baš u vezi Vojvodine i ustanovljenja i dodele, o čemu smo baš dosta pisali i bunili se, i ukazivali na nepoštovanje procedure, ali eto, niko od nadležnih, kako i sam kažeš, nije našao za shodno da reaguje.

ROE kaže:
-Ustanovljenje lovista i dodela ne moze pre svega ovoga, a ne bi ni trebalo. Vojvodina to odradi, pa se ni dan danas ne zna je li po Zakonu ili ne, ljudi odradise LO i GPGL-ove, platise, ulozise, lovise, iako nema ni Strategije ni Programa, i sve prodje dobro, niko ih ne dira, a niko i nece...

Mala ispravka u vezi ovog citiranog: verovao ili ne, LPO u mnogim novoustanovljenim lovištima u Vojvodini NE POSTOJI!!! A uredno se lovi, odobravaju se GPGL... Cirkus! I opet niko ne reaguje, pa čak ni oni koji bi MORALI, ako imaju saznanja, ali niko neće da dira u vruć krompir!?

ROE kaže:
Nego, da mi lepo batalimo ove price, ja verujem da ce sve to da se zavrsi, i bolje je da traje malo duze, ali da bude po Zakonu (citaj da bude jednom, a ne da se ponavlja kako koja vlast dodje).

A zašto da batalimo ovu priču, molim te, zbog čega?!? Pa nismo bataljivali ni neke druge priče, kad smo ovde pisali o brljotinama nekih drugih? Pa nismo štedeli ni nekad istaknutog forumaša Elka (sada u 'samoiznganstvu' sa foruma), kad se par puta nezgodno 'okliznuo', a mi saznali? Nismo štedeli nikog za koga smo uspeli da dodjemo do saznanja ili osnovanih sumnji da nešto brlja ili netransparentno radi - počev od rukovodstava nekih LU, pa preko rukovodstava ili pojedinaca iz nekih saveza, pa do Komore, pokr. Sekretarijata, i evo sada i Uprava za šume.

Da li ja kao običan lovac nekom nešto dugujem? NE!! Da li je neko od vodećih ljudi u lovstvu Srbije (mislim i na državne organe i na saveze) pomogao da Srbijalov bude danas ono što jeste, pa da nekom možda dugujemo nešto, ili da nas imaju u šaci za nešto?!? Odgovor je NE, i tri puta NE!!!
Koliko desetina hiljada običnih lovaca daje svoju crkavicu da bi lovili, a onda kad se taj novac nadje na gomili, npr u Fondu za razvoj lovstva, onda se deli kako i kome?!? Za čega? A divljači nema, ima je sve manje, pa čak i direktor Uprave za šume javno na RTS1 kaže da čak ni fazana više nemamo dovoljno, da ne govorim o zecu ili o drugoj divljači?!? Jedino valjda još samo divlje svinje nekako se drže, sve ostalo je plač majke božije!

Jendostavno, ako smatram i mislim da je neko u pravu, to ću da podržim, ne zaboravi da smo baš Upravu za šume onoliko podržavali, jer smo smatrali da su uglavnom dobro radili. Ali, ako mislim da neko brlja, to ću i da kažem. Da li se to nekom svidja ili ne, nije moj problem, ne pišem ja ovde da bih se svideo nekom, nego pišem jer mi muka gaziti po pustom lovištu, kakvih je sve više, i dosta mi je da slušam priče kako nema ničega, a da to šetkanje praznim lovištima sve više košta lovca, dok se sa druge strane i ono malo sredstava (a 70 miliona dinara je zaista malo novca za lovstvo Srbije) krčmi na pitaj boga čega, a da se izbegava da se zvanična informacija o tome objavi... Objaviće je, moraće da je objave, a svesni su da će posle objavljivanja verovatno uslediti još pitanja!
Forumaši za ovo pisanje ovde ne dobijaju platu, a Srbijalov ne zavisi od donacija bilo čijih, niti od 'PROJEKATA', izem taj naziv!! To nam daje slobodu da jasno kažemo šta mislimo, bez da razmišljamo da li smo se time dopali ili nismo nekom uticajnom, ko god to bio. U ovoj našoj državi već postoji institucija UZBUNJIVAČA, pa ako mi svojim pisanjem utičemo da se nešto nedovoljno jasno i transparentno razjasni kako valja, onda ćemo to i da uradimo. Ko hoće da nastavi da zabija glavu u pesak, može slobodno, to je stvar ličnog izbora.

E vidiš, ROE: ja znam da ovo pisanje ovde jako smeta nekima, dodju do mene direktno ili indirektno neka upozorenja, ljutnje, priče tipa 'pusti to' i slične stvari, oguglao sam ja na to. Ali valjda će u zemlji Srbiji, ne samo u lovstvu, prestati da dodje do zamene teza, pa da oni koji postavljaju najnormalnija pitanja u vezi informacija, budu uskraćeni za odgovore i usput anatemisani kao remetilački faktor, iako postavljaju pitanje o trošenju (ili rasipanju?) novca koji su baš ti obični lovci uplatili!? Remetimo im možda neke kombinacije, ako ih ima?!? Pa šta? Neka paze šta rade, i neka vode računa o onome što bi trebali da rade a ne rade, pa ih niko neće prozivati i zapitkivati.

Svega ovog ne bi bilo, da su nadležni izašli sa konkretnim, preciznim i jasnim odgovorima na postavljena pitanja, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija. Tu je nastao najveći problem. A posle neka nadležni u državnim organima istražuju da li je neko i ko je eventualno radio 'onako', a ne da se bave istragama kako su te nezvanične informacije i priče došle do javnosti.

