Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uprava za šume

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uprava za šume
DakiNS
 Gledajući tako Ficho potpuno si u pravu, jedino što mi se ne dopada zapadnjački sistem dvostrukih aršina. Znamo i uverili smo se da je recimo Uprava za šuime imala uvid u stanje u lovsrvu, i ništa nije preduzimala da se lovačke organizacije zaštite od raznih lopovluka. Namerno je dozvolila javašluk i krađu po savezima , iako je imala poluge kontrole, prisile i sankcioniosanja. Predviđali smo sličan scenario sa istim krajem na temi o LoSoVima. Ti dvostruki aršini su sada najočigledniji. Na žalost malo nas je da recimo kao grupa građana građanskom parnicom (koju bi ionako otezali unedogled , najverovatnije do zastare) tužili recimo Pericu Grbića i Upravu za šume zbog nečinjenja onoga što im je povereno, po meni nisu se petljali u svoj posao. To bi zahtevalo dosta novčanih sredstava koje mi kao forum ili obični lovci nismo u stanju da prikupimo (za razliku od zelembaća kojima i jevropa daje šakom i kapom). Pošto smo svedoci da državni organi , da li korumpirani ili idu linijom nezameranja ( nije bitno jer je rezultat isti) čak i pored podnošenja krivičnih prijava ne odrađuju svoj posao.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 Daki upravo je to moja zamerka državnim organima. tačnije Ministarstvu, Upravi za šume, Pok. sekretarijatu. Sve se svelo na politiku i to "ko je čiji kadar po koalicionom sporazumu", što je nebuloza na kvadrat. Zato nam je i tako kako jeste. Sve je politika i svi u u njoj, počev od čistačice u Upravi za šume pa do direktora. I tako je u svakom državnom JP, ustanovi, agenciji...

Ako je tačna Slavina informacija meni je sve nekako ukazivalo da će se ovako završiti. Bar što se lovstva tiče. I šumarstva. I što je najgore svedoci smo da se praksa nastavlja i danas jer imamo jednu ekipu ljudi koju izgleda baš briga šta kaže Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. Oni te stvari ne shvataju kao neku svoju obavezu. A ovamo svima puna usta zakona i poštovanja istih.

Mi bi izgleda da se igramo demokratije. Ali samo ako se to u jednom momentu ne odnosi na nas. Ako tako bude onda se povampire mračne 90-e, pa se odjednom krene u defanzivu da ne kažem "bunker igru".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

slavaplana
 Niko da kaze da su lovista u Vojvodini dodeljena NEZAKONITO???

STa ce mo po tom pitanju???

Zasto Uprava za sume tu cuti???

STa kaze Perica Grbic na ovu temu i Ministar????

mrwa22250
 pricali smo ovde jos prosle godine kako bi lovista mogla proci kao nekadasnje zem.zadruge.ista prica;dobili drzavna dobra na gazdovanje,jedno vreme gazdovali pa onda krenuli da kraduckaju.ovi dole sitni,po koji dzak vestackog djubriva,3-4 dzacica semena,malo hemije-prevedeno na lovacki;po kojeg zeca viska,tu i tamo srnu za kobaje,nazime,veprica itd.ovi odozgo krupni bez kapi znoja iliti po lovacki bez ispaljenog metka hemijskom olovkom,kumovskim i pobratimskim vezama u sudstvu i policiji,namestenim poslovima podrpase milioneShock.i jedni i drugi znali sta ovi drugi rade i svima bilo potaman i mislili da ce to trajati vecno.kad je dogorelo do nokata onda se lupili po glavi ali kasnoJaooozadruge su odavno u rukama "biznismena",izuzimajuci one visokoprofitabilne koje su u restrukturiranju(citaj-jos uvek u kandzama drzave),a vidimo da i lovista odose istim putem.svaka slicnost izmedju ova dva primera je namerna jer idu iz iste kuhinje-mislite o tomeHmmm
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Sremac75
 Ima logike....ika

I ko je onda kriv?
Oni što su na sitno kraduckali i upropastili ono što im je dato, ili oni koji su znali kako će ovi prethodni gazdovati???

Ili su možda krivi radnici zadruge koji su gledali kako njihovi direktori kraduckaju, ali su ćutali ne bi li se i oni malo ogrebali?