DakiNS
 Meni sve ovo liči na veliku pljačku kakve gledamo godinama. Da li na sledećim izborima treba da glasamo za neku novu stranku koja će najglasnije i najuverljivije obećavati sprečavanje pljačkaških hordi da pustoše ovu državu. Meni lično se čini da se neko iz uprave za šume debelo omastio sa lovačkim novcima, daj bože da mi je mišljenje pogrešno. Samo kad-tad isplivaće istina na površinu pa ćemo saznati ko je glavni lopov.Ova naša Srbija postala veliki vešeraj za pranje para. Samo odbijanje Uprave za šume da javno prikaže tražene podatke mene lično uverava da se lovački novac pljačka na sve moguće načine , od nepoostojećih "naučnih projekata" koje niti kome trebaju niti sam video rezultat istih , pa do finansiranja privatnih fantom gubitaških firmi (mislim da je u pitanju lapo-lapo). Ili će nastaviti oprobanim sistemom LoSoSa sa 380 dnevnica godišnje, izmišljenim službenim putovanjima)na letovanje) sa lovačkim bonovima , pa neki "Naučni" što kaže Slava dok ne budu dostigli ZdrP-ev rekord 500 000 E lovačke muke, a o bezkamatnim deviznim pozajmicama koje se ? vraćaju u dinarinma vrednosti na dan pozajmljivanja. Da li je to cilj Uprave za šume. Gsp Grbić je koliko se sećam u nekoliko navrata pravio gafove , ali ovaj će po poslednjim informacijama teško ispraviti. Interesuje me da li ministar zna šta mu se dešava u ministarstvu ili se ne želi petljati u svioj posao.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Tvrdim da se ovakva prašina ne bi ni slučajno digla (ma kakvi da su rezultati konkursa) da su nadležni odgovorili na pismeni zahtev za pristup informacijama onako kako bi trebalo - jasno, konkretno, precizno... Medjutim, krenulo je dopisivanje, odlaganje odgovora, izbegavanje odgovora u smislu 'mi ne znamo', a to je jako pojačalo sumnje, i pokrenulo bujicu pitanja. Ako je sve u redu, a voleo bih da jeste, zašto onda ne dati odgovore?!?

U lovstvu Srbije se mnogo stvari zna; dobar deo tih saznanja je na osnovu nezvaničnih informacija i priča, koje su se u prošlosti uglavnom pokazale osnovanim. Bilo je i preuveličavanja, ali po onoj narodnoj 'gde ima dima, ima i vatre', tako su i priče često imale osnov. Da li je tako i u ovom slučaju, ne znam, čekamo zvaničen informacije - ako su pare davane onima koji su potpuni anonimusi u svetu lovstva, bez referenci i potencijala (kadrovskih, materijalnih) da neki skup projekat izguraju, onda je opojašnjenje najmanje što lovci očekuju.

Ponavljam opet: nema ovde ničeg ličnog, niti Srbijalov želi i treba da se meša u neke moguće sukobe nekih struja unutar Uprave; principijelno tražimo informacije, kao što smo tražili i od drugih subjekata (savezi, npr.), pa ako informacija zvaničnih čak i na pismeni zahtev nema, onda imamo puno pravu da špekulišemo zašto ih nema, i šta je u stvari radjeno!
Ako je sve u redu, onda je najlakše objaviti zvaničnu informaciju, i zapušiti usta (tastaturu) onima koji su prvi izneli nezvaničnu informaciju. Pošto se to nije desilo iako su bila 3 zahteva za informacije (Slava, EPAR, Predator, pa čak i četvrti dopunjeni zahtev od Slave), onda imamo razlog da debelo sumnjamo da nisu baš čista posla bila.

ROE, dopada mi se tvoja metafora u vezi sredstava iz Fonda, i lešinara koji otkidaju koliko god mogu da zahvate. A izgleda da nema snage u Ministarstvu i Upravi za šume da se ti lešinari razjure. Ko god oni bili, sa njihovim nobelovskim PROJEKTIMA!

A gde je divljač? Kaže direktor Uprave Perica Grbić da divljači nema dovoljno! Čovek ima uvid u globalne podatke, ja imam uvid u mom lovištu - katastrofa, a imam uvid i u upise na forumu i priče izmedju lovaca - ne zna se gde je lošije. Pa da divljači nema dovoljno pričamo već godinama, a zašto se onda sredstva Fonda ne usmeravaju na poboljšanje brojnog stanja divljači, čeka se da dogori do nokata? A pare iz Fonda se upumpavaju u svakakve PROJEKTE koji su najčešće virtuelni i teoretski, bez konkretnih rezultata, možda služe eventualno za lično promovisanje nosilaca, a da lovci od toga nemaju ništa. Ali zato lovci pune Fond, plaćaju, ali izgleda više neće da ćute...

Zatajio je kanda i kontrolni mehanizam u lovstvu (inspekcijske službe), i to znamo, pa smo pozdravil formiranje one Komisije za nadzor što je Perica Grbić formirao, ali i to je nešto zakočilo posle prvih koraka. Zatajili su donekle i sudovi, koliko znam. Meni se čini kao da neko svesno toleriše sve i svašta oko kršenja propisa, i da niko neće da čačka, jer bi mnoga LU bila debelo kažnjena, a možda bi ostali bez lovišta, pa bi onda bio problem šta raditi sa tim lovištima?!?

Ali to je već visoka politika lovna, o tome neka vode računa oni koji su plaćeni za to da reše problem i konačno već jednom uspostave sistem koji je predvidjen Zakonom. Ali bez repova koji počinju da se vuku!

DakiNS
 Zatajio je kanda i kontrolni mehanizam u lovstvu (inspekcijske službe), i to znamo, pa smo pozdravil formiranje one Komisije za nadzor što je Perica Grbić formirao,

Meni se to nekako po vojničkom žargonu rečeno liči samo na diverziju , skretanje pažnje na neku sitnicu dok se brda valjaju. Do sada u ovih par dana napisasmo knjigu o Upravi za šume a oni nemaju vremena (Grin) da napišu jednu stranicu. Sve mi se čini da smo u stvari načeli samo vrh ledenog brega. Možda ne smeju da objave. Poznata vam je priča o privatnim savetničkim firmama , pa ću ja angažovati tvoju a ti moju firmu, tvoje ministarstvo će platiti meni a moje tebi, sve nešto očekujem da se osim ove gubitaške firme da trenutno dooobrim prilivom novca (ko zna za čega) izroni još koja slična, koja je povukla dobar deo lovačkih para. Gospodin Perica Grbić lepo reče u onoj TV emisiji da je upoznat sa globalniom nedostatkom divljači ali ne reče šta je učinio u vezi toga , a možda u onom stanu u NBG ona devojka gaji fazana i zeca pa su novci usmereni na otkup istihShock

vuk 30-06
 Celu ovu pricu oko dodela lovista prati i vreba Srbijasume,tu ce tek cirkus da budePogledajte samo koliko su para na konkursima pokupili a koliko uplacuju.
To valjda ''tako treba'' posto gazduju lovistima za ''posebne namene'' mora da im je i divljac posebna nego to mi nismo stigli u skoli da naucimo....Smile
Roe je u pravu,pojavise se neki silni strucnjaci za pisanje projekata pa jadni mi nismi ni znali da ih toliko imamao,a lovacke pare dele se svima amo onima kojima najvise treba K....Ne odoravam
Tuzno je sto nam uvaljuju neke sitne pare a retko koji veci projekat prodje

Lala
 Malo-malo, pa se nekima (izuzimam LU korisnike lovišta) odobre pare za raznorazne 'monitoringe'. Evo recimo ja mislim da je finansiranje 'Monitoringa jarebice' koje će da sprovede LU Niš dobra stvar. Prvo, pare su odobrene korisniku lovišta; drugo, reč je o populaciji divljači čija brojnost drastično opada; treće, u toku je trajna zabrana lova jarebice, pa treba videti kako se zabrana lova odražava na divljač - da li je samo lov uzrok smanjenja brojnosti, ili neki drugi faktori imaju veći uticaj.
Sama reč 'monitoring' mi se malko ogadila, uz već čuvenu reč 'projekat'. Prevedeno, reč monitoring znači posmatranje, praćenje i beleženje podataka o nekoj pojavi, objektu monitoringa, i sl.

E pa lepo, pošto Srbijalov ne traži i ne dobija sredstva ni od koga, jerBo i ne može da dobija a i neće, 'fala lepo, ne treba, nemamo mi 'projekte' ali imamo volju, ondaK ćemo mi da vršimo 'MONITORING' pojava u lovstvu Srbije, kao što smo već ranije radili u vezi nekih drugih subjekata. A kanda uz volju imamo i neki uticaj, ko bi rek'o, Smile kanda se ovo pisanije ovde čita baš puno - meni se telefon usijava već par dana, a mail adresa i PP na forumu prilično su zagušeni! Ako ništa drugo, bar umemo da zatalasamo propisno!

Pa ako kroz rečeni 'monitoring' naidjemo na zanimljive pojave, nećemo se libiti da to i napišemo. OndaK, bolje da tražene podatke nadležni objave, kao što je red, nego da mi uz teške muke iskopavamo informacije. Na kraju se ionako sve sazna, pa zašto otezati?

Gedza66
 Ja na osnovu svega napred napisanog mogu da izvucem samo jedan jedini zakljucak, da je nas jedini problem u nedostatku predvidjenih kazni ZODiL-a, za nesprovodjenje istog od strane odgovornih za njegovo sprovodjenje,odnosno u nasem slucaju, za nesprovodjenje Zakona o dostupnosti javnih informacija, i itd (ma ima tu puno zakona, koje zbog ogranicenog prostora nije moguce navesti)!!??? Stvarno mi nije jasno da na jednoj strani postoji kaznjavanje u slucaju odgovornih za nesprovodjenje na strani korisnika lovista , dok toga nema na strani nadleznih za sprovodjenje?

Zasto nema ili se probijaju zakonski rokovi za donosenje podzakonskih akata, izrada strategijske planske dokumentacije ili akata ustanovljenja i dodela (lovnih podrucja ili lovista)???? Zasto nema jedinstvene evidencije o uplatama naknada za odstel divljaci ili i jedinstvenih evidencija o uplati naknada za lovne karte????? O cemu se radi??? Da li je opravdanje to sto se vlast ili nadlezni ministri menjaju na godinu, dve dana ili razloge treba traziti u manjku strucnih lica po nadleznim sluzbama ili mozda ili cak u nedostatku tehnicke opreme???