Svaka sličnost je zaista namerna!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

mrwa22250
 krivi su naravno i prvi i drugi,ali ima tu i treci krivac koji prima masnu platu da kontrolise sta rade ovi prvi a bogami i ovi drugi.naravno mislim na drzavu i svu njenu sisancad(valjda se tako zovu oni sto sisaju drzavu),mislite da u Nemackoj ili Svedskoj niko nije pokusao da izmuze drzavu i njena dobra ali tamoTrt Milojka,paSudija,paZatvor a u Kini kao sto nas podseti Daki poneki se ogrebu za puc puc.u Americi ako se ne varam najstroze kazne izricu se za zavlacenje ruke u drzavni dzep(utaje poreza,vacarenje fondova itd.),a kod nas vidi cuda za ta i takva dela sleduje ni manje ni vise nego poslanicki mandat,mesto savetnika,sekretara i slicno.
rezultat tajkunizacije srpske privrede je izumiranje radnicke klase(ko je slucajno sacuvao posao vise se ne zove radnik-rob,kmet,slugan itd.).vrlo je verovatno da ce rezultat tajkunizacije lovista imati za posledicu izumiranje fondova plemenite divljaci.vec vidim oglas za odrzavanje kupa sv.Hubert 2020.god.pravo ucesca imaju svih 154 lovca registrovana na podrucju r.Srbije.takmicenje se odrzava na leptira kupusara iz vestacke reprodukcije i naravno da ce tereni u okolini Futoga biti idealni sa puno predmetne divljaci-DOBAR POGLED!!!

ficha007
 mrwa...Bravo 2

Upravo su zadruge dobar primer kako je nešto što je bilo državno ( i društveno ) tajkunizovano, a dojučerašnji radnici isterani napolje. Samo što je to kod zadruga išlo daleko perfidnije. Bogati tajkuni su putem novca kupovali glasove u UO i Skupštini zadrugara a alavi zadrugari su za manje ili veće pare prodavali svoj "ulog" u zadruzi, pa kada je tajkun na taj način dobio većinu u UO ili Skupštini zadrugara, sled događaja je onda bio lagan.

Ubace svoga čoveka na mesto direktora, on zadrugu prezaduži narudžbinom svega i svačega, i to gle čuda, preko neke od firmi tajkuna koji baš ima to što zadruzi treba, samo jedno 100% skuplje, i kada ona propadne, najveći poverilac je upravo tajkun.

Ili neke strane banke koje su davale kredite zadrugama, da bi po aktiviranju hipoteke strane banke ( čitaj: OTP pre svega ali i druge ) postale vlasnici dosta Ha obradivog poljoprivrednog zemljišta...itd, itd...itd.

Isto će biti i ovde. Država je izgleda nemoćna da se nosi sa ovim i onda će lepo da da bogatim privatnicima lovišta, da ovi gospodare, a sa druge strane, ona lovišta koja se kojim slučajem naslanjaju na JP ili NP verovatno će po ustanovljavanju pripasti njima, tačnije država će im ista poveriti na upravljanje i gazdovanje.

Tražili ste gospodo lovci - e sad gledajte. To će svima da bude kazna za izbor kojekakvih Popovića, Tica, Beukovića, Živojinovića koji su se svi lepo omastili o lovačke pare pa će da podviju rep i nastave da se bave nekim privatnim poslovima, vrate se na fakultete kao da ništa bilo nije a lovci će da budu ( izvinite na izrazu ) "pišbojevi" koji će gospodi u lovu da nose kible i da im nateruju divljač.AngryCryBesanpuc puc

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Lala

slavaplana kaže:
Niko da kaze da su lovista u Vojvodini dodeljena NEZAKONITO???
STa ce mo po tom pitanju???
Zasto Uprava za sume tu cuti???
STa kaze Perica Grbic na ovu temu i Ministar????

Kanda se ni novi ministar, a ni relativno novi direktor Uprave, ne izjašnjavaju po tom pitanju, iako je posao ustanovljenja i dodele lovišta u pokrajini POVEREN posao od strane ministarstva pokrajinskim organima.
Neće da čačkaju vruć krompir. A šta da preduzmu, realno gledano? Da ponište taj proces, i šta onda? Šta če sa lovištima, šta će sa lovcima? Lovišta bi po zakonu morali da daju na privremeno upravljanje JP! A kako bi se onda lov odvijao? Teško!
Mislim da su pokrajinci (i sekretarijat i LSV) stavili Ministarstvo i Upravu pred svršen čin. Matirali ih. Pa sad ne ide ni napred ni nazad.

Propušten je tajming kada se moglo reagovati i sprečiti na vreme, i sad ćuti i sedi. A akteri takvog ustanovljenja i dalje drmaju vojvodjanskim lovstvom. I nikom ništa - odgovornost, šta to beše?