Ubedjen sam da se radi o ovom drugom razlogu, koji nikako ne mogu sebi da objasnim, narocito sa saznanjem da Srbija trenutno u javnom sektoru finansira zarade za preko 700 000 ljudi a kada se pogledaju davanja drzavnih ili donatorskih para za pribavljanje informacionih usluga ili programa unapredjenja rada drzavne uprave od republickog do nivoa Mesnih zajednica, opravdano se moze steci utisak da proizvodjaca grafitnih i hemijskih olovki vise ne bi trebalo biti u zemlji Srbiji i blizoj okolini??? Takodje ne mogu da objasnim da nadlezni nemaju neki informacioni sistem koji bi objedinjavao sve uplate za lovu kartu i da na osnovu pojedinacnih zahteva (Slava, Epar ili Predator), dodirom samo nekoliko dirki na tastaturi, tu informaciju i dostave podnosiocima zahteva za dostupnost informacija od javnog znacaja??? Pa takve informacione sisteme ima skoro svaka lokalna samouprava u Srbiji (sa iskoriscenoscu mogucnosti od nekih 3-5%). Pa taj informacioni sistem bi trebao da sadrzi i jedinstvenu aplikaciju za ova podsticajna sredstva iz Fonda za razvoj lovstva Srbije i naravno sa samo nekoliko klika na tastaturi, trazene informacije bi trebale biti dostupne ne samo traziocu, vec i celokupnoj lovackoj javnosti Srbije, ukoliko nadlezni smatraju da o tome trebaju obavestiti javnost, cija sredstva i cine masu ovog fonda ???

Ajde mogu da razumem, da smo zbog naseg evropskog puta prinudjeni da prepisujemo mnoge zakone za cije sprovodjenje jos uvek nismo kadrovski i tehnicki opremljeni ali tog opravdanja ne bi trebalo biti u oblasti lovstva. Oblast jednostavna sa poznatom negativnom situacijom i notornim saznanjem o uzrocima svih tih negativnih posledica, tako da ne razumem depresiju i melanholicnost svih nas da to promenimo na bolje ili na pozitivno, pa makar u resavanju toga se prihvatili i sredstava iz raja izaslih!!!???

Pa dokle bre vise da nam se ti lesinari okupljaju oko mrcine, koja to nikada nije ni trebala biti???? Nije valjda da su se strucni, casni i nadasve posteni ljudi, uplasili za svoja radna mesta u republickim drzavnim sluzbama ili ne dao bog, da buducnost svoje i nase dece prodaju za par stotina evritja, kako bi lesinari zaradili jos par desetina hiljada evritca!!!??? To cutanje ce dovesti samo do povecanog apetita lesinara, kojima ce kolicina mesa ove nase trenutne lovacke mrcine biti mala i kad tad, mrcinu ce morati ciniti i njihovi interesi ili njihova i egzistencija njihove dece u buducnosti !!!??? Pa zar cemo dozvoliti da ti lesinari, kada budu uhvaceni u svojim necasnim delima, budu u prilici da nasim parama koriste usluge vrhunskih svecccckih i evropejjjskih advokata? Pa APP ili ako prodje prodje, pa ako ne prodje, tek onda trebamo biti svesni da ce u nekom izvrsnom sudskom postupku biti utvrdjeno da smo sve te usluge vrhunskih ustvari mi placali nekim nasim sredstvima u proslosti neosnovano pozajmeljenih????

Zato ljudi, u danasnjim mogucnostima komunikacije, dostavljajte informacije, ukazujte na nepravilnosti i dajte ovom napacenom narodu osnova i razloga da preduzmu penicilinske mere uz koriscenje spriceva a narocito igli od punog sirovog bukovog drveta!!!

Izgleda da nam nema druge, broj lesinara je konstantan sa ocigledno povecanim stomacima a nasa mrcina sa sve manje skapanog mesa na kostima !!!!!!!
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Lala
 Moram još jednu stvar da kažem: čujem danas kako neki ljudi u lovačkim savezima navodno seire kako se na Srbijalov piše o Upravi za šume, ako su glasine koje čujem tačne (ogradjujem se).
Ako su glasine tačne, neka ljudi po savezima ne misle da smo ih zaboravili, njih i njihov doprinos sada skoro već tragičnoj situaciji u lovstvu Srbije - čast izuzecima. Imaće ljudi iz saveza (množina) ponovo 'svojih pet minuta slave' na Srbijalov, samo polako!

Sremac75
 Nisam se do sada uključivao u ovu temu, jer nisam imao vremena da sve napisano pročitam.

Vidim da pisanje izaziva ozbijne reakcije kod nekih nepomenutih a koji su se našli prozvanim.

Ne znam kako ljudi koji se bave lovstvom, bilo to u savezima, bilo to u državnoj admnistraciji, ili je to sve isto, nikako ne mogu da shvate da postoje neki tamo koji "serendaju" po internetu bez ikakve lične koristi, sa iskrenim zalaganjem za bolje lovstvo, neki koji ne prijateljuju sa skrivenim namerama, neki koje nije moguće kupiti!
I malo-malo, pa se ovi iil oni, ili su svi isti, nešto ljutkaju na one koji "serendaju" po internetu, ne želeći da shvate da je naš interes iznad svake ličnosti, politike ili strategije, a da ne pominjem projekte i monitoringe, i da će svako ko ima iskrene namere imati našu bezrezervnu podršku, osim ukoliko, ili sve dok ne legne na rudu i krene dobro utabanim stazama istaknutih drugova neprikosnovenih lovnih radnika.