U vezi konkursa za sredstva iz FOnda za razvoj lovstva, pored ovog republičkog, postoji i pokrajinski! Da li je iko ikada video rezultate pokrajinskog konkursa u ovih nekoliko godina? Da li se na njih (sekretarijat) ne odnosi obaveza objavljivanja informacija od javnog značaja?!? Ja sam već napisao, da mi se čini da je Uprava sada samo prekopirala i primenila pokrajinski recept oko raspodele sredstava Fonda, da se maltene u konspiraciji dele pare. Videli ljudi da to izgleda može i tako da se radi, jer nikom nije falila dlaka sa glave, pa i ako nešto neko upita, sledi ignorisanje i ćutanje.
Ja čak stičem utisak da se možda unapred već zna koji glavni igrači i redovni abonenti će dobijati pare iz Fonda, a da se sića podeli za LU. Poslednji primer je projekat monitoring populacije zeca kroz analizu očnih sočiva, koji je od ove godine finansiran iz FOnda za lovstvo, ali, gle čuda, sada je nosilac projekta nadaleko čuvena firma 'Vojvodjanski lovac', u kojoj slučajno radi kao zaposlen sin savetnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu!!! Mislim da bi bilo zanimljivo videti spisak korisnika sredstava po svim konkursima, pa da se vidi da li možda jedni te isti svake godine dobijaju (a nisu korisnici lovišta), a da se korisnicima lovišta daje crkavica (evo vam za moped, i to je dosta). Koliko su dobili JP Vojvodinašume i NP Fruška gora? Koliko su uplatili LU korisnici lovišta, a koliko svi ostali? Zanimljivi rezultati bi se, mislim, mogli videti!

Poredjenje situacije u lovstvu od kolege Mrwe, vezano za zem. zadruge, mi se prilično dopada. Mehanizmi su već uhodani, recept oproban, zašto bi 'majstori' menjali nešto što je dalo rezultate, zašto ne bi to primenili i u lovstvu? Ugovori o poslovno tehničkoj saradnji su čudo jedno, a neretko može da se desi da uglavnom daju rezultat za jednu stranu u ugovoru, dok druga ostane kratkih rukava! Pa još ako se nadje 'kombinacija' sa nekima koji bi možda bili skloni trgovini uticajem (krivično delo, ali jako teško dokazivo), eto bajke od života!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75
 Vojvođanski lovci su do sada plaćali "monitoring populacije zeca preko očnih sočiva" a sada će to plaćati Pokrajunski sekretarijat za poljoprivredu.

Da li to znači da će vojvođanskim lovcima biti vraćen deo članarine, i da će ubuduće plaćati manju članarinu?
Naravno da NE!

Rebalans je čudo!

Neka, tako i treba, sve dok lovci MASOVNO ĆUTE!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

ficha007
 Lalo, da znaš da si u pravu u vezi Sekretarijata. Gospodin Ješić trebao bi u duhu demokratije i demokratskih načela da javno objavi na sajtu Sekretarijata ko je to sve i koliko sredstava dobio iz lovačke kase u Vojvodini.

Ko su to bili nosioci raznoraznih projekata bez svrhe i cilja koji su u Vojvodini muzli lovce za sve i svašta ( "...čemu ovo služi a uz to još i ne radi..." )?

Nešto mi govori da bi se tu mogla naći "velika imena vojvođanskog lovstva" i raznorazni drmatori koji su slično, kao i ova gore pominjana beogradska firma, munuli lepe pare iz lovačke kase.

Svima su puna usta "transparentnosti" ali su slabi nešto na delu. Svi kao mašu nekim papirima, ali nikako da to budu oni pravi papiri.

Objašnjenje opravdanosti projekata, monitoringa i odobravanja sredstava nalazi se možda i na sledećem slikovitom video klipu (pogledati obavezno):
[movie=youtube]nz6ARy921ug[/movie]

Lala

Sremac75 kaže:
Vojvođanski lovci su do sada plaćali "monitoring populacije zeca preko očnih sočiva" a sada će to plaćati Pokrajunski sekretarijat za poljoprivredu.

Da li to znači da će vojvođanskim lovcima biti vraćen deo članarine, i da će ubuduće plaćati manju članarinu?
Naravno da NE!

Rebalans je čudo!
Neka, tako i treba, sve dok lovci MASOVNO ĆUTE!

Ee slatko si me nasmejao! Iskreno, ne bi me začudilo da, iako je decenijama LSV radio analizu očnih sočiva u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u NS, da sada, pošto je i taj posao preuzeo Vojvodjanski lovac i pošto će sekretarijat platiti možda par miliončića, da istovremeno i LSV ne prebaci neka sredstva 'Lovcu' za tu namenu?!? Kao što znamo, para nikad dosta, jelte, a što bi vratili lovcima kad mogu da daju npr. 'Vojvodjanskom lovcu'?