Poručujem svima kojima se ne sviđa pisanje na ovom forumu da se više potrude i učine sve što je u njihovoj moći da nemamo tema za pisanje, i tako izbegnu buduća razočaranja u "lažne prijatelje"!

Stvar je više nego jednostavna i rešava se prostim odgovorima na pitanja :
Da li je ta firma "Pure Nature" dobila 6.000.000 dinara iz Fonda za razvoj lovstva?
Za koje namene su, ako su, ova sredstva odobrena?
Da li su mogla biti pametnije plasirana, recimo na kupovinu hrane za divljač?

PS
Žao mi je što neko može da pomisli da sam se prema njemu prijateljski postavio iz bilo kakvog interesa!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

DakiNS
 Toliko ima kineza kod nas a mi ništa nismo naučili od njih, nažalost. https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&...uh-PT2Xuzw Mislim da kod nas više nikome ne bi palo na pamet da se poigra sa zakonom.ika

ROE
 Lalo, nisam ja rekao da pustimo Upravu ZA Sume da radi kako hoce i da ne talasamo...vec da sam realan i da ma koliko i ma kako mi pisali na forumu, oni nece drugacije raditi i postupati, osim onako kako oni zele i kako mogu... Znaci, samo da ne gubimo vreme na kritike, zasluzene ili ne, ukoliko ne mozemo nista promeniti... I u mom prvom upisu na ovom forumu sam nastupio ovako, a znam kako je proslo...

Naravno, optimista sam i misljenja sam da ipak mozemo nesto da promenimo, ali pocevsi od malih stvari, koje sam i naveo u proslim upisima, jer nazalost, napravili su od nas male cinioce u lovstvu, nas lovce. Da prosirim onu metaforu (bez namere da ikog uvredim, jer se i sam osecam kao deo ovog foruma i obicnim lovcem): dok se lesinari slade mrcinom lovstva Srbije, mi lovci smo poput nedovoljno osamostaljene mladuncadi te nekada velike zivotinje, koji, dok se lesinari slade njihovom majkom, nemo stoje i posmatraju pir iz prikrajka. Jos smo mali, i svaki podignut glas, svaki nasrtaj na lesinare bi bio cisto samoubistvo i provokacija da nasrnu na sve nas, koristeci dvostruke arsine i spletke i policijski pendrek, kako se to radi i kako se to oduvek i radilo. Ali mislim da cemo, zahvaljujuci razvoju svesti kod mnogih lovaca, ubrzo porasti, ako ne nastavimo da se delimo, i da cemo moci nesto i da ucinimo, naravno, kroz rad i pomoc tim drzavnim organima koja im je preko potrebna...

I meni smeta, Lalo, sto se vrlo malo ulaze u divljac. U situaciji kada je jarebice i zeca iz neobjasnjivih razloga sve manje, gase se fazanerije (sto je poseban apsurd i sto me posebno pogadja), ne krece se sa vestackom proizvodnjom zeca i jarebice, a novac iz Budzetskog fonda za razvoj lovstva se ne trosi na fazanerije, inkubatorske stanice, prihvatilista, odgajivacnice zeca, poljske jarebice, divljih pataka i sl. vec na teoretisanja i prevlacenje novca preko administrativne turpije, levo i desno, dok ga nacisto ne nestane u strugotinama, na pretakanje iz jednog u drugo bankarsko bure dok ne ode u rastur u vidu kapljica poput manipulativnih troskova. OK, radi se na repro centrima za divlje svinje, iako divlje svinje ima najvise od sve krupne divljaci kod nas i jedina nije ugrozene brojnosti. Novac iz Budzetskog fonda se daje za repro centre za DS u lovistima gde je po planskim dokumentima ima u visini optimalnog fonda, a ne za uvoz krupne divljaci, npr. divokoze, jelena evropskog i sl., ne podizu se repro centri za srnecu divljac, nema para za ustanovljenje novih ogradjenih lovista kojima bi gazdovalo neko LU, a ne samo javna preduzeca i vojska. Ne daje se za reintrodukciju tetreba, kamenjarke, drugih ugrozenih a izuzetno lovno atraktivnih vrsta za koje u Srbiji ima potencijala, nego se i onako slaba prica oko revitalizacije fondova divljaci razvodnjava pricama oko naseljavanja kozoroga, bizona, himalajskog tara i sl.. Na sta sve ovo lici? Na veliku diverziju, na nemoc ljudi u Upravi da iznesu pricu koju gura novi ZODiL, iako znam da su svi da se na tome radi... Samo jos da otkrijemo ko je diverzant... Da li se jedan od njih pomalo neoprezno otkriva u ovom Konkursu? Vreme ce pokazati...

A samo da je divljaci... Kad su puna lovista, kao kad je kuca puna para-nema briga, a problemi oko organizacije se lako resavaju...

Vuce3006, ne kukaj na Srbijasume, i mi bismo lizali prste da dam daju da umocimo... Samo, dok se mi svadjamo, delimo na regione, oblasti, regionalne odbore, udruzenja na dva, tri itd. oni lepo guraju prste gde treba i taman toliko duboko koliko treba. Sto bi oni bili za lovce Srbije i lovstvo Srbije kad lovci Srbije prvi nisu za sami sebe!? To ti je ona prica kad neka delatnost prelazi sa hobisticke i volonterske u profesionalnu i komercijalnu... Gde god se pojave pare, trziste, prodaja, profit-vise nema kolegijalnosti, covecnosti i postenja nego samo pare pare pare! Po meni su i dalje veci krivci savezi, za ovo stanje, nego ta preduzeca...