A naravno, uzorke sa terena će dostavljati lovci na terenu, naravno besplatno, da bi im neko rekao da li treba da love zeca ili ne, kao da lovci i sami ne vide šta se dešava. Kako to izgleda u praksi? Evo ovako: ovih dana do mene su dospeli papiri sa analize očnih sočiva zeca iz jednog LU, bez broja i datuma (piše samo 'jesen 2013.) koji su radjeni na memorandumu sa zagljavljem Lovačkog saveza Vojvodine, overeni su pečatom 'Vojvodjanskog lovca', a u ime Stručne službe saveza navedeno je lice zaposleno u LSV, ali nema potpisa?!? I to predstavlja zvaničan dokument, ali čiji?!? U dokumentu se navodi stručno mišljenje, ali čije?!? Službe saveza ili Vojvodjanskog lovca koji je nosilac PROJEKTA? A šta ako je stručno mišljenje pogrešno, ili doneto na osnovu pogrešnog uzorkovanja (slanje na analizu oba oka samo mladih zečeva, npr?). Jel to možda lovci na terenu i zaposleni u savezu rade posao za koji je pare dobio 'Vojvodjanski lovac'? Pa dokle više ide taj bezobrazluk?!? A lovci rade i plaćaju i ne pitaju, jer uglavnom nemaju pojma šta se dešava sa parama koje uplate za lovnu kartu i naknadu za divljač, ili za članarinu za VIŠE saveze. Većina lovaca misli da TO TAKO TREBA!!! E pa ne treba, samo ih povezana ekipa drži u tom ubedjenju!

Eto tako izgleda u praksi sprovodjenje jednog PROJEKTA, projektovali se dabogda u drugu dimenziju!

slavaplana
 Da se neko u Upravi za sume ne uvredi ali tamo nema ko da udje u pricu dodele lovista jer nemaju kadrove koji mogu da iznesu taj posao!!!

Kao i u svim ostalim Ministarstvima struka je zapostavljena a ljudi koji to znaju nikada nece imati prilike da rade u Upravi za sume!!

Politika i sve se svodi na to!!!

lovstvo je poslednja briga drustva jer ima toliko precih i ozbiljnijih problema da je ovo smesno!!!

Do tada ce pojedici u Pokrajinskom sekretarijatu u Vojvodini da budu Drzava u Drzavi da rade sta hoce a Ovi koji to treba da kontrolisu nece da se mesaju ili nedaj boze zameraju,lovista ce ostati pustosena sve vise i na kraju ce mo imati scenario da ce se dobra lovista udomiti tj,gazdovace njima odabrani a ostalo neka vodi boranija koja nikoga nece da zanima......Lovista posebne namene uzece podobni pojedinci,za sebe i svoje prijatelje a boranija neka nosi vunene carape i teksas pantalone i neka divljac gleda na slikama iz proslog veka jer u svojim lovistima vrlo brzo nece imati sta da vidi........

DakiNS

ficha007 kaže:
Lalo, da znaš da si u pravu u vezi Sekretarijata. Gospodin Ješić trebao bi u duhu demokratije i demokratskih načela da javno objavi na sajtu Sekretarijata ko je to sve i koliko sredstava dobio iz lovačke kase u Vojvodini.

Ko su to bili nosioci raznoraznih projekata bez svrhe i cilja koji su u Vojvodini muzli lovce za sve i svašta ( "...čemu ovo služi a uz to još i ne radi..." )?

Nešto mi govori da bi se tu mogla naći "velika imena vojvođanskog lovstva" i raznorazni drmatori koji su slično, kao i ova gore pominjana beogradska firma, munuli lepe pare iz lovačke kase.

Svima su puna usta "transparentnosti" ali su slabi nešto na delu. Svi kao mašu nekim papirima, ali nikako da to budu oni pravi papiri.

Objašnjenje opravdanosti projekata, monitoringa i odobravanja sredstava nalazi se možda i na sledećem slikovitom video klipu (pogledati obavezno):

Ko zna možda je pokrajinski ministar premoren lovom na aflatoksine. On je i sam tvrdio da se treba o mora držati načela transparentnosti. Pa gde zagubiše transparentnost? Ili možda nije u prioritetu partijskih ciljevaLovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

mrwa22250
 Ma tu je Daki transparentnost samo je transparentna pa se ne vidiTrt Milojka

Lala
 Vreme prolazi, a ništa se ne dešava, barem zvanično.
Digla se poprilična prašina oko ovog nedavno (prema rečima Perice Grbića) završenog konkursa za dodelu sredstava iz Fonda za razvoj lovstva. Dobar deo te prašine su, sa pravom, podigli i forumaši sa Srbijalov. Zanimljivo, na drugim forumima većim forumima, pa čak i onim NAJPRVIM (Lorist, npr.) nema ni jednog jedinog slovca o ovoj temi, kako se troše lovačke pare iz Fonda?!? Možda je razlog tome priča da je i vlasnik Lorist portala, tj. njegova firma, svojevremeno takodje bila abonent-korisnik sredstava tog Fonda (ako ne grešim, kupljena mu je sredstvima Fonda video kamera za Lorist TV!?). Pa neće valjda sad da piše još o tome?!? A obaška što je isti čovek zvanični urednik glasila LSV, čija ćerka firma 'Vojvodjanski lovac' takodje izgleda biva obilno čašćena parama iz pokrajinskog Fonda za lovstvo, pa nije valjda lud da kvari šemu?!?
Osim raznih glasina (iščudjavanje nadležnih otkud forumašima i ono malo informacija do kojih smo došli), do nekih gundjanja i ljutnji zašto se uopšte o ovome piše (o čemu opet čujemo iz treće ruke), ništa se zvanično ne dešava. Čak čujem iz 'četvrte ruke' da će sve ovo pokušati da se zataška, i da se talasanje nekako smiri, jerbo kanda zdravo smetamo nekom ovim pisanjem. E baš mi milo & drago, što je tako!!! Da zlo bude veće po 'brljatore', ovi sa Srbijalov nemaju materijalni interes, pa ih ne možeš kupiti, nemaju putera na glavi da ih možeš uceniti, usput dosta toga izgleda forumaši znaju, a dovojno su ludi da ih ne možeš zaplašiti, jer čim nešto pokušaš oni se dernjaju sve jače, ima ih podosta, a to onda izaziva pažnju lovačke i druge javnosti, a nije zgodno kanda kad se javnost zainteresuje, jer to onda može da baci svetlo na ko zna šta još...Bye
Potrudićemo se da, i uz pomoć drugih ako treba, a i trećih, isteramo stvar do kraja, i dodjemo do informacija koje su nadležni DUŽNI DA OBJAVE. Ne bi valjalo da cela ova tarapana potraje, slikovito rečeno, koliko i ćirilična tabla u Vukovaru, jer bi to onda bio znak da je zaista sve otišlo u majčinu, a ona metafora oko lešine lovstva dobija svoj puni smisao.

Nego, pade mi još jedan neuspeo potez Uprave za šume: povika na Zakon o divljači i lovstvu kao neadekvatan, neprimenjiv, ovakav i onakav najčešće od strane onih koji su primenom zakona ostali bez dugogodišnjih privilegija i debelih para, dovela je do formiranja Radne grupe za izmenu zakona, u koju su na ovaj i onaj način ušla zvučna (po dobrom ili po lošem?) imena lovstva Srbije. I šta bi sa tim? Koliko ja znam ništa; osim na papiru, ta Radna grupa se nikad nije sastala, a nije poznato da li je od nekog člana ili grupe članova te grupe izašao makar jedan suvisli predlog izmena. Ali zato svako malo slušamo poviku na loš zakon - loše je zato što je lovišta dao direktno korisnicima (LU), i zato što je po tom Zakonu upravo i formiran FOnd za razvoj lovstva, koji nesebično muzu upravo oni koji se najviše i dernjaju da zakon ne valja?!? Pa dokle takva dvoličnost? Dokle ide taj cinizam i bezobrazluk?
Upravu za šume krivim baš zbog toga: čini mi se da su iz razloga 'mira u kući' upravo gundjatorima i da se 'pJesnički' izrazim grebatorima (pojedincima ili grupama) davali sredstva za svašta nešto, počev od famoznog NIR (naučno istraživački rad), da bi im makar privremeno zapušili usta, umesto da su lupili šakom o sto i presekli decenijsku praksu da su lovački savezi i neki pojedinci bili nedodirljivi, privilegovani i praktično inokosni u oblasti lovstva, što Slava kaže 'država u državi', a jedan poznati lovni radnik izgleda to naziva 'bajkom od života. Pa umesto da se takvi postave lepo na mesto koje im Zakon predvidja, oni se i dalje tetoše i maze, naročito u Vojvodini, gde se desilo da čak i pismeno Uputstvo direktora za šume oko lovnih karata ne bude poštovano, nego gospoda rade kako njima odgovara, a cenjeni direktor otrpi ovaj udar na autoritet funkcije i lični autoritet, i toleriše to, kako klinci kažu 'iskulira'?!? Zašto?!?
Zašto bi onda forumaši, Slava, Predator, ili EPAR, odustali od isterivanja stvari na čistac? Iskreno rečeno, nije mi bitno ko je sve brljao (ako je brljao) oko konkursa, bilo republičkog bilo pokrajinskog. Bitno je da se rasčisti, mleko je već prosuto, pare su izgleda već uplaćivane, ali da za nauk u budućim konkursima ovo ne prodje tek tako.
Dakle, nije Zakon problem, problem je (ne)primena propisa, problem je kontrolna (inspekcijska) funkcija prema korisnicima lovišta, problem je netransparentnost u prikupljanju i raspodeli sredstava u FOndu za razvoj lovstva, problem je što se sredstva sve više dele onima koji nisu korisnici lovišta, problem je što Fond sve manje ili skoro nimalo ne investira u divljač koje je sve manje, itd.
A najveći problem po meni je što niko ne kontroliše one koji donose odluke, ovaj put o raspodeli sredstava FOnda. Kom organu Komisija koja je odlučivala podnosi račune? VIdim da direktor Uprave Perica Grbić potpisuje ugovore (slika iz vesti sa naslovne strane). Na osnovu kojih kriterijuma su deljena sredstva, ko je te kriterijume propisao? Na osnovu čega su izgleda deljena sredstva i onoj već pominjanoj anonimnoj firmi-gubitašu u iznosu od skoro 60.000 evra, što je mislena imenica i nedostižna cifra za sva LU? Ostaje samo javnost lovačka i neki pojedinci (po rečima M.B. 'ELEMENTI' ) koji uporno nešto 'serendaju' i zapitkuju, prozivaju i, zamisli, uvek imaju neki papir ili dokaz za tvrdnje, a sumnje su im uglavnom osnovane!? Šta da se radi, Srbijalov je realnost, mislite šta radite, da ne bude po onoj legendarnoj polukletvi koju sam čuo svojevremeno: 'dabogda Srbijalov pisao o tebi!'. Grin