A na kraju, druze Gedzo, posto NISTA ne valja u lovstvu Srbije, treba SVE da se menja od pocetka, a najpre i najvise da se menja ono sto najvise i ne valja i ono sto nije doneto kako treba, a to je ZODiL, pa trajalo koliko trajalo!

DakiNS
 Kolega ROE da li imaš možda informaciju koliko je lovne površine Srbijašume vratila državi jer ne mogu da gazduju? Ili ako imaš informaciju čije bi bogato lovište sada da otmu da bi na trudu lovaca ponovo uzimali novce, pa malo im je što uzimaju od sredstava koja mi ulaćujemo a ne oni ! Bruka velika za Upravu za šume. Da li će se neko iz Uprave za šume jedno jutro probuditi i pogledati u ogledalo?Sad

Lala
 Ne mislim ja da je ZODL toliko loš i da je najveći krivac za sadašnje stanje. Ima jednu kapitalnu stvar da je lovišta poverio direktno lovcima, bez posrednika. Savezi gube ili su već izgubili nekadašnji uticaj, koji su koristili kroz monopol na lovišta, osipa im se članstvo...
Ja mislim da uz neke korekcije ZODL predstavlja dobru osnovu za dalji rad; ono što je problem jeste neprimenjivanje istog, i izostanak prave kontrole. Zakon postoji, ima uglavnom kvalitetna rešenja, ali se NE PRIMENJUJE, ili ako se primenjuje, onda je to više radi zadovoljenja forme, nego što se suštinski poštuje. Nadležni ne mogu da se odluče hoće li krenuti ili neće u punu primenu ZODL, nego se femkaju u stilu 'hoću piškim, neću piškim'; čas se zapreti savezima 'Sredite situaciju u lovstvu ili će država sredjivati', i to drži vodu mesec dana, pa opet po starom. Onda se najavi neka promena u načinu rada, pa i to posle mesec dana padne u zaborav (Komisija za kontrolu).
Kada je neko zaista iskontrolisao podatke koji se dostavljaju nadležnima? Gde je centralni registar lovišta, i kojim podacima će 'puniti' taj registar? Da neće možda onim neretko štimovanim podacima? Kako proveriti verodostojnost podataka, kada svi znamo kako se radi, ali nema dovoljno volje da se deluje, jer će, Bože moj, biti zatvorena neka (mnoga?) lovišta, pa ko će onda da vodi brigu o njima? Krivolovci?
Pa zar nisu u odgovoru Uprave za šume napisali da nemaju podatke koji se odnose na uplate od korisnika lovišta vezano Fond za razvoj lovstva, ili sam ja to pogrešno pročitao i shvatio? Pa o čemu onda dalje da pričamo?

A pare koje lovci uplate prosledjuju se za planiranja, monitoringe, stručno-naučne radove i iste takve sa prefiksom 'kvazi' bez realne podloge u stvarnosti. Davno sam ja čuo zezanje oko izmišljenog naučnog rada tipa 'Uticaj sunčevih pega na dužinu skoka domaće buve'. E pa kad je ta kvazi nauka ušla i u viceve, onda je jasno da je raji ostalo samo da se za*ebava na tu temu!

A kada se prestane sa praksom redovnih abonenata za sredstva iz Fonda za svašta nešto, kada se iz Fonda ne bude finansiralo izdavanje glasila saveza npr., i kada se stvarno bude ulagalo u osnovnu stvar lovstva, a to je divljač, kada se prestane sa uticajima na dodelu sredstava (formalnim i neformalnim), kada se kriterijumi ne budu možda štimovali prema 'redovnim' ili 'vanrednim' abonentima koji povlače 10% ili više od ukupnih sredstava, kad ne bude razlike izmedju naknade za korišćenje divljači (LU plaćaju 10%, JP i NP plaćaju 5%), i kada se ne desi da po visini naknade privilegovana JP povuku najveći deo sredstava, i kad se javno objavi na vreme i u celosti kako se raspodeljuju pare, onda ni ova tema neće biti aktuelna.
Da se ne desi da imamo, npr., hladnjače pravljene i uz pomoć Fonda, koje zvrje prazne, jer divljači nema, pa nema ni čime da se napune!? Ili da imamo PROJEKTE za svašta nešto, ali da nema divljači na koju bi projekat primenili?!? Ili da imamo metodologije i monitoringe, ali da nema lovaca koji bi to primenili na terenu?
Šta da očekujemo dalje?

ROE kaže:
Na sta sve ovo lici? Na veliku diverziju, na nemoc ljudi u Upravi da iznesu pricu koju gura novi ZODiL, iako znam da su svi da se na tome radi... Samo jos da otkrijemo ko je diverzant...

Diverzija i sabotaža!?!? Vrlo moguće!!! Ja sumnjam na barem dvojicu: jedan je Tihi, a drugi je Prle! A imaju i jatake, garant! Njima ni Misirac nije mogao da doskoči, jer rade u strogoj konspiraciji! Grin

ROE
 Daki, mislim da imas pogresnu informaciju da je bilo kakva lovna povrsina vracena drzavi od strane JP...
Sto se tice toga na cije su se bogato loviste namerili, odgovor je na svako bogato loviste i svaki bogati deo lovista u Srbiji. I to, vidi cuda, neposredno pred ustanovljenje lovista...
A onda sledi:
-Ustanovljenje lovista prvog reda sa mnogo divljaci koja bi se iznajmila privatnicima na gazdovanje, do unistenja fonda;
-Ustanovljenje lovista drugog reda, na malim povrsinama postojecih lovista, sa dosta divljaci, kojima bi gazdovala JP i iznajmljivala ista svim zainteresovanim (pa i LU), po velikim cenama, do unistenja fonda koje bi ovog puta stiglo malo kasnije;
-Ustanovljenje lovista treceg reda, na delovima lovista kojima sada gazduju LU, gde ima malo ili nema divljaci, koja bi se iznajmila LU po malim cenama (ali ipak po nekim cenama);
-I bajka od zivota, samo pare pare pare...

Naravno, nije proverena informacija, ali bih ja ovako uradio da sam na nekom tamo visokom polozaju, da nisam lovac i da nemam nista ljudsko u sebi...znaci, realno je! Smile

Lala
 Ako je tačna informacija što Slava napisao, da postoji zahtev JP Srbijašume da im se dodeli skoro 4 puta veća površina lovišta na gazdovanje, onda ovo što ROE piše nije nemoguć scenario.

Lovišta i divljač - državna imovina.
JP su u državnom vlasništvu (osnivač država).

Zaključak: država će verovatno gledati da prvo sebi namesti lepu poziciju. Lovci bi mogli da ostanu kratkih rukava.

Sa druge strane, u Vojvodini se prilikom ustanovljenja i dodele lovišta nije desilo da su JP Vojvodinašume ili NP dobile neku silnu površinu u odnosu na ono čime su ranije upravljali. Čak ima pozitivnih primera da su LU koja se graniče sa lovištima JP ili NP ostvarila vrlo dobru saradnju sa JP/NP, u smislu poslova upravnika lovišta kroz poslovnu saradnju!

Tako da možda treba oprezno prići ovom pitanju, ali ne treba izgubiti iz vida sve moguće opcije. AKo je tačno da je zahtev za dodelu silnih hektara lovišta već poslat (pominje se cifra od milion i dvesta-trista hiljada hektara), onda stvarno ima razloga za dizanje prašine. Možda bi moglo i u ovom slučaju da se po Zakonu o dostupnosti informacija upita Uprava da li im je prosledjen takav ili sličan zahtev od strane JP ili NP?!?

ficha007
 Nešto me sve manje čudi ovakav nastup JP "Srbijašume". Po mome skromnom mišljenju evo i zašto:

Zakon o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011 i 88/2013. )

Tri oblika javne svojine

Član 2.

Javnu svojinu čini pravo svojine Republike Srbije - državna svojina, pravo svojine autonomne pokrajine - pokrajinska svojina i pravo svojine jedinice lokalne samouprave - opštinska, odnosno gradska svojina.

Predmet javne svojine

Član 3.

U javnoj svojini su prirodna bogatstva, dobra od opšteg interesa i dobra u opštoj upotrebi, za koja je zakonom utvrđeno da su u javnoj svojini, stvari koje koriste organi i organizacije Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, ustanove, javne agencije i druge organizacije čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave i druge stvari koje su, u skladu sa zakonom, u javnoj svojini.

Pod javnom svojinom iz stava 1. ovog člana ne smatraju se stvari organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Odgovornost u odlučivanju, korišćenju i upravljanju

Član 6.

Svako ko odlučuje o stvarima u javnoj svojini, ko ih koristi ili njima upravlja dužan je da postupa kao dobar domaćin i odgovoran je za to u skladu sa zakonom.

Poseban režim za određene nepokretnosti

Član 8.

Pravni režim građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta u javnoj svojini uređuje se posebnim zakonom.

Prirodna bogatstva

Član 9.

Vode, vodotoci i njihovi izvori, mineralni resursi, resursi podzemnih voda, geotermalni i drugi geološki resursi i rezerve mineralnih sirovina, i druga dobra koja su posebnim zakonom određena kao prirodna bogatstva, u svojini su Republike Srbije.

Način i uslovi iskorišćavanja i upravljanja prirodnim bogatstvom uređuju se posebnim zakonom.

Na prirodnom bogatstvu može se steći koncesija ili pravo korišćenja, odnosno iskorišćavanja, u skladu sa posebnim zakonom.

Naknada za korišćenje prirodnog bogatstva pripada Republici Srbiji, autonomnoj pokrajini i jedinici lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi prirodno bogatstvo, u skladu sa posebnim zakonom
.

...u skladu sa čl. 8 gore navedenim, lex speCenzurisano zakon za divljač - ZODL koji opet kaže:

Predmet zakona

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se: zaštita, upravljanje, lov, korišćenje i unapređivanje populacija divljači u lovištu; zaštita, očuvanje i unapređivanje staništa divljači; zaštita, uređivanje i održavanje lovišta i druga pitanja od značaja za divljač i lovstvo.

Divljač je prirodno bogatstvo i imovina Republike Srbije koja se koristi pod uslovima i na način predviđen ovim zakonom.

Opšti interes

Član 3.

Korišćenje, upravljanje, zaštita i unapređivanje populacija divljači i njihovih staništa jeste delatnost od opšteg interesa.