ZBOG ČEGA JOŠ UVEK NEMA ZVANIČNIH INFORMACIJA O KONKURSU?

Ministarstvo, Uprava za šume, duguje odgovore lovačkoj i ostaloj javnosti. Davane odgovora, ma koliko ti odgovori otkrivali nešto, je osnov da se poljuljano poverenje barem donekle vrati, a da se debela senka koja je pala na skoro celu Upravu, preusmeri sa onih na koje je nezasluženo pala na one koji tu senku opravdano zaslužuju. O ličnoj odgovornosti neka povedu računa oni kojima je to posao i koji su plaćeni za to.
Bojim se samo, da će možda objavljivanje svih podataka i informacija otvoriti Pandorinu kutiju, gde će se mnogi čuditi. Ne marim, kako kažu Bitlsi: 'Let it be!' (Neka bude!).

Naše je da ukažemo na propuste, i da insistiramo na javnosti rada. I naročito da insistiramo da svako radi svoj posao onako kako je propisano. Sve zakulisne radnje, lobiranja, telefonske ili lične urgencije, trgovina uticajem (ne mora biti samo novčana), nameštanje poslova ili poslića zarad lične ili uskogrupne koristi, sve to što čini tužnu realnost lovstva neka ide na dušu onima koji se time bave. O tome bi mnogi i sa foruma imali šta konkretno da kažu, ali se ustežu, jer je sudska praksa pokazala da ponekad čak i oni koji po nekom opštem mišljenju nemaju morala i časti, lelemudi koji se očešu o (u ovom slučaju o lovstvo, lovce i lovačke pare) neke novce, imaju pravo da dobiju odštetu za navodnu povredu časti ili možda narušavanje nepostojećeg ugleda!? A koliko je takvih?!? Confused

Lala
 Ovaj upis se ne odnosi samo na Upravu za šume, nego se dotiče načina rada Ministarstva.
O čemu se radi? Malo sam gledao sajt Ministarstva poljoprivrede, u okviru kojeg je i Uprava za šume, tražio sam da nisu slučajno objavljeni rezultati konkursa za dodelu sredstava iz FOnda za razvoj lovstva (nisu objavljeni!), ali je objavljeno nešto drugo! Naime, malo sam se zapanjio kad sam naišao na podatak da je 04.11.2013. raspisan Konkurs Ministarstva za pod nazivom (citiram):
'ЈN (javna nabavka) male vrednosti br. 404-02-299/2013-09 - dodela ugovora o delu usluge praćenja društvenih mreža za potrebe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede'!!! Evo link, pa se uverite:
http://www.mpt.gov.rs/articles/view/3...enu_id=103

E pa lepo!! Ovo znači da Ministarstvo unajmljuje nekog po ugovoruo delu, da bi PRATIO šta se piše i dešava na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter, a tu u društvene mreže spadaju i forumi, pa i lovački forumi, kao što je Srbijalov!!!