Opšti interes u obavljanju delatnosti iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se:

1) donošenjem Strategije razvoja lovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Strategija);

2) donošenjem planskih dokumenata u lovstvu;

3) stalnim monitoringom populacija divljači i njihovih staništa;

4) obezbeđivanjem sredstava za zaštitu, očuvanje i unapređivanje populacija divljači i njihovih staništa i druge namene od značaja za razvoj lovstva;

5) obezbeđivanjem sredstava za formiranje i održavanje informacionog sistema o populacijama divljači i njihovim staništima;

6) obezbeđivanjem podrške korisnicima lovišta;

7) istraživačko-razvojnim radom u oblasti lovstva;

8) promocijom lovstva;

9) nadzorom nad primenom propisa u oblasti lovstva;

10) obavljanjem i drugih poslova u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona.

...e sad kada se uzmu u obzir ova slova zakona, pa ako se zna šta se to sve prethodnih 4-5 godina, a i više događalo u srpskom lovstvu, kako su to i šta radili gospoda po savezima, kada se zna da su lepe pare "nestajale" i da su se rukovodstva bahatila, mišljenja sam da je država u svemu tome rešila da "zaštiti" svoj interes i da ono što je po dva navedena zakona definisano kao prirodno bogatsvo ( divljač ) uzme pod svoje, a u cilju "kobajagi" opšteg interesa i ( da nije kobajagi onda bi svoj policijki aparat angažovala na hapšenjima i procesuiranjima lovačke mafije ) rešila je da i ona zaradi neki dinar poveravajući svojim JP blago u ruke da organizuju ino lovove a bogatim privatnicima da se hvale svojim kompanjerosima kako i oni imaju svoje privatno lovište.

Sirotinja raja koja je sve ove godine kako-tako prehranjivala tu divljač, ali ruku na srce i "peglala" je gde god i kad kod stigne, ostaće po meni kratkih rukava i biće samo "naterivači divljači" ovoj "finoj" gospodi.

I kad malo bolje razmislim, sami su lovci krivi za sve jer da su bili pametni odavno ne bi takva bagra sedela po savezima, imali bi uređeni sistem lovstva i lov bi svakome bio dostupan, kao što je nekada bilo.

Sada je država rešila da uzme stvar u svoje ruke, a sva je prilika da će joj to i uspeti jer je divljač njeno vlasništvo, a svi mi koji treba da je unapređujemo ( kad kažem svi mislim sve lovačke organizacije od vrha do dna, do onog najsitnijeg lovca ) to nismo uspeli nego gledamo da na svaki način lopinjamo.

Jednostavno je došlo do toga da se kaže - imali ste svoje saveze u kojima su sedeli vaši izabrani predstavnici. Vi ste ih birali, vi ste im dali odrešene ruke, ništa niste preduzeli po tom pitanju, uništili ste mi divljač koja vam je poverena, matični fondovi su devastirani, prihodi od ino-lovaca smanjeni jer šta da love u praznim lovištima.

Pri tome proces ustanovljavanja lovišta u užoj Srbiji kasni i to odlično ide na ruku državi i JP "Srbijašumama"...i tu smo gde smo.

Nemojmo da se samo pravimo toše. Lalina čuvena rečenica - Lovci imaju rukovodstvo(a) baš kakva i zaslužuju totalno ima smisla.

A da će JP "Srbijašume" loše gazdovati - možda. Za to JP ne znam, ali za JP "Vojvodinašume" a pogotovo ŠU "Morović" znam da odlično rade glede ino lovačkog turizma, ali i bogatih domaćih lovaca kakav je naš proslavljeni košarkaš Darko Miličić koji je čest gost u lovu u Moroviću. Dobar referent za lovstvo ( i iskusan ) i dobri lovočuvari - i eto garancije uspeha. Mislim da je samo prošle godine grupa lovaca iz Austrije za jedan vikend odstrelila oko 70 komada DS i ostavila lepa novčana sredstva na ime "apanaže" za priređeno im zadovoljstvo.

O gazdovanju šumom takođe mogu da pričam jer šidska opština ima 27.000ha šume - najviše u celoj Vojvodini, a ovdašnje šumarije rade punim gasom.

Da rezimiramo: apsolutno me ne čudi ponašanje države i njenih JP koja samo lobiraju u borbi za tržište, za zaradu što je legitimno jer je država svojim zakonima rekla šta je njeno vlasništvo, poverila nam svoje prirodno bogatstvo na čuvanje a mi smo ga godinama uništavali - i šta sada hoćemo?

Kao, nepravda neka, ovo, ono... a velika većina lovaca gledala je blagonaklono na brlje u svojim LU, istim onim LU kojima je država preko saveza, a potom i bez njih poverila divljač na gazdovanje. I kada je sad ( skoro ) sve propalo, kada se lovci šetaju po praznim lovištima sad nam je neko drugi kriv. Nije nego.

Državu krivim jer je bila svo ovo vreme pasivna i nije gonila, kažnjavala i procesuirala bagru, kriminalce i lopove nego je dozvolila da pojedini od njih zauzimaju važne položaje u politici, policiji, sudovima, tužilaštvima... Dakle u ovom slučaju postoji i odgovornost države. Pre svega zbog neprimene ZODL putem inspekcijskih službi, a potom i zbog neprimene drugih zakona ( Krivičnoga zakonika, Zakona o privrednim prestupima, Zakona o prekršajima... ) tamo gde je to mogla i morala.

Sad nam se ne sviđa kada neko jači ( od nas ) lobira kod iste te države ( a radi se o njenom JP ) da mu se lovišta povere na gazdovanje - zapitajmo se koliko je u tome naša krivica.Angry
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,795,920 posete www.srbijalov.com