Šta sve treba da radi onaj koji dobije posao praćenja društvenih mreža, pogledajte na ovom linku (na strani br.3 ovog dokumenta):
http://www.mpt.gov.rs/postavljen/149/...013-09.pdf

Ja lepo ne mogu da verujem šta sve piše; neko izvan Ministarstva treba da, izmedju ostalog, prati (da ne kažem 'špijunira' ) društvene mreže, da postavlja upise, i da pokušava da menja sliku o Ministarstvu, možda po nečijoj narudžbi i želji?!? Kasnije treba da podnese izveštaj o praćenju?!? 'Balkanski špijun', novo izdanje?!? Šta radite ljudi ,bre?!? Pa slika o radu nekog ministarstva se formira valjda pre svega delima, a ne unajmljivanjem i plaćanjem nekog trećeg, da bi vas hvalio po internetu, kao da nemate PR službu, i zaposlene kojima je to posao?!? A o špijuniranju da ne trošim reči... Ma ovo je nemoguće, ovo se ne dešava!!! Državni organ da raspisuje oglas za 'nabavku usluga praćenja'? Hoće li neko to možda da PRATI moje upise, ili SLavine, Sremčeve, ili bilo čije, da pravi kompilaciju upisa i da o tome izveštava naručioca praćenja? Jel se to neko malo zaigrao, pa prešao granice? O čemu se ovde radi, i ko je idejni tvorac ove genijalne zamisli?

Pa zar smo dotle došli, gospodo?!? Po mom mišljenju, zaista je malo bzvz da se plaća nekom izvan ministarstva da bi pratio šta se piše, kao da zaposleni u ministarstvu to ne znaju!? Pa zar nema pametnijih načina za trošenje para?!? I još pride, da taj 'neko' sedeći kući i surfujući po internetu, zaradi verovatno lepu cifru para?!? Po važećim propisima, do koliko miliona se smatra nabavkom male vrednosti?!?
Krsti

ficha007
 Kakvi mega-carevi. Za ovakve gluposti imaju para ali je bitno da u Šidu koji ima 27.000Ha pod šumama ( najviše u celoj Vojvodini ) ne postavljaju inspektora već evo jedno 3 godine.

Toliko o ozbiljnosti ministarstva i sekretarijata.

Ovo je stvarno jadno.Sad

Ko li je došao na ovakvu ideju da mi je znatiHmmm?

Da li je ona možda nastala posle svog ovog "serendanja" raznoraznih "elemenata" na ovom forumu o raznim lovačkim brljama što od gospode iz saveza, što od onih koji su dužni da kontrolišu sprovođenje ZODL u ministarstvu i sekretarijatu.

Gedza66
 Vrh braco!!!!???(Krsti) Ovo upravo govori o deficitu izvrsilackih radnih mesta u Upravi za sume, narocito u oblasti lovstva. Iskreno, postojeci izvrsioci ne mogu istovremeno da pokriju sve oblasti a za ovu i ne verujem da imaju nekog strucnog obrazovanja, pa zato smatram da je ovo opravdano (Vaistinu)????Treba pratiti i VAS "prasinare", jer ko zna, prasina koju podizete mozda moze nekom da zamagli i onako slabe naocare a iskreno (Jaooo), mozda ce te parice i dati nekog rezultata na zastiti i razvoju lovstva i sumarstva u buducnosti!!!!??????

Dobro je sto se radi o postupku javne nabavke male vrednosti, sto znaci da ce se ove tromesecne usluge po osnovu ugovora o delu platiti od 400 000 do 3 000 000 dinara, odnosno od 133 333 do 1 000 000 dinara na mesecnom nivou i dobro je sto se iste nece platiti sredstvima Budzetskog fonda za razvoj lovstva Srbije. Mada nisam siguran, jer sta ako usluge budu bas, bas, ......onda je opravdavajuce da se nakon isteka tri meseca raspise jos jedan isti postupak, za istog pruzaoca usluga za jos devet meseci a nakon toga bi to naravno sa osnovanim opravdanjem, preslo u ustaljenu praksu i svake godine bi ova nabavka cinila redovni sadrzaj Godisnjeg plana javnih nabavki, a nekome bogami i dobar izvor dodatnih godisnjih prihoda, bez obzira da li ce rezultati ovog "istrazivanja" biti korisni sa aspekta interesa nas obicnih "prasinara" a narocito ovih sa SRBIJALOVAIznenadjen

Nesto mi govori da, ukoliko su visi lovacki savezi ili njihova privredna ceda, docekali ovu javnu nabavku nespremno, da ce sledece godine biti najjjjjjjpovoljniji ponudjaci (solidna kinta), naravno, ukoliko prethodno dobiju preko neophodna i potrebna sredstva iz Budzetskog fonda za razvoj lovstva Srbije, za nabavku odgovarajuce racunarske opreme (citaj: za egzistencijalno prezivljavanje), mada smo svedoci da im polako i sigurno i nadasve uspesno, konkurisu i pojedina privredna drustva sa Novog BG, kojima ce sigurno ovi konkursi doprineti da u narednom periodu zabeleze i privredni rast ili bar poslovanje na pozitivnoj nuli ( manimo se PDV*a i poreza na dobit).

Zato "prasinari" podrzimo ovo, jer koliko sutra, vecina trenutno devastiranih lovista Srbije ce biti pretvorena u lovacki raj(!!!!!!?????).Zbunjen

Pa zar je bitno za koga, vazno je da ce se bar neki ili oni "odabrani" osecati kao u raju, ma bez obzira sto to cine nasim "prasinarskim" sredstvima, sto i ne treba da cudi jer smo na to i navikli, zar ne!!!!?????Hmmm

Sta dokle???? Pa sve dok budemo imali kozu na sebi i dokle god Nas bol ne bude bio nepodnosljivog inteziteta!!!!??? Tek onda ili tek kada "odabrani" budu shvatili da ce " prasinari" uzeti PalicaPalicaPalica u ruke radi otklanjanja zaista svog nesnosljivog bola u svom (uglavnom) donjem (i straznjem) delu probavnog organa, sve ovo nece prestati !!!???

Mozda ja i gresim ali dokle god ne budem bio u prilici da cujem nesto protivargumentovano, nema nam druge do PalicaPalicaPalica (ne moraju biti g*mnjive, dovljno je da budu cvornovate)!!!!!
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Sremac75

Lala kaže:
Ovaj upis se ne odnosi samo na Upravu za šume, nego se dotiče načina rada Ministarstva.
O čemu se radi? Malo sam gledao sajt Ministarstva poljoprivrede, u okviru kojeg je i Uprava za šume, tražio sam da nisu slučajno objavljeni rezultati konkursa, i malo sam se zapanjio kad sam naišao na podatak da je 04.11.2013. raspisan Konkurs Ministarstva za pod nazivom (citiram):
'ЈN (javna nabavka) male vrednosti br. 404-02-299/2013-09 - dodela ugovora o delu usluge praćenja društvenih mreža za potrebe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede'!!! Evo link, pa se uverite:
http://www.mpt.gov.rs/articles/view/3...enu_id=103

Ja sam čuo da u ozbiljnim firmama zabranjuju praćenje društvenih mreža, ali ovo.....
Štednja Vučiću, šednja Glamočiću....prazne priče kao i sve ostalo!!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

slavaplana
 Ja sam iznenadjen.............sejurija ziva!!!!

BRUKA I SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pa lovci su zlatni ko sve sedi u Upravi za sume...............

i LSS je mala maca za ove novokompovane...............

Kad sam licno ja pisao o LSS tad im nije nista smetalo samo su se smejali .......e sad kad je red dosao i na Upravu za sumu sad smo neprijatelji i ljudi koji ne treba da trce pred rudu a ja ne treba bas ja da objavljujem neproverene cinjenice vec da cekam da se rezultat konkursa pokaze u praksi kako su bas ti proekti bili nesto najbolje sto nam se desilo u skoroj buducnosti????I kao slag na tortu sve ce to biti objavljeno na sajtu Ministarstva kad se konkurs zavsi???Pa gde su podaci???STa se ceka ako je sve ok zasto se isti neobjavljuju???Sta je tu tajna????

Jedna nevladina organizacija tvrdi da je Uprava za sume zrela za jednu lepu prijavu nadleznim organima !!!!

Ja sam bio drugacijeg misljenja ali kad vidim sve ovo sto se radi u poslednjih par meseci gotovo siguran sam da ce neko ipak da napipa zatvor???

Ovo je KRIMINAL sta se radi ,sta se tolerise i kako se Uprava za sume ne zamera kolegama u Pokrajinskom sekretarijatu????

Kako se pare dodeljuju pojedinim firmama,kako se obesmisljava jedina svetla tacka u lovstvu koju su udruzenja videla u FONDU ZA RAZVOJ i kako pojedinci lako dolaze do enormnih para na racun korisnika lovista............

podatke koje imam licno cu dostaviti UBOPOKU pa neka neko drugi lupa glavu sta i kako se radi u Upravi za sume............

Perica Grbic ili neshvata ili namerno radi ovo sto radi ali ODGOVORNOST za sve sto se desilo i sto ce se desavati ne zastareva tako lako..............bruka i sramota sta su sebi pojedinci dozvolili..............definitivno razmisljam da predjem u pecarose majke mi!!!!!!!!!!!!!!!!

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,795,928 posete www.srbijalov.com